Dodaj do ulubionych

Kolejne szykany wobec Poczobuta

17.04.11, 22:21
Chlip chlip - płaczemy, jak nam przykro.
Jeśli koleś decyduje się na obalanie systemu/wprowadzanie demokracji w swoim państwie, to czego może się spodziewać - że dostanie talon na malucha, a żona kwiaty od oficera bezpieki? Wolne żarty. Jak ktoś chce się bawić w podchody z władzą, to albo nie zakłada rodziny, albo się w podchody nie bawi - proste.
A jak wyborczej tak bardzo żal pani Pocobucowej, to niech redaktorzy się ściepną na M3 w Warszawie i ja tutaj utrzymują (stać was) - w końcu to żona waszego bohatera, który mężnie walczy o demokrację.
Tak więc - do dzieła! :D
Obserwuj wątek
    • rozwado Kolejne szykany wobec Poczobuta 17.04.11, 22:40
      Jak widac Bialorus niczym sie nie rozni od Norwegii.
    • halibutt Re: Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 01:34
      @ Eszonokrak - przykro mi kolego, ale jesteś idiotą. Ten człowiek walczy o wolność swojego kraju, dlaczego miałby z niego wyjeżdżać? I faktycznie jest bohaterem, jak wszyscy którzy mogą na Białorusi robić interesy, prowadzić sklep czy zakład pogrzebowy, a zamiast tego użerają się z władzą, próbują zmienić system i troszczą się o przyszłość własnego narodu.

U nas było to samo, i za okupacji, i w PRL. Większość ludzi starała się lepiej lub gorzej żyć, przeżyć. A garstka bohaterów zamiast tego narażała się na wszelkie niebezpieczeństwa, jakie tylko można sobie wyobrazić, od kar finansowych przez pobicia i szantaż śmiercią rodziny po długoletnie więzienie i tortury. Ty myślisz, że to dla własnej przyjemności? Dla rozrywki? Trochę szacunku.
    • myslacyszaryczlowiek1 To tak walka o władzę 18.04.11, 01:35
      Jedna banda chce wywalczyć władzę od drugiej bandy. Przykład to chociażby dzisiaj gdzie Michnik z gębą pełną frazesów o wolności zamyka możliwość komentowania pod artykułem o Żydach którzy chcą od Polski 65mld.
      Białorusini nie dajcie się, bo też wprowadzą u was demokrację dla swoich. Potem przejmą wasze fabryki za grosze, wykupią wasze domy, albo dostaną za darmo. bo 80 lat temu ta łąka na których stai blok, to była własność jakiegoś Żyda, dlatego teraz trzeba mu oddać łąkę razem z blokami. A na koniec będą się domagać 65 miliardów$ bo 70 lat temu Żydzi zostawili u was wielkie majątki.
    • fromplymouth Re: Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 01:57
      Eszonokrad, udalo ci sie napisac jeden z najglupszych komentarzy jaki w zyciu przeczytalem. Gratuluje !Powiedz lepiej komu i ile chcesz ufundowac za mozliwosc pisania takich bzdur !Bo, ze piszesz bzdury / bez najmniejszej odpowiedzialnosci/ to fakt. A ze rzadasz jeszcze poswiecen od innych ktorzy w prawdziwy sposob opisuja otaczajaca ich rzeczywistosc to juz bezczelnosc na maksa . Gdzie sie tacy ludzie rodza ... Stac cie na odpowiedz ? Bez zadnych karnych konsekwencji !
      • myslacyszaryczlowiek1 Re: Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 02:10
        A wdłg. mnie bardzo mądrze napisał. To tylko walka o władzę, i o nic więcej. Jedna grupa manipulując ludźmi chce wydrzeć władzę od drugiej. Potem się nic nie zmienia, tylko metody rządzenia.
        W tej niby demokracji rządzą za pomocą manipulowania ludżmi niby wolnymi mediami, które w rzeczywistości wskazują na kogo lud ma głosować. Czasami mechanizm się zatnie, ale to bardzo rzadkie przypadki.
    • bandierarossa Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 02:42
      Generalnie mnie to pie....Jak sobie Pucybut poscielił tak sie wyśpi.Proste-nie?
      • fromplymouth Re: Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 03:03
        Bardzo proste : jak sobie przeciwnicy Putina w Rosji , Kim Dzon Ila w Koreii Pn. , Kadafiego w Libii, Mumbaraka w Egipcie , Castro na Kubie posciala tak sie wyspia ... Niektorych to pier... , innych to nie pierd...
        • bandierarossa Re: Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 03:11
          SRANIE W BANIE. Pan Poczobut to inna bajka. DDzennikarz ma byc dziennikarzem a nie dzennikarzem zadymiarzem, pajacu jeden
    • artpiut Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 05:51
      a ja chciałbym wiedziec z jakiego powodu nie można komentowac artykułu na temat żydów - ostatnio forum na niewygodne tematy albo się nie pojawia albo po zbyt dużej liczbie nieprawomyślnych wpisów zostaje skasowane- unikanie tematów to nie jest rozwiązanie. Naczelny kiedys walczył o wolną Polske a teraz ludzi knebluje?
    • tenare Biedny Pucybut 18.04.11, 06:41
      Reżimowy urząd skarbowy go prześladuje.
      Jak twierdzi, że podatki zapłacił, to niech idzie do pani z okienka i pokaże kwity.
      • kicior99 Re: Biedny Pucybut 18.04.11, 11:44
        Tak, prosto z więzienia...
    • 3krotek Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 06:55
      Powinni go już dawno wywieźć w nieznane za kolaborację z wrogim, obcym (polskim) krajem.
      Białorusini po nim płakać nie będą.
    • ziutek.z.targowka Re: Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 06:59
      > Jeśli koleś decyduje się na obalanie systemu/wprowadzanie demokracji w swoim pa
      > ństwie, to czego może się spodziewać - że dostanie talon na malucha, a żona kwi
      > aty od oficera bezpieki? Wolne żarty.

Święta prawda!
      Zachciewa się zostać drugim Bolkiem i sprzedać swój kraj w obce łapy?\
      Już dawno powinni go zamknąć lub powiesić za działalność wywrotową.

• emeryt21 Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 07:00
      Wsadza go jak Bog mi swiadkiem.....Najpierw byla Borysowa,ale poradzili sobie z nia.....
      Teraz Poczobut znalazl sie na tapecie.Fakt,ze siedzenie w kozie nie jest usprawiedliwieniem dla fiskusa juz o czyms swiadczy.Swiadczy,ze fiskus na calym swiecie jest taki sam i moze robic co chce,zupelnie jak u nas.....
      Wytaczaja przeciw niemu ciezkie dziala.Dostanie conjmniej dwa lata lagru jak amen w paciezu.Zatkaja mu gebe i juz nie bedzie innych odwaznych.Moze sie myle ?......
    • tenare Mnie co roku władza RP szykanuje. 18.04.11, 08:13
      Zmuszają mnie do składania rocznych PIT-ów.
    • tenare Pucybut walczy z reżimem-więc nie płaci podatków. 18.04.11, 08:17
      Bo po co będzie kurde sponsorował milicję....
    • fromplymouth Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 11:31
      Ludzie, polowa tych komentarzy wydaje sie , ze nie jest pisana przez Poalkow ale przez rezydentow bialoruskiego KGB. Jak mozna wypisywac tyle glupot ! Pan Tenare albo nie czytal artykulu albo udaje glupka. Wyraznie napisano, ze sad skazal Poczybuta za niedostarczenie pokwitowan zaplaconych podatkow . A musial je dostarczyc akurat wtedy gdy siedzial w wiezieniu ! Po wyjsciu z wiezienia pojawil sie w urzedzie z pokwitowaniami ale bylo juz za pozno. Rezim Lukaszenki robi z niego idiote , a pan Tenare temu przyklaskuje wyglupiajac sie wypisujac, ze tez musi wypalniac swego PIT'a .Panie bandierarossa : wedlug pana dziennikarz wydarzenia na ulicy powinien komentowac ze swego mieszkania ? Dlaczego Poacy bronia rezim Lukaszenki ? Cos mi tu bardzo nie gra ....
      • konto.stworzone.do.wandalizmow Re: Kolejne szykany wobec Poczobuta 18.04.11, 11:48
        masz rację. Wstyd to czytać. Powoli zaczyna być wstyd być Polakiem. Taki niemyślącyszaryczłowiek nie ma pojęcia że inaczej lizałby d... komuś podobnemu do Łukaszenki. Ale to tak fajnie, że można komuś dopier.dolić.
      • eszonokrak Tak tak cipciusiu :D 18.04.11, 16:46

Nie jestem Polakiem, jestem Żydem i rezydentem białoruskiego KGB.
        Gdybyś chciał wiedzieć, jak to jest, to już ci mówię - to jak bycie rezydentem wyborczej na Białorusi. Nie wiem, czy wyborcza płaci Pocobucowi lepiej niż KGB, ale ja nie narzekam.
        Tylko te szykany ze strony państwa polskiego - każą mi płacić podatek od nieujawnionych dochodów, mimo że moi pracodawcy mają kwity, że już za mnie zapłacili.
        Ostatnio nawet pisali o mnie w "Вo cлaвy Рoдины" - czytałeś może ciupciusiu?

Nie powiem ci, dlaczego Polacy bronią Łukaszenki, bo nie jestem Polakiem.
        Bardziej mnie zastanawia, dlaczego Polacy bronią reżimu Netanyahu albo Karzaja.

Mogę ci za to powiedzieć, dlaczego ja - białoruski Żyd - życzę Pocobucowi, żeby zdobył jeszcze więcej punktów do bohaterstwa idąc do ciupy. Ano dlatego, że dzięki takim Pocobucom powoli zaczyna być wstyd Białorusinem, kiedy Białorusin - rezydent na żołdzie aparatu polskiej propagandy - pluje na własne państwo, działa w kierunku jego destabilizacji i jeszcze ma czelność opowiadać się w imieniu narodu (przy okazji traktując go z typowo gazetowyborczą wyższością), który gardzi takimi jak on.

кaнец перaдaчы
    • fromplymouth Kolejne szykany wobec Poczobuta 19.04.11, 00:08
      Drogi Zydzie -rezydencie bialoruskiego KGB. Widze, ze masz znacznie lepiej od Poczobuta : nikt nie zamyka Cie w Polsce za niezaplacone podatki ... A swoja droga ,ile to razy naslychalismy sie z ust przeroznych dyktatorow : " nie pluc na wlasny narod i nie destabilizowac sytuacji " / czytaj : nie mow slowa zlego na swego dyktatora i nie podejmuj zadnych dzialan ktore moglyby szkodzic jego dyktaturze/. Zobaczycie jak prawdziwy bialoruski narod podziekuje wam jak zdobedzie wolnosc ! Nawet taka kulawa jak w Polsce...
      • eszonokrak Aleś mało obcajny chłopecku 19.04.11, 11:10

Pocobuc nie za podatki siedzi - to po pierwsze.

Czy mnie zamykali, czy nie - to już moja sprawa, ale wiedz, że instytucja aresztu wydobywczego i policyjna pała w Polsce smakują nie gorzej niż u nas. Nawet jakieś europejskie, demokratyczne organizacje pisały co nieco o polskich aresztach wydobywczych i delikatności policji.
        Zresztą, co ja ci tu będę pisał, skoroś from plajmałf, to przecie wiesz, jak w Londynie policja z miłością traktuje protestujących studentów (zwłaszcza tych niepełnosprawnych - kojarzysz ciupciusiu?).

O niepluciu na własny naród to nie dyktatorzy, tylko przepisy prawa w Polsce mówią. A za obrazę prezydenta - dają w Polsce kwiaty, czy ścigają z urzędu? Znasz ty polskie prawo, że myślisz, że gdybyś był odpowiednikiem Pocobuca w Polsce, to byś miał lepiej, niż on ma na Białorusi? Oj, naiwny koteczku.

Białorusini to wolni ludzie, u których Łukaszenka ma duże poparcie. Jest wybrany demokratycznie przez swój naród i nazywanie go dyktatorem, szaleńcem albo pomylonym kołchoźnikiem nie obraża jego, tylko samych Białorusinów.
        Moi przyjaciele Białorusini poszerzą swoją wolność, pozbywając się niedługo czeladnika polskiej propagandy.

Piszesz o kulawej wolności w Polsce - jak to? Przecież wy tutaj macie wolności tyle, że inne narody (w tym białoruski) chcecie nimi obdarować: wolność do bycia bezrobotnym, wolność bycia niedożywionym dzieckiem, wolność bycia zadłużonym na całe życie, wolność do bycia obrażanym prze gazetowyborcze autorytety, wolność do zabijania Afgańskich cywili, wolność do upadającej służby zdrowia, wolność do ucieczki z kraju za chlebem, wolność do płacenia coraz wyższych podatków, wolność do zakazanej aborcji gdzieś w podziemiu. wolność do bycia inwigilowanym... wolności w Polsce dostatek, ale dlaczego tak na chama wciskacie ją Białorusinom?
        A wsadźcie sobie ją tam, gdzie światło nie dochodzi!
    • fromplymouth Kolejne szykany wobec Poczobuta 19.04.11, 11:44
      Jakie sytuacje ty porownujesz czlowieku ? Czy w Londynie paluje sie i aresztuje wiekszosc kandydatow na prezydenta ? Gdzie tak jeszcze jest na swiecie ? Gdzie prezydent kraju przyznaje sie , ze falszuje wybory prezydenckie / jak to zrobil Lukaszenka /. A protest przeciwko takim dzialaniom jest nazywany opluwaniem narodu. Ja wiem , ze wiekszosc Bialorusinow jest zindoktryzowana na maksa i oglupiona przez ta dyktature. Znajomi Bialorusini mowia mi, ze przez swoja apatie narod ten zasluzyl sobie na takiego przywodce / posmiewisko swiata ktory miliardy ukradzionych dolarow rozlokowal po zagranicznych kontach za pomoca sieci posrednikow/.Ta, ludzie na Bialorusi sa wolni. Wolni od rozterek wspolczesnego swiata. Czy studenci moga sobie wyjezdzac swobodnie za granice ? Nie. Czy mozna prowadzic swobodnie swoj biznes . Nie. Czy mozna miec nadzieje, ze prowadzac dzialnosc opozycyjna nie zostanie sie wywiezionym do lasu aby dostac kule w leb. Nie. etc,etc A ja Bialorusinom zycze choc takiej kulawej wolnosci jak jest w Polsce bo to nie bezrobotni Polacy jada za praca na Bialorus tylko pracujacy Bialorusini przyjezdzaja do Polski aby dorobic do glodowych pensji. Musze przyznac, ze dla mnie spora antropologiczna ciekawostka jest czytanie wypowiedzi zwolennika dyktatury i jego myslowe wygibasy majace na celu usprawiedliwienie zbrodni innych. I jeszcze ten ten lekcewazacy innych styl pisania.Czuc dobra szkole gdzie uczono jak traktowac obca ideologicznie swolocz...
      • eszonokrak Głupi, czy o drogę pyta? 19.04.11, 13:38

W Londynie pałuje się i aresztuje każdego, kto zdecyduje się podnieść rękę na rząd jej ku...kiej mdłości - przykładem są zeszłoroczne protesty studenckie.

I robi się tak na całym świcie, kochaniusi,
        bo może jesteś tak naiwny, o przyjacielu nieuczony,
        ale wiedz, że królowie z panami brzuchatemi
        na londyńskiej, polskiej czy innej ziemi
        decydują,
        jak i co możesz robić,
        jeno tobie zda się twa iluzja wolności
        realnością,
        bo nie wiesz, że wolność nie jest celem w sobie samym,
        tylko środkiem do osiągnięcia celu

Każda władza wytycza granice tego, co dopuszczalne i tego, co niedopuszczalne.
        Żadna władza nie pozwoli, by ją ograniczać. A już na pewno nie będzie biernie się przyglądać, kiedy czeladnicy propagandy wrogiego państwa działają na rzecz destabilizacji danego kraju. Tak jest na Białorusi, tak jest w Polsce i tak jest u Wielkich Brytfanów - kwestią zasadniczą wówczas pozostaje, czy społeczeństwo akceptuje władzę, czy nie (a to już jest uzależnione od tego, czy władza spełnia oczekiwania społeczne).
        Tobie, Pocobucowi i wam podobnym nie chodzi wcale o dobro Białorusi czy Białorusinów, wam się nie podoba system tam panujący, osoba przywódcy i fakt, że system ów spełnia oczekiwania białoruskiego społeczeństwa - bo w swojej naiwności i zaślepieniu nie znosicie sytuacji, kiedy coś jest inne niż wasza iluzja wolności. Chcecie Białorusinom wcisnąć swoją iluzję, mimo że oni maja własną i im z nią dobrze.
        Pozostaje jeszcze kwestia tego, w czyim interesie działa Pocobuc, ale to jest akurat najprostsze, zważywszy na jego prasową afiliację - przy Gazecie Wojennej/Wybiórczej.

A cała ta twoje litania o tym, co Białorusini mogą, a czego nie mogą, jest całkiem z dupy wzięta. Zresztą, jak się ciebie czyta, od razu widać, że Białorusi nie znasz, nigdy tam nie byłeś, a nawet jakbyś się tam pojawił, iluzje swojej wolności im wolnorynkowo sprzedawać, to wspólnego języka z tymi ludźmi nie znalazł. Bo czy ty umiesz choć odrobinkę po białorusku? Jakiś serial znasz, film oglądałeś, literaturę czytasz?

Koleś, czerpiesz info o kraju z wyborczej i się dziwisz, że mi się dziwisz - człowiekowi, który Białoruś i tych ludzi zna. Tak, tych opozycjonistów też, nawet kilku anarchistów z Lidy. Śmieszny jesteś z ta twoją wiedzą z Gazety Wojennej, bo to trochę tak, jakbyś wiedzę o Izraelu czerpał z biuletynu Związku Grunwald.

Zdrowia życzę!
    • fromplymouth Kolejne szykany wobec Poczobuta 19.04.11, 12:04
      Panu Eszonokrak dedykuje opis sielskiego zycia na Bialorusi ...
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9458747,Krach_Bialorusi.html
    • fromplymouth Kolejne szykany wobec Poczobuta 20.04.11, 01:58
      Co ty czlowieku porownujesz : Londyn i Minsk ? W Londynie studenci protestowali przeciwko podwyzkom czesnego ktore zafundowala im nowa wladza wybrana przez narod. Wladza wybrana w sposob uczciwy bez przekretow wyborczych ktore mialy miejsce na Bialorusi. To samo bylo za M.Thatcher-protesty wielu grup spolecznych i walki z policja. Roznica jest taka , ze M.Thacher wyprowadzila Anglie na prosta / D.Cameron takze stara sie to zrobic/. Lukaszenka ciagnie Bialorus na dno i wkrotce sie o tym przekonasz. Tak samo znam Bialorus jak ty Anglie o ktorej z luboscia sie wypowiadasz. I tak samo ja znam jezyk bialoruski jak ty angielski / PLYMOUTH mozemy fonetycznie zapisac jako "Plymuf" nie "Plajmałf".Wiesz , ja wychowalem sie w polskiej komunie i kazdego Polaka ktory pisal prawde o Polsce /Nowak-Jezioranski, Kuron, Michnik, Giedroyc etc komunisci uwazali za zdrajcow Polski i slugusow imperialistow. Widze, ze ty z pogladow tez komunista i to zwolennik dyktatury komunistycznej , a nie kibucowego wydania komunizmu. Mozna i tak tylko to zbankrutowana doszczetnie ideologia.Jedno zdanie a tyle klamstw:"Białorusini to wolni ludzie, u których Łukaszenka ma duże poparcie. Jest wybrany demokratycznie przez swój naród i nazywanie go dyktatorem, szaleńcem albo pomylonym kołchoźnikiem nie obraża jego, tylko samych Białorusinów. ".Wolny narod to taki ktory moze swobodnie wypowiadac swoje poglady.Macie tam wolna prase, telewizje czy radio ktore moze legalnie krytykowac prezydenta ? Zaraz sa naloty na redakcje i konfiskata sprzetu.Kto uznal wybory na Bialorusi za demokratyczne ? Lukaszenka i paru innych dyktatorow? Masz racej, ze Lukaszenka ma spore poparcie i ze nazwanie go szalencem obraza jego wyborcow ale kto wybiera szalenca powinien sie z tym liczyc. Czy chcesz czy nie chcesz Bialorus doczeka sie wolnosci i to m.i.z. za sprawa twych kumpli kgbisow gdy dojda do przekonania, ze dalsze popieranie Lukaszenki to droga do ich upadku.Znajduje wspolny jezyk z Bialorusinami ktorzy widzieli prawdziwy swiat i jako tako rozumieja jego zasady.Owszem nie znajduje jezyka z tymi Bialorysinami ktorzy twierdza, ze u nich sie zyje znacznie lepiej niz w Rosji bo w Rosji nie ma kolchozow , a na Bialorusi sa ...
      • eszonokrak Jednak głupi! 20.04.11, 16:41

Dzieciaczku, naiwny jesteś, że aż się popłakałem ze śmiechu.
        Dobra - wracam do Mińska katować wychudzonych opozycjonistów. Bez odbioru!
        • chris666_1 Re: Jednak głupi! 20.04.11, 20:55
          eszonokrak - dzięki za komenty. To było dobre. Masz rację i duży talent.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka