wojtek-gdansk 04.02.12, 08:12 "Ciszej będziesz dalej zajdziesz" przysłowie rosyjskie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogdan331 Re: Wyznania młodego putinowca 04.02.12, 10:10 Тише едеш дaльше бyдеш-зтo для рябoв! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Bardzo Ci dziękuje za korektę :) 04.02.12, 10:37 Bardzo Ci dziękuje za korektę :) Postąpiłem w zgodzie z polskim przysłowiem: "Słyszy, że dzwonią, ale nie wie, w którym kościele". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pindos-us Re: Wyznania młodego putinowca 05.02.12, 09:23 Тише едешь - дaльше бyдешь. Odpowiedz Link Zgłoś
venelainen Re: Wyznania młodego putinowca 04.02.12, 11:17 wojtek-gdansk napisał: > "Ciszej będziesz dalej zajdziesz" przysłowie rosyjskie. Тише бyдешь – дaльше зaйдешь. Doskonała wersja, główna reguła wywiadowcy. Oto tak i rodzą się rosyjskie przysłowia:) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk I tak i nie 04.02.12, 13:02 Mimo, że Twoja interpretacja tego rosyjskiego przysłowia może być uprawniona, to je rozumie bliżej polskiego przysłowia: "Pokorne ciele dwie matki ssie". Odpowiedz Link Zgłoś
venelainen Re: I tak i nie 04.02.12, 13:24 wojtek-gdansk napisał: > Mimo, że Twoja interpretacja tego rosyjskiego przysłowia może być uprawniona, t > o je rozumie bliżej polskiego przysłowia: "Pokorne ciele dwie matki ssie". To przysłowie dobrze znane i w Rosji, tylko u nas brzmi tak: лacкoвый теленoк двyх мaтoк cocет, a бoдливoмy - и oднa не дaет. Odpowiedz Link Zgłoś
venelainen Re: I tak i nie 04.02.12, 13:56 Polska i Rosja mają bardzo dużo wspólnych przysłów, i nawet mowy są bardzo podobne. Jednak w Polsce, na żal, to uważają za "efekt rusyfikacji":( Moim zdaniem, to duża przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Re: I tak i nie 04.02.12, 14:30 Myślę, że mowy są podobne generalnie z powodu wspólnego słowiańskiego pnia. Na pewno jest w języku polskim dużo słów, zwrotów i konstrukcji zdaniowych z rosyjskiego, które fachowcy nazywają rusycyzmami. Mamy jednak też "makaronizmy" - bardziej z łaciny niż z włoskiego języka oraz germanizmy. Językoznawcy są od tego aby stać na straży poprawności, i chwała im za to, bo głównym kryterium narodu w sensie kulturowym jest język. Co do przysłów, no cóż przenikały także przez kordony, nie tylko w czasie zaborów. Choć, gdy się kordonami odgradzaliśmy, to raczej były one nieprzeniknione :) Odpowiedz Link Zgłoś
venelainen Re: I tak i nie 04.02.12, 15:21 wojtek-gdansk napisał: > Myślę, że mowy są podobne generalnie z powodu wspólnego słowiańskiego pnia. Tę oczywistą prawdę nieraz wypowiadałem tu na forum. Ale był posądzony w cesarskim panslawizmie:) Naprawdę, Polacy i Rosjanie (dokładniej powiedzieć Ruscy, bo słowem “Rosjanie” w Rosji nazywają wszystkich obywateli naszego kraju, w tym i niesłowiańskiego pochodzenia) mają wspólnych Przodków-Polan. Tym i objaśnia się kulturalna i mowna bliskość naszych sławnych narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Re: I tak i nie 04.02.12, 16:34 Choć to miło łechce moją duszę, to nie mogę zgodzić się bezkrytycznie na tych wspólnych Polan. Mamy, co prawda, legendę o Lechu, Czechu i Rusie, ale jednak nasze pokrewieństwo jest bardziej skomplikowane, także kulturowo (czyli językowo) jak i (choć zabrzmi to obrazoburczo) genetycznie. Tak my, jak i Wy, w odległej przeszłości, "zbieraliśmy" różne obce geny. My głównie germańskie i nordyckie, Wy tatarskie. A wasze korzenie, jak mi się wydaje tkwią bardziej w państwie Kijowskim niż Polan. Ale to są tylko takie moje dywagacje, bo wszak naukowcy tego jeszcze też nie rozstrzygnęli. Nie tylko z powodu wpływu polityki na naukę, ale też z powodu skomplikowanej materii badawczej. Mamy wspólnotę języka, a to jest główny nośnik kultury jako wyróżnika narodowego, w nim "myślimy" wypowiadamy słowa zachwytu, miłości i nienawiści, tworzymy literaturę, według jego rytmu biją ludzkie serca (przepraszam za górnolotność). Mamy też wiele takich samych wad. Mamy odmienne wyobrażenie o wolności, państwowości władzy, bo mieliśmy inną historię. U nas od renesansu nawet królowie pochodzili z wyboru. U was nawet dzisiaj trudno wybrać nie "tego samego" prezydenta. Może to rzeczywiście kwestia rozmiarów kraju i zasobów. Jest czego pilnować :), choć nieżyczliwi powiadają, że jest i czego .... i kogo pilnować :) Odpowiedz Link Zgłoś
venelainen Re: I tak i nie 04.02.12, 17:55 Ty dużo w czym praw, lecz pozwolę sobie kilka uściśleń. Rzeczywiście, byli wschodni Polanie (kijowskie) i zachodnie Polanie (lechity). Ale to, podobnie, dwie gałęzi jednego drzewa. Tak, wschodni Polanie, posuwając się na północny wschód, mieszali się z niesłowiańskimi plemionami, tylko nie z Tatarzynami, a z finsko-ugorskimi. To potwierdzają genetyczne badania rosyjskich ludzi, dokonane zachodnimi uczonymi (nawiasem mówiąć, i współcześni Tatarzyni przedłużają żenić się przeważnie między sobą, małżeństwa mieszane u ich rzadkość). Co dotyczy w różnym postrzeganiu państwa i władzy u Polaków i Rosjan, to, naprawdę, zza różnej historii (zaczynając z 14 stulecia naszej ery). Jak wiadomo, Kijów był upadły do szczętu, a potomkowie kijowskich Polan, co pozostało w żywych, wymuszone były podporządkować się prawom zdobywców-Mongołów. Stąd "wrodzona" rosyjska lojalność najwyższej władzy i zwyczaj na wojnie bić się na śmierć (kapitulacja u nas jest niemożliwa do przyjęcia). Nas tak musztrowali Mongołowie, szablonowe. Potomków zachodnich Polan mongolski podbój nie dotknął, stąd i wasze " niezepsucie":) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Re: I tak i nie 04.02.12, 18:39 Pełna zgoda! Pisząc wcześniej Tatarzy, miałem na myśli tychże Mongołów, którzy tych Słowian, co ich na Rusi nie wyrżnęli to wzięli w jasyr albo na długo zwasalizowali. Tak, wiem u nas Tatarzy też się trzymają dzięki temu, że się starają żenić miedzy sobą. Ale tamci Mongołowie, chyba specjalnie "celibatu" i wierności małżeńskiej nie przestrzegali. Choć może prawda być inna niż te legendy co do nas dotarły. Nikt wtedy nie zapisywał szczegółów życia codziennego bo mało kto pisać umiał, a duchowieństwo ówczesne chyba poszło na pierwsze zniszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
venelainen Re: I tak i nie 04.02.12, 19:28 Fakt, że Ruscy po wyglądzie zewnętrznym nie są podobne do "tych Mongołów", ma zrozumiałe wyjaśnienie. Rzecz w tym, że Mongołowie Batu-Khana po swoich destruktywnych zajazdach zawsze odchodzili w stepie, ponieważ były koczownikami i żyć w miastach, jak Ruscy, nie mogły. Poza tym, oni nie wtrącali się do życia zdobytych narodów, pozwalając im żyć ze swoją wiarą i swoimi obyczajami, i Ruscy tu nie byli wyjątkiem. Mongołowie wymagali tylko bezwzględnej lojalności ich przywódcy, danina i wojska. Naturalnie, podczas zajazdów Mongołowie zabierali do niewoli ruskich kobiet i te kobiety rodziły im wojowników daleko w stepach. Jednak na ruskiej ziemi Mongołowie nie żyli i nie mnożyli się:) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Re: I tak i nie 04.02.12, 19:54 Też mnie brak tego podobieństwa zastanawiał, teraz już mam jasność :) To nie w rosyjskiej krwi jest domieszka mongolskiej ale odwrotnie.Sądząc po wyglądzie dzisiejszych Mongołów jest to raczej domieszka niewielka. A może prawdziwych Słowian już nie ma, zostały tylko języki słowiańskie na pamiątkę ich istnienia. Może ostatnimi Słowianami byli Wieleci, których nasz Mieszko I wyrżnął przy współpracy z Magdeburgią. Może Słowianie już tylko mieszkają koło Budziszyna Bautzen w Niemczech i są na wymarciu. Trudno by mi było przełknąć informację, że obecnie Słowianami są już tylko Serbowie z Bałkanów. Odpowiedz Link Zgłoś
venelainen Re: I tak i nie 04.02.12, 21:42 Na pewno, Słowianie są żywe, Polacy i Ruscy - dokładnie. Tak, zachodni Słowianie (Polacy) mieszali się z Germanami, ale język ojczysty i kulturę całkiem zachowały. Toż i wschodni Słowianie: mieszali się z Maryjczykami, Mordwinami, Udmurcami i jeszcze z kimś, ale swój język ojczysty i kulturę zachowały. Polacy nie mówią po niemiecku, my, Ruscy, nie mówimy na fińskim. Lecz nasze mowy bardzo, bardzo podobne: bo jesteśmy Słowianami:) Dziękuje Ci za przyjemną rozmowę na pięknym języku polskim. I dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Re: I tak i nie 04.02.12, 21:59 :) --- ''Tam, dokąd warto pójść, nie ma dróg na skróty'' - prof. Elżbieta Frąckowiak (chemik) Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Dziękuję wam za ciekawą dyskusję 04.02.12, 23:20 Przeczytałem waszą dyskusję uważnie i bardzo mi się spodobała zarówno w treści, historii jak też w formie. Więcej takich na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Rossiiiiija ! 04.02.12, 11:49 Tak specjalnie rozciagnąłem ,zeby podkreślic wielkść tego Kraju ! Ta wielkośc powoduje różnorakie trudności : - obronne -komunikacyjne -informacyjne -zarządzania ...itd.itd. Tego Kraju nie da sie zbudowac na wzór Europy bo: -70% powierzchni ma zaludnienie 1człowiek/kmkw -wpływ srodowiskowy na życie ludzi -komunikacja z Administracją Niesamowite bogactwa naturalne ...'na Kołymie więzien odszedł do strumyka ,zeby się napić a wrócił z pełną czapką samorodków złota...' usłyszałem od Pszoniaka czytającego jakąs powieść w Trójce . Jeśli jakieś 'anarchisty' chcą ułożyć 'po swojemu ' ten Kraj to niech to swoje rządzenie najpierw wypróbują na szczurach . Razi mnie to nachalne wtrącanie się do ich spraw. Widać w tym falsz . Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Po rosyjsku słowo Rosja nie brzmi tak krótko ... 04.02.12, 13:23 Po rosyjsku słowo Rosja nie brzmi tak krótko ja w innych językach. Rassija. Tak, to duży kraj. Tak, są wielkie puste przestrzenie. Tym oni się usprawiedliwiają przez wieki. Tym usprawiedliwiali się wszyscy ich despoci. To jednak ich dzisiaj, na obecnym poziomie cywilizacji, nie usprawiedliwia. Może tego kraju nie da się zbudować na wzór Europy, może druga Europa nikomu nie jest potrzebna. Istnieją jednak Australia (jak daleko tam dzieci wiejskie mają do szkoły, a gospodynie domowe z interioru na zakupy, a co z karetką pogotowia?), Nowa Zelandia, USA (też małe nie są). Kanada ma też duży pusty obszar. Nie przyjmuje Twoich argumentów. Oj, gdyby ten Car Ruski chciał być kolejnym Piotrem Wielkim, który przez te wszystkie kolejne kadencje sprawowania władzy, przygotowywałby swych poddanych do tego aby nie wpadli w przyszłości w łapy kolejnego" potwora" - ale niestety nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gazo-ropo-mozgi Eeeeeee tam, czepacie sie .... 04.02.12, 18:25 Putin jest ok. Ruscy sa ok.Glosuja na takie samego jak oni,jest ok. Kołyma jest ok,pdobnie jak Stalin. Pawlik Morozow-"chlopak z sąsiedztwa" jest jeszcze bardziej niz ok. Polon jest ok, a jak nie ma polonu- siekiera bedzie ok. A jak Polaczki beda "nie ok" , to spalimy im miasta, tak jak spalilismy rafinerie Orlenu w Mozejkach! ITP.ITD..WIEK ZA WIEKIEM,GDZIE TRUPY ZAGLODZONYCH I ROZSTRZELANYCH ROSJAN DAWNO PRZEMIESZAŁY SIE Z POLAKAMI ,ZAGLODZONYM I RZSTRZELANYMI. Bo na swiecie sa taki narody ,ktore lataja na Ksiezyc i takie, ktore siebie morduja w milionach .. Sa aborygeni..ale godzine jazdy samochodem jest filharmonia Sydney. Sa Rosjanie,korenczycy z połnocy, pieprzone zoltki Pol-Pota a z drugiej strony,jakby za szyba ,ci wszyscy,ktorzy was NIE ROZUMIEJA I WAS SIE B O J Ą. A jest czego i za co... Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_rudego Marcin nas oszukujesz bo ci płacą ale po co 04.02.12, 20:06 oszukujesz sam siebie ? Marcin Wojciechowski bajkopisarz dla niedzielnej szkółki Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Może On bajkopisarz ale bardziej utalentowany... 04.02.12, 20:28 Może On bajkopisarz ale bardziej utalentowany od Ciebie, mimo, że ty bezinteresowny i szczery jak woda święcona a On za srebrniki. Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Jest pan Marcin zbyt naiwny 05.02.12, 10:51 Czlowiek z prowincij wychowany przez samotna matker NIE MOZE trafic do tej "elitowej uczelni" (MGIMO). To jest wykluczone. I znam nazwisko tego Saszy, o ktorym w Moskwie niejedna osoba wie, ze jest zwiazany z wiadoma organizacja na placu Lubianka :-) No stad i "poglady autentycznego Rosjanina". Radze panu obejrzec wokol siebie lepiej i znalesc Rosjan nie kgbistow (niech pan mi uwierzy, ze jest ich znaczaca wiekszosc :-)) i zaputa o Putinie itd :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Kolejny szczery i prostolinijny doradca redaktorów 05.02.12, 11:15 No proszę, jak wielu dobrze poinformowanych i szczerych, jak święcona woda, doradców mają redaktorzy Wojciechowski i Radziwinowicz. Nic tylko dać się prowadzić za rączkę, tak jak to robi prasa rosyjska. Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: Kolejny szczery i prostolinijny doradca redak 05.02.12, 11:21 No bo ja widze, ze niejeden Polak ma jakis sentyment do Putina az na sile mu szuka relkamy w formie pogladow "autentycznego mlodego putinowcy, syna samotnej matki z glubinki itd". Na pewno robi to z najlepszych intencji :-) Czas skonczyc z tym, Putin zdechnie, Rosja zostanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Car Ruski nieśmiertelny jest,przynajmniej narazie. 05.02.12, 11:43 melody_10 napisała: "(...) Czas skonczycz tym, Putin zdechnie, Rosja zostanie :-)". Taka sama? Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: Car Ruski nieśmiertelny jest,przynajmniej nar 05.02.12, 11:46 Nie sama, a z kupa przyjaciol znad Wisly, tak doswiadczonymi w kwestiach demokracji ze az zeby bola Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: Nie pytałem czy sama, lecz czt taka sama. 05.02.12, 12:02 Jeszcze bardze straszna. Mozesz zaczynac sie bac :-) I koniecznie zainstalowac amerykanska rakiecie w ogrodku ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Ja się Jej nie boję,niech Ona sie boi siebie samej 05.02.12, 12:10 Najgroźniejsza dla Rosji jest sama Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
melody_10 Re: Ja się Jej nie boję,niech Ona sie boi siebie 05.02.12, 12:21 Wtedy zainstaluj dwie, na wszelki wypadek, z takiej pozycji lepiej idzie misjonowanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś