Dodaj do ulubionych

Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny

28.03.06, 12:14
Nareszcie ktoś wziął się za Schetynę!
Mam nadzieje, że prokuratura zbada także
kwestię Geyjobombera i ew. powiązań,
oraz kwestię wieku p. Kwaczyńskiej która
sfałszowała swoją metryczkę o 6 lat

religiapokoju.blox.pl/2006/03/Salafizm-i-Wahhabizm.html
Obserwuj wątek
    • galba A co z tym słynnym procesem Schetyna vs. Newsweek? 28.03.06, 12:18
      Jakoś Grzesiek miał wytoczyć ale po wyborach cisza zapadła...
      • zymzyk Re: A co z tym słynnym procesem Schetyna vs. News 28.03.06, 12:22
        Panstwo cicho ciemne zupelnie nic sie nie zmienia;) od 50 lat

28 marca 1956
        najpiekniejsze podziekowania
        • tropiciel_absurdu Czy jest jakaś wyższa instancja od PK? 28.03.06, 13:32
          Bo chyba na tej instancji się nie skończy ;-)
          Ważne, żeby szum był, nie? No chyba jeszcze potem może sam JO Minister z Łaski
          JE Prezesa Najmiłościwiej Nam Panującego Zi0bro sprawą się zająć...
          • ptasiagryparyb Re: Czy jest jakaś wyższa instancja od PK? 28.03.06, 13:39
            Jest. Nazywa się Jarosław Kaczyński...
            • tropiciel_absurdu Myślałem, że Chuck Norris, ale masz rację ;-) 28.03.06, 13:47

• kontonaspam I znowu ta reklama 28.03.06, 15:33
                Czy GW nie ma innych zdjęć polityków oprócz tych z logo
                TOK FM???
                • euroronin Schetyna - najuczciwszy z uczciwych nie przesadzam 28.03.06, 16:12
                  kontonaspam napisał:

> Czy GW nie ma innych zdjęć polityków oprócz tych z logo
                  > TOK FM???

A co, wolałbyś Schetynę w mundurze dziadka Tuska? No nie przesadzaj. Nawet
                  nienawiść i nietolerancja powinna mieć w demokracji swoje granice. :) A co masz
                  do Radia TOK FM, oni cały dzień czytają GW, to i Gazeta robi im dobrze. Deal
                  prosty i uczciwy jak Kuna z Żaglem. RadioGazeta Wyborcza po prostu. Za Stalina
                  były podobno w Polsce radia przewodowe, tzw. kołchożniki z jednym programem i
                  to bynajmniej nie Wolną Europą. Dziś to wraca.
                  • revalidon He, he... szetyna wie od czego muchy zdychają... 28.03.06, 16:36
            • lexgm Re: Czy jest jakaś wyższa instancja od PK? 28.03.06, 14:04
              Jeszcze wyżej Ojciec Dyrektor a najwyżej Sąd Ostateczny. Amen.
              • lejbakogelmogel Re: Czy jest wyższa instancja? Guru Michnik 28.03.06, 16:56
                A o guru Michniku zapomniałeś?
      • kfaker galbizm napada 28.03.06, 12:26
        Wytocz w jego imieniu jak tak Cie to martwi. Ty galbo.
        • simplex Re: galbizm napada 28.03.06, 12:33
          "Ty galbo" - największa obelga na forum :D
          • uriel.blog.pl Re: galbizm napada 28.03.06, 13:42
            Nie chodzi aby o Komunistyczną Partię Polski? Bo strona jest i nawet
            przejrzałem. Po dotarciu do zbrodni totalitarnych reżimów kapitalistycznych mało
            nie siknąłem ze śmiechu i w obawie o stan fotela przestałem czytać.

---
            Ein Volk, ein Reich, zwei Katschoren
            • euroronin Re: galbizm napada 28.03.06, 16:26
              uriel.blog.pl napisał:

> Nie chodzi aby o Komunistyczną Partię Polski? Bo strona jest i nawet
              > przejrzałem. Po dotarciu do zbrodni totalitarnych reżimów kapitalistycznych mał
              > o
              > nie siknąłem ze śmiechu i w obawie o stan fotela przestałem czytać.

A ładnie to się śmiać (i bezpiecznie) ze środowiska GW?
          • euroronin Galba napada Simplex się skarży 28.03.06, 16:25
            "Ty galbo" - największa obelga na forum :D

dowcipne, dowcipne? Na twoja miarę.

>Pzdr, Simplex
            Pzpr chyba powino być, w twoim przypadku.

>Jestem lumpenużytkownikiem tego łże-forum.
            >Chciałem zapisać się do KPP, ale nigdzie nie mogę znaleźć ich strony
            >internetowej.

Już ci podawano link do KPP, czy każdy zwolennik PO/SLD musi być informatycznym
            kretynem? Fatum jakieś, czy co?

PS Potraktowałem twój post integralnie, ale chyba na to zasłużyłeś.
            • r306 Interesuje mnie czy znasz znaczenie slowa ronin... 28.03.06, 16:35
      • wilmor1 galba.. ty popaprany pokurczu.. 28.03.06, 12:42
        śmierć PISokomunie...
        • euroronin Re: galba.. ty popaprany pokurczu.. 28.03.06, 16:29
          wilmor1
          Nie wyciera się nosa w zasłonke, jakieś formy obowiązują, nawet na forum GW.
      • silesius.monachijski Re: A co z tym słynnym procesem Schetyna vs. News 28.03.06, 13:22
        wyslal w zastepstwie Michnika, ktory wytoczyl proces Ziemkiewiczowi

galba napisał:

> Jakoś Grzesiek miał wytoczyć ale po wyborach cisza zapadła...
        >
    • likkaon Cóż 28.03.06, 12:20
      Kto nie bierze ten kiep, w niewinność naszych ukochanych polityków w znacznej
      ich części nie wierzę, ale te prokuratury to o d***ę rozbić same nic z siebie
      nie wszczynają tylko patrzą komu by tu sie przypodobać...

Ps. Maria Kaczyńska to ta kurka z domaowa tak?
    • kiks11 Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 12:34
      a potem sprawę BOŚ i SKOK i ich powiązań z posłem Edgarem no Gosiewskim.
      A tak swoja drogą to skąd pisuary, partia uczciwych biedaków i socjałów ma kasę
      na organizaowanie wyborów co pół roku? Może tym też PK powinna się
      zainteresować, bo coś tu capi korupcją, albo jeszcze gorzej uzależnieniem
      jakiegoś banku od partii pieniaczy i podpierzaczy.
    • konrad31345 PO partią interesów 28.03.06, 12:36
      Dopóki PO będzie miała w swoich szeregach takich ludzi jak Schetyna,
      Palikot,Piskorski, tak długo nie będzie partią wiarygodną. W jej interesie jest
      więc wyjaśnienie wszystkich wątpliwości co do polityków powiązanych z biznesem.
      Inaczej pani Pitera będzie tylko kwiatkiem do kożuszka.
    • premier_pacynka Prokuratura w rekach prof.mec.Ziobro aka "ZERO" 28.03.06, 12:37
      staje sie narzedziem politycznym.No ale czego sie spodziewac po pozaetatowym
      apl. prokuratorskim??
      • 1tadeusz11 Zero, Wodnik czy Durń 28.03.06, 12:44
        to tylko janczarzy na polecenia Kaczek. Faceci bez twarzy i ambicji. Koleś
        wypuszcza 5 morderców, bo to podoba się opinii publicznej, zwalnia
        dziennikarzynę z prawomocnym wyrokiem. I to jest prawnik ?
        • konrad31345 Re: Zero, Wodnik czy Durń 28.03.06, 13:05
          To uważasz, że sprawcy linczu we Włodowie powinni siedzieć do dziś w areszcie?
          Na jakiej planecie żyjesz?
          • r306 Hmmm 28.03.06, 13:16
            > To uważasz, że sprawcy linczu we Włodowie powinni siedzieć do dziś w areszcie?
            Oczywiscie. Dokonali zabojstwa. Wyrok bedzie skazujacy. Poniewaz sa
            okolicznosci lagodzace, a okrutne morderstwo nie dostana tylko dozywocia. Nie
            ma tu mowy o obronie koniecznej - tego nawet ich obroncy nie stosuja.
            Jako podejrzani o morderstwo powinni siedziec w areszcie - zwykla procedura w
            takich sprawach. Do wyroku dolicza sie czas spedzony w areszcie, a pobyt tam na
            pewno jest mniej uciazliwy niz w zakladzie karnym w ktorym odsiaduja
            kary "prawdziwi" mordercy. Zwolnienie ich z aresztu jest niedzwiedzia przysluga
            dla nich samych, a do tego jeszcze poddaje w watpliwosc funkcjonowanie panstwa
            prawa.
            • konrad31345 Re: Hmmm 28.03.06, 13:21
              r306 napisał:

> > To uważasz, że sprawcy linczu we Włodowie powinni siedzieć do dziś w ares
              > zcie?
              > Oczywiscie. Dokonali zabojstwa. Wyrok bedzie skazujacy. Poniewaz sa
              > okolicznosci lagodzace, a okrutne morderstwo nie dostana tylko dozywocia. Nie
              > ma tu mowy o obronie koniecznej - tego nawet ich obroncy nie stosuja.
              > Jako podejrzani o morderstwo powinni siedziec w areszcie - zwykla procedura w
              > takich sprawach. Do wyroku dolicza sie czas spedzony w areszcie, a pobyt tam na
              >
              > pewno jest mniej uciazliwy niz w zakladzie karnym w ktorym odsiaduja
              > kary "prawdziwi" mordercy. Zwolnienie ich z aresztu jest niedzwiedzia przysluga
              >
              > dla nich samych, a do tego jeszcze poddaje w watpliwosc funkcjonowanie panstwa
              > prawa.

Mam wrażenie, że dużo mówisz o prawie, ale masz o nim małe pojęcie. Czy wiesz
              kiedy stosowany jest areszt?
              Otóż wtedy, gdy
              - istnieje zagrożenie utrudniania śledztwa przez oskarżonych
              - istnieje duże prawdopodobieństwo ucieczki oskarzonych z kraju
              - oskarżeni stanowią niebezpieczeństwo dla rodziny/otoczenia
              Tymczasem żadna z tych przesłanek w chwili wypuszczania ich z aresztu nie była
              spełniona.
              • malary31 Re: Hmmm 28.03.06, 13:30
                to niestety ty nie masz pojęcia lub manipulujesz.

areszt można stosować gdy sprawcy grozi surowa kara. jest to samodzielna
                podstawa do stosowania aresztu wykorzystywana przez prokuraturę w 80% spraw
                aresztowych. Nie ma i nie było w Polsce od 1989 (a wcześniej nie wiem)
                przypadku, żeby podejrzany o zabójstwo nie siedział w areszcie. Gdybyś ty kogoś
                zabił w ewidentnej obronie koniecznej, to twój adwokat musiałby na uszach
                stanąć żeby za wysokim poręczeniem majątkowym wyjąć cię z aresztu, szanse
                poniżej 10%. W przypadku linczu (niejasne okoliczności kto tu kogo zastraszał,
                zdaje się że ofiara to był człowiek niedostosowany który bronił się przed
                agresją społeczności - wcześniej był wielokrotnie pobity do nieprzytomności i
                dlatego nosił przy sobie nóż) areszt powinien być stosowany
                • konrad31345 Re: Hmmm 28.03.06, 13:40
                  >niejasne okoliczności kto tu kogo zastraszał,
                  > zdaje się że ofiara to był człowiek niedostosowany który bronił się przed
                  > agresją społeczności - wcześniej był wielokrotnie pobity do nieprzytomności i
                  > dlatego nosił przy sobie nóż)
                  Człowiek niedostosowany, który już kilkakrotnie ranił mieszkańców, pół życia
                  spędził w więzieniu (twoim zanie za to, że był bity???), wygrażał mieszkańcom,
                  że ich pozabija, latał z tasakiem po podwórku.
                  I nie zapominaj, że mieszkańcy zrobili co do nich należało - kilkakrotnie
                  powiadomili policję, ale ta nie przyjechała (policjanci zostali skazani
                  prawomocnym wyrokiem).
                  Postaw siebie w sytuacji człowieka, którego córka jest zagrożona przez pijanego
                  faceta latającego z tasakiem po wsi, grożącego, że ją zabije, podczas gdy
                  policja nie chce przyjechać. Co byś zrobił?
                  Czy to nie obrona konieczna?
                  • r306 Gonisz w pietke... 28.03.06, 13:42
                    ... za obrone konieczna tego linczu nawet nie uznaja adwokaci oskarzonych.
              • r306 A kto mi zagwarantuje.. 28.03.06, 13:34
                Areszt tymczasowy stosuje sie rowniez wowczas, gdy prawdopodobienstwo wyroku
                skazujacego jest bardzo duze.
                Poza tym - tak jak napisalem - tym ludziom wyswiadczono pod publiczke
                niedzwiedzia przysluge. Lagodny areszt sledczy jest nieporownywalny z
                katastrofalnym stanem przeludnionych wiezien. Czas odsiedziany w areszcie
                zaliczylby sie im do kary. A tak beda ja pekac cala, bez 6 miesiecy, w
                wiezieniach, gdzie ten sam Ziobro chce dosawiac jeszcze jedno pietro lozek
                (trzecie).
                Wyzwol sie z emocji - mysl racjonalnie.
                • johndoe Re: A kto mi zagwarantuje.. 28.03.06, 14:20
                  r306 napisał:

> Areszt tymczasowy stosuje sie rowniez wowczas, gdy prawdopodobienstwo wyroku
                  > skazujacego jest bardzo duze.

znaczy sie, zwolnienie z aresztu bylo zgodne z prawem, czy nie?
                  jezeli tak, to o co ta dyskusja?

> Poza tym - tak jak napisalem - tym ludziom wyswiadczono pod publiczke
                  > niedzwiedzia przysluge.

sad ich jeszcze nie skazal. wiec nie pisz o tym jak o faktach dokonanych.

> Wyzwol sie z emocji - mysl racjonalnie.

jako zywo. i nie wypowiadaj sie za tych ludzi.
                  • r306 Ermmm 28.03.06, 14:40
                    > znaczy sie, zwolnienie z aresztu bylo zgodne z prawem, czy nie?
                    > jezeli tak, to o co ta dyskusja?
                    A czy ja twierdze, ze niezgodne? Oceniam skutki takiego dzialania jako
                    populistyczne i szkodliwe. W tym kontekscie dyskutuje.
                    Wyglada na to, ze dyskutujesz ze mna troche tak dla zasady :) To mile, ale,
                    cholercia, czasochlonne... :/

> sad ich jeszcze nie skazal. wiec nie pisz o tym jak o faktach dokonanych.
                    Material dowodowy zebrany, oskarzeni przyznali sie do czynu. Wyrok oczywiscie
                    zapadnie i oczywistym problemem dla sedziego jest... jego wymiar. Tak na dobra
                    sprawe - w tej sprawie - ZAWSZE krzywdzacy. Niestety, ale dura lex sed lex...
                    Tak jak napisal tez wczesniej jeden z adwersarzy (chyba sobie przyswoilem
                    pisowenie tego wyrazu - dzieki :)) - w sprawie o morderswo, gdy dodowow i
                    winnych nikt nie podwaza, zwyczajnie nie stosuje sie zwolnienia z aresztu. To
                    jednak mordercy.

> jako zywo. i nie wypowiadaj sie za tych ludzi.
                    :) alez czy oni moga spokojnie oceniac swoje polozenie? Im na pewno wydaje sie,
                    ze sa teraz szczesliwi (kto by nie byl?) bedac na wolnosci ze swoimi rodzinami.
                    Problem w tym, ze beda musieli za kraty wrocic, a ja chcialbym, zeby wrocili
                    tam na jak najkrotszy czas. Areszt to jednak areszt, a nie wiezienie. To
                    chlodna kalkulacja obliczona na ich dobro!

Tak troche filozoficznie - gdy przeczytasz uwaznie "Zbrodnie i kare",
                    czy "Upadek" Camuse'a - to dostrzezesz kare, w sensie jej orzeczenia i odbycia,
                    jako catarsis. To pozwala czlowiekowi wyzwolic sie spod presji wlasnego
                    sumienia - kary znacznie dotkliwszej, czeto prowadzacej do samozniszczenia.
                    • johndoe Re: Ermmm 28.03.06, 14:50
                      r306 napisał:

Oceniam skutki takiego dzialania jako
                      > populistyczne i szkodliwe.
                      oceniasz TY, a skutki Ciebie nie dotycza.

> Wyglada na to, ze dyskutujesz ze mna troche tak dla zasady :) To mile, ale,
                      > cholercia, czasochlonne... :/
                      tak, troche mam czasu, ale Ty tez sie na kilku forach udzielasz.
                      w sprawie o morderswo, gdy dodowow i
                      > winnych nikt nie podwaza, zwyczajnie nie stosuje sie zwolnienia z aresztu. To
                      > jednak mordercy.

to nie jest zwyczajna sprawa. ludize Ci nie dostali od panstwa /panstwa prawa hihi/ opieki i zapewnienia bezpieczenstwa, co im sie nalezy jak psu miska. zwlaszcza, ze dla panstwa to nie bylo zadnym problemem. oni tez sa ofiarami.

> Problem w tym, ze beda musieli za kraty wrocic, a ja chcialbym, zeby wrocili
                      > tam na jak najkrotszy czas. Areszt to jednak areszt, a nie wiezienie. To
                      > chlodna kalkulacja obliczona na ich dobro!

jest cos takiedo jak ulaskawienie. akurat w tym wypadku moze miec zastosowanie /choc oczywiscie ciezko jest przesdadzac sprae na podstawie doniesien mediow/

> Tak troche filozoficznie - gdy przeczytasz uwaznie "Zbrodnie i kare",
                      > czy "Upadek" Camuse'a - to dostrzezesz kare, w sensie jej orzeczenia i odbycia,
                      > jako catarsis. To pozwala czlowiekowi wyzwolic sie spod presji wlasnego
                      > sumienia - kary znacznie dotkliwszej, czeto prowadzacej do samozniszczenia.

nie wiem dlaczego mialoby ic sumienie gryzc. dla mnie rowniez /nie wiem jak dla Ciebie/ dobrem nadrzednym jest bezpieczenstwo moje i mojej rodziny. a jezeli panstwo, na ktore place podatki, nie moze mi go zapewnic....
                      • r306 Re: Ermmm 28.03.06, 15:20
                        > oceniasz TY, a skutki Ciebie nie dotycza.
                        Yyyyyy??? Sadzisz, ze skutki swego rodzaju przyzwolenia na samosad nie dotycza
                        wszystkich?
                        Poza tym - mam prawo do oceny. Takie zwyczajne.

> tak, troche mam czasu, ale Ty tez sie na kilku forach udzielasz.
                        Ja sie nie udzialam :) Jak mnie cos zafrapuje, to sie wypowiadam :) Nie jest
                        moja intencja "udzielanie sie" :)

> to nie jest zwyczajna sprawa.
                        Dlatego napisalem, ze sedziemu wspolczuje.

> Ci nie dostali od panstwa /panstwa prawa h
                        > ihi/ opieki i zapewnienia bezpieczenstwa
                        A czy ja to neguje? Niemniej popelnili morderstwo - ze szczegolnym
                        okrucienstwem. I nie bylo tam mowy o samoobronie.

> oni tez sa ofiarami.
                        Oczywiscie.

> jest cos takiedo jak ulaskawienie.
                        Ulaskawienie w sprawie o morderstwo? To jeszcze sie praktukuje w krajach gdzie
                        wykonuje sie kare smierci - ulaskawienie od tej kary poprzez zmiane na
                        dozywocie. Byloby sprawa fatalna gdyby wypuszczono na wolnosc w tym trybie tych
                        ludzi. Dlatego ich dramat jest podwojny! Musza odsiedziec zarowno za to co
                        zrobili jak i "dla zasady". Dla zasady, bez ktorej sankjonuje sie samosad.

> nie wiem dlaczego mialoby ic sumienie gryzc.
                        :))) Wyszedlem tu z punktu widzenia filozoficznego - pojecia sensu winy i kary
                        i ich znaczen :) Naprade odsylam do tych lektor - daja sporo do myslenia.

> a jezeli
                        > panstwo, na ktore place podatki, nie moze mi go zapewnic....
                        No wlasnie - to co wowczas?
                        Pozwole sobie tu na domniemanie, ze jestes za casusem obowiazujacym w USA - moj
                        dom moja twierdza i za prawem do posiadania broni.
                        Jesli chodzi o pierwsze - jak najbardziej jestem za. I popieram nowelizacje
                        prawa jaka zglasza PiS aby unormowac w tym zakresie definicje "obrony
                        koniecznej".
                        Jesli chodzi o drugi watek - jestem przeciw. A to ze wzgledu na ilosc "pomylek"
                        podczas uzycia broni...
                        • johndoe Re: Ermmm 28.03.06, 15:37
                          r306 napisał:

> Poza tym - mam prawo do oceny. Takie zwyczajne.

problem w tym, zeby ocena za bardzo nie przypominala wygladajacego na nieomylny osadu wydanego z jakiejs "gory". vide leszek b w sejmie.

> A czy ja to neguje? Niemniej popelnili morderstwo - ze szczegolnym
                          > okrucienstwem. I nie bylo tam mowy o samoobronie.

kwestia dyskusyjna. nie wiem czy morderstwo ze szczegolnym okrucienstwem czy zabojstwo. zauwaz, ze zatlucznie dwulatka mozna w tym kraju oceniac jako pobicie ze skutkiem smiertelnym. brakuje tylko "nieumyslne". w szerszym kontekscie byla to samoobrona, choc oczywiscie nie w rozumieniu kk.

> Ulaskawienie w sprawie o morderstwo?

a dlaczego nie. i nnie wiadomo czy morderstwo. zostawmy to sadowi.

To jeszcze sie praktukuje w krajach gdzie
                          > wykonuje sie kare smierci - ulaskawienie od tej kary poprzez zmiane na
                          > dozywocie.

przewidujesz kary smierci?:)

Byloby sprawa fatalna gdyby wypuszczono na wolnosc w tym trybie tych
                          > ludzi.

rzecz dyskusyjna.

> Dla zasady, bez ktorej sankcjonuje sie samosad.

to byl samosad po wyczerpaniu mozliwosci prawnych. a to co innego niz powieszenie leszka b przez rozentuzjazmowany tlum gornikow na wycieczce do sejmu.

) Naprade odsylam do tych lektor - daja sporo do myslenia.
                          znam

> Pozwole sobie tu na domniemanie, ze jestes za casusem obowiazujacym w USA - moj
                          > dom moja twierdza

to kwestia bezdyskusyjna /u mnie/ i to nie tylko w usa.

>i za prawem do posiadania broni.

przestepcy i tak maja bron, a kary za jej nielegalne posiadanie wzbudzaja smiech, zwlaszcza, ze w tym kraju nie stosuje sie sumowania kar. pomijam fakt dostepnosci broni w usa, dla mnie nie do przyjecia.

A to ze wzgledu na ilosc "pomylek"
                          > podczas uzycia broni...

nie przesadzajmy.
                          • r306 Re: Ermmm 28.03.06, 16:17
                            > problem w tym, zeby ocena za bardzo nie przypominala wygladajacego na
                            > nieomylny
                            > osadu wydanego z jakiejs "gory". vide leszek b w sejmie.
                            Hehehehe uwielbiam te twoje licytacje na nazwiska ;) Tylko pragne przypomniec,
                            ze to szkola stara i politykom PiS nieobca. Wierz mi - ja nie chce sie
                            licytowac na nazwiska i przyklady - do niczego nas to nie prowadzi. Wiec tu
                            ucinam.

> kwestia dyskusyjna. nie wiem czy morderstwo ze szczegolnym okrucienstwem czy
                            > za bojstwo.
                            Tu przyznaje Ci racje. To jest sprawa dyskusyjna. Jednak pewne przeslanki sa za
                            morderstwem - celowa napasc, dlugotrwale bicie, sposob okaleczenia. Byc
                            moze "szczegolne okrucienstwo" tu wyleci, w sensie dzialania w stanie
                            wzburzenia emocjonalnego.

> w szerszym kontekscie byla
                            > to samoobrona, choc oczywiscie nie w rozumieniu kk.
                            Wiesz doskonale, ze "szerszy kontekst" nie moze tu obowiazywac, albowiem
                            doszlibysmy w ten sposob do Kaina i Abla - "wynalazcow" zbrodni.

> przewidujesz kary smierci?:)
                            he he he bardzo smieszne... Daj spokoj.

> > Ulaskawienie w sprawie o morderstwo?
                            > a dlaczego nie.
                            Ano wlasnie dlatgo, ze sankcjonowaloby samosad... Prosze - nie przywoluj mi
                            przykladow ulaskawien Walesy czy Kwasniewskiego - oszczedz mi tych swinstw :)

> to byl samosad po wyczerpaniu mozliwosci prawnych.
                            Nie zmienia to kwalfikacji czynu. Jest to okolicznosc lagodzaca - ale to wplywa
                            na wysokosc wyroku, ale nie na kwalfikacje czynu.

> to kwestia bezdyskusyjna /u mnie/ i to nie tylko w usa.
                            A ktos tu mowil: "problem w tym, zeby ocena za bardzo nie przypominala
                            wygladajacego na nieomylny osadu"... To jest sprawa dyskusyjna, dlatego sie o
                            niej rozmawia. Z tym, ze tu podzielam Twoj poglad.
                            Na przyklad w Wielkiej Brytanii funkcjonuje taki przepis, ze w swoim domu
                            musisz utrzymywac porzadek - jesli podczas wlamania, zlodziej zlamie sobie
                            reke, bo przewrocil sie na porozrzucanych przez Ciebie rzeczach - moze podac
                            Cie do sadu ;)
                            W prawie walijskim jest nadal obowiazujacy zapis, ze przechodzien moze zazadac
                            od Ciebie udostepnienia mu toalety w Twoim domu :)
                            To tak w celu ostudzenia "oczywistosci" tudziez "nie tylko w USA" :)

> przestepcy i tak maja bron, a kary za jej nielegalne posiadanie wzbudzaja
                            > smiech, zwlaszcza, ze w tym kraju nie stosuje sie sumowania kar. pomijam fakt
                            > dostepnosci broni w usa, dla mnie nie do przyjecia.
                            Widzisz - problem w tym, ze prawo do posiadania broni jest jedna ze skladowych
                            jej dostepnosci, ktory jest dla Ciebie "nie do przyjecia" - oczywiscie w
                            kontekscie USA, ale tam wlasnie problem wzial sie z prawa do posiadania i do
                            samoobrony. Podnoszenie "powszechnosci" w dostepie do broni przez bandytow jest
                            dosc zabawny i nieadekwatny - oczywiscie zorganizowane grupy przestepcze do
                            broni beda mialy dostep zawsze i wszedzie, ale przed nimi sie i tak nie obroni
                            Kowalski ze swoim szesciostrzalowym pistoletem. Natomiast nie przekonasz mnie,
                            ze pospolite napady, czy wymuszenia odbywaja sie w Polsce przy uzyciu broni.
                            Nawet przyklad omawianego samosadu temu przeczy - facet biegal z majchrem, a
                            zatlukli go szpadlami. Przedmioty powszechnie dostepne - zarowno do ataku jak i
                            obrony.

> A to ze wzgledu na ilosc "pomylek"
                            > > podczas uzycia broni...
                            > nie przesadzajmy.
                            Nie przesadzam. Wynika to z prostej oceny sposobu razenia broni palnej. Troche
                            w swoim zyciu strzelalem - 4 lata liceum - kolo strzeleckie. Bylem swiadkiem
                            jak przez nierozwage niemalze postrzelony zostal kolega. Do tego naprawde nie
                            trzeba wiele, a bardzo wiele trzeba aby do tego nie dopuscic. Ilosc procedur
                            prawidlowego uzycia broni jest duza i skomplikowana. Ilosci zabitych, dla
                            glupiej zabawy, kur i kotow, ktore mialy pecha zaplatac sie na strzelnice - nie
                            zlicze...
      • gromek1 Re: Prokuratura w rekach prof.mec.Ziobro aka "ZER 28.03.06, 12:45
        Niech wyjaśniają. Bez względu na wynik wyjaśnień jako członek PO się cieszę.
        Nikt nie powinien być ponad prawem, bez względu jaką sobie wybierze nazwę dla
        partii.
    • mishak szkoda ze sie za Rydzyka nie wezma skur....ny 28.03.06, 12:48
      • lejbakogelmogel Re: szkoda ze sie za Michnika nie wezma skur....ny 28.03.06, 16:59
        A byli już blisko z Rywinem.
    • r306 A jak Prokuratura Krajowa nie da rady.... 28.03.06, 12:57
      ... to sie powola komisje sledcza. A jak komusja sledcza nie da rady, to sie
      stwierdzi, ze uklad jest wszechmocny, bo nie ma dowodow na istnienie ukladu :)
    • rogerwawa Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 13:15
      Osobiście nie przepadam za Schetyną, choć tym razem uważam, że decyzja
      prokuratury krajowej jest czysto polityczna. Skoro dwa sądy uznały, że nie ma
      zadnych przesłanek ku temu, jakoby Schetyna popełnił przestępstwo jestem
      pewien, że prokuratura krajowa działa wyłącznie z pobudek politycznych (na
      zlecenie PiSu) w celu inwigilacji polityków opozycji.
      Prztyaczam fragment artykułu z onet.pl dotyczącego tej sprawy;
      "Tymczasem jak powiedział radiu Wrocław anonimowo jeden z wrocławskich
      prokuratorów - śledztwo przeciwko Schetynie miałoby charakter
      polityczny. "Wszczęto by je by dopiero by grzebać i szukać haków, bo do tej
      pory nie znaleziono żadnych dowodów, żadnych konkretów" - stwierdziła osoba
      znająca sprawę."
      • konrad31345 Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 13:22
        anonimowi prokuratorzy to coś w stylu "anonimowych polityków PiS-u" - ulubionego
        określenia Wybiórczej.
      • johndoe Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 14:23
        rogerwawa napisał:

> Skoro dwa sądy uznały, że nie ma
        > zadnych przesłanek ku temu, jakoby Schetyna popełnił przestępstwo jestem
        > pewien, że prokuratura krajowa działa wyłącznie z pobudek politycznych (na
        > zlecenie PiSu) w celu inwigilacji polityków opozycji.

analfabetyzm funkcjonalny. niestety nalezysz do szerokiej rzeszy czlonkow spoleczenstwa, ktorzy nie rozumieja slowa pisanego.
      • r306 Prokuratury - nie sady... 28.03.06, 14:43
        To tak zeby pomoc w zrozumieniu postu johndoe :)
    • mat25 Kto zbada następny? 28.03.06, 14:00
      Prokuratura Krajowa bedzie badala Prokurature Apelacyjna, ktora badala
      Prokurature Rejonowa. A jak juz Prokuratura Krajowa orzeknie, ze wszystko w
      porzadku to Prokuratura Krajowa (czyt. "zero absolutne") zlozy wniosek do Boga
      Wszechmogacego o zbadanie samej siebie? A moze lepiej do psychiatrów?
      PiS jawnie probuje zastraszyc opozycje. Atmosfera zaczyna przypominac ta na
      Bialorusi. Strach pomyslec, co bedzie dalej.
    • k0nrad3k Re:Ziobro nich sie weźmie do roboty 28.03.06, 16:05
      Ziobro nich sie weźmie do roboty, a nie próbuje niszczy przeciwników
      politycznych za nasze pieniądze.
    • isa.stern Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 16:24
      i słusznie, niech zbada, przy okazji niech zbada sprawy m.in. Gosiewskiego i
      Giertycha, w obu chodzi o banki...
      • silesius.monachijski Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 16:50
        tym powinna sie zajac komisja do spraw bankow

isa.stern napisała:

> i słusznie, niech zbada, przy okazji niech zbada sprawy m.in. Gosiewskiego i
        > Giertycha, w obu chodzi o banki...
        • isa.stern Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 17:10
          a po co?! przecież w Polsce są prokuratury i sądy do tego powołane... kto
          będzie płacił osiołkom zasiadającym w tej komisji!? To są osoby bez
          odpowiedniej wiedzy i kwalifikacji, niby jak maja to ocenić?! A później
          kompromitacja i pytania o pionowe czy też poziome korytarze...
          • silesius.monachijski Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 17:15
            to, ze taka komisja juz dawno powinna byla powstac, nie ulega dla mnie
            watpliwosci; co do kompetencji poslow w niej zasiadajacych wole sie narazie nie
            wypowiadac; pozyjemy, zobaczymy

isa.stern napisała:

> a po co?! przecież w Polsce są prokuratury i sądy do tego powołane... kto
            > będzie płacił osiołkom zasiadającym w tej komisji!? To są osoby bez
            > odpowiedniej wiedzy i kwalifikacji, niby jak maja to ocenić?! A później
            > kompromitacja i pytania o pionowe czy też poziome korytarze...
            • isa.stern Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 17:25
              żadna z powołanych w ostatnich latach komisji nie przyniosła pożądanych
              rezultatów
              • silesius.monachijski Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 17:32
                przypomnij sobie, kto wtedy rzadzil; mam nadzieje, ze Kaczynscy nie beda
                blokowali ujawniania calej prawdy. Zauwazylem w internetowym wydaniu Wprost
                artykul Millera, jak bral udzial w tuszowaniu "sprawy z goleniem"
                Kwasniewskiego. Trzeba miec nadzieje, ze teraz nikt juz niczego tuszowac nie
                bedzie

isa.stern napisała:

> żadna z powołanych w ostatnich latach komisji nie przyniosła pożądanych
                > rezultatów
                • isa.stern Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 17:38
                  tuszować...?! Kaczyńscy chcą kneblować, są niezadowoleni, kiedy ktoś wytyka im
                  błędy. Dla mnie PiS od SLD niewiele się różni...:(
                  • silesius.monachijski Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 17:49
                    dlaczego chca kneblowac? moja kolezanka ze studiow, Manuela Gretkowska,
                    napisala felieton, w ktorym roilo sie od zwyczajnych glupstw i
                    przeklaman; "Sukces" nie opublikowal slusznego skadinad sprostowania p.
                    Kaminskiej, tylko chcial opublikowac satyre Manueli na list, ktorego redakcja -
                    jako sprostowania - nie opublikowala; i juz zrobil sie rwetes, ze "knebluja
                    usta"; Szczuka w wulgarny sposob obsmiala niepelnosprawna Magde Buczek; za cos
                    takiego w kazdym kraju jest sankcja; poza tym Szczuka wswoim Quizie w TVN
                    notorycznie ubliza uczestnikom; i co? winni sa Kaczynscy, winny jest system,
                    zas p. Szczuka jest "nietykalna"; To juz przestaje byc zabawne; to po prostu
                    zenujace; Kutz w Polscacie nazwal J.Kaczynskiego "hitlerem"; i tez zero
                    reakcji; zas Michnik wytoczyl proces Ziemkiewiczowi, bo ten "osmielil" sie go
                    skrytykowac w Newsweeku; Owsiak sadzi sie z TV Trwam, bo nie tak pokazala
                    jego "festiwal Woodstock", jak on tego by sobie zyczyl; nie dajmy sie zwariowac

isa.stern napisała:

> tuszować...?! Kaczyńscy chcą kneblować, są niezadowoleni, kiedy ktoś wytyka
                    im
                    > błędy. Dla mnie PiS od SLD niewiele się różni...:(
    • silesius.monachijski "grzesiowszystkomoze" jednak nie moze? 28.03.06, 16:55
    • dekar Re: Prokuratura Krajowa zbada sprawę Schetyny 28.03.06, 16:55
      Też mi afera 30% prowizji... Znam pośredników którzy biorą po 50% i jakoś nikt
      nie wszczyna przeciw nim śledztwa.
    • lejbakogelmogel Re: Prokuratura Krajowa zbada aferę Schetyny 28.03.06, 17:02
      Platforma cała taka jak Schetyna. Stąd te objawy paniki po wygranych
      wyborach przez PIS.WSygranych podwójnie.
    • verey Prokuratura Krajowa zbada sprawę Balcerowicza 28.03.06, 17:19
      Prokuratura Krajowa zbada sprawę Balcerowicza

PAP, pi 28-03-2006, ostatnia aktualizacja 28-03-2006 12:55

Prokuratura Krajowa sprawdzi czy Prokuratura Apelacyjna we Wrocławiu i
      Prokuratura Okręgowa w Opolu podjęły słuszną decyzję odmawiając wszczęcia
      postępowania w sprawie ewentualnych nieprawidłowości, których miałby się
      dopuścić profesor Balcerowicz - poinformował rzecznik prasowy Prokuratury
      Apelacyjnej we Wrocławiu Jerzy Skorupka

Prokuratura opolska na początku marca 2006 r. odmówiła wszczęcia postępowania w
      sprawie Balcerowicza oceniając, że "brakuje uzasadnionych podejrzeń popełnienia
      przestępstwa". Prokuratura badała sprawę po doniesieniach "Newsweeka", według
      którego profesor m.in. miał się dopuścić płatnej protekcji przy załatwianiu
      działki w mieście w zamian za sponsorowanie fundacji swojej zony.

Prokuratura Apelacyjna we Wrocławiu, która w trybie nadzoru prokuratorskiego
      sprawdziła decyzję opolskich prokuratorów uznała, że podjęli oni decyzję
      "słuszną, trafną i zasadną".

Profesor Balcerowicz przyznał, że jest zaskoczony tym, że Prokuratura Krajowa
      zajmie się badaniem jego sprawy. - Jestem jednak spokojny o decyzję Prokuratury
      Krajowej skoro dwie inne prokuratury: okręgowa i apelacyjna zdecydowały, że nie
      ma o czym mówić - dodał.Wszystko to zreszta jest sprzeczne z konstytucja a takze
      Krotka Historia WKP(b)-nadmienil.

Skorupka powiedział zaś, że Prokuratura Krajowa ma prawo zażądać dokumentów
      każdej sprawy i sama ją sprawdzić. - I tak się stało w sprawie postępowania
      dotyczącego profesora Balcerowicza - dodał.

W sierpniu 2005 roku tygodnik "Newsweek" w artykule "Rodzinny interes" napisał
      m.in., że Balcerowicz, kiedy został prezesem Komisji Nadzoru Bankowego, miał
      wpaść na "genialny sposób zarabiania pieniędzy - kluczem była malutka fundacja
      naukowa jego żony".

Według "Newsweeka", fundacja była uprawniona do zawierania umów na wykonanie
      projektow badawczych dla bankow dzialajacych na polskim rynku i z urzedu
      nadzorowanych przez prfesora Baklcerowicza. Od każdego projektu badawczego
      fundacja pobierala kwoty wpłacane przez tzw sponsorów fundacji a zona pana
      Balcerowicza pobierala z fundacji pensje i inne korzysci finansowe, np zwroty
      wydatkow za podroze itp.

- Jeden z przedsiębiorców od pół roku bezskutecznie zabiegał o zezwolenie na
      otwarcie banku we Wrocławiu. W końcu udał się do profesora Balcerowicza. (...)
      W rozmowie z biznesmenem profesor Balcerowicz obiecał, że zgodę na otwarcie
      banku załatwi - w zamian za to, że ów przedsiębiorca zostanie sponsorem
      fundacji CASE jego zony. Biznesmen wpłacił pieniądze i w ciągu dwóch tygodni
      dostał zezwolenie - czytamy w tygodniku.

Inne zarzuty "Newsweeka" dotyczyły: nieprawdziwych deklaracji dotyczacych
      wyksztalcenia, przynaleznosci partyjnej i wspolpracy z SB złożonych w
      oświadczeniu urzednika panstwowego a takze subsydiowania fundacji przez szered
      niujawnionych osob prywatnych i wygórowanych prowizji w ppstaci umów
      sponsorskich pobieranych przez fundacje żony profesora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka