Dodaj do ulubionych

Czy Zydzi rządzą Polską?

28.02.05, 23:09
A propos tego:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2578002.html
Czy ktos zrobił badania jakiej narodowości sa osoby sprawujące wysokie stanowiska w administracji publicznej i innych instytucjach i organizacjach, istotnych dla funkcjonowania państwa w Polsce, Niemczech, USA etc?
Proponuje zbadać, wtedy będziemy wiedzieli kto rządzi!
Przecież nic prostszego.
Niech Minister Spraw Wewnętrzch p. Rotfeld (nota bene) zrobi takie badania i się okaże jaka narodowość w jakim stopniu ma udział we władzy!

A jak ja jako Zyd uważam, ze w Polsce rządza Polacy, to co jestet antypolonusem??/
Obserwuj wątek
    • mosiek.crappus Zobacz tu 01.03.05, 04:18
      Oprócz Sztolcmanów, Michników, Urbanów, Mazowieckich...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=20953715&a=20953715

A dodatkowo np. całe Hollywood

www.rense.com/general63/film.htm

April 1, 1994
      When country singer Dolly Parton told Vogue magazine a couple of months ago that her idea for a TV series about a country singer who becomes a gospel singer was turned down by Hollywood, she said that "everyone's afraid to touch anything that's religious because most of the people out here are Jewish, and it's a frightening thing for them to promote Christianity." Truer words were never spoken.
      • the.bill.europy Re: Zobacz tu 01.03.05, 09:52
        Stary, przeciez to sa antysemickie linki! Co Ty piszesz..... ;-)
        Mnie ciekawi czy ktoś w Polsce badał naukowo struktury władzy, gdzi eprzynajmniej jednym z elów było ustalenie strutkury narodowościwej we władzach róznych typów w Polsce.
        To jest fajny temat na magisterkę.
        Wtedy moglibysmy porównać to jak sądzi opinia publiczna w Polsce z wynikami realnych badań naukowych.
        Ponawiam pytanie - czy ktos wie o istnieniu takich badań?

• noli_me_tangere A kto to jest Żyd? 04.03.05, 11:31
        Właściwie to pytanie trzeba było zadać na początku. Co decyduje, religia, "rasa"
        ? A kto to jest Polak, ten, który czuje się Polakiem, a może ten, któru mówi po
        polsku, a może ten, który posiada jakieś hipotetyczne swoiste antropologiczne
        cechy?
        • mosiek.crappus Zapytaj Żydów 05.03.05, 02:12
          Ale oni odpowiadają dialektycznie, jak nakazuje Talmud.
          Kiedy im trzeba to są, a kiedy nie, to nie są.
    • the.bill.europy [...] 01.03.05, 10:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kotek.filemon Czy kiedy wstajesz rano zaglądasz pod łóżko? 01.03.05, 10:19
      Uważaj, tam może być Żyd!

Ale nie bój się. Medycyna poszła do przodu, to już się z sukcesami leczy...
      • the.bill.europy Re: Czy kiedy wstajesz rano zaglądasz pod łóżko? 01.03.05, 13:37
        naucz się czytac i patrzeć kolego. Słyszałes więc o badaniach naukowych, o których mówię?
    • 2560a Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 01.03.05, 14:41
      To bardzo ciekawe co Pan the.bill.europy pisze o otwartosci zycia spoleczno-
      politycznego.Na pozor takie proste a jednak NIEMOZLIWE.
      1.Robienie badan "jakiej narodowości sa osoby sprawujące wysokie stanowiska"
      jest niczym innym jak forma rasizmu i autor wie ze takie nawolywanie jest
      budujace jakkolwiej nie do spelnienia.Nie wolno, wg dzisiejszej demokracji,
      prowadzic statystyk pracownikow z podzialem na kolor skory, wyznanie ,
      orientacje itp.Wiec mozemy sie domyslac, czuc kto nami rzadzi ale matematycznie
      niestety nie udowodnimy.
      2.Pan jako Zyd ,rozumiem ze polski i pewnie w Polsce ,nie moze byc
      antypolonusem wypowiadajac opinie ze W POLSCE RZADZA POLACY, bo jesli tak jest
      to rzadza U SIEBIE.
      3.Problem z zagladaniem w spodnie ludziom rzadzacym polega na tym, ze rzadzeni
      staraja sie znalezc odpowiedz na proste pytania:
      a.jak to jest, ze spolecznosc liczaca np.(przyznaje ze sa to liczby z sufitu)
      1-2%spoleczenstwa kraju zajmuje wiekszosc kluczowych pozycji we wladzach?
      b.jaki jest mechanizm zdobywania stanowisk przez te spolecznosc?

• the.bill.europy do 2560a 01.03.05, 21:31
        Tak jak juz pisałem pytanie o narodowośc jest w każdym kwestionariuszu osobowym, a MSWiA wydało dyspozycje , aby rejestrować narodowośc osób które zdają na studia w Polsce. Czy to jest rasizm?
        z punktem dwa, nie będe wydziwiał, . poniosło nie imasz rację, ale wiesz o co mi chodzi - o przeginanie z tym antysemityzmem . Czemu przeginanie - opisałem to w poście, który mi wycięto.. . zaraz to opiszę oddzielnie, bo szkoda, aby cała odpowiedx cenzura wywaliła
        zagadnienia , ktore poruszasz, a dotyczące
        tego jak
        "1-2%spoleczenstwa kraju zajmuje wiekszosc kluczowych pozycji we wladzach?
        oraz Jaki jest mechanizm zdobywania stanowisk przez te spolecznosc?" Sa kapitalnej wagi. Nie wiem czy o tym pisał pan Krzemiński w swojej książce.
        Myślę, ze jest to zwykły mechanizm kooptacji poprzez układy towarzyskie wg. klucza etnicznego i lojalności. Ciekawy temat do badań
        • the.bill.europy Re: do 2560a 01.03.05, 21:37
          Czemu przeginaja z antysemityzmam?
          mechanizm jest prostu. Perpetum mobile jest takie:
          Żydzi i ich ludzie reagują na każde "złe słowo" po adresem Żydów przyklejając etykiete "antysemityzmu". Tak anerwicowa jeakcja jest skuteczna socjotechniczne z dwóch powodów
          1) ludzie dla świetego spokoju nie mówią nic na Żydów, bo wbija im się w podświadomość, ze to jest bardzo złe (dowody masz na każdym kroku) Na Polaków, kościól będa pluć i będzie cicho.... Spójrz na gazete Fakty i Mity i co? I nic. ...

2) taka "nadreakcja" powoduje, że ludzie faktycznie sie na Żydów wkurzają i zaczynają byc nerwowi - wtedy Żydzi mówią " a prosze nie mówiliśmy, że to antysemici" - to jest takie perpetu mobile, które samo się napędza.
          Taki mechanizm pozwala moim zdaniem utrzymywac mit narodu Wybranego.
          • the.bill.europy Re: do 2560 dopiero co napisałem i masz.... 01.03.05, 21:41
            Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau i polscy europosłowie protestują przeciw podpisom pod zdjęciami na stronie internetowej Muzeum Tolerancji, współpracującego z Centrum Szymona Wiesenthala. Na zdjęciu widać uśmiechniętych mężczyzn w mundurach, stojących nad leżącym, poniżanym Żydem. Kilku z nich ma ciemne mundury. Podpis informuje, że są to funkcjonariusze "polskiej 'granatowej policji'", utworzonej przez nazistów.

To jeszcze lepsze niz milczenie. to antypolonizm, który wg, Wyborczej w ogóle nie istnieje... teraz poczekaj. Ktos w polsce zareaguje i... zostanie nazwany antysemita oczywiście....
            całość:
            http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=6764095&fromChan=1&_err=5&ticket=1993529018599830APIP6j0Godnw7sI2czZGeuAYXTtAFuSP7La%2Bk2NC2frKzbL9IFs5Kxp11fniCafVdT3doUhqGtkRYRAV7MZYHpbfz0u%2B6pdEx71s6uIofmnJ1Tc5Wb%2BytvoW0ZNVMhw2
          • x-y-z Re: do 2560a 02.03.05, 15:23
            Pieknie to ująłeś the.bill.europy .... dlaczego tak mało ludzi to zauważa?
      • x-y-z Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 02.03.05, 15:18
        2560a napisał: "1.Robienie badan "jakiej narodowości sa osoby sprawujące
        wysokie stanowiska"
        > jest niczym innym jak forma rasizmu "

To nie jest formą rasizmu, tylko zadbaniem o to by Polską żadzili Polacy, bo
        tylko wtedy interesy Polaków zostana zaspokojone. A mniejszośc powinna znać
        swoje miejsce w szeregu i dostosować się do panujących reguł kraju, w którym
        przebywają.
        • kotek.filemon Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 03.03.05, 09:36
          x-y-z napisał:

> To nie jest formą rasizmu, tylko zadbaniem o to by Polską żadzili Polacy, bo
          > tylko wtedy interesy Polaków zostana zaspokojone. A mniejszośc powinna znać
          > swoje miejsce w szeregu i dostosować się do panujących reguł kraju, w którym
          > przebywają.

Dla mnie Polakiem jest człowiek posiadający obywatelstwo polskie. Jak chcesz
          mieć klany plemienne to zjeżdżaj do Iraku albo Papui Nowej Gwinei.
      • stan123 Czy zle ze ludzie na poziomie nas reprezentuja? 05.03.05, 00:46
        Zydzi tacy jak Mazowiecki, Gieremek czy Sztolcman maja wiele wdzieku, oglady i
        nie przynosza nam wstydu tak jak p. Walesa i inni 100% Rodacy. Miejmy wiec dla
        nich szacunek i otwarte serca. Ale zle sie dzieje kiedy kazdego kto pyta o
        ich 'korzenie' nazywa sie od razu "anty-semita."
        z bolem serca przyznaje ze ma Pan racje pytajac "dlaczego 1% ludnosci rzadzi
        99%". Kazdy ma prawo o to spytac kto kieruje jego krajem i Zydzi zupelnie
        niepotrzebnie sie "kryja" bo nadal czytamy Michnika i Urbana. I nadal wolimy p.
        Sztolcmana od innych rodowitych politykow.
      • klip-klap Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 05.03.05, 11:53
        1.Robienie badan "jakiej narodowości sa osoby sprawujące wysokie stanowiska"
        > jest niczym innym jak forma rasizmu i autor wie ze takie nawolywanie jest
        > budujace jakkolwiej nie do spelnienia.Nie wolno, wg dzisiejszej demokracji,
        > prowadzic statystyk pracownikow z podzialem na kolor skory, wyznanie ,
        > orientacje itp.Wiec mozemy sie domyslac, czuc kto nami rzadzi ale matematycznie
        >
        > niestety nie udowodnimy.

Podawanie faktow rasizmem ? Ciekawe zboczenie polit-poprawne. Rasizmem MOGA byc
        co najwyzej wnioski z takich statystyk.
    • danceny Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 01.03.05, 15:49
      Szczerze, jest dla mnie kompletnie bez znazenia, kto rządzi (tzn. jakiej
      narodowości, orientacji seksualnej, wielbicielem jakiego rodzaju bielizny jest,
      etc.), ważne są tylko dwie rzeczy, by rządził dobrze i by został wybrany
      zgodnie z demokratycznymi procedurami.
      PS jest taka gmina, nie pomnę w tej chwili, gdzie, w której rządzi Arab i ponoć
      idzie mu całkiem nieźle.
      • the.bill.europy Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 01.03.05, 21:23
        Mówić, że jest bez znaczenia jakiej narodowości jest ten kto rządzi Polską, to wyrażać niewiarę w lojalność wobec wspólnoty etnicznej czy narodowej.
        Dziwnym trafem w każdym kwestionariuszu osobowym jest rybruka "narodowość" czy jest to przejaw rasizmu, ksenofobii, a może psztyczek w nos dla kosmopolitów?
        Ważne jest, aby rządzić dobrze. Zgoda, ale co wtedy, gdy ktoś faworyzuje naród pochodzniea kosztem narodu, którym rządzi?
        Dlaczego podwójne obywatelstwo nie jest czyms powszechnym?
        A co na wypadek wojny. Minister obrony narodowej RP narodowości Irańsiej będzie wysyłał wosjska do Iranu?
        Jest wiele powodów dla których narodowość osób sprawujących władze jest ważna. Jeśli ktos tego nie widzi i od razu przypina łatke rasizmu tym , co o narodowość pytają to
        1) albo jest glupi
        albo pracuje w Gazecie (Pałce) Wyborczej, która nie lubi o dziwo poruszac fundamentalnych tematów i chce je zakrzyczeć kliszami propagandowymi lub po prostu usunąć niewygodne poglądy.
        A postepowanie w zgodzie z prawem?
        Prawo jest narzędziem ideologicznego panowania - teza stara jak świat.
        • noli_me_tangere Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 01.03.05, 21:42
          Nie wierzę w coś takiego, jak lojalnośc etnicza, fakt. Taki mały przykład,
          wiele osób, które były kiedykolwiek poza granicami naszego kraju przestrzega,
          by trzymać się z dala od innych Polaków.
          A właściwie to po co jest ta rubryka? Co decyduje, jakiej narodowości jesteś?
          twoje subiektywne przekonanie (w takim ujęciu istnieje np narodowość śląska,
          ponieważ wielu osób czuje się nie Polakami, nie Niemcami, ale waśnie
          Ślązakami)? A może kod genetyczny (to byłaby dopiero heca, gdyby tak zrobić
          badania tym wszystkim wszechpolakom)? Jeśli tak, to % puli genetycznej swoistej
          dla jakiejś grupy narodowej decyduje o zalicznieu do konkretnego narodu?
          Jeśli faworyzuje naród pochodzenia nad społeczność, którą rządzi, to w
          państwach demokratycznych przegrywa wybory, proste. Przy obsadzie stanowisk w
          państwie nie może decydować narodowość, lecz obywatelstwo, jeśli ktoś jest
          lojalnym członkiem danego państwa, czemu ma nie rządzić?
          Nikt nikomu nie przypinał łatki rasizmu, no ale moze jestem głupi i nie umiem
          czytać... (uwielbiam te argumenty ad personam, uwidoczniające bezsilność
          argumentacyjną osoby je wypowiadającej).
          • the.bill.europy do noli_me_tangere 01.03.05, 21:58
            Jesteś złośliwy pod adresem Polaków. jak jesteś Polakiem, to dla mnie jesteś Polaczkiem, a jak jesteś innej narodowości, to jestes antypolonusem i/lub ksenofobem*
            * - wybierz co Ci bardziej odpowiada
            Piszesz:
            > Jeśli faworyzuje naród pochodzenia nad społeczność, którą rządzi, to w
            > państwach demokratycznych przegrywa wybory, proste.
            Wcale nie proste, bo wyborcy nie muszą widzieć tego co taki pan/pani robią za kulisami.
            Łatka rasizmu była do innego posta, więc nie ad personam - to argumenty godne GKwaśniewskiego, który z estyma godną prezydenta powiedział. że "Giertych zaśmieca atmosfere" spotkania w Arras.....
            • noli_me_tangere Re: do noli_me_tangere 01.03.05, 22:08
              Co wedle Ciebie jest kryterium bycia Polakiem? Be zdefiniowania nie potrafię
              odpowiedzieć Ci, czy nim jestem, czy nie (w Twoim przekonaniu). Mogę tylko
              napisać, że czuję się Polakiem i kocham ten kraj, miałem okazję wyjechać na
              stałe, ale nie chcę, nie wyobrażam sobie życia gdziekolwiek indziej.
              Co do Kwaśniewskiego, to bardzo kiepski Prezydent, niezależnie od narodowości,
              jakiej jest. I jeszcze mała uwaga a propos Giertycha, nie wiem, czy zaśmiecał
              atmosferę spotkania w Arras, ale z całą pewnością nie służy Polsce.
              • the.bill.europy Re: do noli_me_tangere 02.03.05, 17:37
                noli_me_tangere napisał:

> Co wedle Ciebie jest kryterium bycia Polakiem? (...) Mogę tylko
                > napisać, że czuję się Polakiem i kocham ten kraj, miałem okazję wyjechać na
                > stałe, ale nie chcę, nie wyobrażam sobie życia gdziekolwiek indziej.

Sa opracowania na ten temat. Wymienia się w nich wiele cech, przynależnych także innym narodom, ale ponoć Polacy uosabiaja je w większym stopniu.
                Opracowane to jest np. w pracach prof. Leona Dyczewskiego
                nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/48000/o48670.htm
                ale nie chce mi się sprzeczać o konkretne cechy, bo nie o to mi chodzi.
                To ładne co mówisz o kochaniu Polski.
                Fajnie byłoby jakby np. nasz dziennik lub TV TRWAM opracowało np. "poczet patriotów polskich" połaczony z prezentacja młodych ludzi, którzy żyją dzisiaj i kochaja Polskę.
                Musze spadać

• noli_me_tangere Re: do noli_me_tangere 01.03.05, 22:14
              PS nie pracuję w Gazecie Wyborczej, nawet specjalnie jej nie cenię - to tak dla
              rozwiania Pańskich podejrzeń
          • x-y-z Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 02.03.05, 16:09
            noli_me_tangere napisał:

> A właściwie to po co jest ta rubryka? Co decyduje, jakiej narodowości jesteś?
            > twoje subiektywne przekonanie. A może kod genetyczny. Jeśli tak, to % puli
            >genetycznej swoistej dla jakiejś grupy narodowej decyduje o zalicznieu do
            >konkretnego narodu?
            > Jeśli faworyzuje naród pochodzenia nad społeczność, którą rządzi, to w
            > państwach demokratycznych przegrywa wybory, proste. Przy obsadzie stanowisk w
            > państwie nie może decydować narodowość, lecz obywatelstwo, jeśli ktoś jest
            > lojalnym członkiem danego państwa, czemu ma nie rządzić?

Jeśli faworuzuje naród swego pochodzenia, jeżeli jest lojalnym członkiem danego
            państwa - piszesz, zastanowiłeś się nad tym, jak to badać i udowodnić? Kto
            miałby o tym decydować? Jego pobratyńcy, których większość w tych sferach?
            • noli_me_tangere Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 02.03.05, 19:26
              to i tak łatwiej sprawdzić, niż stwierdzić czyjąś narodowość. a może masz juz
              wymyślone kryterium bycia członkiem danego narodu? czekam z niecierpliwością na
              odpowiedź
          • stan123 Teoria-teoria, a praktyka-praktyka 05.03.05, 01:03
            Teoretycznie ma Pan racje ze obywatelstwo jest kluczem do zajecia stanowiska.
            Ale w Polsce panuje "paranoja" ze 1% rzadzi 99% ludnosci. W interesie samych
            Kwasniewskich, Cimosiewiczow itp. jest ujawnic sie aby kazdy zobaczyl ze to
            wlasnie najkulturalniejsi, i najpolularniejsi Zydzi sa na stanowiskach. Niech
            ludzie sie przekonaja ze nie ma wsrod ludzi w rzadzie zadnego Zyda ponizej
            przecietnego poziomu. Bo jesli tak jest to bylaby to swego rodzaju "mafia", a
            to na przestrzeni kilkudziesieciu lat obrociloby sie przeciw Zydom.
      • kobusowaty Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 02.03.05, 10:10
        danceny napisał:
        PS jest taka gmina, nie pomnę w tej chwili, gdzie, w której rządzi Arab i ponoć
        >
        > idzie mu całkiem nieźle.

No cóż, wyjątki się zdarzają.
      • x-y-z Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 02.03.05, 15:46
        danceny napisał:
        > ważne są tylko dwie rzeczy, by rządził dobrze i by został wybrany
        > zgodnie z demokratycznymi procedurami.

Mądrze, czyli jak? By robił tak, by w kraju dobrze się zyło? Następne zatem
        pytanie, dobrze dla kogo? dla tych kogo reprezentuje, przez kogo zostal
        wybrany, czy dobrze dla przybyszów wcześniejszych i obecnych?
    • snajper55 Nie, to łysi Polską rządzą. 02.03.05, 02:14
      Na kogo się z rządzących nie spojrzeć - łysy. Borowski - łysy, Belka - w
      peruce, Oleksy - łysy, Rokita - łysy, Giertych - po przeszczepie włosów,
      Kwaśniewski - w peruce. A to tylko przykłady.

S.
    • aron2004 czy Polacy rządzą Izraelem? 02.03.05, 12:51
      ponoć w Izraelu niektórzy twierdzili, że rządzą Polacy, bo większość elity
      politycznej pochodziła z Polski
      prezydent z Mławy, premier z Płońska, trener reprezentacji piłkarskiej z
      Biłgoraja itp.

obecny prominentny polityk izraelski Beniamin Netanjahu co prawda urodził sie w
      Izraelu, ale jego rodzice, dziadkowie i pradziadkowie urodzili się w ...
      Warszawie.
      • bro2001 Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 02.03.05, 13:43
        Odwieczne pytanie. Zwykle staje sie popularne jak "idzie zle". Trzeba znalezc
        winnego. Zyd doskonale pasuje. Niby swoj a obcy.
        Jak "idzie dobrze" temet tez jest dobry. Mozna ponarzekac, ze mogloby byc
        lepiej.

Kilka lat temu mialem w domu parkieciarzy. Oczywiscie rozmowa musiala zejsc na
        polityke. Gdy stwiedzili, ze Zydzi rzadza Polska, powiedzialem, ze musza
        nienawidzic Polakow. Spojrzeli na mnie ze zdumieniem i zapytali dlaczego tak
        sadze?
        Oto krotki wywod: Jesli prawie 40-to milionowym narodem rzadzi mniejszosc
        szacunkowo oceniana na 20-tys, ja dodam drugie tyle na tych, "co to sie nie
        ujawnili, lub nie wiedza ze sa Zydami". Wiec 40-milionowym narodem rzadzi 40-to
        tysieczna mniejszosc.
        Jesli tak rzeczywiscie byloby to jestesmy narodem glupcow i dobrze, ze znalazl
        sie ktos, kto potrafi pokierowac panstwem.
        Nie jest zadnym argumentem twierdzenie, ze Zydzi nie ujawniaja swojego
        pochodzenia.
        Wybory sa publiczne i choc kampania wyborcza bywa brudna a argumenty
        merytoryczne do przecietnego wyborcy nie docieraja, to jednak nikt nie zabrania
        uzywac "podstepnych polskich" chwytow, podobnie jak uzywaja ci co wygrywaja
        swoich "podstepnych zydowskich" chwytow.

Nie uwazam by Polska rzadzili Zydzi. Jesli jednak ktos twierdzi, ze rzadza nami
        Zydzi, to sam musi byc antypolonusem albo ...niewiemkim.

Pozdrawiam
        BRO
        • x-y-z Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 02.03.05, 16:18
          Taka pokrętna logika, to typowe zachowanie dla tej mniejszości, którą tak tutaj
          bronisz? Teraz przynajmniej wiem kim jesteś.
          • berdyczowpiszdomnie Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 02.03.05, 22:20
            Człowieku to chyba tobie coś nawaliło pod sufitem. Człowiek którego oplułes to
            właśnie prawdziwy Polak który miał odwagę powiedziec prawdę o nas bo jeśli
            prawdą jest co między innymi Pan wypisujesz to niestety ale nie pomyliłsie on w
            swym opisie. Tyle przecież "prawdziwych Polaków" głosi że oni to nie nasi więc
            naród który mówi że to Żydzi nami rządzą nie powinni ich juz wybrać no chyba że
            A)odpowiada im jednak jak rządzą nami znienawidzeni Żydzi lub
            B) jednak jesteśmy narodem Debili (chciaż Pan nie musi się do nnich zaliczać bo
            jest krzywa Gaussa)
        • the.bill.europy do bro2001 02.03.05, 17:30
          napisałeś:
          > Nie uwazam by Polska rzadzili Zydzi. Jesli jednak ktos twierdzi, ze rzadza nami Zydzi, to sam musi byc antypolonusem albo ...niewiemkim.

Są w życiu człowieka różne wartości. Jeśli mam rządzić za cene kłamstwa , oszustwa, opluwania medialnego ludzi, to wolę nie rządzić. Spójrz na Wyborczą. Wyraźnie widać, ze opluwa tych, którzy stają się niebezpieczni dla "michnikowego środowiska politycznego" innych zostawia w spokoju...
          Każdy niewygodny jest zaraz na tapecie. Giertychowi wytknęli 3 słowa jakie miał ponoć wypowiedziec w pokoju na wydziale prawa na UAM w Poznaniu....
          Jak mozna sie domyślac nie ma innych problemów w Polsce....

Więc nie jest sie antypolonusem, jesli sie uważa, że ktoś Polakami rządzi (zakładam, że uważasz, iz antypolonizm wyraża się w czyjejść "niewierze" w Polaków. może to po prostu oznaczać, że ktos inny jest przebiegły, bezkompromisowy, manipulancki, pozbawiony skrópułów...
          • midwesterner Oczywiscie, ze rzadza. 02.03.05, 18:37
            To bardzo proste. Juz tow. Gomulka wielokrotnie stwierdzal, ze Polacy nie
            potrafia rzadzic. Wiec jesli nie potrafia, i niechca, automatycznie pozostaja
            Zydzi.
          • snajper55 Re: do bro2001 02.03.05, 23:36
            the.bill.europy napisał:

> Spójrz na Wyborczą. Wyraźnie widać, ze opluwa tych, którzy stają się niebez
            > pieczni dla "michnikowego środowiska politycznego" innych zostawia w spoko
            > ju... Każdy niewygodny jest zaraz na tapecie.

Krytykuje tych, któzy na krytuykę zasługują. Nie podoba Ci się ? Nie czytaj.
            Nie ma obowiązku.

> Giertychowi wytknęli 3 słowa jakie miał ponoć wypowiedziec w pokoju na wydzia
            > le prawa na UAM w Poznaniu.... Jak mozna sie domyślac nie ma innych problemów
            > w Polsce....

To jest jeden z naszych największych problemów. Przekonanie polityków, że stoją
            ponad prawem. Że ich, ich żony, dzieci, krewnych i znajomych prawo nie
            obowiązuje. Że oni wszyscy mają prawo do jakichś specjalnych względów.

S.
    • olo1033 Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 03.03.05, 10:17
      Pytanie....W Polsce międzywojennej kto rządził ?----eskimos,papuas a
      póżniej.... a dziś ..?
      • snajper55 Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 03.03.05, 18:48
        olo1033 napisał:

> Pytanie....W Polsce międzywojennej kto rządził ?----eskimos,papuas a
        > póżniej.... a dziś ..?

Później Hitler. A dziś Belka.

S.
    • the.bill.europy DALEJ SIE UPIERAM ZA NORMALNOŚCIĄ 03.03.05, 19:40
      I PONAWIAM PYTANIE

Czy ktos zrobił badania jakiej narodowości sa osoby sprawujące wysokie stanowiska w administracji publicznej i innych
      instytucjach i organizacjach, istotnych dla funkcjonowania państwa w Polsce?
      Proponuje zbadać, wtedy będziemy wiedzieli kto rządzi!

Takie badania w dobie integracji europejskiej będą przeciez na topie. Ludzie różnych narodowości będą przeciez mogli kandydowac, np. do władz samorządowych w miejscu swego zamieszkania itd.
      Czy nie byłoby powodem do dumy usłuszeć, że przedstawiciele naszego narodu rządzą w różnych instytucjach innych narodów, międzynarodowych etc.?
      Ja Żydów nie rozumiem. Przecież powinni być dumni, jeśli rządzą Polską. No chyba , że rządza na szkodę Polski, wtedy rozumiem, że to ukrywają.
      No to jak jest? Czy ktoś to badał?
      Wystarczy przejrzeć kwestionariusze osobowe w róbryce narodowość i będzie wiadomo.
      • snajper55 Re: DALEJ SIE UPIERAM ZA NORMALNOŚCIĄ 03.03.05, 22:11
        the.bill.europy napisał:

> I PONAWIAM PYTANIE
        >
        > Czy ktos zrobił badania jakiej narodowości sa osoby sprawujące wysokie stanowi
        > ska w administracji publicznej i innych instytucjach i organizacjach, istot
        > nych dla funkcjonowania państwa w Polsce?

Nikt nie robił, bo i po co miałby to robić ?

> Proponuje zbadać, wtedy będziemy wiedzieli kto rządzi!

Jesli Ciebie to ciekawi, to sobie rób. Innych to nie interesuje.

S.
        • the.bill.europy Re: DALEJ SIE UPIERAM ZA NORMALNOŚCIĄ 03.03.05, 23:32
          Snajper, sorry, ale jestes niepoważny. Jeśli co jakis czas zarzuca się Polakom, że uważają, że Żydzi rządzą Polską czy światem i wyśmiewa sie takie przekonania, to ja sie pytam na jakiej podstawie sie wyśmiewa. Czyżby ktos jednak zrobił takie badania i wie, że to sa bzdurne przekonania czy tez robi to nie mając żadnych naukowych podstaw?
          Poza tym, takie przekonania traktuje się jako przejaw antysemityzmu i trabi się w wirtualnej Wyborczej na cały świat, że Polacy to antysemici...
          Więc ważne sa takie badania czy nie.
          Uważam, że wtedy mielibyśmy naukowe podstawy do oceny przekonań ludzkich....
          • kropekuk Wyborcza sobie trabi raptem na Polske: niewielu na 04.03.05, 05:20
            swiecie po polsku czyta, bo i jezyk, i kraj MALO WAZNY!
          • snajper55 Re: DALEJ SIE UPIERAM ZA NORMALNOŚCIĄ 04.03.05, 11:39
            the.bill.europy napisał:

> Snajper, sorry,ale jestes niepoważny. Jeśli co jakis czas zarzuca się Polakom,
            > że uważają, że Żydzi rządzą Polską czy światem i wyśmiewa sie takie przekona
            > nia, to ja sie pytam na jakiej podstawie sie wyśmiewa.

Bo takie przekonania świadczą o przekonanym.

> Czyżby ktos jednak zrobił takie badania i wie, że to sa bzdurne przekonania
            > czy tez robi to nie mając żadnych naukowych podstaw?

Nie ma znaczenia, czy są one bzdurne. To samo dzielenie ludzi według
            pochodzenia jest godne wyśmiania, a nie zgodność tego przekonania z
            rzeczywistościa.

> Poza tym, takie przekonania traktuje się jako przejaw antysemityzmu i trabi
            > się w wirtualnej Wyborczej na cały świat, że Polacy to antysemici...

Tak, takie podejście do ludzi według klucza narodowości najczęściej związane
            jest z rasizmem, a w tym przypadku, z antysemityzmem.

> Więc ważne sa takie badania czy nie.

Nie, nie są ważne, bo nie pochodzenie człowieka jest ważne, tylko to, co on
            robi.

> Uważam, że wtedy mielibyśmy naukowe podstawy do oceny przekonań ludzkich....

Wiem, Ty tak uważasz. Ale inni tak nie uważają. Dla większości to nie
            pochodzenie narodowe czy społeczne człowieka o nim decyduje.

S.
            • the.bill.europy Re: DALEJ SIE UPIERAM ZA NORMALNOŚCIĄ 04.03.05, 17:10
              snajper55 napisał:

> the.bill.europy napisał:
              >
              > > Snajper, sorry,ale jestes niepoważny. Jeśli co jakis czas zarzuca się Pol
              > akom,
              > > że uważają, że Żydzi rządzą Polską czy światem i wyśmiewa sie takie przek
              > ona
              > > nia, to ja sie pytam na jakiej podstawie sie wyśmiewa.
              >
              > Bo takie przekonania świadczą o przekonanym.

świadcza jedynie tyle, że przekonany ma określone przekonania, bo nie dysponujemy kryterium orzekającym czy owe przekonania sa prawdziwe czy nie.
              >
              > > Czyżby ktos jednak zrobił takie badania i wie, że to sa bzdurne przekonan
              > ia
              > > czy tez robi to nie mając żadnych naukowych podstaw?
              >
              > Nie ma znaczenia, czy są one bzdurne. To samo dzielenie ludzi według
              > pochodzenia jest godne wyśmiania, a nie zgodność tego przekonania z
              > rzeczywistościa.
              Chciałbym zauważyć, że pytanie mieści sie w ramach klasycznej definicji prawdy i dotyczy zgodności przekonań z rzeczywistością.
              Ocen czy przekonania są prawdziwe czy nie, nie należy mieszać z oceną ideologiczną, która dotyczy zasadności lub niezasadności takiego lub owakiego dzielenia świata.

> > Poza tym, takie przekonania traktuje się jako przejaw antysemityzmu i tra
              > bi
              > > się w wirtualnej Wyborczej na cały świat, że Polacy to antysemici...
              >
              > Tak, takie podejście do ludzi według klucza narodowości najczęściej związane
              > jest z rasizmem, a w tym przypadku, z antysemityzmem.

tak byc może, ale tak być nie musi. Łaczenie podejścia badawczego z postawą ideologiczną lub uprzedzeniami jest zabiegiem propagandowym - to tzw. klisza propagadndowa, która DZIELI LUDZI i jest niebezpieczna, bo zagraża badaniom naukowym i może służyc utrwalaniu władzy po przez rugowanie określonych badań i dyskusji, które mogłyby podważyć czyjąś władzę - w tym przypadku Żydów.
              Na to nie można sobie pozwolić, bo to jest myślenie rodem z systemów autorytarnych i totalitarnych, które nie pozwalały badać pewnych rzeczy, chcąc w ten sposób stworzyć wrażenie, że problem nie istnieje.
              > > Więc ważne sa takie badania czy nie.
              >
              > Nie, nie są ważne, bo nie pochodzenie człowieka jest ważne, tylko to, co on
              > robi.

NO WIDZISZ, A JA UWAŻAM, ŻE O WAŻNOŚCI MA PRAWO ZADECYDOWAĆ TEN, KTÓRY CHCE BADAĆ. A BADAĆ MA PRAWO CO CHCE W IMIE WOLNOŚCI NAUKI.
              > > Uważam, że wtedy mielibyśmy naukowe podstawy do oceny przekonań ludzkich.
              > ...
              >
              > Wiem, Ty tak uważasz. Ale inni tak nie uważają. Dla większości to nie
              > pochodzenie narodowe czy społeczne człowieka o nim decyduje.

IMPUTUJESZ MI COS CZEGO NIE POWIEDZIAŁEM. NIE WYPOWIADAŁEM SIĘ W OGÓLE NA TEN TEMAT. O CZŁOWIEKU DECYDUJE WIELE RZECZY.
      • kropekuk To tylko emigracja z Izraela ma w Polsce szanse na 04.03.05, 05:18
        najwyzsze stanowiska panstwowe? Ale sie wyglupiles; tak samo jak nasze tluki z
        BNP, mowiace o rzadach Muslimow i czarnych (bo paru w TV zobaczyli).
    • cymber.gaj Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 04.03.05, 06:41
      Polską może nie, ale z pewnością rządzą mózgownicami Rydzyka, Giertychów i
      innych jedynych prawdziwych Polaków, którzy poświęcają im większość swoich
      bezcennych przemyśleń.
    • zygmund Gdyby rzadzili nie byloby takiej biedy 04.03.05, 10:12
      KRLD - nie rzadza Zydzi -> bieda
      sudan - nie rzadza Zydzi -> bieda

USA - rzadza Zydzia -> dostatek
      UE - rzadza Zydzi -> dostatek

To tylko kilka pierwszych z brzegu przykladow. Tak wiec zamiast marudzic, ze w
      rzadzie sa Zydzi trzeba sie zastanowic czy ich jest wystarczajaca ilosc.
      • leszko_b ale pomieszanie pojęć..... 04.03.05, 11:26
        Z tego co widzę, to autorowi chodzi o pytanie badawcze, a otrzymuje
        odpowiedzi podyktowane przez postawy polityczne, nie oparte na badaniach
        socjologicznych.
        Z tego co wiem, to w podręcznikach szkolnych do WOS wspomina się czym parają
        się różne narodowości w Polsce, ale nie pamiętam teraz czym kto się zajmuje.
        Take badania byłyby faktycznie interesujące i rozwiewałyby wątpliwości co do
        tego powszechnego stereotypu (?)
        Swoistym "badaniem" byłoby wystąpienie o granta na takie badanie ;-)
        Pozdrowienia dla "bojownika o normalność".
    • noli_me_tangere KTO TO TEN ŻYD? 04.03.05, 11:32

Właściwie to pytanie trzeba było zadać na początku. Co decyduje, religia, "rasa"
      ? A kto to jest Polak, ten, który czuje się Polakiem, a może ten, któru mówi po
      polsku, a może ten, który posiada jakieś hipotetyczne swoiste antropologiczne
      cechy?

• the.bill.europy Re: KTO TO TEN ŻYD? 04.03.05, 16:58
        Drogi noli_me_tangere!
        Zajrzyj do podręcznika z logiki albo jakiegokolwiek pościęconego denificjom.
        Masz trzy drogi.
        DEFINICJE REALNE - szukasz istoty polskości i spierasz się w nieskończonośc o istotę polskości, aż grzęźniesz w takiej lub innej metafizyce

DEFINICJE NOMINALNE - sam (w sposób mniej lub bardziej zgodny z intuicjami potocznymi) definiujesz co to znaczy polskość czy tez co to znaczy być Polakiem, Niemcem, Filipińczykiem czy Żydem

DEFINICJE PROJEKTUJĄCE - jak wyżej ,ale troche inaczej :) - poszukaj sobie
        • noli_me_tangere Re: KTO TO TEN ŻYD? 04.03.05, 20:22
          Witam
          No tak, możemy łatwo ugrzęznąć w dyskusji dotyczącej definicji, będziemy
          spierać się o istotę bycia Żydem/żydem tylko, że nie sposób odpowiedzieć na
          postawione przez Pana w poście inicjującym wątek pytanie, bez dojścia do
          jakiegoś konsensusu w tej mierze. Dopiero rozstrzygając, grupa ludzi
          wyróżniona jaką cechą stanowi desygnat nazwy „Polacy”, będziemy mogli przejść
          do dalszego etapu, jakim będzie próba udzielenia odpowiedzi na nurtujące Pana
          pytanie. Taki zabieg pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych logomachii.
          Mam zatem pewną propozycję, rozpoczynając wątek, Pan niejako stał się jego
          gospodarzem i dlatego Panu powinien przysługiwać przywilej zdefiniowania
          znaczenia słowa „żyd”, może Pan nawet skonstruować na potrzeby niniejszej
          wymiany poglądów jakąś definicję projektującą i właściwie nie powinna ona być
          przedmiotem krytyki z racji, iż przecież chodzi o rozwianie Pańskich
          wątpliwości. Jak na razie na dobrą sprawę nie bardzo wiadomym jest, o co toczy
          się spór, dyskutanci pogrążają się w jałowej wymianie zdań nie wiedząc w
          istocie o czym piszą.
          Pozdrawiam
          • the.bill.europy Re: KTO TO TEN ŻYD? 05.03.05, 09:04
            Tak szczerze mówiąc kwestie narodowe nie sa w centrum mojego zainteresowania. Tymbardziej innych narodów. Jeśli już warto się nad czyms zastanawiać, to nad tym jak dzisiaj definiować polskość. Kontekst jest aktualny - integracja z Unią, pranie mózgu przez Pałke Wyborczą m. in. w kwestii tożsamości Polaków i ich pamięci historycznej.
            • noli_me_tangere Re: KTO TO TEN ŻYD? 05.03.05, 21:06
              Kwestia polskości (jej utrzymanie w Unii) jest niewątpliwie zagadnieniem
              pasjonującym, doskonałym tematem na nowy wątek.
              A propos prania mózgów, zgadzam się, w mediach (nie wyłączając GW) bezustanna
              idoktrynacja, podaje się ich konsumentom gotowe wzorce myślenia, z żalem
              konstatuję, iż brak w nich krytycyzmu w ocenie niektórych aspektów
              rzeczywistości (vide brak rzeczowej dyskusji przed akcesją unijną).
              Skoro kwestie narodowe nie są w centrum Pańskiego zainteresowania, nie bardzo
              rozumiem cel pytania stojącego u zarania niniejszego wątku.
              Pozdrawiam
              • the.bill.europy Re: KTO TO TEN ŻYD? 07.03.05, 12:43
                Skoro kwestie narodowe nie są w centrum Pańskiego zainteresowania, nie bardzo
                rozumiem cel pytania stojącego u zarania niniejszego wątku.

Człowiek zadaje sobie wiele pytań, ale to nie oznacza, aby zaraz agłębiać sie po uszy drążąc każde z nich.
                Poza tym wiadomo, kto rządzi ;-)))
                Pozdrawiam
    • the.bill.europy Żądamy wyjaśnienia! 04.03.05, 23:19
      Kraków, 3 marca 2005 r.
      Do Sejmu Rzeczypospolitej
      Do Zarządu Telewizji Publicznej
      Do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Żądamy wyjaśnienia!

W Sejmie RP w dniu 3 marca 2005 odbywa się debata nad wnioskiem o uchwałę w sprawie podania się premiera Marka Belki do dymisji - debata ta jest transmitowana przez 3 Program TVP.
      W trakcie debaty, premier, którego wniosek bezpośrednio dotyczy, jest nieobecny, a usprawiedliwieniem tej nieobecności ma być okoliczność, że w tym samym czasie ma on zasadnicze wystąpienie w Fundacji Batorego. To wyjaśnienie wywołuje serię wypowiedzi posłów, którzy otwarcie stawiają pytania: gdzie znajduje się ośrodek władzy w Polsce, czy jest nim Sejm RP, czy też Fundacja Batorego, będąca nieformalnym narzędziem wpływu międzynarodowych ośrodków finansowych na wewnętrzne sprawy Polski?
      Podczas ważnego wystąpienia posła Jana Olszewskiego transmisja z Sejmu RP jest nagle przerwana, a kamery ukazują premiera M. Belkę, który w Fundacji Batorego składa oficjalne deklaracje dotyczące planów swojego rządu, terminu wyborów i innych ważnych dla Polski spraw politycznych.
      Trudno o bardziej symboliczną demonstrację zasadności pytania: gdzie znajduje się centrum władzy Rzeczypospolitej?
      Żądamy pełnego wyjaśnienia tej sytuacji i przedsięwzięcia odpowiednich kroków, by przywrócić centrum władzy właściwym instytucjom umocowanym w Konstytucji RP.
      Żądamy wyjaśnienia decyzji podjętej przez dysponentów 3 Programu TVP, upokarzającej Sejm RP i Naród Polski bezprecedensową i bezczelną demonstracją podporządkowania najważniejszych polskich spraw prywatnej instytucji o nieznanych celach i sposobach działania.
      Żądamy wyciągnięcia konsekwencji wobec dysponentów publicznej TVP i rozpoczęcia kroków dla przekształcenia TVP w prawdziwie publiczny środek komunikacji społecznej.
      Dopóki telewizja publiczna nie stanie się autentycznie publiczną, służącą całemu Narodowi, nikt nie ma prawa żądać opłat abonamentowych za działanie instytucji, która nie tylko nie wypełnia podstawowych zadań, ale także uprawia działalność szkodliwą dla Narodu.
      W imieniu Ruchu Społecznego "Odrodzenie Polski"
      prof. Rafał Broda
      prof. Ryszard H. Kozłowski
      prof. Jacek Zimny
    • bronbar Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 05.03.05, 01:09
      Tak zgodnie z instrukcją J. Bermana, ale wara im na czele z Szechterem od
      episkopatu.
    • the.bill.europy BRAWO NORMALNI LUDZIE!!!! a znajdź to samemu... 05.03.05, 09:02
      "Ariel Szaron to przestępca wojenny, którego miejsce jest w więzieniu, a nie na stanowisku. On wciąż organizuje akty terroru" - napisał Livingstone, dodając, że podczas intifady zginęło trzy razy więcej Palestyńczyków niż Izraelczyków

Ponadto Izrael prowadzi politykę "czystek etnicznych" wobec Palestyńczyków. Polega ona - jak pisze Livingstone - na "systematycznym terrorze i przemocy" skierowanych w "Palestyńczyków, którzy od stuleci mieszkają na tej ziemi"

Według burmistrza Londynu, kraje popierające Izrael starają się ukryć prawdę "demonizując" zagrożenie islamskim terroryzmem

Ken Livingstone napisał na łamach dziennika, że konieczne jasne postawienie granicy między krytykowaniem polityki Izraela a antysemityzmem

"Od 20 lat izraelskie rządy usiłują nazwać antysemitą każdego, kto krytykuje politykę Izraela. Prawda jest inna: te same ogólnoludzkie wartości, według których holokaust jest największą rasistowską zbrodnią XX wieku, nakazują potępienie polityki kolejnych rządów Izraela" - konkluduje Livingstone. (PAP)
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,2584397.html
    • tomlee28 Re: Czy Zydzi rządzą Polską? 05.03.05, 16:12
      całym światem
      madeintomek.blox.pl/html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka