multikenol 03.09.12, 10:06 Przemyślenia Pana Jacka są trafne,jednak nie nazwał bym tą aferę "aferką'.Dla wielu ludzi stała się ona tragedią... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szatan_obserwator Media powinny pietnowac koalicje 03.09.12, 10:56 jednak w wiekszosci przypadkow wola pisac o kaczynskim i tym co mowi albo, ze milczy... dopoki rzad nie bedzie odpowiednio krytykowany, a jego bledy jasno i wyraznie napietnowane to nie spodziewajmy sie, ze koalicja PO-PSL zacznie sie poczuwac do jakiejkolwiek odpowiedzialnosci za ostatnie 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Artykuł Jacka Żakowskiego bardzo trafny 03.09.12, 18:46 ... sam chciałbym prawdziwej komisji śledczej w sprawie Amber Gold, takiej, która wykryje przyczyny zaniechań i zaproponuje naprawę zepsutego systemu (przede wszystkim chodzi o prokuraturę, ale KNF i UOKiK też). Szkoda, że na taką komisję nie mamy obecnie szans. Więcej o piramidach i innych SKOK-ach: www.skubi.net/ambergold2.html Odpowiedz Link Zgłoś
anty65 Afera w aferze 03.09.12, 11:31 Nie spodziewam się merytorycznej debaty, bo i koalicji i opozycji zależy na utrzymaniu status quo. Po co ma być jawnie? Dlaczego przepisy mają być przejrzyste? Dlaczego polityka informacyjna państwa miałaby być lepsza? Tylko zarówno koalicja jak i opozycja niech się nie dziwią, że Polacy to naród o skłonnościach do tworzenia teorii spiskowych. Cóż afery takie jak Amber Gold wytworzą nowe teorie. Bo ja np, nie rozumiem jak to jest, że urząd skarbowy nie upominał się o podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
25cz Afera w aferze 03.09.12, 12:12 Problem polega na tym, że nasi politycy, są mistrzami w kreowaniu problemów, które oni są w stanie ,,rozwiązać,, lae po mistrzowsku unikają problemów, które od lat są spychane w szarą strefę. Nasi politycy są mistrzami narracji i beznadziejnymi politykami. Od lat gnębią nas patologie społeczne, które nas kompromitują, hamują rozwój panstwa i blokują powstanie społeczeństwa obywatelskiego. W efekcie, nasza opozycja, która nie ma nic do zaproponowania polakom, swojej szansy upatruje w aferach i destabilizacji państwa. Obawiam się, że największym zagrożeniem dla polaków, są nie aferzyści, czy nawet złodzieje, co zdemoralizowani, a jednocześnie rządni władzy polityczni nieudacznicy. Wydawać by się mogło, że czasy, gdy jakiś sprytny paranoik, mógł skrzyknąć sobie sektę fanatyków, by trząść Polską, przeszły do przeszłości, jednak wygląda na to, że ciągle jesteśmy dzikim wschodem. Obawiam się, że duch PRL-u, długo jeszcze będzie kształtował naszą mentalność i nasze emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: Afera w aferze 03.09.12, 13:23 Masz rację-tylko weż się zapisz do partii i sam wygraj wybory,a wtedy pokażesz,że jesteś politykiem doskonałym. Odpowiedz Link Zgłoś
cucurucu Afera w aferze 03.09.12, 13:40 Panie Zakowski, jesli pan cierpi na zatwardzenie to prosze to zatrzymac do swojej wiadomosci a nie probowac pozbyc sie balastu w formie sraczki umyslowej, dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
disloyall Co pan zmienia panie Zakowski ? 03.09.12, 13:44 Kiedy 2-3 tygodnie temu powatpiewal pan, czy komisja "cos zmieni" (cytat z pana), moja zona sluchajac tego, skomentowala krotko: - a co on (czyli pan panie Zakowski) zmienia w Polsce....? No wlasnie, panie Zakowski : dzisiaj pan skamle falszywie, ze komisji nie bedzie, a byl pan jednym z cyngli salonu, ktorzy zwalczali ten pomysl. Jest pan zalosnym cynglem, po ktorym kiedys, jak pan przestanie pracowac NIKT nie wspomni dobrym slowem, o tym ze byl pan DZIENNIKARZEM, rozumiejacym ten zawod i swoja misje. Niech pan to zrozumi i wyprostuje schylony za pieniedzmi kark, nie bedzie bolalo. Odpowiedz Link Zgłoś
leming.nr1 Re: Co pan zmienia panie Zakowski ? 03.09.12, 13:49 Nie ma nad czym rozpaczać, to by był komisja w sprawie Michała Tuska, a nie w sprawie Amber Gold. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Co pan zmienia panie Zakowski ? 03.09.12, 19:37 Jeżeli ktoś myśli, że Pis chce zadbać o interesy wydudkanych, to jest w błędzie. Komisja ma być kolejnym humbukiem Pisuarów. Byle dopier....ć Tuskowi. Chodzi tylko o cyrk medialny a nie o jakieś tam pieniądze obywateli. To ich najmniej obchodzi. Wadza i tylko wadza. Nie cofną się przed niczym. Nazwałbym to imieniu ale automat wykasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sqro Re: Afera w aferze 03.09.12, 14:07 Panie Jacku co do uwag o pieniadzach TV to sie nie zgodze. Tam kasa na dzialanosc pro publicco bono jest i jest przepieprzana na działalność stricte komercyjna - i tu obwiniac nalezy KRRITV za brak nadzoru a nie premiera który stwierdził że nie widzi powodu żeby wspierać bezczelne dojenie społeczeństwa przez parapubliczna TV W ramach misji produkowano program TVP Kultura, ale też na przykład show "Gwiazdy tańczą na lodzie". Przy czym na ten pierwszy wydano w ubiegłym (2009) roku 28 mln złotych, a na popisy celebrytów na łyżwach ponad 40 mln złotych. i www.fakt.pl/Znamy-pelna-liste-plac-Bitwy-na-glosy,artykuly,171805,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
homo_posnaniensis Afera w aferze 03.09.12, 14:15 Choć mnie też zależy na poprawie państwa, to wnioski, jakie z AAG (Afera Amber Gold) mam nieco inne. Problem nie leży w strukturach państwa (bo prawo pozwalające na działania przeciw aferom jak AAG istnieje). Problem leży w partiach. Choć przyczyny bywają różne, to skutek ten sam. Walka o władzę w PO przed ostatnimi wyborami spowodowała całkowite "odpolaryzowanie" struktur. Cześć regionów była Tuskowa, część Schetynowa. A w regionach absolutne skupienie się wokół lokalnych baronów. Jakakolwiek uwaga w sprawie jakichkolwiek nieprawidłowości kończyła się przyklejeniem metki "wroga" i praktyczne usunięcie ze struktur. Krytyka szefów traktowana była jak atak personalny. Ponieważ na państwowym etacie zarabia się ca "kawałek" więcej niż na prywatnym, to partyjni w obawie o stołki i apanaże siedzieli cicho. Skończyła się PO dyskusja, skończyło ścieranie poglądów. Jeden wódz, jedna partia, jeden naród. I Plichta to wykorzystał, stworzył wrażenie parasola ochronnego nad sobą i nad swoimi interesami. A urzędnicy, w większości z PO lub z PO związani (żony, dzieci i rodzeństwo) widząc jakimi postaciami się otacza, konfrontując z kompletnym brakiem uwag co do takiego blatowania się polityków z podejrzanymi interesami postanowili się nie wychylać. I nie wykraczać przed szereg. I Plichta mógł spokojnie działać. Wiec Panie Redaktorze Żakowski. to nie państwo, to tylko kolesiostwo. A kto przegrał? Przegrywa demokracja. I tu trzeba bić na alarm. Odpowiedz Link Zgłoś
michalzzkrakowa typowe w aferze 03.09.12, 14:17 Jakże smutna konstatacja po ponad 20 latach wolnej i rządzącej się samodzielnie Polski. A takie mieliśmy nadzieje, że po ustroju wypaczeń realnego socjalizmu gorzej już nie będzie. Ale gdy najgłośniejszym politykom nie zależy na państwie dobrym dla obywateli / podatników / mieszkańców... Psychiatra miałby więcej do powiedzenia niż psycholog społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
piotruspan1951 Afera w aferze 03.09.12, 14:36 A ja nie widze tu zadnej afery. Grupa chciwych kretynow oddala swoje pieniadze do Spolki z nieograniczona nieodpowiedzialnoscia i teraz placza. Na co te barany liczyly ?; czy afera Grobelnego niczego inbecyli nie nauczyla ?. Tu zaden Premier nie jest winny, co najwyzej grupa niezbyt madry lub uczciwych ( niepotrzebne skreslic) pracownikow wymiaru sprawiedliwosci. Moze zamiast ogladania M jak Mdlosci wyz.wym. zidiociali chciwulcy posluchali paru madrych ekonomistow lub doradcow biznesowych. Gazeta prawie dwa lata temu ostrzegala przed Amber Gold itp., no ale Gazeta klamie, sam Prezio i Tatus "Przekret" z Torunia wiecznie o tym pisza. Odpowiedz Link Zgłoś
billyboy1943 A kto zarobił 10 milionów na reklamach amber gold 03.09.12, 15:13 Obłuda panie Żakowski aż oczy bolą i uszy więdną !-to dla przypomnienia : Rzepa wzięła 3 miliony,Wyborcza 2,6 Nasz Dziennik1 milion !-i wy jeszcze macie czelność coś tam mam MIEĆ ZA ZŁE????? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: A kto zarobił 10 milionów na reklamach amber 03.09.12, 19:52 Nie wiesz, że żadna gazeta nie odpowiada za treść reklamy? Równie dobrze ja mogę zamieścić taką reklamę: Mam przyrostek o wym: długość 35 cm, średnica 5 cm. Kto chce kupi, kto nie to nie. Przecież nie przyjdę do redakcji i się będę rozbierał do naga, żeby sprawdzili czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Zarejestrowaliście się w Piano? 03.09.12, 15:53 Płacicie lub zamierzacie płacić za te teksty? Osobiście NIE mam póki co takiego zamiaru. Więc nie wiem co Żakowski tam powypisywał. Jakie to opozycja sformułowała "trafne zarzuty", z którymi mogłą by się zmierzyć tylko i wyłącznie komisja sejmowa. Ktoś mi je przedstawi? Jestem ciekaw. Bo osobiście takich nie mogę dostrzec. Są oczywiście sensowne uwagi dotyczące zarówno samej PO jak i działania państwa jako takiego (albo się ma samodzielną prokuraturę, albo chce się wieszać psy na PO trzeba się na coś zdecydować) jednak by wymagały komisji sejmowej nie sądzę. Zwłąszcza, że takowe naprawdę nic nie wnosiły. Albo jeszcze gorzej - wyjaśniając sporo spraw inne nieźle zakłąmały jak pierwsza słynna komisja po Aferze Rywina, która dzięki dwóm manipulatorom panom Ziobro i Rokita (sporo też odkryli, ale to co zakłamali jest IMHO ważniejsze) stała się Aferą Michnika i Rywina (świetnie zrobili z Michnika z ofiary wspó-, a nawet dla niektórych głównego sprawcę afery). Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Zarejestrowaliście się w Piano? 03.09.12, 20:44 maaac napisał: > Płacicie lub zamierzacie płacić za te teksty? Ja nie place i tez nie zamierzam . Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Zarejestrowaliście się w Piano? 04.09.12, 09:53 Ja póki co też. Może potem się przełamię (i jak pieniądze będą). Póki co jakość/cena wydaje mi się mało zachęcająca. Reszta jednak płaci? Czy piszą BEZ czytania? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Zarejestrowaliście się w Piano? 04.09.12, 10:32 Wydaje mi się, że to całe Piano umrze śmiercią naturalną. Wystarczy, że każdy z nas wtrąci fragment artykułu do swego postu i po Filipku. Tego nam zabronić nie mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
leming.nr1 Re: Zarejestrowaliście się w Piano? 04.09.12, 12:13 maaac napisał: > Ja póki co też. Może potem się przełamię (i jak pieniądze będą). Póki co jakość > /cena wydaje mi się mało zachęcająca. > Reszta jednak płaci? Czy piszą BEZ czytania? Też nie płacę. 60% komentarzy, to komentarze tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Zarejestrowaliście się w Piano? 04.09.12, 13:34 To co ! Strajkujemy ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Zarejestrowaliście się w Piano? 04.09.12, 14:38 Ja nie będę kupował kota w worku. Wcale nie ma pewności czy artykuły nie będą durniejsze a już reklamy, o nie. Ew. mogę zapłacić tylko za GW ale za jakieś szmatławce - never. P.Radia i tak nie słucham a jeżeli już to na satelicie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Zarejestrowaliście się w Piano? 04.09.12, 14:57 Jak sie dobrze po necie pokopie ,to mozna znalezs duzo ( prawie wszystko ) Gratis ! Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Zarejestrowaliście się w Piano? 04.09.12, 17:01 Wejdź na wątek "Gazety płatne....." Gość napisał co mu proponuje Piano. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek8-1 Afera w aferze 03.09.12, 18:48 Szanowny Panie Redaktorze! Śledzę Pana artykuły od kilku lat. Generalnie zgadzam się z Panem z tym co Pan pisze. Ale zdaje mi się, że Pan zapomniał o tym, że prasę (a w ogóle to co za PRL-u nazwali publikatorami) czyli czwartą władzę cechuje jedna rzecz - pogoń za sensacją. Nieważne czy to prawda czy fałsz, ważne, żeby było nośnie medialnie. Program "Państwo w Państwie" pokazuje takie sprawy, ale dalej jest to ciekawostka- ot program, który ktoś oglądnie, poprzeklina na państwo i tyle. Nikt w tego typu programie nie pokaże jaki jest mechanizm powstawania takich spraw / nikt nie powie jakie nagrody dostali ich "twórcy" i że mimo błędów nikt nie kazał im ich zwrócić/. Nasze media ich nie potępiają, a wręcz promują. Nikt tego nie analizował, bo po co? Ważna jest kasa jaką dostanie za wierszówkę. Tylko, że ta czwarta władza, oprócz gonienia za sensacja i kasą, ma jeszcze misję, która w opinii większości jest smutnym dodatkiem do tej reszty. Piętnujcie więc oprócz oczywistych błędów władzy wszelkie anomalie w naszym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Afera w aferze 03.09.12, 19:44 Ależ piętnują, Waldek. Tylko, że zauważ natychmiast bojówki Pis-u atakują np. na forum. Doskonale sobie zdając sprawę z tego, że im gorzej tym lepiej. Przykład: Mandat za śmiecenie słonecznikiem i wiele innych. Generalnie, każda gazeta jest swego rodzaju plotkarą. Nie tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
darek638 Afera w aferze 04.09.12, 08:48 Panie Jacku ma Pan dobre intencje to widać ale brakuje odwagi, żeby oderwać się od środowiska, które kieruje się beznadziejnym serwilizmem w obronie dobra, które dał im nowy system wynoszący ich w społeczeństwie o wiele ponad miarę. I aferę nazywa Pan aferką. A jest to absolutnie największa afera w historii nowej Polski, nie w wymiarze finansowym ale dlatego, że działa się na oczach czyli za przyzwoleniem: prokuratury, CBA, UOKiK(kogo oni reprezentują? Zawsze się zastanawiam) mainstreamowych mediów. A osobno co szczególnie mnie zabolało potwornie ubabrał się Premier. Jestem zwykłym Polakiem szarakiem ale nie wyobrażam sobie, żeby moi synowie tak mnie skompromitowali i to jeszcze ostrzeżeni przed złym towarzystwem i jeszcze dodatkowo Premier wie, że się pali ale nie gasi bo co? I co mamy? Całe Trójmiasto, media i Bóg wie kto tam jeszcze bardzo chętnie żywili się kradzionymi pieniążkami. Czy ktoś w ogóle jeszcze wie co to wstyd? PS. Artykuł wczoraj był w całości a dzisiaj Piano, jeśli już to chyba powinno być odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac To ma być afera? 04.09.12, 09:41 Znam większą - też działała się na oczach czyli za przyzwoleniem specsłużb. Też chodziło o przekupywanie polityków lub ludzi ocierających się o politykę. A skandalem była większym od afery Amber Gold, że prowadził je organ państwa - CBA za wiedzą i przyzowleniem wyłącznie CZĘŚCI rządu RP w celu zniszczenia drugiej części rządu RP oraz opozycji. No i co? I Zero. Nic, null. Cisza. A człowiek będacy symbolem tego przestępstwa nie jest aresztowany jak Plichta tylko jest celebrytą części społeczeństwa i posłem na Sejm RP. To naprawdę jest afera. To, że nic się nie działo z sprawą AG po tym jak nic się nie działo z przestępstwami CBA to dla mnie już pryszcz. Odpowiedz Link Zgłoś