Dodaj do ulubionych

Mądrość 2.0

23.01.11, 11:29
"Odchudzenie szkoły doprowadzi do redukcji wiedzy o charakterze czysto faktograficznym. Dla mnie erudycją jest co innego: wiedza o strukturach, powiązaniach informacji. Nie wiedza typu encyklopedycznego. "

Nie wiem czy można mówić tu o "redukcji". Przez lata edukacji (zakończonej magisterką) nie poznałem innej szkoły niż encyklopedyczno-faktograficznej. Wizja uniwersytetu, którą przedstawił pan profesor, jest dość daleka od moich doświadczeń. Tam nikt niczego nie badał tylko zaliczał zajęcia oraz egzaminy. W tym sensie nie obawiam się rewolucji technologicznej. Google i Wikipedia oferują dziś narzędzia które zachęcają do poszerzania horyzontów.

Obserwuj wątek
    • aekielski Mądrość 2.0 23.01.11, 18:24
      Młodzi,silni,zdrowi powinni pracować,a uczyć się na stare lata by głupim nie umrzeć.
      • grzegorzlubomirski E ty totalitarysta, a jeszcze najlepiej w obozie 23.01.11, 18:49
        zeby nikt sie nie wylamywal ze tej zlotej reguly.
        Jezeli uwazasz ze to takie super prosze bardzo nikt ci nie przeszkadza, rob tak.

Pozwol samym ludziom decydowac o tym co chca robic i kiedy.
    • zenus59 Mądrość 2.0 09.02.11, 17:46
      Panie Profesorze Pan wie o czym mówi a to bardzo mnie cieszy:). Jestem zwolennikiem poglądów zawartych w tym artykule, bo mam podobne obserwacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka