Dodaj do ulubionych

Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW

• brokowisko Talenty PiSuaru! Nr 3 15.03.06, 23:27
      ABW, jaki otrzymał szef NBP, Leszek Balcerowicz.
      O otrzymaniu listu szef NBP poinformował przed południem na XII Forum Bankowym.
      Posłuchaj:
      Prezes Balcerowicz ze zrozumiałych względów nie zdradził treści poufnego listu
      i po swoim wystąpieniu nie chciał rozmawiać z dziennikarzami.
      O istnieniu listu ABW poinformował Leszek Balcerowicz / INTERIA.PL
      Treść pisma ujawnił natomiast kilka godzin potem premier Marcinkiewicz, na
      którego prośbę ABW zdjęła z listu klauzulę tajności. Premier przeczytał list w
      Sejmie.
    • brokowisko Talenty PiSuaru! Nr 5 15.03.06, 23:29
      Prezes PiS Jarosław Kaczyński powiedział w środę w Radiu Maryja, że "układowi",
      który przez kilkanaście lat decydował w Polsce "trzeba zadać jeszcze jedną
      ciężką klęskę". "Sądzę, że będzie musiała to być klęska wyborcza"
    • brokowisko Talenty PiSuaru! Nr 6 15.03.06, 23:32
      Financial Times", jak sądzę, napisał artykuł kierując się swoimi sympatiami i
      antypatiami. Dlaczego ja mam dyskutować z artykułem, którego autor skłamał, jak
      bura suka ! Slowa pana DORNA - Vicepremiera Rz P !
    • brokowisko Talenty PiSuaru! Nr 7 15.03.06, 23:37
      Jacek Kurski uważa, że to Roman Giertych puścił do prasy informację o zdjęciu
      przez niego spodni na zjeździe LPR
      Według tygodnika "Newsweek" Kurski miał się obnażyć przed kilkoma działaczami
      LPR w kuluarach zjazdu wojewódzkiego Ligi w Gdańsku w 2004 r., by dowieść, że
      nie jest obrzezany, a więc nie jest Żydem, o co posądzali go wrogowie w partii.
    • brokowisko Talenty PiSuaru nr 8 (bis na deser ! 15.03.06, 23:40
      Jacek Kurski jest w PiS już po raz trzeci. Najpierw zdradził partię Kaczyńskich
      dla LPR, potem został z niej wyrzucony po aferze z dziadkiem Tuska. Wygląda
      jednak na to, że w jego przypadku rzeczywiście do trzech razy sztuka. Kurski
      powoli wyrasta bowiem na czołową twarz PiS.
      Ciemny lud to kupił! Ot Kurski!

• mika68 "Aksamity żenią kity! Chcesz znać prawdę idź do... 15.03.06, 23:45
        Tuska i Rokity"
        >
        brokowisko napisał:

> Jacek Kurski jest w PiS już po raz trzeci. Najpierw zdradził partię
        Kaczyńskich
        >
        > dla LPR, potem został z niej wyrzucony po aferze z dziadkiem Tuska. Wygląda
        > jednak na to, że w jego przypadku rzeczywiście do trzech razy sztuka. Kurski
        > powoli wyrasta bowiem na czołową twarz PiS.
        > Ciemny lud to kupił! Ot Kurski!

Trzeba było oglądać dziś "Konfrontacje" na TVP2 o 22.40 to byś sobie posłuchał,
        jak to niby niezalezni, niewerbowalni są dziennikarze.

-------------
        >
        • gss87 Oglądałem, ale jak zobaczyłem Kurskiego wyłączyłem 16.03.06, 02:06
          Nie mogę Typa oglądać. Szuja w każdym calu. I do tego manipulant.
          Latkowskiego lubie, ale denerwuje mnie jego sposób wysławiania się.
      • waldam Re: Talenty POszołomów nr 1"Ciemny .. nie kupił 15.03.06, 23:46
        Obeznanyś .Podaj proszę talenty "zmiennopartyjne" ulubieńców/
        Ciemny lud tego "NIE KUPIŁ"
        • midi.max Tylko dla czlonków PO 15.03.06, 23:59
          witamy ZYDOKOMUNISTÓW
          juz sa obecni
          Włodzimierz Cimoszewicz - Dawid Goldstein !! -
          • Aaron Szechter - Adam Michnik!!!!! -•
          Janusz Onyszkiewicz - Jojne Grynberg -•
          Jan Krzysztof Skubiszewski - Szymon Schimel !!!!
          • Hanna Suchocka - Hajka Silberstein !!!!!!!!!
          • Jerzy Urban - Josek Urbach !!!!!!!!!!! •
          Hajka Grundbaum -Hanna Gronkiewicz-Waltz!!! -
          • Leszek Balcerowicz - Aron Bucholtz!!!!
          • swoj1112 Re: Tylko dla czlonków PO 16.03.06, 00:26
            Chyba ci wlasny obciety napletek w dziecinstwie na glowe zalozyli.Bo glowa ci
            wyraznie sie nie rozwinela.
            • waldam Re: dlaczego czy to co innego niż " koleżanki 16.03.06, 00:29
              J.K"
          • rebjot Re: Tylko dla czlonków PO 16.03.06, 10:05
            Aj waj! A skąd goj wziął te idiotyczne imiona i nazwiska? Ze "szmoncesu"? Żaden
            z "naszych" tak głupio się nie nazywa
    • dupaasi Balcerowicz musi ODEJŚĆ!!! 16.03.06, 00:24
    • amlina Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 00:38
      Zobaczcie jak pan major napisał "PeKaO" toż to nazwa (znak literowy/graficzny)
      używana kilkanaście lat temu. Widać że pan major ma swoje lata i dobrze pamieta
      czasy PZPR (gdy wiernie jej służył) i wie jak należy wykonywać
      polecenia "jedynej słusznej siły rządzącej" .
    • amlina Zobaczcie jak pan major napisał "PeKaO" 16.03.06, 00:40
      Zobaczcie jak pan major napisał "PeKaO" toż to nazwa (znak literowy/graficzny)
      używana kilkanaście lat temu. Widać że pan major ma swoje lata i dobrze pamieta
      czasy PZPR (gdy wiernie jej służył) i wie jak należy wykonywać
      polecenia "jedynej słusznej siły rządzącej"
    • rdhd Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 00:48
      poprosze komisje sledcza w tej sprawie
    • langston "Aksamitne jarmulki" w odwrocie-tak trzymac!!!!! 16.03.06, 01:20
      • gss87 Niekompetencja Wassermana i Marcinkiewicza 16.03.06, 01:58
        Albo oni tego nie sprawdzili - co świadczy o ich niekompetencji albo celowo
        wprowadzili fałszywkę. W takim przypadku mamy do czynienia ze skandalicznym
        i do tego kłamliwym oszczerstwem rzuconym na prywatny bank. To są durnie i
        nieuki do potęgi n-tej. Wstyd. Pośmiewisko.
    • jkaczynski-lkaczynski ABW pisze list do Balcerowicza 16.03.06, 02:32
      Ta ABW się nam sprzeniewierza, żeby pisać do żonatego chłopa. Po co jej to
      było, no po co, żeby nasz elektorat, no nie nasz tylko OJCA RYDZYKA pomyślał,
      że ta ABW to jakaś dziwka. Panowie z ABW ostatni raz takie pomysły na własną
      rękę bez konsultacji z nami no nie z nami tylko z OJCEM RYDZYKIEM. Pamiętajcie
      ten elektorat nie zrozumie tej cienkiej aluzji a tak wogóle to żadej aluzji.
      Macie walić prosto z mostu bo inaczej stracimy nasz wierny elektorat.
      • biedronka24 Dziubdzius- a propos interesow klientow bankow 16.03.06, 02:55
        Policz ile milionow ludzi ma Polska. Potem sprawdz jakie sa u nas koszty uslug
        bankowych. Bo o tym mowimy a nie o cenach akcji. Nie kazdy obywatel w Polsce
        kupuje akcje ale prawie kazdy ma konto. Wiec mowiac o interesach obywateli mowi
        sie o cenach jakie zmuszeni sa ( w przypadku monopolu) placic za uslugi.
        Nie wiem gdzie ty zyjesz ale nie masz pojecia zielonego jak jest chocby za Odra.
        Ja jestem tylko szarym ludkiem ale powiem ci kotku ze mialam konto w niezlym
        banku w Polsce - ktory tez wszedl w fuzje z CITI. Zaraz potem wszystko siadlo.
        Ja sie z Citi wynioslam choc mialam status ´czlonka zalozyciela´ czy inne dno.
        CApisci`?
        To tylko jedna z fuzji - ktora na czas opanowywujac mozna jeszcze cos zrobic.
        Monopol to monopol i jest jak najbardziej wrogiem wolnego rynku a P. Waltz niech
        sie zapyta swojego nauczyciela na B czy Lenin walczyl z monopolem- bo liczy sie
        praktyka. Ja o niej pisze i ciesze sie ze ABW zajela stanowisko w mojej sprawie.
        Howgh. Mam nadzieje ze jakikolwiek rzad w Polsce wlasnie tego bedzie sie trzymal.
        W ekonomii nie ma pomnikow kotku. Jest stan obecny. I praktyka a nie teoria.
        Gdyby ewolucjonisci potrafili sterowac ewolucja to pewno wiekszy procent
        spoleczenstwa rodzilby sie madrzejszy - ale patrz pan - wcale tak nie jest - he, he.
        • rebjot Re: Dziubdzius- a propos interesow klientow banko 16.03.06, 10:00
          Droga Biedronko
          Przykład podany przez Ciebie nie jest najlepszy. Wspomniany bank po fuzji z
          innym wspomnianym bankiem zmienił politykę wobec klientów, "odstraszając
          drobnicę" (bo kosztowana w obsłudze a małymi pieniędzmi obraca) po to by
          przyciągnąc klientów korporacyjnych Nie możesz wrednej strategii jednego banku
          generalizować.
    • antonioni1 Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 05:19
      To wszystko jest chore, pomylone, głupie, dyletanckie...
      • zenek68 medialna choroba,którą ma wyleczyć POważny lekarz 16.03.06, 07:33
        pic na wodę fotomontaż...złotówka wraca,akcje wracają - strachy na lachy..
        a Jasie z PO zarabiają na zwyżkach i spadkach...
    • marek.cholewa Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 09:29
      Oczywiście,gdyby UnoCredito nie zrobiło takiej regulacji wewnętrznej,ta sama
      Agencja z dużym budzetem (ABW) wysmazyłaby pisemko,ze UnoCredito obraca akcjami
      spółki zależnej (BPH) co ma prawdopodobnie wpływ na .../tu wpisz co ci się
      podoba/.
    • johndoe Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 09:46
      qc 15.03.06, 19:29

Dla niewtajemniczonych znaczenie notatki jest takie:
      Jako wlasciciel firmy publicznej Banku x, niniejszym zatrzymujemy transakcje
      gieldowe akcjami Banku X poniewaz musimy przestrzegac prawa gieldowego.
      PiS jestescie analfabetami w kazdej dziedzinie i swiat juz sie z was smieje.

pozwole sobie skomentowac ten post.
      otoz nasuwaja mi sie 3 pytania:

1. jezeli transakcje byly nielegalne, to dlaczego unicredito zareagowalo dopiero w lutym? czy wczesniej byly legalne?
      2. jezeli transakcje byly nielegalne, to dlaczego unicredito zabronilo obrotu akcjami bph i funduszom zaleznym od pekao i tym zaleznym od bph, a nie zabronilo obrotu akcjami pekao, zwlaszcza funduszom zaleznym od bph?
      3. czy zalecenia unicredito w ogole byly legalne? chociazby w swietle tego:

OŚWIADCZENIE BANKU PEKAO SA

Zarząd Banku Pekao SA informuje, że zgodnie z polskim prawem fundusze
      inwestycyjne nie są podmiotami zależnymi ani od spółki zarządzającej ani od
      Banku Pekao SA i transakcje dokonywane przez fundusze i na rachunek tych
      funduszy nie są traktowane jak transakcje spółek zależnych Banku.

wynika z tego jednoznacznie, ze fundusze maja prawo inwestowac w co chca, za to bank bedacyich wlascicielem nie ma prawa nimi w ten sposob zarzadzac.
      obeznanych w prawie o obrocie... prosze o wyjasnienie.
      • vegas Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 09:55
        Skoro UniCredito jest akcjonariuszem wiekszosciowym Pekao SA i stara sie
        przejac BPH, to naturalnym jest, ze obracanie przez Pekao Pionier akcjami BPH
        bedzie rodzilo podejrzenia o wykorzystywanie informacji niedostepnych
        publicznie dla innych inwestorow.
        Zeby miec czyste rece Pekao Pionier nie powinno obracac akcjami BPH.
        Czy nie o to chodzi w decyzji UniCredito? Dla mnie sprawa jest czysta.
        • johndoe Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 10:03
          vegas napisał:

> Skoro UniCredito jest akcjonariuszem wiekszosciowym Pekao SA i stara sie
          > przejac BPH, to naturalnym jest, ze obracanie przez Pekao Pionier akcjami BPH
          > bedzie rodzilo podejrzenia o wykorzystywanie informacji niedostepnych
          > publicznie dla innych inwestorow.
          > Zeby miec czyste rece Pekao Pionier nie powinno obracac akcjami BPH.
          > Czy nie o to chodzi w decyzji UniCredito? Dla mnie sprawa jest czysta.

i pekao i bph jest w rekach wlochow dluzej niz od lutego. informacje niedostepne czy tez niejawne sa i w pekao i w bph. a zakaz dotyczyl tylko jednej strony. i czy unicredito nie zlamalo polskiego prawa wydajac zakaz. w swietle opinii zarzadu pekao sa /hehe/ tak.
          oczywiscie zakladam, ze taki zakaz faktycznie unicredito wydalo.
          • rebjot Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 10:12
            Przeczytaj uważnie dołączony skan notatki. BPH dostał podobny nakaz ale się nie
            zastosował.
            • johndoe Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 10:15
              rebjot napisał:

> Przeczytaj uważnie dołączony skan notatki. BPH dostał podobny nakaz ale się nie
              > zastosował.
              no wlasnie, co znaczy podobny? zakaz inwestowania w bph czy w pekao sa? zakaz inwestycji "na krzyz" czy zakz zakupu papierow bph? to dla mnie interesujace jest nad wyraz. i dlaczego sie nie zastosowal? bo takie zadanie wlasciciela jest niezgodne z prawem?
              • rebjot Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 10:22
                Zakaz dotyczył inwestycji "krzyżowych" O tym czy tego rodzaju transakcje są
                zgodne z prawem o obrocie papierami lub czy Uni Credito miało prawo wydać zakaz
                niech się wypowiada KPWiG
    • rebjot Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 09:50
      Ale sensacja dnia! ABW wnikliwie i fachowo analizuje patologiczne poczynania Uni
      Credito...
      To po prostu żenujące. Z treści dokumentu (w rzeczywistości jest to
      kilkuzdaniowa notatka)wynika, że absolutnie nic nie wynika, poza ignorancją
      piszących, którzy nawet nazwy banku PEKAO SA nie potrafią poprawnie napisać.
      Notatka kończy się zdaniem, że KPWiG bada sprawę. Po co więc ABW "ostrzega"
      skoro sprawa jest pod kontrolą powołanej do tego instytucji. Tak więc prawdziwą
      sensacją dnia jest "zaangażowanie" ABW w sprawę fuzji banków. Czy aby ABW ma w
      swych obowiązkach także nadzór nad bankowością?
      • ceski2 Re: moherowy Mech 16.03.06, 10:32
        Nie słyszałem by Balcerowicz ujawniał publicznie swoje zdanie przed
        posiedzeniem KNB. To Mech pokazał jakim jest moherowym fachowcem.
      • artbetjan Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 10:40
        Może ktoś wreszcie powinien powiedzieć pewne rzeczy expressis verbis. Czemu nie
        ja ? Otóż, anie Marszałku, Wysoka Izbo,Panie Prazydencie, Panie Nadpremierze,
        Panie Premierze i wszyscy inni przedstawiciele tego Narodu. Polska jest dużym
        przedsiębiorstwem, w którym Walne Zgromadzenie Wspólników (jestem jednym z
        nich) wybiera w określonym porządku prawnym Zarząd. To wy. Oczekujemy od
        Zarządu, za nasze pieniądze -uczciwej i rzetelnej pracy. I uprzejmie proszę o
        poszanowanie udziałowców, czyli narodu. Opowiadanie horrendalnych głupot
        sprawia, że mamy poczucie złego wyboru. Ja mam. Notatka ABW i jej interpretacja
        dowodzi braku elementarnej wiedzy o rynkach finansowych. Otóż, Unicredito
        postąpiło jak najlepiej można ! Tak właśnie należało zrobić, żeby nie być
        oskarżonym o manipulację. Jeżeli tego nie wiecie- nie macie kompetencji do
        rządzenia. Druga sprawa, o wiele ważniejsza i szersza w zasięgu.
        Czy Państwo naprawdę uważacie, że powodem istniejącej sytuacji na rynku usług
        finansowych są jakiekolwiek wrogie akcje lub zaniedbania ogólnie pojętego
        systemu bankowego a Pana Profesora Balcerowicza w szczególności ? Przepraszam,
        ale do takich twierdzeń uprawnienie są jedynie posłowie Samoobrony. Oni mogą
        nie rozumieć. Ale wy? Kwiat narodu ? Proszę przyjąć do wiadomości, że
        największym konkurentem polskich przedsiębiorstw na rynku jest Państwo. Jako
        emitent obligacji- obligacji nie będących niczym innym jak wysokooprocentowanym
        kredytem długoterminowym, utrudnia zdobycie kredytu. Bo bankom jest łatwiej
        kupić bezpieczne obligacje i nimi obracać. A skąd konieczność zapożyczania
        Państwa ? Ze względu na koszty jego działania. Ze względu na nadmiar agend,
        doradców ministrów, samochodów, wyjazdów zagranicznych do egzotycznych krajów
        dotacji dla nieefektywnych przedsiębiorstw tym podobnych głupot. Nie
        Balcerowicz musi odejść, ale głupota musi zniknąć.
        Obniżcie koszty funkcjonowania Państwa i problem zniknie. Tanie Państwo
        zapewniające bezpieczeństwo wewnętrzne i zewnętrzne i równość. Tyle tylko jest
        nam potrzebne. Nie moloch darczyńca- dzielący nasze pieniądze równie efektywnie
        jak każdy inny samowładca. Impera -tak, divide- nie!
        Jeśli tego wszystkiego nie wiedzieliście - to już wiecie. I wasz problem co z
        tą wiedzą zrobicie.Mam nadzieję że albo zmądrzejecie albo podacie się
        gremialnie do dymisji. Jeżeli jednak wiedzieliście, tylko wolicie nas okłamywać
        (nieudolnie) to my was rozliczymy na najbliższym Walnym.
        Fakt- zmierzacie do kompromitacji- ma Pan absolutną rację Panie Kaczyński.
        Tyle, że adresat tej wypowiedzi był niewłaściwy.
        Z szacunkiem
        (coraz mniejszym)
        Człowiek któremu komunizm ukradł młodość a Wy..... ?
        • albacor Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 10:47
          Dokładnie tak - brawo artbetjan
          • artbetjan Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 12:07
            Dzięki albacor. Niestety i tak się czuję marnie. Horror, żenada,
            niekompetencja, gierki , a czas leci. Napisałem w podpisie o zmarnowanej
            młodości. Teraz kolejna socjal banda ( jakaż to, na litość Boską prawica !??)
            chce zabrać czas mi i moim dzieciom. A ludzie wyjeżdżają.
            A przecież wystarczy naprawdę niewiele. NIE PRZESZKADZAĆ ! Niskie podatki,
            stałe zasady, żadnych dotacji, ulg, koncesji, zezwoleń, swoboda przepływu
            kapitału i ludzi. Wolny rynek, ale podkreślę- WOLNY rynek reguluje wszystko.
            Tak, odpowiadam ew. sceptykom, emerytury, służbę zdrowia, szkolnictwo itp też.
            I dobrze na tym wyjdą- i emeryci i inni.
            A najlepszym sposobem na zwiększenie ilości urodzin ( zachetą bo technicznie
            wiemy jaki jest najlepszy ;-)) jest zwiększenie ilości miejsc pracy !!!!
            Tylko ludzie o stabilnej sytuacji ekonomicznej chcą mieć dzieci. A 1000 zł za
            urodzenie jest miłe, ale zachętą może być niestety dla rodzin patologicznych.
            Oj chciałbym wygłosić przemówienie w tym ich Sejmie (tak, celowo napisałem w
            tym ich) i powiedzieć co duża część narodu o nich myśli. Ale posłem nie zostanę
            bo jak na razie to wstyd.
            Pozdrawiam
            Artbetjan
    • mika68 Aksamity żenią kity! Chcesz znać prawdę? 16.03.06, 10:33
      Idź do Tuska i Rokity!

-------------------------
      Na plakatach Jan Rokita był premierem, a ja prezydentem. I do dziś mamy kaca.
      Donald Tusk dla TVN24 (9.01.2006)
      • albacor Re: Aksamity żenią kity! Chcesz znać prawdę? 16.03.06, 10:38
        Rzadko mi się zdarza zgadzać z Romkiem ale tu go popieram:

"Nie powinno się doprowadzać do sytuacji, w której na minutę przed posiedzeniem
        premier wyciąga z tajnej koperty tajny list ABW i odczytuje go w atmosferze
        absolutnej sensacji, jakby służby specjalne miały cokolwiek wspólnego w
        funkcjonowaniem banków. To mnie zaniepokoiło, dlatego zwołałem komisję, uważam,
        że ta sprawa powinna być wyjaśniona" - powiedział Giertych
    • 123r Re: Marcinkiewicz ujawnia treść pisma ABW 16.03.06, 10:51
      Politycy precz ręce od banku.Banki dla fachowców.
    • plus_minus_zero To jest przerazajace ze tak wiele osob 16.03.06, 10:58
      zabiera glos w sprawach ktorych zupelnie nie rozumie! Na swiecie, tym ktory ma
      do czynienia z obrotem kapitalem troche dluzej niz 'IV RP' zabronione sa
      jakiekolwiek dzialania stymulujace wykupywanie i zawyzajace wartosc wlasnych
      akcji! Tego typu sprawy sa scisle kontrolowane i za to sie placi horrendalne
      kary albo odpoczywa w kurorcie za kratkami!
    • koham.mihnika przyszedl ABW do Balcerowicza 16.03.06, 11:37
      kiedy zobaczymy kmisje w sprawie? I jak posadzic cala agencje?
      • michal.krupa łżeGalba odszczekuj teraz swoje kłamstwa 16.03.06, 15:13
        Marcinkiewicz i Wasserman nawet ABW nie potrafią wykorzystać.
        Nieudacznicy jak cały PiSuar.

Z wstępnych analiz Komisji Papierów Wartościowych i Giełd wynika, że UniCredito
        nie złamało prawa zakazując bankowi Pekao SA transakcji akcjami banku BPH.

Z informacji Komisji wynika, że z taką prośbą Unicredito zwróciło się do Pekao
        SA w czerwcu zeszłego roku. Chodziło o uniknięcie jakichkolwiek negatywnych
        skutków dla ceny i warunków przejęć niemieckiego HVB, udziałowca banku BPH.

Jak wynika z korespondencji zakaz ten został wprowadzony w związku z polskimi
        przepisami.

• wilmor1 galba to nie chłop...to ciota.. 16.03.06, 20:15
    • wilmor1 o 20.35 nowa wiadomość z KPWiG..! 16.03.06, 21:10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka