Dodaj do ulubionych

Solidarność broni krzyża

19.10.11, 17:04
A kszysz!!!

To truchło, "Solidarność", należałoby przebić krzyżem osinowym.
Obserwuj wątek
    • komercjuszek A ten Jaworski to z jakiej choinki się urwał? 19.10.11, 17:56
      Są ludzie, którym wszystko kojarzy się z doopą i Jaworski najwyraźniej do tego grona się zalicza. Pewnie jak Palikot, być może, kiedyś powie, że należy się zająć poprawą warunków życia ludzi biednych, to wg. A.J. też się będzie nazywało, że odwraca on w ten spoób uwagę od dyskusji np. na temat budżetu państwa?
      Kretyn.

"W latach 80. wszyscy walczący z komunizmem szukali schronienia pod krzyżem?
      No to ciasno tam raczej nie było, trudno jest walczyć z czymś, co nie istnieje, a o PRL-u można dużo opowiadać, ale komunizm w nim raczej nie egzystował.
      • wrd6611 Re: A ten Jaworski to z jakiej choinki się urwał? 19.10.11, 19:57
        Nie bedzie krzyza, beda komunisci i islamisci.

komercjuszek napisał:

> Są ludzie, którym wszystko kojarzy się z doopą i Jaworski najwyraźniej do tego
        > grona się zalicza. Pewnie jak Palikot, być może, kiedyś powie, że należy się za
        • saint_just Re: A ten Jaworski to z jakiej choinki się urwał? 19.10.11, 21:01
          wrd6611 napisał:

> Nie bedzie krzyza, beda komunisci i islamisci.
          >
        • ksiadzpe_do_fil Re: A ten Jaworski to z jakiej choinki się urwał? 19.10.11, 21:12
          wrd6611 napisał:

> Nie bedzie krzyza, beda komunisci i islamisci.
          >
          $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Jest krzyz i jest kosciol pelen ksiezy perwertow, ksiezy zlodziei, ksiezy klamcow, nie mowiac juz o wierchuszce w purpurze i z wielkimi brzuchami, a juz najgorsze jest to, ze tacy pajace, nieudacznicy jak Ty, kryja sie pod tym krzyzem, udajac, ze te dwie deski cokolwiek dadza. Do roboty sie wezcie. Mowiac o islamie, kosciol w Polsce niczym sie od niego nie rozni.
          • czarny.taki Re: A ten Jaworski to z jakiej choinki się urwał? 20.10.11, 01:09
            Żeby to było jasne od początku, jestem osobą wierzącą, natomiast nie jestem zwolennikiem instytucji kościoła, a na pewno już nie w takiej formie jak jest w Polsce. Gdy byłem mały, katechetka uczyła mnie o tym, że Bóg jest wszędzie, nie tylko w kościele, nie tylko pod krzyżem.
            Uważam, że polityka powinna być wolna od kościoła, kościół wolny od polityki, w budynkach użyteczności publicznej, budynkach szkolnych, państwowych powinno wisieć jedynie nasze godło, a szczytem już jest gdy na miejscu godła wisi krzyż.
            Nie chcecie ruszać krzyża z sali sejmowej, ok. Ja mam lepszą propozycję, powieśmy koło krzyża inne symbole religijne, symbole innych wyznań jakie też są w Polsce, bo Polska to nie tylko KATOLICYZM.
            Proponuję koło katolickiego krzyża powiesić chrześcijańską rybę, krzyż prawosławny, judaistyczną gwiazdę dawida, islamski półksiężyc i inne nie wymienione symbole.
            LITOŚCI, MAMY XXI WIEK I TO, ŻE JESTEM POLAKIEM NIE ZNACZY, ŻE JESTEM KATOLIKIEM I NIE GODZĘ SIĘ NA PRZYMUS.
            • profesorfilutek BRAWO dla czarnego 21.10.11, 08:15
              BRAWO dla czarnego powiedzenie godne Salomona dziwie się tylko ze tak mało poparcia albo niektórzy ( większość ) nie czytają komentarzy
              • czarny.taki Re: BRAWO dla czarnego 21.10.11, 15:20
                nie tylko dla mnie :)
                brawo dla he1ku
        • makoshika Symbolem polskości jest Orzeł Biały, solidaruchy! 19.10.11, 23:12
          Zapamiętajcie to sobie dobrze, polskojęzyczne, przykościelne sługusy.
    • eggerger Solidarność broni krzyża 19.10.11, 19:09
      Śniadek, Duda?

