Dodaj do ulubionych

Górnicy szykują najazd ma Warszawę

22.07.05, 11:26
Gardze polskimi gornikami od czasow Gierka.Zarzucam im trwanie przy korycie
za wszelka cene.Zarzucam im 16 pensji za 11 miesiecy pracy.Zarzucam im 4-
godzinny dzien pracy,bo polowe czasu pracy zajmuje podroz w te i z powrotem.I
zadanie 3 tysiecznych emerytur.I zawsze wszystko zdobywali wymuszeniem
rozbojniczym albo szantazem...
Obserwuj wątek
    • owrank a rozwiazanie jest dosyc proste... 22.07.05, 11:29
      a rozwiazanie jest dosyc proste... niech kazdy sam oszczedz na emeryture i
      idzie na nia kiedy chce - wtedy sam zdecyduje ile czasu bedzie pracowal, ile
      odkladal, jakiej emerytury oczekuje i jaka wysoka emeryture bedzie mial.
      Jezeli chodzi o obecnych gornikow nie jest trudno wyliczyc, ze np. mieliby
      2000 zlotych emerytury przez 20 lat pozostalego zycia - chce isc 5 lat
      wczescniej to czemu nie dac im wyboru 1600 emerytury przez 25 lat...
      • piotrekzbulgarii Re: a rozwiazanie jest dosyc proste... 22.07.05, 11:45
        Po za tym niech zrozumieją, że takie blokowanie i rozróby biją w normalnych
        warszawiaków, a nie w rządzących... jeszcze przed wjazdem do miasta pałki i gaz
        i z powrotem do domu!
        • linke1 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 11:56
          piotrekzbulgarii napisał:

> Po za tym niech zrozumieją, że takie blokowanie i rozróby biją w normalnych
          > warszawiaków, a nie w rządzących... jeszcze przed wjazdem do miasta pałki i
          gaz
          >
          > i z powrotem do domu!
          ====
          Oddać Ślązakom autonomię i nie będzie Warszawa miała żadnego
          problemu.
          • minimum1 ciekawe kto wam wtedy dopłaci 26 mld do emerytur? 22.07.05, 12:12
            Onkel Gerhard? a może Tante Angela?
          • bullit1 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 12:20

Mily Panie, zadnej autonomii Slaska, jak sie Wam w Polsce nie podoba, to
            prosze wyjechac do Niemiec, ktore Wam tak odpowiadaja, do Heimatu. I tak ju
            ponad polowa tam jest i udaje Niemcow... Skonczmy z udawaniem, czujecie sie
            zwiazani duchowo z Rzesza, prosze bardzo, ale tutaj jest Polska, wiec prosze
            respetkowac jej prawa i o autonomii nie bajdurzyc...

A co do gornikow jako takich, to zgadzam sie z reszta wypowiedzi, to
            niewatpliwie ciezka praca, ale takich w naszym kraju nie brak, wiec dlaczego
            macie miec jakiekolwiek przywileje i to jeszcze na takim poziomie. Poza tym ta
            praca to takze wybor, wiec nikt Was sila nie przymuszal do bycia gornikiem, a
            wlasnie niesprawiedliwe w stosunku do reszty kraju przywileje powodowaly
            zainteresowanie ta praca. Nie chcemy za Was placic wystarczajaco dokladalismy
            do Was przez ponad 15 lat a dokladac bedziemy i dluzej co jest sprzeczne ze
            zdrowym rozsadkiem.

Milego dnia
            • wicket.keeper Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 13:46
              Nie, to wam jak się nie podoba to wyjedźcie ze Śląska. Śląsk jest w Polsce
              dopiero 90 lat - nie licząc autonomii.
              • wiedmak Alez nam sie bardzo podoba, cos nie tak 22.07.05, 17:08
                z rozumieniem tekstu? A skoro nam sie podoba i ze granice po ostatnich przykrych
                wydarzeniach zostaly przesuniete w kierunku wschodnim to tak i musi zostac. I
                uwaga jeszcze, skoro zyjecie na Slasku to moze by sie zrobili jaki taki ordnung?
                Te sypiace sie rudery, odstraszajace nowo-stare budownictwo odstraszaja i
                swiadcza zle o mieszkancach. Nie wiesz jak? Zawitaj do Polski D, do
                podkarpackiego, zobaczysz ze fakycznie mozna nie zyc w syfie i na dodatek caly
                czas sie nad soba sie nie uzalac.
                • zeus11 Re: Alez nam sie bardzo podoba, cos nie tak 22.07.05, 22:43
                  Brawo wiedmak. Nie popuszczaj szwabom sk.. nie zasluguja na szacunek. Wcale
                • zeus11 Re: Alez nam sie bardzo podoba, cos nie tak 22.07.05, 22:43
                  A jestem ciekaw co uwazasz z aPolske A, B, C i D
              • zeus11 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 22:41
                mamusia cie zostawila w domu dziecka czy nie kochala w dziecinstwie?
                • wicket.keeper O co ci właściwie chodzi? 22.07.05, 22:54
                  Denerwują mnie ludzie, którzy na konkretne argumenty odpowiadają "wyjedź sobie
                  z kraju". Niby czemu miałbym wyjeżdżać? Sami niech sobie wyjeżdżają. I to
                  właśnie napisałem.
              • stek22 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 23.07.05, 08:43
                NIe muszę wyjeżdżać.Nigdy tam nie wjadę. A powiem więcej. Prędzej kupię gaz od
                Rosjan, a nie węgiel od Was.. To Wy górnicy jesteście uzależnieni od reszty
                kraju a nie na odwrót. Propnujesz prostą logikę monopolisty. Dość tych
                przywilejów. Innym też nie jest lekko. Bycie górnikiem to wybór, a nie
                feudalizm. Czy kiedyś pojmiecie, że średniowiecze się skończyło!
            • camell_ek Margaret Thatcher 22.07.05, 17:20
              nie patyczkowala sie z gornikami i rozwiazywala kopalnie ktore byly
              nierentowne. Nie podoba sie ze Ci rozwiazuje kopalnie i masz zamiar strajkowac?
              To sobie strajkuj, a kopalnie i tak rozwiaza. I tak po 3 miesiacach strajkow
              (!) gornicy wreszcie sie poddali.

Dosyc doplacania do nierentownych przedsiebiorstw i dosyc uginania sie pod
              strajkami gornikow.
            • zeus11 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 22:40
              Bullit 1 to wreszcie pierwsza porzadna osoba i co wazne madra.
              Kto nie chce respektowac poslkich zasad ma droge wolna. Popieram. Reich czeka
              ale tam nie bedziecie sie mogli op.. co tu macie bez reszty. Chyba ze wy
              chcecie zeby rzesza perzyszla po Was..
              Ale co do gornikow to sie do konca nie zgadzam, w zadnej pracy nie grozi
              pylica, no i nie kazda jest tak ciezka. Tego nie da sie porownac. Moze
              hutnictwo i prawdziwa budowa. Ale bez oszustw, taka gdzie sie zapieprza jak w
              powojennej Warszawie. CAly kraj okradal slask perzez piecdziesiat
              komunistycznych lat niech wiec teraz wyciagnie kraj ten sam slask z kryzysu. A
              trudno nie bedzie bo popyt na wegiel jest. Chiny kupia kazda ilosc wegla jaki
              Polksa jest w stanie sprzedac. No i jeszcze jedna sprawa. Niech pokasuja
              wszystjkie spolki corki, ktore wyciagaja miliardy zlotych z kopaln. Wtedy nie
              bedzie zadnych problemow na gornmictwie a kopalnie same siobie wypracuja zsyki
              i na emerytury takze wystarczy
              • stek22 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 23.07.05, 08:57
                To sprzedawaj ten węgiel Chinom i nie pie..z o okradaniu. Widziały gały ..... .
                Reszta Polski też była okradana. Sami zróbcie porządek z tym własnym bałaganem.
                Tak prawdę mówiąc to mi żal was, sierotki jedne. Wasi związkowcy waszym kosztem
                chcą się z rodzinami urządzić tak jak w energetyce. Nie ma feudalizmu.
                Górnikiem zostaje się z wyboru!!! Nie bronię wam wyższych emerytur, ale nie z
                moich podatków. Pozakładajcie sobie fundusze emerytalne i z zysku wypracowanego
                za sprzedaż węgla Chinom sami sobie finansujcie co chcecie. Żądajcie tego od
                swoich zarządów i związków. Nie, oni się dogadali że na rząd zwalą. Zresztą
                widziałeś kiedyś posta kogoś z waszych zarządów czy związków aby coś
                tłumaczyli. Nie, bo nie mają nic, i pokazują że mają to gdzieś.
                Dodatkowe przywileje - to nie od rządu, ale od central żądajcie. Ale wasi
                związkowych i zarządy wolą problem odepchnąć od siebie, a jeszcze coś urwą dla
                siebie jak straj zrobią.
                Pylica, pylicą - nikt nikogo to tego nie zmusza. A ja stracę wzrok przed
                komputerem w pracy. Powiesz - mój wybór bo mogę machać łopatą. To gościu nie
                bądź obłudny
            • haansa Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 23.07.05, 02:22
              > Mily Panie, zadnej autonomii Slaska, jak sie Wam w Polsce nie podoba, to
              > prosze wyjechac do Niemiec, ktore Wam tak odpowiadaja, do Heimatu. I tak ju
              > ponad polowa tam jest i udaje Niemcow... Skonczmy z udawaniem, czujecie sie
              > zwiazani duchowo z Rzesza, prosze bardzo, ale tutaj jest Polska, wiec prosze
              > respetkowac jej prawa i o autonomii nie bajdurzyc...

No prosze jak sie pan polaczek rozpanoszyl - sypia jeszcze w poniemieckej
              poscieli - ale jak laskawie dzwigie swoja leniwa pupe - to mu prosze o
              Niemczech i autonomii dla resztek autochtonow nie mowic
              bo psia-mac mu sie szabrownicy tatus i mamusia przpominaja.
            • linke1 Dał Wam przykład prezydent GORBACZOW, 23.07.05, 17:39
              Dając wolność takim krajom jak
              Polska, Czechosłowacja, Węgry itd.
              Jak również wszystkim narodom dawnego ZSRR,
              nawet tym którzy tej wolności nie chcieli,
              jak np. Białoruś, Kazachstan, Kirgistan itd.
          • inna57 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 12:54
            Jak narazie nikt Wam Ślązakom nie przyznał i nie przyzna autonomi więc Polska
            to jest Wasza Ojczyzna a nie jakiś germański Heimatland. To że przez okres
            zaborów się zgermanizowaliście to już Wasz problem, ale jak była trwoga to
            sobie przypomnieliście gdzie Wasza Matka Polska. Tak więc przestańcie opowiadać
            jakby było wszystkim dobrze jakby Ślązacy mieli autonomię bo potrzebne to Wam
            jest jak dziura w moście. I nawet jeśli dla Ciebie górny śląsk jest Twoją
            ukochaną ziemią rodzinną to napisz to po polsku bo przedewszystkim jesteś
            POLAKIEM a w naszym kraju obowiązuje język polski nie niemiecki. Widać w Twoim
            familoku nikt Roty nie znał.
            A co do meritum to nie negując trudu górniczej pracy uważam że wymuszanie
            kastowych przywilejów jest czymś niegodnym człowieka. Tym bardziej że przez
            lata mieliście przywileje o których reszta Polski mogła tylko marzć. A swoją
            drogą odpowiedz mi jak się nazywa czternasty miesiąc roku bo nie wiem,
            natomiast wiem że górnicy pobierali (pobierają?) czternaście miesięcznych
            pensji w roku.
            • breakfast1 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 13:27
              Jestem slazakiem i gornicy mnie tez wku.... wiaja, ale jeszcze bardziej irytuja
              mnie superpolacy, nawiezli was na slask z calej zawszonej polski, nie
              wiedzieliscie do czego sluzy wanna, o lazience nie mieliscie pojecia bo srac
              sie u was chodzilo za stodole, na slasku sie dorobiliscie a teraz slask jest
              be. wypier... ze slaska gorole i to juz!!!!! na czczescie tak sie dzieje
              zostana tylko ci ktozy przejeli nasze wartosci (solidnosc i uczciwa praca).
              sram na polske polska polityke wyemigrowalem, ale jak dalej tak bedziecie
              krecic slaskiem i nie dacie nam autonomii chocby takiej jak przed wojna (osobny
              parlament policja skarb - chcemy aby nasze pieniadze zostawaly u nas) to-
              obawiam sie - za 30 lat bedziecie mieli drugi ulster.

PS niemcami nie jestesmy, ja z pochodze np. z slasko- czeskiej rodziny i
              szczerze to w ostravie czuje sie jak slazak bo czesi uznaja nas za narod
              • papista Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 13:49
                "chcemy aby nasze pieniadze zostawaly u nas" - a jakie pieniadze? Moze te co
                wam cala Polska daje na utrzymanie niepotrzebnych miejsc pracy w deficytowych
                kopalniach? Zlikwidować nierentowne górnictwo, k...a zrobić z tym raz porządek,
                to juz nie komuna, że do gornikow i hutnikow caly narod musial sie modlic
                niemal na kolanach
                • zeus11 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 22:49
                  Zasracie sie tym weglem. My bedziemy miec el. atyomowa i starczy na swiatlo a
                  wegiel jak trza kupimy od angoli lub francuza
                  Tylko ze W
                • zeus11 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 22:50
                  Zasracie sie tym weglem. My bedziemy miec el. atyomowa i starczy na swiatlo a
                  wegiel jak trza kupimy od angoli lub francuza
                  Tylko ze Wy sami przyjdzieta jak Was szwaby wyd..maja
              • bullit1 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 14:04
                Uwagi nie odnosza sie do Slaska jako takiego, czy slazakow, jak najbardziej
                macie prawo do odrebnosci kuturowej i uznawania jej wszedzi, ale tez zwroc
                uwage na komantarze na forum. Jesli ktos je podpisuje po niemiecku, to wybacz,
                ale moze lepeij by sie czulw Niemczech. Jest wiele glosow tego typu i ciagnie
                wilka do lasu. Co do autonomii, to nie ma szans i co bylo przed wojna, to bylo
                przed wojna, Lwow tez byl wtedy polski, a teraz nie jest - i co mamy wystapic o
                zwrot ?. Chcialbym przypomniec powstania slaskie i walke slazakow o
                przylaczenie do Polski, jakos o tym nikt nie pamieta, a wlasnie tacy slazycy
                zasluguja na szacunek i podziw, a nie Ci z luboscia poslugujacy sie niemieckim
                jako swoim narodowam jezykiem. Poza tym panstwo polskie, jakie nie bylo to
                jednak sporo zainwestowalo w ta czesc kraju i inwestuje do tej pory i jakos
                chetnie bierzecie setki milionow zlotych, podczas gdy sciana wschodnia nizcym
                nie ustepujaca reszcie Polski nie nie moze sie doprosic jednej setnej tych
                pieniedzy, ze o innych regionach i zawodach nie wspomne. Zatem bez emocji,
                podoba Ci sie w Ostravie, swietnie, milego pobytu, chetnie widzimy takich
                turystow, ale nacjonalistow juz nie. A ulster to nienajlepsze porownanie, ale
                do tego trzeba znac historie i geopolityke, prosze Pana. A co rozwoju
                cywilizacyjnego, ktory Slask tak obdarzyl reszte kraju o czym wspominal
                przedmowca, to wynikal on jedynie z tego ze go Wam wprowadzli Niemcy, podobnie
                jak w Wielkopolsce, przedtem babraliscie sie w blocie jak cala reszta... Byc
                moze przykre ale prawdziwe.
              • rewax Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 14:04
                Żeby być narodem to trzeba mieć odrębny jezyk. A formą literacką gwary ślaskiej
                jest język polski. Są to słowa ślązaka-polonisty prof. Miodka.
                Chcecie autonomii to zrobcie referendum a nie rozrubę.
                Warszawiak (który znowu prze demonstrantów nie dojedzie na czas do pracy)

• swoboda_t Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 14:45
                  Żeby nie było, że stoję po stronie górników-jestem zdeklarowanym liberałem a
                  reformy pani Thatcher są dla mnie wzorem. Nie podoba mi się doplacanie do
                  zakładów pracy, przywileje, monopole itp. Ale bądźmy sprawiedliwi-nie tylko do
                  górnictwa dopłacano i dopłaca się nadal. Jesteśmy społeczeństwem roszczeniowym
                  i górnicy nie są tu wyjątkiem. To po pierwsze. Po drugie-wszystkim, dla których
                  emerytura po 25 latach to jakiś niezwykły przywilej radzę zjechać na doł-może
                  wizyta w piekle nauczy Ich szacunku, albo przynajmniej powstrzyma od durnych
                  komentarzy. I nie wierzcie w bajki, że dołowi dostają po 4 tysiące na rękę i
                  jest Im mało. Jak któryś ma 2,5 to jest bardzo szczęśliwy. zona zwykle nie
                  pracuje, w domu dzieciaki-tacy to z Nich bogacze. Po trzecie-zapominacie, że to
                  w znacznej mierze z pracy mieszkańców tego regionu (celowo nie mówię o
                  ślązakach, pewnie z połowa mieszkańców jest "z Polski")odbudowano po wojnie
                  kraj. Za naciski sowietów na rozwijanie przemysłu cieżkiego i wydobywczego, za
                  restrukturyzacyjne zaniechania wszystkich ekip począwszy od Gierka nie należy
                  winić górników. Oni są rozpuszczeni, tak samo jak kolejarze, nauczyciele,
                  urzędnicy, pracownicy FSO i Bóg raczy wiedzieć kto jeszcze. Widać to zresztą w
                  sondażach przedwyborczych.
              • inna57 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 15:15
                Jeżeli już jesteś taki kulturalny ślązaku to język Twój zupełnie nie pasuje do
                tego co o sobie mówisz. Co do solidności i pracy to nauczyli Was tego Niemcy
                więc nie ma się czym chwalić. Jeżeli wyemigrowałeś do swojej wymarzonej Rzeszy
                to nic Ci do tego co się u nas w kraju dzieje. Dokonałeś wyboru i krzyżyk na
                drogę. Polska to mój kraj i nikt mnie i mojej Ojczyźnie nie będzie groził
                nacjonalistycznym powstaniem. Nawet trybunał międzynarodowy odmówił Wam prawa
                do autonomi, więc nie ma się co napuszać. A kultury to możemy również Ciebie
                nauczyć. Nie wiem czy zauważyłeś że ja z szacunku pisałam Ślązak z dużej litery
                Ty piszesz z małej, o czym to świadczy, że rządasz szacunku do tego czego sam
                nie sznujesz.
                I nie jestem żadną superpolką tylko Polką tak ja Polakami są Mazurzy, Warmiacy,
                Kujawiacy, Kaszubi i Wy Ślązacy. Tak więc w imię szacunku dla naszej Ojczyzny
                nie pozwolę na to żeby ktoś po niemiecku wychwalał swój grajdoł przedkładając
                ponad dobro naszej wspólnej Ojczyzny.
                • bullit1 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 15:31
                  inna57 napisała:

> Jeżeli już jesteś taki kulturalny ślązaku to język Twój zupełnie nie pasuje
                  do
                  > tego co o sobie mówisz. Co do solidności i pracy to nauczyli Was tego Niemcy
                  > więc nie ma się czym chwalić. Jeżeli wyemigrowałeś do swojej wymarzonej
                  Rzeszy
                  > to nic Ci do tego co się u nas w kraju dzieje. Dokonałeś wyboru i krzyżyk na
                  > drogę. Polska to mój kraj i nikt mnie i mojej Ojczyźnie nie będzie groził
                  > nacjonalistycznym powstaniem. Nawet trybunał międzynarodowy odmówił Wam prawa
                  > do autonomi, więc nie ma się co napuszać. A kultury to możemy również Ciebie
                  > nauczyć. Nie wiem czy zauważyłeś że ja z szacunku pisałam Ślązak z dużej
                  litery
                  >
                  > Ty piszesz z małej, o czym to świadczy, że rządasz szacunku do tego czego sam
                  > nie sznujesz.
                  > I nie jestem żadną superpolką tylko Polką tak ja Polakami są Mazurzy,
                  Warmiacy,
                  >
                  > Kujawiacy, Kaszubi i Wy Ślązacy. Tak więc w imię szacunku dla naszej
                  Ojczyzny
                  > nie pozwolę na to żeby ktoś po niemiecku wychwalał swój grajdoł przedkładając
                  > ponad dobro naszej wspólnej Ojczyzny.

Niesposob sie nie zgodzic ! Brawo.
                • swoboda_t AUTONOMIA-dobra dla wszystkich... 22.07.05, 15:38
                  ... z wyjątkiem urzędników centralnych. Polecam lekturę, przyda się tym, co
                  chcą zrozumieć sens autonomii (nie tylko Śląska)

tinyurl.com/d7tet
                • haansa Dlaczego tylko AUTONOMIA ? 23.07.05, 01:22
                  > Jeżeli już jesteś taki kulturalny ślązaku to język Twój zupełnie nie pasuje
                  do
                  > tego co o sobie mówisz. Co do solidności i pracy to nauczyli Was tego Niemcy
                  > więc nie ma się czym chwalić.

Dla przypomnienia - Slask byl od stuleci integralna czescia PRUS a puzniej OD
                  POCZATKU samych NIEMIEC

> Jeżeli wyemigrowałeś do swojej wymarzonej
                  > Rzeszy
                  > to nic Ci do tego co się u nas w kraju dzieje.

Problem w tym ze to nie twoj kraj tylko MOJ !
                  ... nigdy jeszcze nie slyszalem o prawie do wlasnoci nabytym przez kradziz

> Dokonałeś wyboru i krzyżyk na
                  > drogę. Polska to mój kraj i nikt mnie i mojej Ojczyźnie nie będzie groził
                  > nacjonalistycznym powstaniem.

Czesc moich rodakow nie zdecydowalo sie isc za niemiecka matka
                  tylko wybralo polska suke - fakt ze tak puzno sie dopiero czegos nauczyli
                  , nie zmienia postaci rzeczy ze pozostaja naszymi rodakami
                  i zawsze bedziemy im wini wsparcie - niezalerze jaka droge wybioa aby uwolnic
                  sie od "objec" obcej chciwej macochy
                  Czy to bedzie referendum czy dynamit , to juz inna sprawa ale czytajac polska
                  prase obawiam sie ze moze to byc dynamit.

> Nawet trybunał międzynarodowy odmówił Wam prawa
                  > do autonomi, więc nie ma się co napuszać.

SRAM na jkis tam trybnal -wiem gdzie dom moich przodkow i kim byli
                  ... jak rowniez dobrze wiem kto nam to ukradl i co za stajnie z tego zrobil !!
                  ( dac Polsce Slask to jak dac malpie zegaek powiedzial pewie brytjyski poityk )

> A kultury to możemy również Ciebie
                  > nauczyć. Nie wiem czy zauważyłeś że ja z szacunku pisałam Ślązak z dużej
                  > litery
                  >
                  > Ty piszesz z małej, o czym to świadczy, że rządasz szacunku do tego czego sam
                  > nie sznujesz.
                  > I nie jestem żadną superpolką tylko Polką tak ja Polakami są Mazurzy,
                  > Warmiacy, Kujawiacy, Kaszubi i Wy Ślązacy.

W swoim szalenstwie mozesz nawet strefe okupacyjna w Iraku nazwac czescia
                  Polski jak to robisz ze Slakiem i Prusami - warto jedak pamietac ze ten luksus
                  bycia szalencem kosztuje czasem kupe istnien ludzkich

> Tak więc w imię szacunku dla naszej Ojczyzny
                  > nie pozwolę na to żeby ktoś po niemiecku wychwalał swój grajdoł przedkładając
                  > ponad dobro naszej wspólnej Ojczyzny.

Kwestia "naszej Ojczyzny" jest tak u nas roznie rozumiana , ze byc moze bedzie
                  wymagala w dalszej pespektwie czasu jakiegos "innego" rozwiazania.

Kryzys w Niemczch juz sie zaczol a Rosjana tez sie czegos nauczli i nie beda
                  tym razempo waszej stornie :-) ... to oczywisie tylko zarty bo ktozby w
                  obecnych czasach mnamawial do gonenia zlodzieja - z drugiej strony ktoz to
                  lubi jak zlodzieja ich niecne czyny mijaja plazem nawet w tzecim pokoleniu ?

Pozdrowienia

Haansa
              • koczisss [...] 22.07.05, 16:56
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • zeus11 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 22:48
                To jedz tam i daj nam spokoj. Wsza i gnida zawsze bedzie tylko tym czym jest. A
                gowno kogo obchodzi co wy mieliscie. Moze i srac chodzili za stodole bo zyli
                uczciwie i nie okradali innych. A Ty ze ssral do tej wanny i co z tego masz.
                Smierdzi od ciebie niemieckoscia na kilometr
            • walko1969 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 21:31
              Jeżeli chodzi o gwarę to dość długo zabraniano nam sie nią posługiwać.Trudno więc mieć pretensje,że ktoś ma taka umiejętność.Autonomia tak ale 50 lat temu-teraz po co to wszystko co było wartościowe zostało wykradzione.Całą cholerną warszawkę pomagaliśy budować i co? Było sie wczesniej brać za goroli i tyle.Pozdrowienia z Zabrza.Sylwia
            • sasza100 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 22:17
              Zajrzyj do podręcznika historii. Śląsk podarował Niemcom Kazimierz Wielki.
              • skun2 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 23.07.05, 04:26
                sasza100 napisał:

> Zajrzyj do podręcznika historii. Śląsk podarował Niemcom Kazimierz Wielki.

Nie Niemcom tylko Czechom.
            • haansa Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 23.07.05, 02:34
              Jak narazie nikt Wam Ślązakom nie przyznał i nie przyzna autonomi więc Polska
              > to jest Wasza Ojczyzna a nie jakiś germański Heimatland. To że przez okres
              > zaborów się zgermanizowaliście to już Wasz problem, ale jak była trwoga to
              > sobie przypomnieliście gdzie Wasza Matka Polska.

Dla prawdziwych szczeniat matka - dla prawdziwych Slazakow - SUKA !!

• bullit1 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 23.07.05, 07:28
                Widze, ze niektorych tu widocznie ponosza nerwy i nie potrafia podyskutowac bez
                rzucania miesem i epitetow pod adresem reszty kraju... Miedzy innymi dlatego
                nikt Was nigdy nie wyslucha. A co do niewybrednych epitetow jakich uzywa
                haansa, to sa conajmniej smieszne... Wojna sie skonczyla ponad 60 kat temu,
                wiec co to za porownania z niemiecka posciela i szabrownictwem ? Zenujace i tym
                bardziej potwierdzajace, ze ciagnie co niektorych do Rzeszy... A tak na
                marginesie, to sam pochodze ze Slaska, wiec prosze mi tu nie imputowac zcym
                jest Polska dla Slazakow. Do tego jednak trzeba byc wolnym od nienawisci do
                wszystkich innych, a zwalszcza do swojego kraju jakim jest Polska. Bez urazy,
                ale tacy ja Ty calowali by ziemie, gdyby Niemcy w jakis fantastyczny sposob tu
                wrocili..., tak jak Austru'iacy w 36-stym, gdy Hitler ich przylaczyl do
                Tysiacletniej Rzeszy. Bez nienawisci prosze, racjonalne argumenty warte sa
                uwagi i chetnie o nich podyskutuje, ale plucie na wszystko dookola swiadczy
                jedynie o Tobie (odnosi sie to rowniez do do zbyt krewkich przeciwnikow
                autonomii).
                Zreszta dyskusja jest coprawda ciekawa, ale czysto akademicka. Sieganie po
                czasy Kazimierza Wielkiego, Powstania Slaskie i przedwojenna autonie, swietnie
                swiadczy o znajomosci historii, ale nie zmienia faktu, ze to jeden kraj i tak
                pozostanie. Co do wzajemnych krzywd za PRL, to sporo w ytm racji, trudno jednak
                by ludzie ciagle splacali jakies zaszlosci, obecnie jest Rzeczpospolita Polska,
                na pewno niedoskonala, ale miedzy innymi dlatego, ze ztamiast brac sie do
                pracy, wielu tylko narzeka jak to bylo i jest zle i jak go oszukano. W
                wiekszosci przypadkow to niewatpliwa prawda, ale gadanie nic nie zmieni. Poza
                tym przestancie wreszcie nienawidziec jeden drugiego inaczej nigdy nie bedzie
                tu choc troche normalnie. I Slazacy i reszta kraju maja swoje racje, ale poki
                co (i mam nadzieje, ze na zawsze) wszystko to jest Polska, wiec nauczmy sie
                wreszcie razem tu zyc ponad podzialami.

Pozdrawiam Wszystkich.
                • stek22 Po tym poście zrozumiałem... 23.07.05, 09:10
                  że górnicy przypominają mi pewną nację, która od wieków ciągle jęczy jak im
                  kiedyś było źle,jak i bito, pluto i okradano. A nawet zabijano. I do tej pory
                  nie potrafią inaczej zwrócić na siebie uwagi tylko płaczem, że 60 lat temu im
                  robiono to czy tamto. I akurat im za to jęczenie należy się specjalny szacunek.
                  A może górnicy to nie ślązacy, nawiezieni Polacy, górale, tylko ...i
          • kato28 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 16:07
            Głupie gadanie o autonomi, głupie gadanie o wyjeździe do Niemiec. A dlaczego
            nie np do Czech?? Akurat Śląsk to kraina leżąca w granicach obecnych Polski i
            Czech. A tak przy okazji... Mój pradziad walczył w Powstaniach o przynależność
            Śląska do Polski. Po części po I wojnie a prawie w całości stało się tak po II
            wojnie światowej. Nie kumam więc dlaczego miałbym wyjeżdżać gdziekolwiek.
          • koczisss Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 16:51
            I co Katowice będziecie rozpiżdżać???
            Co to za sygnaturka??? Polskiego zapomniałeś???
            Ślązak to wszak nie Niemiec, to jak to tak???
          • zeus11 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 22:33
            powinni Cie dorwac i zrobic z d.. jesien sredniowiecza komunistyczna gnido
          • zeus11 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste...AUTONOMIA 22.07.05, 22:34
            cala Polska by padla bez slaska, on nas budowal przez piecdziesiat lat,
            okradalismy Slask mniej wiecej tak jak ZSRR cala Polske ze wszystkiego.
            Poczytaj historii warto kolego
        • lisle WEZMA ZE SOBA PALY I SWOJE WYGRAJA !!!!!!!A RESZTA 22.07.05, 18:48
          co za kraj !
        • kroczak Re: a rozwiazanie jest dosyc proste... 22.07.05, 23:41
          Panowie gornicy komuna juz bardzo duzo wam dala,poczekajcie kilka miesiecy
          Rokita i Kaczynski dadza wam napewno,jak beda dwie niedziele w kupie.Tylko
          napewno glosojcie na PO i PIS dostaniecie po 1200 zl i do domu.
      • zeus11 Re: a rozwiazanie jest dosyc proste... 22.07.05, 22:32
        He he..tata ciepla posadke z firmie zalatwil, co? To buzka na klodke patafianie
        i filmy dalej na dvd ogladaj a nie w powazne sprawy sie wpier..
    • jaro_ss Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 11:50
      Jak się zastanowisz, to wszystko to co cię otacza, z wyjątkiem buraków,
      ziemniaków i produktów rolnych, musiał skądś jakiś górnik wydobyć....

Metale, kwas siarkowy, surowce energetyczne, nawet głupia sól w kuchni, surowce
      na twoje cztery ściany.....

A kurde, nie jest to zawód w którym można do 65 lat pracować ......

Więc gardź sobie dalej, a parlement rząd ma się w sprawie tej grupy zawodowej
      wypowiedzieć i tyle....
      • musiak GÓRNICY NIE WSTYD WAM 22.07.05, 12:28
        I TAK MACIE DUŻO LEPIEJ NIŻ PRZECIETNY, UCZCIWIE PRACUJĄCY POLAK (Patrz chocby
        nauczyciele, pielęgniarki) W czym jesteście lepsi od nauczycieli, machanie
        kilofem do zbyt skomplikowanych zajęć nie nalezy a jak wam się praca nie podoba
        to wyjedźcie choćby wszyscy zbierać truskawki do Raichu z którym tak lubicie się
        identyfikować.
        Ja tam chętnie kupię "płody ziemi" za 1/5 tego co w was się ładuje od Ukrainy.
        Zaróbcie na swoje emerytury bo ja nie mam ochoty na was pracować.
        • walder777 Re: GÓRNICY NIE WSTYD WAM 22.07.05, 17:10
          Górników chciałbyś wysłać do Raichu, hutników pewnie również, a płetwonurków zapewne na księżyc. Jedynie mundurowi mogliby liczyć na przywileje. Zapominasz, że żyjesz w społeczeństwie i wszyscy są potrzebni. To tu powinniśmy pracować, w Polsce, a Ty chcąc, abyśmy byli bogaci powinniśmy jak najwięcej kupować polskich towarów, bo wtedy wszyscy mieliby pracę. Dzięki takiemu rozumowaniu jak Twoje zrujnowany został przemysł (mimo boomu światowemu na węgiel i stal), zyski z handlu i banków nie należą do Polaków, a bezrobocie jest na tak wysokim poziomie. Gdyby Polak był mądrzejszy potrafiłby wykorzystać swoje położenie geopolityczne oraz bogactwa naturalne jakimi natura nas obdarzyła. Ale cóż Polak jest taki jaki jest i każdy widzi czubek swojego nosa. Drugiego wcianąłby 1000 m pod ziemię i kazałby ciężko pracować, choć samemu piłby sobie kawkę za biurkiem. I każdemu równo, do 65 roku życia. Polak Polaka chce wykorzystać, zgnoić na każdym kroku, tu w Polsce i jeszcze bardziej za granicą. To nasza cecha narodowa. Nigdy nie będzie tu dobrze.......
        • aster5 Re: GÓRNICY NIE WSTYD WAM 22.07.05, 22:25
          Masz calkowita racje.Popieram i tez nie mam ochoty pracowac na te ich wszystkie
          przywileje.Oni sa niereformowalni-do czego to jest podobne, zeby 45-letni
          czlowiek nie byl w stanie zmienic zawodu, bral emeryture i jeszcze lamentowal
          nad swoim losem?
        • arri435 Re: GÓRNICY NIE WSTYD WAM 23.07.05, 07:32
          > I TAK MACIE DUŻO LEPIEJ NIŻ PRZECIETNY, UCZCIWIE PRACUJĄCY POLAK (Patrz chocby
          > nauczyciele, pielęgniarki

ty pusta palo. juz na wstepie sugerujesz ze gornicy pracuja nieuczciwie. to wierutna bzdura.

mam dla ciebie propozycje, zatrudnij sie na pol roku w kopalni a potem odpowiedz sobie na pytanie
          czy machanie kilofem do skoplikowanych zadan nalezy czy tez nie. i jak bardzo jest to przyjemna i
          latwa praca.
          • stek22 Re: GÓRNICY NIE WSTYD WAM 23.07.05, 09:13
            Nikt nie zmuszał Cię do bycia górnikiem
      • kolargolo PAMIETAM GORNICZE SKLEPY Z LAT KOMUNY 22.07.05, 12:59
        Mozna bylo tam kupic mnostwo fajnych rzeczy za grosze, mieli fajne gornicze
        osrodki wczasowe i kupe innych przywilejow z ktorych wiekszosc dotrwala do
        dzis. Dlaczego lekarz ma zarabiac 3 razy mniej od gornika za taka sama ilosc
        pracy ? Co to k... za pomysl z 13, 14, 15 i 16 pensja ? A czemu im nie dac od
        razu 100 pensji? Wszyscy chetnie sie zrzucimy na biednych gornikow ktorych zony
        nie pracuja bo taki jest gorniczy etos, nie?
        • swoboda_t Re: PAMIETAM GORNICZE SKLEPY Z LAT KOMUNY 22.07.05, 14:55
          Po pierwsze-górnicze zarobki podawane w mediach to bujda. A raczej taki
          sam "urok statystyki" jak średnai krajowa 2,5 tysiąca. A, że to brutto i
          większość zarabia znacznie mniej-to już się nie liczy. @,5 tysiąca brzmi
          dobrze, tak samo jak np. 4 tysiące górnika. Po drugie-jeśli porównujesz pracę
          nauczyciela czy pielęgniarki do górnika to sorry-jesteś niebywałym ignorantem.
          Żeby nie było watpliwości-moja matka jest pielęgniarką, mam znajomych
          nauczycieli. Dzień w szkole czy w szpitalu(o ile nie jest to np. neurologia) to
          szychcie na przodku jak piknik. No i po trzecie-górnicze sklepy. To prawda,
          były takie. Były też talony itp. Ale żeby naprawdę coś kupić/dostać/załatwić
          najlepiej byłobyć w partii-bezpartyjnemu, niezaangażowanemu górnikowi było
          łatwiej niż innemu pracownikowi, ale tylko trochę. Jak miałeś układy-tak, wtedy
          byłeś kimś, a i emeryturkę dobrą wyrobiłeś jak sztajger odpowiednio szychty
          pisał.
          • stek22 Re: PAMIETAM GORNICZE SKLEPY Z LAT KOMUNY 23.07.05, 09:15
            Nikt nikogo nie zmusza do bycia górnikiem. Zawodów jest wiele
        • irek.gorczok Re: PAMIETAM GORNICZE SKLEPY Z LAT KOMUNY 22.07.05, 22:48
          A ja pamiętam, że wszystkie stanowiska w górnictwie od niższego nadzoru wzwyż
          były opanowane przez ludzi z Kielc, Warszawy, Gdańska, Suwałk, Krakowa itd.
          itd. Nie żebym miał jakiekolwiek uprzedzenia do ludzi spoza Śląska, nie o to
          chodzi. Ale pomyśl, kto przyjeżdżał na drugi koniec Polski do urządzonego
          mieszkanka na cieplutkie stanowisko inżyniera? A kto wyjeżdżał do USA w latach
          70-tych na staże i konferencje naukowe jeśli normalny człowiek nie był w stanie
          dostać paszportu? A teraz wychodzi na to, że winę za wszystko ponoszą ci
          najzwyklejsi 'ryle'. Dlaczego GW nie zdecyduje się na przeprowadzenie reportażu
          z prawdziwego zdarzenia o górnictwie? Niech wyślą jakiegoś dziennikarz na
          kopalnię, niech posprawdza kwitki z wypłaty a nie dane statystyczne, niech
          pokaże, czy w górniczych rodzinach pracuje tylko facet. Może to pomogłoby
          zwalczać chore stereotypy na ten temat. Aha, i niech pokażą jak panowie
          związkowcy chleją wódę 'na górze' biorąc w tym czasie dołowe stawki.
      • simon_r Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 16:08
        prawde mówiąc guzik mnie obchodzi że ktoś musiał coś zrobić aby było coś....
        obchodzi mnie to wtedy gdy muszę za to coś zapłacić a płacić chcę tyle ile to
        coś jest warte... jeżeli węgiel sprowadzony z RPA czy Ukrainy jest połowę tańszy
        to dlaczego mam płacić drożej??... mógłbym te pieniądze wydać na dobra wyżej
        przetwożone do wyrobu których również zatrudnia się ludzi... co mnie do jasnej
        cholery obchodzi to że jakiś głąb koniecznie chce kopać węgiel???... niech sobie
        kopie ale pod warunkiem że ja nie muszę do tego dopłacać ani teraz ani tym
        bardziej gdy ten głąb przejdzie na emeryturę.
        • aandin Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 20:35
          Jesteś zwykłym tęptm dupkiem.
          • skun2 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 20:53
            to prawda, jest tępy.
    • agra1 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 11:53
      Komuś się w głowie poprzewracało. Górnictwo w Polsce jest deficytowe od lat i
      wszyscy o tym wiedzą, a oni nie dość, ze domagają się utrzymywania tego
      pasożyta, to jeszcze super warunków, a żeby pomyśleć o ty, że żona mogłaby też
      pójść do pracy, to w ogóle nie ma mowy, bo przecież na ślasku zawsze żony w
      domu przy garach siedziały. Czasy sie zmieniły, prosze państwa, dziś każdy musi
      się liczyć z koniecznością przekwalifikowania, więc nie widze powodu, dla
      którego górnicy mają być wyjątkiem.

A jak jeszcze zamierzają zwykłym ludziom, którzy przeważnie zarabiają m,niej od
      nich, utrudniać życie, to mnie już cholera trzęsie. Jak macie czas na protesty,
      to moźżna się dokształcić i poszukać pracy bardziej pożytecznej społecznie, a
      nie stanowiącej obciążenie dla całego kraju.
      • firaneczka Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 12:24
        Popieram przedmówcę.
        Nie podoba sie górniką praca?? do proszę rozwiązać umowę o pracę i dziękuje.
        Do jasnej cholery dość dopłacania do nierentownych przedsiębiorstw!! Są nierentowne? zamknąć! lepiej płacić ludzią kuroniówkę przez rok niż dokładać mln złoty przez 10 lat!!
        niech się górnicy nauczą że jest GOSPODARKA RYNKOWA!!!!!! A CZASY PRL JUZ DAWNO MAMY ZA SOBA (NA SZCZĘŚCIE)

Mam lekarstwo na deficyt budżetowy:
        PRZESTAĆ UTRZYMYWAĆ NIERENTOWNE ZAKŁADY (CHYBA ŻE O ZNACZENIU STRATEGICZNYM DLA PAŃSTWA) A JAK WIEMY GÓRNICTWO NIE JEST STRATEGICZNE!!!!
      • piopiu Ty argra1 to musisz nie mieć wogóle wykształcenia 22.07.05, 12:27
        bo każdy wie że w Polsce górnictwo już od dawna jest dochodowe i to bardziej
        niż ci się w tym małym mózgu mieści. Węgiel o ile wiem ciągle drożeje i jest na
        niego ogromny popyt (Chiny, Niemcy) o miedzi już nie wspomnę może popatrz jak
        umiesz czytać do gazety np. Rzeczpospolitej na ceny metali miedzi i srebra
        które są równocześnie wydobywane w Zagłębiu Miedziowym ciężka pracą górników.
        • erg_samowzbudnik Re: Ty argra1 to musisz nie mieć wogóle wykształc 22.07.05, 13:48
          piopiu napisał:

> bo każdy wie że w Polsce górnictwo już od dawna jest dochodowe i to bardziej
          > niż ci się w tym małym mózgu mieści. Węgiel o ile wiem ciągle drożeje i jest na
          >
          > niego ogromny popyt (Chiny, Niemcy) o miedzi już nie wspomnę może popatrz jak
          > umiesz czytać do gazety np. Rzeczpospolitej na ceny metali miedzi i srebra
          > które są równocześnie wydobywane w Zagłębiu Miedziowym ciężka pracą górników.
          No więc po 15-tu latach utrzymywania przez resztę Polski przyszła pora aby podzielić się z resztą społeczeństwa.
        • gadery Re: Ty argra1 to musisz nie mieć wogóle wykształc 22.07.05, 14:09
          To, ze jest dochodowe to jedno wielkie klamstwo. Przynosi zysk ale wszystko by
          go przynosilo, Zwlaszcza jak sie dlugow nie splaca, nie placi zusu i
          dochodowego, a w zysk wlicza dotacje panstwowe.
        • simon_r Re: Ty argra1 to musisz nie mieć wogóle wykształc 22.07.05, 16:10
          jeśli jest takie dochodowe to niech się samo utrzyma... i niech sobie z tych
          dochodów górnicy kupują III filar.
          Jak do tej pory to nie potrafili jeszcze spłacić starych długów wobec ZUS a już
          wyciągają łapki po następną kasę.
      • opt Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 15:03
        Jak zwykle nie o górników tu chodzi,tylko o interesy tych w holdingach,licznych
        związkach.Oni podsycają,bo najwięcej skorzystają z utrzymania przywilejów.A ten
        górniczy motłoch to tylko narzędzie do celu,które ślepo weżmie śruby do
        ręki ,jak to już nieraz w historii bywało.A rozwiązanie jest proste:dać
        kopalnie na własny rozrachunek,to znikną holdingowo-związkowo- spółkowe
        przydupasy a i górnicy nauczą się szanować swoją pracę a nie przywileje.
      • sojomail [...] 22.07.05, 15:44
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • nuwisha Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 16:19
          Takiego połączenia prostactwa z brakiem merytorycznej argumentacji dawno już nie
          widziałem.

Może i kopalnie są WCIĄŻ deficytowe i może za jakiś czas przyniosą zysk (tak,
          jak robią to już niektóre), ale dlaczego, u licha ciężkiego, panowie górnicy pod
          sejmem nie walczą o nowe technologie w górnictwie, czy zwiększone inwestycje na
          górnictwo, tylko o zachowanie status quo - swoich przywilejów - dodatkowych
          pensji, relatywnie wysokich zarobków, etc, etc?

Bo to o to właśnie w tej dyskusji się rozchodzi.

A przy okazji mógłby łaskawca sprawdzić, czy aby na 100% węgiel zza granicy jest
          zawsze droższy. Mógłby się łaskawca zdziwić, co do opłacalności importu z
          niektórych krajów.

Z innej beczki - to jesteśmy wyjątkowo dziwnym krajem, gdzie surowiec (węgiel)
          będący podstawą nowoczesnych technologii, jeden z fundamentów XXI-wiecznej
          cywilizacji, a przy okazji coś czego złoża są ograniczone SPALAMY żeby uzyskać
          PRĄD. Inni robią polimery, a my to SPALAMY. To taka mała dygresja, więc może
          argument o prądzie sobie darujmy, bo to wstyd go przywoływać.

A Szanowny Przedmówca powinien raczej nie unikać uzurpowania sobie prawa do
          decydowania kto ma brać udział w dyskusji, a kto ma siedzieć cicho, bo i jemu
          ktoś odbierze prawo głosu. I zbluzga, tak dla zasady.

• holyboy_666 Re: panie kaczyński! do dzieła;-) 22.07.05, 12:11
      zakazywanie demonstracji pod dowolnym pretekstem ma pan opanowane, więc do roboty!
      • michalng Re: panie kaczyński! do dzieła;-) 22.07.05, 13:19
        10 tysiecy chłopa. Ciekawe ilu w tym pedałów bedzie. Zakazac tym zboczencom manifestowania.:)
        • holyboy_666 Re: łatwo policzyć. panie kaczyński, ALARM!!!! 22.07.05, 17:09
          statystycznie rzecz biorąc, około 500 (pięciuset)

panie kaczyński!!!
          500 pedałów będzie manifestować w stolicy!!!
      • zeus11 Re: panie kaczyński! do dzieła;-) 22.07.05, 22:55
        Kaczor rozlicz szwabow za wojne. Jak im zabierzesz ostatni egacie szybko im sie
        zechce do Polski pozdrawiam :)
    • eccehomo Idzie swołocz, bedzie zagarniac pod siebie 22.07.05, 12:38
      ..........
    • hamlet1111 Kilka dni temu rząd dał na górnictwo 700MLN 22.07.05, 12:45
      złotych!!!! Jakby to dać na szpitale ile można by uratować ludzi!! Ale te
      darmozjady górnicze nie znają granic. Chcą więcej i więcej.
    • kazik1941 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 12:45
      Pracowałem kiedyś w kopalni praca napewno nie cięższa niż gdzie
      indziej ,wypadkowośc? Napewno w budownictwie jest większa niż w kopalniach
      tylko są pojedyńcze i nie są nagłaśniane.Jedyne utrudnienie to praca pod
      ziemią, ale za to zarobki większe.Ale żeby domagać się emerytury po 25 latach
      pracy(przy dobrym układzie w wieku 43-45 lat) to już jest duża przesada.Górnicy
      nie mają już wstydu nie mówiąc już o honorze.Domagać się takich uprawnień w
      sytuacji kiedy Kraj jest na dorobku? W poprzednim ustroju wszystko
      mieli ,wszystko im było wolno.To nic że kopalnie są nie rentowne "oni"muszą
      mieć a jak nie to na warszawę.Panowie górnicy nie wstyd wam?
      • snajper21 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 12:51
        A z górnikami przyjadą różnej maści śmiecie żeby niszczyć i rozrabiać.Wystarczy
        delegacja związkowców.
      • daga84 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 12:56
        Macie wszyscy racje. Dostaja na wszystko, tu karki na jedzenie, tu nie pojda se
        do pracy a i tak maja placone. Emerytura w wieku 45 lat - to jest
        absurd?!?!?!?!? A potem siedza w domu i pija, bo nie maja co robic. I jak ma
        sie w naszym kraju poprawic????
      • skun2 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 12:57
        powinno im być wstyd, bo
        - na tych samych stanowiskach podziemnych pracuja młodzi ludzie zatrudniani
        przez "firmy", czyli nie "państwowo", często za 800 zł na rękę, bez specjalnych
        przywilejów i bez opieki związkowej.
        Gdy była rekrutacja ostatnia do państwowej pracy pod ziemią podstawowym
        watrunkiem było - nie pracowanie w "firmach okołogórniczych", bo przecież
        wszyscy by uciekli z nich, a są to "firmy" jak się łatwo domyślić żony
        dyrektora, kolegi prezesa itp.
        • skun2 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 12:58
          sorka za byki, kaca mam.
      • pablos23 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 13:00
        gornik jest to zawod w ktorym nie da sie pracowac do 65 roku zycia... to nie
        jest siedzenie za biurkiem. popyt na wegiel jest kopalnie nei rpzynosza juz
        strat i uwazam ze przysnoily by wieksze zyski gdyby poprostu zwolnic wszystkich
        prezesow i pozbyc sie wszystkich innych podspołek. Co do autonomi uwazam to za
        glupote i tzw "warszawiacy" powinni sobei wziasc na wstrzymanie:] slask daje
        sobie sam rade i dal by rade sam sie utrzymac przykaldem moze byc slaska kasa
        chorych ktorej kazano dzielic sie z innymi kasami powniewaz dobrze prosperowala
        i zostawaly jej pieniadze. I kto to zwalil jak nie "warszawiacy" teraz mamy
        swietny fundusz. Slask zawsze na sibeie zarobi nei martw sie. Na emerytury tez
        sobie zarbia gornicy...
        • firaneczka Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 13:10
          Teraz to mordy drzecie że chcecie niezależnośći bo węgiel drogi!
          Ale jak węgiel był tani to kto urządzał wycieczki do Warszawy raz w tygodniu??

Jak kopalnie zaczeły przynosić zysk to zaraz górnicy zastrajkowali że mają małe pensje, że rządają podwyżek, itp.
          DARMOZJADY!!!
          Znam ludzi co za wasze pensje będą pracowali i bogu dziękowali że robote mają!!
          • skun2 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 13:44
            chętnych jest wielu, nawet z wyszłym wykształceniem do praxcy pod ziemią, ale
            trzeba pamiętać, że tam się oddycha pyłem i większość ma problemy z płucami po
            zakończeniu pracy.
            • stek22 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 23.07.05, 09:20
              Nikt nikogo nie zmusza do bycia górnikiem. Zawodów jest wiele
        • erg_samowzbudnik Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 13:56
          pablos23 napisał:

> gornik jest to zawod w ktorym nie da sie pracowac do 65 roku zycia... to nie
          > jest siedzenie za biurkiem. popyt na wegiel jest kopalnie nei rpzynosza juz
          > strat i uwazam ze przysnoily by wieksze zyski gdyby poprostu zwolnic wszystkich
          > prezesow i pozbyc sie wszystkich innych podspołek. Co do autonomi uwazam to za
          > glupote i tzw "warszawiacy" powinni sobei wziasc na wstrzymanie:] slask daje
          > sobie sam rade i dal by rade sam sie utrzymac przykaldem moze byc slaska kasa
          > chorych ktorej kazano dzielic sie z innymi kasami powniewaz dobrze prosperowala
          > i zostawaly jej pieniadze. I kto to zwalil jak nie "warszawiacy" teraz mamy
          > swietny fundusz. Slask zawsze na sibeie zarobi nei martw sie. Na emerytury tez
          > sobie zarbia gornicy...
          Wogóle wiek 65 lat jest nieporozumieniem Ja mam aktualnie 55 prowadze samodzielna działalność instalatorską . Na pracowników mnie nie stać i coraz czarniej widze moją przyszłośc . Treaz jest cięzko no ajak sobie wyobrazić dziadka 65 lat śmigajacego na drabinie ;).Trzeba już kombinować i sztukowac do renty Tylko kombinatorzy , alkoholicy i niepełnosprawni maja dobrze w tym kraju.
          • jelon_p Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 21:38
            Ciesze sie ze wsrod 55 latkow sa jeszcze milosnicy arcydziel wiadomego autora.
            ;) Pozdrawiam
      • swoboda_t Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 14:58
        Gdzie Ty w tej kopalni robiłeś?? W jadalni czy w szatni?? A może w
        administracji i zawyżałeś średnią zarobków?? Bo na pewno nie na dole.
    • legal.legal w Polsce jedni obywatele muszą pracować na innych 22.07.05, 13:04
      szczególnie na tych, którzy są dobrze zorganizowani i potrafią głośno drzeć
      mordy
    • ferrr Pasożytom podatkowym mówimy NIE! 22.07.05, 13:07
      • firaneczka Re: Pasożytom podatkowym mówimy NIE! 22.07.05, 13:15
        PKP, górnictwo, hutnictwo, rolnictwo....
        • skun2 Re: Pasożytom podatkowym mówimy NIE! 22.07.05, 13:46
          hutnictwo zostało sprywatyzowane, więc nie piernicz.
          • papista Re: Pasożytom podatkowym mówimy NIE! 22.07.05, 13:55
            stary, chyba cie Bog opuscił. I co z tego że sprywatyzowane? Zapytaj ile kasy
            pompuje się w restrukturyzację tych sprywatyzowanych hut.
            • skun2 Re: Pasożytom podatkowym mówimy NIE! 22.07.05, 20:52
              ty jestes wariat, pompowali, dofinansowywali, potem sprzedali.
              W prywatne spółki pańswo kase ładuje?
              Za dużo żeś się GW naczytał i ci się pomieszało wszystko.
      • screwball Panocki troske zrozumienia.. 22.07.05, 13:34
        Loj panocki, panocki, cemu tak se wkurzace? Bieda nam gorolom, cy tysiaki na
        mjesiac plus skromniutenka barburka, a ta tsynastka i cternastka to wy myslice
        ze wsysko zalatwia? A s cego mamy zyc? Psecie wiadomo ze aby zyc tseba pic.
        Kiedys to bylo dobze, za gierka traktowano nas godnie, jak clowieka, bozem
        budowali socjalistycna lojcyzne z zapalem i nie logladajac se na innych, cy to
        komu posteba cy ne, wyrywalismy z ziemi i ze 400 miljonw tonow wegla. Loj to
        byly casy... Clek se mogl tyla kupic i takich zecy co to inni tylko na filmach
        z hameryki logladali, ...lojejejej... aze mi za gardlo scislo...
      • dyzmator Re: Pasożytom podatkowym mówimy NIE! 23.07.05, 00:51
        masz na mysli BAlcerowicza? ktory rozlozyl Polska gospodarke
        • polonus3 Re: Pasożytom podatkowym mówimy NIE! 23.07.05, 05:53
          "dyzmator" ty nam tu nie wyjezdzaj z agentami Mossadu.
    • wicket.keeper Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 13:44
      Byłeś kiedyś "na ścianie"? Widziałeś jak wygląda wydobycie właśnie tam, na
      samym początku? Na pewno nie, bo wtedy nie opowiadałbyś takich bzdur. Ci
      górnicy, którzy zasuwają jak się to nazywa 'na ścianie' są po 25 latach
      kompletnie wyeksploatowani. Dostrzeżono to na całym świecie, bo wszędzie
      górnicy mają emerytury po +/- 25 latach. Problemem jest co innego. Na
      przykładowy 1000 osób zatrudnionych w górnictwie, około 50 to ci którzy
      odwalają najgorszą robotę a cała reszta to mniej lub bardziej potrzebny
      personel pomocniczy albo też kompletnie niepotrzebni ludzie. Ci górnicy, którzy
      wydobywają węgiel zasługują co najmniej na te warunki jakie wprowadzono od
      czasów Gierka. Tylko, że na plecach tych kilkudziesięciu prostych ludzi wozi
      się kilka setek pieprzonych pasożytów. Jako górnicy są traktowani ludzie,
      którzy zjeżdżają na dół raz na miesiąc i to nie tam gdzie jest wydobycie.
      Oczywiście utworzenie spółek węglowych to nie był żaden 'zwrot w stronę
      gospodarki rynkowej' tylko tak jak w innych gałęziach przemysłu szansa na
      uwłaszczenie kolegów. Straty górnictwa to w ogromnej mierze zasługa mafii
      węglowych, o których wszyscy wiedzieli a nikt nic nie robił. A największym
      garbem górnictwa są związki zawodowe, składające się z cwaniaczków i pijaczków
      żyjących według hasła "Byle dalej od roboty". Związki tak naprawdę mają niezłe
      układy z wierchuszką i wykorzystują to do trwania. Podskakuje dyrekcja? Proszę
      bardzo robimy pikiety albo strajk. Dyrekcja jest miła? Nie ma sprawy, 'rylom'
      można wcisnąć każdy kit.

żeby nie było wątpliwości nie pracuję w górnictwie po prostu zdenerwowało mnie
      jechanie równo po wszystkich związanych z górnictwem, bo widzę jak wyglądają
      ludzie którzy spędzili te 25 lat na wydobyciu.
      • synowie Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 14:07
        Jak to dobrze,że chociaż jeden człowiek stanął w obronie zwykłych górników.
        Zgadzam się z Panem w 100%. W telewizji nie widać ciężkiej pracy górników,
        tylko związkowych leni i zadymiarzy, którzy maja w d...prostego górnika,
        potrafią tylko wrzeszczeć, układać się z dyrekcją w obronie swoich stołków i
        pokazywać się w prasie jacy są ważni. Dołu kopalni to nie widzieli chyba od
        początku " kariery" związkowej, ale z nich to "górnicy" pełną gębą. Te
        wszystkie spółki i spółeczki krewnych i znajomych "królika " doją kopalnie jak
        tylko mogą. I zawsze to górnictwo będzie nierentowne.
        • bullit1 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 14:13
          I ja sie z Panami zgadzam, powstaje wiec pytanie dlaczego spoleczenstwo ma na
          to lozyc ? Trudnby ze wzgledu na 10% ciezko pracujacych (co do tego nie ma
          watpliwosci) i wiecznie wykorzystywanych gronikow placic kolejne miliardy Bog
          wie jak dlugo. To nas ciagle ciagnie w dol, wystarczy przeczytac chocby reszte
          komentarzy na forum, by widziec, ze spoleczenstwo ma tego dosc i jest swiadome
          ze jest ciagle robione w konia (inna sprawa, ze "spoleczenstwo" na forum nieraz
          przesadza i tez bywa niesprawiedliwa). Monopol zawiazkow i "gorniczej braci",
          ktora nic z gornictwem nie ma wspolnego musi byc zlamany, inaczej ciagle
          gospodarka bedzie kulala. Podobnie ma sie to z PKP, hutnictwem i paroma innymi
          branzami.
          • synowie Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 14:50
            I w cale się forumowiczom nie dziwię, bo ile można słuchać o
            biednych "górnikach" o widzieć zadymiarskich związkowców. Tylko wie Pan, nie
            wszystkie kopalnie chcą "żerować" na reszcie społeczeństwa, a o tym się nie
            mówi, bo to przecież niechodliwy temat. Z tego co wiem to kopalnia Wujek ,
            która wszystkim kojarzy sie z "16 grudnia 1981r." aby wyjść z długu i zacząć
            płacić ZUS, pozabierała wszystkie dodatki, pozmniejszała pensje i zatrudnienie
            (dołowe)i kiedy wyszła ponad kreskę i zaczęła przynosić dochody to co
            zrobił "mądry zarząd" KHW połączył ją z upadającą kopanią Śląsk , która była
            ogromnie zadłużona i bilans się wyrównał. No i co z tego,że jedna przynosiła
            dochody, za "plan połączenia" ktoś wziął pieniążki. I jedna, i druga wcale nie
            chciały się łączyć. Wujek bo po wyrzeczeniach miał czyste konto, a Śląsk bał
            się utraty miejsc pracy.Połączyli kopalnie mimo protestów i pikiet, a
            związkowcy patrzyli tylko na stołeczki...
          • irek.gorczok Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 16:01
            Po pierwsze, społeczeństwo wcale nie musiałoby łożyć na górnictwo. KOPALNIE
            ZAWSZE BYŁY RENTOWNE! Niech pokażą publicznie strukturę kosztów! Niech
            społeczeństwo zobaczy ilu kolesi doiło kopalnie i doji do tej pory! To do nich
            wszyscy dokładamy. Nie chcę już pisać o niepotrzebnych etatach, o znikających
            pociągach z węglem, o tym, że kopalnia sprzedawała węgiel pośrednikowi ze
            stratą, a ten sprzedawał to później z dużym zyskiem. Kopalnie są dojone na
            każdym kroku. Nawet kilof, który możesz kupić za dajmy na to 100 zł w sklepie,
            na potrzeby kopalni kosztuje 10 razy drożej. A jak myślisz kto dostarcza
            narzędzia?
            Po drugie, nie stać nas na likwidację kopalń. Nie mamy ani dużych złóż gazu ani
            ropy. W Niemczech kopalnie likwidowano tylko częściowo, tak aby zawsze można
            było wznowić wydobycie (co zresztą się robi). A u nas?
            Po trzecie, wszyscy jeszcze upomną się o górnictwo, za jakieś 10 lat, jak
            będziemy kupowali całe pociągi węgla z Ukrainy.

A tak w ogóle to myślę, że propaganda przez lata zrobiła swoje i mało kto spoza
            Śląska uwierzy w to co napisałem.
            • walder777 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 18:13
              Propaganda zrobiła swoje. Środki masowego przekazu obrzydziły społeczeństwu górników i hutników. Wyolbrzymiane są zarobki, emerytury, sklepy górnicze, mięso na kartki i inne relikty poprzedniej epoki. A górnik, choć ciężko, chce jedynie spokojnie pracować, ale nie do śmierci, nie do 65 lat, bo jest to praca za ciężka, za trudna i niebezpieczna. Środki masowego przekazu nastawiły przeciw sobie potężne grupy społeczne i doprowadzają do konfrontacji. Chcą odwrócić uwagę całego społeczeństwa naprawdę istotnych. Przykład górnictwa i hutnicta jest tylko cząstką tego, co dzieje się w naszej gospodarce. Przemysł państwowy - zrujnowany. Fabryki, banki, handel - Polacy już tylko w nich pracują. Dotąd pozbywaliśmy się majątku. W tej chwili odbierane są przywileje pracownicze, a w tym możliwość przejścia na wcześniejszą emeryturę grup pracujących w uciążliwych warunkach. I to jest perfidne i niebezpieczne.
              A o długach kopalń i dokładaniu pieniędzy do górników mówi ten, kto nie ma o tym zielonego pojęcia i nie patrzy globalnie na gospodarkę. Gospodarka to "mechanizm naczyń połączonych", ale niestety w przypadku górnictwa związanych również z polityką.
      • trener20 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 23.07.05, 01:18
        Owszem... ale nie zmienia to faktu iż należy sie emerytura w wieku 45 lat!!
        Niech później robią coś innego, a emeryture niech pobierają od 65 roku życia
        jak każdy inny POLAK!!!
      • polonus3 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 23.07.05, 06:18
        "wicket.keeper" za glupote i tumanstwo sie slono placi! Gornicy maja to co
        chcieli. Chcieli gospodarki rynkowej to ja maja ze wszystkimi tego
        konsekwencjami. Niech sobie nie mysla, ze sprawa ich bandziorskiego zachowania
        w "Wujku" ujdzie im na sucho! Teraz jest tendencja robienia z kazdego bandziora,
        ktory zaatakowal milicjanta i ciezko go pobil bohatera narodowego. Ci ktorzy
        doprowadzili do tego,ze zginelo dziewieciu w tym "Wujku' musza stanac i stana
        przed sadem za podzeganie do atakowania lomami, kilofami milicjantow i
        doprowadzenie do ciezkiego kalectwa.
        A zwiazki zawodowe teraz maja jakie chcieli : wolne i niepodlegle. Do kogo
        wiec pretensje? Pozamykac mordy a w wypadku najazdu na Warszawe wladza winna
        uzyc ostrej amunicji do zaprowadzenia porzadku i oduczenia ich robienia
        anarchii w panstwie.
      • stek22 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 23.07.05, 09:22
        To czemu ci uczciwi ciężko pracujący górnicy nie zastrajkują przeciw swoim
        związkowcom i zarządom???
    • makalon wypad do domu - wiele grup zawodowych ma gorzej! 22.07.05, 14:20
      a ci sobie postrajkowac przyjadą, jeszcze przeciwko komu? Cimoszewiczowi!
      Przewciez to jawna polityczna prowokacja Solidarności! CO MA MARSZAŁEK SEJMU DO
      GÓRNICTWA?!
    • aandin Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 14:42
      warszawskie dupki
    • mlodygniewny1 Górnicy zaproście do najazdu 5mln.w skrajnej nędzy 22.07.05, 15:14
      Kochani Górnicy Polscy zaproście do tego najazdu reprezentację 5mln.Polaków
      żyjących w skrajnej nędzy-oczywiście wasze bogate organizacje związkowe zechcą
      sfinansować przyjazd i pobyt tych naszych kochanych rodaków żyjących w ubóstwie.
      Wasze słuszne żądania poprzyjcie także słusznymi oczekiwaniami tych,którzy nie
      mogą dokonac najzadu na Warszawę,by przedstawić swoje racje bo są schorowani,
      często w poważnym wieku oraz wszyscy z tej 5 milionowej grupy żyjący w skrajnym
      ubóstwie.
      Serdecznie Was proszę Kochani Górnicy Polscy - upomnijcie się za TYMI osobami.
      Z góry Wam dziekuję.
      • irek.gorczok Wyjaśnijmy coś sobie... 22.07.05, 15:52
        Do Warszawy nie pojadą górnicy tylko związkowa hołota. Za każdym razem tak
        było, za każdym razem dostawali też poparcie górniczego managementu, bo to
        przecież o ich dupy toczy się stawka a nie o zwykłych górników. Więc adresując
        następne posty nie zwracaj się do tych, którzy i tak najmniej na tym skorzystają
        • stek22 Re: Wyjaśnijmy coś sobie... 23.07.05, 09:27
          To zróbicie porządek z tą związkową chołotą i zróbcie zrzutę kilku złociszy na
          reklamę w prasie że odcinacie się od tych zadymiarzy
          • irek.gorczok OSTATNIE ZDANIE BO TO ZACZYNA BYĆ NUDNE 23.07.05, 18:30
            Nie jestem górnikiem, nie pracuję w żadnej branży związanej z górnictwem, nie
            mam też żadnego wpływu na to co się tam dzieje. Tak więc nie do mnie z takim
            pomysłem. Generalnie to mnie to wszystko też już zaczyna męczyć i coraz mniej
            mnie obchodzi co się stanie z górnictwem. Ale zawsze wkurzały mnie wypowiedzi
            osób, które nawet Śląska nie widziały, o tym jakie to kokosy wyciągamy od
            reszty Polski. To nie jest tak, że powie się górnikom "nikt cię nie zmusza do
            bycia górnikiem" i wszystko będzie O.K. Otóż, oczywiście te osoby, które mają
            za sobą już jakiś większy staż pracy zostaną na kopalni bez względu na to jak
            zmienią się warunki pracy (no chyba, że każą im pracować do 65). Ale żeby było
            jasne, na dziadowskich warunkach nie będą pracować ludzie młodsi, którzy mają
            jeszcze możliwości wyboru. No dobrze, ograniczymy więc wydobycie o następne
            50%, zalejemy kopalnie (a to jest proces nieodwracalny) i co dalej? Zamiast
            iluś tam złotych dopłacanych do tony POLSKIEGO węgla będziemy dopłacać dziesięć
            razy tyle do węgla Z ZAGRANICY (chociaż ja cały czas twierdzę, że kopalnie
            zawsze były dochodowe, a kasa stamtąd znika tak jak w Orlenie). A co tam, stać
            nas. Wprawdzie najbogatszy kraj Europy nie likwiduje kopalń tylko zwiększa
            wydobycie, ale nas stać. Przecież rząd wyraźnie mówi jak wiele kosztuje nas
            górnictwo. Chyba nie kłamią? A poza tym mamy nasze elektrownie atomowe. No więc
            zlikwidujcie te pieprzone kopalnie i odwalcie się w końcu od Śląska. Niech ktoś
            wystąpi z taką inicjatywą to ja się na pewno podpiszę. Wszyscy będą mieli
            święty spokój a Polska będzie bogatsza o ileś tam milionów czy miliardów - trza
            by zerknąć na stronki MF.

Ale coś mi się wydaje, że takiej inicjatywy NIGDY NIE BĘDZIE bo TO NIE NA
            ŚLĄSK wędrują pieniądze z budżetu.
    • mlodygniewny1 Górnicy upomnijcie się za pracownikami PGR/dzieci 22.07.05, 15:27
      Kochani Górnicy Polscy,
      uprzejmie Was proszę byście sie upomnieli o pracowników/ich rodzin/ich dzieci
      zlikwidowanych PGRów z dnia na dzień,dzięki decyzji wybitnego ekonomisty
      wykształconego w PRLu/także w Fundacji Fulbrighta niejakiego prof.Balcerowicza.
      Pracownicy tych zlikiwdowanych PGRów nie otrzymali żadnego programu
      szkoleniowego/podwyższającego kwalifikacje,żadnych 50-70tysięcznych odpraw jak
      Wasi koledzy=pozostawieni zostali sami sobie,by powoli w wiekszości bilogicznie
      się wykończyć czytaj umrzeć itd.
      Z góry Wam za to wstawiennictwo w imieniu upodlonych pracowników PGR,dziękuję.
      • polonus3 Re: Górnicy upomnijcie się za pracownikami PGR/dz 23.07.05, 06:27
        "mlodogniewny1" Balcerowicza nie atakuj bo on realizuje wytyczne wiadomego
        resortu w wiadomym panstwie, gdyz jest czescia tego narodu. Pretensje skieruj
        do siebie samego, ze on jest tam gdzie jest.
    • stankot Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 15:47
      jako hutnik popieram górników,ty idioto coś napisał ,żę gardzisz polskim
      górikiem to tak jak byś obrażał własną matkę,baranie jeden ile ty masz lat
      pracy bo ja prawie 40 i grozi mi bruk,a jak doczekam 40 lat pracy mam
      perspektywe za 400 zł z groszami :dziada'to jest polska rzeczywistość. a co
      powiesz o tych panach z sejmu co chcą emerytur za 8 lat pierdzenia w stołek i
      tego do czego doprowadzili kraj.... resztę dopowiedz sobie sam
      • polonus3 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 23.07.05, 06:31
        "Stankot" ty ich chciales i ty ich doprowadziles na te stanowiska. Dobrze ci
        tak!
    • robal_pl Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 15:58
      Precz z górnikami ! I tyle !
    • walder777 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 16:05
      Dziwny to kraj, w którym bogactwa naturalne są jego przekleństwem. Dziwny to kraj, w którym przemysł jest ciężarem, a społeczeństwo naciskając na jego likwidację, pozbywa się jednocześnie miejsc pracy. Dziwne są marzenia o dobrobycie przy równoczesnym podcinaniu sobie źródeł dochodów. Nie dziwi mnie natomiast to, że PANOWIE W BIAŁBYCH KOŁNIERZYKACH chcieliby zrównania wieku emerytalnego górnika i urzędnika. Urzędnik narażony jest przecież na ciągły stres związany z łapownikami. A górnik? Górnik jedynie pracuje 1000 m pod ziemią, wdycha gęsty pył i dymy postrzałowe rozkładające jego płuca. A to, że jego ubranie śmierdzi od potu i jest brudne... A ten hutnik, który wygrzewa się przy piecu... W czym on jest lepszy od zwykłego Kowalskiego? Kowalski za saunę normalnie musi płacić, a on ma to za darmo i jeszcze mu płacą. Cały naród "dopłaca" do górnictwa, hutnictwa, PKP... A ile bierze? Pamietacie ceny urzędowe na węgiel? Rosły ceny wszystkich materiałów do produkcji, a węgla nie można było sprzedać po opłacalnych cenach. Każda kopalnia miała nakaz wyeksportowania znacznej części swojej produkcji po cenach ok. 1/3 wartości węgla sprzedawanego na kraj. Po to aby naród miał dewizy. Wtedy to właśnie powstały olbrzymie długi górnictwa branży, którą chciano zlikwidować (zrestrukturyzować) na chwilę przed boomem na węgiel i stal. Dziwny to kraj Polska...
      • bond.jamesbond1 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 16:58
        Bardzo wzruszające, zaiste. Górnik/Hutnik/Urzędnik czy też
        biały/fioletowy/czarny kołnierzyk nie jest w niczym od innych lepszy ani w
        niczym od innych gorszy. I to jest ta drobna rzecz, której górnicy zrozumieć
        nie chcą. Że nie są "zawodem wybranym". Tylko jednym z wielu. I dlatego tyle z
        nimi problemów.
        • walder777 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 17:32
          A czy "mundurowi" są "zawodem wybranym"? W przypadku górników, hutników i kilku innych zawodów istnieje duża uciążliwość stanowisk pracy przekładająca się na skutki zdrowotne pracowników. Mundurowi jedynie muszą być lojalni (jestem może trochę niesprawiedliwy). Nikt nie chce być "wybranym", ale pracować w tak ciężkich warunkach do 65 roku życia... to znaczy do śmierci!!! Czy zastanawiał się ktoś ile żyje przeciętny górnik, ten z przodka czy ściany? Dlaczego nikt nie podaje takich statystyk?
          • pocieszne Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 19:43
            walder777 napisał:

> Nikt nie chce być "wybranym", ale pracować w tak ciężk
            > ich warunkach do 65 roku życia... to znaczy do śmierci!!!

ehh
            moze bozia da 1 roczek wiecej ,zeby gornik bedac na emeryturze mogl pojsc sobie
            np. na Jezioro Łabedzie i podziwiac taniec 60-cio letniej primabaleriny

-
          • trener20 Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 23.07.05, 01:20
            tak giną szybko.... bo piją
    • krzszy1 Re: Kierowcy szykują najazd na Warszawę 22.07.05, 17:07
      Dlaczego garstka Górników potrafi sie zorganizowac a miliony okradanych
      kierowców nie? Dlaczego miliony Polaków wyzyskiwanych oszukiwanych i okradanych
      nie potrafi tak jak Górnicy?
      • zirby Re: Kierowcy szykują najazd na Warszawę 22.07.05, 17:27
        krzszy1 napisał:

> Dlaczego garstka Górników potrafi sie zorganizowac a miliony okradanych
        > kierowców nie? Dlaczego miliony Polaków wyzyskiwanych oszukiwanych i
        okradanych
        > nie potrafi tak jak Górnicy?

Poniewaz maja resztki poczucia przyzwoitosci i honoru i nie beda jak bydło
        wrzeszczeć, palić opon, niszczyc cudzej wlasnosci i rzucać mutrami w każdego
        kto się nawinie. Dlatego tylko chamstwo ktore głośno drze morde i ma w d... ze
        zyje na koszt innych, ciezko pracujacych i placacych podatki, zusy i inne
        haracze ludzi moze w tym kraju wyrwac kase i przywileje dla siebie.
    • pocieszne Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 19:01
      2yoo4yoocorne2 napisał:

> Gardze polskimi gornikami od czasow Gierka.Zarzucam im trwanie przy korycie
      > za wszelka cene.Zarzucam im 16 pensji za 11 miesiecy pracy.Zarzucam im 4-
      > godzinny dzien pracy,bo polowe czasu pracy zajmuje podroz w te i z powrotem.I
      > zadanie 3 tysiecznych emerytur.I zawsze wszystko zdobywali wymuszeniem
      > rozbojniczym albo szantazem...

nawet nie musisz dodawac : i nigdy nie bede gornikiem ,bo boje sie prawdziwej
      pracy
    • oddech.historii A ja im zarzucam kolaborację z komunistami. 22.07.05, 19:48
      Kolaboracja ta polegała na dostarczaniu dewiz PZPR'owi. Za marne srebrniki
      trwali w tym chorym układzie pasożytując na całym społeczeństwie. Tylko po to,
      żeby garstka działaczy, za ten węgiel, który sprzedawali za centy, mogła pławić
      się w luksusie. I co z tego mieli? Jakieś bony na telewizor, pralkę, lodówkę,
      czy kiepskiej jakości samochód. Zarzucam im, że, z niskich pobudek, zgodzili
      się na zniszczenie środowiska, w którym żyją. A nawet aktywnie w tym niszczeniu
      uczestniczyli.
    • the_dzidka Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 19:57
      Zakazując wiadomej parady, zasłaniałeś się pan względami bezpieczeństwa
      mieszkańców stolicy (boś pan za wielki tchórz i obłudnik, żeby odważnie
      powiedzieć, co pana tak w tej paradzie kłuło). To masz teraz pan szansę się
      wykazać: górnicza hołota jeździ do Warszawy z pałkami i łańcuchami, rozbija się
      i próbuje zastraszyć władzę siłą (z dobrym zresztą,niestety, skutkiem).
      Mieliśmy tego przykład podczas poprzedniego najazdu leniwego śmiecia na
      stolicę. A zatem, panie Kaczyński - przekonaj nas, że masz choć szczątek
      nabiału w spodniach, i nie wydawaj zgody na hołociarskie zadymy!!
      • irek.gorczok Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 20:02
        A ty się lepiej waż ze słowami. Po pierwsze, nie górnicza tylko związkowa
        hołota. Po drugie, gdybyś raz jeden zobaczyła jak wygląda wydobycie węgla albo
        praca przy wielkim piecu to na kolankach byś przepraszała za epitet 'leniwe
        śmiecie'.
        • pocieszne Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 20:10
          irek.gorczok napisał:

Po drugie, gdybyś raz jeden zobaczyła jak wygląda wydobycie węgla albo
          > praca przy wielkim piecu to na kolankach byś przepraszała za epitet 'leniwe
          > śmiecie'.

na kolanach ,ale z powodu pelnego pampersa
          • irek.gorczok Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 20:35
            No właśnie, nie jeden już nawalił w gacie
      • pocieszne Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 20:08
        the_dzidka napisała:

> Mieliśmy tego przykład podczas poprzedniego najazdu leniwego śmiecia na
        > stolicę.

ta twoja STOLYCE to ten "leniwy smiec odbudowal" bo tacy jak ty - z leniwym
        umyslem i delikatnymi raczkami - nie dali rady
        • zirby Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 20:24
          pocieszne napisał:

> the_dzidka napisała:
          >
          > > Mieliśmy tego przykład podczas poprzedniego najazdu leniwego śmiecia na
          > > stolicę.
          >
          > ta twoja STOLYCE to ten "leniwy smiec odbudowal" bo tacy jak ty - z leniwym
          > umyslem i delikatnymi raczkami - nie dali rady

I za to przez 50 lat dostawal trzynastki, czternastki, barbórki, deputaty,
          dodatki, talony, asygnaty i nawet nagrody z okazji otrzymania nagrody. Okres
          utrzymywania równy połowie wieku jest w zupelnosci wystarczajacy. Czas aby
          zaczal sie nasz kofany gornik utrzymywac z tego co wypracuje w normalnych
          warunkach rynkowych, majac takie same szanse i podlegajac tym samym zasadom co
          np. prywatny przedsiebiorca, prowadzacy mala firme. Bez bezzwrotnych dotacji,
          oddluzen, odpraw i premii za nic.
          A gdyby nie ci "z delikatnymi raczkami" ktorzy siedzieli na uniwersytetach i
          politechnikach i potem pilnowali tych odbudowywaczy zeby robili zgodnie z
          projektem, cegly kladli równo, nie ukladali kanalizacji z zaspawanymi zaworami
          i cementu nie wywozili na lewo, to by w STOLYCY ani jednego trzymajacego pion
          muru i jednej prostej ulicy nie bylo. I gdyby nie inni z "delikatnymi raczkami"
          po AGH albo geologii to by sobie gornik mogl najwyzej w ogoródku pyry kopać, bo
          nawet by nie wiedział jak ma chodnik obudować zeby mu sie na łeb nie zawalił i
          gdzie go wyfedrowac zeby wegiel znalezc a nie tylko piasek i zdechle krety.
          I jakos ci "delikatni" nie jezdza do warszawy, nie tluka szyb, nie blokuja ulic
          i nie rzucaja krawężnikami w policje - pewnie dlatego gornik co tylko wie ktora
          strona kilos trzymac zarabia 5000 na miesiac oraz dostaje 15 pensji w roku, a
          doktor na uniwerku z 10 letnim stazem w dydaktyce i dorobkiem naukowym 2500 i
          raz do orku dostaje z laski miinsterstwa 150 zlotych premii

PS. STOLYCA to jedno z najbrzydszych miast jakie istnieja w Europie. Marni sie
          ci odbudowywacze sprawili...
          • irek.gorczok Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 20:35
            <pewnie dlatego gornik co tylko wie ktora
            strona kilos trzymac zarabia 5000 na miesiac oraz dostaje 15 pensji w roku, a
            doktor na uniwerku z 10 letnim stazem >

Rozumiem twoją frustrację ale przysięgam, jeśli pokażesz mi górnika który
            zarabia 5000 na miesiąc to do końca życia będę chodził po Polsce i wołał że
            górnicy to śmierdzące lenie. Mówię całkowicie poważnie. Nie chcę teraz zgadywać
            ile zarabia doświadczony górnik, ale jest to gdzieś około 1600 netto plus
            dodatki o których wszyscy wspominają. Mogę natomiast na 100% powiedzieć, że
            górnik z 2 letnim stażem, pracujący w samym przodku, na najmłodszej kopalni w
            Polsce zarabia przeciętnie 1000 netto plus NIEKTÓRE dodatki. Nie wiem skąd ci
            się wzieło te 5 tysiaków, być może jest to średnia razem z prezesami spółek i
            urzędnikami z Kompanii Węglowej.
            • zirby Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 20:44
              Oficjalny raport MF z poczatku 2005
              --->
              W tym roku zarówno zarząd Kompanii Węglowej (430 mln zł zysku netto), jak i
              Katowickiego Holdingu Węglowego zakłada wzrost płac do 4,5 proc. W KHW na razie
              związkowcy wywalczyli stopniowe zrównanie płac w kopalniach, w których dotąd
              były najniższe (Wieczorek - 4 270 zł brutto i Mysłowice 4 250 zł), z płacami w
              kopalniami o zarobkach najwyższych (Wujek - 4 360 zł i Staszic 4 330 zł).

No wiec nie 5000, tylko 4300. Nadal co najmniej 2 razy wiecej niz przecietny
              pracownik naukowy na panstwowej uczelni.
              • irek.gorczok Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 20:50
                Nie będę dyskutował z raportami złodzeji z MF. Dane o których ci mówię wynikają
                z zestawień wynagrodzeń, które oglądałem na własne oczy (w związku z tym, że
                wyliczałem Pit-y).
                • zirby Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 20:57
                  A zdajesz sobie sprawe, ze "nagrody branżowe" w przemysle ciezkim sa w polsce
                  opodatkowane ryczaltem przez "nagrododawce" i nie wchodza w zakres rozliczenia
                  podatku dochodowego od osob fizycznych? Wiec nie sa ujmowane w PITach.
                  • irek.gorczok Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 22.07.05, 21:10
                    A konkretnie o jakich nagrodach mówisz jeśli chodzi o górników?
              • w_r_e_d_n_y Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 25.07.05, 00:32
                zirby napisał:

> Oficjalny raport MF z poczatku 2005

(Wieczorek - 4 270 zł brutto i Mysłowice 4 250 zł), z płacami w
                > kopalniami o zarobkach najwyższych (Wujek - 4 360 zł i Staszic 4 330 zł).
                >
                > No wiec nie 5000, tylko 4300. Nadal co najmniej 2 razy wiecej niz przecietny
                > pracownik naukowy na panstwowej uczelni.

a wiesz ty "uczony" czlowieku ,ze to placa brutto lacznie z 23% na ZUS
                tzw. "ubruttowione brutto" !!!
                netto z tego to ok. 2700
                jak jeszcze odliczyc zarobki "gornikow" - zarzadu,dyrekcji, dozoru, zwiazkowcow
                itd.- to zwykly gornik miesci sie pomiedzy 1200 - 1800 a tylko nieliczni
                wyciagaja 2000
          • w_r_e_d_n_y Re: Panie Kaczyński!! Czekam na zakaz!! 25.07.05, 00:17
            zirby napisał:

> A gdyby nie ci "z delikatnymi raczkami" ktorzy siedzieli na uniwersytetach i
            > politechnikach i potem pilnowali tych odbudowywaczy zeby robili zgodnie z
            > projektem, cegly kladli równo..
            >
            > PS. STOLYCA to jedno z najbrzydszych miast jakie istnieja w Europie. Marni
            > sie ci odbudowywacze sprawili...

caly Twoj wywod mozna w d.u.p.e wsadzic
            taki "wyksztalcony" i nie zna historii odbudowy Warszawy !!!!
            przeciez to ze ja m.innymi gornicy (Ślask) odbudowywali nie znaczy ,ze -
            fizycznie - pracowali przy jej odbudowie,wiec jak macie krzywe domy to nie
            gornikom je zwdzieczacie
    • lutekstg Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 21:10
      Kiedy wreszcie Warszawiacy się wkur.... i złoją górnikom skórę wywalając ich z
      Warszawy?
      • w_r_e_d_n_y Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 25.07.05, 00:39
        lutekstg napisał:

> Kiedy wreszcie Warszawiacy się wkur.... i złoją górnikom skórę wywalając ich
        > z Warszawy?

a czy oni jada protestowac do Warszawy bo im sie ....miasto podoba ,czy
        dlatego ,ze tam jest siedziba Sejmu i rzadu ??
        chcesz sie chwalic ,ze mieszkasz w stolicy to niestety musisz tez przyjac tego
        skutki a jak ci nie pasuje to sie przeflancuj do innej pipidowy
    • emari Re: Górnicy szykują najazd ma Warszawę 22.07.05, 21:12
      Jak to kiedyś fajnie powiedział Balcerowicz komentując takie roszczenia - mała
      grupa stanowczo broniąca swoich przywilejów branżowych jest dużo skuteczniejsza
      niż ogół, który za nie płaci...
    • menuet1 gornicy 22.07.05, 21:14
      wiadomo dlaczego walczyli o utrzymanie nierentownych kopalni- żeby móc żądać
      wczesnej emerytury... jasne. Tak wogole to dlaczego po 25 latach ? 10 to już
      dużo. Chyba zapomnieli ,że to już 'nie komuna' płaci. Kapitalizm nie da się
      rozłożyc na łopatki strajkami.
      • irek.gorczok Re: gornicy 22.07.05, 21:23
        menuet1 napisał:

> wiadomo dlaczego walczyli o utrzymanie nierentownych kopalni- żeby móc żądać
        > wczesnej emerytury... jasne. Tak wogole to dlaczego po 25 latach ? 10 to już
        > dużo. Chyba zapomnieli ,że to już 'nie komuna' płaci. Kapitalizm nie da się
        > rozłożyc na łopatki strajkami.

Dlaczego po 25 latach? Dlatego, że większość z górników - CZYLI TYCH
        PRACUJĄCYCH PRZY WYDOBYCIU - nie dożywa wieku emerytalnego, a na pewno nie
        dożyłaby pracując na dole. Dlaczego każdy rzuca slogany a nikt nie próbuje
        zanalizować o co chodzi z tym całym górnictwem? Kopalnia, tak jak to wygląda
        np. w Niemczech to jest kopalnia - czyli węgiel + maszyny + ludzie wydobywający
        węgiel. A u nas? Gdybyś znał problem bliżej to wiedziałbyś, że prawdziwi
        górnicy stanowią na kopalni NIEWIELKĄ MNIEJSZOŚĆ na której żeruje masa
        cwaniaczków. Kolejna grupa takich cwaniaczków będzie manifestowała kolejny raz
        w stolicy. Idź wtedy i zapytaj ich czy wiedzą jak wygląda przodek, czy
        pamiętają jeszcze jak wygląda węgiel, czy w ogóle kiedykolwiek go widzieli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka