czytyjesteszesbeczywsi 18.02.11, 21:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hk-47 Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 18.02.11, 21:57 Cały wywiad przeczytałam z przyjemnością. Gratuluję dziennikarce takiego rozmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
gregroyx Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 18:40 Katolicyzm jest od wiekow oparty na doktrynalno-nomenklaturowej instytucji kosciola katolickiego i nic nie wskazuje, ze sytuacja mialaby sie zmienic. "W ten sposób dojdziemy do absurdu lub uczynimy z Kościoła zarzewie nieustannego buntu przeciw słusznej autonomii władzy świeckiej." - cytat wypowiedzi rozmowcy. Alez milosciwy ten klecha! Daje nawet wladzy swieckiej prawo do autonomii! Zwichrowanie myslenia u katolickich urzedasow jest nieuleczalne! Wszystkim marzy sie w Polsce katolicki Iran. Odpowiedz Link Zgłoś
g00sman Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 21.02.11, 05:51 Jak się jest wyjątkowo czepliwym, to można się przyczepić nawet wtedy, jeśli ktoś powie to, co chciałoby się usłyszeć... Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral ...ale Rydzyk za tą pokutę go "pobłogosławi"... 11.05.11, 14:20 Odpowiedz Link Zgłoś
gentrylane Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 21.02.11, 00:55 Tak, ten wywiad to jak powiew swieżego powietrza w tej ogólnej stęchliznie w jakiej sie KK znalazł. Mądre i przemyślane wypowiedzi..aż się lepiej poczułem. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka9791 Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 18.02.11, 23:12 bardzo bardzo mądry wywiad, bo z mądrym Człowiekiem. Ja nie wiem na czym polega fenomen dominikanów. Uczestniczę w ich nabożeństwach w Poznaniu, szczególnie we Mszy o 21,kiedy Kościół jest pełen młodych ludzi. Rewelacja. Nie ma polityki, nie ma płytkiego kaznodziejstwa, tylko fajna msza z rewelacyjnymi kazaniami i na prawdę głęboką modlitwą, ale jednocześnie w atmosferze luzu i sympatii, zawsze jest troszkę żartu, troszkę śmiechu, tak ludzko.... gorąco polecam i koniecznie więcej takich Ojców, a myślę, że nie będzie kryzysu Wiary, Kościoła, Chrześcijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 20:51 myszka9791 napisała: > bardzo bardzo mądry wywiad, bo z mądrym Człowiekiem. Ja nie wiem na czym polega > fenomen dominikanów. Pewnie na tym, że zawsze człowiekowi powiedzą to co ten chce usłyszeć i mało od wiernych wymagają. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Dobrze, że krytyka trafiła pod właściwy adres 20.02.11, 21:51 Zakonnicy z przyczyn organizacyjnych nie muszą się przejmować biskupami. Nie podlegają im i dlatego mogą ich dość swobodnie krytykować. Stąd postulaty reformy Kościoła w Polsce wypływają od zakonników, a nie księży diecezjalnych. Pisałam o tym niedawno, że ktoś powinien skupić się na krytyce tych, którzy za bajzel w Kościele realnie odpowiadają, czyli na krytyce biskupów. Więc ten dominikanin słusznie robi, że na biskupach się skupia. Dobrze, że krytyka trafiła pod właściwy adres, bo większość polskich debat o Kościele zaczyna się i kończy na biadoleniu na temat Radia Maryja. Trzeba jednak pamiętać, że i zakonnika obowiązuje autocenzura, choć w nieco innych dziedzinach. Biskupi mogą mu naskoczyć, ale własnego kierownictwa nie skrytykuje. Nie skrytykuje też ogólnej doktryny kościelnej, Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
rybolow Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 21.02.11, 19:25 Oni rzeczywiście mówią czego człowiek oczekuje,natomiast pozostali ,często błądzą,lub gadają o sprawach,które nic nie mają wspólnego z racją bytu wierzącego/interpretacja ewang.niezrozumiała dla normalnego śmiertelnika/.Popieram wszystkie dociekania na temat dzisiejszej atmosfery w naszym K.K.Jeżeli sytuacja się nie zmieni ,to szanse na odbudowę zaufania/autorytetu/widzę marne. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 19.02.11, 09:14 Dziekuje Gazecie, ze przeprowadzila (i wyszukala) wywiad z takmadrym, mlodym ksiedzem. Odzyskalam dzieki niemu wiare (no - moze powoli odzyskuje), ze rosna nam nastepcy Jana Pawla II i arcybiskupa Zycinskiego. W przeciwnym razie nie wroza polskiemu Kosciolowi dobrej przyszlosci w naszym kraju - dzisiejszy Kosciol na nia nie zasluguje. Moze sie jednak obudzi? Najwyzszy czas na to. To juz jest agonia. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 19.02.11, 09:16 czyty... pewnie ktorys z klerykow wystepujacych w Radiu Maryja Wlasciwy poziom wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 19.02.11, 16:49 Dla normalnego Polaka, nie genetycznego patryjoty - Nakaz słuchania Radia Mapysk byłby torturą i pokutą Odpowiedz Link Zgłoś
hate-war Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 06:34 ten ks celebryta GW chyba nie zna przykazań kościelnych dziwiąc się dlaczego ludzie spowiadają się raz do roku przed świętami.Wywiad słaby...frazesy,frazesy i jeszcze raz frazesy Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 09:33 hate-war napisał: > ten ks celebryta GW chyba nie zna przykazań kościelnych dziwiąc się dlaczego lu > dzie spowiadają się raz do roku przed świętami. Tu akurat mogę go zrozumieć. Natomiast faktycznie wpisuje się on w politykę Wybiórczej, która uparcie chce stworzyć inny Kościół, gdzie jedynym ciężkim grzechem jest antysemityzm a podstawowe przesłanie brzmi - "żyj jak ci się podoba i postępuj w zgodzie z sumieniem, jakie by ono nie było". Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 11:12 Mądry człowiek, swietny wywiad. Czyta sie go z ulgą. Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Czy zakaz czytania Gazety Wyborczej 20.02.11, 17:36 to pokuta czy akt miłosierdzia ? Odpowiedz Link Zgłoś
kajolka Re: Czy zakaz czytania Gazety Wyborczej 21.02.11, 14:04 Spójrz w lustro i sam sobie odpowiedz.Wtedy się dowiesz.Jeśli uznasz, że to akt miłosierdzia- wyloguj się i po problemie.Jak mi się nie podoba co pisze Nasz Dziennik to mi nawet na myśl nie przyjdzie , żeby tam zajrzeć. Szkoda mi czasu. Po co więc Ty się torturujesz? Co do artykułu- przy całym moim antyklerykaliźmie-uważam, że to bardzo mądra i wyważona wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 17:54 Mądre. Aż za mądre. Ale mleko się już rozlało. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowiedzi 20.02.11, 17:55 W związku z tym pytam, czy rolą Kościoła jest aprobowanie uchwalanych przez Sejm podatków? W ten sposób dojdziemy do absurdu lub uczynimy z Kościoła zarzewie nieustannego buntu przeciw słusznej autonomii władzy świeckiej. Jeśli Kościół miałby nie wypowiadać się o tak życiowo ważnej dla ludzi sprawie, jak podatki, to religia staje się oderwaną od życia abstrakcją. Opowiadaniem historyjek "o tamtym świecie", gdzie wszystko będzie fajnie. Jeśli Kościół nie będzie zarzewiem buntu wobec władzy, tylko ulokuje się grzecznie w jakiejś aprobowanej niszy, to jego znaczenie będzie porównywalne ze związkiem filatelistów. Iluś tam niegroźnych maniaków zajmuje się jakimiś dziwactwami... Po cholerę komu taki Kościół? Odpowiedz Link Zgłoś
ellamp Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 20.02.11, 19:44 ...male ale, sam Jezus rozdzielil religie od wladzy swieckiej, nakazujac cesarzowi co cesarskie, nie mieszal sie do polityki i nie klal na Rzymian, odmowil wladzy ziemskiej mowiac ze "Jego Krolestwo nie jest z tego swiata" w swietle tego wszystkie dzialania Kosciola jako instytucji to jest czysta abstrakcja i po prostu absurd. Dzis wlasnie Kosciol mialby wielkie pole do popisu gdyby postaral sie otworzyc na ludzi i zrozumiec swiat. Jezus nikogo nie odrzucal, a przyjrzyj sie takim rydzykom (celowo z malej litery) jaka zieja nienawiscia. Nie jestem religijna, dlatego wlasnie obserwuje to chlodnym okiem, co ten polski Kosciol ma do zaoferowania ludziom myslacym i nie nienawidzacym wszystkiego wokol?! No sam sobie szczerze odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 20.02.11, 20:40 > ...male ale, sam Jezus rozdzielil religie od wladzy swieckiej, Tu nie chodzi o to, czy Kościół ma pełnić funkcję władzy świeckiej! Problem nie brzmi "czy Kościół ma ustalać podatki", tylko "czy ma się wypowiadać na temat podatków". Zgadzamy się, że nie powinien podatków ustalać, ale dlaczego miałby się o nich nie wypowiadać? Odpowiedz Link Zgłoś
ellamp Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 20.02.11, 21:03 a Jesus komentowal ile temu cesarzowi oddac? Nie, po prostu zostawil to wladzy swieckiej. Zakladajac ze wladza jest wybrana demokratycznie, Kosciol nie ma nic do komentowania a raczej powinien zajac sie domena duchowa......czyli tym co w Polsce wierutnie zaniedbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 21.02.11, 00:52 > a Jesus komentowal ile temu cesarzowi oddac? Jeśli nie jesteś religijna, a tym bardziej nie jesteś jakąś chrześcijańską fundamentalistką, to czemu zakładasz, że Kościół powinien dokładnie powtarzać to, co robił Jezus. Takiego nakazu nie ma w Nowym Testamencie. Zresztą gdyby tak było, to ze słów Jezusa "dana jest mi wszelka władza w niebie i na ziemi", można by wysnuć wniosek, że i Kościół powinien dążyć do zdobycia wszelkiej władzy w niebie i na ziemi. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
g00sman Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 21.02.11, 05:55 aaron_agorenstein napisał: > > a Jesus komentowal ile temu cesarzowi oddac? > > Jeśli nie jesteś religijna, a tym bardziej nie jesteś jakąś chrześcijańską fund > amentalistką, to czemu zakładasz, że Kościół powinien dokładnie powtarzać to, c > o robił Jezus. Takiego nakazu nie ma w Nowym Testamencie. > > Zresztą gdyby tak było, to ze słów Jezusa "dana jest mi wszelka władza w niebie > i na ziemi", można by wysnuć wniosek, że i Kościół powinien dążyć do zdobycia > wszelkiej władzy w niebie i na ziemi. :-) No nie bardzo... Powiedział "oddajCIE cesarzowi, co cesarskie...", ale "dana jest MI wszelka władza w niebie". Jak łatwo zauważyć, tylko jedna z tych wypowiedzi zawierała instrukcję dla wyznawców. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 21.02.11, 14:09 > No nie bardzo... Powiedział "oddajCIE cesarzowi, co cesarskie...", ale "dana je > st MI wszelka władza w niebie". Jak łatwo zauważyć, tylko jedna z tych wypowied > zi zawierała instrukcję dla wyznawców. :) Tak ściśle biorąc to słowa "oddajcie cesarzowi" są skierowane w Ewangelii nie do uczniów Jezusa, ale do faryzeuszy, którzy próbują Jezusa "pochwycić w mowie". Trudno tu więc mówić o "instrukcji dla wyznawców". Już bardziej jest to instrukcja dla przeciwników :-) Odpowiedz Link Zgłoś
g00sman Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 21.02.11, 22:34 aaron_agorenstein napisał: > Tak ściśle biorąc to słowa "oddajcie cesarzowi" są skierowane w Ewangelii nie d > o uczniów Jezusa, ale do faryzeuszy, którzy próbują Jezusa "pochwycić w mowie". > Trudno tu więc mówić o "instrukcji dla wyznawców". Już bardziej jest to instru > kcja dla przeciwników :-) True dat! Po prostu z automatu zakładam, że każdą przestrogę dla przeciwników również wyznawcy powinni sobie wziąć do serca. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ellamp Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 21.02.11, 11:40 ", to czemu zakładasz, że Kościół powinien dokładnie powtarzać to, c > o robił Jezus. Takiego nakazu nie ma w Nowym Testamencie." Super nielogiczny wywod, czyz Kosciol nie jest zalozony przez Jezusa i nie ma wykonywac Jego nauk. Zakladajac, ze Kosciol nie powinien robic dokladnie tego co robil Jezus nawolujesz do schizmy:) Mnie akurat to nie obchodzi ale ciebie jako katolika powinno, problem polskiego Kosciola wynika wlasnie z tego braku jednosci bo kazdy "sobie panem" w Kosciele co widac jak na dloni. Sam Jezsu w Nowym Testamencie nakreslil jaka jest rola Kosciola i wladzy swieckiej i ta litere Pisma Kosciol lamal przez wieki i wciaz lamie. Nawaizujac do wpisu maury4, branie udzial w debacie a nakazywanie i wywieranie presji na wladze swiecka to dwie rozne rzeczy. Nauki Kosciola powinny obowiazywac katolikow a nie wszystkich obywateli panstwa, w tym innowiercow i niewierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 21.02.11, 14:15 > Super nielogiczny wywod, czyz Kosciol nie jest zalozony przez Jezusa i nie ma w > ykonywac Jego nauk. Zakladajac, ze Kosciol nie powinien robic dokladnie tego co > robil Jezus nawolujesz do schizmy:) Eee tam. Po pierwsze powtórzę to, co napisałem wyżej, że słowa "oddajcie cesarzowi" nie są skierowane do uczniów, ale do przeciwników, do faryzeuszy, a dlaczego Kościół miałby czuć się zobowiązany robić to, co Jezus kazał robić faryzeuszom? Po drugie, Kościół i tak już w wielu wypadkach nie robi dokładnie tego, co robił Jezus, więc jeden wypadek więcej i tak by nie zaszkodził :-) Gdzie ja napisałem, że jestem katolikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Przeciwników? 05.03.11, 19:58 Czy Jezus uważał faryzeuszy za przeciwników? Czy nie przyszedł nawrócić także faryzeuszy? Czy Jezus miał w ogóle przeciwników, a czy miał przyjaciół? Kto się wyparł Jezusa, kto go zdradził? Za czyje grzechy Jezus umarł? Za grzechy faryzeuszy czy grzechy apostołów? Jezus przemawiał do tych co chcieli go słuchać. Tak więc to, że Jezus odpowiadał na pytanie faryzeuszy nie oznacza, że nie dotyczy ta wypowiedź Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 20.02.11, 20:03 A czym innym tak naprawdę kościół jest ? Czyż nie jest sensem jego istnienia sprzedawanie niesprawdzalnych polis na życie wieczne ? Bunt przeciw władzy ? A z jakiego powodu KK ma buntować się przeciw demokratycznie wybranej władzy ? Buntował się przeciw władzy komunistów, bo ci walcząc z nim, chcieli przejąć jego rolę. Przeciw hitlerowcom już się nie buntował. Wprost przeciwnie, błogosławił papież hordy hitlerowskie wyruszające na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Nie przesadzaj w zacietrzewieniu 20.02.11, 20:43 > błogosławił papież hordy hitlerowskie wyruszające na Polskę. i nie posługuj się nieprawdą, bo także Twoich rozsądnych wypowiedzi ludzie nie będą poważnie traktowali. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Nie przesadzaj w zacietrzewieniu 20.02.11, 21:42 Nie papież ?, to biskupi. Katoliccy i nie tylko. Ciekawsza jest odpowiedź na pytanie, dlaczego KK ma się buntować przeciw demokratycznej władzy świeckiej, a na to nie odpowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Re: Nie przesadzaj w zacietrzewieniu 21.02.11, 00:43 > ytanie, dlaczego KK ma się buntować przeciw demokratycznej władzy świeckiej, a > na to nie odpowiadasz. Dlatego, że organizacje, które są w opozycji wobec władzy, są na ogół ciekawsze i pożyteczniejsze niż te, które władzy schlebiają. Dzięki nim debata społeczna ma szanse być bardziej urozmaicona. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Nie przesadzaj w zacietrzewieniu 21.02.11, 09:11 Zdecyduj się czy KK ma być buntownikiem przeciw władzy, czy ma brać udział w debacie. To zupełnie różne sprawy. Za buntownika można uznać każdego katolika, który nie stosuje się do nauk KK i np. żyje w związku bez ślubu kościelnego. Realizuje swój cel, za pomocą swoich środków, buntując się przeciw zasadom narzuconym przez katolicką społeczność. Debata to dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Re: Nie przesadzaj w zacietrzewieniu 21.02.11, 14:17 > Zdecyduj się czy KK ma być buntownikiem przeciw władzy, czy ma brać udział w de > bacie. Nie bardzo rozumiem. Czy Twoim zdaniem w debacie z władzą mają prawo brać udział tylko ci, którzy ją bezgranicznie akceptują? To co to za debata? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Nie przesadzaj w zacietrzewieniu 21.02.11, 16:56 Nie, ale debata to co innego niż bunt. Bunt to działanie. Debata to rozmowa. Nie jest dyskusją nawoływanie do buntu. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Bunt to działanie 21.02.11, 20:01 Niekoniecznie. Mogą też być buntownicze myśli, buntownicze poglądy itp. Debata z kimś, kto ma buntownicze poglądy może być bardzo owocna. W każdy razie bardziej niż debata z kimś, kto ma poglądy konformistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Bunt to działanie 21.02.11, 21:33 Tak, mówi się o buntowniczych myślach, słowach. Równie dobrze można mówić o sprzecznych, niezgodnych, niegrzecznych, niesłusznych z moimi. Jednak dokąd to są słowa to jest debata, rozmowa czasem pyskówka. Dokąd nastolatek rozmawia z rodzicami, nawet ostro, niegrzecznie to mimo wszystko jest to "debata ". Częściej pewnie kłótnia, pyskówka. Kiedy jednak zaczyna działać i np. nie wraca na czas do domu, chodzi na wagary, odmawia stosownego do sytuacji ubioru, nie daj boże wraca nietrzeźwy, nie wywiązuje się z dotychczasowych swoich obowiązków to już jest bunt. Dokąd się tylko kłócą, ale dzieciak jest posłuszny i nie łamie ustalonych reguł, to nie ma buntu. Z tego co piszesz, rozumiem, że chodziło ci o debatę. Ta zawsze jest pożądana. Bunt czasem też, nawet przeciw demokratycznej władzy, dlatego zapytałam o powód, powody. Odpowiedz Link Zgłoś
ellamp Re: Bunt to działanie 21.02.11, 22:34 Wszystko to prawda, i byloby pieknie gdyby stosunki miedzy panstwem a kosciolem byly na poziomie debaty.....bo teraz to nawet nie jest zadna komunikacja, czesto Kosciol grozi i ucieka sie do szantarzu. To jest generalnie ponizej jakiegokolwiek poziomu. Kosciol jest arogancki i traktuje ludzi przedmiotowo. Myslacych ludzi Kosciola mozna policzyc na palcach jednej reki. Z kim ta debate prowadzic? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 21.02.11, 11:43 aaron_agorenstein napisał: > Po cholerę komu taki Kościół? Po to żeby w ogóle istniał dla tych, którym jest potrzebny. Ja w ogóle kościoła nie potrzebuję, mogę i istnieję bez niego. Tyle, że Kościół mimo , że ja go nie chcę i tak wpie.....la się w moje życie. I tu jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Kwestia do dyskusji. Proszę o spokojne wypowi 21.02.11, 19:03 OK, pod warunkiem, że każdy katolik (a dopóki KK dostaje kasę z podatków - każdy obywatel) będzie mógł w kościele publicznie wypowiadać się np. na temat dogmatów czy choćby miejscowego biskupa. Jak również na temat przeznaczenia "tacy" czy wyboru przez księdza gospodyni. Odpowiedz Link Zgłoś
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 18:05 Interesująca rozmowa. Szkoda tylko, że wśród biskupów jest tak niewielu myślących podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
noel1 Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 18:15 Cieszy mnie to, że są jeszcze ludzie (księża} w kościele są tak trzeżwo myślący. Szkoda tylko,że ich głos, to głos wolającego na puszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak po co jest ten kosciol 20.02.11, 18:37 z tego wywiadu wynika ze po nic badna darmozjadow i obibokow z bagazem kompleskow i nienawisci. i do tego sluzaca obcemu panstwu. Odpowiedz Link Zgłoś
gregroyx Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 18:44 "Nieraz, (...) w ramach pokuty, zakazuję słuchania Radia Maryja A ja myslalem ze w ramach pokuty nakazuje sie sluchanie radia ma-ryja. Jak widac niezwykle rozne sa pojecia dobrych i zlych uczynkow. Juz Sienkiewicz dal temu dowod na przykladzie Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Czemu nie? Włoskich chuliganów sąd na mszę wysyła. 20.02.11, 18:55 ...No, jasne, za karę, a nie w nagrodę za rozróbę... gregroyx napisał: > "Nieraz, (...) w ramach pokuty, zakazuję słuchania Radia Maryja > > A ja myslalem ze w ramach pokuty nakazuje sie sluchanie radia ma-ryja. Jak wida > c niezwykle rozne sa pojecia dobrych i zlych uczynkow. Juz Sienkiewicz dal temu > dowod na przykladzie Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
hanishl Re: Czemu nie? Włoskich chuliganów sąd na mszę wy 20.02.11, 19:12 Tak jak moja ś.p. babcia. Ona mnie jeszcze umiała sprawdzić pytając mnie na co ksiądz powoływał się na mszy. Zawsze dawałem ciała. Potem zrozumiałe. Kupowałem chyba ( ??? ) Tygodnik Powszechny , tam była ewangelia i już u babci zdawałem egzamin z poprawności Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Swoją drogą, gdzie są te babcie, które... 20.02.11, 19:41 ...nie starały się, jak dziś, być za wszelką cenę "młode"? Chyba ostatnie babki, które do Raju poszły... hanishl napisał: > Tak jak moja ś.p. babcia. Ona mnie jeszcze umiała sprawdzić pytając mnie na co > ksiądz powoływał się na mszy. Zawsze dawałem ciała. Potem zrozumiałe. Kupowałem > chyba ( ??? ) > Tygodnik Powszechny , tam była ewangelia i już u babci zdawałem egzamin z popra > wności Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 18:46 Fajnie sie czyta ale rzeczywistosc na codzien jest inna,ludzie traca zaufanie do Kleru i chyba nie bez powodu ?wiedzac o wyzysku Rydzyka i innych Ksiezy dalej nic nie robia mysle ze na stracone zaufanie trzeba inaczej popracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Zdybka, naucz się pisać ksiądz przez małe k, bo... 20.02.11, 19:46 ...twoje wypowiedzi wypadają, za przeproszeniem, obłudnymi... Albo rybka, albo zdybka! zdybka napisała: > Fajnie sie czyta ale rzeczywistosc na codzien jest inna,ludzie traca zaufanie d > o Kleru > i chyba nie bez powodu ?wiedzac o wyzysku Rydzyka i innych Ksiezy dalej nic nie > robia > mysle ze na stracone zaufanie trzeba inaczej popracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re:You ubiquitousghost88 20.02.11, 21:38 Fuck you, I won't do what you tell me!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ikropka.blrg Re:You ubiquitousghost88 21.02.11, 21:21 and ubiquitousghost88 does what they told him! Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re:You ubiquitousghost88 21.02.11, 23:35 ikropka.blrg napisała: > and ubiquitousghost88 does what they told him! Ty robisz tylko to co ci powiedzieli? Kolega dla kogo pracujesz, oprócz twej żony która cię wykorzystuje. Nie zapomnij : unteschece ni ajne Frau. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re:You ubiquitousghost88 22.02.11, 00:26 Ludzie maja prawo pisac ale jezeli ubiquitousghost88 wylicza moj blad bo napisalam ksiedz z duzej litery nie uwazam tematem do wysmiania,nie pisze zbyt czesto po Polsku ale chamstwo ubiquitousghost88 mozna pare razy przeoczyc ale i jego glupawy dowcip skonczy sie kiedys ,uwazam nad swoim poziomem powinien popracowac.,dlatego zaproponowalam dwa inne jezyki (ja i on)z ktorymi mozemi tez wymieniac swoje zdania,tylko Pan uszczypliwy nie daje rady,a w uszczypliwosciach jest taki madry !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Nareszcie znalazłaś swój poziom: artur.usa jest... 22.02.11, 09:29 ...w sam raz dla ciebie. A i podszczypywać potrafi niezgorzej, prawdziwy Polonus z dziada pradziada... zdybka napisała: > Ludzie maja prawo pisac ale jezeli ubiquitousghost88 wylicza moj blad bo > napisalam ksiedz z duzej litery nie uwazam tematem do wysmiania,nie pisze zbyt > czesto po Polsku ale chamstwo ubiquitousghost88 mozna pare razy przeoczyc ale > i jego glupawy dowcip skonczy sie kiedys ,uwazam nad swoim poziomem powinien > popracowac.,dlatego zaproponowalam dwa inne jezyki (ja i on)z ktorymi mozemi > tez wymieniac swoje zdania,tylko Pan uszczypliwy nie daje rady,a w uszczypliwos > ciach > jest taki madry !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Du ubiquitousghost88 20.02.11, 21:43 Ich kann auch Deutsch, welche sprache ist fuer dich gut jetzt antworte. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Du pipka... 21.02.11, 22:40 ...Arme leute gerucht... zdybka napisała: > Ich kann auch Deutsch, welche sprache ist fuer dich gut jetzt antworte. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Du pipka... 22.02.11, 00:12 Deutsch ist auch gut,du Ars...ch jetzt du hast Fehler geschrieben und soll dich Auslachen ?aber nein ,dann endlich lass die Leute in ruhe ohne beleidigungen. Odpowiedz Link Zgłoś
sakral biskupi spadli z nieba ? 20.02.11, 18:48 jak ocenić pontyfikat Jana Pawła II ? nasi ukochani pasterze sami sobie nadali tytuły biskupie ? o naszym beatyfikowanym tylko na klęczkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
kwys.0 Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 19:03 Dowcip godny Strasburgera. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkanagoracymdachu Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 19:08 Ja często chodzę do Kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 20:06 kotkanagoracymdachu napisała: > Ja często chodzę do Kościoła - - No i dobrze. A zdarza Ci się myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 21.02.11, 01:19 kotkanagoracymdachu napisała: > Ja często chodzę do Kościoła ???->A zastanawiasz się czasem po co...? Spacer po lesie byłby ze wszech miar korzystniejszy, zaryzykuj... Odpowiedz Link Zgłoś
ikropka.blrg Re: Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 21.02.11, 21:15 nie rób, jeszcze mózg jej dotleni i co będzie? okaże się, ze tyle godzin, dni, lat na klęczkach zmarnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Łomatko Boska! Normalny duchowny?! A to mnie GW 20.02.11, 19:43 zaskoczyła... Ostrożnie jednak z tą "światłością" Dominikanów... Pamiętam, gdy w czasie studiów (koniec lat 60-tych) poszedłem do Dominikanów, przy Stolarskiej w Krakowie, z prośbą o sprzedanie mi Biblii złożonej ze Starego i Nowego Testamentu, to ojczulek mnie opieprzył... że nie ma po co zajmować się Starym Testamentem.. Tylko Nowy jest jedynie słuszny...Dobrze że nie powiedziałem że jestem niewierzący, bo pewnie by mnie pobił.. Musiałem siedzieć w bibliotece.. hehe... Nawet muzułmanie honorują Stary i Nowy na równi z Koranem.. a tu taki klops... We are all men of the Books... Mimo tego.. jednak organizowali msze jazzowe i Tomek Stańko miał się gdzie wyżyć.. Pamiętam też wampira, ktory grasował wtedy w Krakowie.. Chyba nazywał się Król... I babinę, która po wieczornym nabożeństwie czekała na przystanku.. na tramwaj.. I nagle spod płaszcza wypadła jej pokrywka, taka duża od gara do gotowania bielizny... która miała ją przed wampirem chronić... Sprawa była poważna.. ale wszyscy wyli... tak... wyli ze śmiechu... Ech... to se już ne wrati... Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Jeszcze pamiętamy" Nie płakałem po Papieżu." 20.02.11, 19:50 Gdyby nie Radio Maryja już dawno byśmy płacili składkę na przedsiębiorstwo Holocaust. Zresztą niedługo będzie drugie podejście do tego tematu, na razie" propaganda" urabia społeczeństwo książkami Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar myslacyszaryczlowiek1..? albo mu się tak wydaje..? 20.02.11, 19:58 najpierw nienawidzi... to jest główne zajęcie...wszystkiego i wszystkich..hehe... myslacyszaryczlowiek1 napisał: > Gdyby nie Radio Maryja już dawno byśmy płacili składkę na przedsiębiorstwo H > olocaust. Zresztą niedługo będzie drugie podejście do tego tematu, na razie" pr > opaganda" urabia społeczeństwo książkami Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Jeszcze pamiętamy" Nie płakałem po Papieżu." 20.02.11, 20:09 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > Gdyby nie Radio Maryja już dawno byśmy płacili składkę na przedsiębiorstwo H > olocaust. Zresztą niedługo będzie drugie podejście do tego tematu, na razie" pr > opaganda" urabia społeczeństwo książkami Grossa. Myślący, aleś ty się RM nasłuchał, a już najpewniej występujących tam profesorów. Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Zdziwiłbyś się 20.02.11, 21:01 Zapewne przeczytał na stronie światłe i postępowe "Wprost", które z kolei powołuje się na izraelski dziennik "Haarec". Cyt. "Izrael wzmaga wysiłki, by odnaleźć i odzyskać żydowski majątek utracony w czasie holokaustu, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej - informuje piątkowy "Haarec". W tym celu powstał specjalny program o ogólnoświatowym zasięgu i komórka do jego wykonania." www.wprost.pl/ar/232235/Izrael-chce-majatku-ofiar-Holokaustu/ Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Zdziwiłbyś się 20.02.11, 22:58 Piątkowa, albo czwartkowa Rzepa też o tym pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Zdziwiłbyś się 21.02.11, 19:06 Aha. I o lekarstwie na raka też Rzepa pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Ale coś mi się wydaje że o.Gużyński u Kamedułów.. 20.02.11, 20:08 wyląduje na dłuższych rekolekcjach... Ten wywiad to tak jakby ktoś za Gomułki, domagał się socjalizmu z ludzką twarzą... A może spisze swoje tezy i przybije na drzwiach jakiegoś kościoła...? Sam bym się wybrał wtedy na mszę, aby okazać życzliwość ateisty... Odpowiedz Link Zgłoś
andrjufree Zakaz słuchania Radia Maryja może być pokutą 20.02.11, 20:25 klechy to mistrzowie obłudy i kamuflażu a przykład to choćby wycofywanie się z pustych kościołów garnizonowych a ze będą kosili kasę z tego tytułu przez następne 30 lat to już nie informują.Kasa kasa kasa i tylko kasa Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Czy to jest jeszcze kosciół Jezusa czy Tadeusza? 20.02.11, 21:19 Jeden spowiednik nakazuje nie słuchać a stu wręcz odwrotnie, nakazują odmówić różaniec z Radiem Maryja, czyli nakazuje słuchać. Czy to jest jeszcze kościół Jezusa czy już Tadeusza? Odpowiedz Link Zgłoś
zwyklaosoba "Polska nam zbawienia nie da, 20.02.11, 21:53 ono od Boga pochodzi" - piękne i mądre zdanie, ku pamięci paru biskupom i księżom. Odpowiedz Link Zgłoś