Ciągną do dołu.
      Nie widzą tego?

krk wydyma
      nie takich ministrantów.
      • eggerger Re: Solidarność broni krzyża 19.10.11, 19:16
        PS.
        Z litości nie wspominam
        traktorzysty-"elektryka".
    • agonda Solidarność ciągle na wojnie 19.10.11, 19:15
      ...a Kościół ciągle broni szańców przed zalewem pogan.
      Nudne towarzystwo, o którym za jakiś czas świat zapomni.
    • helguera gdyby nie wsparcie lewackich mediow 19.10.11, 19:22
      z gazeta na czele to oszolom z lublina wraz ze swymi odrazającymi klakierami z krzyzem móglby walczyc w swym domu.Ale oszolom nie głupi wie ze lewacy i ich media bedą go popierac ze wszaystkich sil ,tym mocniej im mocniej bedzie kopal krzyz.I miał rację ,ma stale miejsce w gazecie ,Lis zaprasza cała jego druzynę ,TVN to jego folwark.I kazdy z tych lewackich dziennikarzy wie ze tutaj nie chodzi o to ze ugrupowanie oszoloma sprawi że w Polsce będzie lepiej,zaproponuje jakies rozwiązania sensowne w gospodarce,oni wiedzaq ze jest to ugrupowanie skierowane wylacznie do walki z kosciolem.Obrona krzyża przez solidarnosc jest zrozumiala,bo gdyby nie ten krzyz to nie byloby zwyciestwa Solidarnosci.Nalezy tylko załowac że ktos taki jak michnik i jemu podobni nie zostal w czasach walki z komuna odsuniety od tego krzyza .
      • hirszhahr Re: gdyby nie wsparcie lewackich mediow 20.10.11, 01:00
        spadaj bla bla wasz czas skończony nudni jesteście i śmierdzicie dwudziestowiecznie
    • sakral Solidarność broni krzyża 19.10.11, 19:22
      to jest spór o krucyfiks,a nie o
      krzyż

biskupi i oni boją się używać słowa - krucyfiks-
      krzyż brzmi sympatyczniej.
    • ubiquitousghost88 Miała kiedyś złoty róg, został jej sie jeno sznur. 19.10.11, 19:48
    • wolny_polak Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:05
      To wszystko to zwyczajne historyczne klamstwo. Nie wszyscy w Solidarnosci, NZS-ie czy np. strukturach poziomych PZPR (ktore przeciez podjely walke o demokratyzacje partii) chronili sie "pod krzyzem", czy tez w nim szukali wsparcia. Ja bylem w NZS-ie, nidgy nie przyszlo mi do glowy obwieszac sie krzyzami, ani mszy odprawiac, a do kosciola nie chodze do dzis. Takie zagarnianie historii dla jednego swiatopogladu i jednej polskiej drogi mierzi w tym krzyzu i kazdym krzyzu uzywanym w tym celu. Mnie jest obojetne czy on tam bedzie wisial czy nie, jesli tylko nastapi to za uchwala sejmowa, a nie widzi mi sie takiego czy innego "patrioty" i "eskperta", od historii i tradycji. Tak samo mi nie bedzie przeszkadzal jak Palac Kultury w centrum Warszawy - dar narodu sowieckiego dla narodu polskiego. Przeszkadza mi ta cala otoczka wokol krzyza, czym to jego wiszenie tam ma byc dla oszolomowych patriotow.
    • wlekawa Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:08
      Stanowisko prezydium Komisji Krajowej NSZZ "S" brzmi nabożnie, pompatycznie i bezmyślnie. wzniośle. To niesamowity semantyczny bełkot, z którego można wyciągnąć jedynie same nonsensy.

1. Od kiedy to krzyż jest symbolem polskości? W akceptowanym normalnie rozumieniu
      krzyż jest symbolem męki Chrystusa, zbawienia, chrześcijaństwa.

2. Od kiedy to krzyż jest symbolem przynależności naszego kraju do świata chrześcijaństwa
      i kręgu kultury europejskiej
      . W akceptowanym normalnie znaczeniu krzyż jest
      symbolem męki Chrystusa, zbawienia, chrześcijaństwa.

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ "S" powinno wrócić do szkoły i pilnie uczyć się logiki. Nie powinno wypowiadać się na tematy, na których się nie zna.
      • pablobodek Re: Solidarność broni krzyża 20.10.11, 12:39
        Powód tego bełkotu jest taki, że zawodowi katolicy wraz z zawodowymi związkowcami mają komfortowe życie na koszt podatników, "obijając ch....m gruchy".
        Razem bronią swoich przywilejów.
        Ani polskojęzyczni biskupi, ani aparatczycy związkowi od wielu lat, lub nigdy nie musieli pracować na chleb. Wyrywają podatnikom.
        RUCHU PALIKOTA -->> walczcie o przestrzeganie konstytucji !!
        Polska musi być państwem prawa.
    • wersal-55 Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:19
      Panowie tz.solidarnosci ile was zostalo.Nas nie interesuje wasz zwiazek,podzielony na grupy,z soba niemozecie sie dogadac.Deklaracje ,obroncy krzyza,jestescie zaklamani.Mnie osobiscie zwiazek zawodowy nie jest potrzebny,znikaja powoli z mapy swiata,sa lepsze metody kontaktu,pracodawca-pracobiorca.Broniac krzyza ,to czysto polityczny atak na panstwo,tym bardziej,kler ma takowe aspiracje,PROSZE PAMIETAC TO PANSTWO SWIECKIE,ZADNYCH PRZYWILEJOW DLA KOSCIOLA,MATERIALNYCH,FINANSOWYCH ITD.KONFRONTACJA NA KTORA JESTESCIE NASTAWIENI,TO WIELKI BLAD,WYPOWIADANIE SIE ,POLACY,SPOLECZENSTWO,JAKIE TO POLSKIE,EUROPA I SWIAT Z WAS SIE SMIEJE.
      • tow_rydzyk Solidarność obronca chrzescijanskich wartosci 19.10.11, 21:05
        wersal-55 napisał:

> Panowie tz.solidarnosci ile was zostalo.Nas nie interesuje wasz zwiazek,podziel
        > ony na grupy,z soba niemozecie sie dogadac.Deklaracje ,obroncy krzyza,jestescie
        > zaklamani.Mnie osobiscie zwiazek zawodowy nie jest potrzebny,znikaja powoli z
        > mapy swiata,sa lepsze metody kontaktu,pracodawca-pracobiorca.Broniac krzyza ,to
        > czysto polityczny atak na panstwo,tym bardziej,kler ma takowe aspiracje,PROSZE
        > PAMIETAC TO PANSTWO SWIECKIE,ZADNYCH PRZYWILEJOW DLA KOSCIOLA,MATERIALNYCH,FIN
        > ANSOWYCH ITD.KONFRONTACJA NA KTORA JESTESCIE NASTAWIENI,TO WIELKI BLAD,WYPOWIAD
        > ANIE SIE ,POLACY,SPOLECZENSTWO,JAKIE TO POLSKIE,EUROPA I SWIAT Z WAS SIE SMIEJE
        > .

Solidarność - obronca wartosci chrzescijanskich czy po prostu chce medialnie zaistniec w 2011 roku ?

W 1984 spotkalem bylych dzialaczy robotniczej Solidarnosci, którzy po stanie wojennym ze wszystkich mozliwych krajów przyjmujacych emigrantów wybrali rasistowska RPA, gdzie dokladnie w tym samym czasie stary Nelson Mandela odsiadywal swoj 25 letni wyrok. Szybko sie urzadzili i oczywiscie “kontynuowali” swoja walke o wolnosc, równosc i sprawiedliwosc spoleczna ze swoich domostw otoczonych drutem kolczastym i czarnoskora pomoca domowa, ktorej zrzeszanie sie w normalnych zwiazkach zawodowych bylo zabronione. Delikatnie im to wytknalem. Obruszyli sie na mnie. “Twój mlodzienczy idealizm mozesz sobie wsadzic do d..py. Daj czarnuchom wladze i zobaczysz jak rozpie...dola ten kraj”. Przypomnialy mi sie wtedy slowa Zelaznego Kanclerza o Naszym Narodzie: “wystarczy dac Polakom wladze i sami sie wyniszcza”. Na pozegnanie polecilem im slynna ksiazke “Jadro ciemnosci” napisana przez naszego wielkiego Ziomka Jozefa Korzeniowskiego.
        Oto co nam dzisiaj zostalo z etosu robotniczej solidarnosci i naszej “chrzescijanskiej moralnosci”...
        Ale czemu ja sie wlasciwie czepiam ?...Historycznie przeciwstawienie sie barbarzynskiemu apartheidowi czy obrona praw czlowieka nigdy nie byly priorytetetami tzw. “autorytetow religijnych”

"Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
        Witkacy "Pożegnanie jesieni"
    • maura4 Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:24
      Polskę trzeba budować z krzyżem i Kościołem. Jak ktoś nie chce, niech powie, a nie kluczy.

No w końcu, jeden nie kluczy i mówi wprost, a nie o tradycji, kulturze i innych duperelach. My nie kluczymy, mówimy wprost. Nie chcemy Polski pod panowaniem Watykanu. Chcemy Polski świeckiej, a nie kościelnej. Wiem, że to apel do polityków i że sporo jest jeszcze takich, którzy chcą Polski katolickiej, nawet gdyby miała być biedna. Mówił kiedyś jakiś poseł tak, ale dziś już nikt nie wie jak się nazywał. Przyjdzie czas i na jego następców. Młodzi pukają do drzwi.
    • wtyka82 Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:24
      Redaktor TVN24 M. Olejnik otrzymała od swoich mocodawców i na antenie w rozmowie z Posłem Palikotem zajadle broni kler i kościół jaka to obłuda jak w tych wolnych mediach dziennikarze sowicie opłacani prezentują poglądy oligarchów .
      Dla dziennikarki jak ktoś łamie konstytucję to nic nie znaczy !
    • realizmforte Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:46
      solidaruchom przy żłobach całkiem się w głowqach pokrzyżowało, o zwykłych ludziach dawno zapomnieli.
    • 6.smiech Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:47
      Spadajcie dziady ! Jestescie przezytkiem komunizmu i utozsamieniem ciemnoty.
    • realizmforte Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:50
      Solidarnośc nie broni krzyża , krzyżem broni swoich interesów. tfu!
    • 6.smiech Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:53
      Najgorsi sa przecgrzczency. Teraz zaczynam wierzyc ze Bolek to byl Bolek i cala zgraja byla
      na uslugach UB.
    • swarozyc Solidarność broni krzyża 19.10.11, 20:55
      "Solidarnosc" - zwiazkiem zawodowym/wyznaniowym kleru kat w Polsce.
    • dyrdymalista Solidarność broni krzyża 19.10.11, 21:13
      Kolejny "twardy dowód", że mamy do czynienia z kolejną przykościelno-odpustową partyjką reprezentującą ambicyjki pseudodziałaczy, a nie żadnym zbudowanym wg europejskich standardów związkiem zawodowym. Dopóki nie stworzy się jakaś cywilizowana przestrzeń dla normalności, będziemy tkwili wśród konglomeratu zbudowanego z elementów kruchty, magla, piaskownicy i hm..... "perfumerii".
    • cmazui Solidarność broni krzyża 19.10.11, 21:51
      A w imie krzyza i milosci blizniego, niech spala duzo opon i pobija policjantow i ateistow.
    • josephm50 Solidarność broni krzyża 19.10.11, 22:02
      A to pacan.Zapomniał do czego został powołany związek zawodowy.Zajmuje się krzyżami,miast obroną praw pracowniczych.A już miałem nadzieję,że skończy się klęczenie i zacznie prawdziwa praca.Następny "mądry"inaczej.Jak tak dalej pójdzie w związku zostanie chyba tylko przewodniczący wraz ze swoją kliką.
      • wels5 Re: Solidarność broni krzyża 20.10.11, 07:10
        A to szczęśliwy związek, że poważniejszych problemów dla związku nie widzi.
    • potykacz Solidarność broni krzyża 19.10.11, 22:30
      To coś co śmie się nazywać "Solidarność" ma tyle wspólnego ze związkiem zawodowym walczącym o poprawę warunków ludzi pracy co końskie szczyny z koniakiem. Twarz stracili już dawno za czasów AWS. Są podobni do swoich protektorów jak KK którzy wrzaskiem starają zmienić rzeczywistość. Jedynym celem tego związku są fuchy i stanowiska jego działaczy i w tym celu podłączą się pod każdą siłę czy koterię dającą szanse na kasę i utrzymanie przy życiu truchła które ( jak napisał wyżej jeden z forumowiczów) należało by przebić osikowym kołkiem . Na szczęście tak jak jego protektorzy mają coraz mniej do powiedzenia.A z drugiej strony skoro Prezes krzyżem pogrywa to czemu nie spróbować? Niewiele kosztuje a paru frajerów można na to złapać i odpowiednim siłom się przypodobać. To może jeszcze jakiś czas procentować ( no i na koniec rymło mi się).
    • ko-ngi Na kosmoservice.blogspot.com - Terror Kościoła. 19.10.11, 22:34
      Pora odpolitycznić i odsunąć Kościół od Solidarności, partii politycznych i Państwa. Kościół robi zadymę i kłótnie w kraju by nie reformować kraju i osłabić Państwo. Wiarę katolik w sobie nosi i do polityki nie wnosi. Politycy i Związki Zawodowe muszą być dla wszystkich a nie tylko dla katolików. Śniadek zepsuł Z.Zawodowe jak z kumał się z Pisem i Kościołem i dziś mamy tego owoce. Krzyż nie może być orędziem politycznym. L. Wałęsa człowiek poważny i Duda powinni to rozumieć. Inaczej popadniemy w wojnę domowo-religijną. Zmień kraj. Jak ? Więcej na ten temat i nie tylko na kosmoservice.blogspot.com
    • kemot696 Solidarność broni krzyża 19.10.11, 22:48
      solidarność była zawsze ruchem narodowo - katolickim. Chwała Generałowi!
    • militaro Warto 19.10.11, 23:20
      Wpiszcie w google:
      "Mściwy książę Kościoła"
    • idnam Solidarność broni krzyża 19.10.11, 23:26
      Palikot palikot pali maryhę i mu się w głowie fiksuje, do tego stopnia, że na Krzyżu widzi swojego oponenta <Jezusa> ciekawe co by w tym miejscu umieścił. "Żołądkową Gorzką" a może świński łeb, zabalsamowany przez siebie.
      ................ WARA ci od KRZYŻA__________ .
      • dodo20 Re: Solidarność broni krzyża 20.10.11, 09:54
        A Ty ktoś taki ? Znów jeden z obrońców krzyża, czy jakiś zagorzały klęczący lub leżący plackiem katolik z Bożej łaski ? Co to znaczy Wara ? Wara to by była wtedy gdyby ktoś chciał usunąć krzyż z kościoła ale Sejm to obiekt publiczny, nie kaplica czy kościół tam odprawia się obrządki i modlitwy, w sejmie wystarczy kaplica Sejmowa i kto chce niech do niej idzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka