bimbalimba 24.04.12, 08:52 "John, lat 16, z Erewanu w Armenii " chyba z Erewania? chyba,że to jakas miejscowosc 'Erewnu'? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sedaluk Cel: Polska 25.04.12, 09:55 Staranie sie o swoich bylych obywateli i ich potomkow w bylym ZSRR to podstawowy obowiazek polskiego panstwa . Jest wielka roznica pomiedzy nimi, a Polonia w USA czy Europie. Nie ma tez co za bardzo rozrozniac pomiedzy przyczynami z ktorych tam sie znalezli-przynajmniej do 1989.Emigrantow od lat 90-tyc powinno sie juz traktowac tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Cel: Polska 25.04.12, 10:10 Jechałyśmy pięć dni pociągiem. Jak babcia wyszła z Dworca Centralnego i zobaczyła Warszawę, to zaczęła płakać. Nie odezwała się przez godzinę. Jechała i obserwowała wszystko w ciszy. Ano cóż, ten widok działa tak niestety nie tylko na stęsknionych emigrantów ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
criss22 Cel: Polska 25.04.12, 11:56 Obowiązkiem polskiego rządu jest pomoc i utrzymanie relacji z Polonią zarówno na wschodzie,ale również na zachodzie.. Ci ludzie zostali często siłą oderwani od macierzy, co nie oznacza że przestali być polakami,polskość ma się w duszy i tradycji ! Niestety słyszę często iż polski rząd nie za bardzo interesuje się sytuacją polaków na wschodzie, przykładem może być Polonia na Łotwie bardzo liczna i stanowiąca rdzenną ludność szczególnie w rejonie Dyneburga. Miliony Polaków mieszka na wschód od polskiej granicy,zamiast w przyszłości ściągać do nas imigrantów,pomóżmy wrócić do macierzy naszym własnym rodakom Odpowiedz Link Zgłoś
piggy1 Re: Cel: Polska 01.05.12, 23:48 criss22 napisał: > > . > Miliony Polaków mieszka na wschód od polskiej granicy,zamiast w przyszłości > ściągać do nas imigrantów,pomóżmy wrócić do macierzy naszym własnym rodakom Co z twoim językiem polskim? Miliony Polaków mieszkają (te miliony) a nie mieszka (ten milion) Odpowiedz Link Zgłoś
mahh Cel: Polska 25.04.12, 12:03 Z radością czytałem ten artkuł, że taka szkoła istnieje i jak młodzi Polacy ze wschodu się w niej znajdują. A na koniec zgrzyt, że tak niewielkie pieniądze, które są wydawane na tą szkołę i tak są niepewne, a źródło finansowania z senatu obcięte. To są ludzie którzy przyjeżdzają do Polski nie dlatego że jest im łatwiej tu niż w domu, tylko dlatego ze są ambitni i chcą coś osiągnąć w życiu. To są wartościowi ludzie. Oni zawsze będą bardziej pracowici, niż jacyś kolesie pod pijący pod blokiem, na których edukację płacimy wszyscy z podatków. Dodatkowo zlepek kultur ktory reprezentują ci uczniowie ze wschodu to jest bardzo wartościową sprawą. Znają języki, mają większą elastyczność. To oni, nasi rodacy ze wschodu moga budować przyszłość tutaj, gdy dzietność w Polsce spada. Nie można ich porównywać do nacji muzułmańskich czy afrykańskich zalewających zachód, nie mających żadnych powiązań kulturowych i nastawionych na łatwe życie. Dlaczego więc zamiast rozwijać program przyjmowania Polaków ze wschodu obcina sie jego finansowanie? Czy tak niewielkie pieniądze wydane na wartościową edukację sa bardziej potrzebne na polityków czy urzędy? Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Cel: Polska 25.04.12, 13:46 Jakie wspaniale pole do wykazania sie troska o narodowa jednosc dla wszelkich patriotycznych parti i religijnych zwiazkow ! Juz widze jak niejaki Rydzyk otwiera szeroko podwoje swoich uczelni i takze finansuje ta mlodziez. Jarek ze Zbyszkiem wreszcie beda mieli wspolne pole dzialania bez zadnych zgrzytow, Palikot odpali cos od kazdego korka a Donek z Bronkiem przebija z gory i w ciemno ! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzlav Cel: odsunąć Annę Urszulę Korab od pracy z dziećmi 25.04.12, 14:41 W tej szkole pani dyrektor oszczędza na sprzątaczce, sama sobie podwyższa pensję, a sprzątają dzieci. Dzieciaki nic nie pisną, bo to dla nich jedyna nadzieja na zdobycie wykształcenia. Pani Petrykiewicz jest już prezesem KSW??? Rany. Oszałamiająca, błyskotliwa kariera. Szkoła jest katolickim piekłem. Dyrektorka jest złą kobietą. Uczy te dzieciaki polskiej ksenofobii, nietolerancji i wszystkich tych rzeczy, którymi karmią ją w Opus Dei. Wiem to wszystko bardzo dobrze, bo dyrektorka jest moją rodzoną matką. Może niektórych to dziwić, ale szczerze jej nienawidzę, i dobrze wiem, co tam się wyrabia. Nie wiem, po co zakończyliście artykuł w ten sposób - może zamiast dofinansowania tej szkoły stworzyć normalne, świeckie ośrodki, gdzie ludzi się traktuje normalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzlav Re: Cel: odsunąć Annę Urszulę Korab od pracy z dz 25.04.12, 14:55 Zapomniałem dodać, że kiedy jeszcze mieszkałem ze starymi, dyrektorka, czyli moja matka, zarabiała 5 tysięcy. Tyle właśnie. Nie wiem, dlaczego Ewa mówi, że nic na tym nie zarabiają, bo to bzdura. Ulka, czyli pani dyrektor, jest niezrównoważona psychicznie, na skutek czego - ja też, tylko że to ja za to zapłaciłem, jak większość dzieci ludzi chorych psychicznie. Wiem, że tak się nie robi, i to, że tu pisze na własną matkę takie rzeczy może dla niektórych wydawać się odrażające, ale spędziłem z tą kobietą 28 lat pod jednym dachem. Jest niebezpiecznym, zakłamanym potworem. Nie dałbym na tą szkołę złamanego grosza. Wszystkie dzieciaki pozdrawiam, mam nadzieję, że zajmą się wami normalni ludzie, a nie wyznawcy Macierewicza i inni moherowi talibowie. Odpowiedz Link Zgłoś
malma24 Re: Cel: odsunąć Annę Urszulę Korab od pracy z dz 25.04.12, 16:52 Na szczeście jest już dawno usunięta. Od tej pory szkoła została całkowicie zreformowana. A p. A.U.K niestety nadal zajmuję się edukacją, ale już nie w tej szkole. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malma24 Re: Cel: odsunąć Annę Urszulę Korab od pracy z dz 25.04.12, 16:54 Na szczeście jest już dawno usunięta. Od tej pory szkoła została całkowicie zreformowana. A p. A.U.K niestety nadal zajmuje się edukacją, ale już nie w tej szkole. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dyzlav Serio??? 27.04.12, 10:10 Nie rozmawiałem z nią od sierpnia 2010, i w ogóle nie wiem, co się tam wyrabia. Najważniejsze jest to, że szkoła należy do Katolickiego Stowarzyszenia Wychowawców, a moja stara wbrew pozorom nie wybijała się tam, jesli chodzi o fanatyzm religijny. Jak już ktoś niżej napisał, nie wiem dlaczego kasa ma iść na tą szkołę z rządu - niech ją finansuje Kościół, i tyle. Żadna reorganizacja nic nie da, zamiast Ulki będzie ktoś inny latający z różańcem w zębach. Tak na marginesie, pomyślcie, dlaczego gombrowicz, który skończył właśnie tę, a nie inną szkłę, tak szmacił polski system edukacji. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
malma24 Re: Serio??? 27.04.12, 13:58 Skoro została usunięta ze szkoły, tzn. że nie ma już poprzedniego absolutnego zarządzania. Teraz należy ją odbudować i stąd pewnie ten artykuł... Odpowiedz Link Zgłoś
malma24 Re: Serio??? 21.05.12, 11:57 Dzięki za linka do Twojego nie istniejącego już bloga (styczeń 2011). Wiem, co ta pani zrobiła Tobie. Jeśli chcesz wiedzieć, co tam się wydarzyło półtora roku temu i co zrobiła innym..., odezwij się na tego samego maila, na ktorego przesłałeś blog. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
waldeklolo Cel: Fronda 25.04.12, 16:07 Ciekawe. Zainteresował mnie wpis oskarżający matkę. W tym momencie nieistotne czy to autentyczne powiązanie rodzinne czy też nie, choć nieczęsto słyszy się takie zarzuty. Chyba jednak "Gazeta" delikatnie mówiąc się nabrała. Faktem bowiem jest - i tutaj zapraszam Panią Izę oraz całą redakcję "GW" do przyjemnej lektury: www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/kolegium_sw_stanislawa_kostki_szkola_i_rp Odpowiedz Link Zgłoś
dyzlav Re: Cel: Fronda 25.04.12, 16:52 O, stary, dzięki za tego linka. Jakbym zobaczył mamusię jak żywą. Fronda, Opus Dei i Ulka Korab - śni mi się to w nocnych koszmarach. Odpowiedz Link Zgłoś
malma24 Re: Cel: Fronda 25.04.12, 17:07 Tak było za czasów wspomnianej już p. A.U.K. Teraz szkoła stara się przetrwać i odbudować, to co zniszczyła poprzednia dyrektorka (A.U.K). Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Cel: Fronda 26.04.12, 11:04 Nie wiem, na ile powyższy post syna pani dyrektorki jest autentyczny. Ale trafnie uderza w pewną sferę, która wzbudziła we mnie zakłopotanie i oburzenie już przy czytaniu tego artykułu. Opis bursy, rygory, brak swobodnego dysponowania swoim czasem (w momencie, kiedy obowiązki oczywiście zostały już zrealizowane!). Te dzieci żyją przez to zupełnie w innej rzeczywistości niż polska młodzież, nie nawiązują kontaktów z innymi, cały czas obracają się we własnym gronie. Później na studiach też mają niestety wielką szansę stać się outsideami, karnymi katolickimi oszołomami, którzy nie będą potrafili nawiązać relacji z grupą. Jeśli integracja z Polską, to też i z polskim społeczeństwem, polskimi równieśnikami! I zdecydowanie ŚWIECKI nadzór nad taką szkołą! Chciałabym bardzo, żeby mogli żyć tak jak Polacy i swobodnie dokonywać własnych wyborów. Chciałabym, żeby były instytucje pomagające tym młodym ludziom mądrze pokierować własną ścieżką kariery i rozwoju - tu w Polsce. Żeby udało im się tu zostać. Są wartościowi, ambitni, odważni, twardzi i zdeterminowani. Zostając tu i zakładając rodziny mieliby szansę stworzyć nowe pokolenia Polaków, którzy są dodatkowo bogatsi o inną perspektywę kulturową. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Cel - katolicyzacja młodych Polaków ! 26.04.12, 15:54 Katolicką szkołę finansują muzułmanie, agnostycy, ateiści ? Podatnicy. Dlaczego młodych Polaków ze wschodu indoktrynuje się w jednej z religii i to za pieniądze budżetowe ?! A to wyżywienie - kartofle z ziemniakami - wstyd ! Szkoła musi być publiczna, państwowa, pluralistyczna - nie wyznaniowa. Niech sam Watykan dba o swoje interesy ! Odpowiedz Link Zgłoś
billyb Re: Cel - katolicyzacja młodych Polaków ! 29.04.12, 14:46 Oczekujesz, że Kościół dołoży własnych pieniędzy na szkołę? To chyba nie znasz jego modus operandi. Kościół chętnie zajmie się zarządzaniem taką szkołą, jeżeli ktoś wyłoży na to pieniądze. Tak dzieje się ze wszystkimi instytucjami kościelnymi, takimi jak Caritas - kościół rządzi, płacą inni. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekw1001 Re: Cel - katolicyzacja młodych Polaków ! 04.05.12, 22:08 Nie bardzo rozumie jaki masz problem. Skoro uwazasz ze to zle ze szkola jest katolicka to czemu nie zalozysz wlasnej ktora by z nia konkurowala? Najwyrazniej inne opcje ani polityczne, ani religijne nie sa zainteresowane nauczaniem w Polsce Polakow ze wschodu. Przeciez to nie jest monopol katolikow, tylko zamiast krytykowac nalezaloby cos zrobic. No ale na to trzeba sie wysilic, nieprawdaz? Krytykowac jest zawsze duzo latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bezibez3 przyjmowac z otwartymi rękami wszystkich 27.04.12, 18:20 Polonusów, którzy chcą się osiedlic w kraju nad Wisła. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert juz, juz chcialem wplacic 30.04.12, 11:17 ale okazuje sie, ze to szkola katolicka. Wiec przykro mi, ale nie bede doplacal do indoktrynacji religijnej dzieciakow. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekw1001 Re: juz, juz chcialem wplacic 04.05.12, 22:11 princealbert napisała: > ale okazuje sie, ze to szkola katolicka. > Wiec przykro mi, ale nie bede doplacal do indoktrynacji religijnej dzieciakow. Czyli lepiej niech beda indoktrynowane przez inne narody i religie, niech zostana kazachami, rosjanami, ukraincami, byle tylko nie polskimi katolikami. Rozumiem ze to nowy swiecki patriotyzm przemawia przez ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
piggy1 Re: Cel: Polska 01.05.12, 23:45 Nie masz racji. Odmiana "z Erewanu" jest prawidłowa. Np. Londyn - Erewan. Powiesz z Londynu a nie z Londynia. Podobnie z Erewanu a nie z Erewania. Odpowiedz Link Zgłoś
songbook Re: Cel: Polska 21.04.14, 11:06 Pracowałam w tej szkole przez pewien czas. Takiego zakłamania nie widziałam nigdy przedtem ani potem. Dyrekcja nie płaciła zusu, o dodatkach nie mieliśmy nawet co marzyć. Tak zwana premia przydarzyła się jednemu pracownikowi w ciągu mojej kariery w kolegium. Dodatek wynosił ok. 300 zł, jednak praca włożona przez nauczyciela warta chyba 10 razy tyle. Najwyższa pochwała pani dyrektor brzmiała "nie powiem pani, że to, co pani zrobiła, było dobre, żeby nie wpędzać w pychę". Dobrze, że szkoły już nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś