6.smiech 28.10.11, 13:29 Bardzo slusznie p. Palikot. Nie mozna miec nowoczesnego kraju z mlodzieza zyjaca w okowach ciemnogrodu i pruderi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paputekonly Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o aborc... 28.10.11, 13:32 Kiedy Wielka Księga Kryminalnej Doktryny Kościoła Rzymsko-Katolickiego O Środkach Antykoncepcyjnych. "Partia jest szaleństwem wielu, dla korzyści nielicznych" "Party is the madness of many, for the gain of a few." Jonathan Swift Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 15:31 do paputekonly: Znam kilka jezykow. Nie popisuje sie tym. Po co "wysilac" sie na "filozofie" nito polska, nito angielska ? Zreszta nieadekwatne merytorycznie Do czego dochodzi w kraju ? Kosciol koniecznie chce zarabiac na chrztach,slubach, pogrzebach za cene zycia tych biednych narodzonych przez "gwalt kosciola". To jest kwalt Kosciola na kobietach, ktore nie musza rodzic,bo akurat kosciolowi za malo pieniedzy. przeciez nikt nie wierzy w te 'OCHRONE NIENARODZONEGO ZYCIA". "PIORA MOZGI" roznym pieniacza . Kosciol sioe kompromituje, bo naprawde walczy o sperme ! Co Oni maja do powiedzenia ? Jest swieckie panstwo. Edukacja na;ezy do rzadu. Na czym moze znac sie klecha wiidac po intelekcie o.Rydzyka ? Powotpiewam,czy go ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 15:48 Gorzej, że nie znasz polskiego. W tym kontekście "ni to, ni to".....pisze się oddzielnie. A kościół walczy nie o spermę, tylko o życie. Mnie nie interesuje opcja, żeby to państwo, czy rząd edukowało moje dzieci w dziedzinie tak delikatnej, jak poczęcie, płodnośc, życie seksualne. Dzieci są moje, nie państwa , czy rządu i nie życzę sobie ingerencji w ich wychowanie. To ja za nie odpowiadam, póki są niepełnoletnie i nikt nie ma prawa nakazywac mi, jak mam je wychowywac., tym bardziej, ze nie łamią norm społecznych. mlodaemerytka napisała: > > do paputekonly: > Znam kilka jezykow. Nie popisuje sie tym. Po co "wysilac" sie na "filozofie" n > ito polska, nito angielska ? Zreszta nieadekwatne merytorycznie > > Do czego dochodzi w kraju ? Kosciol koniecznie chce zarabiac na chrztach,slubac > h, pogrzebach za cene zycia tych biednych narodzonych przez "gwalt kosciola". > To jest kwalt Kosciola na kobietach, ktore nie musza rodzic,bo akurat kosciolow > i za malo pieniedzy. przeciez nikt nie wierzy w te 'OCHRONE NIENARODZONEGO ZYCI > A". > "PIORA MOZGI" roznym pieniacza . Kosciol sioe kompromituje, bo naprawde walczy > o sperme ! Co Oni maja do powiedzenia ? Jest swieckie panstwo. Edukacja na;ezy > do rzadu. > Na czym moze znac sie klecha wiidac po intelekcie o.Rydzyka ? Powotpiewam,czy g > o ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
znowumizablokowalikonto Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 14:00 A czyłeś tą książkę? Nie? To dlaczego się wypowiadasz. Skąd wiesz, że to Palikot ma rację? Odpowiedz Link Zgłoś
robokopo Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 14:18 Nie, najlepiej zakazać jej rozpowszechniania, bo Kościółek tak sobie życzy i nie ma dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 15:41 znowumizablokowalikonto napisał: > A czyłeś tą książkę? Nie? To dlaczego się wypowiadasz. Skąd wiesz, że to Paliko > t ma rację? ============== prxecytaj wobec tego sam, jesli zapewnienie autorki do kogo skierowala tresc ksiazki nie jest miarodajne. Cgyba wie, co pisze ? Nie jest J.Kaczynskim, ktory "bredzi o Bardo i w filmie, w ktorym Ona nie wystepuje. Moze tak zajmij sie Panem Kasczynskim i jego oburzajacymi wypowiedziali. Krew go zalewa z zazdrosci, ze polscy pisarze dostaja stypendia i w dodatku pisza ksiazki, w ktorych krytykuja Niemcow. To sie nazywa talent ! Nie to, co Kaczynscy. Ilekroc otworza usta musza kogos "zniewazac". Chorzy na zawisc. I mamy stawiac pomniki takim kartoflom ? Mozna by wolac "Rany Boskie" ile ciemnoty sieja tacy ludzie, ile klamstwa i niezgody. gdzie nas to zaprowadzi ? Koszmarny byl wybor Tego L.K. na prezydenta. Wieki bedzie sie mscil popelniony blad. Juz "walcza" o popie rsie, samowolnie, jak na folwarku stawiane. Panowie opamietajcie sie. Dzis jestescie przy "korycie" a jiutro was "wyprowadza" i co trzeba bedzie tak zmieniac "rekwizyty" w zaleznosci od partii rzadzacej. Nie to juz za wiele ! Odpowiedz Link Zgłoś
znowumizablokowalikonto Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 15:49 No akurat zapewnienia autorki wręcz powodują, że kompletnie jej nie ufam. Nie uważam, że usuwanie książki (jakiejkolwiek) z półki takiej czy innej rozwiązuje cokolwiek. Akurat w tym przypadku to zapewne efekt będzie odwrotny i sprzedaż się zwiększy, gdyby nie cały temat usuwania z półki to mało kto dowiedziałby się, że Szczuka coś napisała... Reakcja Palikota jest zaś przegięciem w drugą stronę - nie życzę sobie, żeby liberalne poglądy szczuki nt aborcji były obowiązkową lekturą moich dzieci. Jak będę chciał, albo same do tego momentu dojdą, to sobie znajdą dowolną lekturę nt. aborcji, również autorstwa Szczuki, jeżeli będą miały na to ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin kolonia watykanika do dzika, porąbana kraina !!!!! 28.10.11, 14:17 Odpowiedz Link Zgłoś
goracy-list Panie Palikot czy naprawde nie ma pan nic innego 28.10.11, 14:37 do roboty? Osiagnal pan sukces w wyborach i zajmuje sie pan dosl. pie...mi! Przeciez ta ksiazka bedzie w Empiku tylko ze na innej polce! Co to za roznica? Poza tym jak ja bede chciala dowiedziec sie czego na temat aborcji zawsze zostaje mi internet do dyspozycji - czasem o wiele lepsza opcja niz ksiazka. Niech sie pan zajmie powaznymi tematami bo tego Polska potrzebuje i niech sie pan nie zniza do poziomi PIS -blagam! Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae @ Goracy-list 28.10.11, 15:13 Moja droga...Mylisz sie dokladnie w kazdym wypunktowanym zwrocie twgo postu. Przemysl to jeszcze raz ....z pelna swiadomoscia , ze Palikot i inni staraja sie utworzyc prawdziwie demokratyczne i spoleczne panstwo...takze w sferze obyczajowej..z pelnym dostepem do informacji...udzielanej przez osoby kompetentne... WIDAC ZE TEGO NIE ROZUMIESZ. Odpowiedz Link Zgłoś
znowumizablokowalikonto Re: @ Goracy-list 28.10.11, 15:51 Ustawianie książki na półce dla dzieci, ani tym bardziej robienie z niej lektury (może jeszcze obowiązkowej) nie jest absolutnie zapewnieniem pełnego dostępu do informacji. Widać, że tego nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
goracy-list Re: @ Goracy-list 28.10.11, 16:18 ale przeciez ta ksiazka jest dostepna - bedzie na polce dla doroslych. Co innego gdyby zakazano jej publikacji ze wzgledu na tresc. Po drugie ja jako nastolatka (troche lat temu to bylo) bardzo dobrze wiedzialam co to jest aborcja i moje kolezanki rowniez. Bardziej niz aborcja interesowalo mnie w jaki sposob moge sie przed ciaza zabezpieczyc i w tym pomogla mi wlasnie ksiazka, ktora byla dostepna w ksiegarni (w moich czasach!). Pozatym ja osobiscie gdzies od 3 lat kupuje ksiazki wylacznie przez internet chociazby ze wzgledu na recenzje innych czytelnikow ktore bardzo mi pomagaja w wyborze i mysle, ze mlodzi ludzie tez tak robia. W kazdym razie jest to dobra opcja jeli chce sie kupic ksiazke o krepujacej tresci. Naprawde nigdy jako mloda dziewczyna nie czulam sie w Polsce skrepowana przez kosciol. Ok, nigdy nie musialm robic skrobanki bo zawsze uwazalam. Mamy w Polsce swietnych lekarzy ginekologow - kazda mloda kobieta otrzyma fachowa pomoc i odpowiedzi na nurtujace pytania. Dzisiaj juz nic nie jest tabu ale tez kiedys nie bylo tabu! Palikot powinien doprowadzic do tego, zeby opodatkowac Kosciol i za tym jestem! Ksiazka o aborcji znalazla sie w sklepie i jest tam nadal - w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: @ Goracy-list 29.10.11, 05:36 altavitae napisała: > Moja droga...Mylisz sie dokladnie w kazdym wypunktowanym zwrocie twgo postu. > Przemysl to jeszcze raz ....z pelna swiadomoscia , ze Palikot i inni staraja s > ie utworzyc prawdziwie demokratyczne i spoleczne panstwo...takze w sferze obycz > ajowej..z pelnym dostepem do informacji...udzielanej przez osoby kompetentne... > Wolę wolność w dostępie do informacji niż przymus nie czytania lub czytania. Po damskiego ch... na koncerty Nergala chodzą osoby uwżające go za szatana? Mnie wystarczy, że teksty i muzyka nie w mym guście. Przed wojną ksiądz Pirożyński swój spis ksiąg zakazanych tworzył, maniakalnie tropiąc każde zdanie o pocałunkach. Chyba wszystko przeczytał, w tym Mniszkównę. Potem sperma mu się tak na mózg rzuciła, że opublikował dziełko, iż facet jest kapłanem sakramenta udzielającym na żonie-ołtarzu. Mam tuż powojenne wydanie. A ja odróżnim organistę od onanisty... > WIDAC ZE TEGO NIE ROZUMIESZ. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: Panie Palikot czy naprawde nie ma pan nic inn 28.10.11, 15:51 goracy-list napisała: > do roboty? Osiagnal pan sukces w wyborach i zajmuje sie pan dosl. pie...mi! Prz > eciez ta ksiazka bedzie w Empiku tylko ze na innej polce! Co to za roznica? Poz > a tym jak ja bede chciala dowiedziec sie czego na temat aborcji zawsze zostaje > mi internet do dyspozycji - czasem o wiele lepsza opcja niz ksiazka. Niech sie > pan zajmie powaznymi tematami bo tego Polska potrzebuje i niech sie pan nie zni > za do poziomi PIS -blagam! =================== do goracy list Grubo sie mylisz odsylaniem do internetu. jest zbiorowiskiem "smieci' podobnie,jak Wikipedia, bo pisza amatorzy a nie akademicy. Ostatecznie jest pewna roznica miedzy wyksztalceniem o.Rydzyka i wyksztalceniem laureatow naukowych prac . Temat jest b.powazny wbrew temu,ze sam palikot blaznuje. Tym razem utrafil. Odpowiedz Link Zgłoś
znowumizablokowalikonto Re: Panie Palikot czy naprawde nie ma pan nic inn 28.10.11, 15:52 Grubo się mylisz co do Wikipedii. Większość autorów to właśnie akademicy... Odpowiedz Link Zgłoś
kpix medialny szum a meritum nie ma 28.10.11, 14:56 CO jest w tej książce? od tego trzeba zacząć. Skoro robi się szum, gazeta powinna napisać, co w tej książce JEST. Przecież rozsądny człowiek nie może nabrać opinii o sprawie, skoro nie zna treści. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: medialny szum a meritum nie ma 28.10.11, 15:46 kpix napisał: > CO jest w tej książce? od tego trzeba zacząć. > Skoro robi się szum, gazeta powinna napisać, co w tej książce JEST. > Przecież rozsądny człowiek nie może nabrać opinii o sprawie, skoro nie zna tre=== =========== nalezy przeczytac poki nie jest na indeksie KK ! Ufam autorce,ze ksiazke pisala z mysla o mlodym pokoleniu. kto ma go nauczyc, jak zyc ? Kosciol nie jest zainteresowany, bo traci wladze nad rzadem "dusz" i politykami. Odpowiedz Link Zgłoś
konto.do.komentarzy Re: medialny szum a meritum nie ma 28.10.11, 16:30 kpix napisał: > CO jest w tej książce? od tego trzeba zacząć. > Skoro robi się szum, gazeta powinna napisać, co w tej książce JEST. > Przecież rozsądny człowiek nie może nabrać opinii o sprawie, skoro nie zna treś > ci. Przecież oni specjalnie nie piszą co tam jest :). Wtedy całe to gadanie "obiektywnej wiedzy" to zwykły kit, a książka to nic innego jak pro-aborcyjna agitka. Odpowiedz Link Zgłoś
akni21 Palikot: Książka Szczuki i Bratkowskiej o aborc... 28.10.11, 15:22 Lepszej reklamy tej książki nie można było sobie wymyślić! Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Ile dzieci wychowały te panie? 28.10.11, 15:36 Mają chyba o sprawach prokreacji i wychowania potomstwa dokładnie takie samo pojęcie jak zakonnice. A jeśli dokładnie wszystkie swoje ciąże wyabortowały, to świadczyłoby to, że nie radzą z podejmowaniem życiowych decyzji. Podobny rodzaj patologii jak matka, która każde swoje dziecko oddaje do domu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: Ile dzieci wychowały te panie? 28.10.11, 15:54 aaron_agorenstein napisał: > Mają chyba o sprawach prokreacji i wychowania potomstwa dokładnie takie samo po > jęcie jak zakonnice. > > A jeśli dokładnie wszystkie swoje ciąże wyabortowały, to świadczyłoby to, że ni > e radzą z podejmowaniem życiowych decyzji. Podobny rodzaj patologii jak matka, > która każde swoje dziecko oddaje do domu dziecka. ================= Nie jest to recenzja ksiazki a jakas fantasmagoria. O co chodzi nie wie i zabiera glos ? Doprawdy smiac sie,czy plakac ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Ile dzieci wychowały te panie? 28.10.11, 16:03 Aaron przedstawia realia i ma dużo racji. Ktoś , kto nie wychowywał własnego dziecka ma mgliste pojecie o wychowaniu i dojrzewaniu młodzieży. Ponadto aborcja to najgorszy z możliwych sposobów zapobiegania ciąży, także bardzo dyskusyjny pod względem moralnym i rzeczywiście ktoś, kto stosuje tą formę antykoncepcji z pewnością nie panuje nad własną seksualnością a więc i nad własnym życiem. Aborcja to obciach i ciemnogród, nie nowoczesnośc. mlodaemerytka napisała: > aaron_agorenstein napisał: > > > Mają chyba o sprawach prokreacji i wychowania potomstwa dokładnie takie s > amo po > > jęcie jak zakonnice. > > > > A jeśli dokładnie wszystkie swoje ciąże wyabortowały, to świadczyłoby to, > że ni > > e radzą z podejmowaniem życiowych decyzji. Podobny rodzaj patologii jak m > atka, > > która każde swoje dziecko oddaje do domu dziecka. > ================= > Nie jest to recenzja ksiazki a jakas fantasmagoria. O co chodzi nie wie i zabie > ra glos ? > Doprawdy smiac sie,czy plakac ? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_kibolami Re: Ile dzieci wychowały te panie? 28.10.11, 19:27 ewalongoria napisała: Ktoś , kto nie wychowywał własnego dz > iecka ma mgliste pojecie o wychowaniu i dojrzewaniu młodzieży -zatem ( podążając twoim tokiem rozumowania ) psychiatra powinien być chory psychicznie, policjant żeby łapać złodziei sam musi kraść, ksiądz aby lepiej zrozumieć potrzeby kobiety powinien przebierać się w sukienkę - no możne z księdzem to nie najlepszy przykład :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Kolejny "logiczny inaczej"? 28.10.11, 20:08 Nie podążasz za jej tokiem rozumowania. Zgodnie z jej tokiem rozumowania psychiatra, który nie wyleczył własnego pacjenta, ma mgliste pojęcie o leczeniu psychicznie chorych. Nie zgadzasz się z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Ile dzieci wychowały te panie? 28.10.11, 20:17 Nie, tylko osoby wychowujące dzieci lub młodzież powinny miec rozwinięta empatię, co na ogól daje kobiecie urodzenie i wychowanie własnego dziecka, choc niekoniecznie tylko to. By rozumiec młodzież trzeba się z nią konfrontowac na codzień miec również dużo taktu i delikatności, by młodych ludzi nie ranic. Nie każdy ma w tym kierunku predyspozycje. Pani Szczuka do takich osób na pewno nie należy a własnych dzieci nie miała, więc niejako w sposób naturalny nie nabyła tych umiejętności. precz_z_kibolami napisał: > ewalongoria napisała: > > Ktoś , kto nie wychowywał własnego dz > > iecka ma mgliste pojecie o wychowaniu i dojrzewaniu młodzieży > > -zatem ( podążając twoim tokiem rozumowania ) psychiatra powinien być chory psy > chicznie, policjant żeby łapać złodziei sam musi kraść, ksiądz aby lepiej zrozu > mieć potrzeby kobiety powinien przebierać się w sukienkę - no możne z księdzem > to nie najlepszy przykład :) Odpowiedz Link Zgłoś
znowumizablokowalikonto Re: Ile dzieci wychowały te panie? 28.10.11, 15:54 No i to jest właśnie ciemnogród. Rozumiem, że żeby umieć leczyć raka, trzeba samemu na niego zachorować? Albo, żeby budować dobre samoloty trzeba być świetnym (albo jakimkolwiek) pilotem? Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Co za bzdury piszesz! 28.10.11, 18:18 Ale dostosuję się do Twojej metafory. Nie, nie trzeba zachorować na raka, by pisać książkę o leczeniu raka. Trzeba być lekarzem-onkologiem. Pytanie brzmi: czy któraś z tych pań jest w takim razie praktykującym ginekologiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 15:41 Aborcja to nie nowoczesnośc, tylko właśnie ciemnogród i zacofanie .6.smiech napisał: > Bardzo slusznie p. Palikot. Nie mozna miec nowoczesnego kraju z mlodzieza zyjac > a > w okowach ciemnogrodu i pruderi. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 15:53 ewalongoria napisała: > Aborcja to nie nowoczesnośc, tylko właśnie ciemnogród i zacofanie Ani to, ani to. W cywilizowanych krajach to po prostu normalna procedura medyczna (zresztą nawet nie medyczna obecnie, tylko zazwyczaj farmakologiczna). Odpowiedz Link Zgłoś
znowumizablokowalikonto Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 15:56 Tak jest, również w (na szczęśćcie tylko niektórych) eutanazja to też normalna procedura farmakologiczne. Życzę długiego życia - byle w zdrowiu i nie w Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 16:03 > Tak jest, również w (na szczęśćcie tylko niektórych) eutanazja to też normalna > procedura farmakologiczne. Życzę długiego życia - byle w zdrowiu i nie w Holandii. A to eutanazja teraz przymusowa? Kurde, przegapiłem... Odpowiedz Link Zgłoś
znowumizablokowalikonto Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 16:22 Dlaczego zaraz przymusowa? Nic takiego nie napisałem. Ale jak Twoje dzieci będą "nowocześnie" wychowane, to pewnie nie będą miały żadnych moralnych wątpliwości (niezależnie od wyznania) aby jej dokonać... Odpowiedz Link Zgłoś
konto.do.komentarzy Re: Palikot: książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 16:29 > > Tak jest, również w (na szczęśćcie tylko niektórych) eutanazja to też nor > malna > > procedura farmakologiczne. Życzę długiego życia - byle w zdrowiu i nie w > Holandii. > > A to eutanazja teraz przymusowa? Kurde, przegapiłem... > Często tak. Skala nadużyć związanych z eutanazją w Holandii jest dość spora. Odpowiedz Link Zgłoś
kap_jeden brawo, wreszcie ktos nie boi sie 28.10.11, 15:52 wietrzyc naszej zasciankowej, koscielno-dulskiej kruchty Odpowiedz Link Zgłoś
konto.do.komentarzy Re: brawo, wreszcie ktos nie boi sie 28.10.11, 16:37 kap_jeden napisał: > wietrzyc naszej zasciankowej, koscielno-dulskiej kruchty Rzeczywiście, to wymaga wielkiej odwagi. Wystarczy spojrzeć na GW i posłuchać ludzi na ulicy. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
guzikiewicz Krucyfiks 28.10.11, 16:53 Ile miesięcy albo lat minęło od chwili,kiedy Palikot z dumą fotografował się z krzyżem w objęciach? To zdjęcie potrzebne było do jakiegoś geszeftu.Ciekawe,jakiego. Pani krytyczka literacka wzięła się za literaturę podręcznikową.Są ciekawsze tematy-choćby ten o dziewczynce z Radia Maryja,którą subtelna p.Szczuka wzięła swego czasu pod obcasy. Odpowiedz Link Zgłoś
toki88 Dlaczego książka o aborcji zamiast literatury 28.10.11, 17:36 pięknej? Już wiele książek zdjętych zostało z programu nauczania, a większość jest przerabiana fragmentami. Brak chociażby książek wybitnych polskich literatów XX wieku, w tym Gombrowicza, nie wspominając o dziełach Szekspira. Jestem świeżo upieczonym inżynierem i niestety wstyd mi, że czytając różne warte przeczytania publikacje współczesnych autorów, nie jestem w stanie zrozumieć w pełni przesłania ich dzieł. W jaki sposób książka Kazimiery Szczuki ma pomóc młodym ludziom odnaleźć się we współczesnym świecie? Autorki, która wsławiła się tym, że nazwała książkę "W pustyni i w puszczy" seksistowską? Ktoś taki ma uczyć dzieci o problemach wykraczających daleko poza jej kompetencje? Poza tym, uważam, że wprowadzenie takiej książki ma w tym przypadku charakter finansowy. Wiadomo - lektura szkolna - biblioteki lub uczniowie muszą kupić. To jest ten kredyt zaufania jaki Palikot spłaca tym, którzy go publicznie poparli. Odpowiedz Link Zgłoś
brudno Re: Dlaczego książka o aborcji zamiast 29.10.11, 18:04 Giertych gdy był wicepremierem i ministrem edukacji miał ambitny pomysł, by dla każdej szkoły kupić "Dzieła wszystkie" Karola Wojtyły. Chyba mniej niż ja, niewierzacy, orientował się, ile Wojtyła napisał. A tu chyba spór nie czy ksiażka o aborcji, w sumie ostrzegająca przed nią, alternatywy pokazująca, ma być szkolną literaturą obowiązkową, lecz czy ma być dostępna dopiero dla "młodzieży" w wieku emerytalnym. Pieprzenie, że kto ją przeczyta "żadnych wyrzutów sumienia" nie będzie miał. A to cholernie trudna decyzja zwykle. Jak mieliśmy wybierać? Czy chora żona ma być zmarłą świętą, czy żywą matką naszych dzieci ??? My wybraliśmy życie. Także życie mądrego i dobrego syna, co dwa lata później się urodził, po operacjach i kuracjach żony. Odpowiedz Link Zgłoś
toki88 Re: Dlaczego książka o aborcji zamiast 13.11.11, 21:00 Takie decyzje na pewno nie są łatwe i w tym przypadku nie ma decyzji dobrej i złej. To przypomina trochę rzut monetą - szanse są pół na pół i dopiero życie pokazuje czy się podjęło dobrą decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Od Palikota nawet na półce dla pasikoników nic się 28.10.11, 17:36 ...nie ukryje... Boże Wielki, jak ta nasza nieszczęsna Polska potrzebowała takiego bata! Dzięki Ci! Odpowiedz Link Zgłoś
wlekawa Palikot: Książka Szczuki i Bratkowskiej o aborc... 28.10.11, 18:26 Wysyłajmy protesty o przywrócenie książki. Adres: www.empik.com/pomoc/kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Palikot: Książka Szczuki i Bratkowskiej o aborc... 28.10.11, 20:05 Najlepiej, niech szkoła nie każe młodzieży czytać żadnych lektur na ten i pokrewne tematy, bo jednych nie życzą sobie rodzice nastawieni liberalnie, a drugich ortodoksyjnie religijni. Precz z edukacją seksualną. I super - niech żyje wolność gospodarowania tyłkiem według własnego uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Palikot: Książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 28.10.11, 20:25 I trzeba to uszanowac, bo to przede wszystkim rodzice powinni decydowac o wychowaniu własnego dziecka, nie szkoła, czy państwo. To rodzice odpowiadają za dziecko do czasu uzyskania przez nie pełnoletniości, to oni utrzymują je i łożą na jego wychowanie. antropoid napisał: > Najlepiej, niech szkoła nie każe młodzieży czytać żadnych lektur na ten i pokre > wne tematy, bo jednych nie życzą sobie rodzice nastawieni liberalnie, a drug > ich ortodoksyjnie religijni. Precz z edukacją seksualną. > I super - niech żyje wolność gospodarowania tyłkiem według własnego uznania. > Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Nie da ci ojciec, nie da ci matka, tego co może... 28.10.11, 21:23 ...dać ci sąsiadka... Czyżbyś nigdy nie była nikomu sąsiadką? Czy nauka pozbawiona ekscytacji prowadzi do wyżyn? ewalongoria napisała: > I trzeba to uszanowac, bo to przede wszystkim rodzice powinni decydowac o wycho > waniu własnego dziecka, nie szkoła, czy państwo. To rodzice odpowiadają za dzie > cko do czasu uzyskania przez nie pełnoletniości, to oni utrzymują je i łożą na > jego wychowanie. > > antropoid napisał: > > > Najlepiej, niech szkoła nie każe młodzieży czytać żadnych lektur na ten i > pokre > > wne tematy, bo jednych nie życzą sobie rodzice nastawieni liberalnie, > a drug > > ich ortodoksyjnie religijni. Precz z edukacją seksualną. > > I super - niech żyje wolność gospodarowania tyłkiem według własnego uznan > ia. > > Odpowiedz Link Zgłoś
fajny30lat Re: Nie da ci ojciec, nie da ci matka, tego co mo 28.10.11, 22:00 Jako ateista jestem przeciwnikiem aborcji. Jestem zwolennikiem przeciwdzialaniu niechcianej ciazy. To co Kosciol wyprawial podczas kadencji PISu probujac zmusic kobiety legislacyjnie do pelnego zakazu aborcji bylo kompromitacja tej instytucji w oczach wiernych i niewierzacych. Czyzby KK nie ufa swoim wiernym,ze musi sie posuwac do zmiany prawa aborcyjnego? Mieszanie sie do ustawy aborcyjnej, komisja majatkowa - obudzicie sie w reka w nocniku drodzy biskupi z 5% chodzacych do Kosciola za 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
brudno Re: Palikot: Książka Szczuki i Bratkowskiej o abo 29.10.11, 18:24 ewalongoria napisała: > I trzeba to uszanowac, bo to przede wszystkim rodzice powinni decydowac o wycho > waniu własnego dziecka, nie szkoła, czy państwo. To rodzice odpowiadają za dzie > cko do czasu uzyskania przez nie pełnoletniości, to oni utrzymują je i łożą na > jego wychowanie. > Miałem kiedyś pomysł, by synowi do 21 roku życia zawiazać na kokardkę - ale zapytał, jak jego siostrę zatkam... W miarę jak dzieci dorastały, coraz bardziej o sobie decydowały. I nie straciłem na wzajemnym zaufaniu. Córka mając 16 lat sama pojechała na koncert Kelly Family w Niemczech - wracając trzeźwa, nie naćpana, w ciąży nie będąc. Bo uczona była odpowiedzialności i samodzielności. Nie wmawialiśmy córce i synowi bajek o motylkach, znajdywaniu dzieci w kapuście, niepokalanym poczęciu, zajściu w ciążę od deski klozetowej. Dziś, po studiach, córka więcej krajów poznała z nami i sama, niż wymienić przeciętny Polak potrafi. Syn po powrocie z Londynu (który zwiedzał, nie zaś gary mył) zaskoczył mnie mówiac, iż miasto wydało mu się prowincjonalne. Ale wcześniej NY też za własne pieniądze zwiedzał. Moje dzieci są obywatelami a nie pariasami świata, znają zarówno seks jak i miłość, odróżniają je też. Jako jeszcze bardzo małe dzieci widziały Betlejem, Ścianę Płaczu w Jerozolimie, meczet al Aksa. Wiedzą, gdzie do świątyni wchodząc zdjąć buty, gdzie coś na głowę włożyć, a gdzie trzeba dać na tacę. Jak można się zarazić AIDS a nawet jak trądu uniknąć, nie tylko przypadkowej ciaży. > antropoid napisał: > > > Najlepiej, niech szkoła nie każe młodzieży czytać żadnych lektur na ten i > pokre > > wne tematy, bo jednych nie życzą sobie rodzice nastawieni liberalnie, > a drug > > ich ortodoksyjnie religijni. Precz z edukacją seksualną. > > I super - niech żyje wolność gospodarowania tyłkiem według własnego uznan > ia. > > Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 No cóż, po Betlejem to każdemu Londyn wydaje się.. 29.10.11, 20:08 ...prowincjonalny... Odpowiedz Link Zgłoś
japolak podręczniki 29.10.11, 05:21 Mnie też zwykle niezręcznie było z dziećmi o seksie rozmawiać. Niektóre książki celowo na wierzchu zostawiałem. Na przyklad Sztukę kochania, Kamasutrę. Na Stary i Nowy Testament dzieci się krzywiły, twierdząc iż za dużo tam brutalności. Czasem było trudno, gdy np. córeńka pytała, czy w całowaniu włosy nam (mnie i żonie) nie przeszkadzają. Są dorosłe, nie rozwiązłe, choć wiedzą do czego prezerwatywa służy. Także dzięki temu stresy aborcji je ominęły, także gwałty, seks po pijaku. Ale rozumiem, że książkę Szczuki wolno czytać tylko dziewczynom mającym przynajmniej 70 lat, za zgodą proboszcza, upewniającego się osobiście , czy są jeszcze dziewicami... Odpowiedz Link Zgłoś
pime O co chodzi? O pieniądze chodzi. 29.10.11, 08:09 Jest target: nastolatki od 13 roku życia. Ogromny, potencjalnie rynek. Firmy farmaceutyczne ,ginekolodzy i inni mogą zarobić na antykoncepcji mechanicznej i chemicznej oraz na aborcjach, a i pomoc społeczna ma co robić i przy okazji pożywi się. Problemem są ci, którzy głoszą, że kopulacja dzieci- nastolatków to nic dobrego- że lepsza od rozwiązłości jest abstynencja, ale ile można zarobić na abstynencji płciowej, metodach naturalnych itp.itd ? Mało, dużo za mało! Co mają, panie Szczuka i Bratkowska, Nowicka do firm farmaceutycznych &co. ? Oj mają, mają..... Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Palikota przekazac do spoznionej aborcji? 29.10.11, 22:51 Świetny pomysł !!!! Odpowiedz Link Zgłoś