Dodaj do ulubionych

Plucie 300 m od cmentarza

15.03.11, 12:55

"Sami widzimy w naszym kraju, jak z jednej strony agresywny język potrafi niszczyć zaufanie i szacunek. Ale z drugiej strony bez swobody wypowiedzi nie byłoby demokracji i wolności."

Tylko ile warta jest demokracja, w której każdy frustrat i fanatyk może publicznie mieszać z błotem kogo popadnie? Do czego doprowadzi takie pobłażanie?

Obserwuj wątek
    • rych33 Plucie 16.03.11, 18:14
      Mnie się wydaje,że nawet najstarsza demokracja powinna zakazywać publicznego szkalowania zmarłych.Bo to wymusza niejako chęć odwetu!Z drugiej strony przesadne demonstrowanie rozpaczy też wzbudza wątpliwość co do szczerości.Szanujmy innych i wymagajmy szcunku dla swoich uczuć. Marny to Kościół,który nawołuje do nienawiści!
      • strikemaster Re: Plucie 05.04.11, 17:56
        > Mnie się wydaje,że nawet najstarsza demokracja powinna zakazywać publicznego s
        > zkalowania zmarłych.Bo to wymusza niejako chęć odwetu!

Za dużo horrorów się naoglądałeś.

> Marny to Kościół,który nawołuje do nie
        > nawiści!

Dużo kościołów tak robi, marne są?
    • gnom_opluwacz Prościutki test, Szanowna Autorko. 16.03.11, 18:21
      Będziesz broniła prawa do głoszenia następujących wypowiedzi:
      - "Żydzi są mordercami i komunistami"
      - "Oby szlag trafił Michnika jak najprędzej"
      - "Dzięki Bogu za rychłą śmierć Jaruzela"
      - "Czarnuchy do Afryki"?

Czy może jednak, gdy przyjdzie co do czego, napiszesz łzawy artykuł, że "coś należy z tym zrobić", albo będziesz milczała, zachwycona swoją tolerancją i poparciem dla wolności słowa, gdy cyngle z redakcji będą domagać się karania za takie teksty?
      Bo, owszem, dość łatwo jest zachwycać się swobodami obywatelskimi za miedzą. Pewnie też dość łatwo jest bronić "przeciwników naszych przeciwników". I dość łatwo jest bronić "naszych przeciwników", gdy nie idą na całość, oskarżenia o zdradę to jednak norma w retoryce politycznej.

Ale jakby trudniej jest bronić odpychających, bezsensownych, nienawistnych tekstów na naszym podwórku. Zatem, autorko, czekam na obronę, nie amerykańskich świrów, ale naszych, lokalnych, bedących tu i teraz. Bo jeśli nie jesteś w stanie, jeśli będziesz siedzieć cicho - to cały ten tekst nie jest warty bitów, z których się składa.
    • askold Plucie 300 m od cmentarza 16.03.11, 18:32
      Jako wyznawca teorii spiskowych widzę w tym artykule dalekie pomruki przygotowania artyleryjskiego przed 10 IV. W porządku - niech każdy obchodzi tę rocznicę tak jak potrafi. Niektórzy z daleka (300 metrów). Szanowna Pani Redaktor ! Ja także jestem wielbicielem zwyczajów amerykańskich. Proponuję zatem aby w kazdej szkole publicznej rozpoczęcie zajęć było otwierane wciągnięciem flagi państwowej na maszt oraz odśpiewaniem ( lub wysłuchaniem) hymnu przez uczniów w postawie zasadniczej, tudzież ( w większości województw - tak jak w większości stanów) zmówieniem krótkiej modlitwy (cały czas mowa o szkołach publicznych w państwie republikańskim !). I co Pani na to ?
    • sakral trzeba słuchać naszych pasterzy katolickich 16.03.11, 18:50
      a kto nawołuje w Kościele

prawo stanowione nie może być ponad prawem bożym

i tak jeszcze mamy dobrze w naszym kochanym kraju.
    • sakral art.196 KK 16.03.11, 19:06
      pan prokuratur i policjant ściga z art.196 KK

za tzw.obrażanie uczuć religijnych.

i to nie 300 metrów od cmentarza.

a o książce o nazwie biblia lub pismo św.
      można mówić tylko na kolanach.

i biskupi bronią art.196 jak niepodległości.
    • mamula66 Jajeczko czesciowo nieswieze 16.03.11, 21:01
      Ze swoboda wypowiedzi jest jak z jajaczkiem - nie moze byc czesciowo nieswieze. Dlatego tez Sad Najwyzszy sprzeciwia sie wszelkim probom ograniczenia owej wolnosci.

Wolnosc wypowiedzi zagwarantowana jest Pierwsza Poprawka do Konstytucji USA. Nei wszystko jest chronione przez owa Poprawke - wypowiedzi majace charakter kryminalny nie sa. Ale opinie o kimkolwiek - jak najbardziej. Dlatego tez kazdy moze powiedzec o Prezydencie czy o kimklowiek co chce. Nei do pomyslenia jest (i nie ma takiego prawa ktore by to umozliwialo) aby jeden kongresman sadzil drubiego "o obraze" za wystapienei w Kongresie. "Pyskowki" tutaj nie istnieja

• han-ula Plucie 300 m od cmentarza 16.03.11, 21:03
      "Wolność to nie samowola, dowolność, to nie:
      co mi się zachce, na co mi przyjdzie ochota, co mi przyjdzie do głowy, co mi wygodniej, co korzystniej, co się bardziej opłaca - bez oglądania się na nikogo ani na nic.
      Wolność wymaga, żeby był uratowany człowiek, który jest obok mnie.
      Żeby nie był przeze mnie krzywdzony, ograniczony, upokorzony, pozbawiony swoich praw - żeby zagwarantowana była jego wolność.
      Taka wolność tworzy społeczność - braterstwo." To cytat z książki Ks.Malińskiego, "Nie bój się"
      • aaannemarie Re: Plucie 300 m od cmentarza 16.03.11, 22:48
        Tak, to wolnośc odpowiedzialna. Nieporównanie trudniejsza od tego co widzimy w Rzeczpospolitej na codzień. Marzenie.
    • babaqba Re: Plucie 300 m od cmentarza 17.03.11, 01:00
      antropoid napisał: > Tylko ile warta jest demokracja, w której każdy frustrat i fanatyk może publicznie mieszać z błotem kogo popadnie? Do czego doprowadzi takie pobłażanie?

Już ci tłumaczę: nie możemy oceniać kto jest frustratem a kto nie. Osoba mówiąca trudną prawdę, zawsze dla władzy bylaby "frustratem" i zawsze by podpadała pod zakaz. Dlatego dla obrony naszej wolności ważne jest, aby nie kneblować nikogo. Polska wraz z prawem zakazującym krytyki religii jest na drugim biedunie cywilizacji niż USA, razem z Iranem i krajami muzułmańskimi. W Polsce nie rozumie się demokracji, nie ma wolności, jest bałagan i pozory.

Demokracja to nie jakiś ideał, to trudna sprawa, którą trzeba konserwować, ulepszać, poszerzać. Polska posiada pewne pozory demokracji, ale nasza wersja demokracji, nazwijmy ją "demokracją katolicką" jest bardzo daleka od tego, co uważa się za nowoczesną demokrację na świecie. Niestety, jesteśmy narodem na niższym poziomie rozwoju cywilizacyjnego. Powodem jest wielowiekowa dominacja kościoła wraz z jego działaniami mającymi na celu utrzymanie narodu polskiego w ciemnocie i zacofaniu, bo tylko brak wiedzy, umiejętności i bezmyślność zapewniają religii trwanie.
    • ljkoziol2 Plucie 300 m od cmentarza 17.03.11, 01:39
      Można sobie wyobrazić, jaką reakcję wywołałaby u nas demonstracja w rocznicę katastrofy smoleńskiej z transparentami - "chwała Bogu za Smoleńsk" albo "pójdziecie do piekła". Szok, oburzenie, pełne potępienie. Czy tak można, czy nie można?

A czy ostra krytyka obecnego prezydenta i rządu, określanie ich choćby pachołkami Rosji, mieści się w granicach dopuszczalnej krytyki?

I tutaj jest przykład DEMOKRACJI.Oczywiście nie tej w Polsce.Tutaj dalej panuje moralność Kalego.Kali ukraść to dobrze,ale ukraść Kalemu to bardzo źle.Uczcie się Katomatołki.
    • centus56 Plucie 300 m od cmentarza 21.03.11, 08:55
      Głupie to nie jest, tzn. artykuł
    • waldekceg2 Plucie BYLO !!!! 300 m od cmentarza 05.04.11, 17:32
      Mysle że ważne jest dodac to co podkreślili sędziowie - a mianowicię , że plucie de facto było 300m od pogrzebu, że uczestnicy pogrzebu widzieli nie więcej niż końcówki i szczyty napisów/plakatów i nie było żadnych dowodów na to, że pzebieg pogrzebu był w jakikolwiek sposób zakłocony. Pan Snyder i jego rodzina nie byli zmuszeni do sluchania tego co pikietująca organizacja skandowała, byli oni za daleko.
      Osobiście uważam, że zakłocanie prywatnego pogrzebu jest okropne ale to moralność społeczeństwa a nie prawo powinno regulować tego typu zachowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka