paul_kemp 05.10.11, 11:06 Wszyscy ludzie Tóska: Wojewódzki, Lis, Ryszard C. www.youtube.com/watch?v=Se5a2jdFzS8 Oni pójdą do wyborów, a ty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
electroivory Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 11:08 Ja również zagłosuje na Ruch Palikota. Najbardziej przekonał mnie ich program gospodarczy. SLD jestem rozczarowany i nareszcie pojawiła się alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora prof Środa uważa nas za idiotów.... 05.10.11, 11:11 Oddając głos na Wande Nowicką to oddanie głosu również na całą zgraje przestępców na listach partii Palikota. Niech prof Środa nie myśli sobie, że pisze do bezmyslnych idiotów, jeżeli szuka takich czytelników to niech pisze w "Fakcie" lub "Super Expresie". Odpowiedz Link Zgłoś
vibhisana Re: prof Środa uważa nas za idiotów.... 05.10.11, 11:22 Mówiłem Ci już Sikora, że Ty jesteś nie z tej bajki. Sorry, ale twój wpis to potwierdza. Nie jesteś regularnym czytelnikiem GW i idee głoszone na tych łamach są Ci obce. Tracisz tutaj czas. Skocz do FRONDy, tam dla Ciebie będzie ciekawiej! Odpowiedz Link Zgłoś
przedwieczorny No i całe szczęście .... 05.10.11, 14:53 ...bo od stałego czytania GW mózg bu mu się zlasował i byłby takim samym lemingiem jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
hirszhahr Re: No i całe szczęście .... 05.10.11, 19:21 co masz kurna do lemingów, no? Odpowiedz Link Zgłoś
vibhisana Pozdrowionka dla Pani Profesor! 05.10.11, 11:20 Krótko i treściwie przypomniała Pani wyborcom centrolewicowym co i dlaczego powinni zrobić w najbliższych wyborach. Jedno zastrzeżenie do Palikota. On wciąż mi się wydaje bardziej przywiązany do idei liberalizmu gospodarczego niż do walki o prawo do odmienności w naszym Katopaństwie. Jego ataki na SLD pośrednio na to wskazują. Niech wejdzie do Sejmu i pokaże jaki jest w nowym(niePOwskim) rozdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
p407 Re: Pozdrowionka dla Pani Profesor! 05.10.11, 15:19 To wcale nie jest takie oczywiste, ze to wlasnie Palikot atakuje SLD. To tuzy sld-owskie kalaja Palikota, on sie poprostu broni i tyle. SLD jeczy, bo RP odbierze im mase wyborcow, m.in. ja bede z przekonaniem glosowal na P.Palikota. Hasla, ktorymi szermuje obecnie SLD, szczegolnie odnoszace sie do relacji panstwo-kosciol, Palikot glosi z odwaga i otwarta przylbica juz od wieeelu miesiecy. Przed Palikotem jakos nie bylo odwaznych w SLD, by podjac ten temat. A nawiasem mowiac, przydaloby sie pobyc tej partii w poczekalni przez ta kadencje, moze wtedy by troche zmadrzeli i nabrali nieco odwagi. "Miales chamie zloty rog..." to tak swietnie pasuje do SLD. Mieli wszystko, rzad, wiekszosc w parlamencie, swojego prezydenta i wszystko koncertowo olali, wiec maja to czego chcieli-a chcieli dogodzic czarnym, wiec... o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
vibhisana Re: Pozdrowionka dla Pani Profesor! 05.10.11, 15:38 Krytykując SLD za brak odwagi w budowie państwa świeckiego mówisz jak typowy wyborca PO. Przypisujesz SLD wyłączny obowiązek takiego działania i z tego rozliczasz. Wszystkie partie mają dbać o świeckość państwa bo takie państwo jest dzisiaj standartem w Europie. Najgorsze jest to, że z taką piosenką na ustach ludzie PO zwalniają sie łatwo z twardego negocjowania z KK. I tu jest cała prawda, PO daje sobie prawo i podlizuje się KK, bo za to kupują spokój klerykałów, których w Polsce słychać najgłośniej. Ostatnia sprawa cichcem zlikwidowanej komisji majątkowej Państwo_Kościół czyją jest zasługą? Tchórzliwej SLD czy POPiS-u? Na Palikota nie licz w nowym Sejmie, bo On juz się układa do koalicji z PO i PSL. Zobaczysz wtedy antyklerykalizm w dużo bardziej groteskowym niż SLD wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
p407 Re: Pozdrowionka dla Pani Profesor! 05.10.11, 16:11 ,Mam cicha nadzieje, ze Twoje wieszczenie sie nie zmaterializuje. Nalezy dac szanse Palikotowi. Sadze, ze gdyby ten caly tabun obecnie rzadzacych politykow nie obawial sie Palikota, to nie zawracaliby sobie nim glowy, ale cos jest na rzeczy, ze tak zgodnym chorem go opluwaja.Tak, czy owak, rzeczywistosci nie zaczaruja. Moim zdaniem, likwidacja komisji majatkowej to tez poniekad zasluga Palikota oraz gazety Fakty i Mity Kotlinskiego. Nacisk opinii publicznej na lawine przekretow i zlodziejskich manewrow kleru byl juz tak zmasowany, ze nalezalo cos z tym zrobic. Robota wykonana tylko medialnie, bo sprawe nalezy doprowadzic do konca. Zabrac to co zostalo ukradzione, a aferzystow postawic przed sadem i przykladnie surowo ukarac, ale nie jakies tam plotki lecz rekiny, ktorzy krecili te lody. Ciekaw jestem finalu tej afery, o ile w ogole nastapi. Mysle, ze Palikot dopilnuje tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 11:23 Pani Środa cennie punktuje kołtunerię pokemonów. Przecież to takie same katoświry jak PiSs, tylko nieco lepiej zamaskowane. Jak dla mnie SLD i RPP mogłyby w ogóle nie mieć programu gospodarczego, a i tak byłbym zmuszony na nich głosować, bo nawet z bezpiecznej emigracyjnej dali żal patrzeć, jak banda swołoczy coraz mocniej oddaje Polskę w lenno Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
sofka1 Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 11:41 Na tym właśnie polega wyższość PO, że proponuje "dla każdego coś miłego" bez zadęcia i radykalizmu PIS-u oraz populizmu i skrajności innych partii. Nie jest Pani z mojej bajki, ale zawsze z zainteresowaniem czytam Pani komentarze i felietony, zazwyczaj "przyjmując do wiadomości". Dotychczas - nie komentując. Jednak nachalna agitacja wylewająca się z tego artykułu, zniesmaczyła mnie. Czy jest on efektem marzeń o "już byciu w ogródku " (w rządzie) i "witaniu się z gąską" (obiecany przez Palikota stołek ministra "czegoś tam")???! Odpowiedz Link Zgłoś
neoendeo Prof. Środę-Dulską przemówiła ... 05.10.11, 14:47 Jak zwykle pochwała współczesnej ciemnoty i zacofania... Już tu pisałem, że trzeba Środę wysłać na reedukację, żeby nauczyła się gotować pomidorową i prać kalesony. Tylko to może ją uratować, bo już zalicza totalny odlot. Odpowiedz Link Zgłoś
saint_just Re: Prof. Środę-Dulską przemówiła ... 05.10.11, 16:52 neoendeo napisał: > Jak zwykle pochwała współczesnej ciemnoty i zacofania... Już tu pisałem, że trz > eba Środę wysłać na reedukację, żeby nauczyła się gotować pomidorową i prać kal > esony. Tylko to może ją uratować, bo już zalicza totalny odlot. ______________________ Spadaj masować plecki i stópki Terlikowskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
neoendeo Re: Prof. Środę-Dulską przemówiła ... 05.10.11, 17:43 o! następny kołtun się odezwał ... Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Prof. Środę-Dulską przemówiła ... 05.10.11, 19:46 > Tylko to może ją uratować, bo już zalicza totalny odlot. Też wpadła w ciąg helowy? Nie słyszałem... Odpowiedz Link Zgłoś
neoendeo Re: Prof. Środę-Dulską przemówiła ... 05.10.11, 20:05 a co wy tak z tym helem ??? wierzycie w każdą bzdurę, którą przeczytacie w GW i stąd taka pewność ??? ja nie wiem co tam się stało, ale wcale nie zdziwiłbym się, że było coś z helem, czy innym badziewiem. Idiotami są ci którzy się z tego śmieją i z taką pewnością wykluczają ... JAk ginie polityk to pierwszą hipotezą zawsze jest zamach, i jeszcze mamy przypadek polityka, który sprzeciwił się w wojnie kagebowskiej Rosji i w tej Rosji zginął ... Powtarzam nie wiem co tam się stało, ale ci co wykluczają zamach są idiotami ... Odpowiedz Link Zgłoś
bolek_i_jego_worek Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 14:50 "Ja też - jak Kuba Wojewódzki - boję się Kaczyńskiego, bo nie chcę żyć w Polsce paranoi, strachu, obrońców krzyża i kiboli, których prezes ceni bardziej niż sport." Halloo Pani Profesor, Puk puk. Od 4 lat rządzi PełO. A tak na marginesie. Nie jest Pani wstyd wciskać na siłę do artykułu głównego przesłania kampanii PO. Myślałem, że jak ma się tytuł profesora to ten tytuł zobowiązuje do samodzielnego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
same.zalety Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 15:07 o, ja też głosuję na Panią Wandę Nowicką. bardzo ją podziwiam, że walczy o to, żeby Polska była bardziej przyjazna kobietom, a nie tylko biskupom i prawicowym politykom. a że od palikota nie dostanie się więcej niż 1-2 osoby na liste, to nie ma stresu że wejdą jakieś anonimowe osoby;) uważam, że Palikot byłby lepszą koalicją niż SLD. SLD pod władzą Napieralskiego straciło kontakt z rzeczywistością jeśli chodzi o finanse publiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
mebcia Re: Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 15:55 Nowicka ma też mój głos. Jej program jest dość rozsądny, porusza wiele kwestii społecznych: nowicka2011.pl Odpowiedz Link Zgłoś
iwano19 Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 16:02 Nasze partie to niestety konglomerat różnych osobowości nie pasujących ani do siebie ani do haseł swej partii.Wiele razy zastanawiałem się czy kieruje się Tusk tolerujący w PO poglądy skrajne czy wręcz niebezpieczne.Radziszewska czy Gowin to tylko najbardziej medialne,skrajne postaci,których niestety w PO nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 to się może kwalifikować do sądu 05.10.11, 16:45 Środa nie wprost, ale sugeruje, że Radziszewska i Gowin głosowali za zakazem aborcji. Tymczasem Radziszewska była przeciw a Gowin wstrzymał się od głosu. Z drugiej strony nic to dziwnego gdy rzeczona Środa (w sumie też fundamentalistka tylko w drugą stronę) głosuje na osobę powiązaną z biznesem aborcyjnym (to stwierdził sąd, jakkolwiek uzasadnienie jest niejawne). Odpowiedz Link Zgłoś
amen-666 Re: to się może kwalifikować do sądu 05.10.11, 22:32 Chodzi o pierwsze czytanie tego projektu, w którym poparło go 69 posłów PO, w tym Gowin i Radziszewska. Dzięki temu entuzjazmowi Platformy dla "ochrony życia" w następnym głosowaniu brakło zaledwie kilku głosów, żeby projekt przeszedł. Tylko przypadek sprawił, że nie wszyscy posłowie PiS dotarli na czas... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: to się może kwalifikować do sądu 06.10.11, 17:50 > Chodzi o pierwsze czytanie tego projektu, w którym poparło go 69 posłów PO, w t > ym Gowin i Radziszewska. Mylisz się i to grubo orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&6&95&126 Radziszewska była za odrzuceniem także w pierwszym czytaniu. Gowin nie głosował w ogóle. Wyniki głosowań są ogólnie dostępne. Albo celowo Ty i Środa mijacie się z prawdą, albo nie potraficie korzystać z internetu. Zdaję sobie sprawę, że Środa celowo wymienia te dwa nazwiska. Bo Radziszewska robi wrażenie osoby cokolwiek niegramotnej (a dodatkowo nieprzychylne media pokazują ją w sposób ośmieszający) a Gowin ma dość irytujący styl misjonarza. Odpowiedz Link Zgłoś
villianna Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 17:17 Bardzo celne uwagi. Nie rozumiem jak szanująca się kobieta może oddać głos na PO, PIS lub PSL, skoro posłowie tych partii chcieli uchwalić ustawę pozwalającą mordować ciężko chore ciężarne kobiety. Zabrakło tylko 5 głosów by ta ustawa weszła w życie! SLD też dla mnie jest spalone, skoro Napieralski z kolegami nawet nie raczyli się pojawić na głosowaniu w sprawie liberalizacji ustawy antyaborcyjnej. Pokazali w jak głębokim poważaniu mają prawa kobiet. Pozostaje RPP. Mam gdzieś program gospodarczy Palikota, w życiu sobie dam radę niezależnie od wysokości podatku, na ZUSy i OFE od lat nie liczę. Byle tylko kato-oszołomy nie wzięły się za uchwalanie ustaw wybitnie światopoglądowych, bo wtedy nie pozostaje nic innego jak ucieczka z tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
hirszhahr Re: Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 19:22 Trudno się nie podpisać pod powyższymi słowami. Odpowiedz Link Zgłoś
amen-666 Re: Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 22:33 Dlatego wszystkie kobiety z mojej rodziny głosują na Palikota. Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 17:19 Nie znam Radziszewskiej, ale "świętoszek" Gowin zawsze był dwulicowy ! "Timeo Danaos, et dona ferentes" ; w Polsce podobna maksyma jest znana: "Boże broń mnie od fałszywych przyjacół; od wrogów obronię się sam". Gdyby nie te siwe włosy i miła fizjonomia, nikt by mu nie wierzył ! Odpowiedz Link Zgłoś
helguera czego obawiala sie Nowicka rzadajac utajnienia pro 05.10.11, 17:48 procesu jaki wytoczyla pani Nejfeld.A wytoczyla go za to ze pani Nejfeld w TVn powiedziala że nowicka jest na liscie plac przemyslu proaborcyjnego.,Sad oskarzenie odrzucil czyli uznal racje pani nejfeld.Nowicka kttora tak walczy o prawa kobiet mogla procesu nie utajniac,a jednak to zrobuila czyli bala sie ze opinia publiczna pozna uzasadnienie wyroku ktore podobno bylo dla niej druzgocace.Gdyby wyrok byl inny to niejeden cyngiel gazetowy poswiecilby mu tekst,a tak.....te przygotowane na te okolicznosc musialy wyladowac w koszu.A moze pani Środa cos by o tym procesie napisala,wziela w obrone swa faworytke.Widac Środa i jej faworytka sa siebie warte,obie nienawidza kosciola i nie szanaja zycia oraz tych co innaczej mysla.Po wyroku sadu gratuluje Środzie swej faworytki. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: czego obawiala sie Nowicka rzadajac utajnieni 05.10.11, 19:47 > powiedziala że nowicka jest na liscie plac przemyslu proaborcyjnego Czy możesz sprecyzować "przemysł proaborcyjny", czy to tylko takie tam "prolajfowe" bżdżenie po kątach? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: czego obawiala sie Nowicka rzadajac utajnieni 05.10.11, 20:02 > Czy możesz sprecyzować "przemysł proaborcyjny", czy to tylko takie tam "prolajf > owe" bżdżenie po kątach? Gdyby wyrok był znany pewnie wiedzielibyśmy więcej. A tak wiemy tylko (ponad wszelką wątpliwość), że Najfiled nie kłamała, bo w procesie o zniesławienie to oskarżony musi udowodnić, że mówi prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
veritas dwie kwestie procesowe 05.10.11, 23:54 > w procesie o zniesławienie to os > karżony musi udowodnić, że mówi prawdę. Nie. To od rodzaju sprawy zależy, kto i co musi udowadniać. W procesie karnym, a o takim tu mówimy, to oskarżyciel musi udowodnić winę (tzw. domniemanie niewinności). Nb to kodeks postępowania karnego przewiduje, że takie sprawy są niejawne: "Art. 359 Niejawna jest rozprawa, która dotyczy: 1) wniosku prokuratora o umorzenie postępowania z powodu niepoczytalności sprawcy i zastosowanie środka zabezpieczającego, 2) sprawy o pomówienie lub znieważenie." Na wniosek pokrzywdzonego dopiero sąd może rozważyć ich odtajnienie. ------------------------------ Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: dwie kwestie procesowe 06.10.11, 18:05 veritas napisała: > > w procesie o zniesławienie to os > > karżony musi udowodnić, że mówi prawdę. > > Nie. To od rodzaju sprawy zależy, kto i co musi udowadniać. W procesie karnym, > a o takim tu mówimy, to oskarżyciel musi udowodnić winę (tzw. domniemanie niewi > nności). Nart. 212 § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego. art. 213 § 1. Nie ma przestępstwa określonego w art. 212 § 1, jeżeli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy. § 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu; jeżeli zarzut dotyczy życia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeństwu dla życia lub zdrowia człowieka albo demoralizacji małoletniego." Z podręcznika Lecha Gardockiego (Prawo karne 3 wydanie, Wydawnictwo C.H. Beck, 1998) "Ad. 1) przy niepublicznym postawieniu zarzutu (Art. 213 par. 1) nie ma zniesławienia, jeżeli zarzut był prawdziwy. Oznacza to, że przeprowadzenie przez podnoszącego zarzut, dowodu prawdy powoduje stwierdzenie braku przestępstwa. Ciężar dowodu obciąża tu wyjątkowo (wbrew ogólnym regułom procesu karnego) oskarżonego Ad. 2) Przy publicznym postawieniu zarzutu wymagania ustawy (art. 213 par. 2 k.k.) dla stwierdzenia, że nie ma zniesławienia, są większe. Nie wystarczy mianowicie udowodnić prawdziwość zarzutu; konieczne jest ponadto stwierdzenie, że zarzut służy obronie społecznie uzasadnionego interesu. Np. podniesienie na zebraniu wyborczym zarzutu, że kandydat przeszedł kiedyś, jako alkoholik, kurację odwykową może być obroną społecznie uzasadnionego interesu, polegającego na wyborze najlepszego z kandydujących. Publiczne podniesienie takiego zarzutu wobec jakiejś osoby, bez takiego uzasadnienia, lecz dla dokuczenia jej - będzie zniesławieniem mimo prawdziwości zarzutu" Wniosek może być jeden - Najfield nie tylko powiedziała prawdę o Nowickiej, ale działała w obronie społecznie uzasadnionego interesu. Między innymi dlatego (przez przerzucenie ciężaru dowodu co do prawdy na oskarżonego) art. 212 k.k. tak irytuje dziennikarzy i organizacje pozarządowe. Ale gdyby było inaczej każdy pomówiony musiałby wykazywać fałszywość stawianych mu zarzutów a to nie jest takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek4491 Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 18:05 Wolę w Sejmie kilkunastu czy kilkudziesięciu Palikoto-podobnych niż jedną Klempę przewracającą ślepiami jak krowa na kartoflisku. Bardzo dziwię się dziennikarzom którzy na okrągło pytają Yarkacza o przyszłych ministrów. Nie trzeba pytać bo PiS od dawna każdego dziesiątego dnia miesiąca na Krakowskim Przedmieściu prezentuje swoje najlepsze kadry do stanowisk państwowych dobrze przygotowane merytorycznie i zaprawione w bojach. Odpowiedz Link Zgłoś
kirdan1 Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 18:09 Pani M.Środa odlatuje coraz bardziej w swoim zajadłym antyklerykalizmie i marksowskim uwielbieniu tzw. "postępu". Doprawdy lżej się robi na duszy gdy sobie uświadomić, że to jednak głos z ekstremy, bez szans na większy wpływ na życie publiczne. Natomiast to, że "GW" chętnie oddaje głos M.Środzie jest wiele symptomatyczny. Po takich artykułach nawet resztki naiwnych katolików, których wciąż jeszcze trzymał przy "GW" Jan Listek Figowy Turnau muszą chyba przejrzeć na oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Środa fanatyk. 05.10.11, 19:40 Gw to gazeta Pokomuchow i teraz POkotów( kmiotow). Po upadku Trybuny , wszystkie komuchy czytaja gw. To widac na forum. Nienawiśc do chrześcijaństwa wyssali z mlekiem matki. Środa jest córką ( synem ?) komunistycznego funkcjonariusza ,więc nie dziwota.. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 19:49 Jak zwykle pod felietonem Środy cotygodniowe wybijanie fekalii z katoszamba... Odpowiedz Link Zgłoś
helguera prolaifowe bzdzenie po katach-kotka,filemona. 05.10.11, 20:07 gdyby Wanda Nowicka nie starala sie o utajnienie procesu to bys sie kotku dowiedzial z uzasadnienia wyroku co to przemysl aborcyjny.Oczywiscie nie dowiedzialbys sie tego z Gazety wyborczej bo nowicka procesw przegrala i otym w gazecie ani mru,mru.Poza tym nie udawaj ze nie potrafisz w internecie znalezc tego o co pytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: prolaifowe bzdzenie po katach-kotka,filemona. 05.10.11, 20:12 > gdyby Wanda Nowicka nie starala sie o utajnienie procesu to bys sie kotku dowie > dzial z uzasadnienia wyroku co to przemysl aborcyjny. Ale mnie katolicka medycyna wali równo, nieciekawym... > Oczywiscie nie dowiedzialbys sie tego z Gazety wyborczej bo nowicka procesw przegrala Wiem dokładnie, uważam za błąd, że w ogóle go rozpoczęła. > Poza tym nie udawaj ze nie potrafisz w internecie znalezc tego o co pytasz. Ależ potrafię, potrafię, ale katoświry z forum są takie zabawne, że nie mogę sobie odmówić przyjemności potrollowania. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Nowicka jest zwolenniczką aborcji 05.10.11, 20:30 ...a nie prawa do wyboru. Generalnie środowiska feministyczne i okołofeministczne wciskają kit, że w zasadzie są przeciwko aborcji, ale w pewnych sytuacjach jest ona złem koniecznym. Bo brak dostępu do antykoncepcji a edukacja seksualna w szkołach nie istnieje. Można by jednak zaproponować kompromis - tzn. pełny dostęp do antykoncepcji (np. bez recepty w kioskach Ruchu za 5 złotych) i powszechną edukację seksualną powiedzmy od przedszkola przy jednoczesnym całkowitym zakazie aborcji (albo powiedzmy z wyjątkiem tych sytuacji, które są dzisiaj, bo tu faktycznie zasadny jest zarzut zmuszania kobiet do heroizmu). Otóż środowiska katolickie (a przynajmniej spora ich część) taki kompromis odrzucą z oburzeniem. I tu rzeczywiście trudno nie zauważyć, że ich, skądinąd szlachetna, walka o już zaczęte życie traci swój wydźwięk, gdy na równi z usunięciem niechcianej ciąży traktują jej zapobieganie albo wręcz uświadamianie nastolatków o możliwościach takiego zapobiegania. I w tym sensie Terlikowski uważający stosowanie prezerwatywy za rodzaj ludobójstwa jest przykładem totalnego braku wyobraźni. Jeśli chce się aby w Polsce życie poczętych dzieci było bezwzględnie chronione, trzeba pamiętać, że nie wszyscy stosują się do katolickiego kanonu wartości i nie mają takiego obowiązku. Ale Nowicka, Środa i tym podobne osoby również na to nie pójdą. Bo nawet uświadomiona i stosująca wszelkie zabezpieczenia kobiet, może "wpaść" a w takiej sytuacji ma prawo decydować o swoim - rzekomo tylko swoim, co jest nieprawdą - życiu. Także to są zwolenniczki aborcji i to raczej dyktowanej egoizmem a nie jakimiś uzasadnionymi przesłankami. W tym sensie to jest fundamentalizm, dość tępy zarazem. Odpowiedz Link Zgłoś
amen-666 Re: Nowicka jest zwolenniczką aborcji 05.10.11, 22:47 Masz problemy z logiką. Opowiadając się za PRAWEM WYBORU do czegoś, można być zarówno zwolennikiem, jak i przeciwnikiem tego czegoś (w tym wypadku - aborcji). Ja na przykład jestem przeciwnikiem palenia papierosów, ale nie zamierzam walczyć o zakaz ich używania. Uważam, że każdy powinien wybrać sam, a ja mogę się najwyżej domagać ochrony przed dymem papierosowym w miejscach publicznych. Nie obchodzi mnie więc, czy pani Nowicka przerwie swoją ciążę, gdy w takową zajdzie (bo to by znaczyło, że jest "za" aborcją). Dla mnie jest ważne, że walczy o PRAWO WYBORU dla wszystkich kobiet. Znam kobiety, które twierdzą, że same nie usunęłyby przypadkowej ciąży (gwałt czy zagrożenie życia to inna sprawa), ale nie chcą zmuszać innych do rodzenia niechcianych dzieci, więc popierają PRAWO WYBORU i głosują na partię Palikota. Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Nadmuchać kotka palikotka. 05.10.11, 21:27 Coś za duzo tych wrednych kotów na około..Jeden juz się pali..a filemonowi trzeba wyrwac ogon i nadmuchać . Będzie latal w POwietrzu jako reklama wyborcza... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejazs magdalena ciupakowa 05.10.11, 20:31 Profesor Edward Ciupak Zarejestrowany przez wywiad PRL jako kontakt informacyjny „Gabriel. Wieloletni współpracownik Urzędu ds. Wyznań, ateista, przez niemal całe życie zawodowe zajmował się Kościołem katolickim. Urząd ten, zlikwidowany w końcu 1989 r., był częścią aparatu kontroli i represji PRL, stosowanych wobec kościołów i związków wyznaniowych. Profesor komunistycznej Wyższej Szkoły Nauk Społecznych przy KC PZPR. W okresie PRL Edward Ciupak był szczęśliwym posiadaczem służbowego paszportu uprawniającego go do wyjazdu na Zachód Europy. Wielokrotnie przebywał we Francji, gdzie kilka razy zabrał córkę Magdalenę (obecnie Środę, znaną z łamów „Gazety Wyborczej” i „Wprost” filozof, ateistkę, przeciwniczkę lustracji, zwolenniczkę ruchów feministycznych i proaborcyjnych). Według archiwów służb specjalnych PRL, prof. Ciupak został pozyskany przez Departament I (wywiad) przed wyjazdem do Francji. W kartotece figuruje jako kontakt informacyjny – była to jedna z kategorii świadomej współpracy z wywiadem cywilnym PRL. Wykorzystywanie kontaktu informacyjnego „Gabriel” wywiad PRL rozpoczął w maju 1965 r. Z odręcznych notatek wynika, że podczas rozmowy z 20 kwietnia 1965 r. z pracownikiem paryskiej rezydentury ps. „Sawan” Edward Ciupak przekazywał informacje na temat prof. Swieżawskiego, który uzyskał stypendium francuskie. Przekazywał również bardzo szczegółowe informacje dotyczące dr. Malanowskiego z katedry socjologii UW, który przebywał we Francji. Według dokumentów bezpieka oczekiwała od „Gabriela” przede wszystkim dokładnych informacji na temat polskiego Kościoła we Francji. „Rozmówca był bardzo otwarty i chętny do pomocy, wspominając, że w kraju jest wykorzystywany jako ekspert przez Urząd do spraw Wyznań” – czytamy w notatce rezydenta. Z dokumentów wynika, że funkcjonariusze wywiadu PRL mieli o swoim rozmówcy bardzo dobre zdanie – rezydent wywiadu opisywał, że jego źródło jest komunikatywne i ma z nim w rozmowie „bardzo bezpośredni kontakt”, a „idąc do niego z konkretnym pytaniem, można liczyć »na pewniaka« na wyczerpującą odpowiedź”. Wywiad PRL z gorliwością zajmował się emigracją polityczną i polskimi parafiami w Paryżu. Szczególną uwagą Departamentu I cieszyła się Polska Misja Katolicka. Zbierano o niej szczegółowe informacje – w dokumentach znajduje się m.in. tajna notatka „Sawana” z rozmowy z dr. Edwardem Ciupakiem sporządzona 21 stycznia 1965 r.: „E. Ciupak został wprowadzony przez Marka Śliwińskiego na spotkania urządzane w Paryżu przez zakonnika Placyda Galińskiego. M. Śliwiński przebywa we Francji na paszporcie PRL, ukończył on studia socjologiczne na UW. Placyd Galiński pochodzi z klasztoru z Tyńca, ma paszport polski, nosi się z zamiarem powrotu do kraju. W każdy czwartek przy ul. 19 Maitre-Abert (Hotel Etienne Delet) Galiński organizuje dyskusje na tematy religijne. Omawia on np. biblię. (…) W soboty odbywają się spotkania towarzyskie (…). Poza tym Galiński przyjmuje indywidualnie. Poszukuje on mieszkań i pracy dla ludzi przyjeżdżających z kraju. (…) Ciupak twierdzi, że cała ta impreza ma inny niż tylko religijny charakter. Rozmówca mój nadal będzie się interesował Galińskim” – raportował do centrali „Sawan”. Z dokumentów wynika, że „Gabriel” we Francji śledził sprawy parafii polskiej. „Przesiaduje w kościołach, robi wywiady wśród wiernych, zna wielu księży, rozmawia w Misji Katolickiej, szpera w bibliotekach Misji” – pisał rezydent polskiego wywiadu, zaznaczając, że jego kontakt świetnie orientuje się w tematach problematyki interesujących SB, w tym dotyczących związków Kościoła we Francji z polską emigracją, polskiej Misji Katolickiej i seminariów duchownych. „Gabriel” wskazywał m.in., że przepływ pieniędzy do Polski z Paryża odbywa się przez sprzedaż w kraju dewocjonaliów pochodzenia francuskiego. Jednym z zadań „Gabriela” było dokonanie opisu struktury instytucji związanych z polskim Kościołem we Francji. W czasie rozmów kontakt informacyjny sam zwrócił bezpiece uwagę na celowość uważnego śledzenia publikacji „Głosu Katolickiego” wydawanego we Francji. Sugerował pomoc w tym zakresie, dorzucając, iż jest w kontakcie z redaktorem naczelnym ks. Adolfem Józefem Stopą. Pracownicy wywiadu potwierdzali później znajomość tematyki przez „Gabriela” i to, jak wartościowym jest źródłem. Doceniali jakość informacji, rewanżując się zwerbowanemu, obdarowując go regularnie za pośrednictwem rezydenta prezentami w postaci papierosów i alkoholu. W dokumentach przechowywanych w IPN dotyczących prof. Ciupaka znajduje się kilkustronicowa, odręcznie sporządzona notatka na temat studenckiej pielgrzymki z Paryża do Chartres, gdzie stoi konsekrowana w 1260 r. gotycka katedra pw. Najświętszej Marii Panny. Prof. Ciupak przyznał, że był na tej pielgrzymce. Z dokumentów wynika, że „Gabriel” po pielgrzymce do Chartres przekazał wywiadowi PRL informacje, które uznano za interesujące. Dotyczyły one relacji między Misją i seminarium księży oraz roli ks. Stopy. „Gabriel” opisał organizatorów pielgrzymki: ks. Georgesa Wierusza Kowalskiego i ks. Burzawę, scharakteryzował też grupę polskiej młodzieży emigracyjnej na podstawie swoich obserwacji. Przekazał, że jej poglądy nie pokrywają się z „ideologią propagowaną przez Wolną Europę” o prześladowaniu Kościoła katolickiego w Polsce. Jednocześnie „Gabriel” donosił, że księża przyjeżdżający do Francji z kraju są traktowani przez emigrację jak bohaterowie. „Podejmują po przyjeździe intensywną pracę duszpasterską, manifestując, iż jest ona ograniczana w PRL. Ich kontakty ograniczają się do młodzieży emigracyjnej. Z innych moich obserwacji wynika, że nie mają oni wpływu na tzw. starą emigrację zarobkową, która przyjechała do Francji w latach międzywojennych” – pisał „Gabriel”. Po powrocie do kraju Edward Ciupak podjął pracę w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie wykładał do 2005 r. Pracował także w Wyższej Szkoły Nauk Społecznych przy KC PZPR. Dzisiaj prof. Ciupak, chociaż jest już na emeryturze, nadal kształci młode kadry. Jest dziekanem Wyższej Szkoły Administracyjno-Społecznej w Warszawie, wykłada też w warszawskiej Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania. Na kierunku neuropsychologia kliniczna zajęcia prowadzi obok prof. Janusza Czapińskiego, a jego kolegami-wykładowcami na tej uczelni są m.in. prof. Lew Starowicz i dr Waldemar Gontarski. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Środa jest jaka jest 05.10.11, 20:41 ...ale za rodziców akurat nie odpowiada. Takie posty robią więcej złego niż dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Re: Środa jest Ciupakiem bis 05.10.11, 21:42 Nie odPowiada za rodziców , ale oni za nią ( niego?) odPOwiadają. POkazuje to skąd przychodzi Ciupakówna , oraz kim jest , a także dokąd zdąża. Jest PO prostu czlonkiem starej znanej sekty róznych imion..KPP , KZMP , PPR ,PZPR ,SLD etc.. Odpowiedz Link Zgłoś
eggerger Re: Środa jest Ciupakiem bis 05.10.11, 22:24 P. Środa nie będzie premierem. Prześwietl prezesową rodzinę. PS. Macie teraz tyle tych nicków w Toruniu- do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
bjbj Wanda Nowicka, czyli trzy w jednym 05.10.11, 22:45 W swoim Krakowie nie mogę głosować na Nowicką, a chciałabym, więc wzięłam "Zaświadczenie o prawie do głosowania poza miejscem zamieszkania" i przejadę się do Warszawy. Kto dołączy? Odpowiedz Link Zgłoś