Dodaj do ulubionych

W Niemczech będą wybierać embriony

07.07.11, 16:54
"inna zezwalała na selekcję zarodków, gdy rodzice mieli podstawy, by obawiać się, że dzieci są chore"- chyba beda chore. bada sie zarodki pod katem wystepowania wadliwych genow. czyli nalezalo napisac, ze albo zarodki sa obciazone choroba genetyczna, albo dzieci (po urodzeniu) beda chore.
Obserwuj wątek
    • saint_just W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 16:56
      Co za dziwne rozumowanie? Z tego punktu widzenia kopulacja prokreacyjna powinna odbywać z pierwszym napotkanym partnerem, żeby go nie "selekcjonować" nie "wykluczać" i nie "naruszać godności" i "przyjąć go jako dar od boga. Wy konserwatyści macie niezłe kukunamuniu. :-D
      • aaron_agorenstein Miałbyś rację, gdyby odmowa kopulacji 07.07.11, 17:31
        była wyrażana przez strzał w głowę osoby, której się odmawia.

Podobnie tutaj nie byłoby problemu, gdyby "odmowa" nie kończyła się śmiercią embrionu.

Tak więc to Twoje rozumowanie jest dziwne, ale dobrze, że chociaż próbujesz :-)

saint_just napisał:

> Co za dziwne rozumowanie? Z tego punktu widzenia kopulacja prokreacyjna powinna
        > odbywać z pierwszym napotkanym partnerem, żeby go nie "selekcjonować" nie "w
        > ykluczać" i nie "naruszać godności" i "przyjąć go jako dar od boga. Wy konserwa
        > tyści macie niezłe kukunamuniu. :-D
        • saint_just Re: Miałbyś rację, gdyby odmowa kopulacji 07.07.11, 17:37
          aaron_agorenstein napisał:

> była wyrażana przez strzał w głowę osoby, której się odmawia.
          >
          > Podobnie tutaj nie byłoby problemu, gdyby "odmowa" nie kończyła się śmiercią em
          > brionu.
          >
          > Tak więc to Twoje rozumowanie jest dziwne, ale dobrze, że chociaż próbujesz :-)
          >
          > saint_just napisał:
          >
          > > Co za dziwne rozumowanie? Z tego punktu widzenia kopulacja prokreacyjna p
          > owinna
          > > odbywać z pierwszym napotkanym partnerem, żeby go nie "selekcjonować"
          > nie "w
          > > ykluczać" i nie "naruszać godności" i "przyjąć go jako dar od boga. Wy ko
          > nserwa
          > > tyści macie niezłe kukunamuniu. :-D
          ----------------------------------------------------------
          Strzał w głowę embrionowi ....dobre , a gdzie ją ma ??:-DD ...Leczcie się na iedologiczne pobudzenie motorycznie, albo pilnujcie własnych embrionów, bo nikt Wam nic nie każe a Wy innym tak i dlatego sromotnie przegrywacie, talibowie :-D
          • aaron_agorenstein Masz zwykłą paranoję czy po prostu zapiłeś? 07.07.11, 17:41
            Do kogo mówisz w liczbie mnogiej? Kto ma pilnować embrionów? Jacy talibowie?

Weź się chłopie za leczenie.
            • saint_just Re: Masz zwykłą paranoję czy po prostu zapiłeś? 07.07.11, 17:49

> Do kogo mówisz w liczbie mnogiej? Kto ma pilnować embrionów? Jacy talibowie?
              >
              > Weź się chłopie za leczenie.
              • aaron_agorenstein Masz apetyt na moje plemniki? 07.07.11, 17:56
                To jakaś propozycja?

saint_just napisał:

> Pilnuj swoich bezcennych embrionów i plemników, bo wszyscy na nie dybią :-D
                • saint_just Re: Masz apetyt na moje plemniki? 07.07.11, 18:19

> To jakaś propozycja?
                  >
                  > saint_just napisał:
                  >
                  > > Pilnuj swoich bezcennych embrionów i plemników, bo wszyscy na nie dybią :
                  > -D
                • koloratura1 Mnie to wygląda na dobrą radę, po prostu... 08.07.11, 08:30

> To jakaś propozycja?
                  >
                  > saint_just napisał:
                  >
                  > > Pilnuj swoich bezcennych embrionów i plemników, bo wszyscy na nie dybią :

• aaron_agorenstein saint_just jak każdy obsesjonat projektuje 08.07.11, 12:47
                    zazwyczaj na innych ludzi swoje własne pragnienia. Tak więc gdy zapewnia mnie, że wszyscy dybią na moje plemniki, zapewne sam odczuwa jakieś chętki w tym kierunku. Ale oczywiście nic nie mam do jego tzw. "orientacji seksualnej" oraz konkretnych upodobań. Przeciwnie, życzę mu by znalazł sobie bratnią duszę, dzięki której będzie miał pełne usta plemników.
    • nazikomunista_back W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 17:15
      Niejeden mądry już mówił, że nawrót PiSdogłowia jest globalny. I miał rację.
    • jk1962 W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 17:21
      Papieskie otępienie i znieczulica dopadła też Niemców. Na szczęście dla niemieckich rodzin nie wszystkich.
      Załóżmy że zarodków selekcjonować nie można. Lekarz patrzy na zarodek który ma za chwilę wszczepić i wedle jego wiedzy z tego zarodka urodzi się dziecko które będzie żyło kilkadziesiąt lat ale nie będzie z nim żadnego kontaktu, będzie tylko leżało a karmić trzeba przez sondę. Rodzice nie chcą takiego dziecka a i lekarzowi jego sumienie mówi że popełni podłość wszczepiając ten zarodek i narażając rodziców na cierpienia. I co dalej? Jak państwo wyegzekwuje powinność wszczepienia i urodzenia a potem "wychowania" takiego dziecka?
      Wystarczy odrobinę wyobrażni aby dostrzec podłość, okrucieństwo, brak empatii katolickiej moralności, z takim zapałem szerzonej w Polsce.
      • ajakzupa postęp jest 07.07.11, 17:56
        Jednak postęp jest. Dawniej eliminowano chore dzieci po urodzeniu, teraz - zanim się urodzą.
        • grajag Re: postęp jest 07.07.11, 19:25
          No i dobrze się stało. Niemcy będą miały mądry naród a Polacy kupę durniów z katolickiego nadania i jeszcze będą się z tego cieszyć. To jest właśnie elektorat PiSu :)
        • niko8472 Re: postęp jest 08.07.11, 06:38
          Jup, albowiem zlepek komorek zwany embrionem jest dzieckiem. I ma mozg na ktory przedmowca moglby sie leczyc.
          • sugarmum Re: postęp jest 10.07.11, 18:33
            ciekawe, czy na etapie zlepków komórkowych, matka by cię wybrała, czy wyladowałbyś w koszu na śmieci.
    • boykotka Dygresja 07.07.11, 17:24
      Czasami sobie myślę, że dobrze, że jestem już stara i pomału wchodzę w menopauzę.
    • aaron_agorenstein Niemcy mają wprawę w selekcji 07.07.11, 17:25
      Na prawo do baraków, na lewo do gazu. Ale oczywiście moje porównanie jest niestosowne, no bo chodzi przecież o jakąś głupią kupę komórek, z którą empatia jest niemożliwa, a nie o człowieka.
      • saint_just Re: Niemcy mają wprawę w selekcji 07.07.11, 17:38

> Na prawo do baraków, na lewo do gazu. Ale oczywiście moje porównanie jest niest
        > osowne, no bo chodzi przecież o jakąś głupią kupę komórek, z którą empatia jest
        > niemożliwa, a nie o człowieka.
        • aaron_agorenstein A czemu tu mnie dopadłeś? 07.07.11, 17:44
          Chociaż nie masz nic do powiedzenia.
          • saint_just Re: A czemu tu mnie dopadłeś? 07.07.11, 17:48

> Chociaż nie masz nic do powiedzenia.
            • aaron_agorenstein Nie oceniaj wszystkich po sobie 07.07.11, 18:00
              Może ja akurat jestem drogim polskim demagogiem. Przecież nie wiesz, ile Rydzyk z Kaczyńskim, Macierewiczem, Ziobrą etc. etc. etc. mi płacą. No i jeszcze ten koleś z Iranu się dorzuca, tak że tankowanie mam za darmo.

saint_just napisał:

> jesteś tanim polskim demagogiem
              • saint_just Re: Nie oceniaj wszystkich po sobie 07.07.11, 18:17

> Może ja akurat jestem drogim polskim demagogiem. Przecież nie wiesz, ile Rydzyk
                > z Kaczyńskim, Macierewiczem, Ziobrą etc. etc. etc. mi płacą. No i jeszcze ten
                > koleś z Iranu się dorzuca, tak że tankowanie mam za darmo.
                >
                > saint_just napisał:
                >
                > > jesteś tanim polskim demagogiem
              • koloratura1 Jeśli tak... 08.07.11, 08:39

> Może ja akurat jestem drogim polskim demagogiem. Przecież nie wiesz, ile Rydzyk
                > z Kaczyńskim, Macierewiczem, Ziobrą etc. etc. etc. mi płacą. No i jeszcze ten
                > koleś z Iranu się dorzuca, tak że tankowanie mam za darmo.

...to gratuluję!;)
                • aaron_agorenstein I to jest prawidłowa postawa! 08.07.11, 12:48
                  Zamiast takiej typowej polskiej zawiści, którą prezentuje kolega saint_just.

koloratura1 napisała:
                  >
                  > ...to gratuluję!;)

• white_lake Re: Niemcy mają wprawę w selekcji 07.07.11, 18:49

> Na prawo do baraków, na lewo do gazu. Ale oczywiście moje porównanie jest niest
        > osowne, no bo chodzi przecież o jakąś głupią kupę komórek, z którą empatia jest

byłam pewna, że pojawi się jakaś aluzja do Hitlera czy innego holokaustu, to takie przewidywalne zieeeew
        i takie smutne
        nie wstyd ci, że jesteś taki stereotypowy i nudny?
        • aaron_agorenstein Bylem pewien, że ktoś zrobi zieeew 08.07.11, 12:52
          albo napisze coś na temat "reductio ad Hitlerum". Czytać stereotypy i stereotypowo narzekać na ich stereotypowość to stereotypowość i nuda do sześcianu.

Tak więc wstydźmy się razem!
      • koloratura1 Re: Niemcy mają wprawę w selekcji 08.07.11, 08:36

> osowne,

Gorzej - jest idiotyczne.

> no bo chodzi przecież o jakąś głupią kupę komórek, z którą empatia jest

Dokładnie!!!
        • aaron_agorenstein Miło mi, że się zgadzasz 08.07.11, 12:58
          Wprawdzie używając anglicyzmu popularnego wśród warstw gorzej wykształconych, ale nie będę się czepiał, bo to przecież tylko szybki post na forum.

koloratura1 napisała:

>
          > Dokładnie!!!
          • koloratura1 Nie ma sprawy! 09.07.11, 08:36

> Wprawdzie używając anglicyzmu popularnego wśród warstw gorzej wykształconych,
            > ale nie będę się czepiał,

Ależ nie żałuj sobie - czepiaj się do ekstazy i upojenia; mi to lotto.

Zwłaszcza, że - jak zdecydowana większość moich forumowych czepiaczy - trafiasz kulą w płot (tu: gdy idzie o zaliczenie mnie do warstw gorzej wykształconych.)
            • aaron_agorenstein Pewnie masz tam jakieś "papiery na wykształcenie" 09.07.11, 11:07
              Co jednak nie zmienia faktu, że wypowiadasz się (dobór słownictwa, stylistyka), jak osoba wykształcona dość kiepsko.

koloratura1 napisała:

>
              > Zwłaszcza, że - jak zdecydowana większość moich forumowych czepiaczy -
              > trafiasz kulą w płot (tu: gdy idzie o zaliczenie mnie do warstw gorzej wykształ
              > conych.)
    • sugarmum W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 17:58
      Za chwilę dopuści się selekcję ze względu na płeć, kolor włosów czy oczu albo przpuszczalny iloraz inteligencji.
      • grajag Re: W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 19:32
        A komu to przeszkadza? Przynajmniej będą mieli pięknych i mądrych obywateli. A my będziemy mnożyć głupotę i margines społeczny (tam najwięcej rodzi się dzieci) i jeszcze będziemy się z tego cieszyć a kler będzie zacierał ręce, bo głupi naród da więcej na tacę a i Watykanowi przy okazji coś skapnie :)
      • inkwizytorstarszy Re: W Niemczech będą wybierać embriony 08.07.11, 03:07
        sugarmum napisała:

> Za chwilę dopuści się selekcję ze względu na płeć, kolor włosów czy oczu albo p
        > rzpuszczalny iloraz inteligencji.
        ???
        >>Jak widać, w Twoim przypadku rodzice nie myśleli przed poczęciem, co widać po komentarzu...
      • koloratura1 Re: W Niemczech będą wybierać embriony 08.07.11, 08:46
        sugarmum napisała:

> Za chwilę dopuści się selekcję ze względu na płeć, kolor włosów czy oczu albo
        > przypuszczalny iloraz inteligencji (podkreśl. moje).

Po przeczytaniu niektórych wpisów, to aż zal, że kiedyś coś takiego - patrz pogrubione - nie miało miejsca...
        • sugarmum Re: W Niemczech będą wybierać embriony 10.07.11, 18:05
          żal to ci pewnie jest, gdy patrzysz w lustro.
    • white_lake nie ma to jak normalny kraj! 07.07.11, 18:45
      jednak można się dogadać, jak się chce,
      i jak się faceci w purpurowych sukienkach nie wtrącają

kiedy w polskiej polityce pojawi się tyle dojrzałości i odpowiedzialności?
      nadzieje kiepskie, bo przecież te młode wilczki poltyczne biją na głowę cynizmem, głupotą i bezczelnością nawet swojego prezesunia
      • kotek.filemon Re: nie ma to jak normalny kraj! 10.07.11, 20:26
        Może trudno uwierzyć, ale Bolanda pod tym względem to też normalny kraj. To tak piękne, że niemal niewyobrażalne. Chwilowo kult czcicieli embriona się potknął na tym, kto jest bardziej natchniony w kierunku ochrony życia wypoczętego i ustawy o zapłodnieniu in vitro jak nie było tak nie ma - na szczęście!
        Diagnostyka przedimplatacyjna poprzedzona hodowlą zarodków do stadium blastocysty nie jest procedurą standardową (koszta!), ale jak najbardziej możliwą. O proszę, chwila guglania:
        www.invicta.pl/104/diagnostyka_preimplantacyjna_pgd.html
    • rawahecht ...w których wyborach ?!? 07.07.11, 18:48
    • 25cz W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 20:19
      Wiadomo od dawna, że przyroda i prawa natury są głupie, prymitywne, a już robienie dzieci to kompletny przypadek i bezmyślność. Bóg spieprzył ten świat, dlatego człowiek musi go naprawić. Od dawna wiadomo, że Niemcy w naprawianiu świata są najlepsi. Robią najlepsze samochody, na pewno będą produkować najlepszych ludzi.Gdy się tak zastanowić, to akt prokreacji jest dość dziwaczny i kompletnie nie estetyczny( można powiedzieć tak na je..ł pies). Przy tak poważnej robocie powinny być zachowane jakieś naukowe rygory, a wiadomo, że ludzkość posiada znakomite osiągnięcia na polu naukowego naprawiania świata. Jednym słowem - ludzie pieprzyć mogą do woli, ale robienie dzieci powinni zostawić profesjonalistom.
      • mnbvcx Re: W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 20:27
        zgodnie z prawami przyrody, natury, boga czy jak kto je zwie, rodzi sie wiecej dzieci niz moze przezyc. statystycznie rodzi sie osmioro, a tylko dwoje przekazuje geny kolejnemu pokoleniu. jesli ci to odpowiada to prosze bardzo- plodz dzieci do woli i patrz jak umieraja.
        • ciocia_wania Re: W Niemczech będą wybierać embriony 08.07.11, 07:42
          o czym ty gadasz człowieku??
          • mnbvcx Re: W Niemczech będą wybierać embriony 08.07.11, 13:58
            przedstawiam jak wyglada zycie zgodnie z prawami natury. jesli komus nie podoba sie obecna cywilizacja, to zawsze mozna wrocic do korzeni (zreszta nie tak odleglych) kiedy nie bylo profesorkow, doktorkow i innych konowalow.
      • ciocia_wania Re: W Niemczech będą wybierać embriony 08.07.11, 07:41
        Hahahaha, dokładnie tak!

• 25cz W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 20:43
      Nie rozumiem twojego rozgoryczenia, w końcu po to się rodzimy, żeby umrzeć. Życie bez śmierci, nie miałoby jakiegokolwiek sensu. Można to ująć tak, im więcej nas umrze, tym więcej może się narodzić. W uproszczeniu, im więcej śmierci, tym więcej życia i na odwrót, im więcej życia, tym więcej śmierci.
    • sugarmum W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 22:49
      Niemcy nie tak dawno w imię czystej, lepszej rasy dokonywali selekcji, tylko na nieco późniejszym etapie życia selekcjonowanych. Ale skoro można na embrionach, to czemu nie na noworodkach, dzieciach, dorosłych, starszych- tyle jest w społeczeństwie niepełnosprawnych fizycznie, czy intelektualnie lub o nie własciwym kolorze oczu, cz włosów.... Naprawdę tak trudno dostrzec dokąd prowadzi przekraczanie kolejnch etycznych barier? Pomijam już kwestie prawa do życia, bo o tym nie ma sensu dyskutować na łamach GW.
      • jokanda102 popieram selekcje zarodkow! 08.07.11, 09:49
        chyba nie do konca wiesz co pleciesz. ja juz na przyklad mam jedno (i jak dotad jedyne) chore dziecko - chetnie zdecydowalabym sie na in vitro, gdybym miala pewnosc, ze kolejne dziecko bedzie zdrowe, nieobciazone wada genetyczna. dopoki nie wykona sie badania zarodka, takiej pewnosci nigdy nie ma. ktos, kto nie skonfrontowal sie z wada/ choroba wlasnego dziecka, nie powinien w ogole zabierac glosu - skoro nie masz pojecia, co sie przydarza ludziom, jak cierpia z powodu choroby swego ukochanego dziecka i jak tesknia za zdrowym dzieckiem, to skorzystaj z okazji i milcz. nie robilabym tez dramatu z tego za bada sie zarodki - ludzie, to jest zlepek (najczesciej) 30-40 komorek - na tym wlasnie etapie przeprowadza sie badania. jestem ciekawa, czy ludzi wokol siebie traktujecie z takim szacunkiem i atencja, jaka obdarzacie te pewnie niewidzialna golym okiem zbitke komorek. czy mozna o niej powiedziec, ze to jest czlowiek, dziecko, zyjaca istota??? nie wiem - osobiscie watpie... mozna tez poddac w watpliwosc chec posiadania kolenych dziecie przez osoby, ktore juz sprowadzily na swiat chore dziecko. ale taki jest wspolczesny swiat - prawa selekcji naturalnej w naszym swiecie juz w pelni nie obowiazuja. gdyby obowiazywaly - to pewnie polowa z czytajacych ten artykul bylaby dawno na tamtym swiecie, a kolejne 25% byloby ludzkimi wrakami, cierpiacymi na rozne dziwne przypadlosci. tak wiec proponuje fanatycznym obroncom zlepka 40 komorek uspokoic sie nieco - do badania zarodkow nikt was zmuszac nie bedzie, jesli nie bedziecie chcieli tego robic. jest to kwestia wyboru.

sugarmum napisała:

> Niemcy nie tak dawno w imię czystej, lepszej rasy dokonywali selekcji, tylko na
        > nieco późniejszym etapie życia selekcjonowanych. Ale skoro można na embrionach
        > , to czemu nie na noworodkach, dzieciach, dorosłych, starszych- tyle jest w spo
        > łeczeństwie niepełnosprawnych fizycznie, czy intelektualnie lub o nie własciwym
        > kolorze oczu, cz włosów.... Naprawdę tak trudno dostrzec dokąd prowadzi przekr
        > aczanie kolejnch etycznych barier? Pomijam już kwestie prawa do życia, bo o ty
        > m nie ma sensu dyskutować na łamach GW
    • polskinacjonalista W Niemczech będą wybierać embriony 07.07.11, 23:36
      Czysta rasa nordycka i bez mydła jest czysta!
    • inkwizytorstarszy W Niemczech będą wybierać embriony 08.07.11, 03:05
      A w Polsce, sterroryzowanej przez najstarszą organizacje handlową na świecie, ma się rodzić dużo dzieci, a szczególnie chorych.
      Cwany biznes to podstawa kapłanów KK, im więcej chorych dzieci się urodzi, tym więcej będzie pieniądzy miał kościół...
      • koloratura1 Też pięknie... 08.07.11, 08:54
        inkwizytorstarszy napisał:

> A w Polsce, sterroryzowanej przez najstarszą organizacje handlową na świecie, m
        > a się rodzić dużo dzieci, a szczególnie chorych.
        > Cwany biznes to podstawa kapłanów KK, im więcej chorych dzieci się urodzi, tym
        > więcej będzie pieniądzy miał kościół...

Ślub - chrzciny - pogrzeb; chrzciny - pogrzeb, chrzciny - pogrzeb ... da capo al fine.
    • white_lake W Niemczech będą wybierać embriony 08.07.11, 11:32
      Właśnie słyszałam w radiu, że po fakcie oburzył się niemiecki kościół, ale oni tylko coś tam pod nosem mogą pomruczeć, nie ma to większego znaczenia. Zresztą to i tak było do przewidzenia.
      Bardziej mnie dziwi, że zaprotestowały też jakieś organizacje niepełnosprawnych, że to dyskryminacja. Nie rozumiem tego, czyli oni chcą, żeby rodziło się więcej ludzi chorych i niepełnosprawnych? Chcą upowszechnić swoją traumę? Czy chcą mieć prawo swobodnie płodzić dzieci i przekazywać swoje schorzenia genetyczne następnym pokoleniom? O ile wiem, to i tak mogą, bo ta ustawa zezwala na selekcję, ale do niej nie zmusza.
      Wyobrażam sobie, jak polskie media obeszłyby się z tym tematem.
      Ale jak już pisałam, Niemcy to jednak normalny kraj i dojrzała demokracja, tam każdy powie co uważa, ale margines jest na marginesie, z jednej głupiej, kontrowersyjnej wypowiedzi nie robi się afery grzanej przez kilka tygodni w całym kraju.
    • hardy1 Re: W Niemczech będą wybierać embriony 08.07.11, 17:12
      Zapytam prosto - jeżeli chcesz mieć dzieci to czy chcesz mieć zdrowe dziecko aby mogło normalnie żyć czy chcesz mieć niepełnosprawne?
      To jest podstawowe pytanie. Odpowiedź należy wyłącznie do przyszłych rodziców. Ich decyzja powinna być ostateczna.
      • sugarmum Re: W Niemczech będą wybierać embriony 10.07.11, 18:28
        chcę mieć zdrowego chłopca o błękitnych oczach i płowych włosach, który dorośnie do 190 cm i będzie uzdolniony muzycznie. Wszyskie inne zarodki do kosza. Najważniejsze w tym jest to, że JA CHCĘ MIEĆ i moje chcenie jest najważniejsze i najmojszejsze.
    • kotek.filemon Głęboka wiedza dyskutantów powala 10.07.11, 20:15
      Przypuszczam, że prawiczki nie mają zielonego pojęcia, że hodowla zarodków do blastocysty nie jest może w Bolandzie procedurą standardową (bariera cenowa), ale jak najbardziej możliwą. Co więcej, stosuje się także diagnostykę przedimplantacyjną, czyli właśnie to, o czym mowa w artykule.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka