turysta_z_izraela 21.11.11, 19:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lmblmb Polacy siedzą "na necie" 21.11.11, 19:50 "W internecie my, Polacy, jesteśmy narodem szczególnym. Na świecie średnio 47 proc. internautów pisuje komentarze w sieci na temat wykorzystywanych produktów i usług. W Polsce ten wskaźnik sięga aż 59 proc." Pamiętacie IRC? Jakieś 10 lat temu zrobiłem analizę-statystykę użytkowników po domenach internetowych. Wyszło mi, że Polaków siedzi statystycznie kilka razy więcej niż innych nacji, a to były jeszcze czasy SDI i modemów. Zdaje się, że od prymitywizmu uciekamy bardzo szybko w przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_bywa Firmy badawcze śledzą cię za pieniądze korporacji 21.11.11, 19:53 Wprawdzie nie mam za grosz zaufania do tych różnych portali społecznościowych, więc do żadnego ani na chwilkę nie wlazłam, ale gdy zniknęło Frugo, bardzo za nim tęskniłam. Świetny napój - nie przesłodzony, orzeźwiający - jednym słowem fantastyczny. Trochę żałuję, że po powrocie Frugo jest już mieszanką soków, tęsknię za Frugo kiwi - samo kiwi ! To był pyszny napój. Odpowiedz Link Zgłoś
miguel1977 Ranking szpiegusów z Adblocka 21.11.11, 21:35 Jakieś 3 lata temu dopisałem do Adblocka w przeglądarce Mozilla Firefox kilka reguł, blokujących "firmy badawcze". Oto co mi wyszło: 1) *gemius* - ponad 238 tysięcy wywołań. Absolutny lider szpiegowania. Jak ktoś ma bardzo wolny internet to w statusie przeglądarki widać, jak przy większości wywołań popularnych stron WWW pojawia się coś związanego z Gemiusem. Bez komentarza pozostawiam fakt dodatkowego pożerania transferu u osób, które płacą za ilość ściągniętych danych i spowalnianie wczytywania się stron. Pozdrawiam GW i liczę na to, że kupując papierowe wydanie Gazety, żaden z agentów Gemiusa za mną nie chodzi ;-) 2) *google-analytics* - ponad 87 tysięcy wywołań. Nie tak agresywnie jak Gemius, ale grzech ten sam. 3) ||facebook.com^ - 23 tysiące wywołań (okres krótszy bo 2-letni). Przypuszczam, że chodzi tu o wszelakie obiekty typu FB ale kto wie, czy nie szpiegują ;-] 4) *connect.facebook.net/* - ponad 20 tysięcy wywołań. Jak się zsumuje tę wartość z wartością z punktu poprzedniego, to robi się ładna sumka. 5) ||pro.hit.gemius.pl^ - Gemius po raz drugi. Ponad 8 tysięcy wywołań. 6) ||analytics.gazeta.pl^ - ponad 4,5 tysiąca wywołań. Gazeta nie próżnuje w "analizowaniu" co kto ogląda. A co szpiegują/analizują? Prawdopodobnie najczęściej odwiedzane strony i rodzaj używanej przeglądarki. Na podstawie tego można potem agresywniej walić po oczach reklamami. Dla ścisłości dodam, że liczniki usuniętych reklam przekroczyły "niewielkie" ilości kilku tysięcy wywołań. Bardzo tęsknię za czasami, w których strony otwierały się błyskawicznie, choć internet był bardzo wolniutki. Otrzymywało się wtedy wyłącznie treść zamówioną, bez gratisów w postaci "najczęściej czytane" czy innych bocznych ramek. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekk_k McDoandls pilnuje mocno 21.11.11, 23:03 zeby nie wyszło ze to ich "specjały" to nie są jakieś mega kaloryczne smieci tylko zdrowe jedzenie :))) i szybko wpisuja na forach, odpowiednie wpisy, Odpowiedz Link Zgłoś
turysta_z_izraela Prawda w oczy kole? Szpicluchy? 24.11.11, 12:01 Szpicluchy? Prawda was w oczy kole? Ja na was robię kał. Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa Żegota 25.11.11, 22:13 "Hasło: "No to Frugo" weszło do codziennego języka" Jakoś ku... nie pamiętam żeby ktokolwiek poza reklamą się nim posługiwał. Odpowiedz Link Zgłoś