Dodaj do ulubionych

Ile procent dla Kościoła

04.04.12, 07:51

Mamy XXI wiek duża część społeczeństwa wierzy w Boga,ale patrząc na działania tych bydlaków w sukienkach,zastanawia się czy on istnieje dokonać rozdziału państwa od kościoła niech te zwierzęta złapią się za robotę będzie mniej gwałtów i molestowań.
Obserwuj wątek
    • shadowthrone Rozwiązania z tych krajów co zbankrutowały. 04.04.12, 07:56
      Za podobno w Hiszpanii panował potworny Zapateryzm. Może jednak nie była tam aż tak źle szacownym pasożytom?
      • mnbvcx a moze model francuski? 04.04.12, 08:49

• yan.nick Re: a moze model francuski? 04.04.12, 14:32
          mnbvcx napisał:

>
          Zaraz nasi hierarchowie zakrzyczą: to wojna w Kościołem, nie zgadzamy się!
          To uszczuplenie praw nabytych!
          Jakich nabytych? - pytam?
          Do czego?
        • ksiadzpe_do_fil Re: Ksieza lubia po francusku :)) 04.04.12, 16:10
          Oj, bardzo lubia. Zwlaszcza z nieletnimi!
      • antekguma1 Odwracanie uwagi 04.04.12, 11:48
        Jedno wielkie odwracanie uwagi od faktu, ze te ok 100 mln dla czarnej zarazy to kropla w morzu pieniędzy jakie kościelne pasorzyty wysysają z budżetu państwa i budżetów samorządowych. Szacunkowo watykańska mafia doi państwo polskie co roku na kwotę 5 mld zł. To co to jest te głupie 100 mln.
    • kotek.filemon Re: Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 07:59
      Tylko osobny podatek kościelny. Żadnych odpisów. Ewentualnie pójść na to, że już istniejący odpis na OPP można przeznaczyć na zarejestrowane wyznanie.
      • pojemniczek Re: Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 08:59
        "Żadnych odpisów"

Zgadzam się. Już dzisiaj można odpisywać datki na grupy wyznaniowe w rozliczeniach podatkowych.
        Może, by tak zrobić większa "reformę wyznaniową" i stworzyć w naszym prawie osoby prawne pod nazwą "Grupa Wyznaniowa + jej nazwa", czyli np. Grupa Wyznaniowa Kościół Katolicki. Te osoby prawne zatrudniałyby pracowników (np. księży, zakonnice, imamów, popów, pastorów, "pracowników cywilnych") i opłacałyby za nich składki tak jat to robią przedsiębiorstwa. Dodatkowo należałoby zrobić te osoby prawne płatnikami VAT, tak żeby np. za ślub, pogrzeb, i inne czynności można było dostać rachunek.
        • kotek.filemon Re: Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 09:05
          pojemniczek napisała:

> Te osoby prawne zatrudniałyby pracowników (np. księży, zakon
          > nice, imamów, popów, pastorów, "pracowników cywilnych") i opłacałyby za nich sk
          > ładki tak jat to robią przedsiębiorstwa.

Wystarczyłoby obarczyć tym zadaniem już istniejące związki wyznaniowe, nieco zmieniając ich umocowanie prawne.

> Dodatkowo należałoby zrobić te osoby p
          > rawne płatnikami VAT, tak żeby np. za ślub, pogrzeb, i inne czynności można był
          > o dostać rachunek.

Raczej wprowadzić obowiązek rejestracji darowizn, wówczas każde "co łaska" byłoby oficjalną darowizną na cele kultu religijnego do uwzględnienia w PIT.
    • mr_flash Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 08:12
      Kościół otrzymał swoje majątki - co było powodem powołania funduszu kościelnego. Jeśli obywatele chcą wspierać swój kościół nikt im tego nie zabrania niech czynią to ze swojego portfela. Mogą oddać nawet 50% jeśli ich na to stać. Państwo nie powinno wspierać kościołów. I tak już dużo dostają w ramach lekcji religii. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest rozwiązanie niemieckie. Chcesz wpierać swój kościół to się opodatkuj. Ale z własnych pieniędzy. Wtedy okaże się czy rzeczywiście w Polsce jest 90 % katolików jak często mówi hierarchia kościelna gdy im jest to wygodne.
      • tymon99 Re: Ile procent dla Kościoła 07.04.12, 08:52
        mr_flash napisał:

> Kościół otrzymał swoje majątki - co było powodem powołania funduszu kościelnego

nie. powodem powołania funduszu kościelnego było to, że kościół stracił swoje majątki na podstawie rozmaitych ustaw i dekretów. nic z tych majątków zwrócone nie zostało (to, co zwracały komisje majątkowe, było za majątki odebrane z naruszeniem prawa).
        • yan.nick Re: Ile procent dla Kościoła 07.04.12, 10:45
          tymon99 napisał:

> mr_flash napisał:
          >
          > > Kościół otrzymał swoje majątki - co było powodem powołania funduszu kości
          > elnego
          >
          > nie. powodem powołania funduszu kościelnego było to, że kościół stracił swoje m
          > ajątki na podstawie rozmaitych ustaw i dekretów. nic z tych majątków zwrócone n
          > ie zostało (to, co zwracały komisje majątkowe, było za majątki odebrane z narus
          > zeniem prawa).
          >
          - Ale mądry się znalazł, możesz ty jaki seminarzysta? FK miał być na emerytury z majątku odebranego, ZOSTAŁ zwrócony, koniec, należy zlikwidować FK. Tyle w tej materii.
    • frey8b Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 08:47
      Katolicy niech utrzymują wypasionych Biskupów i resztę czarnej gawiedzi, ale nie kosztem budżetu, żadnych odpisów, odpisy to nic innego jak dalsze finansowanie tylko inną drogą.
      Kościół odebrał "swe dobra" i czas aby oderwać go od cycka jakim jest budżet krajowy, wystarczy że doi wiernych. Jak wiernym się to podoba niech kościołowi dadzą drugi cycek do dojenia lecz własny . Kościół teraz pokazuje swoją pazerność, rządzę wydarcia jak najwięcej kasy, nie patrząc na to że niema na służbę zdrowia, zasiłki dla bezrobotnych, itd.byle kościół by dostał.CHAMSTWO do potęgi 5ej.
    • boznik1 Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 08:48
      ZERO!!! odpisow, niech wierzacy utrzymuja sobie kosciol sami bez udzialu SP.
      • inkwizytorstarszy Re: Ile procent dla Kościoła 05.04.12, 03:08
        boznik1 napisał:

> ZERO!!! odpisow, niech wierzacy utrzymuja sobie kosciol sami bez udzialu SP.
        No, kochany, 1000 lat nieróbstwa zrobiło swoje, a ten wredny narodek mądrzeje, i nie chce ich utrzymywać... Chyba rzucą klątwę na niegrzeczne owieczki....
    • koloratura1 Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 08:53
      Duchowni ... obawiają się, że po wprowadzeniu odpisu od podatku pieniędzy będzie mniej.

Trudno...
    • jurek4491 Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 09:18
      I to ma się nazywać likwidacja Funduszu Kościelnego, rząd mydli oczy społeczeństwu, mini-spudniczki dalej będą żyć w przepychu na krzywy ryj na koszt państwa.
    • hassy Rzeczą genialną.... 04.04.12, 10:07
      ... w katolickich pismach i tradycjach są wszelkie odniesienia do pasterstwa. Bardzo trafnie oddają istotę rzeczy. Czy bowiem mądry pasterz może ufać, że jego owieczki same i dobrowolnie się zgłoszą do bacówki z codzienną porcją mleka? Ależ skąd, trzeba je spędzić, złapać między kolana i wydoić. I dokładnie tak (bardzo trafnie) rozumują hierarchowie. Przecież nie można parafialnym owieczkom pozwolić na dowolność i dobrowolność, bo a nuż się okaże że ich deklarowane wiernopoddańcze beczenie jest tylko na pokaz i tak naprawdę wolą pląsać radośnie po łące zamiast grzecznie z mleczkiem do bacówki? Należy skonstruować mechanizm, który owieczki łapie i doi. A tu nagle państwo proponuje brak takiego mechanizmu - toż to groza!

Cenię w sumie ministra Boniego za tęgą głowę i pracowitość. Trudno mi uwierzyć, że ten debilny pomysł z ekwiwalentem zrodził się pod jego czapką. Ale swoimi wypowiedziami go firmuje - WSTYD! W tej sprawie trzymam kciuki za Rostowskim. Co do procenta można dyskutować (oczywiście, najlepiej byłoby aby to robić w obrębie już istniejącego 1% na OPP), ale konieczne wg mnie jest zachowanie dobrowolności wsparcia - wszelkie "wyrównywania z budżetu państwa" to sabotowanie całej idei i działanie na szkodę społeczeństwa.
      • awior122 Re: Rzeczą genialną.... 04.04.12, 17:47
        hassy napisał:

> ... w katolickich pismach i tradycjach są wszelkie odniesienia do pasterstwa. B
        > ardzo trafnie oddają istotę rzeczy. Czy bowiem mądry pasterz może ufać, że jego
        > owieczki same i dobrowolnie się zgłoszą do bacówki z codzienną porcją mleka? A
        > leż skąd, trzeba je spędzić, złapać między kolana i wydoić. I dokładnie tak (ba
        > rdzo trafnie) rozumują hierarchowie. Przecież nie można parafialnym owieczkom p
        > ozwolić na dowolność i dobrowolność, bo a nuż się okaże że ich deklarowane wier
        > nopoddańcze beczenie jest tylko na pokaz i tak naprawdę wolą pląsać radośnie po
        > łące zamiast grzecznie z mleczkiem do bacówki? Należy skonstruować mechanizm,
        > który owieczki łapie i doi. A tu nagle państwo proponuje brak takiego mechanizm
        > u - toż to groza!
        >
        > Cenię w sumie ministra Boniego za tęgą głowę i pracowitość. Trudno mi uwierzyć,
        > że ten debilny pomysł z ekwiwalentem zrodził się pod jego czapką. Ale swoimi w
        > ypowiedziami go firmuje - WSTYD! W tej sprawie trzymam kciuki za Rostowskim. Co
        > do procenta można dyskutować (oczywiście, najlepiej byłoby aby to robić w obrę
        > bie już istniejącego 1% na OPP), ale konieczne wg mnie jest zachowanie dobrowol
        > ności wsparcia - wszelkie "wyrównywania z budżetu państwa" to sabotowanie całej
        > idei i działanie na szkodę społeczeństwa.

Masz rację, model pasterski dobrze określa stosunek: wierzący - kościół.
        Znając Boniego z wypowiedzi jego, jestem przekonany, że owe "wyrównywania z budżetu państwa" po zatwierdzeniu jakiegoś poziomu odpisu, np. 0,4 proc, spotkałyby sie z figą pokazaną Episkopatowi w sytuacji, gdyby onże domagał się dodatkowej kasiorki z budżetu.
      • panbuchman Chcesz chrzcin, ślubu, pogrzebu? - pokaż PIT. 06.04.12, 10:55
        .
    • grastep00 1% i nic więcej.... 04.04.12, 10:09
      Jezeli "wierni" przeznaczą jakąś kwotę od podatku na Kościół to w zamian kler nie będzie miał PRAWA żądać "co łaska"/najmniej 500 zł/za śluby,pogrzeby itd. Taki zapis powinien być podpisany i podany do publicznej wiadomości.Dość już ściagania haraczy nawet za najmniejszą wykonaną czynność! Kler NAWOŁUJE do życia w ubóstwie,pokorze a sam .........?!Czas równiez na to,aby wierni przestali dawać na tacę. Rzadziej wtedy sukienkowi będą zmieniać LUKSUSOWE SAMOCHODY.Czym jeżdżą ,proszę popatrzeć !
    • 3miastoorg znowu mamy teatr dla publiki 04.04.12, 10:14
      nihil novi, z jednej formy finansowania Kościoła przez państwo, przechodzimy do drugiego. Publice sprzeda się spektakl, że Platforma zamknęła kanał z pieniędzmi, ale z tego co widać - rozwiązania jakie są wypracowywane w żaden sposób nie wpłyną dodatnie na budżet państwa, oraz kwoty jakie będą płynąć do Kościoła z naszych pieniędzy. Zwykła socjotechnika dla maluczkich.
    • antropoid Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 10:35
      "Czy Kościołowi uda się wynegocjować więcej niż 0,3 proc. odpisu od podatku przez wiernych? Wiele na to wskazuje"
      -------------------------

Całkiem możliwe w tym pieprzniętym bantustanie, w którym rozdział państwa i kościoła istnieje tylko na papierze, a "negocjacje" z klerem politycy prowadzą zawsze na klęczkach.

• oryginalnystahustah Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 10:36
      To jest naprawdę oburzające. Wstrętne, pazerne grubasy w śmiesznych sukienkach nie patrzą, że w Polsce brakuje pieniędzy na wszystko. Ważne, żeby koryto tych świń było wciąż pełniusie. A państwo ma swoich obywateli za idiotów, próbując wmówić nam, że cokolwiek się zmieni w związku z finansowaniem. Państwo powinno zerwać konkordat, znacjonalizować ziemię i nieruchomości, co do których istnieje podejrzenie, że przekazano je bezprawnie, przestać opłacać zus i ubezpieczenie klechom, bo od tego jest firma, która ich zatrudnia, czyli kościół i w końcu zlikwidować fundusz kościelny, w zamian pozostawiając możliwość dodatkowego, dobrowolnego opodatkowania się wiernych, którzy chcą łożyć na swój kościół. W kazdym innym wypadku jesteśmy tylko dojną krową tej pazernej bandy. Lepiej się pan nie ośmieszaj, panie Boni, bo miałem pana za rozsądnego waceta, ale niestety, mimo deklaracji pana Tuska, że klękał nie będzie, przed klerem dupy nadal rozwarte...
      • jqu Re: Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 10:49
        A wystąpiłeś z KRK? Jeśli nie - to dlaczego?
        • oryginalnystahustah Re: Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 10:56
          jqu napisał:

> A wystąpiłeś z KRK? Jeśli nie - to dlaczego?

Wystąpiłem przyjacielu, jakieś 4 lata temu :)
        • jurek.1954 Re: Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 10:59
          jqu napisał:

A czy mnie ktoś pytał czy chcę przynależeć do KRK ? Zostałem tam przypisany jako niemowlę, jak chłop pańszczyźniany do roli. Podoba mi się zasada dobrowolności i świadomego wyboru. Ale tego nie chce KRK. Bardzo dobre i praktyczne rozwiązania niemieckie nie przejdą. Poza mniejsza kasą KRK boi się weryfikacji katolicyzmu w Polsce (przynajmniej w gronie podatników).
          Ja jestem poza kościołem (bez głupich formalizmów typu "wystąpienia z kościoła"), nie płacę "na czarnych" i jest mi z tym bardzo dobrze.
        • yan.nick Re: Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 14:37
          jqu napisał:

Hej, proboszczulku, dlaczego ktoś ma występować z czegoś do czego nie wstępował? Bo nie z własnej woli się nie liczy.
          Poza tym, to występowanie na warunkach krk jest nielegalne, nijak umocowane prawnie - oczywiście prawem cywilnym, gdyż prawo kanoniczne to g... gniot.
      • ksiadzpe_do_fil Re: Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 16:16
        Zgadzam sie z Toba w 100%.
    • mer-llink Może być nawet 10%..Ale..... 04.04.12, 10:37
      Według mnie moze być 10x wiecej niz mówi min. Gowin/Boni.
      Pod warunkiem, że koscioły będa p-łacić podatki jak kazdy podmiot.
      • alto11 Re: Może być nawet 10%..Ale..... 04.04.12, 11:04
        <Katolicy niech utrzymują wypasionych Biskupów i resztę czarnej gawiedzi, ale nie kosztem budżetu, żadnych odpisów, odpisy to nic innego jak dalsze finansowanie tylko inną drogą.
        Kościół odebrał "swe dobra" i czas aby oderwać go od cycka jakim jest budżet krajowy, wystarczy że doi wiernych. Jak wiernym się to podoba niech kościołowi dadzą drugi cycek do dojenia lecz własny . Kościół teraz pokazuje swoją pazerność, rządzę wydarcia jak najwięcej kasy, nie patrząc na to że niema na służbę zdrowia, zasiłki dla bezrobotnych, itd.byle kościół by dostał.CHAMSTWO do potęgi 5ej. ZERO!!! odpisow, niech wierzacy utrzymuja sobie kosciol sami bez udzialu SP.
        Duchowni ... obawiają się, że po wprowadzeniu odpisu od podatku pieniędzy będzie mniej.
        Trudno...
        I to ma się nazywać likwidacja Funduszu Kościelnego, rząd mydli oczy społeczeństwu, mini-spudniczki dalej będą żyć w przepychu na krzywy ryj na koszt państwa.
        To jest naprawdę oburzające. Wstrętne, pazerne grubasy w śmiesznych sukienkach nie patrzą, że w Polsce brakuje pieniędzy na wszystko. Ważne, żeby koryto tych świń było wciąż pełniusie. A państwo ma swoich obywateli za idiotów, próbując wmówić nam, że cokolwiek się zmieni w związku z finansowaniem. Państwo powinno zerwać konkordat, znacjonalizować ziemię i nieruchomości, co do których istnieje podejrzenie, że przekazano je bezprawnie, przestać opłacać zus i ubezpieczenie klechom, bo od tego jest firma, która ich zatrudnia, czyli kościół i w końcu zlikwidować fundusz kościelny, w zamian pozostawiając możliwość dodatkowego, dobrowolnego opodatkowania się wiernych, którzy chcą łożyć na swój kościół. W kazdym innym wypadku jesteśmy tylko dojną krową tej pazernej bandy. Lepiej się pan nie ośmieszaj, panie Boni, bo miałem pana za rozsądnego waceta, ale niestety, mimo deklaracji pana Tuska, że klękał nie będzie, przed klerem dupy nadal rozwarte...>
        TAK TRZYMAĆ I NIE POZWOLIĆ CZARNYM NA DOJENIE POLSKI
      • yan.nick Re: Może być nawet 10%..Ale..... 04.04.12, 14:43
        Zgoda, ale niech każdy płaci sam, nie z kasy państwa, jak jest w projekcie. Kto to wymyślił, by państwo finansowało emerytury księży? Ktoś mi powie, komu to się w głowie uknuło? Bo chyba Boni tego sam nie wymyślił.
    • garfield69 Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 10:50
      Tusk kłamał, kłamie i zawsze będzie kłamał.
      Zakony i cały KK w Polsce otrzymał miliardy złotych z naszych publicznych pieniędzy.
      Za komuny zresztą tez się rozwijał nadzwyczajnie. Księża zawsze byli pod ramię z władzą.
      Co to znaczy, że jak zabraknie kasy z odpisów to rząd dopłaci z budżetu ?
      ŻADNYCH odpisów !!! Odpisy na KK to ubożenie naszego budżetu, z którego finansujemy oświatę, służbę zdrowia, policję, wojsko i rozbudowę infrastruktury. Jesteśmy i nadal pozostaniemy skansenem Europy !
      Żądam wyborów przedterminowych !!! Na pohybel POPIS-owi.
    • pablobodek "Kto nie chce pracować, niech też nie je" !!! 04.04.12, 10:57
      "Kto nie chce pracować, niech też nie je."
      Źródło: II List Pawła Apostoła do Tesaloniczan, 3,10,53 n.e.

Sprawa najważniejsza:
      Jeśli jakaś osoba, czy instytucja oczekuje wsparcia finansowego od podatników, to musimy znać stan jej majątku, przychodów, rozchodów.
      Dane, które opublikowała ostatnio KAI są kpiną z Polaków.
      Polscy podatnicy muszą poznać finanse Krk zbadane przez biegłych księgowych, przez niezależną, profesjonalną firmę audytorską, zgodnie z przepisami polskimi.
      Krk nie może działać jak mafia, nie może być państwem w państwie i kpić z polskiego prawa, z polskich sądów i innych instytucji jednocześnie żądając ogromnego haraczu.

Ta sekta kosztuje nas 10-30 mld zł !!
      Inaczej - wara od naszych podatków.
      Żądam wypowiedzenia konkordatu !!
      RUCHU PALIKOTA - naprzód, po świecką Polskę !
    • nasan Debilizm 04.04.12, 11:59
      rzadowe ku... i ku... koscielne robia to co umieja najlepiej, czyli dymac na kase charujaych za gorsze ludzi.
    • nastra Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 12:21
      Ja tylko w kwestii formalnej: Czy kościół zapłaci podatek od otrzymywanych kwot za udzielane sakramenty święte typu: chrzest, komunia, bierzmowanie, ślub oraz za udział w pogrzebie? Dlaczego ja muszę płacić podatek za otrzymywane wynagrodzenie czy emeryturę, a kler nie? Dosyć nierówności podatkowej!
      • tymon99 Re: Ile procent dla Kościoła 07.04.12, 08:53
        nastra napisała:

> Ja tylko w kwestii formalnej: Czy kościół zapłaci podatek od otrzymywanych kwot
        > za udzielane sakramenty święte typu: chrzest, komunia, bierzmowanie, ślub oraz
        > za udział w pogrzebie?

ależ płaci już dziś, dziecko drogie!
    • spalinowabiedrona Ludzie!!! Jawność przedewszystkim 04.04.12, 12:28
      Żeby nie powtórzyła się chryja taka jak z komisją majątkową, to musi być zagwarantowana ze strony Kościoła jawność publikacji dochodów z tych 0,3 %. Tak jak robią to organizacje OPP - sprawozdanie finansowe, za które biorą odpowiedzialność karną. Pan Rostowski (pierwszy raz się chyba z nim zgadzam) ma rację, że nadwyżka z 0,3% nie byłaby zwracana, ale także dlatego, że strona kościelna "zawsze byłaby na minusie" (vide Komisja Majątkowa) - stąd konieczność jawnego rozliczenia się z darowanego im procentu. Niestety historia pokazuje, że "nie kradnij" jest "ciutkę" mniej ważne od "korzystaj z okazji". W końcu to taki męski wabik :).
    • dinko11 Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 12:58
      ZERO DLA BANDY PEDOFILII WATYKANSKICH A JESZCZE MUSZĄ P[ŁACIC PODATKI,BO TE CZARNE ŚCIERWA ZA WSZYSTKO KASUJĄ CIEMNĄ HOŁOTE
    • maura4 Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 13:29
      Najważniejsze pytanie brzmi, dlaczego państwo musi finansowac kościół ? Dla mnie wręcz podstawowe, bo nie wiem i nie mogę uzyskać od nikogo odpowiedzi. Nie chcę słyszeć o działalności chrytatywnej, bo jeżeli prowadzą jakąś placówkę, to dostają kasę. Nie bardzo też interesuje mnie konkordat, bo podpisaliśmy go z własnej woli. To znaczy politycy podpisali. Chodzi mi o to, co tkwi u podstawy finansowania kościołów przez państwo.
      • yan.nick Re: Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 14:39
        maura4 napisała:

> Najważniejsze pytanie brzmi, dlaczego państwo musi finansowac kościół ?

- Też tego nie rozumiem. Te 0,3% z kasy państwowej, kto to wymyślił?
        Przecież to nic nie zmienia w dotychczasowym układzie, zamienił stryjek siekierkę na kijek.
        Przecież im się nic nie należy. Jak chcą, niech zarobią. Zresztą, już to robią, wynajmując odzyskane kamienice.
    • dzi1a niech konkurują o 1 % z OPP : schroniskami dla zwi 04.04.12, 13:42
      nic poza dotychczasowy 1 % i wyrównywanie z budżetu
      • oryginalnystahustah Re: niech konkurują o 1 % z OPP : schroniskami dl 04.04.12, 13:56
        dzi1a napisała:

> nic poza dotychczasowy 1 % i wyrównywanie z budżetu

Jakie "wyrównanie"? Za co niby? Kościół W ŻADEN sposób nie przyczynia się do zwiększenia zamożności obywateli, do ich dobrobytu, poprawy standardu zycia, więc nie powinien dostawać ŻADNYCH pieniędzy obciążających budżet państwa. Jedyne rozwiązanie, to patent niemiecki - dodatkowe opodatkowanie zdeklarowanych wiernych. Każda inna opcja to drenowanie kasy RP.
        • ksiadzpe_do_fil Re: niech konkurują o 1 % z OPP : schroniskami dl 04.04.12, 16:30
          Masz racje. Jakze wielu ludziom trudno jest jest uwierzyc, ze ta rakotworcza komorka (KK) powinna byc wycieta juz dawno. Oni sa zupelnie nieproduktywnym, chorym organizmem, ktory jedzie na doopie zwyklych ludzi od dwoch tysiecy lat. Jakiekolwiek wspomaganie finansowe z kasy budzetowej jest jednym wielkim nieporozumieniem i niesprawiedliwoscia. Jak kazda inna organizacja, powinni byc finansowani przez swoich czlonkow. Wszelkie negocjacje rzadu z tym pazernym, szkodiwym "organizmem" powinny byc przerwane. Konkordat rozwiazany, poniewaz jest szkodliwa umowa dla Polski, a ci, z rzadu, ktorzy to barachlo podpisali, powinni byc pociagnieci do odpowiedzialnosci karnej za swiadome sprzeniewierzenie panstwowego mienia.
    • yan.nick Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 14:30
      Ile kto chce, ale z własnej kieszeni, nie z państwowej.
      Nasi politycy w ogóle nie są państwowcami, nie potrafią bronić kasy państwa.
      Nawet Rostowski wymięka.
    • awior122 Tylko model niemiecki 04.04.12, 15:15
      i obowiązkowe 1% od każdego wierzącego do kasy danego Kościoła ! Sie posypią apostazje, aż zadudni, hehehe!
    • dl.s1 Ile procent dla Kościoła 04.04.12, 15:33
      Emerytom można nie dać pełnej waloryzacji, ciężko pracujących można będzie wysyłać na głodowe emerytury cząstkowe, tyko duchowni , którzy nic nie tworzą ani nic nie wytwarzają będą zawsze czerpać z kasy państwowej pełnymi garściami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka