Dodaj do ulubionych

Emerytury mundurowe. Popracują 10 lat dłużej ni...

09.03.12, 17:02
250 tys mundurowych to jest panstwo policyjne a i tak wyrecza ich rutkowski,25 lat pracy a kowalski prawie 50,a moze by tak schodzisz na emeryture zakaz podejmowania pracy ewentualnie zawieszenie swiadczen,niech panstwo odprowadza za nich skladke wtedy nie bedzie takie skore do rozbuchania sluzb
Obserwuj wątek
    • pelikan1969 kto z forumowiczów to wie ? 09.03.12, 17:47
      ''Lepiej nie ruszać mundurowych, bo się rozzłoszczą i wyjdą na ulice. Młodzi ludzie w wieku 35 lat (mundurowi) są już na »zasłużonej « emeryturze. Dlaczego nie można by było wydłużyć im stażu pracy do 35 lat? To chyba nie za dużo?'' - pisze urzędniczka po pięćdziesiątce.
      Mam pytanie do tej urzędniczki ...co miało by mnie skłonić wtedy do przyjścia do służby bo dotychczas jest to obietnica wcześniejszej emerytury. Jednego z moich poprzedników zapytałbym czy wie czym sie różni praca policjanta od tzw detektywa Rutkowskiego no bo obawiam sie że facet ze swoją znajomością tematu niedawno z drzewa zszedł.
      • vito3 Re: kto z forumowiczów to wie ? 09.03.12, 19:23
        niech wychodza to zobacza jak wyglada przadny wpie...czy nie rozumiesz palkinsie ze nie ma kraju na swiecie gdzie za 15lat grania w mola daja emeryture,nikt za ciebie nie oplaca skladek zerujesz na moich,na twoje miejsce sa tabuny chetnych, rutkowski tym sie od was rozni ze ma wyniki,jest was sto tysiecy walkoni,w zaduszki wyganiaja dziesiec tysiecy na drogi i wtedy was widac czyli normalnie wynurza was sie moze ze trzy tys ,gdy sie wchodzi na komende to biurek nawstawiane gesto a na ulicy nikogo,brzuchy piwne jak proboszcz a przestepcow trzeba wam przyprowadzic,alkoholizm kwitnie i nie ma dnia bez pijanego psa za kolkiem,gdybyscie byli pozyteczni i uzyteczni czy narod tak by was jebal,nadal miec psa w rodzinie to obciach bo jestescie banda pasozytow,schlana, skorumpowana,nieefektywna,
        • pelikan1969 Re: vito3 09.03.12, 19:52
          jedno pytanie ...skąd wiesz że jestem mundurowym...co Cie do takiego wniosku doprowadziło bo chyba nie myślenie ...co do Twojego "ciebie " czy "was" no ja sie na g... nie ślizgałem...przykro mi że Ty tego "zaszczytu" musiałeś dostąpić. Co do małej widoczności Policji może to o to chodzi by oni idiotów znali ...widzieli a nie Ty ich...przyszło Ci to do głowy? Przecież mogłeś też tam wstąpić...już wtedy myślenie sprawiało ból? A mogłeś w życiu mieć lepiej...
          • 33qq Re: vito3 10.03.12, 09:22
            to żeś cham, to widać, ale mniejsza z tobą. Nikt nie mówi, że mają służyć do 67 roku, niech będzie, że dopłacimy do tych darmozjadów, ale minimum 55 to nie jest żadna przesada.
          • vito3 Re: vito3 10.03.12, 14:24
            czuc cie psem i tyle w temacie, na gownie sie z toba faktycznie nie slizgalem byles tam sam,jakich debili przyjmuja na psiarnie wiesz dobrze ogladajac kolegow,nie nadaje sie do twojej pracy nie lubie aportowac wiec paluj sie
    • damnniel Jak zabieżecie wszystkie przywileje to pies.... 09.03.12, 17:53
      się nie odleje na tę pracę. Wszędzie daje się mundurowym przywileje bo nigdy nie wystarcza "hobbystów militarystów", a piękne idee można sobie wsadzić w dupę w obliczu błyszczącej gotówki. Skończy się... przywracaniem przywilejów i pytaniami czemu najważniejszych w państwie wożą samolotami mało doświadczeni piloci - ano dlatego że pozostali już dawno są w cywilu i maja "najważniejszych" tam gdzie krzyż kończy swoja szlachetna nazwę
    • ewa1-23 Emerytury mundurowe. Popracują 10 lat dłużej ni... 09.03.12, 18:36
      Dlaczego ja jestem dyskryminowana i muszę płacić składki emerytalne, a mundurowi nie? ŻĄDAM, aby zwykli podatnicy też NIE PŁACILI SKŁADEK!!!!
      Poza tym - emerytury od 67 roku życia dla zaczynających pracę w 2013!!!!! Mundurowi mają prawa nabyte, a zwykły podatnik NIE???? Toż to następna dykryminacja!!!!
      Co to za państwo patologicznej dykryminacji!!!!!
      • juni0 Re: Emerytury mundurowe. Popracują 10 lat dłużej 10.03.12, 13:03
        Nasz kraj byłoby stać na wiele, gdyby Nasze społeczeństwo UCZCIWIE płaciło podatki. Mam znajomą pracującą w US i dzięki temu wiem jak wielu rodaków UCZCIWIE płaci podatki na tych mundurowych i innych uprzywilejowanych nierobów. Wielu z wykrzykujących na emerytury mundurowych niech zrobi sobie swój własny rachunek sumienia czy faktycznie UCZCIWIE oddaje państwu to co należne. Ktoś napisze , że taki mamy system zmuszający do kombinowania aby przeżyć (I słusznie), ale w takim razie może od tego zacząć reformy aby ten system zmienić. Na forach wychodzi typowa mentalność POLACZKÓW zabrać innym bo mają lepiej. A może nie zabierać innym bo mają lepiej, tylko dołożyć tym co mają gorzej, ale żeby to się stało trzeba płacić UCZCIWIE podatki. Tylko budżetówka nie może kombinować z podatkami, w ogromnej większości firmy prywatne w większym lub mniejszym stopniu oszukują państwo. Być może jest to wina złego systemu skarbowego, ale również mentalności POLACZKÓW kombinatorów. POZDROWIENIA DLA POLACZKÓW :)
    • francek23 Agata Nowakowska Monika Wielowieyska do Policji 09.03.12, 19:48
      Dzisiaj przeczytałem komentarz tychże Pań redaktor i jedynie co mi się nasuwa, to zasugerować, aby te Panie popracowały jakiś czas w Policji, np. w Wydziale Prewencji -np. na interwencjach domowych, zabezpieczeniach meczu, "powalczyły" z "kibolami" przy użyciu pałki pod okiem uważnej kamery i nagrywających filmy na telefonach komórkowych... a potem wyobraziły sobie,że w tych szeregach stoi, np 60 letnia Policjantka zaciekle broniąca przechodniów...czy społeczeństwo będzie czuło się bezpiecznie?.... Jak w Policji jest tak swietnie, niepowtarzalnie to może one powinny zasilić jej szeregi, wesprzeć jej działania i potem pokazać, że 60- letni Policjant też potrafi .... Przeciez to ponoć inteligentne kobiety. Ja jednak myślę, że zmiany w Policji sprawią, iż cytując "Pułkownika Kwiatkowskiego" K. Kutza jej szeregi będą zasilali albo sadyści albo idioci...
    • rreegg Emerytury mundurowe. Popracują 10 lat dłużej ni... 09.03.12, 19:56
      Znów się czepiają. A przecież to taki ważny zawód, podobnie jak wojskowi, sędziowie, prokuratorze, górnicy, energetycy i nasi kochani nauczyciele. Proponuję wpisać do konstytucji, żeby już nikt więcej się nie czepiał następujące reguły ze względu na znacznie tych zawodów dla państwa:
      - policjanci - na emeryturę po 5 latach służby, emerytura na podstawie ostatniego wynagrodzenia i urzędowo podwyżka ostatniej pensji o 300 % i obowiązkowo zatrudnienie następnego dnia na etacie cywilnym plus nieograniczona emerytura oczywiście
      - wojskowi - 3 dni pracy: 1 dzień: nominacja, 2 dzień: nominacja generalska, 3 dzień emerytura
      - sędziowie - stan spoczynku po 10 wyrokach skazujących
      - prokuratorzy - wniesionych 10 aktów oskarżenia - stan spoczynku
      - górnicy - do roboty tylko po wynagrodzenie i barbórkę
      - nauczyciele - 9 miesięcy wakacji i 3 miesięcy nauki, po każdych 6 miesiącach 1 rok urlopu na poratowanie zdrowia. pensum 6 godzin
      - energetycy - 3 tony miesięcznie deputatu węglowego
      A reszta nie marudzić i pracować do 80-siątki. I dołożyć pracy 60-letnim kasjerkom i monterom rusztowań, bo chyba im się nudzi, że narzekają na przywileje policjantów i innych, a przecież wiadomo, że komu, jak komu, ale im się należy!!!
      • francek23 Re: Emerytury mundurowe. Popracują 10 lat dłużej 09.03.12, 20:01
        Komentarz "desperados", ciekawe jaki zawód wykonuje jej autor... chyba nie lubi swijej pracy
    • krakarak Pracodawcy doradzają premierowi jak robole mają 09.03.12, 20:29
      pracować za darmo i mieć najniższe emerytury. Hodują armię niewolników pracujących za głodowe pensje. Może premier pogoni pracodawców a posłucha rad pracowników i zapewni im wyższe, godziwe zarobki za ich pracę. W Polsce zawsze wyrównywano w dół. Tylko władza pięła się po placowych kominach.
    • 33qq Emerytury mundurowe. Popracują 10 lat dłużej ni... 09.03.12, 20:56
      cholerne darmozjady mundurowe
    • mieszaniec-zopola Emerytury mundurowe. Popracują 10 lat dłużej ni... 09.03.12, 20:58
      To jest zwykle okradanie innych obywateli w dodatku dzialajace na zasadzie kumulacyjnej. Mundurowi i tak dostaja wieksze uposazenia, zas maja prace nawet mniej stresowa niz konstruktor mostom lub nawet zmotoryzowany handlowiec (za wyjatkiem tych co byli na wojnie, ale po co tam jecdhali to raz i ciezkei oieniadze za to dostali to dwa). Moim zdaniem mudurowi o ile sie nie nadaja w pewny mwieku do pracy w mundurze, to powinni prace zmienic, t.j. powinni byc normalnie zwolnieni za odprawa i niech szukaja sobie roboty gdzie indziej, zas emerytura na koncie nie ch czeka do 67 roku zycia, tak ja u wszystkich. Kazde inne rozwiazanie to bandytyzm. Ja jestem kontruktorem i juz jestem wykonczony nierwowo i do zadnej emerytury nie dozyje,. Taki trep na mnie pasozytuje, bo zezre moje pieniadze. Zreszta oni wszyscy pracuja i zabieraj miejsca pracy innym, bopracodwacy ich wola, bo niemusza placic ZUS.
      Wszyscy powinni byc wlaczeni do powszechnego systemu wlacznie z sedziami. Inaczej po prostu sie nawzajem okradamy.
      Prof. Wiktorow zwrocila uwage, ze zwiazkowcy mundurowi zrobili min. Boniego w konia i teraz maja lepsze warunki niz mieli dotad. Zamiast zrownac ich prawa Boni zrobil im jeszcze lepiej, a nam pozostlaym - gorzej.
      Chamstwo, dlaczego moje prawnuki i praprawnuki maja pracowac na tych pasozytow,.
      • pelikan1969 Re: mieszaniec-zopola 09.03.12, 21:36
        "Moim zdaniem mudurowi o ile sie nie nadaja w pewny mwiek
        > u do pracy w mundurze, to powinni prace zmienic,"
        Nie ma sprawy ...tylko zapomniałeś biedaku że do służb mundurowych przychodzi sie dobrowolnie zróbmy im do lat 67 ...prosze bardzo a potem obserwujmy ...rezultat bedzie taki ci co pracują pracować bedą musieli ale prawdopodobnie oni też kiedys przejdą na emeryture. Nie wiem jaki Twój zawód ("kontruktorem") ale na tych proponowanych warunkach przez Ciebie warunkach do mundurówki przyjdzie desperat a chyba nie o takich by Ci chodziło.
      • mazur.krzysztof Jak włączyć mundurowych do FUS - konkretna propo 10.03.12, 20:02
        Zamiast narzekać że propozycja rządowe są złe, one są złe i niekorzystne dla podatników, konkretna propozycja jak włączyć wszystkich mundurowych do powszechnego systemu emerytalnego: Emerytury mundurowe

Gazeta Wyborcza, która od 3 lat rzetelnie informuje o szkodliwych propozycjach rządowych i związkowych niech dopuści do druku alternatywne propozycje i dyskusje nad nimi.
    • 83kubus Emerytury mundurowe. Popracują 10 lat dłużej ni... 09.03.12, 22:13
      heh smiać mi się chce jak czytam niektóre wypociny. Szkoda, że nikt nie chce słuchać samych policjntów, strazników, strażaków etc...
      jako policjant z chęcią bym popracował 25 a jak Bóg da i 30 lat; bo dlaczego nie??
      ale skoro likwidują przywileje niech dadzą w zamian to, co wy wszyscy macie od dawna...
      a mówię tu m.in. o mozliwości dodatkowej pracy, o płaceniu za nadgodziny, za pracę w święta, o tym, żeby nie trzeba było "srajtaśmy" zatrzymanym z domu przywozić etc...
      i z wielką chęcią przyjmę takie właśnie zmiany bo zamista niecałe 1900 nagle moja pensja skoczy do blisko 2500 jak sobie po ostatnim miesiącu wyliczyłem...
      i niech się Kowalski nie zdziwi jak mu zaginie ktos bliski, że on moszuka ale tylko do 14 bo pracuje tylko 8 godzin a służba to się skończyła razem z reformą... :P
      heh zobaczymy czy wtedy będziecie chcieli, zebyśmy wszyscy mieli "równe" prawa
    • max5lat Mlodzi popracuja... 09.03.12, 23:54
      ...a stare ubeki beda pic ich zdrowie na zasluzonych emeryturach...
      oto panstwo prawa...
    • mazur.krzysztof Proponujcie alternatywne rozwiązania 10.03.12, 20:09
      Proponowane zmiany w emeryturach mundurowych są złe. Utrwalają obecne przywileje. Nie dają istotnych oszczędności dla budżetu państwa. Przedstawiona propozycja została podyktowana rządowi przez związki zawodowe.

Dzisiaj wojskowy po 20 latach pracy może odejść na emeryturę w wieku 40 lat. Otrzyma emeryturę w wysokości 40% wynagrodzenia z ostatniego roku, którą będzie pobierał przez ok. 34 lat (łączna wartość wypłaconych emerytur wynosi 34 lata * 0,4 rocz. wyn. = 13,6 rocz. wyn.) Wg propozycji rządu ten sam wojskowy będzie mógł przejść na emeryturę w wieku 55 lat, wtedy będzie miał 35 lat pracy i otrzyma emeryturę w wysokości 70% wynagrodzenia z ostatniego roku, którą będzie pobierał przez ok. 22 lat (łączna wartość wypłaconych emerytur wynosi 22 * 0,7 = 15,4). W proponowanym rozwiązaniu, wartość emerytury pracownika mundurowego będzie znacznie wyższa niż w obecnie obowiązującym. Oszczędności dla budżetu wynikać będą ze zmniejszenia liczby emerytów mundurowych, których docelowo może być mniej o ok. 30-40 proc. Proponowany system nie pozwoli na podwyżki wynagrodzeń, po prostu nie będzie nas stać jako podatników płacić dobre wynagrodzenia i wynikające stąd jeszcze wyższe emerytury mundurowe. Co gorsze powoduje on że do pracy służbach mundurowych, w szczególności do wojska do straży pożarnej i policji w mniejszym stopniu, idą osoby o mentalności emerytów, a to nie jest miejsce pracy dla nich.

Propozycję zmian emerytur mundurowych zawarto w: Nowy system emerytur mundurowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka