Dodaj do ulubionych

Jeż pigmejski - komunijny przebój

• minipolak Zgroza 14.05.12, 15:49
      Kiedys to kupowana jaks relikwie,
      palec swietego albo cos w tym rodzaju.
      teraz jakies takie poganskie zwyczaje nastaly.
    • jezafrykanski.blox.pl Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 16:34
      Drodzy rodzice,

Prosimy nie zapominać, że zwierzę to nie zabawka. Jeż oczywiście jest dobrym przyjacielem ale potrzebuje poświęcania dużo uwagi, tym bardziej na początku. Jeż afrykański (pigmejski) nie jest w stanie przeżyć w naszym klimacie na wolności, musi mieć spełnione pewne warunki. Ponad to, nie jest to tania inwestycja. Jeż to koszt rzędu 300-500 zł. Dodatkowo potrzebuje mieć klatkę/terrarium z ogrzewaniem, zabawki, karmę..

Jeżeli znudzi się komuś kot to oczywiście może go wypuścić niech sobie radzi sam na wolności (choć jesteśmy przeciwni takiemu traktowaniu zwierząt !). Jeża nie wolno wypuścić na łąkę lub do lasu bo to równoznaczne z zabiciem go.

Dlatego drodzy rodzice i goście ! Nie traktujcie jeża jako prezent komunijny.. 8 letnie dziecko nie jest w stanie się zając takim zwierzątkiem a gdy dziecku się znudzi jeż będzię się męczył. Równie dobrze za tą samą kwotę można kupić w prezencie telefon komórkowy lub inny gadżet.

Dziękujemy i prosimy o przemyślenie swoich zakupów.

Jeże pigmejskie (afrykańskie)

Strona o jeżach afrykańskich
    • losiu4 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 16:37
      traianus-hadrianus-augustus napisał:

> Na "pierwszą komunię" polecam zakupić dzieciom książkę "Bóg urojony" ("The God
      > Delusion") Richarda Dawkinsa i przestać ich oszukiwać,

a kogo interesują wymysły tego pana?

Pozdrawiam

Losiu
      • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 16:45
        A kogo interesuje co ty myślisz o tym panu?
        • losiu4 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 17:03
          amenominakanushi-pan-poczatku napisał:

> A kogo interesuje co ty myślisz o tym panu?

mnie interesuje :)

Pozdrawiam

Losiu
          • amenominakanushi-pan-poczatku Poza tobą nikogo. 14.05.12, 17:26
            Błogosławieni ci, którzy nie mają nic do powiedzenia i nie ubierają tego w słowa.
            • losiu4 Re: Poza tobą nikogo. 14.05.12, 20:46
              pytałeś się kogo interesuje i odpowiedź dostałeś - interesuje co najmniej jednego człowieka :)

Pozdrawiam

Losiu
    • losiu4 Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 16:38
      a dobry jest podany z rożna?

Pozdrawiam

Losiu
    • teczowa-szmata Ludzie to 14.05.12, 16:51
      jednak poj*by, dają zwierze które za miesiąc wyląduje w lesie.
    • bromba_bez_glusia Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 17:13
      Ale co wam też jeż przeszkadza?
      Chyba lepiej że dziaciak chce zwierzątko, niż kłada czy najnowszego ipada!
      Może to dziecko nauczy odpowiedzialności, opiekuńczości itp, czego napewno nie nauczy go kolejny laptop.
      Ja tam bym się cieszyło jakby moje dziecko chciało jeża a nie wypasioną elektronikę, bo bym pomyślała że nie wychowałam kolejnego rozwydrzonego materialistę.

• drzewko.szczescia Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 17:33
        Jak dziecko ma rodziców z takim podejściem, jak bromba, to zdecydowanie nie ma od kogo w domu uczyć się odpowiedzialności...
        • bromba_bez_glusia Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 17:36
          A możesz szerzej, co nie tak z moim podejściem?
          • drzewko.szczescia Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 17:48
            Opisane dziecko "chce jeża" nie dlatego, że jest kochającą naturę miniaturką św. Franciszka, ale dlatego, że "koleżanka dostanie". Odpowiedzialne dziecko, które wiedziałoby, z czym opieka nad jeżem się wiąże - nie chciałoby takowego posiadać. Co to za zwierzę domowe, z którym nawet pobawić się nie można (bo budzi się w okolicach jedenastej, kiedy przeciętny ośmiolatek dawno śpi, a do tego jeż taki jest stworzeniem samotnym i nie zaprzyjaźniającym się nawet z innym jeżem - a co dopiero z człowiekiem?). Do tego zwierzęciem hałasujacym w nocy, wymagającym starannego utrzymywania odpowiedniej temperatury w otoczeniu, spokoju, ciszy i bardzo drogich wizyt u specjalisty od zwierząt egzotycznych, jeśli jakiekolwiek kłopoty się pojawią?

Ale przecież nasz potomek nie jest materialistą, zamiast telefonu za tysiąc chce tylko jeża, klatkę i lampeczkę za 1200, żeby móc się pochwalić, że nie tylko koleżanka jeża dostała :D

A z podejściem rodziców właśnie jest ten problem, że najidiotyczniejsze żądanie potomka potrafią przypisać najszczytniejszym pobudkom. Bo to przecież nasz mały kochany potomek jest, c'nie?
            • paksuu Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 17:52
              Maj - miesiąc ogólnonarodowego psucia dzieci
    • barry100 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 18:27
      Też czytałem, ale nie traktuję zawartej tam treści jako prawdy objawionej. W dalszym ciągu nikt nie udowodnił, że Boga nie ma. W druga stronę dowodów nie trzeba. To kwestia wiary, duchowości, poczucia jedności z wszechobecną pierwotną siłą stwórczą. Trzeba być wyjątkowo aroganckim i nieświadomym własnej niewiedzy, żeby wygłaszać tego typu stwierdzenia.
      • tygrysio_misio Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 18:37
        nie udowodniono też, że po Jowiszu nie chodzą gigantyczne renifery

nie udowodniono, że we wnętrzu Etny nie ma Hefajstosa

nie udowodniono, że nie ma reinkarnacji

nie udowodniono też, że racje odnośnie chrześcijaństwa ma Kościół Katolicki, a nie Prawosławny

nie udowodniono, że nie było Smoka Wawelskiego

nie udowodniono, że Jezus był bogiem a nie człowiekiem.. nie udowodniono, że spłodzenie go przez siebie samego (według dogmatu o trójcy) miało miejsce... nie udowodniono, że nie był oszustem
        • losiu4 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 20:52
          no i tak sobie popitoliłeś i pasuje żebyś podsumował: co z Twojego wodolejstrwa ma wynikać?

Pozdrawiam

Losiu
      • kajolka Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 20:21
        Zwykle dowodzi się , że coś jest, a nie, że czegoś nie ma. No chyba, że chodzi o katolickiego boga.To ateiści maja udowodnić, że go nie ma.Katolicy nie muszą, bo oni wierzą. I każą wierzyć wszystkim innym ludziom. Bo tak.
        • losiu4 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 20:50
          kajolka napisała:

> Zwykle dowodzi się , że coś jest, a nie, że czegoś nie ma.

mylisz sie. Można dowieść że coś nie istnieje. Np nie ma liczby naturalnej pomiędzy 1 a 2. "Zazwyczaj" nie ma tu nic do rzeczy :)

Pozdrawiam

Losiu
        • tymon99 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 16.05.12, 22:35
          kajolka napisała:

> Zwykle dowodzi się , że coś jest, a nie, że czegoś nie ma. No chyba, że chodzi
          > o katolickiego boga.

albo o zbiór wszystkich zbiorów, na przykład.
    • jordan_valley_witness Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 18:40
      Ja bym wolała mięsnego jeża...
    • anasz Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 18:41

• led47 Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 19:07
      A jakiś posążek JP2 z kremowką? Jakieś przenajswietsze kosteczki? Krwawa Biblia do poczytania o wzajemnej milości bliźnich? Juz nie? Teraz jeże..a poźniej dewastacje w zoo. I religia 2 godz. w tygodniu. Zmarnowany czas...
    • kajolka Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 19:57
      Pomysł świetny, ale nie na "I-komunię". Dzieciaki są za małe.Ale już na bierzmowanie, a nawet dużo przed...idealny prezent.Może się takiemu młodemu człowiekowi oczy otworzą.I zrezygnuje z kolejnego sakramentu.
      • losiu4 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 20:54
        kajolka napisała:

> Pomysł świetny, ale nie na "I-komunię". Dzieciaki są za małe.Ale już na bierzmo
        > wanie, a nawet dużo przed...idealny prezent.

też tak myślę. Wygląda na smaczny kawałeczek mięska na grilla. Tylko jak to obrać i wypatroszyć?

Może się takiemu młodemu człowiekow
        > i oczy otworzą.I zrezygnuje z kolejnego sakramentu.

popełniłby błąd. Ale to jego życie a Bóg dał nam wolną wolę

Pozdrawiam

Losiu
        • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 21:11
          Może tobie oczy się otworzą i dojdziesz do jedynego wniosku, ze skoro bóg jest wszechwiedzący to nie masz wolnej woli. Skoro bóg ma doskonały boski plan to nie masz wolnej woli.
          Twój bóg stworzył Wszechświat mający promień 13.75 mld lat świetlnych, zawierający (jak do tej pory policzono) 100 mld galaktyk, z których każda ma średnio 200 mld gwiazd podobnych Słońcu tylko po to by mieć kontakty z katolikami.
          Ja nazwałbym to super megalomanią.
          • losiu4 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 22:56

> Może tobie oczy się otworzą i dojdziesz do jedynego wniosku, ze skoro bóg jest
            > wszechwiedzący to nie masz wolnej woli.

owszem, mam :)

> Ja nazwałbym to super megalomanią.

no właśnie. Ty. Już wiesz o co chodzi?

Pozdrawiam

Losiu
            • amenominakanushi-pan-poczatku Już wiem o co chodzi. 14.05.12, 23:04
              Katolicy to megalomanie nadający się do leczenia zamkniętego.
              • losiu4 Re: Już wiem o co chodzi. 16.05.12, 19:43

> Katolicy to megalomanie nadający się do leczenia zamkniętego.

pseudoateiści - jak Ty - mają kłopot z logiką :) Ja tam ich nigdzie nie odsyłam. Niech se żyją. I niech se gadają dowolne głupoty. Granica jedna: do czasu aż innym nie zechcą na siłę swoje przekonania wtłaczać

Pozdrawiam

Losiu
                • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Już wiem o co chodzi. 17.05.12, 10:30
                  Pseudointeligenci, jak ty, gdy nie mają już żadnych argumentów, zarzucają oponentowi brak logiki, demencję, zidiocenie lub po prostu obrażają. Każda wymiana argumentów z tobą tym właśnie się kończy.
                  Jeśli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia, po prostu nie odpowiadaj na moje posty.
                  • losiu4 Re: Już wiem o co chodzi. 20.05.12, 19:45
                    a co ja na to poradzę że z Twoich wypowiedzi przebija brak logiki i przedstawianie swoich dyrdymałów jakby to jakie dogmaty były?

Pozdrawiam

Losiu
        • drzewko.szczescia Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 15.05.12, 13:09
          losiu4 napisał:

>>Tylko jak to obrać i wypatroszyć?\

Rzymianie zapieklai w glinie w ognisku. Po upieczeniu glina odchodzi z kolcami.
          • losiu4 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 16.05.12, 19:49
            drzewko.szczescia napisał:

> Rzymianie zapieklai w glinie w ognisku. Po upieczeniu glina odchodzi z kolcami.

myślisz? O tym sposobie słyszałem jeno w przypadku ptactwa...

Pozdrawiam

Losiu
    • i-meadow Zwierzę nie jest rzeczą 14.05.12, 20:29
      I NIE NADAJE SIĘ NA PREZENT!!!!!
      Schroniska pękają w szwach od takich "prezentów" :((
      Może też się okazać (jak w przypadku np żółwia czerwonolicego), że wyrzucane jeże zaaklimatyzują się w naszym środowisku i zaczną się mnożyć zagrażając rodzimym gatunkom i niszcząc nasz ekosystem. Bezmyślność, znieczulica, głupota :(
      • nymeria21 Re: Zwierzę nie jest rzeczą 14.05.12, 21:44
        O to nie ma się co martwić. Jeż afrykański na wolności, w naszym klimacie, nie przeżyje pierwszej chłodniejszej nocy. Mam naiwną nadzieję, że kupujący je mają tę świadomość.
    • klint_lugg Jeż pigmejski - komunijny przebój 14.05.12, 21:14
      GDYBY NIE WASZ DURNY ARTYKOL, TO JEZ NIE MIALBY SZANSY STAC SIE PRZEBOJEM. Z sp Lepperem bylo tak samo. Niestety czytam Was bo wszystko inne to jeszcze wieksze... Nie ma nic do jeza i do Leppera, ale LUDZIE czy Wy wiecie, ze takimi durnymi artykolami ksztaltyjecie opinie publiczna

ahhhhh....
      szkoda gadac
    • ubiquitousghost88 Kurrrrrrrrrrrrrrrwaaaaaaaaaaaaaaaamaaaaaaaaaaać!!! 14.05.12, 21:21
      ...
    • nienawidze_pomidorowej Co wy tu o jeżach....pieprzycie... 14.05.12, 21:32
      komunia to przecież duchowe przeżycie dla dziecka....cholerni materialiści:-)
      • losiu4 Re: Co wy tu o jeżach....pieprzycie... 14.05.12, 22:58
        nienawidze_pomidorowej napisał:

> komunia to przecież duchowe przeżycie dla dziecka

co Ty, wybiórczej nie znasz? Nie przepuści żadnej okazji by coś chrześcijanom pod...ac. A lemingi sie na to łapią - wystarczy popatrzeć chocby na wpisy na tym wątku

Pozdrawiam

Losiu
        • amenominakanushi-pan-poczatku Napiszę to jeszcze raz, może któremuś się otworzą 14.05.12, 23:08
          oczy.
          Chrześcijaństwo:
          Wiara, że kosmiczny żydowski zombi, który jest swoim własnym ojcem, może sprawić, że będziesz żył wiecznie jeśli popełnisz rytualny kanibalizm jedząc symbolicznie jego ciało i krew, i telepatycznie powiesz mu, że akceptujesz go jako swego Pana, by mógł oczyścić cię z grzechu skażającego twoją duszę i obecnego w ludziach, bo kobieta zrobiona z żebra została namówiona przez gadającego węża do zjedzenia zaczarowanego owocu z magicznego drzewa...
          Taaaa, to ma sens, a ja jestem lemingiem.
          • losiu4 Re: Napiszę to jeszcze raz, może któremuś się otw 16.05.12, 19:52

> oczy.
            > Chrześcijaństwo:
            > Wiara, że kosmiczny żydowski zombi, który jest swoim własnym ojcem, może sprawi
            > ć, że będziesz żył wiecznie jeśli popełnisz rytualny kanibalizm jedząc symbolic
            > znie jego ciało i krew, i telepatycznie powiesz mu, że akceptujesz go jako sweg
            > o Pana, by mógł oczyścić cię z grzechu skażającego twoją duszę i obecnego w lud
            > ziach, bo kobieta zrobiona z żebra została namówiona przez gadającego węża do z
            > jedzenia zaczarowanego owocu z magicznego drzewa...

tak tak, lewaczku, masz racje. A teraz grzeczniutko pod pierzynkę i spuniać :)

Pozdrawiam

Losiu
            • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Napiszę to jeszcze raz, może któremuś się otw 17.05.12, 10:37
              Typowa odzywka kato-kretyna. Jeśli ktoś jest przeciw religii musi być lewakiem. Nawet nie lewicowcem, a LEWAKIEM. Smakujesz to słowo jak osioł marchewkę.
              Poza tym w moim profilu możesz przeczytać ile mam lat, więc pod pierzynkę wysyłaj swoje dzieci, a nie mnie. Jeśli ich nie masz, to idź sobie zrobić, zamiast siedzieć przed komputerem. Jak się za to nie weźmiesz, to ktoś może cię wyręczyć. Mleczarz, listonosz lub hydraulik.
              Zastanawiam się skąd wysyłasz swoje posty, że brakuje w nich polskich znaków. Podpisujesz się "Losiu", a jesteś zwykłym łosiem.
    • cyklista Komunia to biznes 15.05.12, 00:26
      Komunia to biznes: stroje, buty, prezenty, indoktrynacja niczego nieświadomych małolatów którzy w przyszłości bez gadania będą dawać na tacę. W maju nie da się w niedzielę zamówić stolika w restauracji bo wszystko wynajęte "na komunię". A przecież komunijny obiad jest zaprzeczeniem wszystkiego czym była Ostatnia Wieczerza.
    • hetmanwiechu Krecik juz nie modny? 15.05.12, 00:55
      Kiedys ksieza robili krecika. Widze wyszlo z mody w tym sezonie, ale wroci w przyszlym. Pedofile teraz sa na krotkiej smyczy, ale poped to poped.
    • bydziooutsider Jeż pigmejski - komunijny przebój 15.05.12, 08:16
      I to mamy prawdziwy obraz naszego społeczeństwa. Ponoć 99% to katolicy? A jak się okazuje, to wiara ma niewiele wspólnego z Komunią - idzie o prezenty!
      Ale nie to mnie najbardziej oburza!
      Ludzie puknijcie się w łeb - ci co to kupują zwierzęta jako prezenty (suplementy zabawek)! Jak można (będąc dorosłym) mieć takie podejście do tematu?
      Już widzę, za kilka tygodni po naszych łąkach i lasach będą biegłały owe jeże, bo dzieciakowi się znudzi mało przytulny zwierzak.
    • madry11 Jeż pigmejski - komunijny przebój 15.05.12, 09:27
      Myślałem, że mięsny jeż...
    • baluwolanda Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 15.05.12, 10:16
      polscy to w większości naród napinaczy i pozerów...nawet jeśli ktoś, na co dzień, w domu przeklina na czym świat stoi CAŁY TEN PORONIONY POMYSŁ Z PIERWSZĄ KOMUNIĄ, i tak POBIEGNIE DO KLECHY WYLIZAĆ MU ROWIEC Z OKAZJI KOMUNII DZIECKA!!!
      NO BO CO PRZECIEŻ POWIEDZĄ SĄSIEDZI ????
      tak, tak, to o Was, tych wszystkich, którzy nie mają odwagi głośno wyrażać własnych poglądów i powiedzieć DOŚĆ CZARNEJ OKUPACJI!!!
      ja tam dziecka do żadnej komunii nie wysyłałem, młodsze też nie wyślę, nie tylko z uwagi na ryzyko pedofilii, ale także PRZEDE WSZYSTKIM DLATEGO, ŻE NIE BĘDĘ DZIECKU WPAJAŁ ŚREDNIOWIECZNYCH ZABOBONÓW sankcjonowanych przez całe wieki śmiercią....
      a teraz dwa zdania do tych nawiedzonych- zanim napiszesz choć jedną inwektywę pod moim adresem (argumentów się nie spodziewam), PODAJ CHOĆ JEDEN DOWÓD NA ISTNIENIE BOGA...
      ja tam mam prawo wierzyć w Latającego Potwora Spaghetti i niech mi udowodni, że jego bóg istnieje, a mój nie!
    • tymon99 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 16.05.12, 18:35
      rozumiem, że radę, której udzielasz, przetestowałeś?
    • abdank27 Jeż pigmejski - komunijny przebój 17.05.12, 21:34
      A ja, naiwny, myślałem, ze u katolików w tej komunii ważny jest Jezus Chrystus. O, Jeżu Kolczasty!
      • losiu4 Re: Jeż pigmejski - komunijny przebój 20.05.12, 19:42
        abdank27 napisał:

> A ja, naiwny, myślałem, ze u katolików w tej komunii ważny jest Jezus Chrystu

no bo jest. To wybiórcza stara się zrobić wrażenie że jeż jest ważniejszy :)

Pozdrawiam

losiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka