winston_smith555 22.05.05, 18:58 Na zdjęciu Gilowska jest na Starym Mieście, a nie na deptaku. Winston Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betaeng Skaza na platformie 22.05.05, 19:03 Pan D. Tusek mial racje, Pani Gilowska nie rozumie swojej roli. Zabrala (Gilowska) swoje zabawki i do domu, taka postawa nie przystoi swiadomemu politykowi. Brak przyznania sie do bledow to pierwszy krok do dalszych wypaczen. Dobrze sie stalo, ze Pani Gilowska zniknie z horyzontu polityki, poniwaz nie dorosla do niej. Z powazaniem TJ Odpowiedz Link Zgłoś
maksik9 Re: Skaza na platformie 22.05.05, 19:22 media zaczynają z niej robić bohterkę, a przecież ona nie uznała swojego błędu, ona się tylko obraziła się na kolegów że poważyli się jaśnie panią postawić przed sądem koleżeńskim. A w mediach przedstawia sie to w ten sposób, że ona tworzy nowe standardy w polityce. Do kitu z takimi standardami. A synalek to ma tupet, za nic dla niego decyzja Tuska, o pozbawieniu go pierwszej pozycji na liście, on nie ustąpi. Jeżeli tacy ludzie są w Platformie, to nic się nie zmieni. Trzeba bylo porządnie rozliczyć "układ warszawski". A tak przyklad Piskorskiego i jego kolegów podziałał na innych. A Komorowski który najbardziej bronił ludzi tego układu dalej jest w PO jednym z rozdajacych karty. A czy Tusk którego bardzo poważałem nie wiedział nic co się dzieje w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
olias po raz pierwszy przed dojściem do władzy 23.05.05, 07:36 partia która ma po wyborach żądzić JUŻ jest umaczana. To niestety prawda - brak rozliczenia układu warszawskiego dał jasny sygnał dla innych. Gangrenę trzeba wypalać gorącym żelazem. Sama "plująca Zyta" mnie przerażała - ona jako minister finansów ... przecież to poraża. Jest typowym wytworem tzw elity. Grupy pasożytniczej uważajacej społeczeństwo jako klasę istniejącą po to by ONI mieli dobrze. Dlaczego WSZYSTKIE państwa, narody Europy mają elity państwotwórcze. nawet taka Rosja. A nasi tylko chłepcza krew swojego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Wstyd dziennikarzu. Zawsze pisze na zlecenie 22.05.05, 20:36 Pierwsze pytanie czy wogóle pan Brzuszkiewicz to jakiś znajomy pana Piątka??? Po drugie pan Brzuszkiewicz jak zwykle jest nieścisły w tym co pisze!!! Przykład Wysocki nie był drugi w prawyborach był dopiero 4. Po trzecie rozumiem, ze gazetka robi wszystko na rzecz PD ale niechze odrobine godnosci jej dziennikarze zachowają i sprawdzą to co mają napisać. Wacławowi Białemu byłemu red. Wyborczej w Lublinie by sie to nie zdarzyło chociaż zawsze lubił mecenasa Wysockiego i po cichu go lansował to był obiektywny. Pan Brzuszkiewicz zas zachowuje się (mam na mysli artykuły) jak dziennikarz Trybuny piszący teksty na zlecenie. Chyba aż znajdę maila do tego pana i mu wysle to co napisałem chociaż w sumie w ogóle sie tym nie przejmie Odpowiedz Link Zgłoś
zygfrydd1 Re: Skaza na platformie 23.05.05, 00:24 Pani Gilowska jest kobietą, która wypowiada sądy jako polityk. Nigdy nie ucieka się do retoryki feminizmu. Jest po prostu politykiem, czy może jak chciałyby feministki: polityczką. Ma duży wpływ na program znaczącej partii, która być może wygra wybory i oto staje się obiektem ataku środowisk walczących o prawa kobiet. Dlaczego? Ponieważ nie należy do familii "kobiet z urzędu". To bardzo groźny przeciwnik. "Gazeta" już zadba o to by wolność prasy pozwalała wybierać, kto ma przemawiać w imieniu kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfrydd1 Re: Skaza na platformie 23.05.05, 00:39 Pani Gilowska zachowała się jak człowiek honoru. Jest czas by wszysztko wyjaśnić. Mam nadzieję, że pojęcia honoru i godności powrócą. Może za sprawą kobiety!!! Odpowiedz Link Zgłoś
efg A kandydatura Adama Gierka .................... 23.05.05, 09:23 to tez swoisty nepotyzm po smierci. To wszystko jest chore. Piłsudskiego tu brak, bata nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
symbiont Re:PRZYJDZIE HANIA GRONKIEWICZ WALEC 22.05.05, 21:43 Im blizej wyborow tym ciekawiej. PO pieknie rozwiązała sytuację Hanna versus Zyta. Partia rosnie w siłę /bo taka pryncypialna/ a na górze spokojniej. Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Radosc w obozie konkurencji.. 23.05.05, 09:53 ...intelektualne oslabienie PO raduje konkurencje, choc to nie to samo co powalenie na kolana. I tak niewielu uwierzy w zdolnosc do zachowania wysokich standardow etycznych w PO i gdziekolwiek indziej, po co wiec taka nadhonorowa reakcja pani Profesor? Odpowiedz Link Zgłoś
magdusr99 nepotyzm i wizerunek 23.05.05, 10:00 moim zdaniem nie jest kwestia czy synek zostal wybrany uczciwie (w co nie wierze) czy nieuczciwie wypromowany. Polityk tej klasy co Gilowska powinien PRZEWIDZIEC jakie ryzyko (podejrzen) niesie za soba ewentualnie kandydowanie synka, z pierwszego miejsca w szczegolnosi. Ale jakos nie przewidziala, co swiadczy albo o jej mizernym intetelekcie albo o zaslepieniu i zadufaniu (mysle ze to drugie). Tym samym zachowala sie jak polityk Samoobrony a nie PO. Jezeli synek chcial robic kariere, to Gilowscy powinni zrobic wszystko aby uniknac jakichkolwiek podejrzen o nepotyzm, a zrobili odwrotnie. To ze odeszla z PO to smieszne. Obrazila sie bo atakuja jej synka. Znowy przejaw nepotyzmu. Ech, i na kogo tu glosowac? Odpowiedz Link Zgłoś
mordimer04 Re: Skaza na platformie 22.05.05, 21:21 Pani Zyto partie się pomyliły ? Odpowiedz Link Zgłoś
oxeven Gilowska jednak popełniła błąd 22.05.05, 21:29 Gilowska jest bardzo dobrym specjalistą od finansów publicznych, ale w sprawie promowania swojej rodziny popełniła poważny błąd. Szkoda, że odchodzi, ale za błędy trzeba płacić Odpowiedz Link Zgłoś
efg A jest ktos lepszy ? 23.05.05, 09:34 Lokują synków i córeczki klilkunastoletnie w radach nadzorczych itp. Szczególnie panie: G-W, taka jedna z Torunia itp (obie świete prawie). Panowie sa bardziej cwani i działają metodą - ty mojego, ja twojego. I wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gm Re: moral 22.05.05, 21:49 moral z tego taki najlepiej zadepczmy JEDYNA noermalna partie na polskie zlodziejskie szubrawcze warunki niech wladze obejmie leper albo jeszcze lepiej giertch niech w kraju zapanuje teroro koscielny teraz widac dlaczego w polsce jest taki syf i syf jak tyle ludzi robi pod siebie lacznie z dziennikarzami Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: moral 22.05.05, 22:08 Jedyna normalną partię to kolesie z PO już dawno zadeptali. Przy okazji PO to miał być ruch społeczny nie partia. Te bzdury, którymi nas karmili przy ostatnich wyborach opluwajac istotę partii to pewnie już nikt nie pamięta. Tak samo w niepamięć poszły skandale z przekrętami w trakcie wewnętrznych wyborów w UW związane z ludźmi będacymi obecnie w PO. Dla mnie cała sprawa nie jest najmniejszym zaskoczeniem. Jest to w sumie najporządniejsza partia z tych, które się obecnie liczą (tzn. mają najwyższe notowania w sondażach), ale niestety należy zacytować Gogola - "jeden tam tylko jest porządny człowiek, ale i ten, prawdę mówiąc, świnia". Odpowiedz Link Zgłoś
gm Re: moral 22.05.05, 22:36 jak nie chcesz PO to bedziesz mial Lepera i kolesi z pod znaku krzyza i kaftana INNEJ ALTERNATYWY NA OBECNA CHWILE NA TE WYBORY NIE MA I WTYCH KATEGORIACH PRZEZ TEN PRYZMAT NALEZY PATRZEC NA TO CO MOZE SIE STAC W NASZYM KRAJU ZA kilka miesiecy nie chcesz TUSKA bedziesz mial Leppera Bndera Nowaka Macierewicza i co tam jeszcze az strach sie bac Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: moral 22.05.05, 23:04 Nie musisz KRZYCZEĆ. Rozumiem Cię bez tego. :) Nie dziękuje - istnieje jeszcze jedno wyjście - wyśmiewana PD - tylko trzeba wiary w jej szansę. Ja ją mam. Brakuje mi za to wiary w przemianę moralną ludzi z PO. Fakt można z nimi współpracować jak się im patrzy na ręce co jest niemożliwe z ludżmi pokroju "Leppera Bndera Nowaka Macierewicza i co tam jeszcze, az strach sie bac". Lecz moim głosem cwaniaków z PO nigdy nie poprę. Odpowiedz Link Zgłoś
bolekzaja Re: moral 23.05.05, 08:43 Jak może być inaczej - jeżeli do urn pójdą tylko kościelne mocherowe bereciki -- Polska inteligencja zna słowo pisane a tam gdzieś jest napisane -POLSKA ORDYNACJA WYBORCZA JEST DO DU..- żaden normalny człowiek nie powinien iśc do urn - bo to nie tylko farsa - ale oraza tych którym drogi jest kraj - rodzina swój byt (honor-ojczyzna ) to już swiechty nie słowa - Wszystkie omszałe kanapowe partyjki (innych w Polsce juz nie mamy) nigdy nie zgodza sie na zmiane ordynacji - dlatego każdy porządny człowiek winien pozostać w domu - bezmyślnie oglądac program w TV najlepiej japoński - to samo sie dowie co z polskiej TV a zaoszczędzi nerwów DO WYBORÓW NIE IDZIE OSOBA ROZUMNA -!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gadzina666 Re: moral 22.05.05, 23:19 maaac napisał: > Jedyna normalną partię to kolesie z PO już dawno zadeptali. Jaka to była partia, jeśli można wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannaniedziela TUSKU TYLKO MADRZE TO ROZEGRAJ... 22.05.05, 21:52 mam do tego faceta jakás wewnétrzna sympatie i z dwojga zlego, pomiedzy pisuarem a nimi wole Tuska. I facet teraz powinien pociágnác te sprawé z Gilowská w mediach w ten sposob jak wlasnie zaczal - smucic, z refleksjá, po ludzku nachylac. Moj najblizszy partner w polityce, nasza przyjzn etc etc etc. ... ale jednak zasady. Ludzie to dobrze odbiorá. Popatrzcie: jestesmy an tyle powazni i konsekwentni, ze wlasnych nie obawialmy sie wyypiepszac. I drugi punkt: ja bym tego synalka torche podskubala. Ze chcial robic kareire za wszelká cené, ze mlody cynik, przyczynil sie do problemów rozwaznej dotád matki. Samej Zycie zycze jak najgorzej bo jest cyniczna osobá na maksa. Synalek niech wraca na KUL, bo bez takich koneksji jak wlasnie probowala mama uskutecznic, nie dostanie sié ani do Sejmu ani donikád. Tak to jest z tymi naszymi katolikami ( podkreslam nie drwiue z wiary, ale wlasnie z takich drobnych cwaniczków, co pod plaszcyzkiem wiary, KULów etc etc, robiá swoje) tak to z nimi jest. Trzymam kciuki za PO bez Zyty. ZN Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Ja też trzymam, ale szkoda ZYTY 23.05.05, 01:24 Tak czy siak to ona nic z prawem niezgodnego nie zrobila to ze synka lansowała to nic bo i tak go TUSK skreślił. Tyle ze to synową w biurze trzymał. Tyle mam zal do mediów, ze nie raczą mówić o tym, że najpierw synowa w biurze pracowała potem Pawła poznała, a potem odeszła dając Zycie wnucze. To nie fer szczególnie ze strony Gazety w Lublinie. Bo na tyle to jednak Zyta zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bart113 Re: Ja też trzymam, ale szkoda ZYTY 23.05.05, 14:01 Niestety coraz bardziej widac, ze niektorzy dziennikarze gazety probuje podkopac PO, zeby zrobic miejsce dla PD. Te sympatie jednak widac z daleka. Artykul jest najlepszym tego przykladem - czy zauwazyliscie, ze przemilczane za wszystkie elementy pozytywne? Np. wlasciwa reakcja Tuska, fakt, ze synowa Gilowskiej, kiedy byla zatrudniana to nie znala mlodego Gilowskiego etc. Artykul koncentruje sie na podawaniu faktow wyjetych z kontekstu - ktore maja przedstawic zarowno Platforme, jak i Gilowską w zlym swietle - czy to jest dziennikarski obiektywizm? Na dodatek to pasuje do linii Wyborczej - poparcie dla politycznego spadkobiercy UW - Partii Demokratycznej - nieladnie Panie i Panowie Redaktorzy - powoli, jednak nieublaganie odchodzicie od swoich idealow. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 ZYTA - SAMOOBRONA CZEKA !!!!! 22.05.05, 21:55 Przewodniczący Lepper przyjmie Zytę z otwartymi rękami. Renata Beger, Danuta Hojarska i Zyta Gilowska - CZYŻ TO NIE BYŁOBY PIEKNE? Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Re: ZYTA - SAMOOBRONA CZEKA !!!!! 23.05.05, 09:59 Lepper jest najwiekszym demokrata albowiem nie dyskryminuje kobiet w polityce a wrecz je popiera i chetnie powierza najwyzsze funkcje polityczne. Pani profesor bylaby bardzo cenna osoba dla Samoobrony i szkoda aby przeszla na polityczna emeryture. Odpowiedz Link Zgłoś
mrpiotrp Czy Lewica czy Prawica... 22.05.05, 22:13 Czy to Lewica czy Prawica - większość polityków robi tak samo. Byle upchać w dobrym miejscu dzieci, szwagrów i kolegów. Byle dać im zarobić. A reszta społeczeństwa niech wegetuje... Skompromitowała się pani, droga Pani Profesor. Zresztą nigdy za panią nie przepadałem. Nie słyszałem konkretnych propozycji gospodarczych, tylko zawsze wyśmiewanie cudzych pomysłów. Oj, po licznych obecnych wpadkach i aferach problem będą mieli wyborcy na jesieni... Odpowiedz Link Zgłoś
kulimarek Re: Skaza na platformie 22.05.05, 22:26 Taka sama sytacja przed wyborami 2001 wystąpiła w województwie opolskim. Sprawdźcie to sobie Państwo. Jakoś to nie przeszkadzało nikomu do tej pory. Idea słuszna, wykonastwo pokomunistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
milygosc Dobra przestroga dla innych skłonnych do nepotyzmu 22.05.05, 22:34 w sumie dobrze, że ujawniamy, piętnujemy, wreszcie zaczęło sie cos dziać. Przypominam ,że pierwszy był p. Michnik który powiedział 'Non possumus czy cos w tym rodzaju. Popatrzcie jak prokuratorzy otworzyli oczy, i p.Tusk .Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar wyciągnięte po wyborach przy obsadzie ...... 22.05.05, 22:45 jakoś łapię się na tym że nie znam katalogu stanowisk administracyjnych jakie polscy posłowie dają po wyborach swoim poplecznikom. Czy to tak rzeczywiście jest? - chyba tak. Czy w polskim prawie nie ma jakichś anty korupcyjnych i anty kumoterskich bezpieczników? Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 A to takie proste? 22.05.05, 23:50 Tzw.,,spiskowa teoria dziejów: siła której nie nie ma''wybrała na główną ekonomistkę ,,koszerną''Walz Gronkiewicz.A Zyta won,zrobiła już swoje.Walz w PO nic nie zrobiła ale ona musi ...I kropka.A Tusk Rokita i reszta PO władzy musi się dostosować.Zyta tylko działała w ramach prawa.Co w tym złego ,że polityk wyprowadza na polityka dziecko.A dwokatom,lekarzom,notariuszom to wolno? A te grupy zawodowe robią jeszcze większe k..wo bo zamykają drogę innym.Popatrzcie na żonkę nimkę Rokitową?Co dziewucha robi w Warszawie jak jest zameldowana w Krakowie?Szukajcie dziennikarze.Rodzina Tusków w Gdańsku!Szukajcie a znajdziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
macklmn Re: Skaza na platformie 23.05.05, 05:01 na poczatku byla informacja,ze to jest anonimowy donos; potem byl Wasz artykul ktory wyraznie przegina paleczke w strone na anty; ja uwazam,ze to nie jest fair oraz zarzuty o nepotyzm byly naciagane-jakas swinia chce ustrzelic ZYTE na zlecenie Mazura i grubej Joli; Donald zarzadzil sad kolezenski zamiast ujawnic kopiacego dolek; grube nici-gruba rura Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Prawybory? 23.05.05, 06:30 A może PO przypomni sobie, że cztery lata temu obiecała, że kandydatów do sejmu będą wyłaniały prawybory... Odpowiedz Link Zgłoś
szop.pracz Re: Skaza na platformie 23.05.05, 06:51 No i gdzie tu ma być dobrze! Jaszcze do wyborów daleko a już się zaczęły rozgrywki. TO JEST KOLEJNY SKOK NA KASĘ!!! TO WALKA O PIENIĄDZE! I tu nie ma żertów! Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek76 Re: Skaza na platformie 23.05.05, 07:03 To nie skaza na Platformie Obywatelskiej ale kolejna kompromitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrus25 Re: Skaza na platformie - Niewypal. 23.05.05, 07:38 Donaldzie jak tak uzdrawiasz partie zastepojac Pania Gilowska Hania Waltz to na moj glos nie licz.Ta druga Pancia ktora Lechu wypromowal nadawala sie na wszystkie pelnione funkcje jak Lechu na swoje.A do tego wyglada jak pomoc kuchenna jadlodajni.Litosci. Odpowiedz Link Zgłoś
winka53 Re: Skaza na platformie 23.05.05, 08:25 LUDZIE... to przeciez ODDZIAL ZAMKNIETY !!!!!!!!z tymi PSEUDO-politykami, a pomyslec ,ze Rokita wydawal mi sie calkiem etycznie mralnym czlowiekiem,o Tusku nie wspomne,bo kilka paszportow juz w latach 70,mowi cos ...zegnam ten cyrk ozieble,paaa Odpowiedz Link Zgłoś
bolekzaja Re: Skaza na platformie 23.05.05, 08:27 Uzywanie słow dla wielu niezrozumiałych winno byc podane w gazecie w prost - Gilowska to kobieta ze skazą - niezrozumiale plecie - słowa uciekaja - a na jawie małe świnstewka - synowie - synowe - po prostu dalsze "Gów.." tak jak w innych Boże pożal się partyjkach - Niedawno pół anioł - pół ideał niejaki rokita leczy swego niemieckiego szwagra w szpitalu rżadowym równiez tam jest często obecna jego matka - kto na taką partyjke ( kanapową) odda swój głos - chyba ślepiec - Panie Tusk - nie potrafi Pan lub nie chce mieć koło siebie ludzi - zawsze są to jacy - tacy - omszali - Gdyby jedank tak sie stało że ten pana oblubieniec z krzywą gęba i strzelający słowa szkodliwe dla kraju - stał się premierem - to będę sie w stydził za polski rząd - bo na pewno nie będxzie to mój Za parę dni z pańskiej kanapowej partyjki - wypłyna nowe świnstewka - inne partyjki maja je już w rekawach - szkoda mi pana panie Tusk- a dobrze sie stało - że to niepoważne babsko chore na swoje dzieci -ODESZŁO - szkoda mi pana Panie Tusk - szkoda jako dobrego ale słabowitego politycznie człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
ankapb1 Re: Skaza na platformie 23.05.05, 09:07 WSZYSCY NEGATYWNIE KOMENTUJĄ POSTĘPOWANIE PANI GILOWSKIEJ, ALBO KIEROWNICTWA PO, A NIK NIE OCENI POSTĘPOWANIA MłODEGO PANA GILOWSKIEGO. ONA JAK KAŻDA MATKA UCHYLIłABY NIEBA DLA SYNA; KIEROWNICTWO PO WIE, ŻE PANI GILOWSKA JEST WARTOŚCIOWĄ OSOBĄ, STĄD TOLEROWALI PEWNE SYTUACJE SPOWODOWANE PRZEZ MłODEGO PANA GILOWSKIEGO. A MOIM ZDANIEM WłAŚNIE CAłE ZłO TKWI W MłODYM PANU GILOWSKIM. 30-LETNI FACET A TRZYMA SIĘ MAMUSI I ŻERUJE NA JEJ PRACY. KIEDY CAłA SPRAWA NABRAłA RUMIEŃCÓW I WIELE OSÓB ROZMAWIAłO Z MłODYM PANEM GILOWSKIM, ŻEBY NIE ROBIł MATCE POD GÓRĘ I WSTYDU CAłEJ PLATFORMIE, I ZREZYGNOWAł Z KANDYDOWANIA, TO ON STAWIAł..... WSTYD MAM NADZIEJĘ, ŻE GOŚĆ NICZEGO NIE OSIĄGNIE BEZ MAMUŚKI, ALBO ZMĄDRZEJE I WYCOFA SIĘ, A PANI ZYTA GILOWSKA BĘDZIE MOGłA WRÓCIĆ DO POLITYKI I PO. Odpowiedz Link Zgłoś
belfer_123 Re: Skaza na platformie 23.05.05, 09:24 No i PO-płynęli... Brudna jest ta cała polityka. A z drugiej strony, czy normalna matka, czy normalny ojciec nie poprze swojego dzieciaka? Dać ciepłą i intratną posadkę przysłowiowemu Kowalskiemu z pośredniaka a nie dzieciakowi (i to jeszcze mało przebojowemu) toż to byłoby nieludzkie... Kto i kiedy prześwietli Tusków i Rokitów, i...? Oni też - i teraz, i wcześniej - nie POpisali się!!! Żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Skaza na platformie 23.05.05, 10:21 No nie wiem... przcież każdy z nas, będąc w polityce chciałby się otaczać swoimi ludźmi, takimi, do ktorych mamy zaufanie. Najczęściej obdarzamy zaufaniem rodzinę. W biurach poselskich czy senatroskich najczęściej także pracują rodziny, wynika to raczej nie z nepotyzmu ale właśnie z chęci zachowania bezpieczeństwa, obcy ludzie sa nieprzewidywalni a zaufanie zdobywa się latami... Błędem Gilowskiej było to, że usilnie promowała syna na posła. Powinna była najpierw wsadzić go na szefa koła, potem, jakby się sprawdził wyżej, potem na radnego itp itd Wówczas byłoby OK, bo wszyscy by go poznali i mieli szansę ocenić a on sam wykazałby się (bądź nie). Odpowiedz Link Zgłoś
retrofood Re: Skaza na platformie 23.05.05, 10:29 q_vw napisał: > > Błędem Gilowskiej było to, że usilnie promowała syna na posła. Powinna była > najpierw wsadzić go na szefa koła, potem, jakby się sprawdził wyżej,... jak to "powinna byla wsadzic go na szefa kola"? to on powinien pracowac, aby CZLONKOWIE KOLA wybrali go szefem, a nie slizgac sie na mamusi. mamusia powinna byc nawet wiekszym krytykiem jego poczynan niz inni czlonkowie kola. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorsamsa Takie to juz polskie obyczaje 23.05.05, 12:39 Przez cala moja szkolna kariere, od podstawowki po mature, mialem okazje obserwowac jak dzieci "ciala pedagogicznego" a w szczegolnosi dyrektorow/dyrektorek (czy ich zastepcow) szkoly byly uprzywilejowane. Podczas gdy ja za nieodrobienie pracy domowej dostawalem dwoje, synowi dyrektora nauczycielka co najwyzej pogrozila palcem "oj bo powiem tacie". Wogole postawienie dwoi dziecku dyrektora (dyrektorki) nie zdarzalo sie prawie nigdy. Chyba, ze to zrobil (zrobila) sam ojciec czy matka gowniarza. Ich podwladni na taka obraze majestatu decydowali sie, jezeli wogole, tylko w skrajnej koniecznosci. Z mojej klasy maturalnej dwoch kolegow - synow wicedyrektorek liceum - zostalo wytypowanych na studia bez egzaminu za wyniki w nauce i zaangazowanie spoleczne. Mimo permamentnego zawyzania ocen przez nauczycieli uzyskali srednia tylko nieco powyzej przecietnej. Ale i to wystarczylo, zeby "grono pedagogiczne" ich wytypowalo jako prymusow. Mnie ten szkolny nepotyzm zawsze strasznie wku..al ale nigdy nie zauwazylem, zeby kogokolwiek oprocz mnie to razilo. Chodzilem do szkoly w zamierzchlych czasach poznego Gomulki i Gierka ale przypuszczam, ze od tamtych czasow niewiele sie tu zmienilo. Umacnia mnie w tym przekonaniu afera z przyjmowaniem na studia prawnicze na Uniwersytecie Gdanskim. W czasie studiow wyjechalem z Polski i od polowy lat osiemdziesiatych zyje za granica, wiec nie mam osobistych doswiadczen z zycia zawodowego w Polsce. Ale przypuszczam, ze w biurach i halach fabrycznych panuja podobne obyczaje co i w szkolnych klasach i pokojach nauczycielskich czy dziekanatach. Nie dziwi mnie, ze ludzie w tajnym glosowaniu wybieraja synka szefowej, ktory do tej pory specjalnie sie swoja dzialalnoscia nie wyroznil. Mysle, ze tu Gilowska nie musiala nikogo specjalnie namawiac. Dla wielu jest to po prostu najoczywistsza rzecz na swiecie, ze dzieciakowi szefowej nalezy sie pierwszenstwo. Co mnie cieszy, to to, ze dla coraz wiekszego grona rodakow przestaje to byc takie oczywiste, o czym swiadczy np. powszechne oburzenie w zwiazku z praktyka przyjmowania na studia prawnicze na Uniwersytecie Gdanskim. Odpowiedz Link Zgłoś