Dodaj do ulubionych

Ile Tusk płaci za reformy

16.05.12, 07:37
może jednak mamy w kraju mniej debili niż reszta Europy - poza oczywiście stałą pisbałwanerią 15 - 20 %
Obserwuj wątek
    • mignik Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 07:48
      Wroński, dobrze się spisaliście jako rzecznik rządu, naści więc kość, wprawdzie mocno obgryziona z mięsa, ale jeszcze można wylizać i szpik wyssać. A wy, wy, wy, tak, wy, do roboty, do roboty. Co wypracujecie, my, władza i jej kolesie, całe tłumy wasali, sprawiedliwie podzielimy między siebie, a wam rzucimy gnat do wylizania. No, do roboty!
      • pis_busters Re: A mówi to ten, który dostaje 2,50 od posta... 16.05.12, 07:54
        A mówi to ten, który dostaje 2,50 od posta. Coś chude te jarkowe kości...
        • mignik Re: A mówi to ten, który dostaje 2,50 od posta... 16.05.12, 07:58
          A pisze to ten, któremu rzucają 1, 29 od posta. Coś mocno oblizane te twoje donaldowe kości i ponadto obsikane. Smacznego.
          • pis_busters Re: Do kogo mam się zgłosić po te 1,29 ? 16.05.12, 08:35
            Do kogo mam się zgłosić po te 1,29 ? U ciebie wiadomo, że Hofman płaci...
    • apodemik to prawda 16.05.12, 07:48
      związki zawodowe w Polsce są słabe i potulne. Ale jeszcze słabsze są nasze media, gdzie króluje niezrozumiałe zaufanie do tragicznej polityki Tuska. To większość oportunistycznych dziennikarzy nadaje ton debacie o emeryturach, która ogranicza się do incydentów i ekscesów. Pseudo-dziennikarstwo w służbie propagandy sukcesu to ciągle główny problem
      • guzikiewicz Tragiczna polityka Tuska? 16.05.12, 08:03
        Apodemik,odwal się od mediów.Powiem Ci najszczerzej jak potrafię:przez 30 lat pracy w komunie modliłem się o taką tragiczna nędzę,jaką ja i moja rodzina mamy dzisiaj,pod Tuskiem.
        • bool_a Re: Tragiczna polityka Tuska? 16.05.12, 11:04
          guzikiewicz napisał:

> Apodemik,odwal się od mediów.Powiem Ci najszczerzej jak potrafię:przez 30 lat p
          > racy w komunie modliłem się o taką tragiczna nędzę,jaką ja i moja rodzina mamy
          > dzisiaj,pod Tuskiem.

skoro w komunie pracowałeś lat 30 to teraz już niewątpliwie jesteś emerytem, a oceniać tę reformę przez pryzmat swojej "michy" to trochę nieładnie.
          Nie znasz ludzi, których ta reforma dotknie bardzo boleśnie! Zawsze jednak możesz uruchomić wyobraźnię.

• guzikiewicz bool-a 16.05.12, 11:47
            Nie znam Twojej michy-stąd oceniać reformę mogę przez pryzmat swojej michy i moich znajomych.Na emeryturę poszedłem w 65 r.życia,dzięki przychylnosci dyrektora moglem przacować jeszcze trzy lata.Wezwanie do kadr,by zakończyć stosunek pracy, dla moich kolegów,a jeszcze więcej dla koleżanek było prawie zawsze bolesnym przeżyciem.
            W swojej wyobraźni przedstaw sobie,że jest ogromna ilość ludzi,którzy nie umieją wyobrazić sobie zycia bez pracy.
            • bool_a Re: bool-a 16.05.12, 12:30
              guzikiewicz napisał:

> Nie znam Twojej michy-stąd oceniać reformę mogę przez pryzmat swojej michy i mo
              > ich znajomych.

Moja "micha" też jest niezła, ale znam ludzi, którzy mają w niej tylko dno!
              Na skutek „reformy” to dno będą widzieli dłużej.....

> W swojej wyobraźni przedstaw sobie,że jest ogromna ilość ludzi,którzy nie umiej
              > ą wyobrazić sobie zycia bez pracy.

Ten problem był już rozwiązany. Od jakiegoś już czasu nie można odesłać pracownika na emeryturę po osiągnięciu wieku.
              Zakłady rozwiązują problem ich zwolnienia oferując duże odprawy (kilka do kilkunastu pensji).
              Ja też nie wyobrażam sobie życia bez pracy (w moim zawodzie nie ma problemu z pracą). Powiem więcej uważam, że praca uszlachetnia. Brak pracy jednak bez możliwości jej „zdobycia” stawia człowieka na marginesie!
              Przyjęcie ustawy, która pozostawi ludzi w wieku 60+ bez środków do życia uważam po prostu za niegodziwość!

• mignik Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 07:56
      Witam, witam, witam cię, 0721x. Witam zadowolonego, to miłe, że ty albo twoje dzieci będą dłużej na mnie tyrać, harować i wylewać pot. A ja w nagrodę będę na ciebie i na nich s...
      • gzres_l dobrze wiemy na co stac takich zjebow jak ty 16.05.12, 08:57
        gnojku. Niestety ludzie myslacy licza sie z tym ze i na chamskich kretynow czasem musza placic.
        • mignik Re: dobrze wiemy na co stac takich zjebow jak ty 16.05.12, 10:16
          A płać, płać. Nie będę ci wdzięczny, tylko splunę na ciebie. Życzę ci dużo zdrowia, abyś tyrał, tyrał i tyrał, a ponadto wielbił rząd, że cię zmusza do tyrania na mnie. A, jeszcze jedno: ty do mnie "gnojku", no, to ja do ciebie: gnoju.
          • kotek.filemon Re: dobrze wiemy na co stac takich zjebow jak ty 16.05.12, 11:10
            Zastanawiam się z tym "tyraniem na mnie" i mi wychodzi, że rolnik, klecha albo politruk.
            • mignik Re: dobrze wiemy na co stac takich zjebow jak ty 16.05.12, 12:19
              Człowiek inteligentny, bardzo inteligentny, czyli ja, nie ima się żadnej, żadnej, żadnej pracy zarobkowej, żadnej. Mam zbyt wiele rozumu, aby się bawić, nie pracując, aby nie pracować, na tę zgraję, jak Tusk, Kaczyński, Wałęsa, a zwłaszcza ten przedstawiciel Narodu, który na pytanie, jak głosował, odpowiada, nie twoja sprawa. Jeśli zajdzie taka okoliczność, że jakiś Stalin czy Hitler wyśle mnie do obozu pracy, to będę z przyjemnością pracować, byle tylko niczego nigdy nie zrobić dla zgrai, o której piszę wyżej i dla takich, jak ty. Na mnie nie licz, a teraz: bierz się do roboty.
              • kotek.filemon Re: dobrze wiemy na co stac takich zjebow jak ty 16.05.12, 12:34
                Ja misiaczku na ciebie nie pracuję, bo dawno zwiałem z polaczkowa w ciekawsze rejony świata.

PS: Sprawdzić, czy nie rencista.
                • mignik Re: dobrze wiemy na co stac takich zjebow jak ty 16.05.12, 16:59
                  A ja, bąbelku, nigdzie nie napisałem, że ty, ty, ty, tak, ty na mnie pracujesz. Wykazujesz się brakiem inteligencji, co mnie nie dziwi, choć doceniam kapkę rozsądku, bo zwiałeś z Polski. Natomiast teraz powiem specjalnie dla ciebie: ty też na mnie pracujesz, co normalne, jeśli wziąć pod uwagę globalność systemu.

To mi się podoba najbardziej: "PS: Sprawdzić, czy nie rencista.". Doceniam zadatki przydatne dla gestapowca czy enkawudzisty. Bardzo przydatne zwłaszcza w Polsce, gdzie władza musi dusić ludzi podatkami i zwiększaniem czasu pracy, a Laureat Pokojowej Nagrody Nobla wręcz zachęca do pałowania skrzywdzonych. Wróć, przydasz im się.
                  • ripiripi Re: dobrze wiemy na co stac takich zjebow jak ty 16.05.12, 18:53
                    prymityw jesteś
                    • mignik Re: dobrze wiemy na co stac takich zjebow jak ty 16.05.12, 23:09
                      Bardzo mnie ubawiła twa wypowiedź, może nawet napiszę, że ty zaś jesteś i... oraz s..., ale sobie daruję. Natomiast co: nie łamię prawa, nie tworzę gangsterskiego systemu obdzierającego ludzi ze skóry podatkami, nie mam w klapie znaczka i nie nawołuję do bicia ludzi itd., a jestem nazywany prymitywem. Kim więc są dla ciebie ci, którzy tworzą gangsterskie prawo i takiż system, nawołują do bicia ludzi (choć mają w klapie znaczek i Nobla) itd. ? Na pewno doskonale kulturalnymi wzorcami cnót wszelakich. Cóż, jak więc o tobie myśleć, pisać? Na pewno d..., k..., c... oraz g..., ale sobie daruję.
      • ripiripi Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 18:56
        czyli kolejny nierób na którego społeczeństwo tyra...
        • mignik Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 23:29
          Tyrasz na twórców patologicznego systemu, który to system niewolniczo zmusza ludzi do dłuższej pracy, obdziera ich ze skóry drakońskimi podatkami i wyrzuca miliony młodych i rozsądnych za granicę (to tylko niektóre bandyckie zjawiska). Ja tylko legalnie i inteligentnie korzystam z patologii systemu. Jednak twórców systemu, którzy gardzą tobą i jeszcze bardziej niż ja żerują na tobie, nierobami nie nazwiesz. Cóż, nawet mi cię nie zal. Ba, cieszę się, że tacy są, bo dzięki tobie nie muszę tyrać, a mogę korzystać z uciech życia. No, do roboty, rząd i rzesze jego kolesi chcą dobrze jeść, pić i się bawić.
    • aekielski Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 08:45
      Ile Babcia zapłaciła za reformy to wiem. Natomiast podniesienie wieku emerytalnego to nie reforma, to regulacja administracyjna.
    • easy.teraz Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 09:04
      Zmiana wieku emerytalnego we Francji, czy w Niemczech, ze względu na różnice demograficzne i jakość świadczeń socjalnych, jest nieporównywalna z Polską. Mamy ogromną liczbę młodych ludzi bez pracy i problem ich bezrobocia będzie się pogarszał ze względu na REFORMĘ EMERYTALNĄ. Rząd nie był łaskawy przedstawić tego problemu swojemu społeczeństwu. Mam więc pytanie ile miejsc pracy dla młodych zostanie zablokowane z powodu późniejszego przejścia na emerytury?

Co do pozytywnych statystyk, to mogą być one łudzące ponieważ czujność społeczeństwa wydaję się być skupiona na negatywnym oddziaływaniu Kaczyńskiego i Rydzyka. Kiedy jednak miara niegospodarności zostanie przebrana...
      • bolek_i_jego_worek Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 09:18
        Francuz na emeryturze jest 14 lat a Polak będzie 4 lata.
      • poncjusz.pilat Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 11:07
        easy.teraz:
        Ile miejsc pracy zostanie zablokowanych? Ani jedno. Byłoby miło, gdyby ludzie zabierający w Polsce głos zrozumieli, że liczba etatów i wiek emerytalny są od siebie niezależne, co potwierdzają dziesiątki badań ekonomistów. (w stylu raportu OECD Pensions at a Glance, chyba najlepszego źródła wiedzy na ten temat na świecie).

Potwierdza to także elementarna logika: gdy parę lat temu likwidowano pomostówki, straszono nas, że te parę milionów, które nie może odejść na wcześniejszą emeryturę zablokuje miejsca pracy młodym i wzrośnie bezrobocie. A te nie drgnęło nawet o punkt procentowy. Takie same doświadczenia ma parę innych krajów, a np. w takiej Belgii mieli idiotyczny pomysł, wysłania ludzi na emerytury w c z e ś n i e j, by "odblokować" miejsca pracy. W efekcie nie dość, że mieli problem z zapłaceniem za nie, to jeszcze bezrobocie nie tylko nie spadło, ale wzrosło.

I pal licho, jeśli "zarzuty" będące kompletnie nieprawdziwe propagują krzykacze na forach. Ale gdy słyszę to w ustach "poważnych" polityków to nóż mi się otwiera w kieszeni.

PS Czym różni się struktura demograficzna Polski i Niemiec oprócz tego, że tam więcej jest emigrantów? Bo jeśli uważa Waść, że nie powinniśmy mieć tego samego wieku emerytalnego co oni, bo oni dłużej żyją, to musi Waść wiedzieć, że powoli, bo powoli, ale Niemcy, Holandia i kraje skandynawskie (czyli te najrozsądniejsze w Europie) szykują się do podbicia tej bariery do 70. A Duńczycy mówią nawet o wieku 72.
        • easy.teraz Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 11:53
          Po pierwsze czym innym jest bezrobocie wynikające z cykli koniunkturalnych, gdzie taką niezależność można obserwować, a co innego bezrobocie wynikające z silnego wyżu demograficznego, "wyniesionego" z innego systemu politycznego i dotyczącego kraju, który nie ma ani dobrych tradycji organizacyjnych ani doświadczenia w zakresie R&D. Kto i czym będzie te miejsca pracy tworzył - premier swoimi przemówieniami??? . Badania na które się powołujesz dotyczą krajów zachodnich i odniesienie ich do Polski jest co najmniej wątpliwe.

Kraje zachodnie mają bardziej stabilną strukturę demograficzną, mają za sobą fale wyżów powojennych, i znowu, porównywanie ich z Polską jest bez sensu. Mamy stracone pokolenie młodych ludzi i o zgrozo premier tego nie widzi!!!! Rząd po cichu liczy na to, że spora część tych osób znajdzie pracę gdzieś za granicą...
        • lauren6 Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 11:58
          > Potwierdza to także elementarna logika: gdy parę lat temu likwidowano pomostówk
          > i, straszono nas, że te parę milionów, które nie może odejść na wcześniejszą em
          > eryturę zablokuje miejsca pracy młodym i wzrośnie bezrobocie. A te nie drgnęło
          > nawet o punkt procentowy.

Tak, bo 2 miliony młodych wyjechały za chlebem na zachód. To jest właśnie ta elementarna logika młodych, wykształconych wyborców PO. Nic dziwnego jak tacy z 3 dyplomami i 4 językami obcymi nie mogą znaleźć pracy, jeśli nie potrafią wyciągać logicznych wniosków z podstawowych zachowań społecznych.

> PS Czym różni się struktura demograficzna Polski i Niemiec oprócz tego, że tam
          > więcej jest emigrantów?

To sobie poczytaj roczniki statystyczne jak nie wiesz, a nie zadajesz głupie pytania na forum.

> te parę milionów, które nie może odejść na wcześniejszą emeryturę zablokuje miejsca pracy młodym i wzrośnie bezrobocie.

Gazet też nie czytasz? W całej Europie lawinowo rośnie bezrobocie wśród młodych ludzi w wieku do 35 lat. Utrzymuje się wysokie bezrobocie w grupie 50+. Jak ślepym trzeba być żeby nie widzieć związku z podwyższeniem wieku emerytalnego?

> Potwierdza to także elementarna logika: gdy parę lat temu likwidowano pomostówk
          > i, straszono nas, że te parę milionów, które nie może odejść na wcześniejszą em
          > eryturę zablokuje miejsca pracy młodym i wzrośnie bezrobocie. A te nie drgnęło
          > nawet o punkt procentowy.

Patrz wyżej, młody i wykształcony wyborco PO.

• kotek.filemon Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 09:40
      Samo podniesienie wieku emerytalnego bez uszczelnienia systemu i systemowej walki z umowami "śmieciowymi", które powodują, że system jest zwyczajnie niewydolny, bo młodzi ludzie się nie dorzucają - nie jest żadną reformą!
    • quinc Krzepiące 16.05.12, 10:17
      Może więc nie jest w Polsce tak źle. Tylko politycy i związkowcy wpadają w histerię.
    • anna12-3 Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 10:47
      Oj,zapłaci,zapłaci! Za arogancję,za argumenty siły,bez uwzględnienia siły argumentów,bez liczenia się z polskim społeczeństwem,za niebywały i niekonstytucyjny tryb,za brak dyskusji z opozycją itp. Teflon Tuskowy,okazał się już starym i zużytym. Jeszcze teraz ludzie nie okazują swojego gniewu,bo byłby to falstart. Przecież jeszcze nie ma gotowego tekstu ustawy. Jeszcze wiele może się zdarzyć. Trzeba poczekać na finał. Miller dobrze powiedział,że jeśli nie traktuje się poważnie opozycji i społeczeństwa i nie ma zamiaru tego robić,żeby uzyskać konsensus,to trzeba się liczyć z tym,że taką nieudolną ustawę,każdy inny rząd zmieni. W Polsce sytuacja dojrzała do tego,żeby przeprowadzić dużą reformę emerytalną z uwzględnieniem wielu czynników. Taką reformą miała być reforma Hausnera,bo właśnie uwzględniała szeroki zakres problemów. Nie jest prawdą,że opozycja była nie merytoryczna. Odsyłam do pytań Bańkowskiej,Łybackiej i innych posłów SLD,jak również z innych ugrupowań. Premier uznał,że nie chce i nie musi odpowiadać. Za to miał przygotowane przez swoich pijarowców wystąpienie,w którym uderzył Kaczyńskiego. Wypomniał w nim sytuacje sprzed 4 lat czyli 2008r. Wtedy na emeryturę w Polsce odchodzili ludzie mający 50-52lata. Po zniesieniu emerytur pomostowych średni wiek od razu skoczył do 58 lat. Ani słowem nie odniósł się do zadanych pytań. Wezwał Boga,odniósł się osobiście do Millera i zaatakował personalnie Kaczyńskiego,którego,kłamiąc sprowokował do głupiej wypowiedzi. Wystąpienie Tuska na tle innych wystąpień było najbardziej niemerytoryczne,kłamliwe i prowokacyjne. Dziwnie prasa do tej wypowiedzi nie odnosi się,chyba dochodząc do podobnych do mnie wniosków. Milczenie Tuska w tej być może najważniejszej dla Polaków ustawie,świadczy o jego niekompetencji,braku argumentów i ogromnym lekceważeniu Polaków. I za to Tusk i jego partia zapłaci wysoką cenę.
      Mnie nurtuje np.pytanie Bańkowskiej:co rząd zamierza zrobić z 500.000 ludzi powyżej 55roku życia,bezrobotnych i bez zasiłku. Ludzi,którzy już przepracowali po kilkadziesiąt lat. Konia z rzędem komukolwiek i Panu redaktorowi, za odpowiedż.
      I jeszcze jedno,kłamstwem jest mówienie,że ustawa wejdzie za 28lat,ustawa ze swoimi konsekwencjami wchodzi w życie 1.01.2013r.
      • wiechuta Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 11:20
        PO straci na reformowaniu emerytur. To Prawda ale ktoś musi to zrobić. Do wyborów ponad 3 lata i zobaczymy jak będzie się rozwijała sytuacja. Panie Bańkowska, Łybacka - obrończynie narodu zapomniały, że w 2005 r., niemal przed wyborami, a rządziło jeszcze SLD, górnicy z petardami, oponami i kilofami wyciągnęli swoje emerytury z powszechnego systemy. SLD z prześwietnym ministrem Łapińskim "rozwaliło" służbę zdrowia bowiem zlikwidowano kasy chorych a wprowadzono NFZ.
        Pan Duda i jego tzw. ZZ w liczbie ok. 500 tys. członków obrażają byłą "Solidarność". Ciekawe, czy znajdą się chętni żeby wynajmować "działaczom" tego ZZ autokary żeby wozić ich na miejsce słusznych protestów.
      • lauren6 Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 11:32
        anna12-3 napisała:

> I jeszcze jedno,kłamstwem jest mówienie,że ustawa wejdzie za 28lat,ustawa ze sw
        > oimi konsekwencjami wchodzi w życie 1.01.2013r.

I to jest sedno sprawy! W najbliższych latach na emeryturę zacznie przechodzić powojenny rocznik wyżowy i ideą reformy jest opóźnienie wypłacania emerytury tym ludziom. Jakie będą skutki finansowe i społeczne tej reformy za 5-10 lat(to o czym piszesz, czyli minimum pół miliona osób bez środków do życia, a liczba ta będzie gwałtownie rosła), to już nie problem PO, tylko prawdopodobnie jakiejś partii lewicowej, która będzie wówczas rządziła. Liczy się tu i teraz, by PO budżet się dopiął.

Gdyby faktycznie chcieli coś reformować zabraliby się za umowy śmieciowe, niesprawiedliwe wcześniejsze emerytury, KRUS, OFE i inne patologie, które sprawiają, że we wspólnej kasie ciągle brak pieniędzy. Podniesienie wieku emerytalnego to żadna reforma, tylko pójście na łatwiznę.
        • kotek.filemon Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 12:35
          lauren6 napisała:

> Gdyby faktycznie chcieli coś reformować zabraliby się za umowy śmieciowe, niesp
          > rawiedliwe wcześniejsze emerytury, KRUS, OFE i inne patologie, które sprawiają,
          > że we wspólnej kasie ciągle brak pieniędzy. Podniesienie wieku emerytalnego to
          > żadna reforma, tylko pójście na łatwiznę.

Exactly
    • baltazar1910 Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 11:42
      TEORIA ALBO - ALBO
      Albo społeczeństwu jest wszystko jedno, nie jest zainteresowane tym co uchwalają posłowie, ednym słowem społeczeństwo ma to w szystko gdzieś.....
      Albo jesteśmy już na tyle dojrzałym społeczeństwem, że rozumiemy potrzebę przeprowadzenia trudnych i bolesnych reform..... ale wybory dopiero za 3 lata
    • jaga.28 Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 12:56
      System emerytalny jest niewydolny i państwo musi rokrocznie dokładać z budżetu razem do ZUS i KRUS ok 40 mld i to wszyscy wiedzą tylko udają że ich nie dotyczy.
      Zmiana na system kapitałowy to pieśń pokoleń i konieczności wpompowania dużej kasy publicznej i to także zainteresowani wiedzą a politycy takiego rozwiązania nie lubią bo to utrata władzy. To co trzeba naprawić pilnie a niewielu o tym wie i jeszcze mniej chce to zrobić to spowodować aby korzystali z systemu ci którzy na niego płacą obecnie płaci gdzieś ok 40% tak jak i na NFZ.
      Dłużej pracować? jeśli nie to co? i tu mało się mówi że tą alternatywą jest podniesienie składki i to znacznie. Tak wiec jak robimy referendum to róbmy to uczciwie a nie tak jak proponowało to zrobić PiS, Solidarność czy SLD, czyli pytanie : czy zwiększenie wieku emerytalnego czy też składki emerytalnej np o 50%. Politycy o niewygodnych sprawach nie mówią tym samym oszukując obywateli i im robiąc wodę z mózgów. Sięgać do głębokich kieszeni też można z tym co zrobić jak głębokie kieszenie na przekór opuszczą teren RP, zatrzyma ich Duda z bojówkami Solidarności łańcuchami na granicach?
      • lauren6 Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 13:30
        jaga.28 napisał:

> czy zwiększenie wieku emerytalnego czy też składki emerytalnej np o 50%.

To się nazywa demagogia. Jak w ZUSie ma nie brakować pieniędzy, skoro blisko 1/3 społeczeństwa pracuje na umowach śmieciowych i nie odprowadza składek? Jak ma się zamykać, skoro jest olbrzymie grono "świętych krów", które składek nie płacą, ale będą z nich korzystać?

Nasz system emerytalny można uszczelnić na prawdę na wiele sposobów. Rządzący mają olbrzymie pole do popisu jeśli chodzi o reformy. Pisanie, że do wyboru jest tylko podniesienie składki o 50% lub podwyższenie wieku emerytalnego to czysty POpulizm.
      • ripiripi Re: Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 18:59
        ale co to może obchodzić przeciętnego Kowalskiego 60+ , którego Tusk okradł z jego wypracowanego prawa do emerytury? i którego połowa kolegów już emerytury pobiera - bo się "załapali" . Tusk oszukał swoich wyborców i mam nadzieję,ze za to zapłaci
    • bodzio151 Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 13:09
      Sz.Panie Redaktorze o jakich reformach PAN pisze/sa to tylko buble prawne/
    • jsd1952 Drobny cwaniaczek od gry w trzy karty... 16.05.12, 14:01
      Pan D. Tusk - Premier RP, odpowiadając na tytułowe pytanie, nie zapłaci nic za swoje reformy. Zapłacą, jak zwykle Obywatele RP. Przechodząc do meritum sprawy to zostaliśmy wszyscy ?obywatele i Obywatele/ potraktowani jak należy, tzn. otrzymaliśmy to na co zasłuzyliśmy. Godząc się bowiem na grę w trzy karty z małym cwaniaczkiem powinniśmy z góry przewidzieć rezultat tej gry. Zawsze wygrywa rozdający. my tymczasem uwierzyliśmy, po raz kolejny, w obietnice wyborcze PO. Były tam, m.in. zapewnienia o zachowaniu ustawodawstwa emerytalnego i zniesieniu "podatku Belki" od lokat kapitałowych. A cwaniaczek tak przetasowała karty, czy też kubki, że otrzymaliśmy gwarancję bezrobocia w okresie pomiędzy 60 a 67 rokiem życia, oraz likwidację systemu tzw. antybelek. Przykładów ogrania nas przez cwaniaczka Donalda jest cała sterta i nie mo co zajmować nimi miejsca w jego gazecie. Teraz słów kilka dlaczego cwaniaczek i to na dodatek drobny. Otóż nie zmartwiłoby mnie gdyby ograł nas jakiś tam Wielki Szu, ale niestety Pan D. Tusk Wielkim Szu nie jest. Wielki Szu pokazał by swój rzeczywisty program przed wyborami i tak go zareklamował z udziałem ekspertów, mediów /no może za wyjątkiem TV TRWAM/, że sami prosilibysmy go o jeszcze baardziej drastyczny i "wspaniały program reformowania naszej rzeczywistości. Ale Pan Szu był odważny i inteligentny, a drobny cwaniaczek jest tchórzliwy i inteligencją nie grzeszy. Stąd też mamy niesmak po przegranej z tego typu osobą. Na pocieszenie, jakkolwiek wątpliwe, pozostaje nam fakt, że opozycja w dlaszym ciągu gra z Panem Donaldem T. w trzy karty. Jedn z nich to karta mgły Smoleńskiej, którą Pan D.T. ciągle utrzymuje nie godząc się na rzeczywiste przedstawienie faktów i zakończenie sprawy. Dzięki temu udaje mu się wpuszczać w tę mgłę sporo partii opozycyjnych. Druga karta to trybunały stanu - wniosek drugiej partii opozycyjnej, Niby tak niby nie, ale zawsze odkrywamy nie ten kubeczek. Napisałem drugą partię opozycyjną, gdyż faktycznie są tylko dwie. Ruch Palikota to w rzeczywistości libertyńskie skrzydło PO. I to na tyle...
    • lechu733 pędząc z lemingiem 16.05.12, 14:04
      Przyznaj sie lemingu . Kiwałeś główka czytając, że we Francji jest wiek emerytalny 62 lata. I będziesz kiwał główką słuchając PeOwców, że cała Europa ma wiek 67 lat. Wroński też pewnie nie załapał, że podając wiek 62 lata we Francji, zamiast POchwalić, wskazał, że podnoszenie wieku do 67 nie jest konieczne. Tylko, że Francja postawiła na dzietność i nie musi podnosić wieku do 67
    • pisdode Reformy?Jakie reformy?! 16.05.12, 15:30
      Nazwanie tego co robi Tusk reformami to naduzycie. To są zwykłe prostackie cięcia. GW i Wroński bedzie sie kiedyś wstydzic tych lizusowskich słów i gestów
    • waldemark112 Ile Tusk płaci za reformy 16.05.12, 15:37
      Lepsza grypa od zapalenia płuc.Ja w swoim durnym łbie za cholerę nie mogę wyobrażić rządów PIS.,przezostatnie 6 lat i lata nastepne.Z tym wodzęm ,Macierewiczem ,Fotygą,Brudzińskim, Hofmanem i cał ąa resztą.Kapujecie że mamy cholerne szczęście i kochający nas JP2 czuwa nad nami.
    • klarneta8 Tuska docenia ci , kt. beda emerytami za 20 lat. 16.05.12, 21:51
      Wstyd,ze opozycja i zwiazki, to nieuki dazace do koryta.
      • bool_a Re: Tuska docenia ci , kt. beda emerytami za 20 l 17.05.12, 00:10
        klarneta8 napisała:

Tuska docenią?
        Oj naiwny, naiwny, naiwny jak dziecko we mgle....
    • trajkotek ile płaci, ile zarabia ... 16.05.12, 22:16
      nic nie płaci, jak go tu nie będą chcieli znajdzie fuchę w Brukseli, na swoje wyjdzie, to samo można powiedzieć o jego najwierniejszych klakierach - nie tracą na tym, co robią ...

trzeba kłamać
    • inkwizytorstarszy Ile Tusk płaci za reformy 17.05.12, 00:44
      Może jednak te 3,5 mln. totalnych nierobów wzięło by się do roboty, zamiast czekać na cud...?
      Bo w cuda mogą wygodnie wierzyć kapłani, inni muszą pracować... (na kapłanów także..)
    • frey8b Ile Tusk płaci za reformy 19.05.12, 11:55
      Zamiast protestować i skomleć, ruszcie mózgiem ponoć macie się za mądrych i sprawcie aby wszyscy mieli pracę, nie żądając od rządu. Komuna się skończyła przestano prosić aby ludzie chcieli pracować skończyły się nakazy pracy, pozostały przyzwyczajenia że każdemu należy się praca i rząd ma zapewnić. Są inne warunki
      SOLIDARNOŚĆ oto walczyła mamy wolność, i to co chcieliśmy więc pozwólmy o przyszłości myśleć rządowi. Każdy chciałby pracować do 50 roku życia dalej odpoczywać tylko kto na to da pieniądze, i skąd je weżmie. Nie popularne działanie rządu a konieczne dla kraju na pewno obniżają notowania i popularność rządu, i przy tak głupiej opozycji i związkach zawodowych.
      Zeby chcieć należy wpierw dać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka