Dodaj do ulubionych

Jo! Tak! Jem Kaszëbą

06.04.11, 09:16
Czuję się narodowości Dolnośląskiej i taką podam do spisu. Żeby Kaczor mógł mnie przezywać :-)
Obserwuj wątek
    • olkuszewski Jo! Tak! Jem Kaszëbą 06.04.11, 12:13
      Jedna mojo babka to Kaszëba, a drugo to ze Ślůnska - co jo mom wpisoć?
      Bez żartów!
      • 7kozyr Re: Jo! Tak! Jem Kaszëbą 06.04.11, 18:20
        Napisz zes lechita z kaczorowskich. Nie pisz tylko zes Polak, bo to moze znaczyc, ze ukrywasz sie za jakas kolumna (IV).
      • spokojny.zenek Re: Jo! Tak! Jem Kaszëbą 06.04.11, 18:28
        Masz wpisać, że jesteś XXV Kolumna (piąta do kwadratu)
    • stoneborn Jo! Tak! Jem Kaszëbą 06.04.11, 15:01
      >>Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie prowadzi akcję społeczną "Jo! Tak! Jem Kaszëbą". <<
      A ja jesty zy Lwowa. Gdzie wy zapodzieli moi miastu?
      Czy istnieje zrzeszenie Wscodnio-Malopolskie? Czy w spisie jest miejsce dla ludnosci stamtad, ich potomkow lub ludzi czujacych wiezy z tamta grupa ludnosci?
    • stoneborn Re: Jo! Tak! Jem Kaszëbą 06.04.11, 15:17
      Proszy ja Pana Kaziunka, Dolny Slask zostal podarowany Polsce przez Stalina, Roosevelta i Churchila jako kompensata za Poczdamskie Obszary Wschodnie, czyli ziemie oddane dzisiejszej Ukrainie i Bialorusi. Konsekwentnie poprzedni mieszkancy Dolnego Slaska zostali stad wysiedleni przez Niemcow, Sowietow i Polakow azeby zrobic miejsce dla Polakow przesiedlanych ze wschodu. Domniemam stad, ze ci kompensowani ta ziemia Polacy mieliby prawo nazwac ten region wlasnym imieniem. Jesli tego dotychczas nie zrobili, to nie znaczy ze jeszcze nie zrobia. Szum wkolo Gornego Slaska i Kaszub moze to sprowokowac.
      Jesli Kaszubem moze nazwac sie kazdy, kto tylko czuje sympatie do Kaszubow, to dlaczego nie moglby nazwac sie Kresowiakiem ktos rownie przypadkowy.
      Wstepnie proponuje dla tego regionu nazwe "Polskie Kresy Wschodnie na Zachodzie" i umieszczenie takowego regionu na liscie spisowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka