nowy-trend
11.02.12, 00:35
Podjęcie pracy zawodowej po ukończeniu studiów zaczyna się przed rozpoczęciem studiów poprzez wybranie właściwego kierunku studiów. Właściwy kierunek studiów wybiera się w branży która ma przyszłość np. na studiach technicznych mogłaby to być elektrotechnika, budowa maszyn, informatyka, budownictwo. Nie polecałbym studiowanie architektury bo tam już taka ilość absolwentów bez pracy że do emerytury nie otrzymają posady. Właściwy kierunek studiów to takie miejsce w pobliżu mojego miejsca zamieszkania, gdzie znajdę wiele interesujących mnie firm pokrywających się z profilem moich studiów (co najmniej 60% zgodności). Wczasie studiów poszukuję pracy sezonowej w firmie która mnie interesuje- nawet za "psie pieniądze" ale z gwarancją zdobycia ciekawych doświadczeń w mojej dziedzinie fachowej. Wczasie studiów biorę udział w dodatkowych zajęciach które uczelnia oferuje a które bardzo mogą mi być pomocne do podjęcia pracy zawodowej. Jeszcze w czasie studiów układam listę firm notuję informacje o tych firmach ich zamierzeniach, projektach, planach na przyszłość. Oczywiście w tym banku danych nie brakuje ważnych adresów, mailów, nazwisk ludzi do których mogę się zwrócić. Wczasie studiów opanuję co najmniej jeden język obcy najlepiej sąsiada lub kraju które w moim fachu przoduje np. w budowie maszyn wybrałbym Niemcy. Wszystkie dwa, trzy lub pięć kierunków studiów to trąci myszką- sam studiowałem i podobno byłem dobrym studentem ale uczęszczanie na dwa kierunki studiów to czysta abstrakcja. Prywatne uczelnie służą do poprawienia kasy wykładowcom a nie służą w zdobyciu wiedzy i podjęciu pracy. Wykorzystujcie wszelkie inicjatywy i kontakty także tych z nas którzy pracują za granicą- sam prowadzę biuro inżynierskie w Niemczech i także moi koledzy mogli by pomóc ale trzeba wiedzieć gdzie i jak. Wierzę że te reguły jakie opisałem pomogą znaleźć pracę. Wszystkim szukającym pracy życzę odwagi i sukcesu.