wj_2000 25.12.05, 12:50 Wrażenie mam bezradności Papieża. Chyba im bardziej wykształcony Papież, tym bardziej bezradny z tymi narzędziami, jakich dostarcza wiara katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
usenetposts Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lęka... 25.12.05, 12:52 I niech ten Syn Bozy, urodzony w Betlehemie, zawsze ma pierwsze miejsce w naszych serc, i w zyciu kosciola i panstwa, mimo ze nie bylo miejsce na niego w gospodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyklerykal CO W TYM TAKIEGO WAZNEGO? 26.12.05, 15:51 Czasami mam wrażenie, że każdy gest papieża staje się jakimś światowym symbolem, jakby sam BÓG przemawiał! Ludzie! Weźcie wreszcie Biblię do ręki i poczytajcie, to będziecie wiedzieć o jakiej organizacji mówi Apokalipsa! I nie dajcie sobą tak kierować. CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: CO W TYM TAKIEGO WAZNEGO? 28.12.05, 09:01 www.mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_46.htm Odpowiedz Link Zgłoś
me-e OTWORZCIE SWE SERCA I UMYSLY... 25.12.05, 12:56 ...przestancie byc betonami...kasujacymi co chwile...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Re: OTWORZCIE SWE SERCA I UMYSLY... 25.12.05, 13:45 Lepiej być betonem niż moherem. < Polska - wielka moherowa tarcza antyrakietowa > Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: OTWORZCIE SWE SERCA I UMYSLY... 25.12.05, 13:47 kain_brat_abla napisała: > Lepiej być betonem niż moherem. > < Polska - wielka moherowa tarcza antyrakietowa > ...wy bolszewicy i ich klony...myslicie ciagle jak stalin, ze macie monopol prawdy wywalczony waszymi zbrodniami...a czasy sie zmieniaja na waszych oczach...spojz na pl sw. piotra ...spojz na polske...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: OTWORZCIE SWE SERCA I UMYSLY... 25.12.05, 14:07 me-e napisał: > kain_brat_abla napisała: > > > Lepiej być betonem niż moherem. > > < Polska - wielka moherowa tarcza antyrakietowa > > > > > ...wy bolszewicy i ich klony...myslicie ciagle jak stalin, ze macie monopol > prawdy wywalczony waszymi zbrodniami...a czasy sie zmieniaja na waszych > oczach...spojz na pl sw. piotra ...spojz na polske...-))) Ojciec Rydzyk i Radio Maryja, to jescze nie Kosciol. O. Rydzyk mowi w taki sposob: "my ich kochamy, no ale wiecie, oni, to znaczy, to sa polskojezyczne media, no wiecie, z pewnego narodu". Arcybiskup Dziwisz mowil tak: "Ojcu Swietemu zawsze bliski byl Narod Wybrany". Mowil tez: "ten dzien 11 listopada zobowiazuje nas, Nrod Polski, do milosci i szacunku dla innych narodow". Chrystus powiedzial: "Niech mowa wasza bedzie prosta: tak - tak, nie - nie. A co ndto, od Zlego jest" Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: OTWORZCIE SWE SERCA I UMYSLY... 25.12.05, 14:53 pantanal napisał: > me-e napisał: > > > kain_brat_abla napisała: > > > > > Lepiej być betonem niż moherem. > > > < Polska - wielka moherowa tarcza antyrakietowa > > > > > > > > > ...wy bolszewicy i ich klony...myslicie ciagle jak stalin, ze macie monop > ol > > prawdy wywalczony waszymi zbrodniami...a czasy sie zmieniaja na waszych > > oczach...spojz na pl sw. piotra ...spojz na polske...-))) > > > Ojciec Rydzyk i Radio Maryja, to jescze nie Kosciol. > O. Rydzyk mowi w taki sposob: "my ich kochamy, no ale wiecie, oni, to znaczy, t > o > sa polskojezyczne media, no wiecie, z pewnego narodu". > Arcybiskup Dziwisz mowil tak: "Ojcu Swietemu zawsze bliski byl Narod Wybrany". > Mowil tez: "ten dzien 11 listopada zobowiazuje nas, Nrod Polski, do milosci i > szacunku dla innych narodow". > Chrystus powiedzial: "Niech mowa wasza bedzie prosta: tak - tak, nie - nie. A c > o > ndto, od Zlego jest" ...zazucanie ciagle rm antysemityzmu staje sie juz nudne...wejdz na fora i zobacz co sie pisze o katolikach...ale nie o to mee, chodzi...tu chodzi o demokracje...jezeli nie ma wiary...a demokracja dopuszcza wiele w ramach obowiazujacego prawa...wiec niejako zgadzam sie z toba...niech biale bedzie biale a czarne czarne...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: Benedykt XVI... 25.12.05, 13:06 wj_2000 napisał: > Wrażenie mam bezradności Papieża. Chyba im bardziej wykształcony Papież, tym > bardziej bezradny z tymi narzędziami, jakich dostarcza wiara katolicka. ...text maladca z redakcji ...gazety...nic tylko czekac na ...nowy dzien...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dziecina.betlejemska [...] 25.12.05, 17:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekp1 Re: Kto sie lęka dzieciny? 25.12.05, 18:42 dziecino betlejemska ty napewno nie lękasz się niczego, ty nawet nie wiesz co to jest prawda,ciebie zrzera nienawiść która przycmiła ci jasność myślenia i to ty powinieneś lękać się dzieciny, a najlepiej skorzystaj z porad dobrego psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto sie lęka dzieciny? 25.12.05, 20:30 tomekp1 napisał: > dziecino betlejemska ty napewno nie lękasz się niczego, ty nawet nie wiesz co > to jest prawda,ciebie zrzera nienawiść która przycmiła ci jasność myślenia i to > ty powinieneś lękać się dzieciny, a najlepiej skorzystaj z porad dobrego psycho > loga. > powtarzasz... słowo w słowo za ojczulkiem rydzykiem... Odpowiedz Link Zgłoś
coster CO ZA GLUPOTY ZNOW, CZLOWIEK W KOSCIELE = ZERO 26.12.05, 20:16 "Papież podkreślił, że sam człowiek, mając za oręż tylko własny rozum, nie jest w stanie im sprostać." Wlasnie CZLOWIEK ROZUMNY, czyli nauka proboje i skutecznie rozwiazuje problemy, poczynajac od chorob, i konczac na zrozumieniu i pokojowym rozwiazaniu konfliktow. I to Nauka daje szans na zbawienie ludzkosci, a nie tak zwana "nauka Kosciola". Czytaj Lema w jego artykule: Matka Boska się nie zjawi wiadomosci.wp.pl/kat,38214,wid,8128141,prasaWiadomosc.html?ticaid=1ca5 Odpowiedz Link Zgłoś
mmos Homo Sapiens 26.12.05, 23:39 Ten sam człowiek rozumny w ostatnim wieku zafundował nam 2 masowe rzezie światowe, nie licząc tych nie nazwanych światowymi. Ten sam człowiek dopuszcza obecnie do głodu w poważnej części świata i zrzucił bomby atomowe. Ten sam człowiek rozumny wyprodukował dziesiątki tysięcy tych bomb szachująć się przez 50 lat totalnym zniszczeniem i ryzkując rozpętanie piekła przez jakiś głupi przypadek zidentyfikowany jako atak strony przeciwnej. Ten sam człowiek rozumny potrafi zabijać się o kobiętę lub dzieło sztuki i uznawał przez 50 lat reklamę papierosów, za przejaw wolności. Dla odmiany proponuję książkę "Kozioł Ofiarny" Girarda. Troszkę to inteligentniejsze od naszego podsarzałego wieszcza, który trochę z przewidywaniami przyszłości się rozjechał i więcej mówi o człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
coster Bomby zrzucil ponoc chrzescianski kraj USA 27.12.05, 02:05 Co do tego maja naukowcy? Pierwsza i druga wojna swiatowa byla toczona pomiedzy krajami chrzescianskimi! Co doprowadzilo do zaglady dziesiatki milionow! I to wlasnie naukowcy, co przewidzieli wynik ewentualnej wojny jadrowej, co doprowadzilo do zrozumienia co to jest przez ludzkosc. Kosciol zabijal w iminiu Boga (inkwizycja i poshody krzyzowe). Zabija i dzis, sprzyjajac rozpowrzechnieniu AIDS zabraniajac kontracepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Nie dziecięcia się lękam . . . 25.12.05, 13:38 ... ale jego wyznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: Nie dziecięcia się lękam . . . 25.12.05, 13:41 kain_brat_abla napisała: > ... ale jego wyznawców. ...chyba za to...ze szli na smierc...walczac o twe wolne slowa dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Nie dziecięcia się lękam . . . 25.12.05, 16:45 me-e napisał: > kain_brat_abla napisała: > > > ... ale jego wyznawców. > > ...chyba za to...ze szli na smierc...walczac o twe wolne slowa dzisiaj... Uff!!! jakie mocne.... Ups!.. jakie głupie... Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: Nie dziecięcia się lękam . . . 26.12.05, 12:19 fakt = nie najmadrzejsze Odpowiedz Link Zgłoś
coster CHRYSTUS BEZ SWIATLA ROZUMU NIE WYSTARCZY 26.12.05, 20:27 To pewnie chcial powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
coster Przyklad: tzunami w zeszlym roku: mala dziewczynka 26.12.05, 21:11 Mala dziewczynka uratowala setki osob, bo wiedziala, ze "odejscie moza" jest oznaka tzunami. WIEDZA TO JEST KLUCZ DO ZYCIA, nie wiara. Bo wiara jest latwiejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Przyklad: tzunami w zeszlym roku: mala dziewc 26.12.05, 23:40 coster napisał: > Mala dziewczynka uratowala setki osob, bo wiedziala, ze "odejscie moza" jest > oznaka tzunami. > > WIEDZA TO JEST KLUCZ DO ZYCIA, nie wiara. Bo wiara jest latwiejsza? ja mysle, ze w zyciu potrzebna jest i wiedza, i wiara. Wiedza Odpowiedz Link Zgłoś
coster Nawet psy ratuja bliskich: nazywa sie altruizm 27.12.05, 01:55 Czy tam mrowki. Tylko ze bez wiedzy nie potrafia robic to co czlowiek rozumny. Poza tym inne religie tez dobrze sobie radza z ratowaniem i innymi ludzkimi zachowaniami. Wiara to jest jedno, a Kosciol - to co zupelnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nawet psy ratuja bliskich: nazywa sie altruiz 07.01.06, 10:27 A wiara w Kościół? Odpowiedz Link Zgłoś
me-e WESOLYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA... 25.12.05, 15:01 ...wszystkim polakom na calym ziemskim globie...a w szczegolnosci w polsce...))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: WESOLYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA... 25.12.05, 16:46 me-e napisał: > ...wszystkim polakom na calym ziemskim globie...a w szczegolnosci w polsce...)) > ) ileż w tym.... kretyńskiego patosu... aż: Ups!! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: WESOLYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA... 25.12.05, 18:09 sclavus napisał: > me-e napisał: > > > ...wszystkim polakom na calym ziemskim globie...a w szczegolnosci w > polsce...)) > > ) > > ileż w tym.... kretyńskiego patosu... aż: Ups!! ...faktycznie kapusto...wy tylko bluzgac umiecie ...gniewac sie i dasac...i kpoac dolki pod bliznim tuszujac wlasne malosci...pozatym wez pod uwage ,ze mee...zyczenia byly adresowane do polakow...a nie do polactwa jak mawia ziemkiewicz...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: WESOLYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA... 25.12.05, 18:38 me-e napisał: > sclavus napisał: > > > me-e napisał: > > > > > ...wszystkim polakom na calym ziemskim globie...a w szczegolnosci w > > > polsce...)) > > > ) > > > > ileż w tym.... kretyńskiego patosu... aż: Ups!! > > > ...faktycznie kapusto...wy tylko bluzgac umiecie ...gniewac sie i dasac...i > kpoac dolki pod bliznim tuszujac wlasne malosci...pozatym wez pod uwage ,ze > mee...zyczenia byly adresowane do polakow...a nie do polactwa jak mawia > ziemkiewicz...-))) nic więcej, jak tylko powtórka: ileż w tym... kretyńskiego patosu... aż: Ups!!! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e [...] 25.12.05, 18:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekp1 Re: WESOLYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA... 25.12.05, 18:49 sclavus - ma bałagan w głowie,więc nie myśli mądrze - zdarza się Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: WESOLYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA... 25.12.05, 18:53 tomekp1 napisał: > sclavus - ma bałagan w głowie,więc nie myśli mądrze - zdarza się ...balagan...balagan mozna posprzatac...a to jest nienawisc wyssana z mlekiem matki...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: WESOLYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA... 25.12.05, 20:12 tomekp1 napisał: > sclavus - ma bałagan w głowie,więc nie myśli mądrze - zdarza się Jaki ty uprzejmy jesteś... nie wiem czym sobie zasłużyłem na taka uprzejmośc i tyle wyrozumienia??? Z przykrością, ale stanowczo muszę ci zaprzeczyć: tam jest doskonale wszystko poukładane... i to bez "niczyjej" pomocy.... Zakładam, ze ty również masz wszystko doskonale poukładane... inaczej... wielebny napewno ma niemały wkład w to "ułożenie".... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus do tomka 25.12.05, 20:16 oto słowo me-e... niemalże słowo boże... a jużci, że świąteczne.... ...faktycznie kapusto...wy tylko bluzgac umiecie ...gniewac sie i dasac...i kpoac dolki pod bliznim tuszujac wlasne malosci...pozatym wez pod uwage ,ze mee...zyczenia byly adresowane do polakow...a nie do polactwa jak mawia ziemkiewicz...-))) w tej sytuacji, można mnie mieć za anioła... choć wcale sobie tego nie życzę... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: do tomka 25.12.05, 20:29 ...sclavus napisał: > oto słowo me-e... niemalże słowo boże... a jużci, że świąteczne.... > ...faktycznie kapusto...wy tylko bluzgac umiecie ...gniewac sie i dasac...i > kpoac dolki pod bliznim tuszujac wlasne malosci...pozatym wez pod uwage ,ze > mee...zyczenia byly adresowane do polakow...a nie do polactwa jak mawia > ziemkiewicz...-))) > > w tej sytuacji, można mnie mieć za anioła... choć wcale sobie tego nie życzę... ...kazda kapusta mysli ,ze aniol ...to cos na wzor kiczu z jeleniami w plenerze...i mee...prosze sobie swej lewackiej geby nie wycierac...bo mee...tu nie robi za trzecia osobe...zrozumieliscie...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: do sclavus... 25.12.05, 20:47 ...w co wierzysz...a raczej jaka wiare wyznajesz...to ze jestes lewako- liberalem to juz wiem...ja mysle o sclavus korzeniach...i co robisz na forum o papiezy i nie twoim swiecie...jakie swieta uznajesz...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: do sclavus... 25.12.05, 21:26 me-e napisał: > ...w co wierzysz...a raczej jaka wiare wyznajesz...to ze jestes lewako- > liberalem to juz wiem...ja mysle o sclavus korzeniach...i co robisz na forum o > papiezy i nie twoim swiecie...jakie swieta uznajesz...-))) pomyliłeś(aś) się w pierwszy wypoceniu, to i gó.. cię obchodzi to drugie.... ważne jest, że ty masz "swoją" wiarę, która nawołuje do miłości i miłosierdzia... tak dla pucu tylko... jak widać... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: do sclavus... 25.12.05, 21:30 sclavus napisał: > me-e napisał: > > > ...w co wierzysz...a raczej jaka wiare wyznajesz...to ze jestes lewako- > > liberalem to juz wiem...ja mysle o sclavus korzeniach...i co robisz na fo > rum > o > > papiezy i nie twoim swiecie...jakie swieta uznajesz...-))) > > pomyliłeś(aś) się w pierwszy wypoceniu, to i gó.. cię obchodzi to drugie.... > ważne jest, że ty masz "swoją" wiarę, która nawołuje do miłości i > miłosierdzia... tak dla pucu tylko... jak widać... :-( ...co za etykieta...mee...cie milowac...a ty w mee...pluc...ale kali z ciebie...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: do tomka 25.12.05, 21:23 ... i teraz już ci jest o wiele lepiej... me-e.. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: do tomka 25.12.05, 21:28 sclavus napisał: > ... i teraz już ci jest o wiele lepiej... me-e.. ...pomysl...co by tu bylo...normalne sabbat pogan...i zmij...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
greader Re: A co powiecie na to?... 08.01.06, 16:33 przede wszystkim nie nalezy oceniać żadnej instytucji, w tym Kościoła, tylko przez pryzmat zlych reprezentantów takiej instytucji. zgadzam się, że Kościół popełnił wiele błedów i nawet dzisiaj sa tacy jego członkowie, którzy przekręcają słowa Ewangeli. Ale jak wczesniej napisałem, są tez i tacy księża, siostry zakonne, zakonnicy- wielu znam osobiście- którzy całym swoim życiem służą drugiemu człowiekowi--zakładają i pracują w domach dziecka, szpitalach, organizują pomoc dla najuboższych w danej okolicy,i nie narzucaja sie ze swoimi pogladami ale głoszą je spokojnie z poszanowaniem innych swoim życiem. Odnośnie tego że Kościól sprzyja rozprzestrzenianiu się AIDS zabraniając stosowania antykoncepcji, to chciałby powiedziec, ze 1. antykoncepcja nie zatrzyma fali AIDS 2. jezeli ktoś kieruje sie rozumem, a przeciez podkreślamy Rozumność człowieka i jej role w budowaniu porzadku na świecie, to nie uprawia seksu z kim popadnie, tylko uważnie dobiera sobie partnera/partnerkę, i jest mu wierna, a zawsze przed tym pierwszym razem z danym partnerem, mozna zrobić sobie test za obecność HIV, lepsze to niz milczec i zarazic partnera/partnerke. Wierność zdrowemu partnerowi jest najlepszym gwarantem na uniknięcie zarażenia się Aids na "drodze seksualnej". Owszem w społeczeństwie o wysokim ryzyku zarażenia się AIDs, jeżeli ktos uprawia seks z kimkolwiek bedzie miał ochotę, to lepiej jest stosowac prezerwatywy, chociaz, jak napisałem one nie powqstrzymają tej epidemi, ALE NJLEPIEJ jst mieć w takim społeczeństwie stałego, przebadanego partnera/-rkę i byc mu wiernym/-rną, a wieć Kościół doradza to co najlepsze. Zamiast rozpowszechnienia prezeratyw, nalezy zajać sie uświadamianiem ludzi o skutkach zarażenia, nalezy im mówić że HIV moze zniszvczyć im życie, a prezerwatywa może uchronic ich jedynie tymczasowon ale nie jest gwarantem na zdrowie. poza tym wysmiewana przez wielu czystosc przedmałzenska, jest godna własnie człowieka rozumnego, który jest wstanie panowac nad swoimi popedami i trzezwo ocenia zagrozenia. Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 15:34 Do wj2000: Wiara katolicka nie dostarcza żadnych narzędzi prócz słowa. Słowo to można głosić tak, że jest niezrozumiałe i nie dociera do ludzi, a można głosić tak jak to robi Benedykt: adresować do ludzi wrazliwych i z jakim takim wykształceniem. Czy to dobrze, czy źle - nie wiem. Wiem, że mnie - ateistkę - złowił już jakis czas temu Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 15:51 laclos napisała: > Do wj2000: > Wiara katolicka nie dostarcza żadnych narzędzi prócz słowa. Słowo to można > głosić tak, że jest niezrozumiałe i nie dociera do ludzi, a można głosić tak ja > k > to robi Benedykt: adresować do ludzi wrazliwych i z jakim takim wykształceniem. > Czy to dobrze, czy źle - nie wiem. Wiem, że mnie - ateistkę - złowił już jakis > czas temu ...przepraszam...-))) ...wyksztalcenie to tylko proste lub barzdziej skaplikowane formolki wyuczone...zeby zrozumiec slowo o ktorym tu prawisz...trzeba sie niejako otworzyc...otworzyc serce i glowe...w ktorych oczywiscie wyksztalcenie moze byc pomocne chociaz niekoniecznie...czego przykladow mamy wiele...nadmieniam ,ze czytania ksiag madrosci obiawionej ...nie zaliczam do wyksztalcenia...bo ,zeby je zrozumiec...nie trzeba wyksztalcenia ani tym bardziej chciejstwa...bo zrozumienie jest dane bez jakichkolwiek staran czlowieka w tym kierunku...wystarczy spojzec na obiawienia ...komu zostay ukazane...wystarczy spojzec na jasna gore ...i te kule pozostawione...jako pamiatki cudow...pzdr...))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 16:50 laclos napisała: > Do wj2000: > Wiara katolicka nie dostarcza żadnych narzędzi prócz słowa. Słowo to można > głosić tak, że jest niezrozumiałe i nie dociera do ludzi, a można głosić tak ja > k > to robi Benedykt: adresować do ludzi wrazliwych i z jakim takim wykształceniem. > Czy to dobrze, czy źle - nie wiem. Wiem, że mnie - ateistkę - złowił już jakis > czas temu W takim bżdź razie, twój nick jest zafałszowany... albo nie wiesz kim był Laclos.... a może tylko nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo słowa kościoła są fałszywe... ąz do zmanipulowania tych milionów wiernych.... Nie na darmo nazywa się ich owieczkami... zbłąkanymi, jakże bardzo.... Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 18:07 Wiem, kim był Laclos, a jego "Niebezpieczne związki" należą do moich ulubionych książek. Wogole lubię libertyńską literature francuską, co nie znaczy, że jestem libertynką. Ale ty tego nie rozumiesz, jak i nie rozumiesz przesłania religijnego. W czym jest zafałszowane? Myślisz zapewne o ludziach, którzy je głoszą. Ci nie zawsze zasługują na szacunek - fakt. Ale to przesłanie jest transcendentne, nie ma nic wspólnego z ludźmi, ktorzy je przekazują, i to jest piekne Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 18:42 laclos napisała: > Wiem, kim był Laclos, a jego "Niebezpieczne związki" należą do moich ulubionych > książek. Wogole lubię libertyńską literature francuską, co nie znaczy, że jeste > m > libertynką. Ale ty tego nie rozumiesz, jak i nie rozumiesz przesłania > religijnego. W czym jest zafałszowane? Myślisz zapewne o ludziach, którzy je > głoszą. Ci nie zawsze zasługują na szacunek - fakt. Ale to przesłanie jest > transcendentne, nie ma nic wspólnego z ludźmi, ktorzy je przekazują, i to jest > piekne przeczytaj sobie mój post z 17:00, może ci coś powie... ja nie tylko Laclosa lubię... Diderota też... i jeszcze innych... Twierdzenie, że ja "tego" nie rozumiem, jest bezzasadne... Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 [...] 26.12.05, 02:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
otawszczyk Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 16:03 Ojcze Swiety, Ja sie nie lekam Dzieciecia z Betlejem. Ja sie boje Jego personelu naziemnego i tych, ktorym z ust nie schodzi imie Jego. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 26.12.05, 10:01 "Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi, Mną gardzi; lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał. (Łk 10:13-16)" Odpowiedz Link Zgłoś
coster Mienie na ustach Jego Imienia, to jak imunitet 26.12.05, 20:22 imunitet przeciwko kazdej zdrowej idee Odpowiedz Link Zgłoś
me-e LUDZIE ...LISTY PISZA...zgodnie z polska tradycja 25.12.05, 16:26 ...www.opoka.org.pl/varia/bn/ ...w tym miejscu chcialem podziekowac pani...senkowicz...za przyslanie mee... z florydy domku z piernika...dziekuje...weslolych swiat...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 17:00 Rzeczywiście... nie ma co się lękać, tej dzieciny... A gdyby tak jeszcze wyprostować jej kręgosłup, to stałaby się bliższa człowieka i ... człowieczeństwa.... Jezus, to nie Jezus, tylko Joshua... spytajćie dlaczego kościołowi bliższe jest jego imię w tłumaczeniu greckim niż oryginalne, w żydowskim.... Jezus nie urodził się 24/12... i nie w roku pierwszym... urodził się 3 do 7 lat przed n.e. Święta bożenarodzeniowe są zawłaszczonym przez kościół świętem "pogańskim".... Tylko kto o tym wie spośród słuchających "słów padających z ambony" ???? Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 18:55 Mówimy odmiennymi jezykami. Twój racjonalizm o oświeceniowych korzeniach nie pozwala ci dostrzec "krolestwa nie z tego świata". Jakie to ma znaczenie, jak naprawdę nazywał się Jezus i kiedy sie urodził? Przecież nawet 24 grudnia nie obchodzimy "rocznicy" jego urodzin, tylko mówimy, że "ponownie przyszedł na świat". To wiara w odnowę moralną, to postulat odnowy moralnej, oczywiście, że przejęty po dawnych kulturach, które instynktownie też oczekiwały "nowego". I o to chodzi - o to wspólne wszystkim kulturom pragnienie dążenia do nowego, dobrego, stałego, czyli absolutu. Chrzescijaństwo znalazło dobry sposób, aby się w to wpisać - postawiło w centrum uwagi związanego z Bogiem człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 20:21 laclos napisała: > Mówimy odmiennymi jezykami. Twój racjonalizm o oświeceniowych korzeniach nie > pozwala ci dostrzec "krolestwa nie z tego świata". Jakie to ma znaczenie, jak > naprawdę nazywał się Jezus i kiedy sie urodził? Przecież nawet 24 grudnia nie > obchodzimy "rocznicy" jego urodzin, tylko mówimy, że "ponownie przyszedł na > świat". To wiara w odnowę moralną, to postulat odnowy moralnej, oczywiście, że > przejęty po dawnych kulturach, które instynktownie też oczekiwały "nowego". I o > to chodzi - o to wspólne wszystkim kulturom pragnienie dążenia do nowego, > dobrego, stałego, czyli absolutu. Chrzescijaństwo znalazło dobry sposób, aby si > ę > w to wpisać - postawiło w centrum uwagi związanego z Bogiem człowieka. nie kompromituj się!!! te święta, to boże narodzenie, że niby jezus się urodził 25/12.... to jego "ponowne narodzenie", to zmartwychwstanie... a to przypada na wiosnę... Odpowiedz Link Zgłoś
tomekp1 Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 19:06 sclavus -każdy o tym wie że nie znana jest dokladna data narodzin Jezusa, a 24 grudnia obchodzimy pamiątkę jego narodzin,/któregoś dnia w roku należałoby to uczcić czy nie ?. A co za różnica jak przetłumaczymy imię Boga-Człowieka,którego narodzin nikt już nie kwestionuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 20:27 tomekp1 napisał: > sclavus -każdy o tym wie że nie znana jest dokladna data narodzin Jezusa, > a 24 grudnia obchodzimy pamiątkę jego narodzin,/któregoś dnia w roku należałob > y > to uczcić czy nie ?. > A co za różnica jak przetłumaczymy imię Boga-Człowieka,którego narodzin nikt > już nie kwestionuje. > wypowiadaj się w swoim imieniu... "nikt" nie jest tu na miejscu... bardziej prawdopodobne jest stwierdzenie, że nikt racjonalnie myślący, nie wierzy w boga....choć ja osobiście byłbym bardziej dosadny... jeśli zas o jezusa chodzi, to owszem, jest to postać historyczna, obciążona bajdami a następnie zmanipulowana przez kościół.... i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 26.12.05, 10:03 Obrażasz moje i nie tylko moje uczucia religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus [...] 26.12.05, 11:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
freelancer1 nie dzieciątka się lękam... 25.12.05, 18:47 ...jeno tych pastuchów, co się żłóbka uczepili Odpowiedz Link Zgłoś
crash212 Re: nie dzieciątka się lękam... 25.12.05, 18:57 Lekam sie tylko Swietowita, Boga naszego prawdziwego. Niech sie zmiluje nad nami za modly do tych judo-chrzescijanskich bozkow. Trzcijcie Bracia tego prawdziwego - opamietajcie sie! Juz czas aby nasza prawdziwa wiara przodkow wrocila do domow i serc naszych. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e NAWET ZWIERZETA PZRMOWILY... 25.12.05, 19:00 ...ludzkim glosem...a lewactwo ciagle ...sssyczy...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: NAWET ZWIERZETA PZRMOWILY... 25.12.05, 20:29 me-e napisał: > ...ludzkim glosem...a lewactwo ciagle ...sssyczy...-))) i stąd tyle twoich postów???? aczkolwiek nijak się one mają do "ludzkiego głosu".... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: NAWET ZWIERZETA PZRMOWILY... 25.12.05, 20:31 sclavus napisał: > me-e napisał: > > > ...ludzkim glosem...a lewactwo ciagle ...sssyczy...-))) > > i stąd tyle twoich postów???? aczkolwiek nijak się one mają do "ludzkiego > głosu".... ...ale belkot...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
budowlanka9 MY DZIECIĘCIA SIĘ NIE LĘKAMY, WAS SIĘ LĘKAMY !!! 25.12.05, 19:42 My Dziecięcia się nie lękamy, was się lękamy czarni okupanci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mobileinmobili nareszcie Papiez XXI 25.12.05, 20:41 ktory wie czego chce i kiruje odpowiednio Kosciolem. Poprzednicy byli slabymi ludzmi, popierajacymi nie zawsze katolickie organizacje. rydzyk i janowski sa produkte okresu ktory minol, antychrystow, ktorzy bardziej interesuja sie majatkami ziemskimi, radiem i telewizja. Kler polski jest najwiekszym obszarnikiem ziemskim w Polsce, kasuje za to pieniadze z Unii, jako ziemie rolnicze, chociaz w w Unii pojecie Boga nie istnieje. Tos ei nazywa obluda katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś
vvoitek Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 25.12.05, 21:02 jak na mój gust, gazeta staje się "plus catholique que le pape". nieładnie, nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e MANIPULACJE ...czerwono-rozowo to widze...-))) 25.12.05, 21:07 ...( papiez)Apelował o to, by ludzkość nie wahała się wpuścić narodzonego Zbawiciela do swych domów, miast, narodów i każdego zakątka ziemi. Prawdą jest - dodał - że w ciągu niedawno zakończonego tysiąclecia, szczególnie zaś w ostatnich stuleciach, dokonano wielkiego postępu w dziedzinie techniki i nauki... ...jednak osiagnieciami nauki techniki ...nie zastapi sie pustki...pustki duszy wspolczesnego czlowieka...a przeciez dusza jest najwazniejsza...to tak jak zdrowie dla ciala...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: MANIPULACJE ...czerwono-rozowo to widze...-)) 25.12.05, 21:30 me-e napisał: > ...( papiez)Apelował o to, by ludzkość nie wahała się wpuścić narodzonego > Zbawiciela do swych domów, miast, narodów i każdego zakątka ziemi. Prawdą jest > - > dodał - że w ciągu niedawno zakończonego tysiąclecia, szczególnie zaś w > ostatnich stuleciach, dokonano wielkiego postępu w dziedzinie techniki i > nauki... > > > ...jednak osiagnieciami nauki techniki ...nie zastapi sie pustki...pustki duszy > > wspolczesnego czlowieka...a przeciez dusza jest najwazniejsza...to tak jak > zdrowie dla ciala...-))) > to odpuść wreszcie tej klawiaturze i idź do kościólka wpuszczać dzieciątko.... zdrowiej ci będzie... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: MANIPULACJE ...czerwono-rozowo to widze...-)) 25.12.05, 21:33 sclavus napisał: > me-e napisał: > > > ...( papiez)Apelował o to, by ludzkość nie wahała się wpuścić narodzonego > > > Zbawiciela do swych domów, miast, narodów i każdego zakątka ziemi. Prawdą > > jest > > - > > dodał - że w ciągu niedawno zakończonego tysiąclecia, szczególnie zaś w > > ostatnich stuleciach, dokonano wielkiego postępu w dziedzinie techniki i > > nauki... > > > > > > ...jednak osiagnieciami nauki techniki ...nie zastapi sie pustki...pustki > > duszy > > > > wspolczesnego czlowieka...a przeciez dusza jest najwazniejsza...to tak ja > k > > zdrowie dla ciala...-))) > > > > to odpuść wreszcie tej klawiaturze i idź do kościólka wpuszczać dzieciątko.... > zdrowiej ci będzie... :-( ...co chcesz pozucac kamieniami...-))) ...pozatym nie ma takiego miejsca w mee... okolicy w ktorym dzisiaj nie bylem...a zreszta bylem tez dalej...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: MANIPULACJE ...czerwono-rozowo to widze...-)) 25.12.05, 21:46 ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
piokuz Re: Benedykt XVI: ''Człowieku współczesny, nie lę 26.12.05, 00:01 Nie jestem zwolennikiem PIS'u - ale Wasze "życzenia" ciepła jak w beciku trochę mnie ruszyły. Wasz wierny czytelnik- aż do dziś. P.S. Całe życie bezpartyjny i marzący o wolnej Polsce. Gazeto W!!! Z tym becikiem przesadziłaś - zbyt WIELKI sarkazm w stosunku do ... - no właśnie do kogo ? Odnoszę wrażenie, że do Polaków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dogen45 Nie dość, że sierota boża nie wie co czyta 26.12.05, 02:07 bo mu fonetycznego gotowca podkładają. Mógłby w 200 językach sie wyrobić. To jeszcze pali głupa udając, że nie wie o co chodzi. Nie dzieciątka się boimy tylko mafijnej zachłanności kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 Re: Nie dość, że sierota boża nie wie co czyta 26.12.05, 07:59 zgadzam się całkowicie. Skoro jego duchowni się nie boją ,to dlaczego, ja, przestrzegajacy zasad wpółżycia społecznego i porządku prawnego, mam się lękać ? Odpowiedz Link Zgłoś
campbell Re: Nie dość, że sierota boża nie wie co czyta 26.12.05, 09:14 Ludzie, co wy tak bierzecie wszystko dosłownie. Nikt mnie nie upowaznił do tłumaczenia słów papieskich mimo to spróbuję: Człowieku współczesny, to symboliczne swięto oznacza dla naszej wiary, że jest okazja, aby tę wiarę przyjąć, a z nią wszystkie jej pryncypia, jak skupienie na sprawach wyższych niż kasa i ciupcianie Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: Nie dość, że sierota boża nie wie co czyta 26.12.05, 10:41 szkoda ,ze słowa tych wystrojonych w złote szaty pajaców nie idą w czyny. Modlą się i modlą i nic z tego nie ma. Cieszymy się ,ze dobra bozia w tym roku na wigilie nam Tsunami nie zafundowała. Odpowiedz Link Zgłoś
lion84 Nowa głowa stoliocy apostolskiej... 26.12.05, 12:33 Cały świat już dawno Jana Pawła II okrzknoł świętym. Oto jego następca. Jan Paweł II zawsze powtarzał, że kościół wymaga nieustających i dogłębnych reform i za to między innymi bardzo go szanowałem. Nasz drogi Benedykt - obecny papież uszczypliwie zwany gremlinem jak dotąd jedynie papuguje zwyczaje swego poprzednika. Wielka szkoda... miałem nadzieje, że ktoś pociągnie dalej sposób myślenia który starał sie Jan Paweł II zapoczątkować w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
campbell Re: Nowa głowa stoliocy apostolskiej... 26.12.05, 13:42 Jan Paweł mówił zwykle to, co mu przedtem podyktował kardynał Ratzinger, więc ulegasz złudzeniu, że jako papież "naśladuje" poprzednika. On po prostu kontynuuje swoją linię. A ta linia, jak dotąd, - to umacnianie koscioła w tym, co stanowi jego substancję. Kosciół to nie marketing, żeby dostosowywac sie do wymogów rynku. Kto chce - ten wierzy. Kto nie chce - niech idzie, gdzie chce. I za to cenię Benedykta XVI. A do tego ma ujmujący sposób bycia, od czego odwykliśmy przez ostatnie lata Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re: Nowa głowa stoliocy apostolskiej... 26.12.05, 13:46 jak to odwykliśmy? Nie widziałam aby nasz Papież był zarozumiały, Jego Osobowość i sposób działania były właśnie bardzo ujmujące i skromne . Odpowiedz Link Zgłoś
elizariusz Jednak im bardziej wykształcony tyn prawdziwszy 26.12.05, 13:52 Wyrażnie mówi kogo sie nie lękać, milczy natomiast o tych kogo się nie lubi. np. pazerny kler;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
campbell Re: Nowa głowa stoliocy apostolskiej... 26.12.05, 13:52 Nie miałem nic złego na myśli. Jedynie, że Jan Paweł był bardzo naturalny, żeby nie powiedzieć siermiężny. Benedykt ma całkiem świecki, akademicki sposób bycia i mówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
coster Z Kosciolem jak z Sowietami, sam sie rozpadnie 27.12.05, 03:46 Jak nie wydusi sie nowych idei na skale Martina Luthera... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e HAPPY CHANUKA... 26.12.05, 14:01 ...Mam nadzieję, że zjecie wszystkie pączki i placki. Macie pozwolenie, by je jeść, ale zalecam, abyście nie przesadzili... Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: HAPPY CHANUKA... 26.12.05, 15:26 Did you mean Chanukah? The victory of light over darkness. Happy Chanukah! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: HAPPY CHANUKA... 26.12.05, 15:47 mysz_polna5 napisała: > > > Did you mean Chanukah? > The victory of light over darkness. Happy Chanukah! ...polacy nie gesi i swoj jezyk maja...wiec nie spierajmy sie o pisownie...a swietujmy rzaem z naszymi bracmi...CHUNAKA...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Sclavusie! 26.12.05, 14:07 Szanuję Twoje poglądy, muszę jednak powiedzieć, że w przekonaniu o ich jedyności i chęci ukazania wszystkim swoich racji jesteś równie zawzięty jak Moherowa Armia Ojca Rydzyka. :) Stwieredzenie, że "racjonalnie myślący człowiek nie może wierzyć w Boga" dyskwalifikuje Cię jako rzetelnego dyskutanta. Wśród największych umysłów w historii - także tej najnowszej - wśród wielkich uczinych, noblistów, ludzi, którzy mieniali świat, była całe mnóstwo ludzi wierzących (wyznawców różnych religii i denominacji, rzecz prosta). Ośmielę się twierdzić, że więcej, niż ateistów. Jak napisał Ludwik Pasteur (śmiem twoerdzić, że człowiek bardzio racjonalnie myślący i Wielki Uczony...): "Trochę wiedzy oddalak od Boga, dużo wiedzy sprowadza do Niego z powrotem..." Nie chcę Cię urazić, ale jakoś z Twoich postów nie błyszczy ta Wielka Wiedza. Są oczywiście ludzie, którzy uważają, że czyste "ratio" wystarczy, żeby być Człowiekiem. Szanuję ich, ale się z nimi nie zgadzam. Każdy człowiek - prędzej czy później - dochodzi do miejsca, w którym przekonuj się, że jest Coś Więcej. Jak to Coś Więcej sie nazwie - to już, jak mawiał Kipling, zupełnie inne historia... Co do rozróżnienia "...nie boję się Dzieciątka, tylko jego Personelu na ziemi" - rozumiem Wasze zastrzeżenia do Kościoła (...Kościołów). Ja sam - choć jestem chrześcijaninem, katolikiem, choć wiara jest dla mnie rzeczą ważną - cierpię, kiedy widzę takich obłudników i fanatyków. Ale, u licha, to naprawdę nie jest cała prawda o Kościele. Tak, jak to forum nie jest całą prawdą o Internecie, a Marszałek Lepper nie jest całą prawdą o politykach. Nie uogólniajcie tak bardzo - bo najczęściej świadczy to o tym, że całą rzeczywistość KOścioła znacie głównie z głosów jego przeciwników i Radia Maryja ;-) Wesołych Świąt, mimo wszystko! :-). Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Puchatku! 26.12.05, 14:31 Miłe i proste słowa sprawiają zawsze większą przyjemność niż ordynarne bluzgi... najczęściej wypowiadane przez "najuczciwszych katolików" :-) Nie zgadzam się z twoją wersą o dyskwalifikacji... jeżeli bóg jest czymś niepojętym, logiczne jest stwierdzenie, że racjonalnie (właśnie od ratio) myślący w niego nie wierzą... Ja, odwrotnie niż ty, dochodziłem do moich negacji latami, ale też lat potrzebowałem, żeby wiedzieć więcej... Co do Psteur'a zaś... gdybyśmy zaczęli "rozbierać jego dokonania", wyszłoby nam, że zaprzeczył tymi dokonaniami istnieniu boga.. chyba, że trafi się ktoś, kto spróbuje twierdzić, że bóg w niego wstąpił i tylko stąd mamy lekarstwo na prątki gruźlicy... Zabolało mnie natomiast twoje stwierdzenie, że w moich postach nie błyszczy "Wielka Wiedza".... Zauważyłem, że w postach mocno wierzących, brak jest elementarnej, że są tylko powtarzania "prawd" zasłyszanych... staram się, niejako i zatem, zniżyć się nieco do poziomu PT rozmówców, żeby być łatwiej zrozumianym.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Wiara nie jest nieracjonalna 26.12.05, 20:36 - jest poza-racjonalna: Rozum moze obalić światopogląd materialistyczny, ale nie może udowodnić (nie)istnienia Boga, a więc tym bardziej Jego atrybutów. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Puchatku! 26.12.05, 23:46 sclavus napisał: > Miłe i proste słowa sprawiają zawsze większą przyjemność niż ordynarne > bluzgi... najczęściej wypowiadane przez "najuczciwszych katolików" :-) > Nie zgadzam się z twoją wersą o dyskwalifikacji... jeżeli bóg jest czymś > niepojętym, logiczne jest stwierdzenie, że racjonalnie (właśnie od ratio) > myślący w niego nie wierzą... Wcale niekoniecznie. Fakt, ze czegos nie potrafimy wytlumaczyc, nie znaczy, ze to cos nie stnieje. Przykladowo, nie potrafimy wyjasnic czarnych dziur, a dokladniej punktu zwanego osobliwoscia. A jednak takowy istnieje!! Nie potrafimy tez do konca wyjasnic dzialania wirusa HIV (bo gdybysmy potrafili, to wiedzielibysmy, jak go pokonac), a on jednak istnieje ... W czasach, gdy nowoczesna nauka dopiero raczkowala (wiek XVIII i XIX) nie wiedziano nawet, czym jest slonce. Pozniej, gdy poznano prad elektryczny, nikt nie mial pojecia o elektronach i kwarkach. A jednak zjawisko to istnialo i bylo wykorzystywane. Badacza powinna kierowac pokora wobec tego, czego nie mozemy poznac, a nie slepe negowanie. Nie znaczy to, ze trzeba wierzyc w Boga, ale nie nalezy negowac jego istnienia na podstawie racjonalnosci (mozna szukac innych powodow ... albo po prostu nie wierzyc, bo jesli Bog nie istnieje, to nasze powody jego nieistnienia i tak niczego nie zmienia, prawda?) A jakie jest Twoje zdanie? Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Sclavusie! 26.12.05, 14:51 Miło cie czytać. Nie ma w tobie ani zacietrzewienia, ani pogardy, której tak trudno mi się ustrzec mimo pracy nad sobą. Napisz cos jeszcze, np jak ci się podobają pierwsze kroki nowego papieża jako głowy kościoła. Wydaje mi się, że pomimo stałego podkreślania związku z poprzednikiem jest to zupełnie inna klasa pontyfikatu. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Sclavusie! 26.12.05, 15:04 laclos napisała: > Miło cie czytać. Nie ma w tobie ani zacietrzewienia, ani pogardy, której tak > trudno mi się ustrzec mimo pracy nad sobą. Napisz cos jeszcze, np jak ci się > podobają pierwsze kroki nowego papieża jako głowy kościoła. Wydaje mi się, że > pomimo stałego podkreślania związku z poprzednikiem jest to zupełnie inna klasa > pontyfikatu. Kiedy bo widzisz, bardziej interesuje mnie historia kościoła i chrześcijaństwa niż jego dzisiejsi "notable" co więksi i co pomniejsi.... Jedynie takie czy inne odezwanie się któregoś z nich może mnie sprowokować do zabrania głosu.... co już w tym wątku robiłem... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Sclavusie! 26.12.05, 15:30 Mój post był wprawdzie do Puuchatka, ale miło, że się odezwałeś Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Sclavusie! 26.12.05, 15:58 laclos napisała: > Mój post był wprawdzie do Puuchatka, ale miło, że się odezwałeś tak ci się uplasował, jakby odpowiedzią na mój.... nie zobaczyłem niczego złego w odpowidzeniu nań... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Sclavusie! 26.12.05, 16:02 I fajnie, dziekuję. Pozdrawiam świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
me-e NIECH SWIETA OLIWA ROZJASNI WAM W GLOWACH... 26.12.05, 14:12 ...happy chanuka...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ULUBIONE POTRAWY SWIATECZNE...... 26.12.05, 14:36 me-e napisał: > ...happy chanuka...-))) Favorite Hanukka delicacy: 1 Sufganiot 29 % 2 Latkes 71% TOTAL VOTES: 1342 View Previous Poll Results Odpowiedz Link Zgłoś
zenek68 Benedotto miał na myśli zapewne ojroentuzjastów 26.12.05, 14:39 niemiecko-rosyjskich... Odpowiedz Link Zgłoś