Dodaj do ulubionych

Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedzeniu

13.03.06, 14:29

Na posiedzeniu ma także wystąpić minister sprawiedliwości. Według Jurka ma on
poinformować posłów, co może zrobić dla obrony interesu Skarbu Państwa na
polskim rynku bankowym w obliczu możliwej fuzji.

Podać się do dymisji?

Obserwuj wątek
    • wojtekmt Re: Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedze 13.03.06, 15:00
      Same omnibusy w tym PiS:
      Minister MSWiA (bzDorn) zajmuje się podatkami
      Minister sprawiedliwosci - gospodarką (instytucjami finansowymi)
      Swoja drogą, to co zrobi ziobro ?
      Może aresztuje przedstawicieli unicredito ?
      • piss-on-pis4 Re: Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedze 13.03.06, 21:25
        wojtekmt napisał:
        > Same omnibusy w tym PiS:
        > Minister MSWiA (bzDorn) zajmuje się podatkami
        > Minister sprawiedliwosci - gospodarką (instytucjami finansowymi)
        > Swoja drogą, to co zrobi ziobro ?
        > Może aresztuje przedstawicieli unicredito ?

My te Polskę rozpieprzymy,
        ale my,
        Nie komuniści

Krzyszysztof Daukszewicz
    • bronek25 Re: Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedze 13.03.06, 15:45
      Znowu temat zastepczy!! Szlag może trafić kiedy te miłośniki bliźniego swego
      biora sie do czegokolwiek! Zróbcie,wrzody zaropiałe cokolwiek dla
      poszukującycyh pracy, zapłaćcie wreszcie wasz przecież dług z przed lat czyli
      tzw.203 dla pielegniarek! Niedojdy umysłowe, uruchomcie ponownie handel z Rosją
      i Norwegią. Coś dla ludzi a nie by wyciszyc konkurencje polityczną ! Od tego
      nie przybedzie pracy i chleba! Pracy i chleba, nieroby! Dość igrzysk i mydlenia
      narodowi oczu!
      • maruda.r Re: Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedze 13.03.06, 15:47
        bronek25 napisał:

Niedojdy umysłowe, uruchomcie ponownie handel z Rosją i Norwegią.

Nie można, bo prezydent Kaczyński uważa, ze Putin chce go pożreć.

• piss-on-pis4 Re: Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedze 13.03.06, 23:02
          maruda.r napisał:
          > bronek25 napisał:
          > Niedojdy umysłowe, uruchomcie ponownie handel z Rosją i Norwegią.
          > ****************************
          > Nie można, bo prezydent Kaczyński uważa, ze Putin chce go pożreć.
          >
          T o byłby jedyny możliwy patriotyczny postępek
          naszego Prezydenta.
          Już sobie wyobrażam tytuły w wywoływanej tu Prawdzie:
          Śmierć precydenta Putina na skutek ostrej niestrawności
    • japoeta1 Re: Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedze 13.03.06, 17:09
      IV Rzeczpospolita rodzi się w sporach i bólach, ale się rodzi. Widać, że
      kilkunastoletnia epoka po Okrągłym Stole odchodzi w przeszłość. Jesteśmy
      świadkami powstawania przełomu w świadomości społecznej, który najlepiej wyraża
      rządzące dziś prezydent Lech Kaczyński oraz Prawo i Sprawiedliwość. Dzięki temu
      przełomowi jest choćby szansa, że powszechny dostęp do "teczek" i wprowadzenie
      szerokiej lustracji przetnie raz na zawsze niejasne powiązania z okresu PRL-u w
      świecie polityki, biznesu i ludzi wpływających na opinię publiczną. W wyniku
      tego przełomu odsłania się też prawda o czołowych symbolach epoki po Okrągłym
      Stole. Takim symbolem była pozycja Leszka Balcerowicza, obrońcy wolnego rynku
      kosztem interesu narodowego. Do jakich absurdów ta filozofia doprowadziła to
      widać dziś najlepiej po szokującym zachowaniu prezesa NBP, który wyprasza z
      posiedzenia komisji nadzoru bankowego wiceministra finansów Cezarego Mecha, aby
      nie mógł bronić interesu skarbu państwa w sporze z włoskim bankiem. Jak głęboko
      ten model wyalienowanego myślenia wrył się w polskie prawo i gospodarkę widać na
      każdym kroku, w drobnych i dużych sprawach, szczególnie gdy chodzi o podejście
      do prywatyzacji czy wspierania państwowych przedsiębiorstw. Ale nie tylko, widać
      to także w podejściu do roli związków zawodowych, atakowanych za obronę praw
      pracowniczych. Ta filozofia przejawia się jednak nadal w różnych rozwiązaniach
      ustawowych, których przykład, notabene autorstwa też Leszka Balcerowicza,
      cytujemy w artykule "Cena przeżycia". Jak się okazuje ministerstwo pracy
      przygotowuje projekt ustawy, który zakłada, że w najbiedniejszych województwach
      samorządy będą decydować o ewentualnym zredukowaniu płacy minimalnej. Czyli
      nadal są w cenie rozwiązania systemowe, które biednych spychają poniżej biedy.
      Tak, IV RP rodzi się w bólach.

Jerzy Kłosiński
      • wilmor1 japoeta1.. podajesz .. nie żresz.. 13.03.06, 22:11
        masz nikczemną naturę... zostałaś sama....
    • ekopomoc [...] 13.03.06, 17:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • piss-on-pis4 Re: Akcjonariusze Pozmeatu chcą Prawdy!!! 13.03.06, 22:56
        ekopomoc napisał:

> Sponsor E.Balcerowicz-BRE, doprowadził do bakructwa POZMEAT?
        >
        KOlejny PiSuar na zlecenie?
        • hwadu Akcjonariusze Pozmeatu chcą Prawdy od Balcerowicza 14.03.06, 00:26
          BRE Bank sponsoruje "Case". Odnośnie BRE Banku przypominam, że jest to bank
          komercyjny, nadzorowany przez Komisję Nadzoru Bankowego, której
          przewodniczącym jest Leszek Balcerowicz.

Na stronie internetowej fundacji "CASE" www.case.com.pl przeczytałem, że w
          Radzie fundacji zasiada Leszek Balcerowicz i Ewa Balcerowicz. Żona Ewa pełni
          również funcję członka zarządu fundacji "Case" i jest pracownikiem naukowym i
          ekspertem tej fundacji. Na stronie internetowej BRE Banku przeczytałem, że
          bank ten wydaje poblikacje naukowe "Case", tzw. zeszyty, gdzie produkują się
          państwo Leszek i Ewa Balcerowiczowie. Przeczytałem też, że "Case" wraz z BRE
          Bankiem organizują konferencje i seminaria naukowe. BRE Bank
          sponsoruje "Case". Odnośnie BRE Banku przypominam, że jest to bank
          komercyjny, nadzorowany przez Komisję Nadzoru Bankowego, której
          przewodniczącym jest Leszek Balcerowicz. Bez komentarza.

www.case.com.pl/strona--ID-o_case_ludzie,osoba_id-3,nlang-19.html
          Ewa Balcerowicz
          Ewa Balcerowicz jest współzałożycielem oraz prezesem zarządu CASE - Centrum
          Analiz Społeczno - Ekonomicznych, gdzie prowadzi równieza prace naukowe.
          Absolwentka SGPiS (1977 r.), tam też obroniła pracę doktorską (1988 r.) W
          latach 1992 -1997 była współredaktorem miesięcznika finansowego Bank. Od 1983
          r. pracuje w Instytucie Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk.

Uczestniczyła w wielu projektach badawczych, w tym międzynarodowych,
          poświęconych barierom wejścia (entry) i wyjścia (exit) w transformujących się
          gospodarkach Europy Środkowo-Wschodniej, sektorowi MŚP, uwarunkowaniami
          rozwoju
          sektora prywatnego, bankowego oraz systemami upadłościowymi. Jest autorką lub
          współautorką wielu publikacji.

Leszek Balcerowicz, obecny prezes NBP i RPP, były premier, minister finansów
          za
          czasów, gdy Eureko-BIG BG kupiło nielegalnie, z pogwałceniem polskiego prawa,
          30% akcji PZU, zeznawał w dniu wczorajszym przed Sejmową Komisją Śledczą ds.
          prywatyzacji PZU.

Prezentujemy Państwu wybrane fragmenty przesłuchania bez dodatkowego
          komentarza - ten jest zbędny (podstawą jest stenogram posiedzenia).

====================

Pan Leszek Balcerowicz:
          Panie przewodniczący, jako obywatel tego kraju chcę powiedzieć, że
          sformułowanie, że komisja ma znaleźć nieprawidłowości, w moim przekonaniu
          mijasię z istotą państwa prawa. I to jest zgodne zresztą z pierwotną uchwałą
          Sejmu, która
          mówi, że komisja ma wskazać winnych. Ja rozumiem, że komisja ma wyjaśnić...

Przewodniczący:

Zbadać prawidłowość.

Pan Leszek Balcerowicz:

Wyjaśnić, a nie znaleźć nieprawidłowości.

Przewodniczący:

I będziemy to czynić.

Pan Leszek Balcerowicz:

To jest sprzeczne z moim pojmowaniem istoty państwa prawa.
          A co do pańskiej wypowiedzi, to rozumiem, że pojawiła się kwestia, po
          pierwsze, wiarygodności, po drugie, kwestia wyniku przetargu. Co do
          wiarygodności, chcę powiedzieć, że wedle mojej koncepcji państwa prawa
          decyzje
          powinny zapobiegać... decyzje w sprawach jednostkowych, to jest min. w
          sprawach
          prywatyzacji, powinny być
          wynikiem zastosowania prawnych, wiarygodnych procedur. W państwie prawa, w
          moim przekonaniu, o wiarygodności czy niewiarygodności powinny decydować
          takie
          procedury, a nie widzimisię jakiegokolwiek ministra czy innego uczestnika
          życia
          publicznego.

=======================

Przewodniczący:

W rzeczywistości właśnie też. Przez nadzór ubezpieczeniowy zostało nam
          przekazane, że w krajach Unii Europejskiej Eureko żadnej działalności
          praktycznie ubezpieczeniowej bezpośrednio nie prowadziło, a jedna z firm,
          która
          prowadziła na rynku brytyjskim, właśnie upadła.

Pan Leszek Balcerowicz:

Ja powiedziałem, co mam do powiedzenia na ten temat. Jeżeli są wątpliwości,
          to proszę poprosić biegłych, którzy powiedzą, czy firma, w której w ramach
          prowadzi się, że tak powiem, jest czwartym czy w rezultacie może teraz
          mocniejszym
          ubezpieczycielem, jest ubezpieczycielem czy nie.

=======================

Poseł Jan Bury:

W czasie PRL-u nie było tak łatwo wyjechać za granicę, dostać wizę do
          jakiegoś kraju zachodniego. Pan miał tą możliwość, w 1974 r. wyjechał pan na
          studia doStanów Zjednoczonych na roczny MBA, później w latach 1985–1988
          był pan nastażach także. Kto spowodował pana wyjazdy, ówczesny PZPR czy
          SGPiS,
          na którym
          pan pracował?

Pan Leszek Balcerowicz:

Panie przewodniczący, ja uważam, że ta wypowiedź zawiera elementy
          insynuacji.I państwo znacie oczywiście ustawę o komisji śledczej, która w
          pkt.
          7.1 mówi w sposób całkowicie jasny, mogę zacytować: z uprawnień komisja
          korzysta tylko w zakresie niezbędnym i w taki sposób, aby nie naruszać dóbr
          osobistych osób trzecich.
          Ale odpowiem na pana pytanie oczywiście, choć mam opinię na temat sposobu
          charakteru tej wypowiedzi, że narusza ten artykuł. Polska, choć była krajem
          socjalistycznym, była jednak krajem pod tym względem różniącym się
          pozytywnie,
          np. od dawnego Związku Radzieckiego czy dawnego
          NRD, i w związku z tym trochę więcej osób musiało wyjechać. A czemu to
          zawdzięczałem? Sobie to zawdzięczałem.

Poseł Jan Bury:

Czyli kto wydał zgodę na pana wyjazd?

Pan Leszek Balcerowicz:

Zaproponowały, wydały władze uczelni, a i dostałem w normalnym trybie
          paszport.

======================

Poseł Jan Bury:

Czy jest pan członkiem rady fundacji Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych?

Pan Leszek Balcerowicz:

Panie pośle, pan wie, że ja jestem założycielem. To tak jak bycie rodzicem.
          Ale nie
          jestem członkiem.

Poseł Jan Bury:

Czy pana żona jest też członkiem?

Pan Leszek Balcerowicz:

Słucham?

Poseł Jan Bury:

Czy pana żona też jest członkiem rady fundacji?

Pan Leszek Balcerowicz:

Jest to publicznie dostępna informacja na stronach internetowych i jest to
          dostępne również w raportach składanych ministerstwu.

Poseł Jan Bury:

Czy...

Pan Leszek Balcerowicz:

Moja żona, zgodnie z tym, jest prezesem tej fundacji.

Poseł Jan Bury:

Był pan ministrem finansów, jest pan teraz prezesem Narodowego Banku
          Polskiego. Czy fundacja, o której mówimy, korzysta z grantów, sponsorowania
          instytucji finansowych w Polsce, w tym banków i innych instytucji
          finansowych?

Pan Leszek Balcerowicz:

Panie pośle, w dobrze zorganizowanej instytucji prezes nie rozdziela
          pieniędzy...

Poseł Jan Bury:

Mam do pana pytanie...

Pan Leszek Balcerowicz:

Ja się tym nie zajmuję.

Poseł Jan Bury:

...czy korzysta?

Pan Leszek Balcerowicz:

W związku z tym jest komisja, która rozdziela środki. Ja nie zastępuję tej
          komisji, nawet nie wiem, jak te środki rozdziela. Informacja jest publicznie
          dostępna. Jeżeli pan jest tym zainteresowany, proszę, odeślę pana do stron
          internetowych.

Poseł Jan Bury:

Na stronach internetowych są takie informacje, iż fundacja korzysta z
          grantów i środków finansowych...

Pan Leszek Balcerowicz:

To znaczy, że...

Poseł Jan Bury:

...instytucji finansowych.

Pan Leszek Balcerowicz:

...przeszło przez procedurę komisji.

Poseł Jan Bury:

Czy uważa pan, że to jest moralne, to nie jest niezgodne z prawem, iż...

Pan Leszek Balcerowicz:
          Nie, i uważam... ja nie wiem...
      • hwadu Akcjonariusze Pozmeatu chcą Prawdy o BRE 14.03.06, 00:28
        Przykład BRE Bank S.A. (ten, który dofinansowuje
        fundację CASE żony Balcerowicza) jest znamienny. Na Liście zasobów archiwalnych
        IPN figurują m.in. nazwiska:
        1. Krzysztofa Szwarca (takie samo jak pierwszego prezesa BRE);
        2. Wojciecha Kostrzewy (takie samo jak kolejnego prezesa BRE, który na rynku
        kapitałowym słynął z tego, że był protegowanym L.Balcerowicza - który po
        powrocie Kostrzewy z "gościnnych występów w RFN" w 1990 r. powierzył mu funkcję
        prezesa nowoutworzonego państwowego Polskiego Banku Rozwoju S.A., mimo, że
        Kostrzewa NIGDY wcześniej w banku nie pracował - oraz pogardy dla prawa i etyki
        w biznesie oraz układów politycznych i biznesowych, m.in. z J.Kulczykiem, o
        mały włos nie doprowadził do upadłości tego banku.) Smaczku sprawie dodaje
        pewnie przypadkowy ;-)) fakt, iż dyr. biura zarządu PBR S.A. był późniejszy
        szef ABW - Andrzej Barcikowski. Kostrzewa był jedynym prezesem banku
        przesłuchiwanym przez komisję śledczą ds. PKN ORLEN. Dziś, po ucieczce z BRE,
        W.Kostrzewa jest prezesem koncernu MEDIALNEGO ITI, należącego m.in. do Jana
        Wejcherta (to nazwisko też jest na Liście IPN).
        3. Sławomira Lachowskiego (takie samo jak obecnego prezesa BRE, który podobnie
        jak inni kumple ostro się szkolił za granicą w latach '80-tych).
        4. Jana Kulczyka (takie samo jak byłego członka RN BRE, czołowego kapitalisty
        politycznego w Polsce, tam gdzie Kostrzewa, tam Kulczyk i na odwrót).
        5. Mieczysława Groszka (takie samo jak byłego wiceprezesa PBR i BRE, obecnego
        prezesa BRE Leasing).
        6. Bogusława Grabowskiego (takie samo jak byłego prezes PTE Skarbiec-Emerytura
        S.A., obecnie prezesa Skarbiec Asset Management Holding, byłego prezesa
        Petrobank S.A. (1993-97,)należącego m.in. do CPN, byłego członka RPP, który w
        2000 r. w zaskakujących okolicznościach nagle zrezygnował z ubiegania się o
        posadę premiera).
        7. Barbary Błaszczyk (takie samo jak członkini Rady Nadzorczej PTE Skarbie-
        Emerytura, pracownika fundacji CASE).
        Jeśli dodać, iż za rządów Kostrzewy członkami Rady Nadzorczej BRE Bank byli
        także: Sławomir Wiatr (przyznał się do współpracy z SB) czy Gromosław
        Czempiński (jest czł. RN do dziś), to rysuje się nam całkiem ciekawy obraz
        wzorcowego "banku" III RP.

• hwadu Balcerowicz, Case, BRE - Konflikt interesów? 13.03.06, 18:39
      Na stronie internetowej fundacji "CASE" www.case.com.pl przeczytałem, że w
      Radzie fundacji
      zasiada Leszek Balcerowicz i Ewa Balcerowicz. Żona Ewa pełni również funcję
      członka zarządu fundacji "Case" i jest pracownikiem naukowym i ekspertem tej
      fundacji. Na stronie internetowej BRE Banku przeczytałem, że bank ten wydaje
      poblikacje naukowe "Case", tzw. zeszyty, gdzie produkują się państwo Leszek i
      Ewa Balcerowiczowie. Przeczytałem też, że "Case" wraz z BRE Bankiem organizują
      konferencje i seminaria naukowe. BRE Bank sponsoruje "Case". Odnośnie BRE Banku
      przypominam, że jest to bank komercyjny, nadzorowany przez Komisję Nadzoru
      Bankowego, której przewodniczącym jest Leszek Balcerowicz. Bez komentarza.

www.case.com.pl/strona--ID-o_case_ludzie,osoba_id-3,nlang-19.html
      Ewa Balcerowicz
      Ewa Balcerowicz jest współzałożycielem oraz prezesem zarządu CASE - Centrum
      Analiz Społeczno - Ekonomicznych, gdzie prowadzi równieza prace naukowe.
      Absolwentka SGPiS (1977 r.), tam też obroniła pracę doktorską (1988 r.) W
      latach 1992 -1997 była współredaktorem miesięcznika finansowego Bank. Od 1983
      r. pracuje w Instytucie Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk.

Uczestniczyła w wielu projektach badawczych, w tym międzynarodowych,
      poświęconych barierom wejścia (entry) i wyjścia (exit) w transformujących się
      gospodarkach Europy Środkowo-Wschodniej, sektorowi MŚP, uwarunkowaniami rozwoju
      sektora prywatnego, bankowego oraz systemami upadłościowymi. Jest autorką lub
      współautorką wielu publikacji.

Leszek Balcerowicz, obecny prezes NBP i RPP, były premier, minister finansów za
      czasów, gdy Eureko-BIG BG kupiło nielegalnie, z pogwałceniem polskiego prawa,
      30% akcji PZU, zeznawał w dniu wczorajszym przed Sejmową Komisją Śledczą ds.
      prywatyzacji PZU.

Prezentujemy Państwu wybrane fragmenty przesłuchania bez dodatkowego
      komentarza - ten jest zbędny (podstawą jest stenogram posiedzenia).

====================

Pan Leszek Balcerowicz:
      Panie przewodniczący, jako obywatel tego kraju chcę powiedzieć, że
      sformułowanie, że komisja ma znaleźć nieprawidłowości, w moim przekonaniu
      mijasię z istotą państwa prawa. I to jest zgodne zresztą z pierwotną uchwałą
      Sejmu, która
      mówi, że komisja ma wskazać winnych. Ja rozumiem, że komisja ma wyjaśnić...

Przewodniczący:

Zbadać prawidłowość.

Pan Leszek Balcerowicz:

Wyjaśnić, a nie znaleźć nieprawidłowości.

Przewodniczący:

I będziemy to czynić.

Pan Leszek Balcerowicz:

To jest sprzeczne z moim pojmowaniem istoty państwa prawa.
      A co do pańskiej wypowiedzi, to rozumiem, że pojawiła się kwestia, po
      pierwsze, wiarygodności, po drugie, kwestia wyniku przetargu. Co do
      wiarygodności, chcę powiedzieć, że wedle mojej koncepcji państwa prawa decyzje
      powinny zapobiegać... decyzje w sprawach jednostkowych, to jest min. w sprawach
      prywatyzacji, powinny być
      wynikiem zastosowania prawnych, wiarygodnych procedur. W państwie prawa, w
      moim przekonaniu, o wiarygodności czy niewiarygodności powinny decydować takie
      procedury, a nie widzimisię jakiegokolwiek ministra czy innego uczestnika życia
      publicznego.

=======================

Przewodniczący:

W rzeczywistości właśnie też. Przez nadzór ubezpieczeniowy zostało nam
      przekazane, że w krajach Unii Europejskiej Eureko żadnej działalności
      praktycznie ubezpieczeniowej bezpośrednio nie prowadziło, a jedna z firm, która
      prowadziła na rynku brytyjskim, właśnie upadła.

Pan Leszek Balcerowicz:

Ja powiedziałem, co mam do powiedzenia na ten temat. Jeżeli są wątpliwości,
      to proszę poprosić biegłych, którzy powiedzą, czy firma, w której w ramach
      prowadzi się, że tak powiem, jest czwartym czy w rezultacie może teraz
      mocniejszym
      ubezpieczycielem, jest ubezpieczycielem czy nie.

=======================

Poseł Jan Bury:

W czasie PRL-u nie było tak łatwo wyjechać za granicę, dostać wizę do
      jakiegoś kraju zachodniego. Pan miał tą możliwość, w 1974 r. wyjechał pan na
      studia doStanów Zjednoczonych na roczny MBA, później w latach 1985–1988
      był pan nastażach także. Kto spowodował pana wyjazdy, ówczesny PZPR czy SGPiS,
      na którym
      pan pracował?

Pan Leszek Balcerowicz:

Panie przewodniczący, ja uważam, że ta wypowiedź zawiera elementy
      insynuacji.I państwo znacie oczywiście ustawę o komisji śledczej, która w pkt.
      7.1 mówi w sposób całkowicie jasny, mogę zacytować: z uprawnień komisja
      korzysta tylko w zakresie niezbędnym i w taki sposób, aby nie naruszać dóbr
      osobistych osób trzecich.
      Ale odpowiem na pana pytanie oczywiście, choć mam opinię na temat sposobu
      charakteru tej wypowiedzi, że narusza ten artykuł. Polska, choć była krajem
      socjalistycznym, była jednak krajem pod tym względem różniącym się pozytywnie,
      np. od dawnego Związku Radzieckiego czy dawnego
      NRD, i w związku z tym trochę więcej osób musiało wyjechać. A czemu to
      zawdzięczałem? Sobie to zawdzięczałem.

Poseł Jan Bury:

Czyli kto wydał zgodę na pana wyjazd?

Pan Leszek Balcerowicz:

Zaproponowały, wydały władze uczelni, a i dostałem w normalnym trybie
      paszport.

======================

Poseł Jan Bury:

Czy jest pan członkiem rady fundacji Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych?

Pan Leszek Balcerowicz:

Panie pośle, pan wie, że ja jestem założycielem. To tak jak bycie rodzicem.
      Ale nie
      jestem członkiem.

Poseł Jan Bury:

Czy pana żona jest też członkiem?

Pan Leszek Balcerowicz:

Słucham?

Poseł Jan Bury:

Czy pana żona też jest członkiem rady fundacji?

Pan Leszek Balcerowicz:

Jest to publicznie dostępna informacja na stronach internetowych i jest to
      dostępne również w raportach składanych ministerstwu.

Poseł Jan Bury:

Czy...

Pan Leszek Balcerowicz:

Moja żona, zgodnie z tym, jest prezesem tej fundacji.

Poseł Jan Bury:

Był pan ministrem finansów, jest pan teraz prezesem Narodowego Banku
      Polskiego. Czy fundacja, o której mówimy, korzysta z grantów, sponsorowania
      instytucji finansowych w Polsce, w tym banków i innych instytucji finansowych?

Pan Leszek Balcerowicz:

Panie pośle, w dobrze zorganizowanej instytucji prezes nie rozdziela
      pieniędzy...

Poseł Jan Bury:

Mam do pana pytanie...

Pan Leszek Balcerowicz:

Ja się tym nie zajmuję.

Poseł Jan Bury:

...czy korzysta?

Pan Leszek Balcerowicz:

W związku z tym jest komisja, która rozdziela środki. Ja nie zastępuję tej
      komisji, nawet nie wiem, jak te środki rozdziela. Informacja jest publicznie
      dostępna. Jeżeli pan jest tym zainteresowany, proszę, odeślę pana do stron
      internetowych.

Poseł Jan Bury:

Na stronach internetowych są takie informacje, iż fundacja korzysta z
      grantów i środków finansowych...

Pan Leszek Balcerowicz:

To znaczy, że...

Poseł Jan Bury:

...instytucji finansowych.

Pan Leszek Balcerowicz:

...przeszło przez procedurę komisji.

Poseł Jan Bury:

Czy uważa pan, że to jest moralne, to nie jest niezgodne z prawem, iż...

Pan Leszek Balcerowicz:
      Nie, i uważam... ja nie wiem...
      • piss-on-pis4 Re: Balcerowicz, Case, BRE - Konflikt interesów? 13.03.06, 22:55
        hwadu napisał:
        > Na stronie internetowej fundacji "CASE" www.case.com.pl przeczytałem, że w
        ...
        i nic z tego, Ćwolu, nie zrozumiałeś? I po cholerę to przepisywałeś / kopiowałeś
        Po to żeby wysłać na forum?
        Mają rację ci, którzy mówią, że komputery to zajęcie akurat dla idiotów. Tefgo
        nie zrozumiesz. Trzeba do szkoły, do książki, do pracy... do myślenia.
        Peż rozumiesz? Akurat nadajesz się di PiSuaru. To Twoja przyszłość. Nic więcej
        Ci nie wróżę.
    • mmmiecz Re: Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedze 13.03.06, 20:06
      Dziennikarze, w swojej sprawie narobiliście tyle skutecznego rabanu, że nasza
      rządząca kompania braci pt. Psucie i Sarkanie wymiękła i odpuściła. Tak
      trzymać! Mam nadzieję, że jeśli będziecie tak dalej, wybijecie z głowy inne
      pseudopomysły na pseudonaprawianie (czytaj - Psucie) tego kraju. Ja mam dość
      cyrków i tematów zastępczych, jestem zmęczony robieniem bezproduktywnego szumu
      i ściganiem kolejnych urojonych czarownic. Tyle, że jeśli się to udza,
      niektórzy będą musieli zająć się rządzeniem - a to prosta droga do klęski -
      przynajmniej z taką wspaniałą koalicją. Jeszcze raz - brawo!!! i proszę o
      jeszcze!!!
      • piss-on-pis4 Re: Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedze 13.03.06, 22:58
        mmmiecz napisał:

> Dziennikarze, w swojej sprawie narobiliście tyle skutecznego rabanu, że nasza
        > rządząca kompania braci pt. Psucie i Sarkanie wymiękła i odpuściła.

Jeszcze jeden. Widać PiSuar rośnie w potęgę
        Ale powiedzicie coś od siebie do sensu
    • mmmiecz Dziennikarze! do komisji! 13.03.06, 20:25
      Dziennikarze, w swojej sprawie narobiliście tyle skutecznego rabanu, że nasza
      rządząca kompania braci pt. Psucie i Sarkanie wymiękła i odpuściła. Tak
      trzymać! Mam nadzieję, że jeśli będziecie tak dalej, wybijecie z głowy inne
      pseudopomysły na pseudonaprawianie (czytaj - Psucie) tego kraju. Ja mam dość
      cyrków i tematów zastępczych, jestem zmęczony robieniem bezproduktywnego szumu
      i ściganiem kolejnych urojonych czarownic. Tyle, że jeśli się to udza,
      niektórzy będą musieli zająć się rządzeniem - a to prosta droga do klęski -
      przynajmniej z taką wspaniałą koalicją. Jeszcze raz - brawo!!! i proszę o
      jeszcze!!!
    • piss-on-pis4 Re: Jurek: Sprawa komisji na jutrzejszym posiedze 13.03.06, 22:47
      maruda.r napisał:
      >
      > Na posiedzeniu ma także wystąpić minister sprawiedliwości. Według Jurka ma on
      > poinformować posłów, co może zrobić dla obrony interesu Skarbu Państwa na
      > polskim rynku bankowym w obliczu możliwej fuzji.
      >

Bardzo słusznie. Minister ZZ pouczy jednego z bardziej znanych
      profesorów finansów, autora polskiej reformy i jej lidera, jak trzeba pronić
      interesów polskiej gospodarki. Jako sojusznicy ZZa wystąpią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka