kobinia 05.04.05, 20:24 Odrobina taktu w pokazywaniu ciała zmarłego nie zaszkodziłoby nikomu... Ot, taka moja refleksja po relacji z przeniesienia zwłok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaki a co w tym makabrycznego ???? 05.04.05, 20:41 samo życie.... a raczej jego koniec Odpowiedz Link Zgłoś
aaki dawniej ludzie mieli takie powiedzenie 05.04.05, 20:45 memento mori.... nie musisz pamiętać o niej ale ona pamięta o Tobie Odpowiedz Link Zgłoś
grecz Re: ... 05.04.05, 20:50 gruboskornosc nie ma tu nc do rzeczy...jak bym uwazala sie za taka jak ty to bardziej bym sie oburzala widzac jak ci wszyscy wierni pstrykaja fotki cialu jakby to byl jakis zabytek..dla mnie to jest oburzajace a nie to ze pokazuja w telewizji cialo papieza.. Odpowiedz Link Zgłoś
kobinia Re: ... 05.04.05, 21:02 Ja właśnie to pstrykanie mam na myśli. Nie ma mnie w kraju, więc tv nie oglądam. Odpowiedz Link Zgłoś
grecz Re: ... 05.04.05, 21:05 aa..to nie sprecyzowalas..okropne to jest..to samo bylo jak pzrenoszono cialo, i teraz jak mozna oddac mu czesc..akurat..czesc...sporo zdjecia robi...na co im to?i czy oni wstydu nie maja... Odpowiedz Link Zgłoś
aaki gruboskórność ...? 05.04.05, 20:59 dawniej wystawianie zwłok zmarłych na widok publiczny było czxymś normalnym i wręcz oczywistym.Było sposobem na oddanie im ostatniego hołdu przez żyjących.Aktualnie w naszej socjo-kulturze współczesnego,"nowpczesnego" świata starość,niedołężność, umieranie i śmierć stało się czymś wstydliwym,czymś co według obowiązującej "poprawności" powinno być ukryte.To próba okiełznania egzystencjalneho lęku człowieka przed śmiercią w stylu "coś czego nie widać-nie istnieje". Nie wiem czy tędy droga....? Odpowiedz Link Zgłoś
kobinia Re: gruboskórność ...? 05.04.05, 21:07 Dawniej robiono różne dziwne rzeczy i nawet odprawiano gusła. Mówi się, że ciało jest tylko "opakowaniem", dlaczego więc oddajemy mu cześć? Odpowiedz Link Zgłoś
aaki nikt nikogo nie zmusza do ogląania -prawda??? 05.04.05, 21:11 swoją drogą w mass-mediach możesz na codzień zobaczyć naprawdę makabryczne rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
kobinia Re: nikt nikogo nie zmusza do ogląania -prawda?? 05.04.05, 21:14 Prawda. Oglądam i sprzeciwiam się temu. Po czym słyszę, że nikt mnie nie zmusza do oglądania, że życie jest brutalne i takie tam. Mimo to jest we mnie niepogodzenie. Ale oczywiście szanuję to, że innym się taki obraz świata podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: nikt nikogo nie zmusza do ogląania -prawda?? 05.04.05, 21:17 czym innym jest epatowanie widza obrazami brutalnosci czy okrucieństwa ludzkiego lub też pokazywanie makabrycznych obrazów śmierci dla samego pokazywania.W przypadku ceremoniału pogrzebowego papieży nie jest to celem samym w sobie Odpowiedz Link Zgłoś
kobinia Re: nikt nikogo nie zmusza do ogląania -prawda?? 05.04.05, 21:39 Zgadzam się. Jednak pokazywanie zwłok papieża z różnych ujęć, nawet z lotu ptaka, nie wiem, czemu służy. Telewizja nie ma wyboru, bo ten przemarsz miał swoją metę i start. W przypadku fotoreportażu ktoś decyduje jednak o wyborze materiału do opublikowania. Wyobrażam sobie, że następuje selekcja: Tak, tu widać dobrze nozdrza. O, a to może się spodobać, bo oddaje całą sylwetkę i złączone dłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
kobinia Re: a czyjego to autorstwa ten fotoreportaż był 05.04.05, 22:04 w Gazecie niestety Odpowiedz Link Zgłoś
zbiszew Re: nikt nikogo nie zmusza do ogląania -prawda?? 05.04.05, 21:44 a jakie ujecia bylyby odpowiednie? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: gruboskórność ...? 05.04.05, 21:49 Podpisuję się pod każdym zdaniem z postu aaki. Rozumiem, że pytanie na końcu jest pytaniem retorycznym:-) Odpowiedz Link Zgłoś
olo1033 Re: Makabryczne zdjęcia 05.04.05, 21:03 DO'KOBINII'--Co tu widzisz makabrycznego w pogrzebie Ojca Wszechczasów a na filmach które oglądasz są naprawdę makabryczne i obrzydliwe zdjęcia które nie powinny być pokazywane publicznie a to cię nie rusza?Dlaczego tam nie zgłaszasz reklamacji tylko oglądasz i się podniecasz jak mały liliputek .Spójrz w lusterko to zobaczys zmakabryczną fotkę swojego odbicia. Odpowiedz Link Zgłoś
kobinia Re: Makabryczne zdjęcia 05.04.05, 21:11 Olo, proponuję wziąć lekcje czytania ze zrozumieniem. I jeszcze jedno: Ojciec Wszechczasów nie byłby zadowolony z pogardy, jaką właśnie okazujesz obcej osobie. Może przestań oglądać relacje, za dużo jadu w Tobie wywołują. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Makabryczne zdjęcia 05.04.05, 23:12 Prawdę mówiąc tu się musze zgodzić - wolałbym aby papież poszedł z duchem czasu i poprosił o kremację - urnie z prochami tez można oddać hołd. A ja wolę zapamiętać JP II żywego i nie kojarzyć go z katafalkiem. Zarazem jednak dziwi, że papieża na katafalku pokazują ci sami, którzy protestowali w przypadku zdjęć red. Milewicza w "Super - Expresie". Odpowiedz Link Zgłoś
sdwo Re: Makabryczne zdjęcia 05.04.05, 23:40 Jest pewna różnica w pokazywaniu ciała Ojca Świętego a red. Milewicza. Milewicz został zabity a Ojciec Święty umarł śmiercią naturalną. Pokazywanie Milewicza poszarpanego od kul terrortstów uważam za tak samo niesmaczne jak pokazywanie śmierci zakładników porwanych w Iraku. Ale nie odczuwam tego w przypadku ciała Ojca Świętego - tego nie można porównywać Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Makabryczne zdjęcia 05.04.05, 23:45 Ale zgodzisz się, że ostra reakcja dziennikarzy TVP, TVN 24 i częściowo Gazety Wyborczej na zdjęcia zabitego Milewicza była bardziej reakcją przyjaciół i kolegow zmarłego niż dziennikarzy - w innych okolicznościach mówiliby pewnie o "wolności słowa", "Prawie do informacji" oraz coś w stylu : "to nie nasze metody, nie pochwalamy tego ale rozumiemy". Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Przewrazliwiona??? 05.04.05, 23:14 kobinia napisał: > Odrobina taktu w pokazywaniu ciała zmarłego nie zaszkodziłoby nikomu... Ot, > taka moja refleksja po relacji z przeniesienia zwłok. Przeciez jeszcze sie nie rozkladaly.... Chcesz zobaczyc za miesiac... Odpowiedz Link Zgłoś