Dodaj do ulubionych

Wychodź, nianiu, z szarej strefy

23.02.11, 08:45
"studenta lub emerytka bez kwalifikacji", wam w tej GW już wali na mózg i piszecie takie brednie, że zęby bolą. A gdzie ta studenta nabywa kwalifikacje do bycia matką? A ta emerytka mogłaby być wykładfowczynią jak opiekować się dziećmi. Piepprzycie bzdury, jak zwykle pieprza bzdury dziennikarze. Chcielibyście zapewne nową ustwawę sejmową regulującą zasady opieki nad dziećmi. Idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • 25cz Wychodź, nianiu, z szarej strefy 23.02.11, 09:58
      Pełna zgoda i niezgoda !Do kochającej się rodziny, w której jest wzajemny szacunek, niezależnie od płci i wieku, państwo nie ma prawa się wtrącać. Jednak nasza rzeczywistość, jest bardziej skomplikowana a czasami wręcz tragiczna. Ogromną część naszej wspólnoty, dopadły najgorsze plagi tego świata - nędza, alkoholizm, wykluczenie społeczne. Ludzie pozostawieni samym sobie, różnie reagują, jednak bardzo często agresją do pozostałych członków wspólnoty jak swoich najbliższych. Dziwi mnie dobre samopoczucie tej części społeczeństwa, która załapała się na różne przywileje i tzw. prawa nabyte. Absolutnie kompromitująca jest dla naszych elit politycznych, tolerancja szarej strefy, w której biedni ludzie są bezlitośnie okradani, przez tych zaradnych życiowo. Hochsztapler Kaczyński, ze swoją zgrają politycznych chuliganów, urządzał sobie polowania na ludzi, pod sztandarem walki z mafiami. Problem polega na tym, że my Polacy mamy głęboko zakorzenioną mafijną mentalność. Dlatego tak łatwo akceptujemy szeroki wachlarz różnych przywilejów, dla wybrańców. Szara strefa, jest najgroznieszym rakiem, który niszczy naszą wspólnotę. Myślę, że ludzie to doskonale wyczuwają. Idzie czas wyborów, myślę, że jest najwyższa pora, by przegonić tych różnych depozytariuszy prawd objawionych, wrażliwości lewicowej i prawicowej, przyjaciół bogów, prawa i sprawiedliwości i tego całego propagandowego gówna, oblepiającego nasz rozum. Pewnie się rozmarzyłem, ale życie bez marzeń jest gorsze od naszej polityki.
      • redix68 Świata nie zmienisz, a już na pewno nie za pomocą 23.02.11, 10:56
        ustaw. Sam fakt, że ktoś nie pracuje w szarej strefie nie oznacza, że nie jest "okradany przez bardziej zaradnych". Relacje pomiędzy ludźmi, w tym pomiędzy pracodawcą a pracownikami, reguluje bardziej kultura niż tam jakieś ustawy. Bo każdy przepis można obejść. Np. różnych przepisów na kopalniach (w obronie pracownika) jest wiele i co z tego wynika?
        W tej sprawie trzeba widzieć pazerność na pieniążki zebrane z podatków a nie pomoc ludziom z szarej strefy.
      • gandalph Re: Wychodź, nianiu, z szarej strefy 26.02.11, 13:23
        "Idzie czas wyborów, myślę, że jest najwyższa pora, by przegonić tych różnych depozytariuszy prawd objawionych, wrażliwości lewicowej i prawicowej, przyjaciół bogów, prawa i sprawiedliwości i tego całego propagandowego gówna, oblepiającego nasz rozum. Pewnie się rozmarzyłem, ale życie bez marzeń jest gorsze od naszej polityki."

W tym względzie masz całkowitą rację, najwyższy czas pogonić w cholerę wszelkich nawiedzonych, oszustów i krętaczy.
        Ale to pewnie marzenie, znając polską mentalność...
    • q-ku "bez kwalifikacji"? Baba do dziecka? 23.02.11, 10:14

każda baba i każdy chłop mają "kwalifikacje" do posiadania i chowania dzieci. To było na przyrodzie w szkole.
    • der-chef Re: Wychodź, nianiu, z szarej strefy 23.02.11, 10:53
      Bo kto z nas wie, co robić, gdy dziecko się zacznie dławić albo wypije żrący płyn?

Należy w trybie pilnym dobić. Durny artykuł na durny temat. Państwo może dopłaci w pierwszym roku a potem powie nie ma kasy, niech rodzice bulą a nianie powiedzą należy się 100% więcej bo musimy sobie porobić opłaty.
    • komunista_trocki Wychodź, nianiu, z szarej strefy 23.02.11, 14:43
      Wreszcie można za coś rządzących pochwalić. Rzadko się zdarza, ale jeśli się zdarza, to potrafię to przyznać.
      • mmena Re: Wychodź, nianiu, z szarej strefy 25.02.11, 16:07
        Pochwalic rzadzacych? A niby za co?
        Nianie nadal nie beda rejestrowane. Przeciez rodzicom na tym nie zalezy.
        Jak niania chce miec legal to niech zalozy dzialanosci i oplaca co trzeba. A panstwo niech jej to ulatwi.
      • mentator Re: Wychodź, nianiu, z szarej strefy 26.02.11, 00:27
        Za co pochwalić? Nie zrozumiałem dowciapu....
    • tomasztt Wychodź, nianiu, z szarej strefy 24.02.11, 20:00
      Jeśli opiekunka do dziecka nie chce pracować w szarej strefie, to niech sama się wokół tego zakrzątnie. Może założyć działalność gospodarczą, odliczać koszty, płacić podatki i składki zdrowotne, rentowe, emerytalne. Dlaczego rodzice szukający opiekunki mają to robić za nią - mają zbudować jej zakładać pracy??
      Kolejna ustawa, która jest nieżyciowa.
      Na pewno pojawiają się też fikcyjne umowy, aby wyłudzić sfinansowane przez wszystkich podatników składki.
      • tomekjot Re: Wychodź, nianiu, z szarej strefy 26.02.11, 13:43
        Ninia może też podpisać z rodzicami umowę o prace/zlecenie, dlaczego robicie z niani binesmenkę?
    • panbramkarz Wychodź, nianiu, z szarej strefy 25.02.11, 16:29
      No wymyslili sposob zeby ludzie sami na siebie doniesli ................ przez rok doplaca do tego za rok powiedza ze kasy brak i ze trzeba samemu placic ale juz beda mieli pelna liste potencjalnych "oszustek". Bo przeciez jak sie okaze ze juz nie beda doplacali to z kilkudziesieciu tysiecy "nian" zostanie kilka. Ale resza juz bedzie "odnotowana".
      • deja.lu Re: Wychodź, nianiu, z szarej strefy 25.02.11, 16:59
        Udzielam korepetycji, więc nie jest łatwo zarobić na te ponad 800 zł na ZUS. Lekcje nie kosztują dzisiaj dużo, a często są odwoływane, no i wakacje, ferie itp... Popełniłam błąd, bo trzeba było kupić ziemię, jak była tania, miałabym KRUS.
        A teraz wiem już co zrobię - zatrudnię się u znajomych jako opiekunka. Państwo do mnie dopłaci.
        • astrum-on-line Re: Wychodź, nianiu, z szarej strefy 26.02.11, 18:25
          Podpisz z rodzicami umowę o dzieło albo zlecenie. Zapłacisz składki i podatki od rzeczywiście zarobionych pieniędzy, bez comiesięcznego ZUSu.
    • sselrats To zadna szara strefa tylko czarny rynek pracy 25.02.11, 16:40
      Wychodz nianiu, chcemy Twoich podatkow.
    • abdullah_abdullah Wychodź, nianiu, z szarej strefy 25.02.11, 17:47
      przy zerowym zaufaniu do panstwa juz widze te tlumy nian co sie rejestruja, jak ktos pisal wyzej - rzad za rok powie ze kasy na oplacanie skladek nie ma, ale jak sie zarejestrowalas to daniny panstwu placic musisz, jak z abonamentem rtv - nie zarejestrujesz odbiornika nie ma problemu jak zarejestrujesz to cie o 2 grosze beda scigac
    • daga_1 Opiekuję się dwulatką i nie muszę wiedzieć co 25.02.11, 18:18
      robić jak dziecko wypije żrący płyn, bo nie ma ono prawa przy mnie napić się żadnego żrącego płynu. Bo jestem właśnie od pilnowania żeby się coś takiego nie zdarzyło.
    • wilczek1968 Wychodź, nianiu, i płać podatki... 25.02.11, 18:54
      bo przecież tylko o to chodzi.
      A ja będę musiał niani dać podwyżkę o ten podatek, który ona będzie musiała odprowadzić, czyli o 18%. Czyli de facto to ja, nie dość, że zapłaciłem już podatek od wynagrodzenia, zapłacę podatek drugi raz.
      To ja dziękuję, zostanę przy szarej strefie...
    • annataylor Wychodź, nianiu, z szarej strefy 25.02.11, 19:03
      powinno się płacić ZUS także mamom, które nie idą do pracy (z różnych powodów) tylko zajmują sie dzieckiem w domu. o nich nikt nie pomyślał...
      dlaczego niania ma miec placone skladki, a mama w domu nie?
      • jacekstu mama=niania 25.02.11, 20:52
        no wlasnie, moja zona zamierza jeszcze dwa lata byc w domu z dzieckiem, czy będzie możliwe, żebym ja zatrudnił swoją żonę jako nianię i państwo opłaci jej zus? da się tak?
        • nikodem_73 Re: mama=niania 25.02.11, 21:51
          Dogadaj się z kimś - on zatrudni (na papierze) Twoją żonę, Ty jego i problem z głowy. ZUS w cenie podatku od płacy minimalnej minus zwrot od kwoty zwolnionej z PIT.

Zobaczycie - za góra pół roku będzie zajefajny artykuł w gazecie jak to Polki rzuciły się do pracy. Większość niań, które obecnie są w szarej strefie dalej będzie w szarej strefie (ani emerytkom ani studentkom ZUS nie jest do niczego niepotrzebny), ale za to pojawi się pewnie sporo "papierowych niań".

Przewiduję, że za jakiś czas pojawi się Najwyższa Izba Niańczestwa Polskiego uprawniona do kontrolowania, czy nianie aby na pewno pracują. Naturalnie z uprawnieniami policji, co by efektywnie zwalczać "złodziejstwo".
    • stary.gniewny Rząd który potrzebuje pieniędzy musi się imać 25.02.11, 21:53
      różnych trików. Co to szkodzi dać wirtualnej emerytury która (większości) nie zostanie wypłacona w zamian za jak najbardziej realne wpływy z podatków
    • krawiec6661 Pieprzyć państwo 25.02.11, 23:33
      Razem z jego szkoleniami BHP, ubezpieczeniami, certyfikatami, licencjami itd. Każdy kto ma trochę oleju w głowie będzie unikał państwowego syfu jak się da.
    • astrum-on-line Re: Wychodź, nianiu, z szarej strefy 26.02.11, 00:40
      Może ja jakaś śpiąca już jestem, ale jeżeli państwo ma płacić składki za nianie to w jaki sposób ma na tym zyskać. Skoro na razie państwo traci, bo nianie nie odprowadzają podatku, to co ma państwo zyskać jak im jeszcze będzie ZUS płacić?

A w ogóle to myślałam, że to moja sprawa, z kim chcę zostawić moje dziecko. Kwalifikacje to nie wszystko, widać po wykwalifikowanych nauczycielach i dzieciach, które nienawidzą szkoły.
      • tomekjot Re: Wychodź, nianiu, z szarej strefy 26.02.11, 13:44
        no właśnie jaki jest w tym zysk?
        Czy za sprzątaczkę też będą płacić składki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka