Dodaj do ulubionych

Troska o Radio Maryja

27.01.06, 20:16
Tysiace uczciwych katolikow odeszlo od kosciola "dzieki" radiu Rydzyka.Tak
jak tysiace przestalo byc katolikami w wyniku dzialan Jankowskiego.
Czlowiek do kontaktu z Bogiem nie potrzebuje kosciola.A zwlaszcza
kosciola,ktory popiera radio gloszace nienawisc,segregacje
rasowa,antyeuropejskosc.
Strzelacie sobie panowie purpuraci kolejnego gola samobojczego gloszac chwale
oszusta,ktorego dzielo dawno przekroczylo bariery kodeksu karnego/skad srodki
na powstanie radia?co z pieniedzmi ze zbiorki na stocznie gdanska/.
Zostaniecie sam na sam z tym zalosnym radiem i paroma milionami
emerytow.Reszta pojdzie droga Europejczykow.Wiecie chyba,ilu Niemcow jest w
kosciolach na mszach,ilu Anglikow,Szwedow,Austriakow,Wlochow,Hiszpanow.Mniej
niz 10 procent ludnosci tych krajow.Za pare lat bedziemy to przerabiali w
Polsce.Dzieki Wam,ekscelencje.
Obserwuj wątek
    • tadluzny Troska o Radio Maryja 27.01.06, 20:36
      Przeciez prymas jest zwierzchnikiem kosciola katolickiego w Polsce, czyz wiec
      zwykly ksiadz nie powinien go sluchac? Nie za bardzo rozumiem tez jakim cudem
      ksiadz moze walczyc z biskupami, ktorzy hierarchicznie stoja nad nim? No
      chyba, ze zakony to troche takie panstwo w panstwie.
      Musze jednak przyznac, ze najbardziej mnie boli - jako katolika - fakt
      szargania dobrego imienia osob ktore sa moimi bohaterami narodowymi, moimi
      iconami walki o Polske jak np. Jan Nowak-Jezioranski albo Lech Walesa.
      Boli mnie rowniez to ze radio majace tak wspaniale audycje religijne, potrafi
      takze calkowicie sprzeniewierzac sie naukom Jana Pawla II. Nasz papiez
      odwiedzal synagogi, Zydow nazywal "starszymi bracmi w wierze", przepraszal za
      nieprawosci im wyrzadzone, a tu w radio mozna odniesc wrazenie ze wszystkiemu
      zlu na swiecie winni sa Zydzi?! Rozglosnia ktora nazywa sie Radio Maryja!?
      Przeciez Maryja byla Zydowka!
      Pozdrawiam.
      • planitnyk Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:23
        Ale Rydzyk jest zakonnikiem a zakony podlegaja bezposrednio Stolicy Apostolskiej.
        • planitnyk Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:53
          oczywiscie mam na mysli Instytuty na prawie papieskim zalozone a nie diecezjalnym.
          • lwaw Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością słowa, 28.01.06, 01:06
            ... czy nie? Nie przepadam ani za RM-ND, ani za TokFM-GW, ale sądzę, że i jedni
            i drudzy mają prawo istnieć.
            • kalafiorowo Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 01:21
              Tylko jest pewna różnica. GW czy Tok Fm to sa zupełnie świeckie media,
              prywatne. Natomist RM przedstawia siebie jako głos Kościoła, którym w
              rzeczywistości przecież nie jest.
              • lwaw Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 01:48
                kalafiorowo napisał:

> Tylko jest pewna różnica. GW czy Tok Fm to sa zupełnie świeckie media,
                > prywatne. Natomist RM przedstawia siebie jako głos Kościoła, którym w
                > rzeczywistości przecież nie jest.

Mnie głos Kościoła Rzym.-Kat. nie interesuje i dziwię się, że GW jest nim tym
                głosem tak przesadnie zaineresowany...
                Czyżby GW stało się zajadłym przeciwnikiem wolterowskiej maksymy:
                "Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania
                własnego zdania."
                Znowu rozdwojenie jaźni???
                • kalafiorowo Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 02:04
                  No i oki. Ale bardzo wielu ludzi interesuje. I sprawa powinna być jasna -
                  Kościół jest organizacją ściśle hierarchiczną i jak biskupi mówią Rydzykowi
                  niet to on się owinien be zmrugnięcia dostosować wg powiedzonka, że "co wolno
                  wojewodzie, to nie tobie smrodzie";-)
                  • lwaw Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 03:34
                    kalafiorowo napisał:

> No i oki. Ale bardzo wielu ludzi interesuje. I sprawa powinna być jasna -
                    > Kościół jest organizacją ściśle hierarchiczną i jak biskupi mówią Rydzykowi
                    > niet to on się owinien be zmrugnięcia dostosować wg powiedzonka, że "co wolno
                    > wojewodzie, to nie tobie smrodzie";-)

No i oki ;-) Toż ja się nie wypowiadam na temat postępowania Kościoła
                    Rzym.-Kat., tylko na temat zadziwiającej nadgorliwości GW. To mnie dziwi. Ta
                    nietolerancja w GW, przeciw której przecież tak walczy GW :-))) Nie mogę ogarnąć
                    takiego "wybiórczego" myślenia.
                    • mihau2000 GW pisze o tym bo... 28.01.06, 08:48
                      ...to ludzi interesuje

proste?
                      • davidmors TAK, TROSKA MILIONÓW SPONSORUJĄCYCH RM !!! 28.01.06, 10:33
                        Nie ma drugiego takiego radia w Polsce, żeby było utrzymywane wyłącznie
                        za pieniądze słuchaczy.
                        Po prostu, ludzie mają dosyć kłamstw i manipulacji gazet AGORY, wśród
                        których Gazeta Wyborcza Michnika jest manipulatorem największym.
                        Dość fałszywych mediów TVN-ów i POLSAT-ów, no i dość nieustającego festiwalu
                        kultury żydowskiej w maksymalnie zażydzonym proramie TVP2.
                        • almagus Politwiara do kościoła wara! 28.01.06, 10:57
                          Mieli POPiSzczeć, a tylko myszy kościelne PiSzczą!

Kaczorki, osiołki, baranki, wierni, niemiłosierni!

Rosną buraki,
                          wzlatują anioły,
                          a napęd moherkowy !

Etyka, radio i telewizja,
                          jedynej prawdy i wiary wizja.
                          Moherowe stado tryka,
                          owieczki Ojca Rydyka,
                          żeby oddali się hosannie,
                          rodakom beczą zarannie,
                          całodobowo nachalnie
                          beczą, beczą nienormalnie
                          o liberałach, homolkach,
                          komuchach no i o Bolkach.
                          Beczą o polskojęzycznych,
                          obywatelach plastycznych,
                          co są chciwymi żydami,
                          libertynami, masonami,
                          takimi niby Polakami
                          i zawsze udawanymi.
                          Polakami prawdziwymiiiiiiiiiiii,
                          owieczkami namaszczonymi
                          do wskazywania kierunku,
                          oceny twego wizerunku,
                          jesteśmy my wybrani,
                          aby ciebie do bani
                          pouczyć jak żyć masz,
                          tak aż staniesz się nasz!

Bóg jest w nich.
                          Bóg jest ich.
                          Bóg wskazuje wiele dróg.
                          Jak nie wyjdzie,
                          tak chciał Bóg.

Wyście przyszłością narodu,
                          straszyć będziecie nawet z za grobu.
                          Odnawiam oblicze tej ziemi,
                          kropię łzami swojemi.

Wadzy, wadzy, wadzy dajcie, jak coś chcecie, to spieprzajcie , dziady, dziady,
                          dziady damy liche wam obiady, won, won, won sokoły , a matoły na cokoły,
                          obiecamy wam tu raj, mamy w dapie cały Kraj, wadzy, wadzy, wadzy daj ...!!
                          • maniana_35 Re: Politwiara do kościoła wara! 28.01.06, 11:16
                            Wierszokleto myślisz że jesteś mądry,dowcipny i utalentowany? Nic z tych
                            rzeczy,taką twórczością charakteryzują się sługusy.
                            • almagus Re: Politwiara do kościoła wara! 28.01.06, 11:31
                              Wykaż się jakąś zdolnością!
                              Wierszykiem do mnie, wierszykiem!
                              Litanie i nienawiść zanieś do Radia Maryja!
                            • poglodek maniana_35 masz 100 % racji i trzeba zauważyć że 28.01.06, 15:52
                              on nigdy nie pisze na temat tylko zawsze wstawaia swoje głupie wiersze.
                        • etc_etc Davidmors 28.01.06, 15:09
                          przeciez siejesz nienawisc, pogarde dla innnych wyznan dokladnie tak jak
                          RM.Europeejczykiem ty nie jestes tylko klasycznym przykladem zascianka i
                          koltunerii polskiej
                          • poglodek Davidmors jest właśnie przykładem europejczyka i 28.01.06, 15:55
                            polaka wiernego całej naszej klasycznej cywilizacji wywodzącej się z antyku i
                            chrześcijaństwa w przeciwieństwie do lewaków któych korzeni ich i ich
                            cywilizacji można szukać w XVIII wieku tzw. Oświecenie.
                        • poglodek Re: TAK, TROSKA MILIONÓW SPONSORUJĄCYCH RM !! 28.01.06, 15:51
                          Masz całkowitą rację to jedno z nieliczncyh wolnych mediów w Polsce. Większosc
                          jest w rekach wrogiej polsce opcji lewicowo - liberalnej.
                  • poglodek Ale ojciec Rydzyk podlega Prowincjonałowi Zakonu 28.01.06, 16:07
                    Redeptorystów Polsce, w kolejnej instancji Generałowi Zakonu w Rzymie, a potem
                    jest już Papież. Zakony nie podlegają biskupom ... ani nawet episkopatom krajów
                    w ktorych działają. Zwierznik ojca Rydzyka to prowincjał warszawskiej prowincji
                    redemptorystów ojciec Zdzisław Klawka (zwolennik Radia Maryja). Sam Generał
                    Zakonu osobiście składa życienia (po włosku) na natenie Radia, pisze listy do
                    ojca Rydzyka z wyrazami poparcie. Więc to może zmartwić przeciwników ojciec
                    Tadeusz ... jest poza zasięciem Gocłowsich, Życińskich, Glempów i Pieronków ...
                    • z2006 Re: Ale ojciec Rydzyk podlega Prowincjonałowi Zak 28.01.06, 16:45
                      To nie są twoi koledzy - więcej szacunku proszę.
                • jioszka Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 14:54
                  > Czyżby GW stało się zajadłym przeciwnikiem wolterowskiej maksymy:
                  > "Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania
                  > własnego zdania."
                  > Znowu rozdwojenie jaźni???

Doswiadczenia XX. wieku pokazuja, do czego moze prowadzic tolerancja dla kazdego
                  gloszonego pogladu. Nie mozna zapominac, ze Hitler zdobyl wladze w
                  demokratycznych wyborach - po prostu glosil swoje poglady. Z perspektywy lat
                  wiemy ze tolerancja to nie to samo co dziecinna naiwnosc. Z tych samych powodow
                  w naszej konstytucji sa zarowno gwarancje wolnosci slowa jak i zakaz
                  funkcjonowania organizacji promujacych faszyzm czy komunizm.

Poglady gloszone obecnie przez srodowisko radia maryja nie sa nowe w Polsce ani
                  w polskim Kosciele - przed wojna byly wrecz norma, a wszystko inne (to co dzis
                  reprezentuje soba Tygodnik Powszechny czy Dominikanie) odejsciem od normy. Ale
                  to wlasnie te poglady stworzyly grunt pod nasz polski przyczynek do Holocaustu
                  jakim byly Radzilow czy Jedwabne. radio maryja bezposrednio wyrasta z tych
                  tradycji i sie od nich nie odcina.

Tolerancja dla takich pogladow sprawila, ze tlum prostych ludzi potrafil spedzic
                  innych prostych ludzi do stodoly i podpalic. Ci ludzie z zapadlej prowincji nie
                  uczestniczyli w debatach, posluchali po prostu glosu "madrzejszych od siebie" -
                  swoich proboszczow. Gdyby pan rydzyk urodzil sie pol wieku wczesniej, to on
                  tlumaczylby tym chlopom z lomzynskiego, ze bic Zyda to przecie nie grzech. A
                  potem, jak tamci proboszcze, dawal mordercom rozgrzeszenie jesli dla poluty
                  dadza cos z lupow na kosciol.

• z2006 Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 16:48
                    jioszka napisał:

Proszę o więcej szacunku dla księdza.
                    > A
                    > potem, jak tamci proboszcze, dawal mordercom rozgrzeszenie jesli dla poluty
                    > dadza cos z lupow na kosciol.
                    Skąd ta informacja?
                • poglodek Właśnie może zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy 28.01.06, 15:44
                  rozgłośni zaczeliby stosowac tą maksyme Woltera ... przy czym chyba dla
                  przeciwnikow jako osob tolerancyjnych byloby to zbyt trudne
              • mlot.na.lewactwo Kosciol to ludzie 28.01.06, 12:07
                a co jak co ale to ludzie tworzą to radio, to ludzie sie w nim wypowiadają, to
                dla ludzi jest ono powołane. Dodame ze dla ludzi wierzących w Jezusa Chrustusa.
                • brucho Re: Kosciol to ludzie 28.01.06, 12:48
                  Ludzie wierzący w nauki Jezusa Chrystusa powinni przestrzegać jego
                  najważniejszego przykazania "...miłuj Pana Boga swego z całego serca swego, z
                  całej duszy swojej a bliżniego swego jak siebie samego...". Po kilku minutach
                  słuchania RM wiem, że prowadzą tą rozgłośnie faszyśći i antysemici. Jestem tylko
                  ciekawy czy kiedykolwiek padnie tam stwierdzenie, że Jezus Chrystus był Żydem....
                  • doktor.1 Do brucho ! Pytanie : ........ 28.01.06, 13:14
                    Wyszczególnij, kiedy, o której godzinie, w jakiej audycji i która to osoba
                    w Radio Maryja wyrażała treści faszystowskie i antysemickie ?

Czas START !

Tylko nie kłam, bo ja słucham tego radia od prawie 9 lat i wiem,
                    jakie treści to radio przekazuje.
                  • doktor.1 Do brucho ! Przed chwilą przeczytałem i polecam 28.01.06, 13:33

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=35758418&a=35762176

Pisz co uważasz, ale uważaj co piszesz,
                    albowiem każda wolność ma swoją odpowiedzialność.
                • looney1 Re: Kosciol to ludzie 28.01.06, 13:19
                  Ludzie inteligentni, są poza podziałami, nie są antysemitami, rasistami . Nie
                  dajmy sobie wkręcać tej propagandy, która ze słowami Jezusa nie ma nic
                  wspólnego!
                  fotografujesz?
                • poglodek To co napisałeś jest oczywiste dla wszystkich 28.01.06, 15:50
                  ludzi którzy się trochę wysilą i pomyślą samodzielnie. I istnienie Radia jest
                  dowodem że to abpa Życiński, Gocłowski i bpa Pieronek z Tygonikiem Powszechnym,
                  Katolicką Agencją Informacyjną i pokrewnymi środowiskami lubianym w GW żyją w
                  świecie oderealnionym ba znajdują w konfilkcie z wiekszością Episkopatu ... no
                  większość biskupów jednak popiera mniej lub bardziej RM.
              • poglodek A co jest według ciebie głosem Kościoła ?? 28.01.06, 15:41
                Zauważ mało jest wsród biskupów wrogów Radia Maryja jest ich kilku nawet GW
                zaczęła to przynawać. Większość jest mniej lub bardziej za Radiem Maryja.
                • z2006 Re: A co jest według ciebie głosem Kościoła ?? 28.01.06, 16:50
                  Udowodnij łaskawie, że większość.
            • fifirifi1 Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 03:28
              lwaw napisał:

> ... czy nie? Nie przepadam ani za RM-ND, ani za TokFM-GW, ale sądzę, że i
              jedni
              > i drudzy mają prawo istnieć.
              Tylko dlaczego uzurpują sobie prawo do narzucania swoich poglądów wszystkim,
              pod karą szykan społecznych, patrz religia w żłobku i przed emeryturą.
              • lwaw Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 03:43
                fifirifi1 napisała:

> lwaw napisał:
                >
                > > ... czy nie? Nie przepadam ani za RM-ND, ani za TokFM-GW, ale sądzę, że i
                >
                > jedni
                > > i drudzy mają prawo istnieć.
                > Tylko dlaczego uzurpują sobie prawo do narzucania swoich poglądów wszystkim,
                > pod karą szykan społecznych, patrz religia w żłobku i przed emeryturą.

Jedni są za religią w żłobku ;-) a drudzy za wych. seksualnym w przedszkolu ;-)
                Jestem za wolnością wypowiedzi dla jednych i drugich. Nie zgadzam się z
                wymienionymi punktami widzenia, ale dlaczego zaraz "zamknąć usta" tym co mi nie
                pasują. Nie wiem kto ma bardziej totalitarną optykę - RM, czy GW. "Agora" to był
                niegdyś taki rynek, plac w mieście, gdzie ludzie mogli wyrażać swoje poglądy.
                Czyżby współczesna "Agora" chciała dla swych poglądów praw monopolistycznych?
                • davidmors Re: GW jest za "wolnością słowa inaczej" ! 28.01.06, 10:37
            • ak813 Re: GWno jest za wolnoscia slowa - ale wybiorcza 28.01.06, 06:23
            • poglodek GW jest za wolnością słowa ale dla wybranych, dla 28.01.06, 11:56
              swoich
            • paberg Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 13:43
              Eh naiwny, naiwny. To nie wiesz, ze wolnosc slowa tak, ale tylko dla naszych?
              To tak jak w dawnym Zwiazku Radzieckim na pytanie czy wolno krytykowac rzad
              odpowiedz byla oczywista: Tak. Ale amerykanski.
            • meylec Re: Pogubiłem się. GW jest w końcu za wolnością s 28.01.06, 17:40
              Chyba jest tak, jak Ford był swego czasu za możliwością wyboru koloru
              forda "T". Wyraził to słowami - "Kupujący może wybrać dowolny kolor samochodu,
              pod warunkiem, że będzie to kolor czarny".
        • almeraya RADIOMARIANIZM - NOWĄ SEKTĄ ? - NIE GROZI 27.01.06, 23:31
          Limit na prawie wszystkie sekty został wyczerpany w pierwszych czterech wiekach
          Kościoła. Teraz aby powstała nowa...musi być mądra i mieć mądrych
          liderów...tego nie widać w intencjach ojców. Pomieszanie Boga, miłosći ,
          ewangelizacjiz warcholstwem, rozłamami,nienawiścią, kłamstwem...kłóci się
          to "królestwo"...a królestwo wewnętrznie skłócone wiadomo od kogo
          pochodzi...mawiał Jezus....proponuję Episkopatowi założenie konkurencyjnego
          radia no. JEZUS...i nazewnictwo wyższe w hierarchii od poprzedniego i Władza
          założycielska wyższa ale...chyba nie mają tyl kasy, a drugiej ekipy "moherowej
          armii" nie ma w Polsce.
          Ostatecznie jestem za Radiem Maryja bo Bóg...ludzie raczej nie i ze zła możę
          wyprowadzić DOBRO...zdroworozsądkowi katolicy czekają na DOBRO WSPOLNEod
          Radia.pa.
          • davidmors Re: MICHNIKIZM - STARA SEKTĄ - W ODWROCIE ? - 28.01.06, 10:38
            • poglodek Wydaje się że tak, ale trzeba być czujnym 28.01.06, 11:57
      • gmanchuel Brawo Tadluzny ! 27.01.06, 22:30
        tadluzny napisał:

> Przeciez prymas jest zwierzchnikiem kosciola katolickiego w Polsce, czyz wiec
        > zwykly ksiadz nie powinien go sluchac? Nie za bardzo rozumiem tez jakim cudem
        > ksiadz moze walczyc z biskupami, ktorzy hierarchicznie stoja nad nim? No
        > chyba, ze zakony to troche takie panstwo w panstwie.
        > Musze jednak przyznac, ze najbardziej mnie boli - jako katolika - fakt
        > szargania dobrego imienia osob ktore sa moimi bohaterami narodowymi, moimi
        > iconami walki o Polske jak np. Jan Nowak-Jezioranski albo Lech Walesa.
        > Boli mnie rowniez to ze radio majace tak wspaniale audycje religijne, potrafi
        > takze calkowicie sprzeniewierzac sie naukom Jana Pawla II. Nasz papiez
        > odwiedzal synagogi, Zydow nazywal "starszymi bracmi w wierze", przepraszal za
        > nieprawosci im wyrzadzone, a tu w radio mozna odniesc wrazenie ze wszystkiemu
        > zlu na swiecie winni sa Zydzi?! Rozglosnia ktora nazywa sie Radio Maryja!?
        > Przeciez Maryja byla Zydowka!
        > Pozdrawiam.

Masz racje Tadluzny !
      • awersje Do soulworm 28.01.06, 08:38
        Wiedziałyśmy, że tutaj zajrzysz. To jest akurat temat dla ciebie, nie? Nie
        pozdrawiamy cię: mangold, ute_ute, awersja.
      • brzecholina Re: Troska o Radio Maryja 28.01.06, 11:16
        Prymas nie jest zwierzchnikiem Kościoła w Polsce, jedynie
        honorowym , "pierwszym" biskupem w Episkopacie. Kazdy biskup diecezjalny jest
        zwierzchnikiem dla swoich diecezjan. Nad nim jest juz tylko Ojciec swięty.
        Kosciól to nie Rada Mninstrów z wojewodami w terenie. Na tej nieiwedzy wielu
        katoloków zeruja media i wmawiaja rózne rzeczy. Prosze postudiowactylko nieco
        Kodeks Prawa Kanonicznego. Episkopat za zgoda biskupów podejmuje wspolne
        dzialania dla dobra Kościoła w Polsce, ale gdy uprze sie dany Biskup
        diecezjalny to zawsze zrobic w swojej diecezji co zechce dobrego czy lepszego.
        Takie są zasady. Jakoś nikt ich nie chce tlumaczyc, pokazujac, ze Kościól
        działa analogicznie jak świat polityczny.
    • xx23 Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 21:05
      Przeczytaj w Ozonie artykul o Rydzyku i analogii do Pata Robertssona w USA!

www.ozon.pl/a_tygodnikozon_2_1_1068_2006_3_1.html
      • poglodek Ten artykuł jest bardzo dobry pokazuje prawde 27.01.06, 23:18
        bez nienawiści charakterystycznej dla przeciwników Radia Maryja, ba ja bym
        powiedział że to tekst pozytywny dla ojca Rydzka pokazuje że bierze on przykład
        z USA ... że idzie ta samą droga co tamtejsi teleewangeliści ... coż powiem tak
        o prawde trzeba walczyć i chwała za to że to robią i ojcu Tadeuszowi Rydzykowi,
        i Patowi Robertssonowi i inymm.
        • colage Re: Ten artykuł jest bardzo dobry pokazuje prawde 28.01.06, 11:07
          Tak, chwala im za ich przewalki finansowe i wtracanie sie do polityki (vide
          powolywanie roznych LPR-ow, Domow Ojczystych i in.)
          • poglodek W Ameryce jest dokładnie tak samo, to samo 28.01.06, 11:47
            postępowanie i te same reakcje przeciwników nie tylko lewicowych i liberalnych
            ale i duchownych.
    • altspringe Troska o TOK FM 27.01.06, 21:15
      Nie widzę czegoś co określane jest "problemem Radia Maryja". Ja nie mam takiego
      problemu i nie sądzę by w ogóle taki był. Może tylko dla niektórych hierarchów
      Kościoła to kwestia rozważań i ułożenia sobie z o. Rydzykiem stosunków. A poza
      tym to tylko radio ze swoją specyfiką. 80% czasu antenowego to modły, modlitwy itp.
      Od 1,5 miesiąca słucham uważnie tej rozgłośni skupiając się raczej na
      publicystyce. Do nastrojenia odbiornika na RM skłoniła mnie m.in. reklamująca
      uporczywie o. Rydzyka Gazeta Wyborcza (dzięki wam chłopaki za to). Nie zawiodłem
      się, takich audycji jak "rozmowy niedokończone" warto posłuchać (jeszcze raz
      dzięki chłopaki). Ostatnio biorą w nich udział po kolei członkowie rządu i ich
      resortowi współpracownicy. Dają im się tam wygadać do woli. Jedna audycja w
      dwóch turach trwa około 4 godzin. Wszystko odbywa się w spokojnej, seminaryjnej
      atmosferze. Bez skandowania, przerywania i agresji. Dzwonią ludzie z pytaniami,
      wygłaszają mniej lub bardziej sensowne uwagi. "Nawiedzeni" są natychmiast
      pacyfikowani przez prowadzących.
      Przez te 1,5 miesiąca nie zetknąłem się z niczym, co by można określić mianem
      ksenofobii, agresji, oszołomstwa czy antysemityzmu itd. itp. I to jest fakt,
      który przeczy temu, o czym rozpisują się chłopaki z GW i innych lewackich
      mediów. Rydzyk i jego kompania to naprawdę baranki w porównaniu np. z należącą
      do Agory (GW) rozgłośnią TOK FM. Chcecie oszołomstwa i agresji, tam je
      znajdziecie. TOK FM słucham od dawna codziennie przed południem (bo nie mam
      wyjścia - nie ma innej rozgłośni informacyjnej). Szyderstwa i lżenie
      przeciwników politycznych są tam na porządku dziennym. Pomijam lewacki dobór
      rozmóców, bo lewacka rozgłośnia ma do tego prawo. Mówie tylko o stylu.
      • aradian Re: Troska o TOK FM 28.01.06, 04:44
        Zgadzam sie z Tobą altspringe. Dałeś obiektywny obraz dwóch skrajnie odmiennych
        publikatorów. Wyraźnie widać komu przeszkadza samo istnienie Radia Maryja a siła
        w nim coraz większa i ta właśnie siła zdaje się być solą w oku dla środowiska
        Gazety. Nie wydaje mi się, że uda się komukolwiek ujarzmić środek przekazu z
        pięciomilionową rzeszą sympatyków. Nie widzę natomiast przyszłości dla Gazety,
        bo sama sobie podcina gałąż na której siedzi.Panowie redaktorzy Wy zatracacie
        instynkt samozachowawczy, czyżby Boss wielebngo ojca zamierzał Was ukarać???
      • mlot.na.lewactwo Re: Troska o TOK FM 28.01.06, 11:59
        Mam podobne doswiadczenia :))) Przylączam sie do podziekowań :))
      • poglodek Widze że łączy nas wspólne doświadczenie i ten sam 28.01.06, 16:03
        wniosek, chociaż przynam mnie GW i TOK FM namówiły do słuchania już
        wcześniej ...
    • rumcays Dziękuję RM, LPR i PiS!!! 27.01.06, 22:18
      jesteście bardzo skuteczni. Za 10 lat katolicyzm będzie się kojarzył z
      nawiedzonymi babciami.

I O TO CHODZI!
      • marl57 z wełną zamiast rozumu 28.01.06, 01:16
        jak u owieczek
        • davidmors Re: z Talmudem zamiast rozumu 28.01.06, 10:53
          Jak w GW.
          • colage Re: z Talmudem zamiast rozumu 28.01.06, 11:05
            Podobno Hitler dlatego nienawidzil Zydow, ze sam mial pewna domieszke krwi
            semickiej. Kompleksy to straszna sprawa, dawidzie, nie zdziwilbym sie, gdyby
            psychiatra zdiagnozowal podobny problem u ciebie. To sie chyba nawet nazywa
            wypieranie...
          • marl57 z głupotą z braku mądrości 28.01.06, 12:22
            czy to w GW, czy to w RM, w kurii, w rządzie, w piaskownicy, to wszędzie ci sami miejscowi lokatorzy tej krainy, ten sam sort klientów w tym lokalu, ten sam problem braku mądrości (=synonimicznie -obecność głupoty. Ontologia.
          • poglodek Re: z Talmudem zamiast rozumu 28.01.06, 15:56
            Cóż tak już mają bądźmy tolerancyjni dla ich choroby.
    • tomekjeden Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:21
      Radio Maryja spełnia, choć nieświadomie, bardzo ważną rolę społeczną. Oto
      stanowi ono probierz dla pojmowania wartości moralnych wśród osób ważnych w
      Polsce. Polaryzacja Głódź - Życiński, w inteligentnej interpretacji
      socjologicznej, powinna ciąć po oczach żyletką, i walić z całej mocy dużym
      mikroskopem w ciemię.
      • planitnyk Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:25
        No niestety taka jest racja. Nie odbieram Radiu Maryja zaslug na polu ... no wlasnie czego ?? ewangelizacji ??? chyba nie bo nawoluje sie tam raczej do nienawiscie innych grup czymkolwiek sa wiec to juz skresla jakakolwiek ewangelizacje ktora sie tam prowadzi. Chyba tylko modlitwa jakas ale modlitwa przerywana nawolywaniem do szukania wrogow nie jest chyba w duchu chrzescijanskim.
        • tomekjeden Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:47
          planitnyk napisał:

Chyba tylko modlitwa jakas ale modlitwa przerywana nawolywaniem do szukania
          wrogow nie jest chyba w duchu chrzescijanskim.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Nie znam się na tych sprawach. Ale myślę tak samo jak i Ty.
        • doktor.1 Do planitnyka ! Konkrety proszę !!! 28.01.06, 13:39
    • gmanchuel Brawo Block-Buster ! 27.01.06, 22:29
    • planitnyk Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:30
      no nie do konca uczciwi skoro odeszli od kosciola przez jakiegos ksiezulka heheh bo ja nie na ksiezach buduje swoja wiare :)
    • ja_z_61-ego Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:42
      Smutne to wszystko co piszę, ale nie chodzę do kościoła od przeszło 10-ciu lat.
      Każda wizyta duszpasterska ja była w moim domu to pytanie o bzdury (pogoda,
      praca) nigdy ksiądz nie zapytał się o moją wiarę, czy ją w ogóle posiadam. Boję
      się tych pytań ale zarazem ich oczekuję. Ale myślę że zarówno ja jak i ksiądz
      boi się o to zapytać, może trafi na kogoś kto mu zada pytanie na które on sam
      nie potrafi odpowiedzieć. Jak u Wyspańskiego taniec chochołów. Zakłamanie
      obustronne. Ale wracając do tematu Radia Maryja, uważam, że szkody wyrządzone
      przez tą rozgłośnie są ogromne. Ojciec Kolbe (w Oświęcimiu) miał odwagę i
      okazje odkupić własne winy (antysemityzm) poświęcając życie w imię miłości do
      bliżniego. Co zrobi o. Rydzyk wykształci szeregi swoich "rydzykjugentów" na
      toruńskich "uczelniach" aby rozgłaszali "mocherprawdę" w naszym ogłupiałym
      narodzie. Co zapewne mu się uda sądząc po poparciu dla tej demagogicznej
      partii.
      • planitnyk Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:51
        wiesz ja mysle ze ksiadz boi sie czego innego :) ostatnio bylo gdzies o tym mowa. Boi sie raczej ze ludzie tylko czekaja zeby wyszedl. Wiem to troche bo znam troche to srodowisko i jesli ktos chce rozmawiac spokojnie o wierze to on sie cieszy tylko czasem siedzi ... i cisza w domu i on pyta o rozne rzeczy a czasem faktycznie sie boi ale nie dlatego ze go zaskoczysz tylko sami ksieza juz nie wiedza czy ludzie chca o tym rozmawiac bo WIEKSZOSC nie chce i chce zeby ten skiadz szybko sobie poszedl :)
      • doktor.1 Do ja_z_61-ego ! cz.1 28.01.06, 13:49
        Radio Maryja i TV Trwam nigdy nie były ani nie są siedliskiem religijnego
        fanatyzmu, nietolerancji, nienawiści, rasizmu, antysemityzmu i homofonii !!!
        Nie mam już żadnych wątpliwości i wiem, że nie słuchasz tej stacji
        i nie oglądasz TV Trwam.
        Czerpiesz wiadomości o tych stacjach z tzw. faktów prasowych ( medialnych )
        z libertyńskich i komunistycznych gazet i libertyńskiej stacji TVN.
        A dlaczego nie czerpiesz wiadomości z samego źródła tj. RM i TV Trwam ???
        Było już wielu, którzy podobnie jak Ty pisali.
        Ale po wielu wymianach zdań ze mną, nawet czasem bardzo ostrych, zaczęli
        słuchać RM i oglądać TV Trwam tylko po to, by się w końcu przekonać, jaka jest
        prawda o tych stacjach. Po kilku tygodniach przy okazji dyskusji na forum pod
        artykułem dotyczącym RM, przyznali mi rację i także bronili tych stacji.

Odnoszę wrażenie, że Ty nie rozumiesz, po co żyjesz w Polsce,
        po co mówisz i piszesz po polsku ( choć z błędami ), nie rozumiesz po zjadasz
        polski chleb, itd.

Jeśli przeszkadza Ci o. T. Rydzyk Jego dzieła, to jestem już na sto procent
        pewny, że nie zależy Ci na dobru Ojczyzny.
        Mojej Ojczyzny, - nie Twojej, albowiem Polska nie może być Twoją Ojczyzną,
        skoro potępiasz w czambuł to, co czyni dla Niej o. T. Rydzyk.

Słucham tej stacji od 8 lat, ale nie uważam się za jej fanatycznego słuchacza.
        Potrafię także podejść bardzo krytycznie do wielu słów, jakie padają na antenie
        tej stacji, a nie są to słowa, z powodu których miałbym się wstydzić.

Jeśli słyszę na antenie tej stacji, iż nie można przyzwalać na czynienie zła, -
        np. zabijania dziecka poczętego, szerzenia oszczerstw, pomówień, kłamstw –
        to wg Ciebie jest to szerzenie nietolerancji ???
        Zapamiętaj sobie niedouczony forumowiczu ! Nie ma tolerancji dla czynienia
        zła !!!
        Jeśli słyszę na antenie tej stacji, że zło należy nazywać po imieniu
        i wskazywać na tych, którzy czynią źle i na szkodę Polski i Polaków, -
        to wg Ciebie jest to szerzenie nienawiści, rasizmu i antysemityzmu ???
        Tak może tylko stwierdzić nie dość że niedouczony, to w dodatku głupi
        forumowicz.

Jeśli słyszę na antenie tej stacji słowa krytyki w stosunku do tych, którzy swą
        inną orientację seksualną próbują przedstawić jako normalność i obowiązującą
        normę w Polsce, - to wg Ciebie jest to homofobia ???
        Puknij się w czoło !!! Może Twoje rozgoryczenie wynika z faktu,
        że jesteś gejem ??? Jeśli tak, to się lecz, bo to jest choroba i w dodatku
        uleczalna.

Ale nie jest to jedyna stacja, jakiej słucham. Oprócz stacji lokalnych
        i regionalnej słucham dla porównania także rozgłośni ogólnopolskich, także
        oglądam TVP, TVN, Polsat.
        I co słyszę i widzę na antenach tych stacji?
        Na falach tychże polskojęzycznych ( nie polskich ! ) stacji słyszę i widzę,
        jak krytykuje się niemal wszystko, co „pachnie” patriotyzmem, polskością,
        obroną polskiego interesu narodowego czy wiarą katolicką.
        Według Ciebie jest to w porządku, by stacja telewizji publicznej za pieniądze
        podatników uprawiała ten niecny proceder ???
        Dla przykładu: gdyby któraś ze stacji niemieckich czy izraelskich
        deprecjonowała i potępiała patriotów, krytykowała obronę interesu narodowego, -
        to w ciągu 48 godzin odpowiednie władze tychże państw odebrałyby koncesję na
        nadawanie tymże stacjom !!!
      • doktor.1 Do ja_z_61-ego ! cz.2 28.01.06, 13:53
        - Dlaczego zioniesz nienawiścią do o. Tadeusza Rydzyka ???
        - Czyżby o. T. Rydzyk "oskubał Cię z pieniędzy" ???
        - A może o. T. Rydzyk wyrządził Ci krzywdę ???
        - A może Jego katechezy namawiają do złego i Ty już doświadczyłeś
        na własnej skórze owego zła ???
        - Czy też przemawia przez Ciebie zwykła ludzka zazdrość,
        iż o. T. Rydzyk tak świetnie daje sobie radę nie tylko jako zakonnik,
        ale również sprawdził się jako menager i dobry organizator ???
        - A może Ty jesteś najpospolitszym libertyńskim pomiotem, któremu
        "stoją koszerną kością w gardle" wszystkie dzieła, jakie udało się
        o. T. Rydzykowi zbudować na chwałę Boga i mojej Ojczyzny ( nie Twojej ! ) ???

Jeśli o. T. Rydzyk jest oszołomem, to chciałbym, byś w ramach Re wskazał
        konkretne i ewidentne przykłady, iż owy duchowny nosi znamiona osoby
        zasługującej na to miano. Znam tę osobę osobiście od roku 1998 i zapewniam Cię,
        że będziesz miał „twardy orzech do zgryzienia”, by określenie „oszołom”
        rzetelnie i zgodnie z prawdą uargumentować. Nie radzę posługiwać się
        tzw. faktami prasowymi, albowiem takie mnie nie interesują. Mnie interesuje
        argumentacja tylko i wyłącznie oparta na prawdzie. Ale zapewniam Cię,
        iż nie znajdziesz faktów świadczących o „oszołomstwie” o. T. Rydzyka !

- Jeśli Ojciec Tadeusz Rydzyk bez złotówki w kieszeni habitu podjął się
        stworzenia takiego dzieła, jakim jest Radio Maryja, broniące wiary i Ojczyzny,
        które dziś na całym świecie ma ponad 20 mln. słuchaczy, – to jest oszołomem ???

- Jeśli Ojciec Tadeusz Rydzyk inspiruje ludzi bezrobotnych, młodych i pełnych
        zapału twórczego na polu wydawnictwa audio-video do stworzenia Fundacji „Nasza
        Przyszłość” w Szczecinku, – to jest oszołomem ???

- Jeśli Ojciec Tadeusz Rydzyk był pomysłodawcą do stworzenia Fundacji „Servire
        Veritati” i „Lux Veritatis”, gdzie znalazła zatrudnienie rzesza bezrobotnych,
        młodych i zdolnych ludzi produkującej m. innymi kasety video, z których można
        zobaczyć
        piękno mojej Ojczyzny i historię Narodu polskiego, , - to jest oszołomem ???

- Jeśli Ojciec Tadeusz Rydzyk był pomysłodawcą do stworzenia codziennej
        gazety „Nasz Dziennik” bez kapitału zagranicznego ani też bez pomocy innego
        podmiotu gospodarczego mającego wpływ na treści w niej drukowane, w redakcji
        której znaleźli zatrudnienie młodzi, bezrobotni i dobrze wykształceni
        dziennikarze, - to jest oszołomem ???

- Jeśli Ojciec Tadeusz Rydzyk widząc brak propolskich ośrodków edukacyjnych
        w Polsce, organizuje Wyższą Szkołę Kultury Społecznej i Medialnej
        do kształcenia kadry dziennikarzy, którzy nie będą na usługach libertyńsko-
        masońskiej oligarchii ( poprawiaczy świata ), a będą w pełni przygotowani
        do rzetelnego wykonywania zawodu dziennikarza, - to jest oszołomem ???

- Jeśli Ojciec Tadeusz Rydzyk przy pomocy kilkuset ludzi dobrej woli
        i widzących manipulacje, jakich się dopuszcza telewizja publiczna i pozostałe
        stacje telewizji komercyjnej, organizuje TV Trwam, - to jest oszołomem ???

- Jeśli Ojciec Tadeusz Rydzyk chce stworzyć studentom WSKSiM godne warunki
        bytowe i warunki do nauki inspiruje, by powstało Centrum Polonia In Tercio
        Millennio ( Centrum Akademickie Polska w Trzecie Tysiąclecie ) - to jest
        oszołomem ???

Wszystkie te dzieła służą Bogu, Kościołowi ( a więc nam ludziom wierzącym )
        i Ojczyźnie, a musisz wiedzieć, iż "takie będą Rzeczypospolite, jakie młodzieży
        chowanie".

Nie bój się myśleć,
        myślenie nie boli.
        • kolter Re: Do ja_z_61-ego ! cz.2 28.01.06, 14:35
          Doktore to se ne wrati, wiec jedz sam do tworek!!!
          • doktor.1 Do kolter ! A ty jedź do Gostynina ! 28.01.06, 15:27
            Tam leczą takie przypadki, jak twój, głupolu.
    • kazikowa Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:44
      ble..... ble .... tyle mysle o tym radiu ;)
    • bogdantadus Radio specjalnej troski! 27.01.06, 22:44
      Dopust Boski!
    • polska444 GW znów wsiadła na Rydzyka; temat-bumerang 27.01.06, 22:45
      W tej chwili to jest jedyne radio "alternatywne" - przekazujące treści
      niezależne od kierunku narzuconego przez Agorę. I dlatego Gazeta tak go nie
      znosi, pomijając kwestię "antyżydowską" (w gruncie rzeczy choci o "żydowładzę",
      nie o ludzi narodowości żydowskiej).
      • kazikowa Re: GW znów wsiadła na Rydzyka; temat-bumerang 27.01.06, 22:48
        radio maryja jest antysemickie! wiem bo sluchalam tej ch...... stacji zeby
        uslyszec co tam pier.... nie tylko agora tego nie znosi! ja, katoliczka nie
        tylko z urodzenia, tez!
        • davidmors Widoczna obsesja na punkcie Radia Maryja w GW. 28.01.06, 10:57
          Maniakalne prześladowanie szlachetnego Radia Maryja daje się też zauważyć
          u licznych starozakonnych, pejsatych forumowiczów.
        • doktor.1 Do kazikowej ! 28.01.06, 14:06
          Twój tekst określił ciebie jako ....... prostaczkę
          największego formatu, jaki można sobie wyobrazić.
          Twoje prostactwo jest takie, - jak budowa cepa !!!

Jeśli chcesz się zrehabilitować, to tu i teraz napisz,
          data, godzina, tytuł audycji, osoby, które głosiły treści
          antysemickie.

Czas START !!!

Pisz co uważasz, ale uważaj co piszesz,
          albowiem każda wolność ma swoją odpowiedzialność.

• marwwa RACJA, że jedyne radio z drugiej strony Springera! 27.01.06, 23:09
        Gdyby się udało odcedzić ten jad, który wnoszą "pobożni" słuchacze i prości
        prowadzący audycje, to byłby niezły publikator, operujący z drugiej strony, a
        właściwie z trzeciej (ja się nie zgadzam ani z RM, ani z GW).
        W cytacie z jednego z powyższych postów:
        ""Potwierdza to tezę, że zacietrzewienie liberałów przybiera czasem postać
        swoistego fanatyzmu i staje się społecznie groźne" - pisze. " podkreślić trzeba
        słowo CZASEM - i z tym chyba walczą hierarchowie, którzy z pewnością chcieliby
        ucywilizować dialogi w tym radiu.
    • clowley Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:54
      Moim zdaniem Rydzyk żeruje na starszych ludziach pamiętających wojnę i podjudza
      ich nienawiść do Niemców i Żydów. Pownien zamiast tego koncetrować się
      ewangelizacji, a nie nienawiści do człowieka. Wstyd, że w kraju podobno
      katolickim mamy takie podobno katolickie środki przekazu. Czekam na jeden taki
      tydzień, kiedy nie usłyszę nic o ojcu Tadeuszu, jego radiu i telewizji. Jedyna
      wiadomość na ich temat, która mnie ucieszy, to taka, że zostają zamknięte.
      • planitnyk Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 22:57
        cos w tym jest. dla wielu ludzi to wspaniala okazja szczegolnie chorych zeby uczestniczyc we mszy chociaz poprzez radio jednak takie przekazywanie niechrzescijanskiego patrzenia na swiat tym ludziom moim zdaniem robi szkode.

Szukanie wrogow na zewnatrz kosciola to blad moim zdaniem. Kosciol najbardziej powinien sie bac tego ze sami chrzescijanie niszcza swoj kosciol
        • clowley Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 23:11
          Ja uważam że oczywiście katolickie media mają ogromną role do spełnienia.
          Problem polega na tym że bardzo wiele osób, szczególnie tych starszych
          słuchaczy tej rozgłośni często nie jest w stanie się odnaleść we współczesnych
          serwisach informacyjnych. Ograniczają się zatem z racji autorytetu Kościoła
          katolickiego w Polsce do słuchania radia i na tej podstawie kształtują swój
          światopogląd. Każdy atak na rozgłośnię traktują jak osobisty atak na swoją
          społeczność co jest zrozumiałe. Myślę że bardzo ważnym był Watykanu oraz
          Episkopatu być może ten właśnie głos spowoduje szerszą refleksję słuchaczy nad
          poczynaniami ojca Rydzyka.
    • slayer_fan Kolejny odcinek telenoweli - sitcomu 27.01.06, 22:59
      pt. "Strachy Adama M.".

PS. I znowu z uporem maniaka pojawia się "Zatapianie" platformy, którego nie było. Czyżby Agora chciała zatopić swoją platformę? Na łamach prasy związanej z imperium Agora najczęściej się to hasło pojawia
    • piotrgiedrowicz Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 23:07

z niekłamaną satysfakcją, chętnie bym opowiedział również na falach Radia
      Maryja o swej powieści pt. "Bessa~Lala" (notabene serdecznie ją polecam
      wszystkim słuchaczom tej rozgłośni.) jest to fabularyzowany reportaż o
      breweriach pseudoelitek, aczkolwiek w opinii samych zainteresowanych tzw.
      pamflet. mam nadzieję, że tak czy inaczej - proza moja niewyzbyta jest morału.
      jak się okazuje nie wystarczy być obrazoburcą, by zwrócić uwagę na przykład
      niektórych gazet, które lansują z uporem garstkę swoich pupili. chwała Bogu, że
      mamy pluralizm. to zaiste paradoksalne - niedługo jakiś oficjalny organ
      satanistów zacznie narzucać ubogim duchem, a błogosławionym własną wersję
      ortodoksji, tudzież wypominać ludziom z innej parafii odstępstwa od filozofii z
      czyśćca rodem :o) jeden tylko, jeden cud - z szlachtą polską polski lud!!!
      oby Miłosierny ulitował się nad nami. skończmy z homo homini lupus i nie
      czepiajmy się źdźbła w oku bliźniego. może niektórym sprawia satysfakcję, że
      myśli św. Bernarda kosztują mniej niż "gazeta" - mi nie. dobrej nocy i spokoju
      ducha najmilejsi, alleluja!
    • rychu40 Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 23:22
      > Strzelacie sobie panowie purpuraci kolejnego gola samobojczego gloszac chwale
      > oszusta,ktorego dzielo dawno przekroczylo bariery kodeksu karnego/
      Sami wypielegnowali przez setki lat kult kościoła. I dlatego wszystkie przekręty
      finansowe, w tym przypadku medialne i działalność ściśle sekcyjna Radia jest pod
      ochroną ludzi otumanionych świętością kościoła. Wogóle nie widzą hierarchii
      która mogłaby mieć prawo do decydowania o zamknięciu rozgłośni siejącej
      nienawiść do wszystkich ludzi o odmiennych poglądach, innych nacji itd.
      Parafianie nie pozwalają na przeniesienie umiłowanych proboszczów i warcholą
      przeciwko biskupom. Powinni założyć więcej sekt - miejscowych - i powoli nastąpi
      takie rozwarstwienie kościoła katolickiego w Polsce że zakonnicy sobie,
      parafianie sobie i episkopat też sobie. I polscy katolicy stają się
      pośmiewiskiem w Europie. I czarno widzę ciąg dalszy tej rozróby. To takie
      polskie, prowincjonalne, katolickie bagno.
      • piotrgiedrowicz Re: Troska o Radio Maryja 27.01.06, 23:41
        wyluzuj się Rysiu, przestań się zamartwiać - włącz sobie "antyradio" z parą
        pajaców dla ukojenia nerwów. to rada także dla Tobie podobnych. dobranoc.
      • kotkotson Re: Troska o Radio Maryja 28.01.06, 00:27
        Rychu, tez tak to widze, tylko nie wiedze w tym absolutnie niczego zlego. Niech
        jak najszybciej zdechnie monopol KK na tumanienie i wysysanie tego biednego
        narodu. Im szybciej tym lepiej. Niech zyje RM, rydzyk i jankowski, daj Boze jak
        najwiecej takich czarodzieji, moze wreszcie Polacy przejrza.
    • polacco2 [...] 28.01.06, 00:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • doopa1 RADIO MA MORDĘ 28.01.06, 00:58
      a nie ryja
    • marl57 czy RM jest to radio kochających inaczej ? 28.01.06, 01:13
      tzn nienawiść i szowinizm w miejsce równości i braterstwa w miłości bożej.
      Zaś ekselenscja to tak jakby wspaniałość, a tu tego niewiela, raczej poplątania i schizofrenii pojęciowej wiele
      • wet3 Nhil novi sub sol. 28.01.06, 01:31
        Oto mamy kolejny atak na RM w edycji "tylko jedynej i poprawnej prawdy" w
        wydaniu jedynie slusznej GW! Chwyty jakie stosujecie byly dobre w okresie
        stalinizmu. Rozumiem, ze bardzo trudno jest komus pogodzic sie z utrata jedynej
        i slusznej wyroczni. Podobno jest "demokracja" - taka w cudzyslowie. W
        prawdziwej i rzetelnej demokracji z wasza postawa nie mielibyscie najmniejszych
        szans na przezycie 24 godzin - bo musielibyscie bulic ogromne sumy za
        pomawianie i znieslawianie.
        Czekamy na nastepny "wystep" jedynie slusznych. Z pewnoscia odbedzie sie to
        jutro! Hau, hau, hau!!! - a karawana i tak jechala bedzie dalej!
        • marl57 masz majaki, bania luki pleciesz, 28.01.06, 12:35
          nie nakręcaj się bo ci spreżynka pęknie, i będzie rodzina z toba wtedy kłopot miała. Z GW mam związek myślę za taki jak ty o tyle że te oba posty tu są.Cokolwiek znajdziesz wokół siebie nie schlebiajacego tobie(czyli temu co w tej chwili uważasz)uważasz pewnie za jakiś kolejny atak na niewątpliwie wyznawane przez ciebie (tak pewnie uważasz) jakieś niezwykłe dla ciebie twoje i kilku innych tobie podobnych, aktualnie nośnych świętości.
          Gorzej jeśli cie skleroza w koncu dopadnie i zapomnisz dzisiaj co opowiadałeś wczoraj, albo się inaczej w wełnie zaplączesz, wtedy jesli zobaczysz siebie troszke poza stadem wtedy może cos zakumasz.
          Jeśli przyłączasz sie do jakiegoś stada, sorki -grupy, pamiętaj: ilość członków to jeszcze nie jakosć, a większość z reguły nie ma racji, itd. Pamietaj że nawet wielkie stado baranków to jest ten sam jednak tylko baranek razy wiele. I nic więcej. W stadzie łatwo jest coś stratować, po to są stada, trzeba tylko być klientam na taką formację, wybierasz sam.
          • doktor.1 Do marl57 ! 28.01.06, 16:12
            Przeczytałem twój tekst bardzo uważnie
            i nijak nie mogę - jak określasz
            - "zakumać", o co ci chodzi w tym bełkocie ???
            Błędów logicznych i stylistycznych aż nadto,
            by dały się te wypociny zrozumieć.

Mam wrażenie, że pisałeś pod wpływem skutków
            palenia "jonta" (marychy), albo po LSD.
            C2H5OH wykluczam, bo nie trafiłbyś w odpowiednie klawisze.

Więc na przyszłość zanim napiszesz, - pomyśl,
            jeśli jeszcze masz czym myśleć.
    • legrange Re: Troska o Radio Maryja 28.01.06, 01:18
      GW to czołowy propagator ciemnoty i zacofania religijnego. Wydanie GW bez
      złożenia bałwochwalczej czci dla JP2 lub B16 należy do straconych. Ale oni GW i
      tak mają o was swoje zdanie i jak przyjdzie taki czas to wam pokążą, gdzie wasze
      miejsce.
      • lwaw Słuszna obserwacja. 28.01.06, 01:51

• blue_boy Gazeta Nienawisci!!! 28.01.06, 01:32
      co dzien gdy otwieram gazeta wybiorcza napotykam na krytyczne, zlosliwe, opinie
      o polskim kosciele. oczywiscie kosciol i chrescijanstwo nie jest atakowane en
      mass (choc bywalo tez) ale naglasnia sie pewne bizzary zwiazane z
      funkcjonowaniem Kosciola i zarazem, jeszcze wtekscie, redaktor (dla
      niegramotnych) dokonuje oceny takich dzialan, powodowany rzekoma troska o
      kosciol, wiare etc. Ten artykul to tylko kolejny przejaw nienawisci do
      kosciola, a nie prezentacja faktow.
      • galan12 Re: Gazeta Nienawisci!!! blue-boy = gej-boy 28.01.06, 09:18
        blue-boy = gej-boy
        habitowe PIESZCZOCHY znane są w historii
    • e.w.a1 Re: Troska o Radio Maryja 28.01.06, 02:01
      Tak naprawdę nikt starannie nie wsłuchał się w program Radia Maryja.
      Przekazywanie prawd wiary - znakomite. Politykierstwo - prymitywne. TO JEST
      MNISZKÓWNA mediów. Mickiewicza tam nie ma! Ale tak niewielu czyta Mickiewicza i
      ta rozgłośnia jest właśnie dla nich. Takie postawy już przed wiekami
      krytykowali i ks. bp Ignacy Krasicki, Rej, Kochanowski i Andrzej Frycz
      Modrzewski...
      Tylko 8% społeczeństwa to elita intelektualna, razem z nią jeszcze jest 15%
      ludzi z otwartą głową, a reszta to "nawóz historii" i dla nich właśnie jest to
      Radio. O. Rydzyk dobrze o tym wie, a i Jan Paweł II (jako filozof i etyk)mógł
      godzić się na "mniszkowatość" charakteru tego radia. I jeszcze: przecież tu
      chodzi o biznes. Pozazdrościć marketingu (prasa, radio, telewizja), zarabiania
      przez żebractwo, grania na najprostszych uczuciach prostych ludzi,ludzi bez
      szerszego spojrzenia na świat. I wszystko pod płaszczykiem Pana Boga. Ale żeby
      na Panu Bogu aż tak zarabiać? O. Rydzyk powinien otrzymać tytuł biznesmena
      roku. Prości - prostym. Bez honoru i ambicji. I po co jak są pieniądze.
      • wet3 Re: Troska o Radio Maryja 28.01.06, 02:12
        e.w.a1 napisała:

> Tak naprawdę nikt starannie nie wsłuchał się w program Radia Maryja.
        > Przekazywanie prawd wiary - znakomite. Politykierstwo - prymitywne. TO JEST
        > MNISZKÓWNA mediów. Mickiewicza tam nie ma! Ale tak niewielu czyta Mickiewicza
        i
        >
        > ta rozgłośnia jest właśnie dla nich. Takie postawy już przed wiekami
        > krytykowali i ks. bp Ignacy Krasicki, Rej, Kochanowski i Andrzej Frycz
        > Modrzewski...
        > Tylko 8% społeczeństwa to elita intelektualna, razem z nią jeszcze jest 15%
        > ludzi z otwartą głową, a reszta to "nawóz historii" i dla nich właśnie jest
        to
        > Radio. O. Rydzyk dobrze o tym wie, a i Jan Paweł II (jako filozof i etyk)mógł
        > godzić się na "mniszkowatość" charakteru tego radia. I jeszcze: przecież tu
        > chodzi o biznes. Pozazdrościć marketingu (prasa, radio, telewizja),
        zarabiania
        > przez żebractwo, grania na najprostszych uczuciach prostych ludzi,ludzi bez
        > szerszego spojrzenia na świat. I wszystko pod płaszczykiem Pana Boga. Ale
        żeby
        > na Panu Bogu aż tak zarabiać? O. Rydzyk powinien otrzymać tytuł biznesmena
        > roku. Prości - prostym. Bez honoru i ambicji. I po co jak są pieniądze.

Pozdrawiam Jasnie Oswiecona (lampka elektryczna) Yntelektualystke!
    • ak813 Wszystko jest lepsze od GWna 28.01.06, 06:20
      • davidmors Re: Wszystko jest lepsze od GWna 28.01.06, 10:51
        Z wyjątkiem Agorowej gazetki "Nowy Dzień" - to takie samo g... co Gazeta Wyborcza.
        • soulworm Re: Wszystko jest lepsze od GWna 28.01.06, 11:44
          ty i tak czytasz gazety jedynie na gwozdziu w slawojce.
        • marl57 zaprzeczasz sobie logicznie - jeśli to zauwazysz 28.01.06, 12:52
          bo na tym forum a nie na "naszym" dzienniku piszesz.
          Nie inne, a to forum istnieje, dlatego tu mozesz sie odezwać. Na antenke możesz się wdzwonić albo nie, a tu na pewno tak. Gdzie jeszcze znajdziesz tak otwarte miejsce gdzie wolno ci napisać wszystko co potrafisz i co zechcesz? Dotyczy to i ciebie i mnie. A że ND jest cieniacki, to fakt, ale wystarczy go nie kupować, inne tabloidy są trochę lepsze, są jednak tabloidami.
          • slayer_fan Nie jest to jedyne forum 28.01.06, 15:24
            Są też fora prawicowe. Ludzie opowiadający się przeciw Agorze komentują artykuły na tym forum dlatego, że się z nimi nie zgadzają i uzasadniają dlaczego. Nie komentują tylko dlatego że jest to jedyne forum gdzie mogą pisać.
    • belial13 Re: Troska o Radio Maryja 28.01.06, 07:03
      Bardzo dobrze,ze twór zwany Radiem Maryja istnieje.Moze w koncu otworzy on oczy
      temu glupiemu narodowi w pozycji na klęczkach oczy.Otworzy oczy na instytucję
      zwanę Kościół katolicki.Pasożyta drążącego kraj i społeczeństo,pasożyta
      żerującego na ciemnocie i biedzie.Pasożyta który jest i czuje sie wyalienowany
      ze społeczenstwa,ktory nie ponosi zadnych kosztów przemian a wręcz na nich zbija
      majątek.Pasożyta jako instytucji zgniłej,pełnej falszu obłudy i
      hipokryzji.Tragedią jest to,że ten kraj własnie zostal ostoją i sztandarem tej
      instytucji w Europie.Czy Polacy obudzą się kiedyś i przejrzą na oczy?Ja w to
      wątpię.
    • mamgotamgo Re: Troska o Radio Maryja 28.01.06, 07:11
      Dla mnie o. Rydzyk to bardzo utalentowany manipulator. Być może ktoś nim
      steruje, bo wszedł na falę nacjonalizmu, polskiego szowinizmu i antysemityzmu,
      a to dobra pożywka zarówno dla części polskiego kleru jak i społeczeństwa.
      Biskupi nic tu nie poradzą, bo tych naprawdę inteligentnych i mądrych na
      palcach jednej ręki można zliczyć. Jak to mówią Niemcy: każdy ma w głowie
      swojego ptaka, a niektórym biskupom wydaje się, że to Duch Swięty. Słucham
      Radia Maryja dla celów czysto poznawczych. W końcu jest to pewne zjawisko na
      scenie otóż właśnie p o l i t y c z n e j w Polsce. Zdecydowanie zaważyło na
      ostatnich wyborach. W tej chwili jedzie na swojej fali tsunami. Ale odpłynie.
      Szkoda, że na zawsze. Bo te modlitwy, różańce i koronki to dobra rzecz. Z
      drugiej strony te wszystkie media tv1 tv2 tvn polsat niechby zaprosili tych
      niedopieszczonych biskupów do siebie, pokazali, wcześniej upudrowali, żeby im
      się łysiny nie świeciły, niechby wypowiedzieli te swoje mądrości to wtedy i
      telewizja trwam i radio maryja rozpłyną się jak poranno mgła... Znikną.
      Poprostu znikną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka