Dodaj do ulubionych

Poznań ceni nadkibola

28.02.11, 07:19
Siara Lecha nie jest zjawiskiem odosobnionym, to jedno z wielu takich stowarzyszeń, w których przystań znajdują rozmaite szumowiny. A "prasa" lansuje je dodatkowo kreując na "królów" stadionu, dopalaczy czy tam musztardy...
Obserwuj wątek
    • duza_pyra Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 07:29
      Po przeczytaniu tego tekstu zwyczajnie wstyd mi się przyznać, że jestem poznaniakiem. Jak dla mnie granda na maksa. Paru, parunastu kolesi zrobiło sobie z miasta prywatny folwark. Jak nie kulczyk z Grobelnym, to teraz ten plujący geszefciarz. A ja się pytam, co się stał z etosem, któremu hołdowało tyle pokoleń poznaniaków, a który spowodował, że kiedyś Poznań był jasnym punktem na mapie Polski?
      Kasa, kasa, kasa... a na końcu wstyd i sromota.
    • zeno_1 miałem lepszą opinię o grobelnym 28.02.11, 07:31
      a ten artykuł zrodził we mnie wiele wątpliwości.
      • lmblmb Re: miałem lepszą opinię o grobelnym 28.02.11, 07:33
        zeno_1 napisał:

> a ten artykuł zrodził we mnie wiele wątpliwości.

Dopiero teraz?
        • martin.slenderlink Ja nie mogę, Trocadero. 28.02.11, 12:23
          "Wtedy zakłada firmę Trocadero i za zgodą klubu, na stary jeszcze stadion, wstawia sprzęt do grillowania. Sprzedaje kiełbasy i napoje. Obroty to wówczas ok. 70 tys. zł".

Ja skorzystam z okazji i tak offtopicznie się pod kolegę wcisnę. Ciekawi mnie, co na to mieszkańcy dzielnicy nr szesnaście? Pewnie są dumni z takiego miłośnika. Może podczas wizyty w 2012 (hm, ciekawe, czy jacyś kibice kopanej tam się znajdą) poznają miłośnika osobiście, jako szefa stadionowej gastronomii, zaczytanego np. w Balzacu w przerwie jakiegoś spotkania fazy grupowej?
      • lukaszbandi Re: miałem lepszą opinię o grobelnym 28.02.11, 07:59
        Tylko wątpliwości?
        Mnie wkurza fakt, że każda z osób zameldowana w Poznaniu, czy tego chce , czy nie, czy chodzi na ten stadion, czy nawet nie chce go ogladać, wydaje na to wszystko (budowa, imprezy, mecze) tysiące złotych swoich podatków. A inwestycje infrastrukturalne dotyczące np. komunikacji leżą i kwiczą...
        Bo kto płaci kibolowi? Pan płaci, Pani płaci, nawet nie przychodząc na stadion.
        • martin.slenderlink Re: miałem lepszą opinię o grobelnym 28.02.11, 13:04
          "Pan płaci, Pani płaci..."

I tu Himilsbach by dodał zachrypniętym wokalem:

- Społeczeństwo...
      • sewa1 Re: miałem lepszą opinię o grobelnym 28.02.11, 09:16
        Nie da się ukryć że mafijny układ w centrum miasta dyskwalifikuje Grobelnego jako prezydenta.
    • elpastis Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 07:39
      Po prostu dno! Nigdy nie pójdę na mecz jak tam rządzą tacy ludzie co gorsza ZA PRZYZWOLENIEM WŁADZY!
      • antekguma1 Mafia nie tylko czarna 28.02.11, 08:46
        Układy mafijne są w Polsce na każdym kroku. Zaczynając od największej i najpotężniejszej, watykańskiej, a kończąc na lokalnej gminnej. Rządy sprawuje układ i bandyctwo w symbiozie z urzędasami, co gorsza również z takimi wybieranymi w wyborach powszechnych. Jak naród tak głupi, że wybiera tych co głośniej krzyczą i więcej kradną to niech teraz cierpi.
    • lukilukk Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 07:52
      To już wiecie poznaniacy co dobrego dla miasta zrobiono z kilkuset milionami złotych które mogły zostać wydane na faktyczne potrzeby większości mieszkańców.
      To że z tych pieniędzy korzysta mafia nikt nie ma wątpliwości bo inaczej tego nazwać nie można.

Rozwiązałbym w cholerę to całe szemrane towarzystwo z PZPN na czele. Zrezygnowałbym też z Jeuro2012 aby jakaś światowa szanowana federacja piłkarska nie musiała Polaków i Polskę straszyć że nam coś zabierze.
      Zmarnowana kasa wydana na stadiony i inne niepotrzebne inwestycjie sfinansowane z pieniędzy publicznych poszłyby na drogi, infrastrukturę, transport miejski czyli to co przyniesie korzyść wszystkim a nie jednemu co potrafi pluć więc wszyscy się go boją to i handluje bułą z kiełbasą na stadionie Lecha
      • wujekzielarz Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:17
        Proponuję wszystkim zniesmaczonym kibicom Lecha akcję protestacyjną "Przechodzimy na dietę wegetariańską - nie dla buły z kiełbasą!" :)
        • pal666 Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 09:43
          pomysł fajny ale nie tędy droga: gość przejdzie na repertuar wegetariański. Po prostu facet musi stamtąd zniknąć. To najprostsze i oczywiste rozwiązanie, tylko czy także dla władz tego miasta i klubu ?
      • indywidualismus Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 10:43
        Jakby, ukochany premier miał jaja, to by zabrał Euro Poznaniowi. Ależ byłby płacz i zgrzytanie zębami!
    • good_vibrations Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:07
      Słabe, coraz słabsze... Panowie zajmijcie się już rzeczywistymi problemami, bo ile można słuchać o czymś, co sobie tam wymyśliliście w redakcji podczas przerwy na papierosa.

Dużo się w mieście dzieje zarówno dobrego, jak i złego, ale żeby pisać o mieście to trzeba je znać. Panowie z Gorzowa i Stargardu raczej Poznania nie znają, nie wmówicie mi, że jest inaczej.
      • venus99 Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 09:16
        najlepiej miasto znają bandyci stadionowi?
        • zofiadyrman Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 10:06
          Oczywiście, w każdej bramie już sikali, w każdym parku kogoś obrobili, w każdym rynsztoku leżeli.
      • lukilukk Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 13:07
        Premier nic nie może bo w naszym kraju rządzi jakaś UEFA
    • guzikiewicz Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:10
      Taki Stokłosa /chociaż senator/ mógłby terminować u naszego nadkibola.
      • myszykiszek Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 09:48
        guzikiewicz napisał:

> Taki Stokłosa /chociaż senator/ mógłby terminować u naszego nadkibola.

Wasz nadkibol niedługo zostanie senatorem może? Właściwe miejsce dla właściwego szubrawca...
      • jego_eminencja Trocadero placi jedynie 8000zl za mecz..... 28.02.11, 11:47
        kazda inna firma dala by o wiele wiecej by móc sprzedawac kielbaski na stadionie 30.000...
        Trocadero powinno placic 30.000....1zl od kazdego kibica...
        na kielbaskach Litar ma 600% przebitki
        • rydzyk_fizyk Re: Trocadero placi jedynie 8000zl za mecz..... 28.02.11, 12:37
          Generalnie ładnie ominięcie prawa zamówień publicznych.
          • adles Re: Trocadero placi jedynie 8000zl za mecz..... 28.02.11, 16:52
            Tzn. sugerujesz, że Lech jest podmiotem publicznym powinien swoich kontrahentów wybierać w przetargach publicznych? W ten sam sposób na pozyskiwać piłkarzy?
            • rydzyk_fizyk Re: Trocadero placi jedynie 8000zl za mecz..... 01.03.11, 10:39
              Wprost przeciwnie - dzięki takiemu podnajmowi (nie wiemy czy zgodnie z umową z miastem) Lech dysponuje publiczną własnością ale bez konieczności stosowania PZP.
    • pyry_na_frytki Kadziński-zapijaczona morda pasuje do Litara... 28.02.11, 08:11
      • atomm Ale wiocha w tym Poznaniu... 28.02.11, 08:41
        Buehehehe...
        poznan jedno z nnajwiekszych miast w Polsce...
        A tu okazuje sie ze to taka wiocha...
        Nie moga sobie poradzic z jakims kielbasianym krolem...
        Behehehehe...
        • ble-dur Re: Ale wiocha w tym Poznaniu... 28.02.11, 09:21
          Jestem z Poznania i wstyd mi za taką wiochę.
          Nie rozumiem jak można tolerować takie szambo. Wiara Lecha to gó...ane stowarzyszenie zrzeszające kiboli nie kibiców. Siedlisko szumowin, co piszę z tym większą przykrością, że znam osobiście ludzi do niego należących.
          • kibolodlat Re: Ale wiocha w tym Poznaniu... 28.02.11, 10:14
            nie myl kto jest kibol a kto kibic. prawdziwi poznańscy kibice to kibole. a ten od kiełbaski i kumple to margines
            • refleksyjny Kolejorzu - wstydź się. Za te brudy. 28.02.11, 11:44
    • wels5 Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:16
      A od czego jest CBŚ? Przecież w taki sposób tworzy się mafia. A Euro 2012 tuż, tuż.
    • saint_just Polskie państwo to druga Kolumbia, 28.02.11, 08:19
      czy Ekwador. Jest własnością żuli i łajadaków.
    • gbu-ras Poznań- republika bananowa 28.02.11, 08:19
      Wstyd dla miasta, Lecha. Kilku cwaniakow niezle się ustawiło i żeruje na miłości dla klubu prawdziwych(bezinteresownych)kiboli.
    • bojewik Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:19
      Jestem kibicem Jagi, to tak na początek, Lecha nie darzę sympatią, ale wskazywanie paluchem tylko na ten klub to już przesada. Gdynia, Kraków, Warszawa, Chorzów - i nie tylko w tych miastach na stadionach są "kotły" na które wchodzi tylko zgrana paczka i doping tam po prostu obowiązuje. Więc nie czepiać się Lecha, bo to choroba dużej części ligi.
      Co do karmienia Litara klubową kasą, to dopóki nikt mu nic nie udowodnił, dopóty chłopak był czysty. Organizował ciekawe oprawy, dawał gwarancję bezpieczeństwa i trzymał w ryzach co gorętsze główki. To się podobało wszystkim decydentom, bo mieli po prostu święty spokój. Oczywiście, nie za darmo.Fajnie było - do czasu tego feralnego nagrania. I jedno pytanie tylko - a czego można się było spodziewać po kimś takim? Że będzie po główce głaskał i do niegrzecznych przemawiał ze zrozumieniem? Że kiboli przyjezdnych zaprosi do stolika na pogaduszki, jak by tu więcej kultury na stadionach zaprowadzić?? LITOŚCI.... Lech ma teraz okazję do wprowadzenia normalności. Kibole odcięci od kasy przestają być mocni, łatwiej jest ich rugować i skutecznie nakładać zakaz stadionowy. Zobaczymy, co władze klubu zrobią - cala Polska patrzy.
      • cehaem Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 10:01
        Trudno, zeby poznanska GW pisala o sprawach w Wa-wie... :)

WL i sposob jej dzialania to interesujacy eksperyment na okielznanie kiboli, zreszta lysi panowie to niewielki odsetek czlonkow. Jakos wiekszych burd na stadionie nie bylo, bo i WL doskonale wie, ze to im sie nie oplaca i w umiejetny sposob "przekonala" lysych. O tym, ze osobnicy nie dopingujacy w kotle nic nie zgubili, spierac sie nie trzeba. Ale nie zapomnijmy, ze sprawa dotyczyla meczu reprezentacji, w dodatku sa inne sposoby jak przemoc.

Zakaz stadionowy niestety nic nie da, skoro na Bulgarska dostac sie moze kazdy, ktory ma chody w ochronie.
    • mamnadziejezetanazwajestwolna Może wreszcie będzie pożytek ze stadionu: 28.02.11, 08:19
      pozbycie się układu grobelniczego. To trudne, bo jego ludzie wrośli w Poznań, zapuścili tu korzenie, oplotli innych pędami i uzależnili od życiodajnych substancji. Ale Związek Radziecki też miałbyć nieśmiertlelny, a jakoś go już nie ma.
    • sophros Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:24
      Aż taką solą w oku jest dla gazety bojkot ogłoszony przez Lecha i jego kibiców?
      • kolo125 bojkot gazety przez kiboli? 28.02.11, 13:39
        przecież wy kibole czytać nie umiecie, więc po co wam gazeta? buhahahhah, nieźle mnie rozbawiłeś sophrosie - prostaku !!!!!
    • tsc.2 nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie jedno 28.02.11, 08:25
      dlaczego GW nie opisze sytuacji na stadionie legii.jak to sie stało ze stadion wybudowany za 400 mln został wynajęty za 3.5 mln rocznie.przecież za taka kasę ten stadion nie zwróci sie za 100 lat.a jak zakończyła sie w wawa sprawa sprzedaży nazwy stadionu legii dla sponsora ? i dlaczego te kasę chce legiia dla siebie a nie dla miasta?Panowie tam sie zajmijcie, tam jest o wiele bardziej ciekawa sprawa.Oczywiście sprawa oplucja tego lepka i tej dziewczyny to było bardzo chamskie i ten gostek powinien ich przeprosić ale wchodzenie konus w prywatne interesy tez jest nie do przyjęcia.
      • wielki_znafca Re: to są mafijne interesy a nie prywatne koleś 28.02.11, 10:03
      • flipvert Re: nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie 28.02.11, 10:08
        Widac,ze Chruszczow twym bohaterem.Klasycznie piekna odpowiedz w stylu Twojego bohatera:"A u was niegrow bijut!".I po problemie.Jak bylem maly,to tez postrzegalem swiat w tak prostych kategoriach.
        • drmuras Re: nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie 28.02.11, 10:32
          Masz rację - większośc czytelników GW na pytanie o dokonania PO odpowida a za PIS było gorzej bo ... wypisz wymaluj pogrobowcy Chruszczowa
      • zajonc.poziomka Re: nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie 28.02.11, 10:31
        tsc.2 napisał:

> dlaczego GW nie opisze sytuacji na stadionie legii.jak to sie stało ze stadion
        > wybudowany za 400 mln został wynajęty za 3.5 mln rocznie.przecież za taka kasę
        > ten stadion nie zwróci sie za 100 lat.a jak zakończyła sie w wawa sprawa sprzed
        > aży nazwy stadionu legii dla sponsora ? i dlaczego te kasę chce legiia dla sie
        > bie a nie dla miasta?Panowie tam sie zajmijcie, tam jest o wiele bardziej cieka
        > wa sprawa.Oczywiście sprawa oplucja tego lepka i tej dziewczyny to było bardzo
        > chamskie i ten gostek powinien ich przeprosić ale wchodzenie konus w prywatne i
        > nteresy tez jest nie do przyjęcia.

stadion legii [b]400 mln czynsz 3.5 mln rocznie
        potatoe arena 700 mln czynsz 0.84 mln rocznie
        skandal w warszawie
        poznanska gospodarnosc

litosci...

mistrzu zdejmij te frytki z oczu i postaraj sie popatrzyc obiektywnie
        pomijam relacje cena jakosc w obu przypadkach, zeby nie kopac lezacego
        • alfalfa Re: nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie 28.02.11, 10:50
          > stadion legii [b]400 mln czynsz 3.5 mln rocznie
          > potatoe arena 700 mln czynsz 0.84 mln rocznie
          > skandal w warszawie
          > poznanska gospodarnosc

Skąd takie dane? Z tego co się orientuję nie ma jeszcze wybranej firmy, która ma prowadzić stadion.
          A.
          • usak Re: nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie 28.02.11, 11:03
            Czy to znaczy, ze mecz z Widzewem rozgrywal Lech za darmo?
            • alfalfa Re: nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie 28.02.11, 12:13
              Jasne, że nie ale na razie to jest jakaś prowizorka a nie umowa docelowa.
              A.
          • zajonc.poziomka Re: nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie 28.02.11, 19:48
            alfalfa napisał:

> > stadion legii [b]400 mln czynsz 3.5 mln rocznie
            > > potatoe arena 700 mln czynsz 0.84 mln rocznie
            > > skandal w warszawie
            > > poznanska gospodarnosc
            >
            > Skąd takie dane? Z tego co się orientuję nie ma jeszcze wybranej firmy, która m
            > a prowadzić stadion.
            > A.

oficjalna strona kuchenkorza plakala, ze oplaty dzierzawne w wysokosci pln 70k/miesic to zgroza...
      • welury Re: nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie 28.02.11, 11:11
        prywatny interes to by był jakby pan Markowicz kupił sobie lokal i w nim otworzył knajpę a tak to jest interes otwarty na każdą krytykę .
      • bmc3i Re: nie jestem kibicem lecha ale zastanawia mnie 28.02.11, 15:30
        tsc.2 napisał:

> dlaczego GW nie opisze sytuacji na stadionie legii.jak to sie stało ze stadion
        > wybudowany za 400 mln został wynajęty za 3.5 mln rocznie.przecież za taka kasę
        > ten stadion nie zwróci sie za 100 lat.a jak zakończyła sie w wawa sprawa sprzed
        > aży nazwy stadionu legii dla sponsora ? i dlaczego te kasę chce legiia dla sie
        > bie a nie dla miasta?Panowie tam sie zajmijcie, tam jest o wiele bardziej cieka
        > wa sprawa.Oczywiście sprawa oplucja tego lepka i tej dziewczyny to było bardzo
        > chamskie i ten gostek powinien ich przeprosić ale wchodzenie konus w prywatne i
        > nteresy tez jest nie do przyjęcia.

A ja wcale nie uwazam ze w Warszawie jest ciekawiej, tym bardziej niue o wiele ciekawiej. I jak jestem generalnie krytyczny wobec Wybiórczej, bardzo dobrze robi że zajmuje sie przekrętasem na stadionie w Poznaniau
    • zaczarowany-olowek-jest-moj Tak to jest, jak z bandytami ... 28.02.11, 08:28
      chce się żyć w symbiozie. Z elementem przestępczym się nie rozmawia, tylko pałuje i do więzienia wsadza. Jeżeli chce się rozmawiać, to zawsze będą żądać coraz więcej. Tak było i zawsze będzie, na całym świecie. Jeżeli Grobelny bierze od nich dolę, to chłopaki mają parasol ochronny, a on sam ma w du..pie mieszkańców (których jest znacząca większość). A urzędasy boją się cokolwiek zrobić, mimo że mają ku temu przepisy, aby pracy nie stracić. Ten stadion, to je..ny kur....dołek z bandytami na trybunach i Grobelnym za plecami.
      Bandyctwo z II trybuny należy potraktować gazem łzawiącym i armatką wodną.
    • freon Re: Poznań nie ceni pismaka 28.02.11, 08:28
      Tragedia. Litar sprzedaje kiełbasę. Toż to zagrożenie dla ładu społecznego i bezpieczeństwa państwa! I obraca milionami na grillu. Skandal! Tymczasem biedny pismak nie obraca milionami, nikt go nie szanuje i nikt nie słucha jego wynurzeń. Nikt nawet o nim artykułu w prasie centralnej nie popełni, bo pismak to postać nudna i niezbyt mądra. Nie potrafi napisać niczego co nie jest związane z jego największą fobią, czyli wielkim groźnym władcą stadionowych kiełbasek. Nie wiedziałem, że praca w Wyborczej to forma terapii dla niedowartościowanych kolesi. Słaba to jednak terapia kiedy świat olewa pisanie pismaka i nie przejmuje się, kiedy ten na łamach prasy rozgrywa swoje prywatne wojenki i porachunki. Gdyby tak Litar zechciał walczyć swoim orężem, jak gazetowi frustraci używają swojego, to już dawno panowie grafomani oberwaliby pod domem pętem kiełbasy. Najwyraźniej więc, nie taki Litar groźny, jak go piszą zaślinieni z przejęcia panowie "dziennikarze".
      • flipvert Re: Poznań nie ceni pismaka 28.02.11, 10:04
        Chyba jednak ktos czyta...Na przyklad Ty i to chyba dosc regularnie skoro logujesz sie pod wlasnym nickiem.
        Niesamowicie zaimponowala mi ta czesc Twojej wypowiedzi,w ktorej odnosisz sie merytorycznie do stwierdzen Gazety.Zaiste tys jest tytan umyslu!
        • freon Re: Owszem, owszem, itd... :) 28.02.11, 11:19
          No faktycznie tuzem intelektu nie jestem :) I skoro to już ustaliliśmy, to darujmy sobie personalne wycieczki. Owszem, czytam Gazetę Wyborczą regularnie i od bardzo dawna. I lubię ją. Co nie znaczy, że jestem bezkrytyczny. Panowie dziennikarze to nie pomniki, czy święci, żeby mieli być nieomylni. Zapewne nie mają nawet większej inteligencji niż wielu ich czytelników. A czytelnik jest na dodatek człowiekiem wolnym i ma prawo do własnej opinii.

Owszem mój komentarz przesiąkł forumowym szyderczym standardem :) Dałem się ponieść chwili. Ale to nie znaczy, że nie mam merytorycznych zastrzeżeń do tekstu. I nie mam zamiaru spierać się o fakty, bo nie dość, że nie interesuje mnie pan Litar (jeśli macie podejrzenie popełnienia przestępstwa, to do prokuratury go, a nie przez 2 miesiące artykuły o nim pisać), to jeszcze życie nauczyło mnie, że fakty wcale nie mają charakteru obiektywnego. Błąd autorów tkwi w założeniu. Ten artykuł, jak i poprzednie i następne, to fragment cyklu tekstów pod wspólnym hasłem: 'wyplenić chuliganów ze stadionów". Hasła populistycznie opłacalnego i dość głupiego. Chuligan nie mieszka bowiem na stadionie. Chuligan to część składowa naszego społeczeństwa. I źródłem chuligaństwa nie jest stadion, ale wychowanie, normy społeczne i wzorce. Tymi artykułami GW zwalcza zapalenie płuc lecząc jedynie kaszel.

Obca jest mi także filozofia walki z czymś, a tym bardziej z kimś. Społeczeństwo to nie wróg, żeby jakakolwiek władza, miała z nim walczyć. Także ta czwarta, która zbyt często zagrzewa pozostałe władze do podejmowania działań przeciw własnemu suwerenowi, jakim jest obywatel. Na agresję obywatela władza nie może reagować agresją, bo pokazuje własną słabość. Dobra władza powinna znaleźć możliwie najmniej obciążone skutkami ubocznymi panaceum i najpierw wyczerpać wszystkie możliwe formy dialogu, nie nabzdyczania się i traktowania z góry, ale partnerstwa i współpracy. Dopiero potem może rozważać jakiekolwiek sankcje. Trzeba kierować się dobrą wolą i pamiętać, że administracja państwowa nie służy państwu, bo ono bez ludzi nie istnieje. Władza służy ludziom. Ot i tyle. Takie, dość zasadnicze chyba, mam zastrzeżenia. Przepraszam za długi wywód. :)
          • gostek_2 Re: Owszem, owszem, itd... :) 28.02.11, 11:45
            od leczenia zapalenia płuc jest kto inny (pozwól, że wykorzystam Twoją licencję), a gazeta nagłośniła kaszel, żeby diagnosta i terapeuta nie mogli udawać, że go nie ma..
            chuligan też jest obywatelem, zgoda, ale nie czepiaj się "walki", bo doskonale wiesz, o co chodzi tylko zagadujesz niby-poprawnością - chuligani zawłaszczyli stadion za zgodą służb PUBLICZNYCH, czyli tych, które społeczeństwo zatrudnia, żeby pilnowały interesu społecznego.. ciekawi mnie, jakie radzisz formy dialogu z korupcją, hehe.. i z chuligaństwem, hehe...
      • jego_eminencja jestem policjantem i tak sie na to zapatruje 28.02.11, 12:03
        freon napisała:

> Tragedia. Litar sprzedaje kiełbasę. Toż to zagrożenie dla ładu społecznego i be
        > zpieczeństwa państwa! I obraca milionami na grillu. Skandal! Tymczasem biedny p
        > ismak nie obraca milionami, nikt go nie szanuje i nikt nie słucha jego wynurzeń
        > . Nikt nawet o nim artykułu w prasie centralnej nie popełni, bo pismak to posta
        > ć nudna i niezbyt mądra. Nie potrafi napisać niczego co nie jest związane z jeg
        > o największą fobią, czyli wielkim groźnym władcą stadionowych kiełbasek. Nie wi
        > edziałem, że praca w Wyborczej to forma terapii dla niedowartościowanych kolesi
        > . Słaba to jednak terapia kiedy świat olewa pisanie pismaka i nie przejmuje się
        > , kiedy ten na łamach prasy rozgrywa swoje prywatne wojenki i porachunki. Gdyb
        > y tak Litar zechciał walczyć swoim orężem, jak gazetowi frustraci używają swoje
        > go, to już dawno panowie grafomani oberwaliby pod domem pętem kiełbasy. Najwyra
        > źniej więc, nie taki Litar groźny, jak go piszą zaślinieni z przejęcia panowie
        > "dziennikarze".

Litar na prywatnym stadionie....moze sobie sprzedawac kielbaski i jeszcze miec doplacane 1zl do kazdej kielbaski od prezesa klubu...jezeli wlasciciel sie na to zgadza,
        ale tutaj miasto...wybulilo 700 miljonów....wiec musza obowiazywac demokratyczne rególy,
        nie ma miejsca na prywate...nie obchodzi mnie ze szczuply przystojny i czarujacy Litar podoba sie grubym prezesom, ze zamponowal im, ze sie w nim podkochuja,

Litar jest najprawdopodobniej marionetka u jakiegos grubasa co za nim stoi, grubas nie moze wziasc biznesu na siebie....
        to mafijny uklad, wladze miasta Poznania, policja...powinny dawno dac zakaz stadionowy temu gnojkowi
        • rozyk Re: jestem policjantem i tak sie na to zapatruje 28.02.11, 22:41
          widać, że policjant. Z ortografią na bakier...
    • good_vibrations Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:29
      A mi jest wstyd jak łykacie te wszystkie teksty Wyborczej jak prawdę objawioną. Jak małe dzieci słuchające przedszkolanki. Nie macie własnych przemyśleń? Wszystko trzeba wam dawać na tacy? Pomyślcie trochę dlaczego Wyborcza atakuje...
      • derfidel Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:39
        koło dzwona mi lata dlaczego ktoś kogoś atakuje - w gazecie. interesuje mnie jednak kto kogo atakuje na ulcy, na stadionie. kto kradnie pieniądze miastu, kto jest przestępcą, kto ma strukturę mafijną. nie obchodzą mnie żadne oprawy dla baranów - parę szmat i race których wnoziś nie wolno. oprawa? nie rozśmieszaj mnie. piłkarze mają grać - bo to jest stadion piłkarski!. dla grających w piłkę nożną, a nie plujących, bijących, handlujących narkotykami - zwykli przestępcy. jak słyszę pseudokibic - myślę BANDYTA. nie macie innych idoli? autorytetów? handlarze kiełbasą i nożownicy? kogo ty tutaj bronisz? powiadasz że gw niszczy lecha? śmiech mnie zabija hehehe. a jeśli tak to mają rację! dość cwaniaków w polsce! łapówkarzy przestępców. ja chcę iść na mecz a nie na teatrzyk półnagich, pijanych i naćpanych kretynów, skaczących, przeklinających, plujących i bijących - prawdziwych mężczyzn w tchórzliwych kapturach i bijących w grupie i pod osłoną nozy. dno, syf i metr mułu
        • gostek_2 .. wszystko na ten temat 28.02.11, 09:05
          ..wszystko na ten temat
          • freon Re: .. wszystko na ten temat? 28.02.11, 09:33
            Być może wszystko. Ale jedynie dlatego, że nie włączacie myślenia. Nikomu, żadnej władzy, czy pseudowładzy nie wolno nadużywać swojej pozycji do załatwiania partykularnych interesików. Dziennikarz nie może wykorzystywać swojej pozycji dla niszczenia niewygodnych dla niego ludzi. Od osądzania Litarów, Olafów czy innych facetów z ksywkami nie jest Gazeta Wyborcza i jej "święcie oburzeni" pracownicy. Od tego są uprawnione organy państwa i należy to respektować, a nie uzurpować sobie prawo do bycia sędzią w każdej sprawie. Jeśli chce się żyć w państwie prawa, to należy zawsze, bezwzględnie zaczynać od siebie. Szczególnie wówczas gdy posiada się jakąkolwiek władzę. W przeciwnym doopa zbita, Ryba. Bo Ryba jak wiadomo psuje się od głowy.
            • ketjow1978 Re: .. wszystko na ten temat? 28.02.11, 10:07
              No dobrze, ale od tego jest prasa żeby pokazywać pewne zjawiska. Skąd mielibyśmy wiedzieć o panu Markowiczu, jego interesach i zachowaniu gdyby nie media?
              Jeśli prawdą jest to co piszą Redaktorzy że Litar trzyma za twarz WL to nawet tam nie ma możliwości zmiany pana Markowicza. Może więc ci normalni kibice którzy są w WL założą nową, konkurencyjną dla Litara organizację? Chyba że pan Litar podejmie pewne kroki, ale chyba nie, przecież to święty człowiek jest.
            • gostek_2 Re: .. wszystko na ten temat? 28.02.11, 10:08
              sama włącz myślenie, "niszczenie"??? "ludzie niewygodni dla dziennikarza'??? co ty knocisz? skup się na swoim stwierdzeniu, że "żadnej władzy nie wolno nadużywać swojej pozycji do załatwiania partykularnych interesów" - bo to akurat jest korupcja i "uprawnione organy państwa" powinny się nią teraz zająć, a dobrze że chociaż czasem dziennikarze o tym piszą bo to jest do sprawdzenia, a nie do tchórzliwego zamiatania pod dywan przez wydyganych urzędników, którzy mają coś do stracenia, w końcu na to idą publiczne, czyli ogromne pieniądze i to nie dziennikarze kładą na nich łapę, włącz myślenie...
              • freon Re: .. wszystko na ten temat? 28.02.11, 11:34
                No, dobrze, nie zaperzaj się tak :) Włączasz myślenie, owszem. Już dobrze, nie denerwuj się. Ulżyło? Moje dziecko też ma takie reakcje :)

