Dodaj do ulubionych

Ile cięć zniosą Grecy

22.09.11, 09:03
Przy okazji tej zawieruchy mocno oberwie Polska:
na-plus.blogspot.com/2011/09/pikowanie-pln.html
Obserwuj wątek
    • tacx Ile cięć zniosą Grecy 22.09.11, 09:07
      jak ciekawe że jak przeżerali publiczny grosz, paśli biurokrację w budżetówce do granic absurdu i karmili związki zawodowe to nikt nie wrzeszczał ze się krzywda dzieje.
      Fajnie... tez bym poszedł na zieloną trawkę za 60% pensji. Ba ... jeszcze bym na tym nieźle zarobił wyjeżdżając do roboty poza Grecję. po prostu w d..ach im się poprzewracalo.
      • asperamanka Tytuł jest tendencyjny. 22.09.11, 09:33
        Bo tu się nie ma co pytać, ile cięć zniosą Grecy. Skończyły się kredyty, to i skończyło się życie na kredyt. Po prostu trzeba bedzie żyć na poziomie odpowiadającym stopniowi rozwoju kraju, i żadne protesty tu nic nie zmienią. Najwyżej pogorszą jeszcze sprawę.

Z większości analiz wynika, że życie na poziomie odpowiadającym stopniowi rozwoju kraju, to w przypadku Grecji spadek średniego poziomu zycia o 40%. Średniego, czyli grupy które głośniej protestują, stracą mniej, a te, które nie mają siły przebicia, stracą więcej. I spadek o 40% to przy założeniu, że stare długi sie umorzy. Bez umorzenia ten spadek będzie jeszcze większy.
        • ahk4iepaiv8u ...! 22.09.11, 16:08
          "Ateny są gotowe <b>poświęcić (!!!) dziesiątki tysięcy pracowników budżetówki</b>, by dostać nową ratę pomocy."

Ano, to przyjrzyjmy się jak to są oni "poświęcani":
          "Rząd Papandreu pracował wczoraj wieczorem nad przyspieszeniem redukcji zatrudnienia w sektorze publicznym o 20 proc. do 2015 r. To oznacza niemal natychmiastowe rozwiązanie umów o stałą pracę z 30 tys. osób (<b>część przejdzie na zasiłki w wysokości 60 proc. wypłaty</b>), które podpisały je w ostatnich dwóch latach."

Znaczy, jak urzędnik ( tylko broń boże nie ten, co siedzi tam już od dekady ) przejdzie na zasiłek - RATA POMOCY SIĘ NALEŻY! Oto sposób na "redukcję" zatrudnienia..

<b>"To upokarzające, że musimy wciąż błagać o tę pomoc - przyznał wczoraj Wenizelos."</b>

UPOKARZAJĄCE!!! Pewnie, że upokarzające. W przeciwieństwie do trzepania kasy z pieniędzy podatników, załatwiania sobie ulg tu i ówdzie, i "pracy" polegającej na unikaniu pracy. Bo to, oczywiście, upokarzające nie jest, w porównaniu z tak straszną i bolesną konsekwencją że jak wszyscy załatwiają się gdzie popadnie, to wszystkim, niestety, śmierdzi...

No ale leczymy biedę socjalizmem, i zadłużenie "dobrobytem", byle do przodu!
        • maaac Re: Tytuł jest tendencyjny. 22.09.11, 16:26
          > Bo tu się nie ma co pytać, ile cięć zniosą Grecy. Skończyły się kredyty, to i s
          > kończyło się życie na kredyt. Po prostu trzeba bedzie żyć na poziomie odpowiada
          > jącym stopniowi rozwoju kraju, i żadne protesty tu nic nie zmienią. Najwyżej po
          > gorszą jeszcze sprawę.

Ano właśnie. Mogą pogorszyć. Czy Grecy dojrzeli już psychicznie do tej świadomości? Czy jeden przez drugiego próbując wyszarpać coś dla siebie lub protestując przeciwko nieuniknionemu załatwią swój kraj?
          Niestety doświadczenie w skali mikro - dotyczące różnych zakładów pracy dowodziły, że ludzie bardzo z dużym oporem godzili się na niezbędne cięcia mogące uratowac ich zakład. Jednak częściej kolejnymi strajkami doprowadzali go do ruiny.
    • pic13 Grecja walczy o kolejną ratę pomocy, tnąc budże... 22.09.11, 12:54
      ... czy ktoś wie ile wynosi płaca minimalna w tym kraju >?
      • koloratura1 Re: Grecja walczy o kolejną ratę pomocy, tnąc bud 22.09.11, 16:18
        pic13 napisał:

> ... czy ktoś wie ile wynosi płaca minimalna w tym kraju >?

Google wiedzą: 876,62 euro brutto/mies. - lipiec 2011.
        • pic13 Re: Grecja walczy o kolejną ratę pomocy, tnąc bud 22.09.11, 16:31
          ... hmm 876,62 EU nawet nie chce mi się teraz tego przeliczać na plz .. Polaku, czy nie czujesz że jesteś ru...y w każdej konfiguracji. Państwo które od dziesięcioleci bzykało Europę, zero gospodarki, żyją lekko i przyjemnie i nie zamierzają tego zmienić. Dla przypomnienia, to państewko ma poważne problemy finansowe, ale obywatele dalej tak będą żyć , ale na twój koszt :) TO NI JEST REKLAMA, TO JEST REAL POLAKU !!, Godzisz się dalej na to bzykanie >?
          • koloratura1 To byłoby świństwo! 23.09.11, 08:08
            pic13 napisał:

> ... hmm 876,62 EU nawet nie chce mi się teraz tego przeliczać na plz ..

Ja przeliczyłam (po 4 zł/euro; ponoć już jest 4.5): = 3506,48
            Ale - ponoć(?) - nie pamiętam gdzie, ale gdzieś czytałam - koszty życia mają wyższe...
            Nie wiem o ile wyższe, ale - niechby - więc podzielmy toto przez pół (chyba przesadziłam?)... I tak wyjdzie - zawrotne , jak na nasze warunki - 1753.24

> Polaku, czy nie czujesz że jesteś ru...y w każdej konfiguracji. Państwo które od
            > dziesięcioleci bzykało Europę, zero gospodarki, żyją lekko i przyjemnie i nie zamierzają
            > tego zmienić. Dla przypomnienia, to państewko ma poważne problemy finansowe
            > ale obywatele dalej tak będą żyć , ale na twój koszt :) TO NI JEST REKLAMA
            > TO JEST REAL POLAKU !!, Godzisz się dalej na to bzykanie >?

Masz 100% racji,ale...
            Pewien jesteś, że my - nie należący do strefy euro - też ratujemy Grecję?
            Jeśli tak - może śladowo, tak więcej - na niby...?
    • madziapl1 Grecja walczy o kolejną ratę pomocy, tnąc budże... 22.09.11, 21:11
      Glosuj na PiS a bedziesz polaczku mial dobrobyt taki jak w Grecji, minus X % tego co niesie Kryzys Swiatowy. Przyjazn Sasiadow "watykanu" WYJATKOWA. Ale tym kromki chleba nie posmarujesz i pytanie czy ja jeszcze bedziesz MIAL !
    • madapaph Grecja walczy o kolejną ratę pomocy, tnąc budże... 23.09.11, 00:48
      Grecja w dniu dzisiejszym przypomina Polske w czasie notorycznego strajkowania!.
      Zastanawiajacym jest tylko, czy aby ten ichniejszy patriacha, przyobiecal jakis grosz za strajki i Wielki Wuj szurnal troche od CIA ???.
      Jak dotychczas to Europa wprawila w samozachwyt greckie spoleczenstwo, fundujac Olimpiade, i z tym cala sportowo turystyczna infrastruktore.
      Dobrymi autostradami z pieknymi widokami podrozuje sie przednio i w doborowym Hotelu przyjemnie sie zatrzymac, konsumowac w eleganckich restauracjach i przebierac w drogich Boutiqe - sielanka, nic tylko doktor powinien jeszcze corocznie grekowi przypisac rozkoszna bajadere, zyc nie umierac!!!.
      Dobre czasy skonczyly sie kiedy nawalnica klienteli z calego swiata oslabla, po pierwsze kryzys wszedzie, po drugie pieknych miejsc do zwiedzania jest tysiace na Globie i kazdy ma w czym wybierac, niekoniecznie Grecje, tu trzeba troszke postrajkowac i lawina rusza niepohamowanie. Teraz credit i owszem na lichwiarskich warunkach 25.3%, degradacja zakladow pracy, rzadania wiekszej gotowki, poniewaz braki utworza spekulacje, aby patrzec jak za stary samochod kupia nowy i na benzyne do konca zycia wystarczy z nadwyzki.
      Browarnie rusza i jak Drachma zaczna placic, to za flaszke przelicznik jak kiedys w Najjasniejszej Dalekowzrocznej. Tam tylko brakuje jeszcze plotu i Lecha, ale syn zlamal noge wiec nie moze skakac.
      Coz drodzy Helenczycy, nic Wam nie pomoze, jedynie zawiniecie rekawow i zacisniecie rzemienia, po uprzednim kneblu na twazy!. CIA w Grecji jest w korzystniejszej sytuacji, gdyz nie mosi jeszcze dodatkowo socjalizmu rozwalac, by pozbyc sie konkurenta w bankructwie - tam za wielka woda zyli na credit przez 200 lat. Grecy tu stoja znacznie kozystniej!!!.
    • terleo Grecja walczy o kolejną ratę pomocy, tnąc budże... 23.09.11, 06:47
      *Grecja Walczy* - woła pismak.
      *Jak Polska w latach 80-tych* - dopowiada drugi.
      Ja się zaś pytam: A kto odda długi?
      *Długami handlować będziemy* - rezonuje "ekonomista".

KTO NORMALNY go rozumie? Bo ja NIE!
      • koloratura1 Między nami - nie-ekonomistami... 23.09.11, 08:14
        terleo napisał:

> *Grecja Walczy* - woła pismak.
        > *Jak Polska w latach 80-tych* - dopowiada drugi.
        > Ja się zaś pytam: A kto odda długi?
        > *Długami handlować będziemy* - rezonuje "ekonomista".

> KTO NORMALNY go rozumie? Bo ja NIE!

Ja też nie...

PS.: Może my oba nienormalne? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka