henryk-sikora 14.04.11, 10:08 Jeżeli ktoś nie wpuścił Roma, który chciał usiąść i konsumować to taki restaurator powinieen ponieść konsekwencje, ale jeżeli Rom lub grupa Romów nie zostali wpuszczeni, aby żebrać to nie mam z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxixxx Śledztwo w sprawie niewpuszczania Romów do loka... 14.04.11, 10:23 Znam trzech Romów zwanych potocznie cyganami. Dwoje z nich to super ludzie a jeden to żywy przykład wszystkich stereotypów ( w większości złych ). Na tej podstawie uważam, że są to tacy sami ludzie jak my a jedynym ograniczaniem ich swobód obywatelskich powinno być świeckie państwo które nie pozwoli sobie by ta narodowość żyła sobie tak jak chce unikając np. obowiązku szkolnego dla swoich dzieci W tym przypadku chodzi o to, że nie chcieli wpuścić do knajp Romów dlatego że są Romami a to powinno być surowo karane jak każda inna dyskriminacja Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: Śledztwo w sprawie niewpuszczania Romów do lo 14.04.11, 18:11 Niedługo dojdzie do tego, że nie będą ich wpuszczać do kościołów w obawie, że ukradną kasę z tacy ... co za czasy? Odpowiedz Link Zgłoś
cogito1978 Polaca Nie-Polacy 14.04.11, 14:01 Znam pare osób pochodzenia romskiego (ze szkoly) i byli oni dla mnie Polakami tyle, ze z innymi korzeniami. Uwazam to za szczyt uprzedzen rasowych, jezeli Romom (którzy sa przeciez urodzeni w Polsce i tym samy Polakami) zakazuje sie wstepu do jakichkolwiek lokali! Jesli chodzi o poprzednia wypowiedz odnosnie zebrajacych w restauracjach, itp., to przyznaje, ze powinno sie do tego nie dopuszczac, ale niezaleznie jakiej ktos jest narodowsci. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Polaca Nie-Polacy 14.04.11, 14:31 >ze powinno sie do tego nie dopuszczac, ale niezaleznie jakiej ktos jest narodowsci. Takie okrągłe rady wyglądają dobrze na papierze, ale nie w życiu. Poniżej cyctat z pierwotnego artykułu w GW: "Właścicielką Cuba Libre jest Klaudia Lopez, pół Kubanka urodzona w Polsce. Zakaz dla Romów wprowadziła półtora roku temu. - Bawiła się u nas grupa Romów, jeden zbił butelkę po wódce, i zaczął grozić swoim kolegom. Trzeba było przerwać imprezę, przeprosić gości i wezwać ochronę z okolicznych klubów, bo awanturujących się Romów ciężko ogarnąć - opowiada. - To był kolejny przypadek, więc powiedziałam: dosyć! Klaudia Lopez pracuje w branży od 15 lat, wcześniej była kelnerką, potem menadżerką. - Nie tylko ja wprowadziłam taki zakaz - zaznacza. - Kiedy pracowałam w innej restauracji, też nie wpuszczaliśmy Romów. Bo wchodzili grupą i robiło się piekło. Poza tym brudzili, stół po ich wyjściu wyglądał jak po trzęsieniu ziemi." Tradycyjnie "kto za to zapłaci", czy demokracja polega na tym, żeby zmuszać obywateli do ponoszenia kosztów z własnej kieszeni dla realizacji "szczytnych" celów z którymi się nie zgadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczne_oko Tylko Instytucje państwowe muszą wpuszczać 14.04.11, 17:33 właściciel lub najemca prywatny ma prawo odmówić wpuszczenia bo to jest jego sprawa. Cyganie pojawiają się w lokalach grupami i nie przychodzą na zabawę, tańce czy konsumpcję. Przychodzą na ZAROBEK. Dzieci i kobiety żebrzą, mężczyźni kradną. Nikt nie tańczy z torebką w ręku, w pubie idąc do zostawia kurtke przy stoliku. Banda robi wtedy szybciutko sztuczny tłok, podaje łupy do tyłu i po paru minutach pusty portfel leży gdzieś w kącie a pieniądze imion nie mają. Taka to "praca" w cygańskim pojęciu. Gadziów trzeba skubać, taka mentalność, jak u żydków skubanie gojów. Tyle że ci to robią bardziej instytcjonalnie na holocaust bussiness a nie na zwyczajne przestępstwa kryminalne. Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Re: Tylko Instytucje państwowe muszą wpuszczać 14.04.11, 22:33 Jesteś poj9ebany do kwadratu. Takich jak ty powinno się publicznie batorzyć jak w średniowieczu Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczne_oko zgubiłeś gdzieś argumenty, "geniuszu" napastliwy 15.04.11, 06:41 napaść słowna zamiast argumentu, ciekawy dyskutant z ciebie. bozia poskąpiła IQ żeby umieć coś z sensem napisać Odpowiedz Link Zgłoś
leszekk_k Budda Bar 14.04.11, 17:43 Tymczasem Budda Bar wpuszcza romów i złaza sie tam całymi stadami, Naprawde nie jestem rasista, ale ich kultura bycia i stosunek do innych jest daleki od europejskich zwyczajów do budda bar normalny człowiek nie pojdzie sam, czy z dziewczyna bo strach, chyba ze większą grupa Szanowni biedni pokrzywdzeni romowie, moze troszke wiecej kultury, chodzicie po tym Starym Browarze i wygladacie jak "ułomni jacyś" i zdaje sobie sprawe, ze to jest tylko ta bardziej widoczna czesc ale może ta mniej widoczna czesc wpłynie na tych REPREZENTANÓW romskiej nacji az za bardzio widocznych w centrach handlowych ??? Odpowiedz Link Zgłoś
tytfu_81 Śledztwo w sprawie niewpuszczania Romów do loka... 14.04.11, 22:31 no i jest mały zgryz, problem polega na tym ze sami izolują sie od społeczeństwa, jak kończą szkoły to najczęściej specjalne, choć nie są upośledzeni, dla rodziców wykształcenie dzieci to raczej powód do obaw, ze odejdą od tradycji a nie szansa na lepsze życie... Rom jest przede wszystkim Romem co wynika z ich tradycji "ludu wędrującego" widać to np.po znanej zasadzie "okraść cygana to ciężka zbrodnia, inna nacje powód do dumy ... " Ps,.wiadomo jak wszędzie sa źli i dobrzy ja znam jednego wykształconego Roma i naprawdę spoko koleś. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej508 Re: Śledztwo w sprawie niewpuszczania Romów do lo 15.04.11, 07:28 Powołać komisję śledczą a co???? Odpowiedz Link Zgłoś