Jeśli ktoś ma podejrzenie, że ktoś popełnił przestępstwo, to składa doniesienie prokuraturze, a nie poświęca mu cyklu artykułów. Dziennikarze piszą o tym z taką lubością, bo to się dobrze sprzedaje. Rzeczywistość nigdy nie jest tak czarno-biała jak zapewne wynikałoby to z tego tekstu, ale prawdę mówiąc mało mnie ta rzeczywistość interesuje. Tym optymistycznym akcentem, pożegnam się z panami.

PS. Mówiąc "niewygodnymi" nie mam złych konotacji. Niewygodnymi z punktu widzenia ich estetyki świata. Pan Litar może być winny jest wszelkiemu stadionowemu złu, nie mi to osądzać. Może to być postać paskudna i zła. Ja tego nie wiem. Ja zakładam, że człowiek jest dobry. Dopóki sąd nie orzeknie inaczej we właściwym procesie. Kiedyś afery opisywało się postfactum. Teraz już nie tylko prefactum. Teraz tworzy się afery, nakręcając spiralę doniesień. Jeśli potem okaże się, że ktoś jest niewinny, to dobrego imienia nikt mu nie zwróci. A to nie jest sprawiedliwe.
                • gostek_2 Re: .. wszystko na ten temat? 28.02.11, 11:50
                  aleś się, kobieto, nagadała..
                  kiełbaski i bilety też się dobrze sprzedają
                  rozumiem, że nie masz nic więcej do dodania
                • bleku666 Re: .. wszystko na ten temat? 28.02.11, 12:10
                  Jestem pod wrażeniem Twojego opanowania i cieszę się, że są jeszcze czytelnicy gazety, którzy nie boją się samodzielnego myslenia i reprezetnują taki poziom do jakiego kiedys aspirowała GW kierowana przez A. Michnika. Szkoda, że dzisiejsi "dziennikarze" zamist opisywać fakty, przedstawiają swoją ich interpretację, a jeszcze wieksza szkoda, że dla znacznej części czytelników nie jest problemem ferowanie wyroków na podstawie jednostronnych, stronniczych relacji.
                • rydzyk_fizyk Re: .. wszystko na ten temat? 28.02.11, 13:06
                  "Jeśli ktoś ma podejrzenie, że ktoś popełnił przestępstwo, to składa doniesienie prokuraturze, a nie poświęca mu cyklu artykułów. "

Dla prokuratury taki artykuł jest równoznaczny z zawiadomieniem o przestępstwie.
                  Chociaż jedyne jakie tu widzę to ewentualna niegospodarność po stronie miasta oraz niedopełnienie obowiązków poprzez brak nadzoru nad wykonywaniem umowy najmu.
                • bmc3i Re: .. wszystko na ten temat? 28.02.11, 15:38
                  freon napisała:

> Jeśli ktoś ma podejrzenie, że ktoś popełnił przestępstwo, to składa doniesienie
                  > prokuraturze, a nie poświęca mu cyklu artykułów. Dziennikarze piszą o tym z ta
                  > ką lubością, bo to się dobrze sprzedaje. Rzeczywistość nigdy nie jest tak czarn
                  > o-biała jak zapewne wynikałoby to z tego tekstu, ale prawdę mówiąc mało mnie ta
                  > rzeczywistość interesuje. Tym optymistycznym akcentem, pożegnam się z panami.
                  >

O, naprawde?! Powiedz to dziennikarzom The Washington Post, ktorzy ujawnili afere Watergate.

> PS. Mówiąc "niewygodnymi" nie mam złych konotacji. Niewygodnymi z punktu widzen
                  > ia ich estetyki świata. Pan Litar może być winny jest wszelkiemu stadionowemu z
                  > łu, nie mi to osądzać. Może to być postać paskudna i zła. Ja tego nie wiem. Ja
                  > zakładam, że człowiek jest dobry. Dopóki sąd nie orzeknie inaczej we właściwym
                  > procesie. Kiedyś afery opisywało się postfactum. Teraz już nie tylko prefactum.
                  > Teraz tworzy się afery, nakręcając spiralę doniesień. Jeśli potem okaże się, ż
                  > e ktoś jest niewinny, to dobrego imienia nikt mu nie zwróci. A to nie jest spra
                  > wiedliwe.

Żadasz liwkidacji dzziennikarstwa sledczego jednym slowem, tak starego jak stara jest prasa.
                • rpa2 pewnie 28.02.11, 22:29
                  znajoma kibola obraca kota ogonem ...na pewno kibol jak pluje człowiekowi w twarz jest dobrym człowiekiem hahahaha
            • guru133 @freon, mylisz się. każdy obywatel demokratycznego 28.02.11, 11:31
              państwa ma prawo piętnować bandytow i złodziei a dziennikarz ma nawet taki obowiązek. natomiast władza ma obowiązek na złodziejstwo właściwie reagować, bo jak tego nie robi, to albo społeczeństwo zmieni taką władzę, albo niestety, zacznie "wymierzać sprawiedliwość" na własną rekę, czyli zwalczać bandytyzm bandytyzmem. Co wolisz?
              • freon Re: @freon, mylisz się. każdy obywatel demokratyc 28.02.11, 11:41
                Przepraszam, ale nie odpowiem. Bo mi się dziecko budzi :) Zapraszam do lektury innych moich postów w tym wątków - dość wyczerpująco odpowiadam tam na Twoje pytania. Wybacz, ale nie poświęcę tej sprawie już więcej czasu. Od myślenia głowa mnie sie grzeje :)
                • gostek_2 boś za cienka w argumentach.. 28.02.11, 11:53
                  boś za cienka w argumentach..
                  • osiedlowyglupek Re: boś za cienka w argumentach.. 28.02.11, 12:08
                    Jeśli chodzi o argumenty to leżysz i kwiczysz.
              • bleku666 Re: @freon, mylisz się. każdy obywatel demokratyc 28.02.11, 12:17
                guru133 napisał:

> państwa ma prawo piętnować bandytow i złodziei

To co napisałeś nazywa sie samosądem i w demokratycznym państwie nie jest dopuszczalne ani nie powinno byc akceptowane.

a dziennikarz ma nawet taki obow
                > iązek.

nie. Dziennikarz ma obowiązek li tylko rzetelnie przedstawić fakty. A nie - pisać: "Król kiełbasy", bo to po prostu rzetelnemu dziennkarzowi nie przystoi. To jest poziom tabloidu, to jest kompromitacja.

natomiast władza ma obowiązek na złodziejstwo właściwie reagować

W tym miejscu zgoda.

, bo jak
                > tego nie robi,

Na pewno nie dziennikarze gazety ani jej czytelnicy o tym decydowac nie bedą.

to albo społeczeństwo zmieni taką władzę, albo niestety, zaczni
                > e "wymierzać sprawiedliwość" na własną rekę, czyli zwalczać bandytyzm bandytyzm
                > em. Co wolisz?

Patrole obywatelskie ścigające tzw. kiboli??? Toś mnie rozbawił :D
            • bmc3i Re: .. wszystko na ten temat? 28.02.11, 15:35
              freon napisała:

> Być może wszystko. Ale jedynie dlatego, że nie włączacie myślenia. Nikomu, żadn
              > ej władzy, czy pseudowładzy nie wolno nadużywać swojej pozycji do załatwiania p
              > artykularnych interesików. Dziennikarz nie może wykorzystywać swojej pozycji dl
              > a niszczenia niewygodnych dla niego ludzi. Od osądzania Litarów, Olafów czy inn
              > ych facetów z ksywkami nie jest Gazeta Wyborcza i jej "święcie oburzeni" pracow
              > nicy. Od tego są uprawnione organy państwa i należy to respektować, a nie uzurp
              > ować sobie prawo do bycia sędzią w każdej sprawie. Jeśli chce się żyć w państwi
              > e prawa, to należy zawsze, bezwzględnie zaczynać od siebie.

Chyba cos Ci sie pomylilo. Od tego wlsasnie sa media aby patrzyły na rece tak politykom, jak i osobom prywatnym jesli dorabiaja sie na majtku publicznym, a tym jest stadion Lecha w Poznaniu. Jak Ci sie nie podoba zaangazoewnie prasy, to wynies sie na Białorus albo do Koreii Pln.

• rpa2 won z kibolem 28.02.11, 22:26
              Jakich interesików ??? gazeta pokazała jak taki kibol pluje w twarz człowiekowi. coś z abardzo bronisz tego kibola i jego interesików w kazdym poscie ..chyba zaczynasz tracić hahaha brawo wyborcza tak trzymać
      • venus99 Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 09:15
        masz udziały w tym interesie Litara?
      • eskimojoe Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 09:46
        łykacie nie łykacie ale coś jest na rzeczy, umowa z klauzulą tajności podnajem pomieszczeń, nikt nic nie wie a przecież każdy bywalec tej osławionej trybuny wie, że połowa ludzi tam siedzących nie płaci za wstęp przynajmniej nie klubowi.
        • alfalfa Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 10:26
          eskimojoe napisał:

> umowa z klauzulą tajności ... nikt nic nie wie...

Jak to "nie wie"? Ja tu czytam zdecydowane potępienie w postach. Gazeta napisała przecież więc już wiesz i mozesz np. "się wstydzić, że jesteś z Poznania". No i ten tytuł: "Poznań ceni nadkibola". Dziennikarstwo śledcze, chłechłe...
          A.
      • wielki_znafca Re: żołnierz głównego cuchnącego kibola? 28.02.11, 10:04
    • modzel11 Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:30
      Chodzę na Kolejorza od czasów przenosin na Bułgarską chociaż kilka razy byłem też na Dębcu więc czuję się w obowiązku zabrać głos w sprawie mojego klubu. Oczywiście jestem, podobnie jak większość kiboli, oburzony postępowaniem nowej WL. Nic nie tłumaczy takich zachowań. Dla mnie to poruta na cały kraj i trzeba z tym skończyć. Z drugiej strony GW przeraża mnie swoim zacietrzewieniem i brakiem szacunku dla gwary. Zdewaluowanie przedwojennego regionalizmu "kibol" źle świadczy o redaktorach. Zniszczyliście jedną ze sportowych spuścizn wielkopolski i kawałek historii regionu. Czy na Wartę, PBG, Ineę, Mieszka czy Ostrovię nie chodzą kibole? Myślę, że zarozumiałość i brak dystansu do siebie panów redaktorów prędzej czy później obróci się przeciwko Wam. A dodam, że sami nie jesteście uczciwi. Przypomnę wykradziony pomysł z naklejką "WLKP" przed kilkoma laty...
      • rpa2 hahaah szacunku 28.02.11, 22:34
        hahah dobre dobre...no piękny szacunek pokazał kibol plując w twarz...człowieku po takim artykule i pokazaniu co tam się dzieje powinni zamknąć ten stadion na cztery spusty
    • bilko78 Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 08:35
      Gdzie my zyjemy, w jakim kraju? Od czego sa urzedasy? Zeby ustawiać się z motłochem? Zeby karmić ich naszymi pieniędzmi.
    • wilczek1968 Dlatego normalni ludzie na mecze nie chodzą... 28.02.11, 08:56
      Problem niestety w tym, że miasta i państwo polskie, z podatków normalnych ludzi, buduje te stadiony dla bydła. Po co?
      • lukilukk Re: Dlatego normalni ludzie na mecze nie chodzą.. 28.02.11, 09:29
        Bo taki jest światowy trynd :>
        Nawet na pustyni stadiony powstają tylko że oni w tym Katarze nie wiedzą na co kasę wydawać

Może nie miałbym nic przeciwko stadionom gdyby nasza reprezentacja na którą (znowu) wszyscy się składamy coś sobą reprezentowała, ale ona nic nie reprezentuje a już napewno nie mnie.

Przecież dzieciak z podstawówki potrafiłby wyliczyć że te wydatki na stadiony NIGDY się nie zwrócą choćby przyjechało na to Jełro2012 trzy razy więcej kibiców niż jest przewidywane. A czy ktoś szacował ilu turystów przez tą imprezę zrezygnuje z wyjazdu do Polski?

Stadiony nigdy się nie zwrócą i będą kulą u nogi na następne lata. Dróg nie będzie a te które powstaną w pośpiechu trzeba będzie remontować za 2-3-5 lat. Niektóre już nadają się do remontu choć jeszcze nie zostały otwarte.
        • emissarius Re: Dlatego normalni ludzie na mecze nie chodzą.. 28.02.11, 12:58
          lukilukk napisał:

> Przecież dzieciak z podstawówki potrafiłby wyliczyć że te wydatki na stadiony N
          > IGDY się nie zwrócą choćby przyjechało na to Jełro2012 trzy razy więcej kibiców
          > niż jest przewidywane. A czy ktoś szacował ilu turystów przez tą imprezę zrezy
          > gnuje z wyjazdu do Polski?

No nieee, nie możesz tak pisać! Co prawda jeden z kandydatów na operatora stadionu [Klub Lech] wyśmiał propozycje władz miasta, by opłata roczna za użytkowanie stadionu wynosiła 8 mln, ale może uda się wynegocjować 5mln ... rocznie. W tej sytuacji 1mld PLN wydany na organizacje mistrzostw Euro 2012 zwróci się błyskawicznie. ;-)

Dodam na marginesie, że przewidywane zyski miasta z tytułu organizacji mistrzostw szacuje się na poziomie ok. 100mln. Ale nie będą to wpływy do kasy miejskiej, tylko wszystkie środki, jakie w Poznaniu zostawią kibice i goście, w hotelach, taksówkach, restauracjach itp. Z tego do kasy miejskiej wpłynie może 20 mln [wątpię].

Oczywiście pozostaną nam na otarcie łez inwestycje - stadion, drogi itp. Tego wszystkiego nie byłoby bez Euro 2012. Niestety to wszystko będzie trzeba dopiero spłacić - całkowity koszt organizacji mistrzostw w Poznaniu jakoś dziwnie pasuje do poziomu deficytu w kasie miejskiej. Są też tzw. zyski pozafinansowe - promocja i sława w Europie i świecie, którą niewątpliwie zdobędziemy. ;-)
          • lukilukk Re: Dlatego normalni ludzie na mecze nie chodzą.. 28.02.11, 13:12
            emissarius napisał:
            > Są też tzw. zyski pozafinansowe - promocja
            > i sława w Europie i świecie, którą niewątpliwie zdobędziemy. ;-)

...czyli wartości bezcenne które trudno przeliczać na pieniądze :-)

Proszę państwa. Rządajmy stadionu w każdej dzielnicy, będziemy sławni i bogaci.
            Kto nie chce ten głupi.
            • emissarius Re: Dlatego normalni ludzie na mecze nie chodzą.. 28.02.11, 14:08
              Ano właśnie. Więc nie siejmy malkontenctwa i defektyzmu. Jest okazja zdobyć sobie trochę sławy w świecie to ją wykorzystajmy, bez względu na koszty. Tymi ostatnimi zresztą nie wato się zbytnio przejmować, jako że na rok 2012 zaplanowano koniec świata. A jeśli nawet nie - zawsze można mieć nadzieję, że Aquanet w swoim kolejnym odwiercie natknie się nie tyle na źródło wody, tylko na ropę - i będziemy bogaci. Na razie doszukali się w okolicach Starego Rynku źródeł betonu tryskającego spod ziemi, do którego nikt się nie chce przyznać, może to jest nasza szansa na bogactwo, skoro sławę już mamy zapewnioną? ;-)
    • venus99 Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 09:13
      zgodę na bicie ludzi pewnie ma na pismie.co za szambo i to gdzie- w Poznaniu.
    • bandierarossa Wiara w Łacha 28.02.11, 09:13
      No tak, plujka rządzi na Bułgarskiej. Hej,hej kuchenkorz-wykolejorz
    • penthomide Poznań ceni nadkibola Kadafi 28.02.11, 09:22
      okazuje się że Poznań i Lech to taka mala Libia , gdzie prezydent buduje swoje wojsko z bandytów stadionowych a na wypadek rewolty gnoi mieszkańców. Żeby pan Grobelny i jego najemnicy nie musieli niedługo uciekac przed ludem Poznania jak Kadafi
    • morgenroth Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 09:23
      Gdyby tak załoga z Czerskiej poświęcała w przeszłości tyle czasu każdej złodziejskiej prywatyzacji co jakiemuś kolesiowi handlującemu kiełbasą na stadionie.
      • rpa2 Re: Poznań ceni nadkibola 28.02.11, 22:37
        bidulek ten od kiełbasy....ledwo na zus zarobic moze hahaha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka