Dodaj do ulubionych

Prawdziwe wady i braki Kościoła

16.01.12, 09:22
Pani Katarzyno - co w tym dziwnego ?
Że Kościól jest otwarty na rozmowę ? Że nie boi sie Palikota ?

Czy raczej wmawia Pani, ze dziennikarz katolicki nie to chciał uslyszeć.
Obserwuj wątek
    • youngcontrarian GW popiera zdrowa dyskusje o roli KK w 21w. 16.01.12, 10:20
      W PRL-u oba systemy totalitarne (komunizm i katolicyzm) doskonale sie uzupelnialy wg zasady: co boskie jest nasze co cesarskie jest wasze...Zreszta Kosciol doskonale radzil sobie w kazdym ukladzie geopolitycznym, nawet pod zaborami... Zadne ugrupowanie nie smie oficjalnie “stawiac sie” tej teokratycznej machinie. Polska hierarchie Koscielna - zwlaszcza po "okraglym stole" - juz nie interesuje wylacznie to co boskie. Zapewne trzeba byc slepcem aby tego nie zauwazyc. Dokladnie tak samo bylo w przypadku rezimu hitlerowskiego i obu kosciolow protestanckiego i katolickiego. Nie wolno tu zapominac o volcie Stalina wobec Cerkwi po agresji Hitlera na ZSRR. Mechanizmy indoktrynacji i zniewalania umyslow zastraszonych lub nie zdolnych do samodzielnego myslenia mas ludzkich sa zawsze te same wie o tym Pan Ratzinger, wiedzieli o tym Stalin i Hitler....czy – na mniejsza skale - samozwanczy ”zalozyciele” / “przywodcy” innych totalitarnych “nowotworkow” / sekt religijnych Joseph Smith, James Jones, David Koresh, Ron Hubbard, Shoko Asahara...
      Stalin (byly seminarzysta) i Hitler (za mlodu parafialny chorzysta) doceniali wage para-religijnej oprawy i doskonale ja wykorzystywali: od kultu jednostki, masowych pochodow/pielgrzymek do ulicznych pochodow ze spiewem i pochodniami/swiecami, swietymi miejscami, meczennikami, modlitwami, piesniami, teatralna symbolika i oprawa "artystyczna", jedynie slusznymi dogmatami i prawdami zawartymi w "swietych ksiegach" z ta roznica ze to wlasnie oni - totalitarni dyktatorzy zastepuja postac abstrakcyjnego boga. Niedzownym elementem jest propaganda i obietnice utopijnej szczesliwosci, rownosci i sprawiedliwosci na ziemi badz w niebie. Podstawowym narzedziem jest demagogia i indoktrynacja, wpajanie i ksztaltowanie stadnego myslenia celem przejecia calkowitej kontroli nad spoleczenstwem i totalnym podporzadkowaniu wszelkich aspektow ludzkiej egzystencji jednej ideologii.
      Dodac mozna do tego pokazowe procesy/Inkwizycja, podczas ktorych zmuszano ideologicznych “heretykow” do publicznego wyrazania skruchy co zreszta i tak nie uchronilo ich przed najgorszym. Totalitaryzmy maja to do siebie, ze przyznanie badz nie przyznanie sie “oskarzonego” do winy jest interpretowane zawsze w ten sam sposob. Poprzez indoktrynacje, propaganda i zastraszanie “waska samozwancza/samowybierajaca sie klika” uzyskuje absolutna kontrola nad oglupionymi/zastraszonymi masami. System staje sie latwo kierowanym prawie samonapedzajacym sie mechanizmem opartym na patologicznej podejrzliwosci i donosicielstwie. Stalin (podobnie jak Himmler) nigdy nie ukrywal, ze jego "dyktatura" byla wzorowana na zakonach rycerskich, zwlaszcza jezuitow. To dotyczylo elit wladzy tzw. nomenklatury ale przede wszystkim "religijnie" poslusznych organow bezpieczenstwa - odpowiednik "Swietej Inkwizycji".
      Nawet w dzisiejszym powyborczym kontekscie politycznym KK ma w Polsce calkowicie wolna reke.
      Krytycy moich komentarzy zarzucaja mi brak szacunku dla religii i notoryczne osmieszanie instytucji kosciola. No coz, zanim ktos zacznie mowic o szacunku najpierw musi sobie nan zasluzyc. Co do osmieszania... czy rzeczywiscie istnieje tego potrzeba? Kler a zwlaszcza hierarchia koscielna robi to lepiej od Mrozka, Bareji, Lipinskiej czy Laskowika...od zartu z pochowkiem Lecha Kaczynskiego na Wawelu, poprzez farse na Krakowskim Przedmiesciu czy oglaszaniem Jezusa Krolem Polski...
      Przygladanie sie tym intelektualnym zmurszalkom w sutannach, ktorym rzeczywistosc ucieka spod nog do zludzenia przypomina mi ostatnie tragikomiczne lata geriatrokratow sowieckiego totalitaryzmu. Zreszta totalitarne (polityczne badz religijne) twory i ich przywodcy nigdy nie grzeszyly poczuciem humoru. Humorem nie sposob kontrolowac ludzkie umysly i narzucac stadna dyscypline – to mozna osiagnac tylko strachem...a w najlepszym wydaniu psychologicznym szantazem. Jednym z koronnych argumentow religijnych apologetow jest teza, ze wraz z laicyzacja nastapi bankructwo tradycyjnych wartosci moralnych i kompletne zalamanie sie porzadku publicznego. Chetnie sie przy tym powoluja na slowa Dostojewskiego z “Braci Karamazow”: “Bez boga kazda zbrodnia jest dozwolona”.
      Kraje zlaicyzowane (Skandynawia, Benelux, Wyspy Brytyjskie, Kanada, Nowa Zelandia, Australia, Japonia...) radza sobie calkiem dobrze i dalekie sa od moralnego upadku. Co ciekawsze kraje te slyna rowniez z najwiekszych dotacji na rzecz miedzynarodowych funuszy pomocy humanitarnej. (Tylko - na milosc blizniego - nie mowcie mi , ze "wyczyn" pana B. w Norwegii jest rezultatem upadku kultury i tradycji chrzescijanskich...)
      Wojtyla powoli odchodzi w niepamiec. Mial byc czlowiekiem ze spizu ale okazal sie czlowiekiem z wosku. Taki religijny “Gorbaczow” – chcial zreformowac rzeczywistosc, na fali antykomunizmu. Do czasu robil nawet swietny PR dla Kosciola ale czyniac jeden krok do przodu i dwa do tylu kompletnie zagubil sie w 21 wiecznych realiach. Reszty dokonalo fatalnie dobierane otoczenie i... choroba Parkinsona. Ostatnie lata jego zycia symbolizowal kompletny, "brezniewowski" intelektualny zastoj i poczatek konca “autorytetu” Watykanu i jego agentur. Dzisiaj dosc powszechnie - w swietle przez lata zamiatanych pod dywan (a raczej pod sutanne) skandali - media Zachodnie juz otwarcie go krytykuja i czesto nawet inkryminuja.
      Wlasciwie kazda publiczna wypowiedz jego “nastepcy” - Pana Ratzingera - przeksztalca sie w tragi-farse. Podejrzewam, ze ten badz co badz inteligentny i raczej dobrze obeznany z mediami czlowiek - zdaje sobie sprawe z tego, ze odgrywajac przed swiatem ta zalosna i upokarzajaca role religijnego faraona/blazna KK musi sie skupic nie na jalowej “ewangelizacji” ale na walce o przetrwanie tej rozsypujacej sie w zastraszajacym tempie (nawet dla krytykow KK) instytucji.
      Nie chce byc zlym prorokiem ale przewiduje, ze tak jak komunizm KK ulegnie destrukcujnym sila odsrodkowym. Nie wykluczam mozliwosci , ze nasze koscioly za 50-100 lat zamienione zostana sie w puby, hale targowe/wystawowe albo w najlepszym wypadku na muzea, galerie, pomieszczenia koncertowe albo biblioteki jak ma to miejsce w wielu krajach Zachodnich.
      Totalitaryzmow politycznych czy religijnych nie da sie reformowac. Koscielna konserwa utracila wylaczne prawa na gloszenie moralnosci. Nie zrozumiala zachodzacych w swiecie przemian, postepu w nauce i poziomie wyksztalcenia, sily rewolucji informacyjnej/epoki internetu, wolnosci DOSTEPU/przeplywu/wymiany informacji, globalizacji i swiata bez granic...o wszystkim mowi sie glosno i otwarcie – z wielkim powodzeniem robi to ruch rownouprawnienia kobiet, dzialacze obrony praw czlowieka/praw dziecka, dzialacze gejowscy, ruch ochrony srodowiska naturalnego, pozareligijne organicacje charytatywne i wlasnie tego boja sie religijni monopolisci.
      Jeżeli nie dokonaja tego polityczne dinozaury zrobia to za nich Mlode Polki i Polacy za pośrednictwem najskuteczniejszej “ambony” 21. wieku...Internetu. Młode pokolenia kobiet Arabskich pokazuje światu a zwlaszcza teokratom islamskiego totalitaryzmu jak to skutecznie i z godnościa robic w praktyce. I wlasnie tym wspaniałym, prawdziwie-odważnym kobietom i dziewczynom ryzykujacym zyciem pragne zadedykowac słowa wielkiego arabskiego myśliciela Al-Ma’arri’ego, (973-1057) - zapewne nieznane w Polsce od czasow Mieszka I-go:
      “Religie to trujące chwasty i bajki wymyślone przez starożytnych,
      bez żadnej wartości poza tą, jaką mają dla tych,
      którzy wykorzystują łatwowierne masy.”

P.S.W przeciwienstwie do Islamu KK nie karze juz śmierca apostatow, za co - w imieniu bylych katolikow - wyrazam gleboka wdziecznosc Wladzom Powszechnego Kościola Katolickiego...
      • tomek_456 GW i zdrowa dyskusje o roli KK w 21w. ? 16.01.12, 10:29
        @youngcontrarian - nie zawiodłem sie, czekałem aż skopiujsz i tu swoje "przemyślenia"
        Pozdrawiam życżac miłego samopoczucia po spełnionym obowiązku.
        Tomek, twój brat z forum
        • pal666 Re: GW i zdrowa dyskusje o roli KK w 21w. ? 16.01.12, 10:34
          w pełni podzielam Twoje zdanie, które tu wyraziłeś w swoich postach.
          • youngcontrarian Dwóch na jednego..nieladnie tak... 16.01.12, 10:48
            pal666 napisał:

> w pełni podzielam Twoje zdanie, które tu wyraziłeś w swoich postach.

No wlasnie Panowie , czy przyklaskiwaniem i krzyczeniem "niech zyje" ( nie mowiac juz o zdejmowaniu naszych komentarzy przez jednego z pretorian Pana Michnika) mozemy prowadzic jakakolwiek rzeczowa dyskusje. Nie jest to dobra sytuacja....

--
            "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!" - Witkacy "Pożegnanie jesieni"

• tomek_456 Re: Dwóch na jednego..nieladnie tak... 16.01.12, 11:02
              Dzięki @pal666 za dobre słowo.
              @youngcontrarian - trudno dyskutować z potokiem słow. Ostatnią dyskusję zakończyłeś, pozostawiajac ja bez odpowiedzi.
              Niestety teraz nie mam czasu na kontynuowanie debat, ale jak tylko znajde chwilę, to wrócę na forum.
              • youngcontrarian tomek: "I'll be back!" 16.01.12, 12:09
                tomek_456 napisał:

Dzięki @pal666 za dobre słowo.
                @youngcontrarian - trudno dyskutować z potokiem słow. Ostatnią dyskusję zakończyłeś, pozostawiajac ja bez odpowiedzi.
                Niestety teraz nie mam czasu na kontynuowanie debat, ale jak tylko znajde chwilę, to wrócę na forum.

Dreptanie w miejscu nazywasz dyskusja?
                • pal666 Re: tomek: "I'll be back!" 16.01.12, 16:45
                  Dreptane w miejscu ? A może bicie piany ? Jak wolisz. Moim zdaniem to akurat można zarzucić autorce artykułu.
      • rpspider33 Re: GW popiera zdrowa dyskusje o roli KK w 21w. 16.01.12, 13:08
        Niby wszystko do przodu i taki postęp ludzi młodych, ale niestety władzę trzymają ci których popierają masy i dlatego taka Doda została skazana na 5 zł grzywny za "Obrazę uczuć religijnych 2 osób bo powiedziała że Biblię spisał ktoś "napruty winem i palący jakieś zioła"". Niestety daleka droga przed nami, żeby można było się wypowiedzieć jak w wolnym demokratycznym kraju.

Pozdrawiam i miłego dnia życzę
        rpspider33
    • iskram Prawdziwe wady i braki Kościoła 16.01.12, 11:27
      Samo się nic nie robi!!!!!!!!!!!!
    • noilemozna Ile płaci agora za takie pierdy? 16.01.12, 11:45
      Jestem ciekawy, ile zarabia "dziennikarz" za wyprodukowanie takiego tekstu, który w niemal w całości składa się z cytatów z innych mediów a na końcu jednym zdaniem komentarza, na dodatek nic nie wnoszącego do dyskusji i oczywistego?Nic dziwnego,ze akcje agory ciągle spadają, skoro brat Stefana Michnika daje kase na takie "dziennikarstwo".
    • marszal78 Prawdziwe wady i braki Kościoła 16.01.12, 11:48
      Podstawową wadą Kościoła jest nadmierne skupienie się na gromadzeniu mamony i majątku. Głównym brakiem jest nie posiadanie jasnej odpowiedzi na pytanie 'jak żyć?', albo proponowanie rozwiązań, które dla niektórych są nie do zaakceptowania. Życzę Kościołowi nie wrogów i pałających nienawiścią fanatyków a ignorancji, bo tylko brak zainteresowania pozwoli tę instytucję umieścić w niszy z której wyszła za Cesarstwa Rzymskiego.
    • trajkotek Prawdziwe zalety Wiśniewskiej ... 16.01.12, 11:54
      ładna buzia?

"Poczułam się niczym bohaterka filmu Jana Pospieszalskiego i Ewy Stankiewicz pt. "Solidarni 2010" stojąca pod krzyżem na Krakowskim Przedmieściu. A nawet gorzej - żadnych solidarnych dookoła nie widać, byłam sama!"
      /M.W./
    • kociewiak2 Prawdziwe wady i braki Kościoła 16.01.12, 13:17
      .to cala prawda ,biskup ma racje ,kto glosi nieprawde to ta nieprawde moze dzialac na niekorzysc piszacego .....tak wlasnie jak w mediach katolickich typu Radio Maryja ,Nasz Dziennik,
      TV,TRwam i inne ,klamstwa i nieprawda ,pomowienia,antysemityzm teraz zaczely dzialac na niekorzysc kosciola k.
    • trajkotek los dziennikarza 16.01.12, 14:09
      Ciężki los dziennikarza, gdy od rozmówcy słyszy nie to, co by chciał. Zwłaszcza gdy jest to dziennikarz katolicki, a rozmówcą - biskup.

Ciężki los dziennikarza, gdy od rozmówcy słyszy, że nie będzie rozmowy. Zwłaszcza gdy jest to dziennikarz Gazety Wyborczej, a rozmówcą - minister (i to kobieta!!!).
      ..."muchozol" nie żyje!
    • benek231 Zlodziejski kosciolek przechodzi do obrony :O) 16.01.12, 14:15
      dotychczasowych zdobyczy.

W obliczunarastajacego antyklerykalizmu, i zmniejszajacego sie poparcia spolecznego, musi kk zaprezentowac teraz inna, bardziej przyjazna i mila twarz. Teraz - broniac zdobyczy w postaci wyznaniowego panstwa, oraz kk na garnuszku podatnika - musi liczyc na poparcie umiarkowanych myslacych parafian. Wczesniej do podbijania panstwa potrzebowal wscieklego moherstwa, gotowego zagryzc kazdego kto stanal na drodze kk. Wczesniej jenakze zaprezentowal byl wredna morde oprycha, ktora tak wdziecznie odmalowywal wowczas Urban. W obliczu nowych czasow i wyzwan kk musi wypasc pozytywnie i sympatycznie. Prezentowac otwartosc i gotowosc do rzeczowej dyskusji.

By skuteczniej przekonywac, ze aktualnego status quo zmieniac nie nalezy. :)
      • trajkotek o, to to ... wdzięk Urbana 16.01.12, 14:25
        sama esęcja kwintesencji:

"do podbijania panstwa potrzebowal wscieklego moherstwa, gotowego zagryzc kazdego kto stanal na drodze kk. Wczesniej jenakze zaprezentowal byl wredna morde oprycha, ktora tak wdziecznie odmalowywal wowczas Urban." /benek231/
      • pal666 Re: Zlodziejski kosciolek przechodzi do obrony :O 16.01.12, 16:47
        Powiedz, co oni ci ukradli ? Kto to zrobił ? Biskup Pieronek czy ojciec Zięba ? A może ksiądz Boniecki ?
        • benek231 Zlodziejski kosciolek przechodzi do obrony :O) 16.01.12, 20:46
          pal666 napisał:

> Powiedz, co oni ci ukradli ? Kto to zrobił ? Biskup Pieronek czy ojciec Zięba
          > ? A może ksiądz Boniecki ?
          >
          >
          *Wszyscy razem. Jak 20 lat temu zapuscili zlodziejska lape do kieszeni podatnika, tak ich zlodziejska lapa w kieszeni podatnika tkwi nadal.
          Zlodziejski kosciolek winien byc utrzymywany wylacznie dobrowolnie przez parafian. Zlodziejska religia takze.
          • tomek_456 Re: Zlodziejski kosciolek przechodzi do obrony : 16.01.12, 21:52
            Nie mogłem się oprzeć skomentowania postu przyjaciela @benek231.

> Powiedz, co oni ci ukradli ? Kto to zrobił ? Biskup Pieronek czy ojciec
            > Zięba
            > ? A może ksiądz Boniecki ?
            > Wszyscy razem. Jak 20 lat temu zapuscili zlodziejska lape do kieszeni podatnik
            > a, tak ich zlodziejska lapa w kieszeni podatnika tkwi nadal.

Nie, nie będe komentował.

> Zlodziejski kosciolek winien byc utrzymywany wylacznie dobrowolnie przez parafi
            > an. Zlodziejska religia takze.
            • benek231 Zlodziejski kosciolek okradl Polakow z marzen :O) 17.01.12, 03:33
              o takiej demokracji jaka maja spoleczenstwa zachodnie. Wymuszanie na podatniku lozenia na ten zlodziejski kosciolek to nawet nie tylko zlodziejstwo - to bandytyzm.

tomek_456 napisał:

> Nie mogłem się oprzeć skomentowania postu przyjaciela @benek231.
              >
              > > Powiedz, co oni ci ukradli ? Kto to zrobił ? Biskup Pieronek czy ojcie
              > c
              > > Zięba
              > > ? A może ksiądz Boniecki ?
              > > Wszyscy razem. Jak 20 lat temu zapuscili zlodziejska lape do kiesz
              > eni podatnik
              > > a, tak ich zlodziejska lapa w kieszeni podatnika tkwi nadal.

>
              >
              > > Zlodziejski kosciolek winien byc utrzymywany wylacznie dobrowolnie przez
              > parafian. Zlodziejska religia takze.
              >
              >
              Nie, nie będe komentował.
              >
              >
              *Alez nic nie szkodzi na przszkodzie bys wyszedl z pozytywna krytyka. Dyskusja nie musi wynikac z roznych stanowisk. Mozemy, jak teraz, miec identyczny poglad na sprawe, a mimo to prowadzic dyspute.
              Chyba, ze nie masz nic do dodania... :)
              • tomek_456 Re: Demokracja 17.01.12, 06:11
                >Kościół okradł Polaków z marzeń o takiej demokracji jaka maja spoleczenstwa zachodnie.
                Nie rozumiem o co Ci chodzi. Bo podejrzewam, ze nie rozumiesz co to demokracja.

A poza tym jestem Polakiem i nie czuję sie okradziony, więc jakie masz prawo do mówienia w imieniu Polaków,jak już to pisz w swoim. Ze ciebie ktoś okradł z marzeń.

Ale zamiast zwalac winę na kogoś, moze to Ty sam sie okradłeś z marzeń, a winę przypisujesz innym.

Wymuszanie (?) na podatniku lozenia na ten zlodziejski kosciolek to nawet nie tylko zlodziejstwo - to bandytyzm.

Już proponowalem - zamiast pisać na forum, załóż partię, zbierz poparcie, wygraj wybory i zmień prawo.

Ale najpierw powiedz, czy głosic swoje poglądy w realu w takiej formie jak na forum. Czy masz odwagę publicznie powiedziec to, co tu piszesz.
                • kolter Re: Demokracja 17.01.12, 09:25
                  tomek_456 napisał:

> A poza tym jestem Polakiem i nie czuję sie okradziony, więc jakie masz prawo do
                  > mówienia w imieniu Polaków,jak już to pisz w swoim. Ze ciebie ktoś okradł z marzeń.

Tomcio ty jesteś Polakiem a wychwalasz korporację watykańską czyli dupa z ciebie a nie Polak .

Ale najpierw powiedz, czy głosic swoje poglądy w realu w takiej formie jak na forum. Czy masz odwagę publicznie powiedziec to, co tu piszesz.

Ja mam taka odwagę! pożegnałem się lata temu z waszą sekt i zawsze i wszędzie j krytykuje , kiedy daje ku temu powody .
                  • tomek_456 Re: Demokracja 17.01.12, 09:30
                    kolter napisał:

> Tomcio ty jesteś Polakiem a wychwalasz korporację watykańską czyli dupa z ciebi
                    > e a nie Polak .
                    Nie Tobie oceniać, ja nie oceniam, czy Ty jestes Polakiem.

Ma obywateslstwo polskie i mieszkam w Polsce - wystarczy aby być Polakiem.
                    >

> Ale najpierw powiedz, czy głosic swoje poglądy w realu w takiej formie jak na f
                    > orum. Czy masz odwagę publicznie powiedziec to, co tu piszesz.
                    >
                    > Ja mam taka odwagę! pożegnałem się lata temu z waszą sekt i zawsze i wszędzie j
                    > krytykuje , kiedy daje ku temu powody .

Widzisz i tak byc powino, gratuluje odwagi.
                    • kolter Re: Demokracja 17.01.12, 10:23
                      .tomek_456 napisał:

> kolter napisał:

> Ma obywateslstwo polskie i mieszkam w Polsce - wystarczy aby być Polakiem.

No ale w duszy jesteś watykańczykiem , służysz jego interesom.
                      • tomek_456 Re: Demokracja 17.01.12, 10:34
                        kolter napisał:

> .tomek_456 napisał:
                        >
                        > > kolter napisał:
                        >
                        > > Ma obywateslstwo polskie i mieszkam w Polsce - wystarczy aby być Polakiem
                        > .
                        >
                        > No ale w duszy jesteś watykańczykiem , służysz jego interesom.

Wiesz lepiej ode mnie - typowe podejście ludzi lewicy. Oni zawsze lepiej wiedzą.
                        • kolter Re: Demokracja 17.01.12, 12:19
                          tomek_456 napisał:

> Wiesz lepiej ode mnie - typowe podejście ludzi lewicy. Oni zawsze lepiej wiedzą

Tak, a wy prawiczki wiecie ze skoro nie chodzi do kościoła to lewak , Kłamiesz ze jestem człowiekiem lewicy !! a jak nie kłamiesz to udowodnij to !!
              • sverir Re: Zlodziejski kosciolek okradl Polakow z marzen 17.01.12, 09:54
                > o takiej demokracji jaka maja spoleczenstwa zachodnie. Wymuszanie na podatniku
                > lozenia na ten zlodziejski kosciolek to nawet nie tylko zlodziejstwo - to bandytyzm.

Heh... Najazabawniejsze i najtragiczniejsze zarazem jest to, że Kościół nie wymuszał żadnego podatku, żadnych profitów. To nasi politycy, od lewa do prawa, prześcigali się w podarunkach dla Kościoła. Nie nazywałbym więc tego bandytyzmem, co najwyżej paserstwem.
                • kolter Re: Zlodziejski kosciolek okradl Polakow z marzen 17.01.12, 10:26

sverir napisał:.
                  >
                  > Heh... Najazabawniejsze i najtragiczniejsze zarazem jest to, że Kościół nie wym
                  > uszał żadnego podatku, żadnych profitów.

Kłamstwo i bzdura !! Dobitnym przykładem kiedy Krk sam dążył do konkordatu w XX wieku jest konkordat z hitlerem.

DobTo nasi politycy, od lewa do prawa, prześcigali się w podarunkach dla Kościoła. Nie nazywałbym więc tego bandytyzmem,
                  > co najwyżej paserstwem.

Kolejna bzdura , gdyby kler nie wyciągał łap nie byłoby choćby komisji majątkowej, z jej bezczelnymi niekonstytucyjnymi wyrokami !!
                  • tomek_456 Re: Zlodziejski kosciolek okradl Polakow z marzen 17.01.12, 10:33
                    Jak ukraść, to można, jak oddac co się ukradlo to :

kolter napisał:
                    > .... , gdyby kler nie wyciągał łap nie byłoby choćby komisji majątkow
                    > ej, z jej bezczelnymi niekonstytucyjnymi wyrokami !!
                    • kolter Re: Zlodziejski kosciolek okradl Polakow z marzen 17.01.12, 12:14
                      tomek_456 napisał:

> Jak ukraść, to można, jak oddac co się ukradlo to :
                      >
                      > kolter napisał:
                      > > .... , gdyby kler nie wyciągał łap nie byłoby choćby komisji majątkow
                      > > ej, z jej bezczelnymi niekonstytucyjnymi wyrokami !!

Ano Tomciu a mama nie mówiła co to był za twór fundusz kościelny , który przez 60 lat rok w rok wpompowywał w Krk miliony złotych w ramach rekompensaty za utracone mienie ??
                      Potem komisja majątkowa Rakowskiego oddała sporooooooooooo za dużo .
    • pablobodek Panie Michaliku !! Skąd zmiana tonu ? Nie ma już 16.01.12, 14:36
      prześladowań katolików, eksterminacji biskupów ?

Girlaska Doda dostatecznie Was dzisiaj ośmieszyła.

Ale to nie koniec, przecież sprawa dojdzie do Strasburga !!
      A oskarżenie B16 i kumpli o zbrodnie przeciwko ludzkości czeka w Międzynarodowym Trybunale Karnym w Hadze !!!
      Gwałty na dziesiątkach tysięcy dzieci.
      Czytaj - Fakty i Mity, Archiwum, Nr 38/2011 - "Oskarżony Watykan" !! Włosy stają dęba.
    • mata68 no fajnie,zatem kiedy koniec religii KKw szkołach? 16.01.12, 20:34
    • antropoid Re: Prawdziwe wady i braki Kościoła 16.01.12, 21:07
      tomek_456 napisał:

> Pani Katarzyno - co w tym dziwnego ?
      > Że Kościól jest otwarty na rozmowę ? Że nie boi sie Palikota ?
      -------------

A od kiedyż to jest taki otwarty (przykłady?) i od kiedy nie boi się Palikota? Bo po wyborach histerii i krzykom nie było końca - nawet kolejna porażka prezesa nie robiła na kościelno-ultraprawicowym środowisku w Polsce takiego wrażenia (widocznie już przywykło), jak wynik RP. Jeden światlejszy się odezwał, że to dla prawdziwego katolika żadne zagrożenie i ten lament wyśmiał, to zaraz mu kazano zamknąć buzię...

• tomek_456 Re: Prawdziwe wady i braki Kościoła 16.01.12, 21:48
        antropoid napisał:

> tomek_456 napisał:
        >
        > > Pani Katarzyno - co w tym dziwnego ?
        > > Że Kościól jest otwarty na rozmowę ? Że nie boi sie Palikota ?

> A od kiedyż to jest taki otwarty (przykłady?)

Np. w niedzielę możesz pójść na mszę i nikt Cie nie wyrzuci, jak chcesz porozmawiać to ksiądz proboszcz zapewne ma dyżur w parafii, multum różnych duszpasterst , gdzie można dyskutowąc ze świeckimi, jak poszukasz to i na FB możesz spokać ksiedza gotowego do dyskusji. Nauka KK dostępna w sieci np na YouTube czy milionie stron katolickich - mało
        To jeszcze możesz sobie wybrać jężyk, w którym czujesz się najlepiej począwszy od zapomnianej łaciny.

>i od kiedy nie boi się Palikota?

Od zawsze

> Bo po wyborach histerii i krzykom nie było końca - nawet kolejna porażka prez
        > esa nie robiła na kościelno-ultraprawicowym środowisku w Polsce takiego wrażeni
        > a (widocznie już przywykło), jak wynik RP.

To nie wynik, a jakość dyskusji, zresztą tą jakość już widać.

>Jeden światlejszy się odezwał, że t
        > o dla prawdziwego katolika żadne zagrożenie i ten lament wyśmiał, to zaraz mu k
        > azano zamknąć buzię...

Słyszałeś o posłuszeństwie ? Podstawa KK, szkoda, że inni o tym już zapomnieli

-----
        Na forum prezentuje wyłącznie swoje poglądy.
        • antropoid Re: Prawdziwe wady i braki Kościoła 17.01.12, 11:36
          > Np. w niedzielę możesz pójść na mszę i nikt Cie nie wyrzuci, jak chcesz porozma
          > wiać to ksiądz proboszcz zapewne ma dyżur w parafii, multum różnych duszpasters
          > t , gdzie można dyskutowąc ze świeckimi, jak poszukasz to i na FB możesz spokać
          > ksiedza gotowego do dyskusji. Nauka KK dostępna w sieci np na YouTube czy mili
          > onie stron katolickich - mało
          > To jeszcze możesz sobie wybrać jężyk, w którym czujesz się najlepiej począwszy
          > od zapomnianej łaciny.

Nie, no po prostu super. Wielkie dzięki za "wyczerpującą" odpowiedź. Miałem to skomentować, ale po ostatnim zdaniu dam sobie spokój:

> Słyszałeś o posłuszeństwie? Podstawa KK, szkoda, że inni o tym już zapomnieli

Na tym się właśnie zaczyna i kończy gotowość polskiego KK (czyli w istocie kleru) do dyskusji - oczywiście dyskusji o laikacie i "heretykach", bo o sobie samych już niekoniecznie. Jak kler będzie rzeczywiście gotów do dyskusji np. o likwidacji utrzymywania go przez podatnika i o prawdziwych kompromisach (rozumianych nie jako narzucanie swej woli wszystkim i we wszystkich sprawach - bo jak nie, to rzucam klątwę) - proszę łaskawie dać znać.

• kolter Re: Prawdziwe wady i braki Kościoła 16.01.12, 21:15
      tomek_456 napisał:

Że nie boi sie Palikota ?

Krk wręcz drży ze strachu ze w końcu realnie ktoś zacznie mu patrzeć na ręce na te wielomilionowe ulgi w zakupach nieruchomości ITP , ITD , jak to powiedział klasyk ;wersalu już nie będzie :)). No i dzięki Bogu !!
      • tomek_456 Re: Prawdziwe wady i braki Kościoła 16.01.12, 21:50
        kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
        >
        > Że nie boi sie Palikota ?
        >
        > Krk wręcz drży ze strachu ze w końcu realnie ktoś zacznie mu patrzeć na ręce na
        > te wielomilionowe ulgi w zakupach nieruchomości ITP , ITD , jak to powiedział
        > klasyk ;wersalu już nie będzie :)). No i dzięki Bogu !!

Wersalu nie będzie - masz rację. Ale wiara w Palikota i RP - powodzenia.
        • kolter Re: Prawdziwe wady i braki Kościoła 16.01.12, 22:11
          tomek_456 napisał:

> Wersalu nie będzie - masz rację. Ale wiara w Palikota i RP - powodzenia.

No tym się różnimy ze ja nie wierzę w człowieka tak jak wy katoliccy .
    • costa3500 Prawdziwe wady i braki Kościoła 17.01.12, 00:57

Uważam że trudno rozmawiać z czarnymi oni żyją w średniowieczu i marzą o pławieniu,paleniu na stosach. Dla większości tych zboczeńców to społeczeństwo powinno się im podporządkować a nie oni społeczeństwu mamy słuchać i przestrzegać bzdur opisanych w archaicznym steku bzdur opisanym w biblii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka