xabc123 Wildstein napędza komunie zwolenników 02.02.05, 10:45 Poziom wypowiedzi na tym forum jest żenująco niski, miejscami wręcz prymitywny. Obejrzałem właśnie listę Wildsteina. Nie ma tam mojego nazwiska, a obawiałem się tego, bo wiem, że SB zbierało informacje na mój temat. W przeciwieństwie do zdecydowanej większości uczestników tego forum jestem przeciwnikiem postępowania Wildsteina. Macie po prostu w dupie, że wiele osób będzie musiało przez kilka miesięcy udawadniać swoją niewinność. Ta lustracja w wydaniu Wildsteina niczego nie zmieni. W kraju nie będzie lepiej, bo najbardziej szkodzą mu teraz nie ci, którzy są na liście. Przez durniów na prawicy i miotających się w swojej głupocie Wildsteinów SLD zyskuje zwolenników i zaciera ręce. Lustrację należało przyśpieszyć, ale można to było zrobić inaczej, a nie tak jak Wildstein, który nie ma względu na honor i dobre imię innych ludzi. Ludzie, uciszcie swoje emocje i zastanówcie się na czyją korzyść tak naprawdę jest ta gra ? nie pozdrawiam XY Odpowiedz Link Zgłoś
asia_p4 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 10:50 ma ktos link tej strony!! z lista!! prosze o przeslanie na gg 4827088 lub na poczte asia_p4@gazeta.pl z gory dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 10:54 Jest tu: lista2.freestarthost.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
dziobak71 chcesz sie wyrzygać na Wyborczą? wyslij sms 0 700 02.02.05, 10:52 specjalnie dla Ciebie Agora uruchomiła wirtualną rzygownicę o przepustwosci 3 GB/godz. Po wysłaniu sms-a kazdy moze puscic pawia Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: chcesz sie wyrzygać na Wyborczą? wyslij sms 0 02.02.05, 11:01 Masz rację! Cel uświęca środki... A cel wiadomy...Dziel i rządź! lista IPN Wildsteina Odpowiedz Link Zgłoś
sirmore Re: chcesz sie wyrzygać na Wyborczą? wyslij sms 0 02.02.05, 11:28 Bez zbędnej ekscytacji napiszę sobie te oto parę zdań. Motywów i drugiego tła postępowania Wildsteina raczej jako przeciętni śmiertelnicy nie poznamy. Nie wiemy kto w całej jatce gra pierwsze skrzypce - mniemac należy że za czas jakiś powołane zostanie stosowne ciało konstytucyjne "Komisja zwane" dla wyjaśnienia całokształtu zawieruchy. Czy jest to sztuczne bicie piany, czy chęc odwrócenia uwagi wypadkowej społeczeństwa od zagadnien naprawdę ważkich, czy też jeszcze inny zaskakujący odłam spiskowej teorii dziejów - myślę że wiedzieć do końca - mimo osławionych juz raportów ew. Komisji nie będziemy... Postępowanie, publikacja i propagowanie tego typu zachowań Wildsteinowi podobnym to rzecz zła. Tak, tak, nie specjalnie liczę na odnośniki ze strony innych forumowiczów, pro- "listowych", z tego względu, że wypadkowa waszego poziomu opisywania i komentowania problemu to hucpa i żenada. PYTAM...JAK MOZNA, ZWAŻYWSZY NA ETYKE NIE TYLKO LUDZKA ALE PRZEDE WSZYSTKIM DZIENNIKARSKA - CZYNIC DOMNIEMANY ZARZUT, PUBLIKUJA LISTE - OSOBOM, KTORE JAK SAM PRZYZNAJE AUTOR BYLY LI TYLKO PROPONOWANE, SUGEROWANE, CZY TEZ TYPOWANE DO WSPOLPRACY - JAK MOZNA PYTAM... JAK MOZNA JEDNYM CIUREM PUBLIKOWAC NAZWISKA TAJNYCH WSPOLPRACOWNIKOW I OSOB REPRESJONOWANYCH?!DODAJAC PRZY NAZWISKACH NIC NIE MOWIACE CZYTELNIKOWI SYGNATURY. TAKIE WLASNIE DZIALANIE MA PRZYSPIESZYC LUSTRACJE?!, PYTAM TO NAJZWYKLEJSZA W SWIECIE NIEWYBREDNA ZADYMA...WSTYDZE SIE, ZE TACY LUDZIE MAJA CZY MIELI MOZLIWOSC KOMENTOWANIA REALIOW SPOLECZNO -POLITYCZNYCH NA LAMACH JAKIEJKOLWIEK GAZETY...TAK WSTYDZE SIE. RZECZA WIADOMOA JEST ZE LICZNE SYGNATURY SA ZWYCZAJA MARTWICA BO TAKOWYCH TECZEK PO PROSTU NIE MA, ISTNIEJA MOZE ZDAWKOWE ZAPISKI - WIEC PYTAM PO RAZ KOLEJNY - JAK PRZYKLADOWO OSOBA, KTORA TYPOWANA ZOSTALA PRZEZ SLUZBY DO WSPOLPRACY, LECZ W FINALE OWEJ WSPOLPRACY NIE PODJELA - JAK OWA OSOBA MA DOKUMANTOWAC SWOJE WYKLUCZAJACE WINE POSTEPOWANIE? Popieram pozbycie sie takiego pracownika z szeregów dziennikarzy, którzy w wielu przypadkach zaslugują na szacunek. I tak jak wiekszosc dziennikarzy Gazety, abstrachujac od moich prywatnych ocen odnosnie gazety jako dziennika,brzydziłbym sie podania ręki takiemu dziennikarzowi - "ja chciałem przyśpieszyc lustrację" - mam nadzieje, że zatrudnienie znajdziesz w periodykach na poziomie Super ekspressu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: "Lista... - w internecie - kapusie w BBC 02.02.05, 11:01 Było to w roku 1985 w listopadzie. Pracowałem wtedy w Sekcji Polskiej Radio BBC. A wtedy szefowali tam ludzie o proweniencji mocno stalinowskiej, czy sami byli z UB związani tego nie wiem, i żadna zafajdana lista nam tego nie powie. Nabór do BBC, a do serwisu światowego zwłaszcza, był wtedy pod ścisłą kontrolą SB brytyjskiego, czyli MI5. Znam przypadek, kiedy to kuzyn konfidenta tej służby, dostał tam pracę prawie od razu w kilka miesięcy po przyjeździe z Polski, przy czym jego znajomość języka angielskiego była znikoma, czyli nie zdał testów wstępnych. (Przedtem jeszcze, on polski arystokrata, współpracował przy nakręcaniu na wideo rozmów z, jak to określił, "murzynkami" z Brixton. Widzisz oni nikomu nie ufają, a mnie wpuścili do swoich domów. Na co komu takie poufne wideo?) OK, wracamy do listopada roku 1985. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po przyjściu do pracy otrzymuję telefon z biblioteki. Jakaś zagniewana i mocno nieuprzejma bibliotekara z biblioteki BBC poszukuje książki wypożyczonej przez kogoś innego z Sekcji, książki pt. "Police Powers in Britain". Zapisałem na karteczce wiadomość do przekazania. Chwilę później do pokoju wchodzi pani Krystyna C., znana w Londynie publicystka. O co chodziło pyta się zatroskana. Mówię, że biblioteka szuka książki "Police Powers in Britain". Machnęła ręką, że to nic ważnego. Ponieważ uważałem dokładnie tak samo, to pani Krystyna zaczęła marnować mój czas. Ale w chwilę później rewelacja cudo. Otóż kilka miesięcy wcześniej miałem ostry spór przez telefon ze swoim bratem ciotecznym. Jego ojciec pracował przez wiele lat jako szef sekcji tłumaczy rosyjskich przy brytyjskim wywiadzie wojskowym. Otóż ni z gruszki ni z pietruszki, jak jakiś człowiek nakręcony, mój brat cioteczny poddał w wątpliwość to, że chodziłem w Warszawie, w latach 50-ych, do przedszkola prowadzonego przez siostry zakonne. A chodziłem. Strasznie dużo to MI5 chciało wiedzieć. A pani Krystyna C. do mnie tak, po tym niby to uspokajającym, a czas marnującym, jak się rzekło, machnięciu ręką. A pan do jakiego przedszkola chodził, bo ja to chodziłam do froeblówki (sic). Po co baba gada ze mną o przedszkolach? Aha. Albo miała dostęp do podsłuchu, albo ją ten sam angielski Ub-ek prowadził, który był odpowiedzialny za kiepski humor mojego brata ciotecznego. A, że wcześniej mnie w studio nagabywała o "lux ex oriente", mówię "światło ze wschodu", no to ona juz podejmuje temat właściwy -Pamiętacie Józefa Światłę? - to ktoś tę babę ewidentnie prowadził. Kto wie, może w PRL-u by była TW prima klasa. Jak ktoś ma kiepełę na karku, to i bez zafajdanych list sobie poradzi, i kapusiów wykapuje. Czy to z rodziny, czy, jak w przypadku pani Krystyny C., z antykomunistycznej londyńskiej i gówna wartej "opozycji". (Trochę tu, oczywiście, przesadzam bo odchodzę od sensu lustracji. Ale jaja z kapusiów robić sobie trzeba.) Odpowiedz Link Zgłoś
mazury5 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 11:09 prosze o link "listy Wildsteina"jesli istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel Wildstein MUSI OPUBLIKOWAC JESZCE RAZ KTOS GRZEBIE 02.02.05, 11:17 Wildstein musi opublikowac jeszcze raz na swojej stronie bo wersje roznia sie: w tej na stronie: lista2.freestarthost.com/ - brakuje calego pliku AD (i moze cos jeszcze) sciagnelem wersje z eMule 2.56 na ktorej byl plik AD ale wszystkie inne pliki mialy mniejsza wartosc (ktos wycinal zawartosc). Odpowiedz Link Zgłoś
windal IPN o jawnej liście i nagonce GW-czytaj w opinii. 02.02.05, 11:24 Andrzej Grajewski(IPN): Meritum – każdy mógł taką listę zrobić, a technika była może mało elegancka, ale - jak się okazało - skuteczna. Muszę podkreślić, że gdyby nie otoczka medialna, zrobiona przede wszystkim przez „Gazetę Wyborczą” – że oto wypływa z IPN-u jakaś rzekoma lista agentów, ubecka lista. To była skandaliczna manipulacja. To całego tego napięcia nie byłoby wokół tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza51 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 11:26 Właśnie straciłem prace tylko dla tego że nazwisko i imie mojej matki znalazło się na tej liście. Mój szef, prywaciarz który kiedyś mocno udzielał się w podziemu zwolnił dzisiaj 4 osoby. Na nic zdały się tłumaczenia że to nie jest lista samych współpracowników lub też że nie moge odpowiadać za czyny własnej matki. Dziękuję Panu Wildsteina w imieniu swojej żony i 10 letniego syna za pozbawienie nas dobrego imienia i środków do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
przeslukaz Bądź odważny... 02.02.05, 12:24 Bądź odważny i podaj swoje nazwisko i imię (albo swojej matki) oraz imię i nazwisko tego wrednego prywaciarza. Ot taka prywatna lista kapusiów i zakapowanych. To chyba sprawiedliwe? A swoją drogą racje miał towarzysz Wiesław, że tak szczerze jako szczery komunista nienawidził prywaciarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 12:31 No nie mów, że Cię zwolnił bo poczytał sobie "listę"...??? Jesli tak, to to kretyn maksymalny - mam nadzieję że to Ci wyjdzie tylko na zdrowie, znajdziesz szybko nową pracę - i ciesz się że taki porąbaniec nie jest Twoim szefem Odpowiedz Link Zgłoś
windal Były Naczelny GW o lustracji-czyt w opinii-ciekawe 02.02.05, 11:33 Aby zrozumieć antylustracyjną nagonkę "Wyborczej" należałoby przypomnieć wypowiedź naczelnego Adama Michnika z czerwca 1992 - podkreśla socjolog prof. Paweł Śpiewak: On powiada w pewnym momencie ; nie możemy dopuścić do lustracji w imię ochrony autorytetów. Nie wiadomo, kto to są te autorytety, ale sugeruje jednoznacznie, że osoby, które są publicznie bardzo istotne, osoby, które odegrały olbrzymią rolę w tworzeniu się tego nowego układu politycznego. Można także podejrzewać, że odegrały istotną rolę także w opozycji. Były jakoś umoczone we współpracę ze służbami bezpieczeństwa. Tego nie da się wytłumaczyć inaczej niż jakimś ukrytym w gruncie rzeczy motywem, co do którego my się nie możemy w sposób odpowiedzialny wypowiedzieć - mówi RMF prof. Śpiewak. Odpowiedz Link Zgłoś
przeslukaz Redaktor mówił różne rzeczy 02.02.05, 12:11 Może jeszcze ktoś pamięta inną wypowiedź Redaktora z roku 1990 w Audytorium Maximum UW: "Leżących się nie kopie". Była to odpowiedź na chęć rozliczenia komunistów za ich dokonania w okresie PRL-u. Ci leżący to mieli być własnie oni - komuniści, a ci kopiący to miał być naród. Zaiste osobliwe pojmowanie sprawiedliwości panie Redaktorze. Dodam jeszcze, że stwierdzenie było o tyle obraźliwe, że upodlany i maltretowany naród potraktował jak kiboli. Swoją drogą, kto pamięta kartki na buty? Odpowiedz Link Zgłoś
jestemok1 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 11:51 Nagonka Wyborczej na Wildsteina jest obrzydliwa. Tak samo jak chronienie aktywnego i cynicznego kapusia Maleszkę- choćby nie wiem jak głupio się Pacewicz tłumaczył. Obrzydliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
mauson Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 12:05 Mogli dołaczyć przynajmniej datę urodzenia. To lekka porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
ben_chapach Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 12:05 Lista pod tym adresem members.lycos.co.uk/wandziakillers/lista.html Odpowiedz Link Zgłoś
inthenameoffaith LISTA DLA ZAINTERESOWANYCH 02.02.05, 12:21 Z listy i tak nic nie wynika, trudno zweryfikowac osoby bez dostepu do teczek i to pokazuje glebszy problem jesLI nIe rozwiazemu problemu lustracji to wruci to znowu za pare lat. Bylem osobiscie przekonany ze ten temat jest juz zamkniety i wiecej o nim nie uslyszymu a tu prosze dlatego jestem za ujawnieniem wszystkiego raz a porzadnie bez wzgledu na konsekwecje. P.S Jesli ktos nie ma jeszcze listy piszcie na moj e-mail a postaram sie ja przeslac wszystkim zainteresowanym Odpowiedz Link Zgłoś
consulinho Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 12:30 podobno bedzie na listawildsteina.com Odpowiedz Link Zgłoś
atusz niedajmy sie ubeka ich poplecznika oto link.... 02.02.05, 13:05 www.listawildsteina.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
signal Co to za lista - niema tam adresów 02.02.05, 12:31 same imiona i nazwiska nic nie mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
bokens Re: Co to za lista - niema tam adresów 02.02.05, 12:55 ta lista to jedna wielka kaszana, równie dobrze można przepisać książkę telefoniczną bez adresów i umieścić w necie jako lista kapusiów. Jak Wildstein chciał tak lustracji to powinien umieścić listę z adresami. A poza tym lista powinna być pobierana z IPN. W tecj chwili może sobie każdy wrzucić do neta dowolnie zmodyfikowaną listę. Jeszcze raz, jedna wielka kaszana.!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
goodsamaritan Właśnie ściągnąłem sobie listę przez emula i... 02.02.05, 12:43 mam pytanie: czy lista obejmuje nazwiska z całego kraju ? Znalazłem tam kilka znajomych nazwisk i nie jestem pewien. Lektura pasjonująca, gdy się wie czego szukać. Ach, gdyby były jeszcze chociaż miejscowości. Mam nadzieję, że pan Wildstein uruchomił wreszcie jakiś proces i dowiemy się wreszcie prawdy. Jako jaskółka lista OK - zachęcający początek. Brawo panie Wildstein - jestem po pana stronie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
goodsamaritan Re: cze 02.02.05, 13:13 Linki możesz bez problemu znależć na tym forum, ja znam dwa, ale uprzedzam z góry, że już nie działają. Prawdopodobnie zostały zablokowane (są opinie, że to robota TP-sy, swoją drogą to też niezła mafia). Dlatego polecam ściągnięcie listy przez program e-mule jako plik mp3. Jest tam tego już sporo i nawet szybko mi się przesłało (ok. 1 godz.). Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Ty to tak po samarytansku? 02.02.05, 21:47 goodsamaritan napisał: > mam pytanie: czy lista obejmuje nazwiska z całego kraju ? Znalazłem tam kilka > znajomych nazwisk i nie jestem pewien. Lektura pasjonująca, gdy się wie czego > szukać. Ach, gdyby były jeszcze chociaż miejscowości. Mam nadzieję, że pan > Wildstein uruchomił wreszcie jakiś proces i dowiemy się wreszcie prawdy. Jako > jaskółka lista OK - zachęcający początek. Brawo panie Wildstein - jestem po > pana stronie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
signal Lista ubeków jest tu 02.02.05, 12:45 kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1214121&KAT=237 Odpowiedz Link Zgłoś
krys_35 Re: NIE TYLKO UBEKOW, PRYMITYWIE JEDEN!!! 03.02.05, 09:02 Znalazłem na liście jedna nazwisko znajomego. Odpowiedz Link Zgłoś
joptz Komentarz 02.02.05, 12:56 Bronisława Wildsteina wyrzucono z "Rzeczpospolitej". Muszę przyznać, że to jedno z najsmutniejszych wydarzeń nowego roku. Nie tylko dlatego, że z Bronkiem znam się parę lat, uważam za wyjątkową postać i szkoda mi, że potraktowano go jak byle neptka. Gorsze jest następujące zestawienie. Człowiek, który za pieniądze donosił na Wildsteina do SB - Lesław Maleszka - dostaje teraz pieniądze od "Gazety Wyborczej" - bo wciąż tam pracuje. Człowiek, na którego donosił - został z pracy wyrzucony. Bohatera przegnano, kanalii wybaczono. Porównanie tych dwóch faktów poraża i - mnie przynajmniej - napawa obrzydzeniem. Wildstein ukarano, bo jest człowiekiem niepokornym. Był taki i w PRL-u, gdy tłukł milicjantów, i jest teraz - gdy ma odwagę myśleć po swojemu, bez wsłuchiwania się w głosy obłudnych moralistów. Nie zlekceważył ich jednak redaktor naczelny "Rzeczpospolitej". Grzegorz Gauden nie zachował się jak mężczyzna. Uległ presji i przyjął interpretację konkurencyjnej "Gazety Wyborczej". Jeszcze nie wie, że żaden prawdziwy dziennikarz w Polsce nie będzie go teraz szanował. Ale niebawem się o tym przekona. We własnej redakcji. A moralistom z "Wyborczej" warto podziękować. Bo wreszcie stało się jasne jakie cele im przyświecają. Chodzi o to, by wywyższyć kapusiów i poniżyć ich ofiary. Dobrze wiedzieć. Igor Zalewski Odpowiedz Link Zgłoś
atusz Ma ktoś działający link ...prosze 02.02.05, 12:59 na majla jesli łaska atusz@gazeta.pl z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 Re: Ma ktoś działający link ...prosze 02.02.05, 13:24 listawildsteina.com Odpowiedz Link Zgłoś
joptz Re: Lesław Maleszka 02.02.05, 13:21 "Owszem, nie wyrzuciliśmy go z pracy. Adiustuje teksty, pracuje w domu. Cofnęliśmy się przed zniszczeniem go." piotr pacewicz Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 Re: Komentarz 02.02.05, 13:22 > Gorsze jest następujące zestawienie. Człowiek, który za pieniądze donosił na > Wildsteina do SB - Lesław Maleszka - dostaje teraz pieniądze od "Gazety > Wyborczej" - bo wciąż tam pracuje. Człowiek, na którego donosił - został z > pracy wyrzucony. Bohatera przegnano, kanalii wybaczono. Porównanie tych dwóch > faktów poraża i - mnie przynajmniej - napawa obrzydzeniem. Wildstein ukarano, > bo jest człowiekiem niepokornym. Był taki i w PRL-u, gdy tłukł milicjantów, i > jest teraz - gdy ma odwagę myśleć po swojemu, bez wsłuchiwania się w głosy > obłudnych moralistów. Tylko widzi Pan ja gwizdze, na to kto, komu i jaka martyrologie z tych wydarzen skleci. Martyrologia jaka Pan przypisuje Wildsteinowi tez nie usprawiedliwia w zaden sposob nieodpowiedzialnosci dziennikarskiej jakiej sie dopuscil. Jego "myslenie po swojemu" tez niczego nie usprawiedliwia. Gwizdze na to w czyje glosy sie wsluchiwal a w ktore nie. I obawiam sie, ze srodowisko dziennikarskie tez pomiesza wszystko tak by jak najwiecej dla siebie zyskac. A zpalaci za to sporo osob, zupelnie niepotrzebnie. Jako srodowisko macie problem z ocena tego gdzie jest granica miedzy spektkularnym ujawnieniami faktycznych nieprawidlowosci, a robieniem zupenie nieodpowiedzialnych afer. Czas zaczac to adekwatnie oceniac. Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Do Igora Zalewskiego 02.02.05, 21:52 Wierze, ze red. Wildstein mial najlepsze intencje,ale zabral sie do swego dzialania nader nieumiejetnie. Rezultat - prosze post powyzej (Gdzie jest lista ubekow) Odpowiedz Link Zgłoś
aberdeen Lista-enigma 02.02.05, 13:13 No popatrzylem sobie na liste, ale z braku konkretow (tylko imie, nazwisko, nr teczki) nie jestem w stanie wyciagnac zadnych wnioskow. Nie ma nawet daty i miejsca urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
korado1 GW kto wam płaci za ochronę towarzyszy z SB? 02.02.05, 13:14 Żenada, GW całkowicie stała się szmaciakiem - trybuną LSD. Ale nic nie dziwi skoro Michnik ma takie korzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: GW kto wam płaci za ochronę towarzyszy z SB? 02.02.05, 21:59 korado1 napisał: > Ale nic nie dziwi > skoro Michnik ma takie korzenie... W 1968 r. bylem wieziony za rozpowszechnianie ulotek w obronie studentow bitych w czasie demonstracji marcowych. Ubek, ktory mnie przesluchiwal tez koniecznie chcial poznac moje korzenie, wedlug niego zydowskie (tu akurat sie mylil). Od tego czsu, gdy ktos pisze o tzw. korzeniach, noz mi sie w kieszeni otwiera. Odpowiedzialnosc zbiorowa, to myslenie totalitarne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly moim skromnym zdaniem IHMO 02.02.05, 13:17 szkoda ze sie tak stalo, filar porozumienia Okraglego Stolu sie zawalil. Lista jest w internecie, jak odpowiedza byle sluzby UB/SB?? Nastepny ruch na szachownicy jest mile przez elity oczekiwany. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek9999 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 13:31 Dlaczego nikt do tej pory nie zwrocil uwagi na okolicznosc, ktora dla calej tej sprawy ma, jak mi sie wydaje, wrecz pierwszorzedne znaczenie. Czyni sie zarzuty dziennikarzowi, ktory skopiowal jawna i ogolnie dostepna liste, a nikt nie zastanawia sie nad tym, ze lista ta, w formie, jaka stawia do dyspozycji zainteresowanym IPN, jest juz skandalem samym w sobie. Jak mozna bylo dopuscic, by w katalogu figurowaly obok siebie zarowno nazwiska agentow jak i osob pokrzywdzonych i to w sposob uniemozliwiajacy ich rozroznienie. Przeciez mozna bylo zalozyc, ze beda ten katalog przegladac ludzie szukajacy tam siebie lub znanych sobie osob, i to nie tylko dziennikarze, lecz po prostu ludzie z ulicy, bo przeciez dostep do katalogu nie jest niczym reglamentowany. Coz to za archiwum, ktore w obrebie swego glownego katalogu toleruje podobna sytuacje? Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 14:11 > Dlaczego nikt do tej pory nie zwrocil uwagi na okolicznosc, ktora dla calej tej > > sprawy ma, jak mi sie wydaje, wrecz pierwszorzedne znaczenie. Czyni sie zarzuty > > dziennikarzowi, ktory skopiowal jawna i ogolnie dostepna liste, a nikt nie > zastanawia sie nad tym, ze lista ta, w formie, jaka stawia do dyspozycji > zainteresowanym IPN, jest juz skandalem samym w sobie. Przeciez wlasnie dlatego W. jako odpowiedzialny czlowiek powinien sie zastanowic nad skutakami publicznej publikacji takiej balaganiarskiej listy, bo to wlasnie czyni ja niebezpiecznym narzedziem w reku niebezpiecznych ludzi. Ale panu W. przyswiecal jakis cel wyzszy, talko jaki? Przeciez z tej listy, procz mozliwosci rzucenia podejrzen, nic nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 22:05 Bo celem indeksu archiwalnego bylo szybkie dotarcie do poszukiwanych nazwisk, a nie ilosciowe ustalanie katow i ofiar. Jednym z podstawowych celow IPN wszkze jest szybkie znajdowanie teczek osob zwracajacych sie w charakterze pokrzywdzonych. Oderwanie indeksu od akt nie daje nicc, natomiast wprowadza opinie publiczna w blad. Nie winie wiec tu moich kolegow - archiwistow z IPN, lecz wlasnie Wilsteina, ze nie znajac mechanizmu dizlania pomocy archiwalnej posluzyl sie nia w celach propagandowych. Kustosz panstwowej sluzby archiwalnej Odpowiedz Link Zgłoś
katanga1 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 13:41 "Wyniosłem bez wiedzy właściciela" to znaczy "ukradłem", panie Wildstein! Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Wildstein, jest juz dzisiaj symbolem 02.02.05, 14:00 za dwa lata, bedzie wiekszym , niz najwieksi w historii nowej Polski, jego przesladowania dodaja mu jeszcze wiecej spledoru. Wildstein, bojownik o prawde, o historie, dal prostym ludziom to na co czekali, demokracje, bo lud chce wiedziec, kto nim manipuleuje, chce wiedziec, kto sie smieje za jego plecami, zgarniajac kase w kazdym systemie, kto wychowuje nowe pokolenia RP. On nie odkryl jakiegos odwiecznego spisku, ci niewinni na tej liscie, mieli takiego samego pecha, jak ci co musieli przezyc sunami, kiedys w swoim zyciu znalezli sie na zlym miejscu, w zlym czasie i to nie jest wina Wildsteina. Z Widsteinem i jemu podobnym trzeba rozmawiac, tak jak wszystkimi Polakami. Czasy uzurpatorstwa wladzy, otoczonej nimbem PZPR/Solidarnosci sie koncza. I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 Re: Wildstein, jest juz dzisiaj symbolem 02.02.05, 14:16 > za dwa lata, bedzie wiekszym , niz najwieksi w historii nowej Polski, jego > przesladowania dodaja mu jeszcze wiecej spledoru. Wildstein, bojownik o prawde, > o historie, dal prostym ludziom to na co czekali, demokracje, bo lud chce > wiedziec, kto nim manipuleuje, chce wiedziec, kto sie smieje za jego plecami, > zgarniajac kase w kazdym systemie, kto wychowuje nowe pokolenia RP. On nie > odkryl jakiegos odwiecznego spisku, ci niewinni na tej liscie, mieli takiego > samego pecha, jak ci co musieli przezyc sunami, kiedys w swoim zyciu znalezli > sie na zlym miejscu, w zlym czasie i to nie jest wina Wildsteina. Z Widsteinem > i > jemu podobnym trzeba rozmawiac, tak jak wszystkimi Polakami. Czasy uzurpatorstw > a > wladzy, otoczonej nimbem PZPR/Solidarnosci sie koncza. I dobrze. Ano wlasnie. I na tym oltazyku Wildsteina skaldajmy ofiare z wielu niewinnych ludzi, ktorych on naraza na szantaze, pomowienia i inne swinstwa, ze strony tych ktorzy wykorzystaja liste do zalatwiania swoich wlasnych porachunkow. Niedobrze sie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
consulinho CHCECIE i MACIE : www.listawildsteina.com 02.02.05, 13:44 CHCECIE i MACIE : www.listawildsteina.com Odpowiedz Link Zgłoś
aneta55 Kompromitacja Gazety Wyborczej. 02.02.05, 14:29 Po prostu straszne. Wierzyłam, że jednak Gazeta jest uczciwa. Teraz, gdy gołym okiem widać, że rządzą nami dawni SBecy, a przez 15 lat lustracja jest zerowa, te żałosne argumenty przeciw Wildsteinowi nie są już nawet śmieszne ani naiwne. Są po prostu dowodem na to, że Gazeta straciła nerwy, bo jest po prostu zakładnikiem SB i komunistów. Straszne, straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
alpinab12 lista niekomplenta?? 02.02.05, 14:42 Albo ta lista jest niekompletna,albo zupełnie inna niż orginał. Nie ma tam nazwisk, które powinny być tam na 100% A samego Wildsteina popieram.Wyrazy szacunku dla jego odwagi i bezkompromisowości:bez takich jak Wildstein, nie byłoby przełomu'89 Odpowiedz Link Zgłoś
lordofchaos Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 14:31 czy jest jaksas minimalna szansa, ze jakis dobry czlowiek przesle mi linka do tej strony z lista tych jak im tam... zlym ludzikom z gory dziekuje moj adres to lordofchaos@gazeta.pl lub lordofchaos@op.pl jeszcze raz dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 02.02.05, 16:51 lordofchaos napisał: > czy jest jaksas minimalna szansa, ze jakis dobry czlowiek przesle mi linka do > tej strony z lista tych jak im tam... zlym ludzikom z gory dziekuje moj adres > to lordofchaos@gazeta.pl lub lordofchaos@op.pl jeszcze raz dziekuje Spróbuj teraz tu, bo wcześniejsze serwery już się zapchaly: rav30pl.freefronthost.com/ Odpowiedz Link Zgłoś