aussie1inc Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 31.07.12, 22:37 Powstanie Warszawskie bylo najglupsze i najbardziej durne ze wszystkich polskich powstan. Jak pan prezydent chce, zeby powstancy warszawscy byli wzorem i drogowskazem dla Polakow, to pan prezydent nie wie, co mowi. Mam nadzieje, ze Polacy - szczegolnie ci mlodsi - sa madrzejsi od pana prezydenta i zauwaza, ze to powstanie to byla Zbrodnia na Narodzie Polskim dokonana przez grupe zbrodniarzy - idiotow na czele z niejakim Okulickim, ktory dzialal dokladnie tak, jakby to Sowieci pisali mu rozkazy. Mam nadzieje ze kiedys trafi do polskich glow, ze to na skutek glupoty Okulickiego i jego kolegow Rosjanie znacznie latwiej zajeli Polske, bo polskich patriotow wytlukli Niemcy. Podejrzewam, ze Okulicki "chcial dobrze", ale od dowodcy wymaga sie, by potrafil przewidziec skutki swoich dzialan. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 01.08.12, 06:27 W ferworze polemicznym umknęło Ci jakby, że nie jest to święto ku czci Okulickiego, ale ku pamięci powstańców i cywilnych ofiar Niemców. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
zejar47 Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 01.08.12, 13:12 W całości się zgadzam z aussie1inc Odpowiedz Link Zgłoś
31paluszkow Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 01.08.12, 15:11 Całkowicie zgadzam się z Tobą. Nie zgadzam się z Komorowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 01.08.12, 17:24 Z tym wspolnym marszem 11 Listopada jest pewien klopot, bo niektore srodowiska w Polsce czerpia natchnienie ideologiczne z tych przedwojennych organizacji, ktore niepodleglosci Polski byly przeciwne. Waclaw Timoszyk PS. By nie byc posadzonym o jakakolwiek polityczna stronniczosc, zachecam do wyguglowania stosownych informacji w celu zapoznania sie z tym, jakie to byly organizacje. Oczywiscie nie kazdy musi guglac. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechuta Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 02.08.12, 14:15 W całości zgadzam się z Tobą. W każdym innym kraju, nawet afrykańskim, za takie morderstwo , odpowiedzialni za nie, stają przed sądem. U nas robi się fetę i każe celebrować "tych którzy walczyli". A te 200 tys. mieszkańców i miasto, które stało się cmentarzem i gruzowiskiem. Dlaczego przez całe 63 dni żadna delegacja oficjalna nie jedzie do Dachau celem złożenia wieńców? Wydarzenia sierpnia '44 są dla mojej Rodziny bolesnym wspomnieniem ale nikomu z nas nie przychodzi ochota brania udziału w tych spędach urzędowych. Dziwię się tym starym ludziom, że oni ciągle, bez szerszego widzenia tej tragedii, z przyjemnością mówią o tych swoich walkach. Ja o wypadku samochodowym, w którym uczestniczyłam nie z własnej winy, nie mówię tyle. Dla jasności - w wypadku nikt nie zginął, ale to była trauma. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 02.08.12, 15:51 wiechuta napisała: > W całości zgadzam się z Tobą. W każdym innym kraju, nawet afrykańskim, za takie > morderstwo , odpowiedzialni za nie, stają przed sądem. No i o co chodzi? Przecież większość z nich stanęła przed sądem już po kilkunastu miesiącach i następnie zadyndała na norymberskich szubienicach. > U nas robi się fetę i k > aże celebrować "tych którzy walczyli". A kto Ci niby każe? Batem Cię ktoś gna na uroczystości? Świętuj sobie co chcesz; choćby i Dzień Rybaka Śródlądowego. Ale też pozwól i innym świętować, co chcą. > Dlaczego przez całe 63 dni żadna delegac > ja oficjalna nie jedzie do Dachau celem złożenia wieńców? Dlaczego akurat do Dachau? > Dziwię się tym starym ludziom, > że oni ciągle, bez szerszego widzenia tej tragedii, z przyjemnością mówią o tyc > h swoich walkach. Ja o wypadku samochodowym, w którym uczestniczyłam nie z wła > snej winy, nie mówię tyle. Dla jasności - w wypadku nikt nie zginął, ale to był > a trauma. Na serio widzisz tu analogię??? :-O Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kontaktowiec Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 06:23 Ciekawa idea tego...hmmm..."wspólnego narodowego" marszu 11 listopada. Razem w przeciwnych kierunkach! No bo przeciez "Polskosc to nienormalnosc" Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku a może wreszcie drogowskazem będą "udacznicy" 01.08.12, 06:56 może dobrze funkcjonujący biznesmeni, najlepsi lekarze, laureaci nagród naukowych? Może nie k..a ONI nas prowadzą nawet - niech tam - do marszów powstańców też zabierzmy - ale poturlamy ich na ich wózeczkach i poprowadzimy ich za rękę o laseczce Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalmarksa [...] 01.08.12, 07:02 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew2707 Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 08:00 Tyle bzdur w jednym przemówieniu Prezydenta dawno nie było! Czyżby jego doradca historyczny profesor Nałęcz dostał obłędu? Niech jeszcze raz zastanowi się nad następującym stwierdzeniem:„Wywołanie powstania uważamy za ciężką zbrodnię i pytamy się, kto ponosi za to odpowiedzialność”, pisał gen. Władysław Anders do gen. Mariana Kukiela, ministra obrony narodowej. Jedyną szansę wskazania winnych dawał proces przed niezależnym sądem. Na ławie oskarżonych musieliby zasiąść ludzie wpisani do panteonu bohaterów narodowych: najwyżsi oficerowie w Komendzie Głównej AK – Tadeusz Bór-Komorowski, Leopold Okulicki „Niedźwiadek”, Antoni Chruściel „Monter”, Tadeusz Pełczyński, a także politycy: prezydent Władysław Raczkiewicz, Jan Stanisław Jankowski, delegat rządu na kraj, premier Stanisław Mikołajczyk i gen. Kazimierz Sosnkowski, wódz naczelny. Błędna ocena sił niemieckich dezawuowała generałów jako wojskowych. Chybione wnioski w sprawach politycznych kompromitowały ich jako mężów stanu. Na skutek zbrojnej konfrontacji garstki słabo uzbrojonych i niedoświadczonych chłopców i dziewcząt z zaprawionymi w bojach niemieckimi żołnierzami śmierć poniosło ok. 200 tys. cywilów. Jak można tak wywyższać najbardziej szkodliwą dla polski decyzję i brak rozsądku. Za to powstanie nikt na świecie nas nie szanuje. Jaki to wzór do naśladowania? Wstyd mi za Prezydenta, podobno historyka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 01.08.12, 08:34 Tylu bzdur w jednym poscie już dawno nie było. 1mo dlaczego niby prezydent (lub ktokolwiek inny) miałby się bezkrytycznie utożsamiać ze zdaniem akurat gen. Andersa? 2do spośród owych "oskarżonych" ci którzy byli w Warszawie byli narażeni na takie same niebezpieczeństwa jak reszta walczących i ludności (np. Pełczyński był ciężko ranny podczas bombardowania), a niektórzy (w tym sam Okulicki) jak najbardziej wolę walki przypłacili życiem z rąk "wyzwolicieli". 3tio wiem że najfajniej by było przystępować tylko do takich bitew, które się następnie wygrywa, ale wierz mi lub nie - w tzw. realu jest to niemożliwe i nikomu się jeszcze w historii nie udało (np. Niemcy, którzy ostatecznie zdławili Powstanie, sami zaraz później ponieśli gigantyczną i nieporównanie bardziej krwawą klęskę w wojnie). 4to wyznacznikiem wartości jakiegoś wydarzenia dla historii kraju może być wiele rzeczy, ale z całą pewnością nie to, czy komuś za granicą się ono podoba czy nie. Wstyd mi za takie gadani, podobno ludzi pretendujących do znajomości historii. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gregoson Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 08:23 No cóż....Widać, że u Prezydenta Komorowskiego znajomość historii jest dokładnie taka sama jak ortografii. Kuriozalne jest zwalanie winy na Stalina, że nie wspomógł Powstania wymierzonego politycznie w ZSRR. Niedługo polscy politycy oskarżą Hitlera za to, że nie pomagał Powstańcom. Cześć i chwała bohaterom walczącym z niemcami - hańba tym, którzy bezmyślnie wywołali to Powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 01.08.12, 08:37 gregoson napisał: > Kuriozalne jest zwalanie winy na Stalina, że nie wspomógł Powstania wymierzoneg > o politycznie w ZSRR. Niedługo polscy politycy oskarżą Hitlera za to, że nie po > magał Powstańcom. Kuriozalne jest raczej nie dostrzeganie, że Stalin miał taki sam obowiązek wspomagania sojuszników w walce, jaki wobec niego miały np. USA i Wielka Brytania; można zatem nie dziwić się, że - jak przystało na cynicznego bandziora - zostawił nas na lodzie, ale z całą pewnością nie można nie widzieć w tym winy. Mniej kuriozalne jest zapominanie, że Sowieci sami przed 1 sierpnia gorąco namawiali Warszawę do powstania - bo może to po prostu ignorancja, a nie zła wola. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 08:38 Ciekaw jestem jak za 2 tyg Komorowski będzie wspominał Cud nad Wislą, w koncu jego pradziadzio walczyl, ale po stronie ruskich... wzzw.wordpress.com/2010/06/29/dziadek-hrabiego-bronislawa-komorowskiego/ Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 08:41 Za młodu Powstanie Warszawskie traktowałem jako przejaw bohaterstwa i dla uczestników napewno nim było. Po lataach wywołanie Powstania w tej formie uważam za przejaw nieodpowiedzialności jego przywódców. Po doświadczeniach z sowieckimi deportacjami Kresów Wschodnich, po łagrach, po Katyniu, tylko kompletne głupki mogły liczyć, że Stalin pomoże w tworzeniu tamy przed jego "rozszerzaniu rewolucji" na zachód. Tak, należy czcić tych którzy uwierzyli, ale surowo osądzić tych, którzy bez należytego rozpoznania doprowadzili do takiego dramatu. Odpowiedz Link Zgłoś
prusak2 Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 08:45 Cześć ich pamięci. Ale pamiętajmy też o tych z Londynu, co te dzieci poszczuli, oraz o tych, co stali na rozkaz Moskwy za Wisłą czekając na tych dzieci śmierć. No i nie zapomnijmy tych co od smoleńskiej tragedii żywiąc się trupami brukają tę tragiczną rocznicę po raz kolejny.... Odpowiedz Link Zgłoś
costa3500 Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 11:29 Jestem załamany wśród żyjących bohaterów nie dostrzegłem zaocznej sanitariuszki tego powstania Jadwigi Kaczyńskiej mamy gnoma Jarusia czyżby zmienili zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
avers1981 świetna sprawa 01.08.12, 13:56 Rok 2011 nie był udanym w tej materii. Bardzo ładnie pro"społecznie"-proobywatelsko jedna z legalnych partii politycznych organizowała państwowe uroczystości z udziałem min. Sił Zbrojnych - wojska. Rząd musi umieć zagospodarować władzę, możliwości i elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 01.08.12, 14:26 teraz to tylko marszem mozemy uczci© powstanie warszawskie czy pañstwa polskiego . kiedyß mówienie o powstaniu nie byøo mile widziane. Tacemnica okrywana niemal wszystko. Moja ciotka zginéøa w powstaniu czy teæ zostala otruta , bo takie informacje dotarly do mojej matki.Tak mi to przekazala mi nawet imienia jej nie znam.Przez jakis czas zdjécie ladnej kobiety z Lazienek bylo w domu, ale i ono gdzies sie zapodzialo. A mowiono mi o takim zdarzeniu : Niemcy przetoczyli wagon z alkoholem zatrutym , powstancy zdobyli go i zamiast benzyny zaczeli uzywac.Efekt byl oplakany.ile w tym opowiadaniu jest prawdy ?POza taka informacjé nic wiecej nie wiem o ciotce z powstania warszawskiego.Ja wraz z matka do Polski przyjechalismy w 1949 roku z Niemiec.Juz wiele spraw byøo tajne.tylko po katach szeptano.Ci co pozno przyjechali z robot do Polski mieli przychlapane,byli zawsze pod kreska. Odpowiedz Link Zgłoś
31paluszkow Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 15:15 Jestem przeciwna marszowi. Nie zgadzam się z pr Komorowskim; po co aż tak apoteozować straszną klęskę, która była efektem głupiej dumy dowódców, którzy powinni być za tę decyzję ukarani. Odpowiedz Link Zgłoś
frey8b Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 16:23 Powstanie Warszawskie było najbardziej ofiarnym i dramatycznym powiedział prezydent Komorowski, to nie ulega wątpliwości, tylko mija się z prawdą że warszawiacy z bronią w ręku, pytam jaką bronią ? Ilu powstańców przypadało na jeden egzemplarz broni. Jaki był przeciętny wiek powstańca i jakie miał wyszkolenie. Czy nie było zbrodnią wysłanie do beznadziejnej walki dzieci i młodzieży częściowo uzbrojonych w broń zdobyczną ręczną przeciw regularnej po zęby uzbrojonej armii niemieckiej ? Jak może prezydent mówić że bezczynność Stalina kiedy AK nie chciała współdziałać z AL a co dopiero ze Stalinem. Czy te środowiska polityczne połączyło powstanie, kiedy po wojnie AK się pogodziło z podziałem łupów przez Stalina, Churchila, i Rosevelta jakim był podział europy, bo AK jedynie uznawało rząd na uchodztwie, a ten rząd w tej kwestii nic nie robił. Gen. Komorowski świadom tego że nie ma żadnej szansy na sukces powstania wysłał na śmierć18 tyś powstańców i 180 tys. cywilów, w tym dzieci w wieku około 10 lat jacy to żołnierze. Następnie po powstaniu Hitler rozkazał Warszawę zrównać z ziemią, dzięki Generałowi Komorowskiemu . Wprowadzone dzieci i młodzież w błąd z wizją zwycięstwa ochoczo rwali się do beznadziejnej walki ufając swoim dowódcom, też nie doświadczonym powstańcom. Powstańcy zrobili więcej niż mogli, i chwała im zato . Ale za rozkaz rozpoczęcia beznadziejnej walki, i wysłanie na śmierć tych ludzi Generał powinien odpowiadać przed sądem i skazany na karę śmierci. Dzisiaj Gen. Bor Komorowski jest bohaterem narodowym , to HAŃBA Odpowiedz Link Zgłoś
m678loczek2 Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 01.08.12, 16:47 Ci starsi ludzie dowódcy powstania uważają się za bohaterów. Ja osobiście uważam, że w pewnym sensie są odpowiedzialni za śmierć olbrzymią ilość młodych, wartościowych dziewcząt i chłopców. Mam wielki żal do organizatorów Powstania Warszawskiego. Pozwolić dzieciom występować przeciw zbrojnej po uszy armii okupanta to wstyd panowie. Tym, którzy zginęli co roku oddawać hołd w dniu zmarłych tzw w czasie Świąt Wszystkich Świętych, tak ponieważ ONI stali się świętymi- żal mi ich ogromnie. I przestańmy z naszej Ojczyzny robić krainę łez. Słabo cieszymy się z Dniu Zwycięstwa, znowu są tylko wspominki kto walczył i ginął. Zwycięstwo nad komunizmem, to widzę ludzi, którzy ( przepraszam, ale tylko ŻRĄ się ze sobą) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 02.08.12, 15:59 m678loczek2 napisała: > Ci starsi ludzie dowódcy powstania uważają się za bohaterów. Ja osobiście uważa > m, że w pewnym sensie są odpowiedzialni za śmierć olbrzymią ilość młodych, war > tościowych dziewcząt i chłopców. Mam wielki żal do organizatorów Powstania Wars > zawskiego. Z organizatorów Powstania nikt już od lat nie żyje. Ci - jak ich nazywasz - "starsi ludzie dowódcy" w czasie powstania byli właśnie owymi "młodymi, wartościowymi" - na ogół mieli nie więcej niż 20 lat i byli szeregowymi żołnierzami (najstarszy bodaj rangą z żyjących, obecny szef Związku gen. Ścibor-Rylski w powstaniu dowodził plutonem, a potem kompanią...). > Pozwolić dzieciom występować przeciw zbrojnej po uszy armii okupanta > to wstyd panowie. T Jakim, na litość boską, "dzieciom"??? Limit wieku dla żołnierzy AK był wyższy niż w ówczesnej armii niemieckiej... > Słabo ciesz > ymy się z Dniu Zwycięstwa, Bo to akurat nie bardzo nasze było zwycięstwo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Re: Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz 03.08.12, 12:12 Tak Polak zrozumiał i mysli za siebie - Ta polityka już za nami !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalmarksa Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 03.08.12, 13:59 Komorowski.Patriota ze WSI.A jego kumpela z bufetu z gracją Sharon Stone uśmiechnie się i wyznaczy marsz pedałów z antify dla okrasy. Odpowiedz Link Zgłoś
rum11 Komorowski do powstańców: Zainicjujcie marsz na... 03.08.12, 14:49 Tam gdzie w uroczystości patriotyczne zbyt mocno wtryniają się politycy prawdopodobnie nic dobrego z tego nie wyniknie.Można przypuszczać,ze politycy chcą znów wykorzystać uroczystości 11 Listopada i weteranów Powstania Warszawskiego i nie tylko, aby zrobić sobie przy niech "twarz" i dobre wrażenia.Jeśli znów zmontują prowokatorów by buczeli i gwizdali,znow będzie problem a usłużne i poisłuszne jak zawsze media będo paplać przec cale tygodnie ku radości rządzących od których znow odwrócona zostanie uwaga i będą mogli dalej rejwodzić swój złodziejski polityczny interes rujnowania kraju. Odpowiedz Link Zgłoś