Dodaj do ulubionych

Żyd z pieniążkiem podbija Polskę

• nuvolari4 Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 09:56
      Ja wypędziłem jakiego żyda ? Kur ... Przestańcie robić z ogółu Polaków i Polski kraj antysemicki. Mam dość tej waszej zasranej fobii i tego oskarżania mnie ! GW jest najbardziej przeciwną Polsce gazetą jaką znam, wychodząca po polsku. Zajmijcie się REALNYMI przekrętami rządzących a nie ciągle te wasze zasrane szantaże na moralności. Opiszcie ubeckie dynastie, ale nie. tego nie zrobicie ... Poza tym przypominam podstawowe fakty - eksterminację żydów na terenie okupowanej Polski dokonali Niemcy, rozgrywka antysemicka w PRL to był walka w OBOZIE władzy ... pani antropolog nic nie wie i napisała fantasmagorie niepotrzebnie dodając jakieś polityczne kalki. Może trzeba zmienić tradycję - zamisst żyda dać Fenicjanina z pieniązkiem, czyli palestyńczyka których wypędzają właśnie żydzi.
    • bleys2000 "Jest w obecny naszych domach" 20.02.12, 10:19
      Widać język polski dla redaktorów wybiórczej jest za trudny.
    • nirelle Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 10:21
      ...."W kraju, którego społeczeństwo tak bardzo wzbogaciło się na "zniknięciu" swoich Żydów"...
      - to społeczeństwo nie wywołało II wojny św.
      - to społeczeństwo nie wypędziło Żydów z ich domów,
      - to społeczeństwo zostało przepędzone, nie z własnej woli - duży w tym udział dyplomacji Zachodu- ze wschodu na zachód i do centrum kraju, gdzie część mieszkań, domostw była zrujnowana działaniami wojennymi,
      - to społeczeństwo zajmowało domy polskich, żydowskich, niemieckich właścicieli,
      - to społeczeństwo obecnie zwraca domy Niemcom, Żydom, Polakom nie mając mieszkań dla młodych polskich rodzin.
      Możę GW pisałaby b. objektywnie o sprawach polsko-żydowskich.
      A obrazy z "Żydem ..." nie są aż tak modne jak pisze GW, przebijają popularnością Aniołki: obrazy, figurki, witraże, aniołki koronkowe, wycinanki oraz krasnoludki w ogrodach.
      Ja mam "żabę pieniężną" szklaną , którą dostałam w prezencie na nowe mieszkanie. Różnie bywa z jej pomocą, ale ją głaszczę od czasu do czasu.
      Przesąd, zabawa - jest weselej. Może z tym Żydem coś jest i niektórzy bardziej szanują zarobione pieniądze.
    • alpepe Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 10:37
      mnie się najbardziej podoba w tym wszystkim to, że moda na bóstwo opiekuńcze w postaci Żyda jest w tej pięknej KATOLICKIEJ Polsce.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 10:39
      Czytałem ten artykuł w hotelu, spojrzałem na ścianę, a tam "żyd z pieniążkiem". SERIO! :)

Czyżby było to ogólnopolski symbol ludzi którzy wzbogacili się na holokauście? To co znaczył w takim wypadku dużo większy "jeleń na rykowisku" na przeciwległej ścianie? No, poza tym że świadczył że nie był to hotel wysokich lotów :D
    • drakaina Żyd z pieniążkiem podbija Polskę? 20.02.12, 10:57
      Ten artykuł tylko zwiększy popyt na takie obrazki, a nie o to chyba autorce chodziło. Ja na przykład pierwszy raz słyszę o takiej "modzie", obiło mi się o uszy, że znajoma coś takiego malowała na zamówienie, ale raczej jednorazowo, w żadnym biurze ani restauracji nie widziałam, w domach tym bardziej... Skądinąd nikomu nie zamierzam kupować, a jeśli dostanę, to nie powieszę, bo po prostu wolę inną sztukę, ale sporo osób zapewne uzna, że coś jest na rzeczy i machina się rozkręci ku zyskowi malujących głównie.

Swoją drogą druga, teoretyzująca część artykułu jest momentami bardzo mocno naciągana - wiem, że niby pewne opisane tam zjawiska istotnie funkcjonują w zbiorowej podświadomości, ale tłumaczenie tej mody podświadomym wypieraniem mordu założycielskiego jest chyba jednak przesadzone.

--
      Scribere necesse est
    • karolinakajdan Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 11:07
      autorka artykułu powinna zostać zwolniona.. to obraz okultystyczny, powinien wylecieć z każdego domu, urzędu itd.. ten obraz to jawne przyznawanie się i wyznawanie szatana... usuncie ten artykul i nie promujcie zła..
    • jurakuz żydzi z pieniążkiem już dawno podbili Polskę 20.02.12, 12:14
      więc to nic nowego. Ponadto słowo "żyd" piszemy z małej litery
    • mer-llink Nie rozumiem jednego zdania 20.02.12, 12:36
      Pani Autorka wśród wielu interesujących zdań swego tekstu pomiesciła i takie: << W kraju, którego społeczeństwo tak bardzo wzbogaciło się na "zniknięciu" swoich Żydów, sporzący "Żyd z pieniążkiem" to czysta groteska.>>
      Przyzynam się, ze tego zdania ni w ząb nie rozumiem.
      Czy Pani Autorka byłaby mi łaskawa objaśnić, o co w nim chodzi?
      • sloonzak przeczytaj dokladnie, to zrozumiesz 20.02.12, 22:32
        moze to z konca "artykulu" :
        "Ludzkie społeczeństwo uważa Freud za oparte na winie za wspólnie popełnioną zbrodnię, a moralność za potrzebę zadośćuczynienia, którego domaga się świadomość owej winy.

Jakkolwiek szalona może się to wydawać optyka, pozwala ona ujrzeć groteskowe praktyki Polaków w innym, mniej irracjonalnym świetle. "Żyd z pieniążkiem" chroniący polski dom, z którego go wypędzono, byłby w tym ujęciu koślawym znakiem inicjacji moralnej, do której przygotowywać się może, jak potrafi, polska świadomość zbiorowa. "

• mer-llink Re: przeczytaj dokladnie, to zrozumiesz 21.02.12, 12:49
          No właśnie, czytam drugi dzien.
          I nadal nie rozumiem, co Szanowna Autorka tym zdaniem chce powiedzieć.
    • andypedy Powiesic go w Sejmie zamiast krzyza 20.02.12, 12:56
      Tam bedzie na swoim miejscu
    • jottsp Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 13:16
      Cytaty z artykulu: Zdaniem niektórych obrazek ; Jeden z internautów zamieszcza ; W internecie znajdziemy liczne rady ; można go odnaleźć ; Pewna hafciarka ; W błyskawicznym tempie rozwija się w Polsce mitologia ; Trudno oprzeć się odczuciu, że internauci ; .. to tylko niektore z dziwnie mglistych okreslen majacych byc dowodami wywodu naukowego. Mnie szczegolnie podoba sie to o hafciarce - ta historia to silny dowod - ale za czy przeciw ? - w koncu jest to jedna hafciarka a nie sto - nie zyjemy w XIX a internet w domu ma kazdy.

Autorka rabie wybranymi autorytetami tak by wyrabac swoje - pojawiaja sie : Bronisław Malinowski , Kazimierz Moszyński , Z. Freud - i dobrze , ale czy godzi sie ich patroszyc i wybierac z ich dorobku to co pasuje do tezy autorki bez zwiazku z mysla autorytetu - to rzezna a nie artykul. Ostra jazda to np teza ze Kazimierz Moszyński - uzasadnia - niby umieszczanie demona w miejscu swietym , miejcsu dla figurek przodków => demon = swiety przodek ??? i w koncu , w takim razie umieszczenie obrazka z Zydem w tym miejscu jest demoniczne czy swieto-przodkowe (moze umieszczaja tam ten obrazek ci ktorzy mieli wsrod przodkow Zydow ?? to najprostsze wyjasnie nie jest jednak po mysli Autorki wiec je pomija) . Akapit zaczynajacy sie od " nowszych demonów domowych Słowian " jest spozniony o jakies 500 lat kiedy to jeszcze sie domowe demony czcilo akcydentalnie ale podoba mi sie bo lubie to "nowszych" . Ale fragment gdzie "Szukając wyjaśnień dziwacznej koniunktury na "Żyda z pieniążkiem", zwracamy się do Freuda." stad przechodzi sie do " ewolucji sumienia" a od tego do "źródłem jest mord założycielski" - wyglada na malo obiektywny , co znajduje uzasadnienie w zakonczeniu - Autorka bowiem konczy "Jakkolwiek szalona może się to wydawać optyka, pozwala ona ujrzeć groteskowe praktyki Polaków w innym, mniej irracjonalnym świetle " - proponujac ze mozna opisane przez nia zjawisak scalic i zrozumiec tylko nalezy sie przyznac do tych "mordow zalozycielskich i wszystkiego innego" - jednak jako prawadziwy badacz powinna rozwazyc i to co nasuwa sie kazdemu myslacemu czytelnikowi - ze jakis rodzaj szalenstwa rozwija sie naprawde - i to w jej glowie , a groteskowe praktyki ktore tropi sa artefaktem i efektem naduzywania i nadinterpretacji internetu. Zwlaszcza ze ta hafciarka haftujaca krzyzykami moze byc aluzja do Autorki by pisala krocej i sensowniej.
    • johnny_english Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 13:17
      sranie w banie... a ta cała "antropolożka" ma gów.no zamiast mózgu...
    • lewica_sk Wieszac za ziebro :) 20.02.12, 13:18
      "Żyd fajny, obrazek fajny, a jak trochę gorzej mam z kasą, Żyda wieszam do góry nogami, i kasa mu z kieszeni wylatuje, i znowu dobrze..." - zapewnia internautka.

za posrednie zebro :D
    • fackir gdyby nie ten artykuł to bym nie wiedział 20.02.12, 14:00
      gdyby nie ten artykuł to bym nie wiedział, że coś takiego istnieje. i pewnie nie tylko ja. czyżby płatna promocja? z drugiej strony nigdy nie interesowały mnie dewocjonalia, więc może.
    • bamberek11 Pierwszy raz słyszę o tym żydzie... 20.02.12, 14:21
      Gdzie on niby jest taki popularny? U nas w Wielkopolsce nie widziałem go w żadnej restauracji, żadnym biurze, domu... Ktoś coś chyba próbuje na siłe...
    • kapitan.kirk Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 15:21
      Wśród moich licznych wad, z całą pewnością nie ma i nigdy nie było antysemityzmu ani w ogóle jakichkolwiek inklinacji rasistowskich. Obawiam się jednak, że jeszcze kilka/kilkanaście takich „naukowo obiektywnych” tekstów i zacznę na poważnie zastanawiać się, czy nie jestem przypadkiem demode :-/ Kilka najpaskudniejszych chwastów:

"Żyd z pieniążkiem" w niczym nie przypomina znanej cepeliowskiej figurki starozakonnego Żyda żałobnika ani wirtualnej figury mściciela, wielce prawdopodobnej w kraju, który tak bardzo Żydów doświadczył.

Hmmm, a można wiedzieć co kryje się pod tym ogólnikowym stwierdzeniem: „kraj, który tak bardzo Żydów doświadczył”? Że w „kraju” miał miejsce Holokaust? Ale przecież „kraj” nie był tu współsprawcą, ale współofiarą – „kraj” nie prosił się wszak o wojnę i krwawą okupację, a przeciwnie, robił co mógł żeby do nich nie dopuścić. Że w Polsce zdarzał się antysemityzm? A gdzie, przepraszam, w pobliżu stosunki były bardziej serdeczne? Może w Niemczech, w Rosji lub we wszystkich tych okupowanych i profaszystowskich krajach Europy od Francji po Litwę i od Norwegii po Grecję, których władze cywilne ochoczo urzędowo współpracowały z Niemcami w dziele Zagłady? A może to wciąż powracające echa marca 1968? Ale przecież przymusową emigrację polskim Żydom zafundował wówczas komunistyczny rząd, ten sam który przeciwko własnemu „etnicznemu” narodowi nie wahał się w tym samym czasie wyprowadzać nie tylko szwadronów milicji i „aktywistów” z pałami, ale także czołgów i karabinów maszynowych; przeciętny Polak tyleż ma moralny obowiązek odpowiadać za wybryki Gomułki czy Kociołka, co przeciętny Żyd za czyny Różańskiego, Brystigerowej czy Minca.

Spróbujmy sobie wyobrazić, że gdzieś na świecie wiesza się na szczęście Polaków katolików...

No więc spróbowałem to sobie wyobrazić – i nic. Żadnego oburzenia, wstydu, niesmaku; raczej wydaje się na pierwszy rzut myśli, że byłoby to nawet miłe. Jeśli zresztą wziąć za dobrą monetę tezę Autorki, iż posiadacze owych obrazów z Żydami traktują je jak totemy czy inne „święte” przedmioty mające im magicznie przynosić szczęście (acz temat wydaje się z lekka wydumany, bo jakoś po domach szczególnie nie widuję takich widoczków; może po prostu Autorka w jakimś specyficznych kręgu się obraca), to przecież trzeba pamiętać że takie przedmioty otacza się niejako z definicji troską i szacunkiem, a nie lekceważeniem ani pogardą.

Zważywszy realia przedwojennej segregacji Polaków i Żydów, o których sam Bronisław Malinowski mówił, że były bardziej drastyczne niż te z południa Stanów Zjednoczonych, w wersji, którą przytacza internautka, przysłowie kompletnie nie ma sensu.

Kompletnie nie ma sensu przede wszystkim cała ta wypowiedź. Nie wiem co konkretnie napisał Malinowski na ten temat; wiem natomiast, że wyjechał z Polski na stałe w 1908, a niepodległą II RP odwiedził później raptem dwukrotnie, z króciutkimi wizytami. O „segregacji Polaków i Żydów” mógł więc wiedzieć głównie to, co wyczytał o niej w brytyjskiej i amerykańskiej prasie, której ton pod tym względem nie różnił się wówczas zasadniczo od dzisiejszej. Porównanie tej sytuacji z ówczesnym południem USA jest oczywiście piramidalnym nonsensem. Czy Autorka chce przez to powiedzieć, że w Polsce były np. osobne przedziały kolejowe, miejsca w tramwajach, restauracje, szkoły i oddziały wojskowe dla Polaków i Żydów, że może Żydom nie wolno było studiować ani zasiadać we władzach publicznych? A może to na południu USA według Autorki Murzyni mogli wówczas pracować jako adwokaci, sędziowie, policjanci, profesorowie, wyżsi oficerowie, urzędnicy państwowi…? Absurd tego zestawienia jest tym bardziej dojmujący, gdy ma się świadomość, że w czasie gdy w Polsce w latach 1937-1939 wprowadzono osławiony numerus clausus, czyli limit 10% studentów-Żydów na niektórych wydziałach uczelni – co jest do dziś słusznym powodem do wstydu – na czołowych uczelniach USA, takich jak Harvard czy Yale, limit dla Żydów (dużo niższy, bo od 2÷5%) obowiązywał już od ponad 20 lat i miał zostać zniesiony dopiero u progu lat 60.; na uniwersytetach północno-wschodnich stanów normą były również analogiczne kwoty maksymalne dla m.in. katolików (że o Murzynach w tym kontekście litościwie już nie będę się wypowiadał…).

W kraju, którego społeczeństwo tak bardzo wzbogaciło się na "zniknięciu" swoich Żydów, sporzący "Żyd z pieniążkiem" to czysta groteska.

A jakżeż to bardzo się nasze społeczeństwo wzbogaciło na Holokauście??? Ruchomości pokradło, meble, futra…? Wszystko to wszak zrabowali i wywieźli osobiście Niemcy, już na etapie wywózek i likwidacji gett, po których zostawały z nich już to dymiące zgliszcza (Warszawa, Białystok), już to rudery domów ograbione nie tylko ze wszystkich sprzętów, ale często gęsto i z rur wodociągowych, kabli i desek z podłogi… A może chodzi o domy, sklepy czy fabryki przejęte przez Niemców i upaństwowione albo przekazane w „powiernictwo”? Ale przecież zaraz potem komuniści zabrali domy, sklepy i fabryki także pozostałym przy życiu Polakom i w ogóle wszystkim ze względu na narodowość; a dziś ubiegać się o zwrot tego majątku Żydzi i Polacy musza na identycznych warunkach. Ot zagadka…

Ale w sumie nawet nie taka duża, bo poniższy tekst, stanowiący podsumowanie artykułu, mówi w zasadzie wszystko wprost:

Szukając wyjaśnień dziwacznej koniunktury na "Żyda z pieniążkiem", zwracamy się do Freuda. W "Totemie i tabu" rozwija on koncepcję "późniejszego posłuszeństwa", ściśle związaną z ewolucją sumienia. W tym ujęciu sumienie nie rodzi się przy wtórze trąb archanielskich. Jego źródłem jest mord założycielski, którego na przywódcy hordy pierwotnej dopuścili się jego zbuntowani synowie. Zdaniem Freuda synowie ojcobójcy "unieważnili swój czyn, oświadczając, że zabijanie substytutu ojca, totema, jest niedozwolone, i wyrzekli się owoców swojego czynu, odmawiając sobie uwolnionych kobiet". Zarówno religia totemiczna, jak i samo sumienie są wytworem poczucia winy synów, "próbą złagodzenia go i zjednania skrzywdzonego ojca poprzez późniejsze posłuszeństwo". Ludzkie społeczeństwo uważa Freud za oparte na winie za wspólnie popełnioną zbrodnię, a moralność za potrzebę zadośćuczynienia, którego domaga się świadomość owej winy. Jakkolwiek szalona może się to wydawać optyka, pozwala ona ujrzeć groteskowe praktyki Polaków w innym, mniej irracjonalnym świetle. "Żyd z pieniążkiem" chroniący polski dom, z którego go wypędzono, byłby w tym ujęciu koślawym znakiem inicjacji moralnej, do której przygotowywać się może, jak potrafi, polska świadomość zbiorowa.

Innymi słowy, nie ma już miejsca na żadne niedomówienia – nie to, że Polacy bywali antysemitami, nie to że wobec Zagłady zachowywali się często zbyt obojętnie, nie to że uratowali zbyt mało Żydów, a zbyt wielu padło ofiarami szmalcowników i innych szumowin. Powiedziane jest całkiem wprost i jasno: to Polacy osobiście zamordowali Żydów i wygnali ich z mieszkań, a teraz chcąc „unieważnić mord założycielski” (założycielski – czego…?) wieszają sobie obrazki z Żydem liczącym szmal… Ręce opadają :-O Autorce wróżę jednakowoż duże powodzenie rynkowe; choć niekoniecznie może akurat w dziedzinie antropologii kulturowej. I przepraszam za ten przydługi wpis, na temat na który zwykle się nie wypowiadam; jednak artykuł ten wkurzył mnie po prostu do białości :-(

Pozdrawiam
    • krypto Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 15:31
      Oczywiście.. znów o Polakach antysemitach.. "... którzy tak wzbogacili sie na zniknieciu swoich Żydów..." i oczywiscie teraz powinni płacić .. płacic.. płacić jak Niemcy...
    • krypto Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 15:37
      Oczywiście.. znów o Polakach antysemitach.. "... którzy tak wzbogacili sie na zniknieciu swoich Żydów..." o "kraju który ich tak doświadczył..." i oczywiscie teraz powinni płacić .. płacic.. płacić jak Niemcy...

Osobiśćie nie spotkałem się z zalewem tych figurek..
    • para-lela Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 15:47
      To co wypisuje ta KRETYNKA, a umieszcza GW to SKANDAL!!! Kapitan.kirk bardzo celnie wypunktował kłamliwe oszczerstwa. Normalnie powinno się podać do sądu za szerzenie nienawiści, to się w pale nie mieści jak można lać pomyje na Polaków. Może wreszcie trzeba się uczyć od Żydów dbania o swoje interesy. Oni zaraz by z takim paszkwilem zrobili prządek a sprawa byłaby w sądzie.
    • bzbz666 Żyd z pieniążkiem 20.02.12, 15:50
      Nic dziwnego, że Tokarska-Bakir budzi taką wściekłość naszego katolstwa-narodolstwa.
      Nic tak ludzi nie złości, jak wywlekanie na światło dzienne ich brzydkich postępków, a ona to właśnie robi.
      Bezcenne są badania terenowe, robione przez Tokarską-Bakir i jej studentów. Ona - zamiast jak inni mądrale z Warszawki teoretyzować się przy kawce - wzięła długopis, zeszyt i poszła w Polskę rozmawiać z rodakami. Zapisała ogromną ilość rozmów, z których wyziera zupełnie inny obraz naszego kraju i naszych rodaków, niż ten, który sobie katolstwo-narodolstwo wymyśliło. Oni chcieliby swój rasizm przedstawić jako szlachetną, bohaterską walkę w obronie zagrożonej polskości. Ale Tokarska-Bakir zachodzi z boku i bezczelnie im zagląda pod koszulkę - a tu się okazuje, że pod narodowo-katolicką koszulką brudne nogi i kołtun. Bo jeśli badania terenowe Tokarskiej-Bakir pokazują, że na przełomie XX i XXI wieku wśród ludu polskiego powszechna jest wiara w robienie macy z chrześcijańskich dzieci, to bledną wszystkie amerykańskie "polish jokes". Nawet najgłupsi z katolsko-narodolskich aktywistów czują, że wiara w takie debilizmy jest w epoce lotów kosmicznych kompromitująca. Te wiadra pomyj, które na tym forum wylewają na Tokarską-Bakir (podobnie jak na Annę Bikont czy na Grossa) świadczą o tym, że trafiła ich bardzo celnie i boleśnie, ujawniając to, co oni by chcieli ukryć, zakopać, zmieść pod dywan.
      Tak samo jak Kościół Katolicki chciałby sobie spokojnie, po cichu, w swoim kąciku, po staremu dymać katolickie dzieci - tak samo nasi narodole-katole nie życzą sobie, żeby im ktoś głośno wypomniał ich średniowieczną ciemnotę.

• para-lela Re: Żyd z pieniążkiem 20.02.12, 15:58
        musze ciebie rozczarować gdyż zdarzają sie także przypadki wykorzystywania seksualnego także przez twoich rabinów, biedaku myślałeś że twoi tego nie robią haha
      • letofon Re: Żyd z pieniążkiem 20.02.12, 16:15
        Bo jeśli b
        > adania terenowe Tokarskiej-Bakir pokazują, że na przełomie XX i XXI wieku wśród
        > ludu polskiego powszechna jest wiara w robienie macy z chrześcijańskich dzieci
        > , to bledną wszystkie amerykańskie "polish jokes
        To gdzie ona te badania robiła,i kiedy ???.Mieszkam w tym kraju od zawsze, jakoś nie spotykam się z taką "powszechną" wiarą w takie bzdety.Ba, gdybym z takim bzdetem wyskoczył to naraził bym się na śmieszność.Ktoś tu próbuje coś wmawiać na zasadzie może uwierzą.Jak widać nie uwierzyli.Zatem nie sil się na tak żałosną argumentację.Równie dobrze mógłbyś wmawiać że najwięcej wyznawców ma Światowid.Ty chyba sam nie wierzysz w to co piszesz,ale "ktoś "tego od Ciebie oczekuje więc piszesz.
      • syncc Re: Żyd z pieniążkiem 20.02.12, 16:23
        Doprawdy, ciemnota? średniowieczna? a co powiesz o błędach rzeczowych, których w artykule pełno (a tak pięknie je podsumował chociażby kirk o tu forum.gazeta.pl/forum/w,904,133476080,133532961,Zyd_z_pieniazkiem_podbija_Polske.html )

Jeśli (jak zakładasz) autorka ma rację, to dlaczego buduje swoja argumentację na pospolitych kłamstwach (typu segregacja w Polsce a segregacja w USA w międzywojniu i tak dalej)? Ot, zagadka. Podobna zagadką jest metodologia badań - przytoczony np. jeden cytat z netu (aha, aha, a kto go pisał, ten cytat? no ale pomińmy ten drobny problem), a potem płynne przejście do "internauci [liczba mnoga] cośtam cośtam" i dalej, jeszcze płynniej, kolejne uogólnienie do "Polacy cośtam cośtam". Po co to? skoro podobnież autorka ma rację?
      • sloonzak to opowiedz, jak sie twoi dorobili na Zydach ! 20.02.12, 22:46
        bedzie wiadomosc z pierwszej reki
    • napletgandalfa Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 15:59
      Nie wiem co do za moda na żyda na obrazku,kiedyś przy drzwiach wyjściowych z domu wisiała matka boska z pojemniczkiem na wodę święconą.
      Czy jeżeli zamiast opiekuńczych żydów posiadam dwa opiekuńcze maneki neko to jestem mniej chroniony oraz będę mieć mniej szczęścia?
      Maneki neko
      • para-lela Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 16:10
        jak widzisz żyd może przynosić tylko pecha, obsmarują taką gospodynie domową, która nawet nie ma pojęcia co się działo przed wojną, a umieściła portret w kuchni dla kompozycji, także zasada że od Żydów trzeba się trzymać jak najdalej jak widać jest najlepsza, bo inaczej i tak zrobią z ciebie krwiożerczego antysemitę choćbyś był bogu ducha winny. Jedyna nauka z GW od żydów jak najdalej.
    • palmao czyli lichwiarz podbija Polskę 20.02.12, 16:07
      zgadza się.
    • szalonymag Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 16:34
      szkoda czasu na czytanie tych antypolskich wypocin.....
      judo judzi...za długo był spokój..a autorka badań...no cóż każdy bełkot można wydrukować...nie każdy czytać z sensem kiedy sensu brak...życzę dalszych owocnych badań....rozumu...a Uniwersytetowi Warszawskiemu...hm hm ...trochę mądrzejszych badaczy,bo jeśli tacy wykładowcy tam wykładają...to lepiej go rozwiązać....a budynki przeznaczyć na cyrk....pasuje..jak ulał...
    • minipolak makabreska 20.02.12, 16:35
      i to tyle
    • robert9998 Żyd z pieniążkiem=antysemityzm i prostactwo 20.02.12, 16:53
      Załęże się ,że najczęściej kupują obrazek Żyda z monetą, ludzie o przekonaniach radio maryjnych.
      Ludzie prości, kojarzą Żydów, ze sknerstwem oszustwem i jakimś półlegalnym zarabianiem pieniędzy.
      Obarczając te przypominają mi II RP, oraz te prostacze czasy z getta ławkowymi itp.
      Paskudztwo.
      Pomyślmy jak poczulibyśmy się ,gdy obrazki z pijącymi wódkę z gwinta polakami, sprzedano w Izraelu.
      Czuję oburzenie w wszystkich dziennikach newsowych itd. Chcesz szacunku, szanuj innych!
      • kapitan.kirk Re: Żyd z pieniążkiem=antysemityzm i prostactwo 20.02.12, 17:05
        robert9998 napisał:

> Pomyślmy jak poczulibyśmy się ,gdy obrazki z pijącymi wódkę z gwinta polakami,
        > sprzedano w Izraelu.

Robercie, a skąd to porównanie? Czy oglądanie "pieniążka" jest czynnością naganną, szkodliwą czy poniżającą postać przedstawioną na obrazie; tak jak by to miało miejsce w przypadku gdyby przedstawiał on np. Żyda pijącego wódę, kradnącego etc.? Przecież to chyba oczywiste, że jest dokładnie na odwrót - skoro są jacyś ludzie, którzy wieszają cobie portrecik żydowskiego bankiera jako talizman mający im przynieść szczęście, to przecież oznacza to, że muszą mieć do niego z definicji stosunek pozytywny. Nie jestem ci ja wprawdzie antropologiem kulturowym; nie słyszałem jednak o takim fenomenie, jak ludzie obwieszający sobie ściany obrazkami budzącymi u nich wstręt lub niechęć, bo przecież byłoby to całkowicie pozbawione logiki.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka