Dodaj do ulubionych

PIT ma 20 lat

31.07.11, 22:16
Nagle 20 mln osób miało sobie uświadomić, że płacą podatki. Że to z ich (naszych) pieniędzy utrzymuje się państwo.

Ja mam wrażenie, że niektórzy do dzisiaj nie zrozumieli drugiego zdania. Najchętniej nie płaciliby żadnych podatków, a państwo miało by się utrzymać z... No właśnie. Nie wiadomo z czego. Oczywiście jest drugi koniec kija: to jak państwo wydaje kasę z podatków.

No i kółko się domyka ale kręci się powoli i czasami przycina. Amen
Obserwuj wątek
    • last.man.standing 1989 - 150 tys urzedników. 2011 - 500 tys. urzędni 01.08.11, 01:14
      Pytam się - kiedy był socjalizm. Według mnie takiego socjalizmu jak jest teraz - nie było nigdy. I jeszcze jedno - Tusk przez 4 lata rządów zwiększył zatrudnienie o 100 tysięcy urzędników. Gratulacje. Nigdy więcej tego polityka.
    • ewa1-23 Dzikie czasy trwają. 01.08.11, 07:32
      Polskie władze dyskryminują obywateli, którzy muszą płacić podatki, wobec szarej rolniczej strefy, która podatków nie płaci! Bo rolnik nie wypełnia PIT, nie płaci nawet składek zdrowotnych, mimo wyroku TK o niekonstytucyjności takiego stanu rzeczy. A więc - po 20 latach Polska jest dalej krajem niedemokratycznym, gdzie posłowie łamią art. 32 Konstytucji i nic się nie dzieje, jak to w reżimie.
    • kotek.filemon Re: PIT ma 20 lat 01.08.11, 12:00
      > Oczywiście jest drugi koniec kija: to jak państwo wydaje kasę z podatków.

Dla mnie np. bardzo ważny czynnik w analizie strat i zysków. Zarówno wcześniej w Szwecji, jak i teraz w Niemczech mam znacznie mniejsze opory przed płaceniem sporo wyższych podatków niż w PL. Ciekawe, czemu?
    • stefeggg Nie ma nic pięknego w 02.08.11, 12:25
      rozliczaniu podatków przez "pracodawcę"!

Podatki muszą boleć - żeby ludzie skrupulatnie rozliczali polityczne ścierwo z forsy i nie mieli poczucia, że jest coś "za darmo".

Wystarczyłoby, żeby każdy "pracobiorca" dostawał do ręki pensję brutto i zanosił w zębach co miesiąc OSOBIŚCIE haracz do ZUS i US, a socjalizm szybciutko by się skończył.

Oczywiście politścierwo z GWnianymi żurnalistami będzie forsował ideę przeciwną, żeby podatki chować głębiej i głębiej. Kosztem wrażego "kapitalysty" od zakładu fryzjerskiego.

Wiencyj Ełropy!
    • maxixxx PIT ma 20 lat 02.08.11, 16:45
      Witam wszystkich obywateli którzy jak ja nabrali się na wygodę wysłania zeznania PIT przez internet a teraz czekają na zwrot nadpłaty

Wszyscy moi znajomi którzy oddawali swoje zeznania podatkowe w okienku US już dawno przebawili swoje zwroty a ja ofiara cywilizacji ciągle czekam i po trzech i pół miesiącu dopiero mój PIT został przesłany na adres mojego urzędu - tak mi odpisali gdy popyszczyłem dopominając się albo kasy albo wezwania jeśli popełniłem błędy

Tak oto wygląda informatyzacja po Polsku - szybkość i wygoda, dobrze będzie jak za zwrot pojadę zimą na narty tylko czort wie którego roku to będzie zima
    • hail_eris Re: PIT ma 20 lat 02.08.11, 16:58
      Osobiste wypełnianie formularzy jako postęp?

Raczej ruch obliczony na stworzenie i uzasadnienie istnienia armii urzedników. Bo ktos te miliony formularzy musi przerobić.
      Ciekawostką jest to, że na Zachodzie istnieją kraje (i jest ich całkiem sporo) gdzie wypełnianiem kwitów zajmują się pracodawcy, a własciwie - ksiegowe. Bo tak jest taniej dla Państwa! I na tym własnie polega kapitalizm.

Inna sprawa - dzięki ulgom budowlanym i remontowym wcale nie "budowano taniej". Cement ani piasek od tego nie staniał. Po prostu Państwo mniej ukradło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka