Dodaj do ulubionych

Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech się...

13.06.12, 21:43
Nie rozumiem, jak osoba z tytułem profesora prawa może propagować tak idiotyczne pomysły. Czy naprawdę do tej pani nie dociera, że bójka może zakończyć się śmiercią ? Mamy pozwalać na walki, w których zawsze może zginąć człowiek ? Co za idiotyzm.
Obserwuj wątek
    • znany_internauta Walka z objawami "chuligaństwa" - gdzie przyczyny? 13.06.12, 22:24
      Raz - te ustawki mogą zakończyć się czyjąś śmiercią i należy im się bezwzględnie sprzeciwić (No chyba, że posuniemy się tak daleko i życiu "desiarza", "kibola" odmówimy wartości).

Dwa - cóż za naiwność sądzić, że ludzie biorący udział w takich ustawkach po ich zakończeniu kulturalnie wrócą do swoich domów, do obowiązków ułożonego obywatela. Będą mówić "dzień dobry" sąsiadowi i będzie wszystko ok. Takie myślenie sztucznie oddziela "problem przemocy" od innych, z którymi często się on łączy - tj. alienacja, aspołeczność, wandalizm, negacja państwa prawa, ubóstwo. Pani profesor sprowadza wszystko do jakiegoś wręcz fizjologicznego wybryku, któremu wystarczy dać upust, prawnie uregulować, żeby nie było z nim kłopotu. Nie zwraca uwagi na fakt, że ta przemoc często najbardziej "smakuje" właśnie dlatego, że odbywa się na granicy albo nawet poza prawem - nie na ringu, z sędzią. Jest ona antysystemem, w którym panują swoiste zasady. A pani postulat jest sztuczną próbą połączenia tych porządków.

Gdzieś u podstaw tego postulatu pani profesor dopatruje się także ulegania liberalnej utopii wolnego wyboru - przeświadczeniu, że każdy sam steruje swoim życiem. Jak chce się bić - to się bije. I nie ma mu tego co zabraniać. Niech tylko za siebie zapłaci! Myśląc tak, pozostajemy na ślepi na całą siłę społecznego wpływu. Może i niektórzy zostają "kibolami", "wandalami" z pasji (podobno na wyspach wśród wykształconych i bogatych można znaleźć dużo hooligans), nie jest jednak przypadkiem, że jest ich najwięcej wśród tzw. nizin społecznych, w dzielnicach biedy. Czy to przypadek? Tusk ogłaszając szumnie "walkę z chuligaństwem" cały czas skupia się na skutku, efekcie - nie przyczynie problemu. I wtórują mu profesorzy-karniści...
      • rydzyk_fizyk Re: Walka z objawami "chuligaństwa" - gdzie przyc 13.06.12, 23:14
        Nie bardzo rozumiem jak karnista może proponować zgodę (ryzyko sportowe?) jako okoliczność wyłączającą odpowiedzialność karną w takich sytuacjach.

Rozumiem, że potem zamierza to również rozciągnąć na takie imprezy ze skutkiem śmiertelnym?
        • marco-wr Re: Walka z objawami "chuligaństwa" - gdzie przyc 14.06.12, 00:23
          A ty co: w życiu się z nikim nie biłeś? A jeśli to powinieneś wylądować przed sądem?

Czy państwo ma o wszystkim decydować za obywateli? Bo czy wtedy oni są obywatelami czy poddanymi?
          • animator_kultury Brak gwarancji bezpieczeństwa 14.06.12, 07:10
            Jestem przeciw z jednego powodu - te ich "wewnętrzne" bójki w dowolnej chwili mogą się przerodzić w "zewnętrzne", z moim udziałem. A wtedy policja będzie miała na przeciw sobie legalnie ćwiczące się przez lata oddziały paramilitarne...
        • asperamanka Re: Walka z objawami "chuligaństwa" - gdzie przyc 14.06.12, 09:07
          rydzyk_fizyk napisał:

> Nie bardzo rozumiem jak karnista może proponować zgodę (ryzyko sportowe?) jako
          > okoliczność wyłączającą odpowiedzialność karną w takich sytuacjach.
          >
          > Rozumiem, że potem zamierza to również rozciągnąć na takie imprezy ze skutkiem
          > śmiertelnym?

Rozumiem, że karnista zakłada, że wpuszczasz na "ustawkę" tłum kiboli, z założeniem że impreza trwa tak długo, aż zostanie jeden, a pozostałych wynoszą grabarze w foliowych workach. Wtedy tego jednego, w oparciu o masę dowodów, bez zbędnych ceregieli skazujesz na dożywocie za wielokrotne zabójstwo, i masz problem sensownie rozwiązany z punktu widzenia prawa karnego.

A tak na serio, to Pani Profesor Płatek nie od dziś robi w mediach bardziej za celebrytkę, niż za karnistkę, i to nie pierwszy jej kontrowersyjny tekst. Ja ją jeszcze pamiętam z własnych studiów na UW wieki temu, kiedy była starszym asystentem albo adiunktem u ŚP prof. Falandysza, i zajmowali się wiktymologią. On też zawsze był pod każdym względem luzak, a poglądy zawodowe miał, oględnie mówiąc, niecodzienne, więc jak widać, czym skorupka za młodu nasiąknie.... itp., itd.
      • lukilukk Re: Walka z objawami "chuligaństwa" - gdzie przyc 14.06.12, 01:08
        znany_internauta napisał:
        > Raz - te ustawki mogą zakończyć się czyjąś śmiercią i należy im się bezwzględn
        > ie sprzeciwić

Nie bardzo rozumiem dlaczego mam się przeciwstawiać czyjejś woli? Jeden chce zginąc w walce drugi chce żyć słodko.
        Równie dobrze mogę nie pozwolic żyć temu drugiemu. Słusznie, czy to juz może ograniczenie wolności?

Jak chcą się debile wybić własnymi rękoma to wolna droga. Pani karnistka ma rację! Jeden warunek - jeśli jakiemuś utną maczetą nogę abo będzie mu trzeba strepanować pustą czaszkę to nie za publiczne pieniądze! Niech mu zapłaci ubezpieczalnia albo niech wykłada z własnej kasy, pogrzeb po ustawce tak samo.

Wtedy to jest wolność bo robię co chce, nie krzywdzę innych i jednoczesnie odpowiadam za siebie. A jak debil po walce chce się leczyć za publiczne to już nie jest wolność bo on zmusza mnie abym za niego placił a za debila płacić mi sie nie chce. Debil niech płaci za siebie i może robić ze swoją pustą głową co mu się podoba, niech sobie dla zabawy nawet wsadzi pod walec (byle nie na autostradzie bo trzeba będzie sprzątać a ledwo wybudowali)
        • boykotka Re: Walka z objawami "chuligaństwa" - gdzie przyc 14.06.12, 06:36
          lukilukk napisał:

> Nie bardzo rozumiem dlaczego mam się przeciwstawiać czyjejś woli? Jeden chce zg
          > inąc w walce drugi chce żyć słodko.
          > Równie dobrze mogę nie pozwolic żyć temu drugiemu. Słusznie, czy to juz może og
          > raniczenie wolności?
          >
          > Jak chcą się debile wybić własnymi rękoma to wolna droga. Pani karnistka ma rac
          > ję! Jeden warunek - jeśli jakiemuś utną maczetą nogę abo będzie mu trzeba strep
          > anować pustą czaszkę to nie za publiczne pieniądze! Niech mu zapłaci ubezpiecza
          > lnia albo niech wykłada z własnej kasy, pogrzeb po ustawce tak samo.

Rok lub dwa lata temu czytałam, że w WB publiczna ubezpieczalnia odmówiła sfinansowania przeszczepu wątroby 22-latkowi, który tak skutecznie się upijał, że doprowadził do marskości w wieku 22 lat. Jak widać urzędnicy też potrafią myśleć.
          • marek1846 Re: Walka z objawami "chuligaństwa" - gdzie przyc 14.06.12, 07:00
            Bez wątpliwości w Fakcie albo Faktach.
        • znany_internauta Re: Walka z objawami "chuligaństwa" - gdzie przyc 14.06.12, 16:50
          Przeczytaj całą moją wypowiedź a nie tylko jedno zdanie, które zacytowałeś tu zupełnie wyrwane z kontekstu
          Tak jak napisałem, naiwnym jest sądzić, że każdy robi TYLKO to, co chce robić. Czy samobójcy chcą się zabić? Raczej nie, ich samobójstwo jest efektem głębokiej depresji - choroby, której często nie mieli okazji nawet zacząć leczyć. Paradoksalnie nie jest ono aktem wolności, ale świadczy o jej pozbawieniu - o braku wyboru. Przypuszczam, że z chuliganem może być podobnie. I tak jak w przypadku potencjalnego samobójcy skuteczniej jest go wyleczyć z depresji niż cały czas pilnować, żeby sobie czegoś nie zrobił - tak samo w przypadku chuligaństwa lepiej podjąć działania nakierunkowane na jego społeczne przyczyny, niż cały czas zapobiegać, żeby chuligan z kolei nikomu krzywdy nie zrobił.
          Nie upominam się o zniewolenie, ale własnie o większą wolność! Powiecie, że to wizja państwa opiekuńczego. Ja nazwałbym to formą społecznej inwestycji.
      • laptokowiec Re: Walka z objawami "chuligaństwa" - gdzie przyc 14.06.12, 09:58
        A ja jestem za.
        Niech się bydło wyrżnie na tych ustawkach.
    • excrement Funkcjonariusz 13.06.12, 22:27
      Wspomniani strażnicy miejscy pracują na wpisanie "funkcjonariusza publicznego" do słownika obelg.
    • zawszedana Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech się... 13.06.12, 23:44
      A ja sie zgadzam z Pania Profesor.Ciekawe czy jakby im sie zezwoliło to poszli by na to pole walki czy wtedy cos by do nich dotarło.
      A ze prowadzic to mzoe do śmierci to chyba oczywiste.Ale oni ida dobrowolnie na te walke,a to wiadomo jak może sie skonczyc.Najczesciej w walce ktos ginie to tez chyba oczywiste.
      Jak kibole chce to wyznaczyc im miejsce i niech sie tłuka a za ewentualna pomoc medyczna czy inna niech wczesniej zapłaca.Jestem ZA.
    • same.zalety Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech się... 13.06.12, 23:58
      ja też uważam że ustawki powinny być legalne. kibole jadą w odosobnione miejsce, walą się czym chcą, ktoś umrze-jego pech, wiedział na co się pisze

nie rozdziela ich policja, nie ma karetek ani nic

w 2 lata kibole się powybijają i problem z głowy

bardzo fajna ta karnistka:)
      • marek1846 Typow logika częściowa. 14.06.12, 07:04
        "w 2 lata kibole się powybijają i problem z głowy" - zostanie zwycięzca, narodzą się nowi itd itp ale to już za trudne dla prostych profesorów i ich wyznawców.
        • bd-75 Re: Typow logika częściowa. 14.06.12, 10:03
          marek1846 napisał:
          > "w 2 lata kibole się powybijają i problem z głowy" - zostanie zwycięzca,
          > narodzą się nowi itd itp

Może właśnie tak ma być. Dawniej co agresywniejszych osobników cyklicznie eliminowały wojny, a dzisiaj potrzebny jest zawór bezpieczeństwa, np. w postaci ustawek.
          • marek1846 Logiki częściowej ciąg dalszy. 14.06.12, 10:29
            Agresywni i bezwzględni podczas wojen, gwałcąc przekazywali swoje geny. Nie ginęli a pomnażali się. Ginęła mniej zaradna, bardziej bojaźliwa część wojujących.
            • bd-75 Re: Logiki częściowej ciąg dalszy. 14.06.12, 11:01
              marek1846 napisał:
              > Agresywni i bezwzględni podczas wojen, gwałcąc przekazywali swoje geny. Nie gin
              > ęli a pomnażali się. Ginęła mniej zaradna, bardziej bojaźliwa część wojujących.

Walczyli gwałcąc? :) Dekownik na tyłach nie tylko miał większe szanse przeżyć, ale też i poużywać po walce (lub zamiast, z samotnymi żonami wojaków). Nawet zresztą gdyby ci agresywni napłodzili chordy dzieciaków, to minęłoby trochę czasu, zanim nowe pokolenie by dorosło i zaczęło stanowić problemem. W przeszłości zresztą nie był to żaden problem - po prostu czas na nową wojnę.
    • wasylzly to blad 14.06.12, 01:35
      niestety ale sie z pania prof nie zgadzam. Tzw.kibole sa czlanami spolecznosc i ponosimy za nich odpowiedzialnosc, za kiboli ponosi odpoaiwdzialnosc organizator imprezy, klub sportowy, kazdy. bez kiboli -mecze pilkarskie przypominalyby spotaknia cherlakow w muszkach :-)) Takich mamy kiboli na jakich zasluzlylismy i sobie wychowalismy - ze przynosza wstyd ? pilka to nie jest sport dla pani prof.

To w sumie tyle, jak latwo jest manipulowac ta prosta i w wiekszosci newyksztalcona masa ? w ich patriotyzmie ? w ich pojeciu bialej rasy ? a czy pani prf. czytala ostatnie gazety ?

Ile bylo manpiulacji ? sond, czy sie juz boicie ? zadymy, ruskich ? bitwa ? wojna z 1920 roku ?
      Ile moze tego wytrzymac prosty niewyksztalcony czlowiek ? mlodziez ?

Ile wsadzania do wiezien za palkaty, za wolnosc wyrazania wlasych opinii ??

Niepotrzebuie ich karamy, budujemy martyrologie - zamiast prewencji i resoscjalizacji - stosujemy polityczne kary, obrzamy od bandytow, antysemitow, rasistow na kazdym kroku.
      W masie sa silni, ta masa to stadion, trybuna, podjudzajaca prasa i ulotki - nie tylko kibole sa winni, o ile sa w ogole czemus winni - ale ci tzw. intelektualisci, ktorzy ich oszukali -obiecywali w 89 wolnosc slowa i przekonan - dzsiaj wyzywaja i wtracaja do wiezien.

To nie jest fair - panowie zawodowi demokraci, poprawiacze swiata - najczesciej u innych i nie u siebie. Dobrzy Ludzie -obcy, z nikad -u nas egzaminiu z oragnizacji pozarzadowych nie zdali. Wyjazd.
      • 0721x Re: to blad 14.06.12, 06:40
        widać ze dziś większość na tym forum to potomkowie pańszczyźnianych wsio pod kontrolą ktoś wam powinien również tyłki podcierać bo sami nie trafiacie - himalaizm natychmiast zakazać jest potencjalnie szkodliwy...
    • paputekonly Skoro ustawka PiS - Solidarna Polska, lub PJN,jest 14.06.12, 03:10
      .. legalna, to trudno żeby ministrantom faszyzmu zakazać przygotowań do przejęcia władzy..
      Chociaż osobiście wyznaję zasadę, że gnidy należy rozgnieść, zanim zostaną wszami...
    • boykotka Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech się... 14.06.12, 06:32
      Jestem tego samego zdania, tyle tylko, że wprowadziłabym obowiązkowe ubezpieczenie na taką ustawkę. Zapewne będzie tak wysokie, że względy ekonomiczne będą tu najlepszą wykładnią
    • marek1846 Prosty prof. jak prosty robotnik 14.06.12, 06:50
      wie jedno i trzyma się tego kurczowo. Problem w tym, że "ustawki" to czubek góry lodowej. Telewizja pokazuje zdjęcia z przemarszu kibiców na których widać jak miłośnik ustawek atakuje z tyłu, niczego nie spodziewającego się kibica, ale słychać komentarz o bójce kibiców. Życzę pani prof. udziału w takiej bójce, jej albo komuś z jej rodziny.
    • boguschitz Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech się... 14.06.12, 06:59
      Są dziesiątki ekstremalnie niebezpiecznych sportów, zagrażających utratą zdrowia i życia. Jakoś nikt ich nie zakazuje ! Wolny wybór.
    • bd-75 Re: Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech s 14.06.12, 09:46
      somekindofhope napisał:
      > Czy naprawdę do tej pani nie dociera, że bójka może zakończyć się śmiercią ?

I to jest ogromny plus. Walki powinny się odbywać do ostatniego żywego kibola. Z chęcią zasponsoruję taką imprezę.
      • scag Re: Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech s 15.06.12, 05:30
        bd-75 napisał:
        > Z chęcią zasponsoruję taką imprezę.

Nie ma potrzeby. Wystarczy sprzedac prawa do tramsmisji na zywo jakiej TV i kasa sie znajdzie. Na ogrodzenie, weterynarzy i koszty spalarni odpadow.
        Same zyski.
    • laptokowiec Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech się... 14.06.12, 09:53
      Cejrowski do pudła !
      Kodeks Karny art 256 - publiczne nawoływanie do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość.
    • der-chef Re: Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech s 14.06.12, 10:43
      Pani ma rację. Należy wyznaczyć ogrodzone miejsce tylko dla ustawek, tam niech się leją. Warunek tylko taki, że wychodzi zwycięzca, reszta do piachu. Bandyta to nie człowiek i żadne prawa mu nie przysługują.
      • marek1846 Re: Prof. Płatek: kibice chcą się bić? To niech s 14.06.12, 11:10
        Wiem, że to żart ale wielu tak myśli. Dlatego proszę jeszcze o dodanie co będzie robił ten który wyjdzie jako zwycięzca. Może kółko różańcowe.
    • 2berber Prawnicy :-(. 16.06.12, 08:11
      Zdecydowanie wolę gdy na temat jak zapobiegać
      negatywnym zjawiskom społecznym wypowiada
      się socjolog a nie prawnik. Prawo a więc i prawnicy
      nigdy nie nadążają za zmianami społecznymi.
      Dzisiaj przy powszechnej informatyzacji jest to
      szczególnie widoczne.
      Obojętność prawniczki, profesora wobec bójek,
      ustawek i innych przejawów agresji jest nie do
      przyjęcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka