marouder 05.04.06, 12:27 Na jaki wyrok moglby liczyc Polak, ktory w Polsce zranilby Palestynczyka z legalnie posiadanej broni w sytuacji wykluczajacej tzw. obrone konieczna, ale przy zalozeniu silnego afektu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peer2 Re: Mam pytanie do prawnikow. 05.04.06, 17:54 Od odstąpienia od wymierzenia kary do dożywocia. Podajesz za mało szczegółów, to dostajesz lekko nieprecyzyjną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Re: Mam pytanie do prawnikow. 06.04.06, 11:35 Palestynczyk zostal zraniony przez Izraelczyka przy uzyciu legalnie posiadanej broni,nie dzialal w sytuacji obrony koniecznej, alisci sad wzial pod uwage silny afekt i brak planowania zbrodni. Sprawca dostal 2 lata bezwzglednego wiezienia. Na jaki wyrok w podobnych warunkach moglby liczyc Polak w Polsce? Mysle, ze dozywocia ze wzgledu na silne wzburzenie napewno by nie otrzymal...ale nie jestem prawnikiem, nie znam kodeksu karnego, wiec prosze o odpowiedz. Toczy sie dyskusja na FS, czy wyrok na Izraelczyka, byl, czy nie byl wyrokiem sprawiedliwym? marouder napisał: > Na jaki wyrok moglby liczyc Polak, ktory w Polsce zranilby Palestynczyka z > legalnie posiadanej broni w sytuacji wykluczajacej tzw. obrone konieczna, ale > przy zalozeniu silnego afektu? Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Mam pytanie do prawnikow. 07.04.06, 13:30 Ciągle za mało szczegółów, żeby podać precyzyjną odpowiedź... Trzeba przeczytać całe akta, żeby wyrokować. Odpowiedz Link Zgłoś
sam_sob Re: Mam pytanie do prawnikow. 08.04.06, 08:02 peer2 napisał: > Ciągle za mało szczegółów, żeby podać precyzyjną odpowiedź... > Trzeba przeczytać całe akta, żeby wyrokować. W polskich sądach można wyrokować nie czytając akt, to znacznie szybciej i wygodniej. Sam byłem świadkiem zadowolenia prezesa SN czytającego wokandę z 12- tu spraw od godz. 9 do godz. 13, na której nie było czasu na ustalenie istotnych podstaw stosunku pracy, a wyrokowano. Odpowiedz Link Zgłoś