Dodaj do ulubionych

Zrobieni w trąbowe

20.07.11, 06:20
Gdyby rząd stworzył obiecywany Narodowy Program Ubezpieczeń musiałby dwa razy dawać.
Mentalność współziomków jest bardzo kreatywna.
Obserwuj wątek
    • iwano19 Zrobieni w trąbowe 20.07.11, 07:02
      Ale po co stwarzać sztywne ramy odpowiedzialności państwa?Taki chaos odpowiada każdemu-ubezpieczanym,bo nie muszą wydawać swojej kasy,politykom-bo mogą pokazać swoją szczodrość i zrozumienie dla ludzkiej krzywdy rozdając NASZE pieniądze.Taka Polska a my ,głupki płacimy.
    • pis_busters Kaczyński hojną ręką chce rozdawać nie swoje pieni 20.07.11, 08:38
      Kaczyński hojną ręką chce rozdawać nie swoje pieniądze. Uwielbia to robić. Ma być jak w socjaliźmie: wszyscy płacą, wódz rozdziela, obdarowani całują po rękach wodza. A media wspierają oczekiwania niefrasobliwych poszkodowanych-państwo jeszcze nie dało! Może przy okazji warto zauważyć, że to nie mityczne państwo płaci tylko podatnicy. Czas wielki odciąć publiczną kasę od prywatnych odszkodowań. Państwo ma naprawiać państwowy majątek zniszczony w czasie kataklizmów taki jak np. drogi. Firmy ubezpieczeniowe mają wypłacać odszkodowania dla prywatnych właścicieli. Nie ubezpieczyłeś się-płać z własnej kieszeni. Czy jeśli nie wykupi się AC można żadać od państwa odszkodowania za rozbity samochód?
      • he1ku Re: Kaczyński hojną ręką chce rozdawać nie swoje 20.07.11, 10:58
        W wiadomościach po huraganie jaki nawiedził łódzkie i mazowieckie, jakiś producent papryki,stwierdził,ze z jego 50 tuneli z papryką nic nie pozostało i potrzebna jest jemu pomoc od państwa .bo sam plantacji nie ubezpieczył.Pięknie. Ale wczesniej ,gdy nie było szkody dzielił sie pieniędzmi z państwem ? Dlaczego nie pokazał ile sprzedaje swojej produkcji wg kasy fiskalnej.Lewus i jeszcze wyłudzacz pieniędzy od państwa.teraz napewno Kaczyńskiego będzie popierał, bo ten do premiera Tuska ,dać poszkodowanym dużo pieniędzy i to natychmiast.A czy to ważne czyje to pieniądze ,ważne żeby dawać.Wcześniej prezydent o tym samym nazwisku również chciał nasze rozdawać,tylko na tym mieli skorzystać ubezpieczyciele i dylemat,który z nich miał dostać większy kąsek.Przecież wiemy,że przez Polske nie przechodzą huragany corocznie, a ma to miejsce raczej sporadycznie, a zatem ryzyko ubezpieczycieli jest małe, tylko ich pazerność nie ma granic jak NFZ , czy skarbu państwa,który dba o własną administracje , a co pozostanie dopiero na rzeczowe koszty.
        • kotek.filemon Re: Kaczyński hojną ręką chce rozdawać nie swoje 20.07.11, 11:28
          he1ku napisał:

> W wiadomościach po huraganie jaki nawiedził łódzkie i mazowieckie, jakiś produc
          > ent papryki,stwierdził,ze z jego 50 tuneli z papryką nic nie pozostało i potrze
          > bna jest jemu pomoc od państwa .bo sam plantacji nie ubezpieczył.Pięknie. Ale w
          > czesniej ,gdy nie było szkody dzielił sie pieniędzmi z państwem ?

Tak, zapewne płacąc kwartalnie KRUS w zawrotnej wysokości ceny biletu miesięcznego.
      • maras63 Re: Kaczyński hojną ręką chce rozdawać nie swoje 20.07.11, 12:46
        Jeśli chcesz by każdy brał odpowiedzialność za swoje życie ( a więc i skutki klęsk żywiołowych) to musisz ograniczyś rolę państwa i pozbawić je wielu prerogatyw. Polityka fiskalna III RP jest odległa od tego jak nie przymierzając Ziemia od Słońca. Żeby jeszcze było ciekawiej to rząd Tuska zwiększył kadry urzędnicze, za co wszyscy musimy solidnie zaplacić. Winą oczywiście należy obciążyć wszystkie rządy RP. Nie zmienia to faktu, że żyjemy w kraju w którym "potężne" Państwo obejmuje olbrzymie obszary życia, robiąc to drogo i mało skutecznie. Chcesz większej odpowiedzialności obywateli, oddaj im ich pieniądze. III RP tego nie zrobi, zbyt wiele interesow by na tym ucierpiało.
    • mada.easy Zrobieni w trąbowe 20.07.11, 09:09
      Ja tam mam samochód i mieszkanie ubezpieczone i to bynajmniej nie kosztuje 100 zł i nie życzę sobie płacić za jakiegoś chłopka roztropka. Nie ubezpieczyłeś się - nie wyciągaj łapy po moje pieniądze !!!
    • rraleighh To jest podatek! 20.07.11, 09:34
      Autor postuluje wprowadzenie podatku ubezpieczeniowego, przy czym w tym systemie za dystrybucję odszkodowań odpowiadalyby firmy ubezpieczeniowe, które z cała pewnością by trochę na tym nowym produkcie zarobiły :)

Jeśli chodzi o ubezpieczenia, one musza być uzależnione od miejsca zamieszkania. Niech bedą obowiązkowe, niech to będzie krypto-podatek, ale kupujący działkę na terenie zalewowym powinien płacić składkę odzwierciedlajaca większe ryzyko zalania, aniżeli osoba mieszkająca na Marszałkowskiej :)
    • claratrueba Zrobieni w trąbowe 20.07.11, 09:44
      Panie redaktorze, czy proponuje Pan kolejną instytucję na zwór PFRON, NFZ? Ma Pan złudzenia, że działałoby to inaczej? Bo choć nie mam złudzeń, że politycy oprą się pokusie rozdawania moich (i Pańskich pieniędzy) niefrasobliwym-nieubezpieczonym, to jednak proponowane przez pana rozwiązania oznaczają kolejnego biurokratycznego niewydolnego molocha, obsadzonego kolegami, pociotkami na dobrze płatnych posadach. Jak już mamy komuś płacić to niech to będą ci poszkodowani a nie tabuny urzędników.
    • stefeggg Czy autor mogłby 20.07.11, 09:51
      przedstawić rzetelne wyliczenia, że kolejny ZUSO-NFZ będzie tańszy od prostego Donkowego rozdawnictwa kradzionego? Przecież i NPU musi swoje zarobić (ukraść - bo jak inaczej nazwać kolejny przymusowy haracz), więc musi być drożej! 1 (kradną urzędasy)+1(kradną urzędasy z prywatnych korporacji)>1 (kradną urzędasy).
      Wolność alibo śmierć!
    • ahk4iepaiv8u poszkodowany 20.07.11, 12:08
      Zgodnie z ogólnie panującą modą uprzejmie informuję że ja też jestem poszkodowany. Mianowicie w krakowie lało wczoraj, i tego, telefon mi wpadł do kałuży i nie działa, a to był drogi telefon, za 2500 zł. I jeszcze jednego buta zgubiłem bo woda porwała. Razem oceniam swoje szkody na jakieś 3000 ( 2500 za telefon + 500 za nową parę butów ). Bez telefonu i w jednym bucie nie mogę iść do pracy i zarabiać na chleb. To nie zabawne, nie mam na nowy telefon, ani na buty, pracodawca powiedział że jak będę przychodził w jednym bucie to mnie zwolni. Wisi nade mną wizja śmierci głodowej.
      Też mógłbym trochę dostać?
    • sharn1 Znam skuteczny sposób na skłonienie ludzi 20.07.11, 12:25
      do ubezpieczenia domu.

Zero zapomóg, dopłat, dotacji itd. Jedyne co to ew. pomóc dzieciom poszkodowanych (obozy, kolonie) i wszystko.

W 3 lata nie byłoby domu który nie jest ubezpieczony.

Teraz ubezpieczają się tylko frajerzy.
    • cmazui Zrobieni w trąbowe 20.07.11, 16:48
      Co za bzdury
      Jezeli 7 mln wykupilo polisy od klesk, to oznacza to, ze 7 mln domow jest ubezpieczonych.
      Srednia gestosc zaludnienia domu to 3,5 co oznacza ze tak naprawde to liczba mieszkancow wynosi ok 24 mln. Ponadto ok 30 % spoleczenstwa mieszka w blokach, gdzie zazwyczaj takich polis sie nie wykupuje.
      Podsumowywujac ok 80 % nieruchomosci ( domkow jednorodzinnych ) jest ubezpieczona.
      Pozostala liczba miesci sie w statystyce glupoty , biedy i innych czynnikow.
    • q-ku wTVN jacyś państwo byli oburzeni -nie dostali 6tys 20.07.11, 21:15
      a "tylko" marne 3

"a przecież im ani 6 ani 3 to guzik"
      ale czemu inni niektórzy dostali więcej oraz czemu nie wisi lista imienna kto ile dostał

za plecami ładne duże domostwo, czerwona dachówka, zabudowania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka