kato28 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 14:54 Czy ci Policjanci mają ostrą amunicję?? Bo jak nie to może im rozdać? Odpowiedz Link Zgłoś
zi1975 rozdać amunicję 26.07.05, 14:58 nie ... oni tu po to przyjechali, policja do nich strzeli a oni chyc - na rentę nic z tego wyłapać ich i DO ROBOTY - zamiast do kamieniołomów niech metro kopią Odpowiedz Link Zgłoś
salmotrutta Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 14:55 I za co maja przepraszac Sejm i Marszalka? The People Has Spoken! Lud przemowil!...najwyzszy czas by go ktos wysluchal... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e 15 lat PALOWANIA I EMERYTURA... 26.07.05, 14:58 ...a moze by tak rzad robotniczo-chlopski...wysluchal gornikow zamiast do nich strzelac i palowac... Odpowiedz Link Zgłoś
qc Czarne Zloto, dla kogo ? 26.07.05, 14:59 Cena wegla bije rekordy. Kompania Weglowa zostala wlasnie dofinansowana kwota 900 mln zl. Gornictwo zawsze bedzie studnia bez dna w obecnym ukladzie: Z jednej strony gornicy z drugiej Kompania Weglowa. Mechanizmu drenowania publicznych finansow z Kompanii przez prywatne corki- spolki mozna sie tylko domyslic. Wszystkie sily polityczne jakos sie nie spiesza do przeswietlenia calej tej sytuacji. Moze komisja sejmowa? Pigs will fly. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e CZYM WY SIE ROZNICIE OD GORNIKOW...))) 26.07.05, 15:01 ...gornicy was przewyszaja bo przynajmiej umieja sie organizowac przy jawnym wyzysku...wezcie pensje prezesow i biurokracji w spolkach weglowych...a wy w wiekszosci umiecie tylko sie pienic i ublizac...))) Odpowiedz Link Zgłoś
seregedhel Re: CZYM WY SIE ROZNICIE OD GORNIKOW...))) 26.07.05, 15:26 cóż za piękna organizacja ... spotkać się, nachlać i zrobić rozróbę ... no cóż to się takim razie wzięło ze Śląska ... ta polska organizacja Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: CZYM WY SIE ROZNICIE OD GORNIKOW...))) 26.07.05, 15:35 Jak czytam coś takiego to mniej mnie dziwią samobójcy wysadzający kawałek kurortu w Egipcie w proteście przeciwko okupacji w Iraku. Niech górnicy sobie idą do prezesów spółek i tam robią burdy. Kaczor - dałeś się nabrać prostym górnikom (obiecywali _pokojową_ manifestację). Może by tak obciążyć Cię kosztami błędnej decyzji, co? Jak zapłacisz choć parę złotych to przynajmniej zostanie _wiarygodność_ bo _odwagi_ zabrakło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: CZYM WY SIE ROZNICIE OD GORNIKOW...))) 26.07.05, 16:39 ...w polsce pija wszyscy od prezydenta po dzieci...wiec ten argument mee nie przekonuje...pozatym prawda byla taka ...,ze cimoszko olal delegacje gornikow i kazal na siebie jasnie towarzysza dlugo czekac...gornikom po calej nocy podrozy...w zwiazku z zachowaniem cimoszki puscily nerwy...i sie zaczelo...pozatym nie wszyscy byli pijani...nie robcie z siebie takich arkocholikow...))) Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:03 I znow to samo: rozroba, zniszczenia w centrum miasta, a gornicy wracaja do siebie i tylko warszawiacy placa za zniszczone trawniki, chodniki, samochody... Wypier...c do siebie na Slask, holoto! Odpowiedz Link Zgłoś
zi1975 do domu górnicy ? 26.07.05, 15:07 do jakiego domu - najpierw niech odpracują zniszczenia DO KOPANIA METRA - nakilka nowych nitek by starczyło, możnaby było z centyrum Wawy metrem do Gdańska Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja.szara Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:28 Funia81 - jesli tak wyglada warszawska inteligencja to ja dziekuje. Twoj jezyk nie jest swietlistym jezykiem tych wysokich sfer zycia stolicy, ocierasz sie o bruk - jak mozesz? Przeciez warszaw to swiat ludzi pracowitych, kulturalnych i oczywiscie oddanych calym sercem swojemu krajowi. Przeciez gdyby nie te podatki wypracowane w warszawie to zapewne taki slask nie mialby z czego zyc... no ale to twoj swiatły umysł powinien dobrze wiedziec. A tak na powaznie uwazam, ze slask powinien miec szeroka autnomie. Tak jak przed wojna. Wlasny skarb, wlasne ubezpieczenia emerytalne, wlasne zaplecze gospodarczo-finansowe. Powinien byc samowystarczalny. Jedyna rzecza na jaka powinen sie skladac, to obronnosc i policja. Poza tym wszystko powinno zoastawac tutaj na tej slaskiej ziemi. Gwaratuje panowie i panie 10-20 lat i sami walilibysice drzwiami o oknami na slask. Bogactwo minerałow, zaklady przemyslowe, dogodne polozenie komunikacyjne, duza liczba ludnosci sa to atuty nie do przecenienia. Wiec prosze bardzo - nie podobaja sie gornicy - dobrze niech znajda sie dzialacze, ktorzy zdecyduja sie na taka propozycje. Ja podpisze sie pod nia obydwiema rekami. Zreszta mialismy przyklad jak dopskonale sobie slask radzi ze słuzba zdrowia. Za czasow Sosnierza SRKCH byla najbogatrza (obok Mazowieckiej) w Polsce NIGDY nie miala deficytow, w szpitalach nie czekalo sie zbyt długo na porade, a przychopdnie sie przeksztalcily w prywate ZOZY w ktorych porada medyczna jest fachowo udzialana - to przez taka warszawke i jej pomysl NFZ słuzba zdrowia dostala po kieszeni. slaska takze. a jakby byla autonomia to.. byloby calkiem dobrze - i tak w kazdej dziedzinie. - PS teraz rozumiem dlaczego rodowici slazacy, ktorych mialem szczescie znac tak bardzo narzekali ze przyszla do nich Polska...zapewne gdyby losy slaska potoczyly sie inaczej teraz bylby to bardzo bogaty region Niemiec... Odpowiedz Link Zgłoś
normalny.normalny Pogotowie nie powinno udzielać pomocy rannej hołoc 26.07.05, 15:06 Pogotowie nie powinno udzielać pomocy rannej zwiunzkowej hołocie, jak się chcieli lać to niech teraz zdychają zasrańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
rrob Margaret Thatcher OK 26.07.05, 15:07 ona wiedziała jak rozmawiać z górnikami Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 Re: Margaret Thatcher OK 26.07.05, 15:36 tak rzeczywiście zrobiła porządek z górnikami-min.puściła w tłum górników policję konną=efekt osiągnęła. organizatorzy związkowi górników muszą zapłacić za dewastację i zniszczenia Warszawy i za pracę pogotowia ratunkowego i szkody policji. natomiasta ta sama Megi Taczer zwana Żelazną Damą w czasie swego urzędowania pozwoliła swemu synalkowi Markowi Thatcherowi zarobić 25mln.funtów na kontrakcie z Arabią Saudyjską dot.dostawy brytyjskiego uzbrojenia=synalek wziął prowizję dzięki wstawiennictwu mamuśki=premier Margaret Thatcher. Ta sama mamuśka leciała do Afryki nie tak dawno,by ratować tego samego synka, który siedział w areszcie=wpłaciła ponad 350tyś.dol.kaucji. Tak,że kasa ima się nie tylko naszym politykom. Podobnie czynił wielki kanclerz federalny Helmut Kohl. Podobnie czynił wielki prezydent Francji Miiterandt. Podobnie czynił wielki premier Włoch Berlusconi. Podobnie czynił wielki prezydent Francji Chirac,jak był merem Paryża. Podobnie czynił wiceprezydent USA Cheney wobec swojej niedawnej firmy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: A Twoi komuniści są świeci!!!!! 26.07.05, 15:49 Coż za kardynalny przejaw zacietrzewienia politycznego. Żałosne przez mierne!!!! Zobacz co robili Twoi towarzysze strzelali takze do GÓRNIKÓW!!!!!!! a zobacz jak sobie radził syn Leszka Miller i co robią dzieci Twojego wielkiego wodza Cimoszewicz do tego ten Twój post sprowadzasz jak zawsze Ześwirowałeś na punkcie wyborów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rrob Re: Margaret Thatcher OK 26.07.05, 18:19 > natomiasta ta sama Megi Taczer zwana Żelazną Damą w czasie swego urzędowania > pozwoliła swemu synalkowi Markowi Thatcherowi zarobić 25mln.funtów na >kontrakci..... Nie za bardzo zrozumiałeś. Ja nie mówię, że Margaret Thatcher jest dziewicą, ja mówię, że wiedziała jak postąpić z górnikami. Dzięki temu między innymi to my szukamy w Angli dobrych zarobków, a nie anglicy u nas - kumasz ? > organizatorzy związkowi górników muszą zapłacić za dewastację i zniszczenia > Warszawy i za pracę pogotowia ratunkowego i szkody policji. Facet, jesteś ekstremalnie naiwny. To bydło nie zapłaci za nic ani złotówki. To reszta społeczeństwa zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
griz.pl Re: Górnicy idą...,zachowują się jak zwierzęta. 26.07.05, 15:11 Jeśli oni mogą mieć wcześniejszą emeryturę to ja również poproszę.Czemu to ma się odbywać moim i reszty społeczeństwa kosztem?! To że mają ciężkie warunki pracy to nie jest argument, za to im słono płacą. Notabene ich zachowania.Przypominają prymitywne zwierzęta.Bezmyślne taranowanie wszystkiego co jest na ich drodze.Kto poniesie koszty zdewastowanych ulic i samochodów? No kto? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Rozumiem, ze Panowie Gornicy zaplaca za.... 26.07.05, 15:16 .... za spowodowane przez nich szkody i leczenie wzglednie renty pobitych policjantow. Odpowiedz Link Zgłoś
kanya Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:18 jak rozumiem, gornicy-wandale zaplaca za szkody, ktore spowodowali swoja burda Odpowiedz Link Zgłoś
olenka18ipol Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:18 Jako warszawianka nie zgadzam sie, zeby niszczyli moje miasto. Gornicy w stolicy sa synonimem awantur, burd i te pe. to nie jest tak,ze "my tu,w wawie mamy,skur...ntwo do rzadzenia."bo tych panstwa to cala polska wybierala...nie zgadzam sie,zeby jedynym uzasadnieniem wydawania moich pieniedzy byl strach elyt przed kolejnymi demonstacjami w takim stylu. bo teraz sa gornicy, a jak to zadziala, to beda hutnicy, rolnicy..a kazda taka akcja powoduje,ze nawet, jezeli wiem,jak ciezka jest praca gornika, to odczuwam na nich zlosc i irytacje graniczaca z wsciekloscia. oni nawet nie wiedza, jak bardzo do siebie zrazaja innych ludzi! po trzecie..przez czasy komuny slask to byly peweksy, dotacje i barborki. i bardzo nam przykro, koniec. a ze nie potrafia sie przystosowac, no to coz. i jeszcze jedno. kaczor mogl zabronic niszczycielskiej parady rownosci,ale pokojowej gorniczej sie nie dalo?ech... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzy Głupia sonda! A gdzie sugestia "kiedy chce" 26.07.05, 15:23 W wieku ilu lat górnik powinien odchodzić na emeryture? Socjotechniczne pytanie. A jeszcze bardziej propagandowe są odpowiedzi. A gdzie sugestia "kiedy uważa". Nikt go w kopalni nie trzyma na siłę, więc może odejść kiedy zechce. To, że jego zawód należy do szczególnych w obecnym świecie nic nie znaczy, można określić każdy inny zawód "wysokiego ryzyka". Dopóki państwo będzie trzymało w szachu przedsiebiorstwa typu wydobywanie węgla, należy się spodziewać dofinansowań tej braży mimo jej bankructwa. Rząd umorzy długi, a wtedy żydowski kolega Soros'a kupi (po wcześniejszym wmawianiu społeczeństwu, że to jedyna alternatywa) kopalnie za bezcen. Tak jak to było w wypadku Huty Warszawa ---> rzeczpospolita.com Jestem przeciwny urzędniczemu ustalaniu kiedy należy iść na emeryturę, w wieku ilu lat należy iść do szkoły, jakiego kształtu ma być banan i żydowskiej propagandzie. Każdy powinien sam decydować kiedy odchodzi na emeryturę. Dziś mamy taką sytuację, że państwo zabiera 50 procent dochodów w postaci podaktów osobistych, VAT'u, i tego przeklętego bankruta - ZUSu. Jest to nienormalna sytuacja, że górnicy prostestują przeciw czemuś. Gdyby dostawali na rękę tyle ile rzeczywiście powinni dostawać (netto) nie mieli by prawa pisnąć słowa. Już niedługo ----> rakieta.tk <----- Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Tak dac im kase - tak jak dawal wujcio Gierek... 26.07.05, 15:30 ...jak dawali baronowie SLD i rzad Buzka (zakladnik zwiazkow). Dac im kase, byle duzo - i zapije sie ta tluszcza na smierc. Niech gornicy nie gadaja, ze zabija ich tylko pylica. Glupota zabija ich wczesniej. Dosyc tych swietych krow! Dlaczego wlokniarki, stoczniowcy, pegerowcy nie dotali takiej kasy - bo byli za slabi w barach. Odpowiedz Link Zgłoś
quantus Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:31 Qrwa, zróbmy coś. Jakąś demonstrację pokojową przeciwko takim działaniom. Ja chętnie pójdę. Naprawdę mam dość takiego postępowania w Sejmie i ustępowania wybranym grupom. Chcę żyć w normalnym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
tm51 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:32 mam nadzieję, że chociaż będą jakieś wyroki dla pijanej swołoczy, mieli przywileje i sie nie chce stracic, i niby z jakiej racji, że niebezpieczne- nit im przeciez nie każe pracowac na dole jezeli tak duzo ich umiera Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:35 Ukarać przestepców z solidarności którzy zorganizaowali demonstracje. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:44 Jestem byłym górnikiem.Na emeryturze od 1999.Przepracowałem "na dole" 31 lat.Jako inżynierowi nie uśmiechało mi się zakończenie "kariery" zawodowej.Z powodu likwidacji kopalni znalazłem się na marginesie aktywnego życia zawodowego.To nie jest przyjemne kiedy w stosunkowo młodym wieku,znajdziesz się na marginesie życia.Niektórzy,jednak tzw."związkowcy" próbują budować swoje kariery na słusznym,poniekąd,niezadowoleniu,dość małej grupy górników,pracujących w naprawdę ciężkich warunkach.Należałoby tę grupę wyodrębnić i dać im te szczególne przywileje.Niestety,łapią się na nie różni kombinatorzy w rodzaju "działaczy związkowych" ?sięga to również,niestety,do Sejmu /Motowidło/.Dopóki nie będzie społecznego potępienia dla tych patologii,nic się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
jezalb Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:47 I to jest ich zdaniem Solidarnosc? Partykularne interesy przkryte takim pieknym haslem! Samoluby. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Zdemoralizowani i deficytowi... efekt cudów Gierka 26.07.05, 15:49 Sprywatyzować kopalnie i jeśli to się będzie opłacało właścicielom to niech zafunduje im emerytury i od 30 lat. Jak na razie dostają 15 pensji rocznie (z barbórką) i drą mordę o więcej. A kolejne rządy trzęsą gaćmi przed pijaną swołoczą. Na początek urynkowić ich pensje i zlikwidować bezzasadne przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Re: Zdemoralizowani i deficytowi... efekt cudów G 26.07.05, 16:02 jeżeli się na czymś nie znasz to nie formułuj tak zdecydowanych sądów.Możesz podyskutować prywatnie4,e-mail wlodwoz@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 górnicy też się nie znają - na ekonomii 26.07.05, 16:04 a ich sądy są - zdecydowanie - bardzo zdecydowane. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Zdemoralizowani i deficytowi... efekt cudów G 26.07.05, 16:32 aż tak to temat mnie nie wciąga... nie idę jednak na argument, że bezrobocie na Śląsku wielkie i kopalnie idealnie się nadają do bycia kanałem wypłacania swoistych zasiłków... ani, że węgiel to nasze bezpieczeńswto i należy dalej topić pieniądze w kopalniach... jeszcze bezpieczniej będzie w ogóle go nie wydobywać. ilość przekrętów w spółkach węglowych i sieć powiązań związki zawodowe <-> rady nadzorcze, stworzyła wystarczająco skryminalizowaną strukturę (nie mam tu akurat na myśli protestujących dziś górników, ci są tylko zdemoralizowani, jednak dzięki nim kryminaliści mają bezpieczny parasol) by z tym wreszcie skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Re: Zdemoralizowani i deficytowi... efekt cudów G 26.07.05, 16:46 Szanowny read1,masz cieniutkie pojęcie o przedmiocie dyskusji.Masz na pewno moralne prawo do protestu.Bardzo dużo w tym kraju jest do naprawienia.My,jako tzw.normalni wyborcy,możemy mieć wpływ na rzeczywistość tylko poprzez głosowanie w wyborach.Popierajmy Lepperów,Tymińskich,,Kaczyńskich,Tusków itp.Nie spodziewajmy się w takich przypadkach cudów.To kombionatorzy polityczni a nie cudotwórcy. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Zdemoralizowani i deficytowi... efekt cudów G 26.07.05, 17:43 I to wystarcza. Nie można zgodzić się na wyspecjalizowany podział: prawo dla prawników, węgiel dla górników, a polityka dla polityków, a reszta gęba na kłódkę. Górnictwo w Polsce jest chore i nie trzeba do tego analiz McKinsey'a. Wymogi takich analiz, opini specjalistów itp. są łatwą przykrywką dla wielu przekrętów. Mówiąc, że górnicy są zdemoralizowanie nie wypowiadam się o ilości szybów wentylacyjnych w kopalni. Jako 'normalny wyborca' mogę jednak przypuszczać, że ktoś tu kradnie skoro w lubelskiem kopalnia Bogdanka (chyba) jest prywatna i nie jest deficytowa, a śląskie kopalnie pochłaniają kolejne dotacje i końca nie widać. Nie widać też żadnej chęci do prywatyzacji, widać za to chęć na pieniądze z budżetu... Każdy 'normalny wyborca' ma prawo do głosu w kwestiach za które przychodzi mu później płacić. I na razie może to robić przez głosowanie na tych 'kombinatorów' właśnie. Nic lepszego nie ma. Nazwanie wszystkich kombinatorami nie likwiduje gigantycznych różnic między nimi. Jedni wiedzą, że przekręty są i będą i że nie uzdrowią nagle całego świata, a inni sami są inspiracją w przekrętach dla swojego otoczenia. Partie składają się z ludzi dalekich od doskonałości i nikt sobie złudzeń nie robi. Różne są jednak motywacje. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Re: Zdemoralizowani i deficytowi... efekt cudów G 26.07.05, 19:03 Tu się zgadzam.Widzę że nie trzeba być górnikiem żeby się o tym wypowiadać.Jednak nasze prawo i pseudoargumentacja,że Żarnowiec to zagrożenie,powodują to, że wszyscy sąsiedzi mają elektrownie atomowe?najbardziej ekologiczna z możliwych,tylko my jesteśmy na poziomie modłów do światowita. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Zdemoralizowani i deficytowi... efekt cudów G 26.07.05, 21:39 Ja akurat jestem jak najbardziej za elektrowniami atomowymi. Niestety bełkoczące o ekologii partie i antyatomowa histeria źle wróżą dla jakiegokolwiek sensu na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: Zdemoralizowani i deficytowi... efekt cudów G 26.07.05, 21:45 Ja akurat jestem jak najbardziej za elektrowniami atomowymi. Niestety bełkoczące o ekologii partie i antyatomowa histeria źle wróżą dla jakiegokolwiek sensu w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
rambo1 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 16:09 Wszystkim którzy są za tym by górnicy pracowali do 65 roku życia proponuję żeby przyjechali do kopalń zobaczyć co to znaczy ciężka praca w górnictwie, wielu górników po tych 25 latach pracy ma ogromne problemy ze zdrowiem, pylice, urazy kręgosłupa, ojciec mojego znajomego ma zgniecione kilka kręgów. Po prostu mało który z tych ludzi dożyłyby tych 65 lat. Pozdrawiam z Katowic! Odpowiedz Link Zgłoś
mejus jesli cimoszka przedstawi projekt sejmowi okaże... 26.07.05, 16:13 się takim samym zerem jak miller i jemu podobni. Nie ważny kraj, ważne głosy górników!!! Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 16:25 Precz z SLD. Górnicy mają rację. --------- Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego... Odpowiedz Link Zgłoś
marwwa Wiecie teraz, jak to było w "Wujku"? Sprawa była 26.07.05, 16:32 większa, górnicy bardziej "naprani", i bardziej wypoczęci... Ten, kto tych zadymiarzy z dynamitem i styliskami od kilofów (kto za to płaci, podobnie jak za setki autokarów?) wpuścił do miasta, chce zrobić obecnym władzom drugiego "Wujka". Nie wiecie przypadkiem, kto? Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ZAMKNIJ PASZCZE LEWACKI...OSZOLOMIE 26.07.05, 16:42 marwwa napisał: > większa, górnicy bardziej "naprani", i bardziej wypoczęci... > Ten, kto tych zadymiarzy z dynamitem i styliskami od kilofów (kto za to płaci, > podobnie jak za setki autokarów?) wpuścił do miasta, chce zrobić obecnym > władzom drugiego "Wujka". Nie wiecie przypadkiem, kto? ...w demokracji normalnym zajawiskiem sa protesty...demokracja niejako powstala z protestow i strajkow... Odpowiedz Link Zgłoś