Dodaj do ulubionych

Wiele twarzy jednej nienawiści

15.09.11, 18:10
Nosowski ma rację tylko po co poswięca uwage komus takiemu jak Wisniewska.,moglaby ona powiedziec że jest kosmitka i bylaby to taka sama prawdfa jak to ze jest katoliczką..W gazecie incydent z Jedwabnego nie może byc tozsamy,lub porownywalny z tym co zrobil Nergal.Nie może z prostej przyczyny,gazeta walczy z Kosciolem od zawsze,walczy tak samo jak z antysemityzmem.Zachodzi tutaj oczywista sprzecznosc,ktora powoduje roznicowanie zdawaloby się podobnych zdarzen.Tej gazecie nie jest wszystko jedno i tutaj jezeli jest to zgodne z linia gazety kazde gowno zostanie przedstawione jako ciastko,niezaleznie czy wszyscy inni czują oczywisty smrod lub kiwają glowami ze zdziwienia.
Obserwuj wątek
    • kirdan1 Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 19:02
      Doskonały artykuł, szacunek i brawa dla prof. Nosowskiego.
      I muszę to oddać - uznanie dla GW, że zamieściła taki tekst, choć wiadomo że jest on ewidentnie sprzeczny z "linią redakcji".
      • saint_just Zestawienie Nergala i sprawców 15.09.11, 19:50
        profanacji pomnika w Jedwabnem zwolnilo mnie z dalszego czytania tych gryzmołów a la Fronda ....
        • wujojano Re: Zestawienie Nergala i sprawców 15.09.11, 20:06
          saint_just napisał:

> profanacji pomnika w Jedwabnem zwolnilo mnie z dalszego czytania tych gryzmołów
          > a la Fronda ....

Przesada! Podobnie zresztą jak tekst Nosowskiego, który jest równie jednostronny jak to, czemu się sprzeciwia.
          • leszek_borakiewicz Re: Zestawienie Nergala i sprawców 15.09.11, 21:06
            I gdzież ta jednostronność?
            Raczej DUŻE BRAWA za obiektywizm, tak rzadko obecny w polskich mediach
            • wujojano Re: Zestawienie Nergala i sprawców 15.09.11, 21:22
              Ściślej: autor stara się być obiektywny. Ja to zresztą doceniam - por. mój wpis o Kalim poniżej - pozostając jednak przy swojej ocenie.
            • babariba-babariba chrzani p. Nosowski... 15.09.11, 23:57
              ...jak potłuczony zrówując zbeszczeszczenie grobów z podarciem książczyny jednej.
              • mnbvcx nienawisc do chrzescijan? 16.09.11, 06:48
                czym innym jest antysemityzm- nienawisc skierowana do ludzi, a czym innym skierowana do boga! nie zauwazylem, by nergal kierowal swa nienawisc do ludzi (szczerze to nie dostrzegam, by jego postepowaniem w ogole kierowala nienawisc). niezaleznie czy bog istnieje, czy nie, nergal nic zlego mu nie zrobi :) . a jesli tak oburza nas swietokradztwo, to co powiedziec o swietym wojciechu?
                • refleksyjny To już Iran lub Arabia? Będą skracać o głowę? 16.09.11, 07:24
                • bosman_plama Re: nienawisc do chrzescijan? 22.09.11, 09:30
                  mnbvcx napisał:

> czym innym jest antysemityzm- nienawisc skierowana do ludzi, a czym innym skier
                  > owana do boga! nie zauwazylem, by nergal kierowal swa nienawisc do ludzi (szcze
                  > rze to nie dostrzegam, by jego postepowaniem w ogole kierowala nienawisc).

Chrześcijanie są mordowani i dziś za to, że są chrześcijanami, np. w Afryce w Indiach. Nielekko im w Chinach. Od czegoś się te mordy, podobnie jak holokaust, zaczęły. Początkiem mogła być akceptacja agresywnych słów i gestów w dyskusji i wystąpieniach. Możemy powiedzieć: "ale to tylko muzyk zachował się zgodnie z wizerunkiem scenicznym", tyle, że facet dorabia do tego ideologię i zyskuje obrońców twierdzących, że właśnie ze względów ideologicznych zrobił słusznie i w ogóle fajnie.

Nienawiść kierowana do ludzi nie musi się zaczynać dopiero od dania komuś w szczękę. Religia nie istnieje tylko jako idea, podobnie jak nie tylko ideą jest rasizm. W niegdysiejszej Jugosławii Serbowie i Chorwaci strzelali do siebie nawzajem ze względów narodowych, a z jakich względów jedni i drudzy strzelali do muzułmanów? Gdy zabijani są kapłani, dowolnej religii, także nie giną idee ale ludzie.
    • lechu733 Co jest? To ta sama Gazeta? 15.09.11, 19:03
      I takie mądre słowa? Przecież to zupełnie inne spojrzenie na rzeczywistość niż to co wypisują w GW obrońcy Nergala !!! Przez pomyłkę to zamieściliście? Przecież facet bardzo dobrze i mądrze pisze !
      • jacgg Re: Co jest? To ta sama Gazeta? 15.09.11, 21:00
        Też jestem zaskoczony takim artykułem w tej gazecie, choć jedna jaskółka wiosny nie czyni. Problemem GW jest to, że zapewne większość jej składu redakcyjnego nie wierzy w nic (a zatem również w Szatana) oraz szczerze nie znosi kościoła rzymskokatolickiego (a być może wszelkich religii - wtedy mamy już całkiem mianownik wspólny z satanizmem). Stąd takie a nie inne komentarze dominujące tutaj w sprawie regularnych występów satanisty w telewizji publicznej. Moim zdaniem bulwersujące, szczególnie Wiśniewskiej (oddelegowanej na odcinek kościelny). Milczenie Turnaua w tej sprawie także jest niestety bardzo wymowne.
        • jacgg Re: Co jest? To ta sama Gazeta? 15.09.11, 21:37
          (komentowany przez nas artykuł przeleciał przez stronę główną portalu jak meteor, opinia Węglarczyka na temat Nergala wisi cały dzień, itede itepe...:)
    • sakral Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 19:12
      Zbigniew Nosowski "Więź":

"pomijam tu prawny aspekt zagadnienia.Zasygnalizuje
      jedynie,
      że sądzę,iż skuteczność obrony Nergela wskazuje na
      poważne luki w polskim prawie"

-----------------------------------------------------/m.podkreślenia/--------------

to jest postulat zaostrzenia haniebnego art.196 Kodeksu Karnego

Kościół katolicki koniecznie do dalszej ewangelizacji narodu
      potrzebuje pana prokuratora i kapelana więziennego.

może wykreślić art.196
      dla świętego spokoju.
      • maura4 Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:08
        Też zwróciłam na to uwagę i rozumiem, że kary za obrazę katolików powinny być zaostrzone. Kościół Katolicki zawsze potrzebował prokuratora i kapelana więziennego. Nie wiem w ilu państwach udało mu się przekonać ludzi, że Jezus ich kocha bez mordowania i terroru.
      • refleksyjny Będą skracać o głowę? Czy tylko krzyżować? 16.09.11, 07:26
        • young.mohair Re: Będą skracać o głowę? Czy tylko krzyżować? 16.09.11, 17:02
          Będą wbijać na pal.
    • fleshless dlatego, że jedno jest nasze, a drugie nie nasze, 15.09.11, 19:14
      a jak wiadomo:
      gdy ktoś Kalemu zabrać krowy, to źle,
      a gdy Kali komuś, to dobrze.
      • wujojano Pożegnanie z Kalim? 15.09.11, 20:01
        Rozumiem intencje Autora, który próbuje przeciwstawić się wszechobecnej moralności Kalego. Niestety, to wołanie na puszczy...
        Z drugiej strony, za różnicowaniem też można przedstawić ważkie racje. Nienawiść w obu przypadkach jest ta sama, ale stopień zagrożenia nią nieporównywalny. Nieprzypadkowo jednym z kanonów demokracji jest ochrona praw mniejszości. Chodzi "tylko" o to, żeby z tym nie przesadzić.
    • publicyst Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 19:29
      Panu Nosowskiemu z oczywistych predyspozycji pomieszało się w argumentacji.

"Fuck Jesu Christ!", porwanie Biblii nijak się ma do ludobójstwa i tym samym do Jedwabnego.

W Polsce, co nie dziwne, grasuje przewrażliwienie na punkcie uczuć, wiadomo jakich.
      Idąc śladem argumentacji Nosowskiego, możnaby do obiektów porównań dołączyć wegetarian vs mięsożernym, niepijących vs pijącym itd. itd.

PS.: Porównanie publicznej TV z GP: tu artysta Nergal, tam bandyta "staruch" również leży daleko poza dziesiątką. No, ale to Nosowski.
      • wujojano Kogo zamordował Nergal? 15.09.11, 20:19
        publicyst napisał:

> Panu Nosowskiemu z oczywistych predyspozycji pomieszało się w argumentacji.
        >
        > "Fuck Jesu Christ!", porwanie Biblii nijak się ma do ludobójstwa i tym samym
        > do Jedwabnego.

To Panu się pomieszało. Kto z wybrykiem Nergala porównuje mord w Jedwabnem?

> PS.: Porównanie publicznej TV z GP: tu artysta Nergal, tam bandyta "staruch" ró
        > wnież leży daleko poza dziesiątką. No, ale to Nosowski.

Tu się zgadzam.
    • ubiquitousghost88 Nergal przypomniał Episkopatowi, że należało... 15.09.11, 19:29
      ...ostro zareagować na swastyki w Jedwabnem.
      Wyszli na dwulicowych (co nikogo nie zaskakuje...).
      • wujojano Re: Nergal przypomniał Episkopatowi, że należało. 15.09.11, 20:13
        ubiquitousghost88 napisał:

> ...ostro zareagować na swastyki w Jedwabnem.
        > Wyszli na dwulicowych (co nikogo nie zaskakuje...).

Nie tyle przypomniał, co dostarczył okazji do ujawnienia tej dwulicowości. Mam nadzieję, że pojedynczych biskupów, a nie Episkopatu jako całości...
        • ubiquitousghost88 Pojedyńczy biskup to mniej więcej to samo co... 15.09.11, 21:14
          ...całość.
          Bo jeżeli nie identyfikuje się z całością, to kończy jak ten w Salwadorze, Arcybiskup Romero...

wujojano napisał:

> ubiquitousghost88 napisał:
          >
          > > ...ostro zareagować na swastyki w Jedwabnem.
          > > Wyszli na dwulicowych (co nikogo nie zaskakuje...).
          >
          > Nie tyle przypomniał, co dostarczył okazji do ujawnienia tej dwulicowości. Mam
          > nadzieję, że pojedynczych biskupów, a nie Episkopatu jako całości...
      • oghana7 Re: Nergal przypomniał Episkopatowi, że należało. 15.09.11, 22:55
        mamy niestety niechrzescijanski i polityczny pisowski EPISKOPAT .
        • young.mohair Re: Nergal przypomniał Episkopatowi, że należało. 16.09.11, 17:08
          oghana7 napisała:

> mamy niestety niechrzescijanski i polityczny pisowski EPISKOPAT .

Na czele z kard. Dziwiszem, co to w ramach popierania PiSu odbywa rekolekcje przedwyborcze z PO, spaceruje na Skałkę z prezydentem i zaprasza do siebie Tuska tuż przed początkiem ciszy wyborczej (oczywiście w obecności kamer). A swoim sekretarzem zrobił brata posła z PO. Faktycznie bardzo proPiSowska postawa.
          Lemingi - kto wam tak robi kuku w główkach?
    • altavitae Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 19:38
      Artykul dobry , choc niezbyt konsekwentny w sensie merytorycznym.
      Nergal jest z wyksztalcenia historykiem i moglby uzyc byc moze prawidlowego historycznie pozdrowienia w formie ..AVE SATAN.
      "Heil" jest jednak forma bardziej" znana "...i byc moze dlatego jej uzyl..bo weywoluje emocje .
      Abstrahujac od jego przekonan .....wyrazenie to bylo i jest nadal uzywane w roznych formach rowniez ANGLOJEZYCZNYCH.
      Gdyby autor troszke sie rozejrzal ...to zauwazylby jak etymologia wspomaga istnienie tego slowa w zyciu i w jezykach europejskich.
      Skojarzenie z nazistowskimi Niemcami jest najlatwiejszym wytlumaczeniem.Ale to troche traci lenistwem i naginaniem sprawy dla efektu.
      Stawianie znaku rownosci pomiedzy wandalizmem w Jedwabnem i okrzykiem Nergala jest jednak naduzyciem i symplifikacja pod publiczke.
      • leszek_borakiewicz Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:15
        > Stawianie znaku rownosci pomiedzy wandalizmem w Jedwabnem i okrzykiem Nergala j
        > est jednak[b] naduzyciem i symplifikacja pod publiczke.
        Jeżeli przeczytasz ten artykuł uważnie, bez uprzedzeń, to zrozumiesz że jest mowa o wszechobecnej nienawiści w społeczeństwie polskim. A to są jedynie przejawy tejże nagłośnione przez środki masowego przekazu. Ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy wandalem drącym biblię i wandalem niszczącym cmentarz. Z moralnego punktu widzenia są tacy sami.
        • altavitae Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:37
          .."Ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy wandalem drącym biblię i wandalem niszczącym cmentarz. Z moralnego punktu widzenia są tacy sami. ...|"
          _______________________________________________________________________________
          A ja widze zasadnicza roznice pomiedzy tymi dwoma aktami ...poniewaz nie sa one jednoznacznie rowne wlasnie w sensie moralnym !
          I wyjasniam...
          Wandalizm w Jedwabnem jest wyrazem nienawisci dla grupy narodowosciowej i jest zwiazany ...lub raczej odzwierciedla historyczna homofobie.
          W wypadku zniszczenia biblii....jest to wyraz protestu ! dla wartosci reprezentowanych w ksiazce , w ktorej zreszta w jak malo ktorej, morderstwa , korupcja ,zbrodnie,zwyrodnienie , gwalty,HOMOFOBIA I SZOWINIZM..sa opisane w dziesiatkach wersow !
          Uwazam biblie za grafomanski plagiat..a w dodatku nieprzystajacy do czasow wspolczesnych.
          Nergal jak widac , nie zgadza sie z falszywym przekazem tej ksiazki...i ma racje,.
          Fakt , ze zniszczyl ja w czasie zamknietej imprezy ......jest dla mnie rownoznaczne z faktem podarcia biblii na urodzinach w domu prywatnym, gdzie tylko pewne osoby moga byc swiadkiem wydarzenia.
          A poza tym artykul jak juz mowilam jest merytorycznie bardzo slaby i stronniczy.
          Spojrz komu prezesuje autor !!!!!!
          "Acredite sempre no seu trabalho"

• wujojano Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:47
            altavitae napisała:

> Fakt , ze zniszczyl ja w czasie zamknietej imprezy ......jest dla mnie
            > rownoznaczne z faktem podarcia biblii na urodzinach w domu prywatnym, gdzie tyl
            > ko pewne osoby moga byc swiadkiem wydarzenia.

Jaki piękny przykład faryzeizmu lub dziecięcej naiwności! Czy ktoś dorosły naprawdę może uwierzyć, że Darski nie chciał upublicznienia swojego gestu? Zwłaszcza w kontekście tego, co napisał w reakcji na wyrok sądu?
            • altavitae Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:03
              wujojano napisał:

> altavitae napisała:
              >
              > > Fakt , ze zniszczyl ja w czasie zamknietej imprezy ......jest dla
              > mnie
              > > rownoznaczne z faktem podarcia biblii na urodzinach w domu prywatnym, gdz
              > ie tyl
              > > ko pewne osoby moga byc swiadkiem wydarzenia.
              >
              > Jaki piękny przykład faryzeizmu lub dziecięcej naiwności! Czy ktoś dorosły napr
              > awdę może uwierzyć, że Darski nie chciał upublicznienia swojego gestu? Zwłaszcz
              > a w kontekście tego, co napisał w reakcji na wyrok sądu?
              ___________________________________________________________________________
              No i kto jest tutaj naiwny?
              Chyba zdajesz sobie sprawe do czego mogloby dojsc gdyby uczynil to na otwartym koncercie ...jeszcze w dodatku byc moze transmitowanym przez TV?
              Nie wiesz w jakim kraju zyjesz?
              Zrobil to w wyjatkowo sprytny sposob ...dla wlasnego bezpieczenstwa.
              A jego komentarz po wyroku..?
              Wybacz ....PR jest wazny LOLOLOLOLOL
              • wujojano Udajemy Greka? 16.09.11, 06:55
                Chodziło o "przeciek" do Internetu z tej zamkniętej imprezy,
          • leszek_borakiewicz Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:01
            To, za co TY uważasz biblię, jest twoją prywatną sprawą. To, co zrobił Nergal jest PUBLICZNYM obrażeniem uczuć religijnych innych ludzi. Fakt, że ty tych uczuć nie posiadasz nie jest normą.
            A to wszytko o czym wypisujesz, jest dziełem ludzi. Niezależnym od ich wierzeń i gusł.
        • wujojano Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:37
          leszek_borakiewicz napisał:

> Ja nie widzę żadnej różnicy
          > pomiędzy wandalem drącym biblię i wandalem niszczącym cmentarz. Z moralnego pu
          > nktu widzenia są tacy sami.

Z moralnego może tak (dlatego tekst Nosowskiego na pierwszy rzut oka tak mi się spodobał), ale nie ze względu na stopień zagrożenia społecznego. Ilu mamy w Polsce satanistów, a ilu faszyzujących skinów i kiboli? Którzy panoszą się w miejscach publicznych? Którzy najczęściej tylko obrażają, a od których często można oberwać, czasem ze skutkiem śmiertelnym?
          • leszek_borakiewicz Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:47
            Cóż, nie interesuje mnie statystyka, tylko wymiar czynu.
            Interesuje mnie fakt że pewne formy nienawiści są dopuszczalne w biały dzień, z otwartą przyłbicą. Hitlera też traktowano na początku jako niegroźnego idiotę...
            • wujojano Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:01

> Cóż, nie interesuje mnie statystyka, tylko wymiar czynu.

Czy ja pisałem o statystyce?

> Hitlera też traktowano na początku jako niegroźnego idiotę.

Z tego jednak, co mi wiadomo, był politykiem i miał określony program, który zamierzał realizować.
        • young.mohair Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 16.09.11, 17:10

> jest mo
          > wa o wszechobecnej nienawiści w społeczeństwie polskim.

Jak to możliwe. Od 4 lat rządzi przecież Partia Miłości :)
        • winniepooh Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 18.09.11, 10:26
          Ja nie widzę żadnej różnicy
          > pomiędzy wandalem drącym biblię i wandalem niszczącym cmentarz. Z moralnego pu
          > nktu widzenia są tacy sami.

czy ta książka była z biblioteki?

nie

zatem różnica jest zasadnicza
    • veneda1 Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 19:50
      czwartek, 15 września 2011

Dla tych wszystkich świętoszków, chciałbym przypomnieć, "nie wypowiadaj imienia Boga nadaremno", co można zinterpretować, nie narzucaj świętości innym. Co jest święte dla jednych, nie jest dla innych. Trzymaj swoja świętość w domu. A jeżeli chcesz się z nią publicznie obnosić, to nie uchronisz się od krytyki innych. I słusznie, Nergal ma pełne prawo zrobić z biblią to, co mu się podoba. On ja tylko podarł publicznie, ale nikomu nie narzucał własnych poglądów, nikogo nie ciągał do sądów, ze się w interpretacji biblii z nim nie zgadzają. On tylko wyraził własne przekonania, do czego ma pełne prawo.

A teraz z innej beczki, jezeli "szanowny" pan redaktor Zbigniew Nosowski nie widzi różnicy w głoszeniu hasła "Heil Satan!" I w malowaniu swastyk na pomniku w Jedwabnem, to mamy poważny problem. Bo ludzie na takich stanowiskach winni się na takich rzeczach lepiej znać, a przynajmniej, jako literat, mieć lepsza umiejętność odczytywania intencji wypowiedzi i symboli. A pan Nosowski nie jest w stanie dokonać rozróżnienia. W takim razie pomogę panu Nosowskiemu. Malowanie swastyk na pomniku w Jedwabnym jest przypuszczalnie aktem wyrazu nienawiści, (ale to nie jest pewne w każdym przypadku), natomiast głoszenie hasła "Heil Satan!" w przypadku Nergala na pewno jest tylko artystyczna prowokacja, która ma na celu ukręcenie nosa hipokrytom takim jak Pan Nosowski. Pan Nosowski bez nosa?
      • uwierz_w_to Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 19:59
        Dla tych wszystkich mądrych,Nargal jest historykiem i zapewne doskonale zna sprawy, więc darcie Bibli i wychwalanie szatana to nic wielkiego jak tylko znieważenie uczuć religijnych i wiary.Ale tonic pozatym, Nargal doskonale wie to to przedstawienie nie ma wpływu na jego wiarę.Ale baranie stado mało z tego co rozumie.Jedynie jednostki potrafia uzywać umysłu.
        Co nie znaczy że to zachowanie jest niestosowne.
        • maura4 Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 21:15
          Na jaką wiarę ? Wyraźnie i głośno mówi, że jest ateistą. A może chodziło ci o wiarę w szatana ? Nergal komentując protesty biskupów, powiedział o nich, że to są ludzie, którzy dużo mówią o dobru, a czynią zło.
      • leszek_borakiewicz Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 21:20
        Nie wiem co pan Nergal miał na myśli robiąc to co zrobił.
        Wiem, że słowa zawarte w biblii w wielu rodzinych służą do witania nowego życia i żegnania odchodzących.
        I tym wszystkim rodzinom pan Nergal wyrządził krzywdę.
        • altavitae Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 21:46

> Nie wiem co pan Nergal miał na myśli robiąc to co zrobił.
          > Wiem, że słowa zawarte w biblii w wielu rodzinych służą do witania nowego życia
          > i żegnania odchodzących.
          > I tym wszystkim rodzinom pan Nergal wyrządził krzywdę.
          oh geeze...To biblii nie da sie dodrukowac dla tych tam , ktorym zabraklo bo Nergal ja podarl?
          Oczywiscie zartuje..ale twoj argument jest strasznie plaski.
          Jak chca uzywac tej ksiazki do obrzedow ..to niech sobie uzywaja.
          Moze wlasnie poprzez akt Nergala bedzie dla nich jeszcze bardziej cenna !!!?

Wiec wlasciwie zrobil im przysluge..
          • leszek_borakiewicz Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 21:50
            Zgodnie z twoją logiką myślenia, niech w jedwabnym wymyją groby i wszystko jest w porządku.
            • altavitae Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 22:13

> Zgodnie z twoją logiką myślenia, niech w jedwabnym wymyją groby i wszystko jest
              > w porządku.
              ____________________________________________________________________________
              Nie uzurpuj sobie prawa do rozumienia mojej logiki...bo widac ze nawet proby jej zrozumienia zagubiaj ci sie w ferworze zenujacych "argumentow".
              Let it go...You'll gain ..nothing...
              • ewalongoria Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 22:33
                Ta Twoja logika nie jest skomplikowana. jesteś po prostu jeszcze bardzo niedojrzałą osobą.

altavitae napisała: _
                > Nie uzurpuj sobie prawa do rozumienia mojej logiki...bo widac ze nawet proby j
                > ej zrozumienia zagubiaj ci sie w ferworze zenujacych "argumentow".
                > Let it go...You'll gain ..nothing...
                >
                >
                • altavitae Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 22:43
                  ewalongoria napisała:

> Ta Twoja logika nie jest skomplikowana. jesteś po prostu jeszcze bardzo niedoj
                  > rzałą osobą.
                  >
                  > altavitae napisała: _
                  > > Nie uzurpuj sobie prawa do rozumienia mojej logiki...bo widac ze nawet pr
                  > oby j
                  > > ej zrozumienia zagubiaj ci sie w ferworze zenujacych "argumentow".
                  > > Let it go...You'll gain ..nothing...
                  > >
                  > > _______________________________________________________________________
                  Taaaaa...nawymyslac komus kogo sie w zyciu niw widzialo od zoltodziobow...TO JEST DOPIERO ARGUMENT !
                  YAY !
                  Taka logika to doslownie powala z nog ! LOL
                  Oszczedz sobie interpretacji
      • ewalongoria Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 15.09.11, 22:25
        Sama sobie przeczysz. "trzymaj swoje świętości w domu" a Nergal tego nie robił. On wręcz zademonstrował swoje poglądy na szerokim forum, narzucając je tym samym, innym.

veneda1 napisał:

> czwartek, 15 września 2011
        >
        > Dla tych wszystkich świętoszków, chciałbym przypomnieć, "nie wypowiadaj imienia
        > Boga nadaremno", co można zinterpretować, nie narzucaj świętości innym. Co jes
        > t święte dla jednych, nie jest dla innych. Trzymaj swoja świętość w domu. A jeż
        > eli chcesz się z nią publicznie obnosić, to nie uchronisz się od krytyki innych
        > . I słusznie, Nergal ma pełne prawo zrobić z biblią to, co mu się podoba. On ja
        > tylko podarł publicznie, ale nikomu nie narzucał własnych poglądów, nikogo nie
        > ciągał do sądów, ze się w interpretacji biblii z nim nie zgadzają. On tylko wy
        > raził własne przekonania, do czego ma pełne prawo.
        • zielonajasminowa Re: Ukręcić nosa panu Nosowskiemu 16.09.11, 13:18
          ewalongoria napisała:

> Sama sobie przeczysz. "trzymaj swoje świętości w domu" a Nergal tego nie robił.
          > On wręcz zademonstrował swoje poglądy na szerokim forum, narzucając je tym samym, innym.

Demonstracja poglądów =/= narzucanie poglądów. Czy ktokolwiek zarzuca ludziom, którzy żegnają się mijając kościół, że narzucają swoją religię? Czy jeśli ktoś mówi (a więc demonstruje w jasny sposób), że jest ateistą, to automatycznie wymusza na innych dokładnie taki sam pogląd?
    • nex_us Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 19:54
      Szkoda, że ludzie tak uczuleni na słowa czy stylistykę której na oczy nie widzieli (bo panuje ona na koncertach o bardzo specyficznej publice) jakoś jednocześnie nic a nic nie czują oburzenia na agitację wyborczą w kościołach czy słowa nienawiści różnych biskupów.

• leszek_borakiewicz Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:24
        "A u was biją murzynów"
        Biblia to nie tylko kk, a nawet wg wielu to szczególnie nie kk
    • vibhisana Panie Nosowski żenua... 15.09.11, 19:59
      ...Pan popełniłeś. Naciągana analogia między satanizmem a antysemityzmem pogrąża pańską publicystykę. Ofiary Szatana jak do tej pory to czarne koty czy psy, a nie ludzie w przeciwieństwie do antysemityzmu. Wpisuje się Pan w "Dulską opcję" Katolicyzmu szermując świętym oburzeniem w jednym chórze z Episkopatem.
      • wujojano Re: Panie Nosowski żenua... 15.09.11, 22:25
        vibhisana napisał:

> Ofiary Szatana jak do tej pory to czarne koty czy psy, a
        > nie ludzie

Czyżby? To się nazywa "żabia perspektywa". Ale rzeczywiście skala zbrodni motywowanych przez obie ideologie nieporównywalna.
    • trajkotek heil holocausto! 15.09.11, 20:10
      zaćmienie umysłu możne polegać na tym, że występując przeciw antysemitom broni się Nergala (jego pierwsze imię - HOLOCAUSTO), który stoi po stronie Szatana walczącego - także - z Narodem Wybranym ...

• r.maszkowski Re: heil holocausto! 16.09.11, 16:56
        trajkotek napisał:
        > zaćmienie umysłu możne polegać na tym, że występując przeciw antysemitom bro
        > ni się Nergala (jego pierwsze imię - HOLOCAUSTO), który stoi po stronie Szatana
        > walczącego - także - z Narodem Wybranym ...

Zależy co znaczy dla Nergala "ofiara całopalna". Może sam chce być taką ofiarą?
    • devilsdaughter Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 20:19
      "nie widzę powodu, by ludzi, którzy publicznie głoszą "Heil Satan!" - igrając i z hitleryzmem, i z satanizmem - traktować inaczej niż tych, którzy malują swastyki na pomniku w Jedwabnem i piszą tam: "Byli łatwopalni", czy podpalają muzułmański ośrodek w Białymstoku"

A ja widzę, panie Nosowski. Chociażby z tego powodu, że hasło "Hail Satan", podobnie jak "Ave Satanas" wyprzedza Hitlera o znacznie więcej niż 100 lat.
      A mówiąc trochę o wolności przekonań i o prawie do nie bycia obrażaną niezależnie od tego jaką religię wyznaję - czy to, że świadomie wybieram ideologię w pewien sposób zapoczątkowaną przez upadłego anioła zwanego w niektórych źródłach Szatanem, czyli taką, że człowiek nie jest istotą, przed którą warto zgiąć kolana, daje panu prawo porównywania mnie z nazistami?? Czy to porównanie to nie jest to w pewien sposób akt nienawiści? Nienawidzi mnie pan, dlatego, że nie myślę tak, jak pan? (Nie zdziwiła bym się - w Polsce nienawiść z tego powodu jest zjawiskiem powszechnym.)
      Nie obchodzi mnie za bardzo, co robią jacyś ludzie z jakimiś książkami - osobiście żadnej bym nie potargała. Nie obchodzi mnie za bardzo to, że jakiś artsta chce się promować poprzez udawanie Satanisty. Ale bardzo mnie obchodzi to, że dziennikarz w poważnej gazecie obraża osoby wyznające inną ideologię niż on. Obchodzi mnie, że porównuje on Satanizm do nazizmu. Bo to oznacza albo poważne braki w wiedzy, albo, po prostu, chęć powiedzenia, że są religie, wyznawców których nie można obrażać, i takie, wyznawców których można porównywać do nazistów. Religie równe i równiejsze.
      • ewalongoria Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:35
        devilsdaughter napisała:

> A mówiąc trochę o wolności przekonań i o prawie do nie bycia obrażaną niezależn
        > ie od tego jaką religię wyznaję - czy to, że świadomie wybieram ideologię w pew
        > ien sposób zapoczątkowaną przez upadłego anioła zwanego w niektórych źródłach S
        > zatanem, czyli taką, że człowiek nie jest istotą, przed którą warto zgiąć kolan
        > a, daje panu prawo porównywania mnie z nazistami?? Czy to porównanie to nie jes
        > t to w pewien sposób akt nienawiści? Nienawidzi mnie pan, dlatego, że nie myślę
        > tak, jak pan? (Nie zdziwiła bym się - w Polsce nienawiść z tego powodu jest zj
        > awiskiem powszechnym.)
        > Nie obchodzi mnie za bardzo, co robią jacyś ludzie z jakimiś książkami - osobiś
        > cie żadnej bym nie potargała. Nie obchodzi mnie za bardzo to, że jakiś artsta c
        > hce się promować poprzez udawanie Satanisty. Ale bardzo mnie obchodzi to, że dz
        > iennikarz w poważnej gazecie obraża osoby wyznające inną ideologię niż on. Obch
        > odzi mnie, że porównuje on Satanizm do nazizmu. Bo to oznacza albo poważne brak
        > i w wiedzy, albo, po prostu, chęć powiedzenia, że są religie, wyznawców których
        > nie można obrażać, i takie, wyznawców których można porównywać do nazistów. Re
        > ligie równe i równiejsze.

Zlituj się!!!!! Satanizm to jednak nie jest religia. Przejdzie ci ta fascynacja złem, jak dojrzejesz.
        • altavitae Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:57
          ewalongoria napisała:

> devilsdaughter napisała:
          >
          > > A mówiąc trochę o wolności przekonań i o prawie do nie bycia obrażaną nie
          > zależn
          > > ie od tego jaką religię wyznaję - czy to, że świadomie wybieram ideologię
          > w pew
          > > ien sposób zapoczątkowaną przez upadłego anioła zwanego w niektórych źród
          > łach S
          > > zatanem, czyli taką, że człowiek nie jest istotą, przed którą warto zgiąć
          > kolan
          > > a, daje panu prawo porównywania mnie z nazistami?? Czy to porównanie to n
          > ie jes
          > > t to w pewien sposób akt nienawiści? Nienawidzi mnie pan, dlatego, że nie
          > myślę
          > > tak, jak pan? (Nie zdziwiła bym się - w Polsce nienawiść z tego powodu j
          > est zj
          > > awiskiem powszechnym.)
          > > Nie obchodzi mnie za bardzo, co robią jacyś ludzie z jakimiś książkami -
          > osobiś
          > > cie żadnej bym nie potargała. Nie obchodzi mnie za bardzo to, że jakiś ar
          > tsta c
          > > hce się promować poprzez udawanie Satanisty. Ale bardzo mnie obchodzi to,
          > że dz
          > > iennikarz w poważnej gazecie obraża osoby wyznające inną ideologię niż on
          > . Obch
          > > odzi mnie, że porównuje on Satanizm do nazizmu. Bo to oznacza albo poważn
          > e brak
          > > i w wiedzy, albo, po prostu, chęć powiedzenia, że są religie, wyznawców k
          > tórych
          > > nie można obrażać, i takie, wyznawców których można porównywać do nazist
          > ów. Re
          > > ligie równe i równiejsze.
          >
          > Zlituj się!!!!! Satanizm to jednak nie jest religia. Przejdzie ci ta fascyna
          > cja złem, jak dojrzejesz.
          I jak z kazdej religii ...mozna z niej zrezygnowac.
      • leszek_borakiewicz Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:39
        Nie widzę różnicy pomiędzy satanizmem, nazizmem i paleniem czarownic. Wszystko to oparte jest na braku podstawowych zasad moralnych.
        • altavitae Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:08

> Nie widzę różnicy pomiędzy satanizmem, nazizmem i paleniem czarownic. Wszystko
          > to oparte jest na braku podstawowych zasad moralnych.

Do tej pory pisales z jakims merytorycznym sensem ...
          Teraz sie potknales niesamowicie.!
          Przemysl to ...bo bzdury wypisujesz.
          Zenada naprawde...
          • ewalongoria Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:38
            To prawda. Wszystkie te ideologie są sobie bliskie.

[b] leszek_borakiewicz napisał:

> > Nie widzę różnicy pomiędzy satanizmem, nazizmem i paleniem czarownic. Wsz
            > ystko
            > > to oparte jest na braku podstawowych zasad moralnych.
      • trajkotek Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 23:51
        swastyka (gammadion) też wyprzedza hitlera, i to o więcej niż 1000 lat, niech ją malują, gdzie chcą?
    • helguera publicyst i wujojano kręcicie i insynujecie 15.09.11, 20:44
      Widać że lektura gazety sprawila ze tak Wam latwo przekrecacie fakty.Ten debil co smarowal pomnik w Jedwabnem nikogo nie zabil ,nie zabil ale zachowal sie rownie glupio jak ten debil co porwal biblie..Wujojano dobrze zacząłś,biskupi nie potępili stanowczo incydentu w Jedwabnem,ale tez nie wypisywali debilnych i haniebnych tekstow w obronie oszoloma z Jedwabnego,tak jak to robia redaktorzy z gazety w stosunku do Nergala.Przestancie czytać Wiśniewska cdzy Czuchnowskiego wtedy bedzie wam latwiej zrozumiec ,czy nie insynuowac oczywistych kretactw.
      • miedzymorze Re: publicyst i wujojano kręcicie i insynujecie 15.09.11, 21:06
        Nergal drąc biblię protestuje przeciwko religii - przyczynie wojen i śmierci wielu ludzi
        Nieznany Sprawca bazgroląc po pomniku popiera ideologię - przyczynę wojen i śmierci wielu ludzi.

na pewno to samo ?

pozdr,
        mi
        • maura4 Re: publicyst i wujojano kręcicie i insynujecie 15.09.11, 21:39
          Dla autora artykułu to samo.
          • dean08 Re: publicyst i wujojano kręcicie i insynujecie 15.09.11, 22:15
            A moze autorzy napisów w Jedwabnem tylko protestowali przeciwko innej religii poprzez skorzystanie z tak lubianych niekiedy metafor i nawiązań do kultury masowej? A może w ten "oryginalny" sposób chcieli wyrazić swój protest przeciwko "zakłamywaniu prawdy o Jedwabnem"? "Intepretacji jak mrówków" - kwestia nastawienia do jednej lub do drugiej sprawy.
            • miedzymorze Re: publicyst i wujojano kręcicie i insynujecie 16.09.11, 09:35
              Cóż, Nergal swoje stanowisko przedstawił, co autor bazgrołów na pomniku miał ma myśli możemy tylko domniemywać. Jak się ujawni i powie, to będziemy wiedzieć.

pozdr,
              mi
          • altavitae Re: publicyst i wujojano kręcicie i insynujecie 15.09.11, 22:20

________maura4 napisała:

> Dla autora artykułu to samo.
            ____________________________________________________________________________
            I wlasnie dlatego jest w bledzie i ciagnie innych , mniej spostrzegawczych , po tej sdamej linii myslowej.
            To jest wlasnie NIEMORALNE.., demagogiczne i szkodliwe spolecznie.
            A nie jakis facio , co podarl knige , bo mu sie nie podobaja wartosci w niej zawarte.
        • altavitae Re: publicyst i wujojano kręcicie i insynujecie 15.09.11, 22:17
          BRAWO !
          Otym wlasnie wspominam w jednym z moich wpisow!
          Tyle ze autor ...i wiekszosc ludzi tego wcae nie dostrzega.
          A przyczyna jest jasna..Autor strzela z grubej rury porownujac Darskiego do sqoorwysynow bezczeszczacych grob ofiar masowego mordu ...i wszyscy czytelnicy traca perspektywe.
          Sprytne ...ale dla nas ...bardzo widoczne...i demagogicznie tanie !
    • viesia_1 Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 20:56
      Glupota bijaca z artykulu p. Nosowskiego doslownie poraza i mozna by sie zdrowo posmiac, gdyby nie bulwersujaca arogancja autora.
      Osmiela sie on porownywac zniewazenie pamieci pomordowanych w Jedwabnem ludzi (tak, rzeczywistych ludzi z krwi i kosci) do podarcia czy spalenia ksiazki opisujacej stare mity. I jesli nawet te mity sa dla autora niezwykle wazne, to powinien on wiedziec, ze dla wielu ludzi sa to tylko stare opowiastki.
      • leszek_borakiewicz Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:30
        O ile dla ciebie są to mity, o tyle dla wielu więcej jest to o wiele więcej. Spójrz poza czubek twego nosa.
        • altavitae Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:23

> O ile dla ciebie są to mity, o tyle dla wielu więcej jest to o wiele więcej. Sp
          > ójrz poza czubek twego nosa.
          Tia... oni wszyscy tak uwielbiaja plagiaty!É
          Jakby poczytali teksty zrodlowe ...to moze by im odeszlo...No ale trudno na to liczyc , ze wzgledu na brak obiektywizmu...juz nie mowiac o wyksztalceniu.
    • maura4 Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:02
      Popieram walkę z wszelką nienawiścią. Uważam, że jednak lepiej jest wychowywać dzieci bez nienawiści do innych. Inaczej wyglądających, inaczej wierzących, inaczej żyjących. Można zacząć od wywalenia religii z przedszkola, aby już na tak wczesnym etapie życia nie piętnować ludzi. Nazizm, Hitler, płonąca stodoła z ludźmi w środku to owoc relnej nienawiści, realnych ludzi. Antyludzkich, antyhumanitarnych ideologii. A szatan ? To wytwór religijnej wyobraźni i dlatego wszelkie pozdrowienia dla niego, jakoś mnie nie ruszają.
      • leszek_borakiewicz Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 21:27
        Ciebie nie, ale wielu innych jak najbardziej. O ile zgadzam się ze złem indoktrynacji religijnej w szkole, o tyle nie zgadzam sie z zamienianiem chrześcijaństwa na satanizm
        • altavitae Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:31

> Ciebie nie, ale wielu innych jak najbardziej. O ile zgadzam się ze złem indoktr
          > ynacji religijnej w szkole, o tyle nie zgadzam sie z zamienianiem chrześcijańst
          > wa na satanizm
          ______________________________________________________________________________

Satanizm JEST wytworem chrzescijanstwa ...wiec jesli juz kogokolwiek obarczac wina za jego istnienie ...to chyba wlasnie religie chrzescijanska.
          Tak jak w fizyce ...na kazda akcje.....jest re-akcja.
          A poza tym ..maura wcale nie sugeruje tego o czym piszesz...
      • altavitae Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:25
        maura4 napisała:

> Popieram walkę z wszelką nienawiścią. Uważam, że jednak lepiej jest wychowywać
        > dzieci bez nienawiści do innych. Inaczej wyglądających, inaczej wierzących, ina
        > czej żyjących. Można zacząć od wywalenia religii z przedszkola, aby już na tak
        > wczesnym etapie życia nie piętnować ludzi. Nazizm, Hitler, płonąca stodoła z lu
        > dźmi w środku to owoc relnej nienawiści, realnych ludzi. Antyludzkich, antyhuma
        > nitarnych ideologii. A szatan ? To wytwór religijnej wyobraźni i dlatego wszelk
        > ie pozdrowienia dla niego, jakoś mnie nie ruszają.
        100% racji.
        Brawo maura!
        Jedyny glos rozsadku w tym calym tyglu
    • jawojtko ostatnio Reszczyński... 15.09.11, 21:20
      wypisał się w tej kwestii rozkosznie wietrząc antykatolicki spisek. No więc wyobraziłem sobie jak mogło wyglądać wymyślanie Nergala w TVP
    • young.mohair Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:23
      Wcale mnie nie zdziwi, jak po wyroku uniewinniającym nergala, uniewinnieni zostaną również sprawcy pomalowania pomnika w Jedwabnem. Bo chyba okrzyk "Heil Satan" niewiele się różni od "Heil Hitler"? I czy "artystyczny spektakl" z darciem Biblii nie jest podobny do "artystycznego malowidła" na pomniku? Nie zdziwię się również, gdy "pomnikowi artyści" zostaną zatrudnieni w publicznej telewizji, najlepiej w jakimś programie z cyklu "Art of Poland".
    • oghana7 Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:52
      to najmadrzejszy artykul ,jaki ostatnio czytalam .nienawisc to nienawisc -palenie swietych ksiazek i niszczenie pomnikow to to samo swietokradztwo .blogoslawieni pokoj czyniacy -tylko oni beda synami bozymi . sztuka tez powinna szanowac swietosci wszystkich religii swiata .
    • liktor2 Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 22:57
      Bardzo mądry artykuł. Oba czyny ("Jedwabne" i "Biblia") są wyrazem pogardy dla wartości bliskich wielu ludziom. I w tym sensie - jako wyraz pogardy - są do siebie podobne. Szkoda, że tak niewiele osób potrafi publicznie napiętnować z równą mocą takie wydarzenia. Biskupi, GW, Rz, GP - stają przykładnie w jednym szeregu jako mistrzowie hipokryzji i tylko z rzadka słychać głos rozsądku jak w tym przypadku.
      • sakral Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 23:35
        w Jedwabnym zamordowano ludzi.

a Biblia jest z papieru,farby drukarskiej i kleju.

szkoda,miesięcznik "Wieź" miał zawsze klasę.
        a naczelny redaktor już nie
        i ta sugestia o zaostrzeniu sankcji
        karnej z paragrafu o uczuciach religijnych
        jest obrzydliwa.
        • liktor2 Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 15.09.11, 23:43
          sakral napisał:

> w Jedwabnym zamordowano ludzi.

Pełna zgoda, ale nie rozmawiamy teraz o zbrodniarzach z Jedwabnego, tylko o "malarzach" nagrobków. Chrześcijan też lwom wysyłano, ale nie w tym rzecz.
          • mnbvcx Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 16.09.11, 06:54
            rzecz w tym ze ci od nagrobkow sympatyzuja z ludobojcami, a nergal z wrogami boga (w dodatku raczej udaje, bo wyglada mi na niewierzacego w jego istnienie). nigdy nie slyszalem, by nergal kierowal swa nienawisc przeciwko ludziom. krzyczal kiedys "chrzescijanie do gazu"?
        • young.mohair Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 16.09.11, 08:34
          sakral napisał:

> w Jedwabnym zamordowano ludzi

A nie pomalowano pomnik?
          Chyba teraz nikt nie zginął?
    • rysz Wiele twarzy jednej nienawiści 16.09.11, 09:05
      Facet nie odróżnia, albo nie chce, nienawiści od prowokacji. Pewnie u Nergala też jest to biznes, ale impreza była zamknięta i nikt nie musiał tam się pchać. Po za tym wydaje się, że jest zapotrzebowanie na tego typu imprezy i jest to zasługa „polskiej pożal się Boże religijności”. Instytucja kościoła polskiego zaś robi wszystko, aby jak rak wgryźć się w Państwo Polskie (kapelani prawie we wszystkich instytucjach państwowych i praktycznie każde święto państwowe jest świętem kościelnym.) I gdzie tu świeckie państwo?
    • tow_rydzyk Pojedynek nonsensów czyli "Alleluja!Apage Satana!" 16.09.11, 10:48
      ALLELUJA ! APAGE SATANA ! - Mowa oskarzycielska KK przeciwko Panu Darskiemu.

Ludu wierzacy, współtowarzysze wiary i walki o katolicyzm, drodzy wetarani wojen religijnych na całym swiecie, uczestnicy niedawnego katolickiego spedu mlodziezy w Madrycie.
      Szczegolnie serdecznie witam delegatow watykanskich agentur ze wszystkich kontynentow. Przy tej okazji chcialbym wyrazic tradycyjne “Bog zaplac” za regularne uiszczanie podatkow konkordatowych i pokaznych dochodow ze sprzedazy “jednorazowych kart wstepu do raju” na konta centrali. Jak mowi starozytne przyslowie...”Wszystkie drogi prowadza do Rzymu...a konta bankowe do Watykanu”.
      Daleki od propagandy sukcesu pragne zaczac swoja mowe oskarzycielska dobra nowina. Oskarzony Nergal nie zatrzyma biegu historii...Watykan znow stanal na wysokosci zadan biezacej dziesieciolatki. Wskazniki produkcyjne KK w tej dekadzie sa imponujace. Polska staje sie potega religijna w Europie. (burzliwe oklaski przechodzace w owacje)
      Z nie ukrywana satysfakcja pragne zlozyc Wam meldunek, ze w biezacej dekadzie w porownaniu z dekadami ubiegłymi ilosc oddanych do eksploatacji swietych i blogoslawiaonych znacznie przekroczyla nasze plany docelowe.
      Watykan z wielkim trudem i poswieceniem zaspakaja rosnace potrzeby rynku religijnego na swietych i błogosławionych poprzez uruchomienie nowych mocy przerobowych i poprzez wprowadzenie wielozmianowego systemu modlow i wspołzawodnictwa brygad pielgrzymkowych i rozancowych. Nieodzownym podzespołem przy produkcji swietych jest cudotworstwo. Stopniowo Watykan i wszystkie nasze placowki terenowe przechodza od chałupniczych do nowatorskich, wielkoprzemysłowych metod produkcji cudotworczej. W wyniku modernizacji metod modlitewnych i zwiekszonej przepustowosci cudotworczej co miesiac schodza z tasmy produkcyjnej Watykanu nowi swieci i blogosławieni. Ten intensywny zakrojony na szeroka skale proces produkcyjny odbywa sie z zachowaniem najwyzszych norm kontroli jakosci swietych i błogosławionych, ktorym zapewniamy posmiertna gwarancje. Inicjatywa ta zostala zapoczatkowana przez blogoslawionego Karola Wojtyle, pod ktorego nieomylnym przywodztwem i nadzorem technicznym wyprodukowano wiecej swietych i błogosławianych niz zrobili to jego porzednicy w ciagu ponad 400 lat. Z duma nalezy podkreslic, ze w calej Historii KK jeszcze nie odnotowalismy ani jednego przypadku reklamacji. Nasi swieci wykazuja sie niezawodnoscia i doskonale sprawdzaja sie w eksploatacji w kazdych warunkach klimatycznych, terenowych i pod kazda szerokoscia geograficzna... w Afryce, Ameryce Lacinskiej i zwlaszcza w poludniowo wschodniej Polsce. Odnotowujemy rowniez wzrost produkcji pomnikow Jezusa Chrystusa i Jana Pawla II i innych blogoslawionych/swietych na calym swiecie jednakze najwyzszy wspolczynnik upomnikowienia nalezy do Polski. Srednio przypada tam 1.1 Chrystusa i 1,9 Jana Pawla II na hektar. Juz niedlugo na metr kwadratowy naszego kraju bedzie przypadac 1.5 krzyza.
      Gratulujemy naszemu oddanemu kolektywowi kapłanskiemu w Watykanie zwiekszenia wydajnosci pracy, ktore zaowocowało tak wspaniałymi przedterminowymi osiagnieciami produkcyjnymi. Cały aktyw kapłanski a w szczególnosci przodownikow pracy duszpasterskiej proponuje odznaczyc Zlotym Krzyzem Zaslugi Chrystusa Krola Polski pierwszej klasy i Gwiazda Betlejemska ze wstegami...
      Kraków - umilowane miasto Karola Wojtyły - proponuje przemianowac na Wojtyłogród a na Rynku wzniesc Jego Mauzoleum.
      Mimo niewatpliwych sukcesow nie wolno nam zaprzestac walki o serca i umysly Polakow, Filipinczykow, Afrykanow i Latynosow...zwlaszcza mlodych pokolen. Musimy zewrzec nasze szeregi w walce ze swieckim liberalizmem wiodącym ku zagubieniu a nawet ku anarchii. Musimy sie zdecydowanie przeciwstawic bezideowemu ateistycznemu nihilizmowi i zatracaniu sensu zycia, łze-demokracji podwazajacej jedynie słuszną i prawidlową wole Boga, ktorej nawet my wszechstrannie wykształceni teolodzy nie potrafimy zgłebic, z kosmopolityczna dekadencją, z globalizmem i zgubnymi pokusami tzw. rewolucji informacyjnej trujacego zrodła nieprawdy, nieposłuszenstwa Bogu i grzesznych mysli odbierajcego nam religijna tozsamosc, poczucie wspolnoty i zdolnosc kolektywnego chrzescijanskiego myslenia. Szczegolnie wystrzegajmy sie smiertelnego grzechu humanistyczno-racionalistyczno-naukowej herezji – oprocz apostazji - najwiekszego aktu zdrady prawd objawionych – zreszta bezlitosnie pietnowanego przez wszystkie teologie monoteistyczne.
      Stanowczo musimy sie przeciwstawic wrogom jedynie slusznych dogmatow wiary chrzescijanskiej: heretykom i malzenstwom mieszanym wyznaniowo, ktore podkopujac autorytet kosciola niedwracalnie kalecza umysly potomstwa z nich splodzonego.
      Rada Kardynalow Ludowych na ostatnim plenum eiskopatu zdecydowanie sie odciela od jakiegokolwiek dialogu z liberalnymi intelektualistami, lze-polakami przemawiajacymi glosem szatana. Sieja oni ziarna niezgody miedzy nami i destabilizuja Nasza umeczona i ponizana Ojczyzne. Probuja wstrzymac misje dziejowa Kosciola katolickiego. Piotr Natanek, Stanislaw Dziwisz i Tadeusz Rydzyk duchowi spadkobiercy Jana XII, Benedykta IX, Aleksandra VI, Juliusza II, Piusow XII i XIII, Jana XXIII, Jana Pawla II nie dopuszcza do rozlamu w Naszym Kosciele Powszechnym. Polskojezycznym warholom i wichrzycielom Konfederacja Prawdziwych Polakow mowi: “Schizma nie przejdzie!”
      Dosc tego gadania o swieckim humanizmie. Czy Polacy potrzebuja praw czlowieka kiedy maja Prawa Boze ? Naszym prawem bedzie Dziesiecioro Przykazan - a Wola Boza sprawiedliwoscia !
      Chłopi, robotnicy inteligencja pracujaca pod kierownictwem KK budujac katolicyzm dadza zdecydowany odpor zaplutym karłom anty-koscielnej reakcji reprezentowanych przez Polsat, Owsiaka, Harry Potera, Palikota, Motyla z Piotrkowskiej,Nieznalskiej, Nergala i ich mocodawcow. Nie pozwolimy wam odwrocic mlodych Polakow od wiary, nie pozwolimy wam wbic klin miedzy Kosciol i Narod.
      Powiem krotko. Reka podniesiona na KK ...bedzie odcieta. Zadbaja o to nasze swietnie przygotowane ideologicznie dewocyjne oddzialy szturmowe moherowych beretow, ktore tak dzielnie stawily czola mocom szatanskim na Krakowskim Przedmiesciu.
      Tylko Polska katolicka moze byc panstwem niepodległym...
      Karol Wojtyla jest Ojcem i nauczycielem Wszystkich Narodow. Jego idee sa wiecznie zywe.
      Watykan - przewodnia silą Wszystkich Narodow.
      Program Koscioła Katolickiego – programem ludzkosci!
      Niech zyje internacionalizm religijny !
      Precz z lewacko-prawicowymi odchyleniam od jedynie slusznej linii nieomylnego Jezusa Chrystusa.
      Niech zyje walka ludu wierzacego o religijny postep i katolicyzm !
      Niech zyje nierozerwalny sojusz polsko-watykanski !
      Niech zyje Posluszenstwo i Swietobliwosc !

Czy jestescie gotowi umrzec za wiare, honor i Ojczyzne jak sp.Lech Kaczynski ?
      Czy chcecie wojny totalnej z bezboznikami i innowiercami?
      Pomozecie? (spontaniczna klęcząca owacja )
      Niech zyje dyktatura Episkopatu !
      Niech zyja walka ludu wierzacego pod przywodztwem Komitetu Centralnego Polskiego Zjednoczonego Patriarchatu Rzymsko-katolickiego!
      Religijni entuzjasci wszystkich odlamow chrzescijanstwa laczcie sie !
      Badzmy czujni ! Bezbozny wróg nie śpi!
      Jeden Bóg, jeden Kosciol, jeden Papiez !
      (spontaniczny okrzyk z widowni) Benedykt XVI Chrystusem dnia dzisiejszego.
      Trojcy Przenajswietszej – trzy razy TAK!!!
      Wsciekly pies Nergal w oczach Boga i ludu wierzacego zasluguje na najwyzszy wymiar kary przewidziany artykulem 196 Kosciola Katolickiego ...przepraszam...Kodeksu Karnego
      Na zakonczenie odspiewano:
      “Wierzacy kleknij ludu ziemi...” i "Bog to jest nasz ostatni"

--
      “Kazda zamknieta organizacja pozbawiona niezaleznej kontroli i krytyki spoleczno-prawnej z biegiem czasu przeistacza sie w strukture przestepcza o tendencjach totalitarno-mafijnych.”

• urmiasz Re: Pojedynek nonsensów czyli "Alleluja!Apage Sat 16.09.11, 16:46
        tow-rydzyk dobry tekst szkoda, że już jest w kilku innych miejscach, choć tylko na forach. Mam nadzieję, że chociaż swoją własną twórczością spamujesz (chętnie poczytam więcej, jeżeli zostało to zgromadzone gdzieś w jednym miejscu).

A odnośnie tematu to o problemie dyskusji z wyznawcą jakiejś religii ( do innych ideologii też się to odnosi) ciekawie napisał Fukuyama (i pewnie nie on pierwszy). Problem polega na tym, że o ile rozmówca nie powołujący się na żadną ideologię wymaga szacunku jedynie do samego siebie, o tyle człowiek wierzący często żąda jeszcze szacunku dla swojego boga. No a z katolicyzmem jest jeszcze więcej utrudnień, bo należy mieć jeszcze szacunek dla (staram się w kolejności od najważniejszych do najmniej ważnych wymieniać) bibilii, krzyża, papieża, świąt, świętych, figurek, różańca, obrazków,.

To sprawia, że dyskusja z ortodoksyjnym (konserwatywnym) katolikiem wymaga bezwarunkowej zgody na różne dogmaty - w rodzaju: bibila opisuje fakty i nie można z tym polemizować - często uniemożliwiając merytoryczną wymianę poglądów.

Teraz o swastykach.
        Sprawcy powinni być oskarżeni wyłącznie o wandalizm, no chyba, że w mowach obronnych wskażą na chęć propagowania nienawiści do innych ras, religii, narodowości, wtedy dodatkowa kara za podżeganie (dochodzenie co myśleli gdy malowali te znaczki nie ma sensu). Neonaziści (skini) i tak nie mają łatwego życia (nikt ich nie lubi) i są trochę jak albinosy (praktycznie na wyginięciu), więc problem jest bardziej akademicki - czy tolerować nietolerancję? Według mnie w stadzie gołębi zawsze znajdzie się kilka jastrzębi (trzeba ich pilnować i nasze służby to robią).

Inna sprawa, że swastyka nazistowska, czy Mein kampf zostały po wojnie niepotrzebnie zabronione w wielu krajach Europy, co mogło przyczynić się do przysparzania im nadmiernej popularności. A teraz nie można sobie swastyki w Europie bezkarnie namalować, bo się już tylko źle kojarzy.

Moralność
        to jest taki twór myślowy, który wpaja grupie ludzi, żyjących w określonym czasie na określonym terytorium myślenie w podobny sposób o tym, co jest dobre a co złe. Za taką, czy inną moralność nie karzemy więzieniem. Więzieniem możemy ukarać za niebezpieczny czyn (bezpośrednie zagrożenie zdrowia, życia, mienia) z niej wynikający.

świętość - coś czym możesz się posłużyć, żeby stanęło na twoim
        • tow_rydzyk Pojedynek nonsensów 16.09.11, 23:48
          Szanowny Urmiaszu,
          Dziekuje za pochlebne slowa ale i slowa konstruktywnej krytyki.
          Nie osadzaj moich tekstow zbyt surowo. Nudna natarczywa, koscielna propaganda i indoktrynacja mas od kolyski do grobowej deski nie zmienila sie od prawie 2000 lat.
          Czytaj mimo wszystko moje teksty, prosze. Przynajmniej od czasu do czasu. Sa one forma ostrzezenia (zwlaszcza) dla mlodych Polakow ; troche na wzor kampanii anty-rakowej/anty-nikotynowej. Albo odbierz to jako skrocone CV Kosciola Katolickiego niezbedne dla tych osob, ktore zamierzaja wejsc w jakikolwiek kontakt z ta firma/instytucja. Co do samego tekstu uzupelniam go w miare naplywu informacji o nowych aferach w Watykanie i jego agenturach na calym swiecie...
          Ciesze sie, ze zdecydowania wiekszosc Rodakow (przynajmniej na tym forum pod tym tematem) potwierdza moje przypuszczenia dotyczace wizerunku KK w Polsce.
          Na Zachodzie kampania promowania naukowego i humanistycznego podejscia do
          problemow cywilizacyjnych 21 wieku prowadzona przez Hitchensa, Dawkinsa,
          Dennetta, Harrisa i wielu innych odnosi spektakularne sukcesy. Goraco polecam ich ksiazki i filmy jest ich sporo na YOU TUBE. Nawet w Stanach zauwaza sie dramatyczny odplyw powolanych juz ksiezy i pastorow od religii.
          Niektorzy byli "kaplani" jak Steven Uhl czy Dan Barker napisali wspaniale, inspirujace/wyzwalajace intelektualnie i moralnie ksiazki.
          Niech wybacza mi "wierzacy" wspolobywatele jezeli to co pisze wydaje sie im niepoprawnym politycznie. Wspolpracowalem i nadal wspolpracuje z miedzynarodowymi organizacjami humanitarnymi IRC i UNHCR. Z moich licznych podrozy od Bosni, poprzez Bliski Wschod do Wschodniego Timoru zrozumialem jedna rzecz: wiara w sily nadprzyrodzone w formie wymyslonych przez czlowieka zwalczajacych sie religii i ich bogow (a jest ich bardzo wiele) nie rozwiazuje zadnych praktycznych problemow we wspolczesnym swiecie. W przeciwienstwie do organizacji religijnych miedzynarodowe laickie organizacje humanitarne NIGDY nie segreguja cierpiacych pod zadnym wzgledem.
          Pamietam, ze podczas bratobojczej wojny pomiedzy podzielonymi religia i geopolityka naszych braci Slowian na Balkanach nigdy nie pytalismy sie o wyznanie rannego dziecka czy kobiety....a bylo to zawsze pierwsze pytanie zolnierzy ze wszystkich trzech wzajemnie zabijajacych sie stron.
          No coz, urodzilismy sie w okreslonym miejscu na kuli ziemskiej i od dziecinstwa wyroslismy w okreslonej atmosferze takich a nie innych wierzen religijnych. Gdyby Sobieski przegral jednak pod Wiedniem w 17 wieku jest duze prawdopodobienstwo, ze jak wielu moich przyjaciol w Sarajewie bylibysmy muzulmanami ...Nie rozni sie to w niczym od przechodzenia Polakow na prawoslawie czy wyznanie ewangielickie w czasie zaborow.
          Nie nikogo obrazac...po prostu pragne sie z forumowiczami podzielic moimi refleksjami na temat religii i byc moze sklonic kazdego do glebszego zastanowienia. Podobnie jak Médecins Sans Frontières ("Lekarze bez Granic") czy OXFAM wierze w humanizm i solidarnosc miedyludzka. Wierz w wyksztalcenie i wartosci moralne bez przymiotnikow. Religie swiata i ich zwalczajacy sie bogowie niemaja i miec nie moga MONOPOLU NA MORALNOSC w zglobalizowanym swiecie bez granic w 21 wieku.
          Co do moich komentarzy. Uwazana za postepowowa GW nie opublikowala go nawet w
          listach do redakcji. Moze Polska do tego jest jeszcze nie przygotowana. Zreszta
          KK i popierajace go kola polityczne (przestrzegajac zelaznej zasady, ze w Polsce Kosciolowi niewolno sie stawiac" ) oddaja sobie strzal w stope prawie codziennie. Ale mimo wszystko nie trudno zauwazyc, ze nawet w Naszej Ojczyznie religijno-koscielny domek z kart bardzo powoli sie rozsypuje.
          Watykan i KK doskonale zdaja sobie sprawe z faktu, ze broniac utopijnych dogmatow zabrnal w sleepy zaulek...podobnie jak nie mniej utopijne idee komunizmu.
          Moj tekst nadal pozostaje aktualny wiec nie widze zadnego powodu aby go zanadto zmieniac. Jest on nadal czytany, o czym swiadcza wpisy innych forumowiczow. Na swoja obrone moge powiedziec, ze religijni fanatycy korzystaja z tych samych oderwanych od rzeczywistosci "swietych" tekstow z gotowymi receptami na zycie dla nas wszystkich i powtarzanych jak mantra od znacznie dluzszego czasu.
          Je nie probuje niczego nikomu narzucac. Mam cicha nadzieje, ze sprowokuje on nas wszytkich do zastanowienia. Zawsze chetnie podejmuje wymiane pogladow z osobami, ktore maja odmienne poglady na KK i religie w ogole. Dziekuje tym, ktorzy popieraja i czesto uzupelniaja badz precyzuja moje komentarze swoimi. Zapewniam forumowiczow GW, ze wstrzymam moja anty-totalitarna kampanie gdy dzialalnosc "entuzjastow religijnych" bedzie sie ograniczala do zrzeszania w ramach normalnych apolitycznych organizacji bezdochodowych jak np: zwiazek milosnikow UFO, hodowcow krolikow/golebi ozdobnych, towarzystwo filatelistyczne...czy zwiazek szachowy. Tych, ktorzy z powodu braku czasu, braku argumentow badz niewydolnosci intelektualnej nie sa w stanie podjac konstruktywnej dyskusji po prostu prosze o ignorowanie moich komentarzy. To nie wymaga wyszukanej inteligencji gdyz podpisuje sie zawsze tym samym "nick'iem".
          Mam nadzieje, ze powyzszy nie-poprawny politycznie tekst, ktory pisalem "z wielkim bulem" zmieszanym z ironia ale i z wielka nadzieja wniesie cos konstruktywnego do dyskusji nad rola tej instytucji (KK) we wspolczesnej Polsce.
          Nikomu niczego nie narzucam. Zabieram glos w sprawie pilnej potrzeby podniesienia swiadomosci spolecznej o wadze i roli nauki i oswiaty we wspolczesnym swiecie. Powinnismy mowic o tym odwaznie, bez ogrodek jak ma to miejsce na Zachodzie dopoki nie nastapi CALKOWITA sekularyzacja zycia politycznego w Polsce.
          Zycze Polsce budowania postepu w duchu humanizmu i ogolnoludzkich zasad moralnych bez idiotycznych przymiotnikow (socjalistycznych, katolickich...).
          Pragne aby zwlaszcza mlode pokolenie Polakow roslo w poczuciu wiary we wlasne sily, bez poczucia winy, strachu i kompleksow, aby bylo one zdolne do racjonalnego i samodzielnego myslenia i podejmowania odwaznych przemyslanych prawych decyzji.
          Istnienie religijnych kolek zainteresowan (jakimikolwiek bogami/boginiami i bostwami) zupelnie mi nie przeszkadza.

Tym optymistycznym i budujacym akcentem koncze,
          Pozdro z Nowego Jorku, gdzie przed tygodniem odsunieto oportunistycznych religijnych entuzjastow od przejecia patronatu nad obchodami 10 rocznicy 9/11

tow_rydzyk ( z malej litery :-)

--
          “Kazda zamknieta organizacja pozbawiona niezaleznej kontroli spoleczno-prawnej z biegiem czasu przeistacza sie w strukture przestepcza o tendencjach totalitarno-mafijnych.
          Oto bardzo skrocona lista uczestnikow sztafety totalitarnych utopii czasow nowozytnych: Stalin - Mussolini - Hitler - gen.Franco - Salazar - Pavelic - ks.Tiso - Mao - Kim Ir Sen - Peron - Pol Pot - Idi Amin - Homeini - Pinochet - Osman ibn Laden - Saddam Husein - Kadaffi... ”
    • rozwado Piekno bielizny w orzeczeniu SN 16.09.11, 16:42
      "Sąd (i to Najwyższy!) uznał, że hasła typu "Nasza święta rzecz, czarni z Polski precz" to wezwanie do zachowania "cech własnego narodu, jego niepowtarzalnego piękna".

Co do Nergala to nie nalezy zapominac oczwistego faktu, ze
      (1) kazdy ma prawo podrzec ksiazke, która jest jego wlasnoscia, niezaleznie od tresci tej ksiazki;
      2) nikt nie ma prawa bezczescic CUDZEGO grobu.

Co do satanizmu, to kazdy powinien wiedziec, ze jest to pozerstwo. W Norwegii satanisci palili koscioly, niestety równiez zabytkowe, ale Norwegowie sa umyslowo zapóznieni i maja tych swoich Breivików. U nas satanista jest showman, a wiedzma byla Pierwsza Dama. I co z tego?
    • ar.co Wiele twarzy jednej nienawiści 16.09.11, 16:57
      Dodajmy do tego aspekt czysto prawny - Nergal zniszczył należący do niego egzemplarz określonej książki o określonym tytule. JEGO WŁASNEJ. Nie pomalował kościoła, nie oblał farbą krzyża, nie zniszczył cudzej własności. Zniszczył należącą do niego rzecz, którą nabył za własne pieniądze, która nie podlega dodatkowej ochronie (jak np. dzieło sztuki, którego właściciel niekiedy nie może zniszczyć) i z którą w związku z tym może zrobić, co mu się podoba; wprawdzie w ZSRR zdarzały się drakońskie kary za np. zniszczenie zdjęcia Stalina w gazecie, i zapewne niektórym marzyłby się powrót do takich zwyczajów, ale do tego na szczęście jeszcze daleko. Bandyci z Jedwabnego uszkodzili rzecz do nich nie należącą - a zatem abstrahując od wszelkich zagadnień moralnych, etycznych itp są przestępcami. Gdyby kupili dowolną książkę o Jedwabym - choćby "Sąsiadów" Grossa - mogliby ją sobie do woli drzeć, palić (byle zachowując przepisy przeciwpożarowe), malować (bo o umiejętność przeczytania ich nie posądzam). Dla osób, dla których biblia jest taką samą książką jak tysiące innych, po prostu kolejnym tytułem na półce (a nikt jeszcze nie zadekretował, że jest inaczej) jej podarcie ma dokładnie takie same znaczenie, jak podarcie każdej innej książki; na szczęście, bo w przeciwnym razie wkrótce moglibyśmy się doczekać trójek parafialnych, chodzących po domach i sprawdzających, czy biblia ma odpowiedni ołtarzyk a la leninowski "czerwony kącik".
      Pod warunkiem, że zniszczony został konkretny, prywatny egzemplarz biblii, a nie np. pomnik biblii, nie należący do niszczącego, tylko do przestrzeni publicznej. Wtedy jej zniszczenie jest przestępstwem, podobnie jak zniszczenie np pomnika Śpiącej Królewny, Baby Jagi czy innej, równie realnej postaci.
      • couldbehappy Re: Wiele twarzy jednej nienawiści 16.09.11, 20:40
        wszystko ładnie pięknie. Ale celem Nergala nie było spalenie swojego własnego egzemplarza Biblii, celem była obraza symbolu religijnego, szanowanego przez wielką liczbę osób.
    • r.maszkowski jeszcze więcej twarzy i aspektów nienawiści 16.09.11, 16:59
      To ważny tekst. Nie żeby mi się w całości podobał, ale na pewno jest warty dyskusji. Moja opinia:
      wszystkojestmozliwe.wordpress.com/2011/09/16/nienawisc-i-scinanie-drzew/
      • wujojano Re: jeszcze więcej twarzy i aspektów nienawiści 16.09.11, 18:27
        No cóż, papier jest cierpliwy, a Intrenet jeszcze bardziej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka