Dodaj do ulubionych

Panie Edelmann - walczy Pan z faktami????

05.04.06, 18:16
Powstaje pytanie, czy w swoim felietonie Michalkiewicz wykazał się
uprzedzeniem i wrogością do Żydów? Tematem felietonu były rewidykacje
organizacji żydowskich w zakresie restytucji mienia pożydowskiego w Polsce.
Istnienie takich rewindykacji jest faktem i nie stanowi żadnej tajemnicy.
Szczegóły na stronie Światowego Kongresu Żydów.

Idźmy dalej. Hasło "holokaustowej industrii" nie zostało wymyślone przez
Michalkiewicza, tylko przez Normana Finkelsteina w książce The Holocaust
Industry: Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering. Prof.
Finkelstein, którego rodzice przeżyli Oświęcim, jest ostatnim, któremu można
zarzucić antysemizm.

A może prof. Finkelstein się myli, i nie ma żadnej "industrii"? W sukurs
przychodzi nam wypowiedź Israela Singera o "upokarzaniu Polski": (Reuters
Agency reported from Buenos Aires, Argentina on Fri, 19 April 1996 (14:50:17
PDT) on The World Jewish Congress: Israel Singer, General Secretary of the
World Jewish Congress stated that "... If Poland does not satisfy Jewish
claims it will be "publicly attacked and humiliated" in the international
forum").

Żeby ktoś nie miał wątpliwości jakie bywają opinie niektórych znanych Żydów,
to niech sobie poczyta Elie Wiesela (laureat Pokojowej Nagrody Nobla):

"Na tej ziemi skażonej i przeklętej żyją Polacy. A ci, którzy żyją na ziemi
skażonej i przeklętej sami są skażeni i przeklęci. (...) Ich ziemia
nieprzypadkowo zresztą wybrana została na miejsce Holocaustu (...) jeśli
chodzi o Polaków... Nie jest to zwykły przypadek, że obozy największej
zagłady powstały u nich, w Polsce, a nie gdzie indziej" (Elie Wiesel - Pieśń
umarłych, Wrocław 1991, str. 143).

Temat "polskich obozów śmierci" też nie jest wymyślony.

Określenie „polskie obozy śmierci" pojawiło się w prasie zachodniej już w
latach 70. W czerwcu 2002 roku ukazało się na stronie internetowej Centrum
Szymona Wiesenthala w kontekście sprawy Iwana Demianiuka, strażnika
hitlerowskich obozów zagłady.

Źródło na www.b16.pl/program/297,.html

Dobrze, przejdźmy do spraw krajowych. Jest faktem że w Polsce przebywał David
Harris, szef American Jewish Commitee. Prawdą jest też, że jednym z
przedmiotów rozmowy były tematy związane z restytucją mienia pożydowskiego:

Biuro prasowe Amerykańskiego Komitetu Żydów (AJC) przekazało 16 marca br.
informację o spotkaniu delegacji AJC z Prezydentem Lechem Kaczyńskim,
premierem Kazimierzem Marcinkiewiczem oraz marszałkiem Sejmu Markiem Jurkiem.
(..)
Premier Kazimierz Marcinkiewicz stwierdził, że istnieje potrzeba przyjęcia
ustawy, która rozwiązałaby problem restytucji mienia prywatnego, w tym mienia
ofiar Holokaustu i ich spadkobierców. Polscy rozmówcy zapewniali, że stosowna
ustawa zostanie przyjęta przez Sejm jeszcze w tym roku. Marszałek Sejmu Marek
Jurek stwierdził, że po 17 latach rząd musi nareszcie zamknąć ten temat.

To tyle w sprawie tzw. "INDUSTRII ŻYDOWSKIEJ".

Jeśli chodzi o RM to Pan Edelmann i jemu podobni z niby-Rady Etyki Mediów
(nota bene nikt tego gremium nie opiniował, nie wybierał, więc takich Rad
Mediów może być powołanych bez liku...) cały czas starają się podkreślić
zasługi mediów jedynie słysznych im i staremu układowi. Co w takim razie
szanowna "rado" począć z mediami jawnie szkalującymi wizerunek Polski i
Polaków jak GWno czy NIE???
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ja Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 05.04.06, 18:40
      Ponieważ jest to pijany belkot antysemity znad Wisly to nie odniosę się do tych
      wypocin!!
      • trug Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 05.04.06, 18:42
        Mam wrażenie, że raczej jest niewygodny i nie po myśli, więc trudno zaprzeczać
        prawdzie. Prawda, panie tadeusz_ja?
        • tadeusz_ja Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 05.04.06, 18:49
          Skąd was tylu w Polsce? powiedz?Czyżby rydzyk was produkowal?Ten pospolity
          hosztapler,zlodziej, naciągacz,demagog, pólanalfabeta z Torunia, bezczelnością
          swoją aż tak sparaliżowal mózgi milionowi Polakow?To niebywale!!!
          • banzai123 Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 06.04.06, 01:13
            Cóż. Dziedzictwo Hitlera i komunistów wiecznie żywe wśród
            polskich "patriotów" ;) Pan Adolf podbił pół Europy na bazie nienawiści
            rasowej, to co mają z tego nie korzystać - wskazywanie takich fajnych,
            konkretnych winowajców wszelkiego zła to, jakby nie patrzeć, całkiem skuteczna
            metoda mamienia prostych ludzi, którzy uwierzą, że całą biedę w Polsce generują
            Żydzi i politycy.
            • marysia57 Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 06.04.06, 01:36
              Odpowiadasz na :
              banzai123 napisał:

> Cóż. Dziedzictwo Hitlera i komunistów wiecznie żywe wśród
              > polskich "patriotów" ;) Pan Adolf podbił pół Europy na bazie nienawiści
              > rasowej, to co mają z tego nie korzystać"
              -------------------------------------------------------------------------------
              ZAPOMINASZ ze pierwsze ofiary nienawisci hitlera to POLACY.
              • nauma Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 07.04.06, 09:01
                Nie wiedziałem, że ustawy norymberskie były PO wrześniu '39...
          • szerszen039 Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 06.04.06, 05:37
            Do wiadomości, goj po hebrajsku to dosłownie naród,
            to jak by napisać, nic z tego mości narodzie.
          • mg2005 A kto sparaliżował twój mózg? GWno? 06.04.06, 14:47
            tadeusz_ja napisał:

> Skąd was tylu w Polsce? powiedz?Czyżby rydzyk was produkowal?Ten pospolity
            > hosztapler,zlodziej, naciągacz,demagog, pólanalfabeta z Torunia,
            bezczelnością
            > swoją aż tak sparaliżowal mózgi milionowi Polakow?To niebywale!!!
      • mika68 najpierw zapoznaj się z literaturą źródłową 05.04.06, 18:43
        potem zabieraj głos.
        • gzegzolka Re:w ogóle nie zabieraj glosu jak masz takieżródł 05.04.06, 18:49
          Łaaaaaaaaaaaa!
        • tadeusz_ja Re: najpierw zapoznaj się z literaturą źródłową 05.04.06, 18:53
          będe w tej jakże ważnej kwestii zabieral glos, nie zważając na twój Belkot
          antysemito! Poslugujesz się retoryką niedouczonego rydzyka Amen
          • mika68 Re: najpierw zapoznaj się z literaturą źródłową 05.04.06, 18:55
            tadeusz_ja napisał:

> będe w tej jakże ważnej kwestii zabieral glos, nie zważając na twój Belkot
            > antysemito! Poslugujesz się retoryką niedouczonego rydzyka Amen
            Oooo??? Czyżby Kongres był Antyżydowski??? A to Ci dopiero? Może jeszcze
            dopiszesz, że pisał to potomek Goebelsa???
            • tadeusz_ja Smieszny rydzykowy antysemito kompromitujesz Polsk 05.04.06, 18:57
              Z tobą się nie dyskutuje!!!!!!
              • mika68 prawda w oczy kole?matole? czy nie znasz języków? 05.04.06, 18:58
                • tadeusz_ja Re: prawda w oczy kole?matole? czy nie znasz języ 05.04.06, 19:02
                  Zaczyna się koncert obelg katolika antysemity z Polski, co jeszcze powiesz?
                  • mika68 Re: prawda w oczy kole?matole? czy nie znasz języ 05.04.06, 19:05
                    obelgi gościu rzucasz pierwszy, więc odpowiadam... A tak nota bene: wejdź na
                    strony Światowego Kongresu Żydów i poczytaj coś więcje niż GW?
                    • tadeusz_ja Re: prawda w oczy kole?matole? czy nie znasz języ 05.04.06, 19:08
                      Z wami sie nie rozmawia,a jeśli chodzio strony Światowego Kongresu Żydów , to
                      Oni mają prawo do pozostawionego majątku w Polsce!Amen!
                      • mika68 Re: prawda w oczy kole?matole? czy nie znasz języ 05.04.06, 19:13
                        tadeusz_ja napisał:

> Z wami sie nie rozmawia,a jeśli chodzio strony Światowego Kongresu Żydów , to
                        > Oni mają prawo do pozostawionego majątku w Polsce!Amen!
                        Czy ktoś tu broni prawa do restytucji??? W kwestii zwrotu chodzi jednak o
                        zapis, że każdemu spadkobiercy bez wyjątków, należy się zwrot. Tak więc również
                        tym, którzy zwalczali polksie podziemie, np. partyzantom pacyfikującym
                        Kaniuchy, czy też takim, którzy za wydanie Bolszewikom otrzymywali majątki
                        polskie. Nie wspominając już o słynnych "utrwalaczach" władzy ludowej. Tu
                        raczej przyzwoleia być nie może
                      • kichote1 Re: prawda w oczy kole?matole? czy nie znasz języ 05.04.06, 19:50
                        Tadeuszu, tak bardzo sie ciesze, ze sa jeszcze tacy tak Ty. Dziekuje.
                        • toyok Re: prawda w oczy kole?matole? czy nie znasz języ 06.04.06, 19:19
                          Ja tez dziekuje. poprawiles mi humor swoja krotkowzrocznoscia i syjonizmem...
                      • toyok mika68-1, tadeusz-0 (bezwzgledne) 06.04.06, 19:54
                        > Z wami sie nie rozmawia,
                        nawet swoich racji nie jestes w stanie czlowieku obronic :)
                        > a jeśli chodzio strony Światowego Kongresu Żydów , to
                        > Oni mają prawo do pozostawionego majątku w Polsce!Amen!
                        a niemcy na slasku ;P i ktostam jeszcze gdzie indziej..
      • xs550 Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka?) 05.04.06, 19:27
        Zgadzam sie, ze mika68 zdaje sie byc antysemita, ale skad masz pewnosc, ze to Polak?
        • mika68 Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka?) 05.04.06, 19:31
          to niemiecki faszysta no nie? A może skin? Hahahaha

--------
          Chcesz znać "prawdę"?
          Czytaj GWno
          • magdolot Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka?) 06.04.06, 13:13
            Brzmisz jak faszysta, Mika. Słyszałam gdzieś, że skin mad-in-polend, to zbrojne
            ramię polskiego Kościoła Kat. Łyse rycerze bogoojczyźniano- maryjne.
            Widać się ony rozwinęły straśnie pod skrzydłymi rydzowymi. Umysłowo. Już nie
            tylko kamole i bejsbole, już zaczynajom edrutycjom chlustać... Łoł! Prawdy
            objawione gdzieś ze samych źródeł Czarnej Wisełki wytaplane.
            Fuj.
      • marysia57 Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 05.04.06, 20:28
        Odpowiadasz na :
        tadeusz_ja napisał:

> Ponieważ jest to pijany belkot antysemity znad Wisly to nie odniosę się do
        tych
        > wypocin!! --------------------------------------------------------------------
        --------To nie zadne wypociny tylko FAKTY. Jestem pewna ze w momencie kiedy
        Zydowskie organizacje zaprzestana dzialalnosci ANTYPOLSKIEJ , Radio Maryja
        napewno tez zmieni tresc swoich audycji. Jak do tej pory uwazam ze program RM
        jest niczym innym tylko obrona przed atakami, falszerstwami i niszczeniem
        naszego narodu. NIE ODBIERAJ PRAWA OBRONY ATAKOWANEMU.Kiedy Zydzi zaczna
        zachowywac sie jak ludzie w stosunku do Polakow, nie bedzie powodu na tak
        zwany"ANTYSEMITYZM"

• mika68 dzięki Marysiu, oni i tak nic nie czytają poza GW 05.04.06, 20:31
        • terence Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 06.04.06, 04:54
          marysia57 napisała ....Kiedy Zydzi zaczna
          > zachowywac sie jak ludzie
          marysiu ONI SĄ ludźmi!!!! tak jak wszyscy inni mieszkańcy tej planety...
          te Wasze posty w stylu "ja tam antysemtą nie jestem ale Żydzi muszą znać swoje miejsce" świadcza jakim problemem jest antysemtyzm... 61 lat po holocaście...
          • marysia57 Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 06.04.06, 05:53
            Nie lap za slowa i nie przekrecaj. Nikt nie kwestionuje ze Zydzi to ludzie, ja
            dodam do tego ze to bardzo mardrzy ludzie.Niestety niektorym z nich ta madrosc
            mozgi rozwala. To wlasnie ta czesc,z reguly najbardziej wplywowa nie umie
            znalesc granicy rozsadku.Uwazajac siebie za nadludzi probuja traktowac innych
            jak istoty nie myslace. Ostatni przyklad nadczlowieka to osobnik nazwiskiem
            Jack Abramoff.
      • kurczeblade.pl MA RACJE Edelman oczywiście 05.04.06, 21:23
        wypowiedz w RM to skandal. Powinna spotkac się ze zdecydowaną reakca władz i
        politykow PIS.

obawaim się jednak że nie zdobedą sie na to, z obawy o utratę poparcia ojca d.

www.kurczeblade.pl
      • szerszen039 Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 05.04.06, 22:47
        Chcę powidzieć że słowo goy po hebrajsku znaczy dosłownie naród,
        no cóż tadeuszku,zawsze się znajdzie jakaś czarna owca, to latają
        jak ze sr....ą po Łodzi i smaróją po murach i po opinji Łodzian.
        • nix_2003 Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 05.04.06, 23:38
          szerszen039 napisała:

> Chcę powidzieć że słowo goy po hebrajsku znaczy dosłownie naród,
          > no cóż tadeuszku,zawsze się znajdzie jakaś czarna owca, to latają
          > jak ze sr....ą po Łodzi i smaróją po murach i po opinji Łodzian.

No tak... to już widzimy z kim mamy do czynienia. Szerszenie i inne
          mośki "smaróją" tą swoją nedzną polszczyzną na wszelkich możliwych forach
          internetowych wygłaszając tzw. "opinje". Lepiej wygłaszajcie/piszcie je po
          hebrajsku, bardziej wam z tym do twarzy... A wówczas, może wasi czytelnicy bedą
          mniej wymagający. A poza tym, to wara wam od Polski! Wy już nam wystarczajaco
          zaszkodziliście przez te ostatnie 60 lat. Z historią się nie dyskutuje bo
          historia to fakty.
      • jukot Re: Antysemicki belkot mika68 (Polaka) 06.04.06, 05:33
        Szanowny Semito...posluchaj , lub przeczytaj nastepny felieton pana
        Michalkiewicza...
      • p_k0per zastanów się mika68 (Polaka) 06.04.06, 09:31
        no no no! mika68! doskonała manipulacja! holokaust industria to co innego od przedsiębiorstwa holokaust, tego sformułowania, ktore pojawiło się w nieszczęsnej audycji. wiem, że trudno Ci wyłapać tą różnice, więc służę wyjaśnieniem: pierwsze odnosi się do tego w jaki sposób niemcy wykorzystywali Żydów, a drugie do tego w jaki sposób żekomo Żydzy wykorzystują holokaust do zarabianioa pieniędzy. łapiesz? poza tym drogi koloego, jezeli audycja byłaby utrzymana w tonie Twojej wypowiedzi na tym forum, nie byłoby problemu.Twoja wypowiedź jest rzeczowa a adycja była obraźliwa.
      • tees1 calkiem to zgrabne 06.04.06, 09:38
        tadeusz_ja napisał:

> Ponieważ jest to pijany belkot antysemity znad Wisly to nie odniosę się do tych
        > wypocin!!

Pieknie parodiujesz typowego polonofoba : ))))))))))
    • gzegzolka Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 18:46
      Z faktamito Pan Edelmann sie w zyciu nawalczył.Teraz jak widać, musi walczyc z
      glupolami
      • mika68 najpierw sprawdź źródła, potem komentuj... 05.04.06, 18:48
        • gzegzolka Re: to są antysemickie broszury O Rydzyka 05.04.06, 18:50
          • mika68 wejdź na strony Światowego Kongesu Żydów 05.04.06, 18:52
            i jesłi jest to nie prawdą skomentuj tak inteligentnie, jak tu... ok?
          • mika68 nieprawda w Kongresie??? 05.04.06, 18:52
            dziwne
      • shachar obawiam sie 05.04.06, 18:49
        ze ktos zajmie sie Edelmanem
        w imie obrony wartosci
        • tadeusz_ja Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 19:00
          Ten stary czlowiek, jakże w straszliwy sposób doświadczony przez życie i
          Polaków, mial odwagę zamieszkać w Lodzi, mieście tak strasznym jak pieklo!Chylę
          czola przed nim!!
          • tw2000 [...] 05.04.06, 19:45
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • qbel2 [...] 05.04.06, 20:10
          • marysia57 Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 21:00
            Odpowiadasz na :
            tadeusz_ja napisał:

> Ten stary czlowiek, jakże w straszliwy sposób doświadczony przez życie i
            > Polaków, mial odwagę zamieszkać w Lodzi, mieście tak strasznym jak pieklo!
            Chylę
            > czola przed nim!! ------------------------------------------------------------
            ---------Zapominasz o jednym ze w Polsce zyje wiele osob straszliwie
            doswiadczonych przez zycie, ktorzy przezyli okupacje hitlerowska i sowiecka.
            Obozy koncentracyjne, obozy pracy, wiezienia,tortury , utraty najblizszych,
            glod i meczarnie,zeslania na Syberie, nie mowiac juz o utracie mienia.Ich
            cierpienia niczym sie nie roznily sie od cierpien Edelmana, bo utrata
            bliskiego tak samo bolala Polaka Katolika jak Polaka Zyda,tak samo boly
            tortury. Kromka chleba i miska zupy z lebiody dziennie nie nasycila ani
            katolika ani Zyda Polskiego w obozie. Spadajaca bomba nie wybierala zydowskich
            domow ,tylko wszystkie burzyla. Pieklo bylo wszedzie nie tylko w Lodzi a
            ofiarami byli wszyscy POLACY -KATOLICY I ZYDZI. Pochyl wiec czola przed
            wszystkimi ktorzy pieklo przezywszy mieli odwage budowac nowe zycie.

• mika68 Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 21:04
              Wg tadeusza są z pewnością 2 rodzaje cierpienia: narodu żydowskiego i inne
              (zanczy nieporównywalne z tym pierwszym i już sam fakt porównania tego
              cierpienia jest bezczeszczeniem pamięci holocaustu). Kto myśli inaczej jest
              ANTYSEMITĄ-zapamiętaj to marysiu!!!
              • tadeusz_ja Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 21:16
                "Wg tadeusza są z pewnością 2 rodzaje cierpienia: narodu żydowskiego i inne"
                Zapomnialeś jescze o innym cierpieniu, mianowicie o twoim,ale tobą powinien
                zajać się lekarz!
                • tw2000 Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 22:04
                  tadeusz_ja napisał:

> "Wg tadeusza są z pewnością 2 rodzaje cierpienia: narodu żydowskiego i inne"
                  > Zapomnialeś jescze o innym cierpieniu, mianowicie o twoim,ale tobą powinien
                  > zajać się lekarz!

Prześmieszny Tadeuszu, czy Twoje szare komórki są zdolne do jakiejkolwiek choćby
                  minimalnej analizy rzeczywistości czy uzywasz ich wyłącznie do budowania
                  wycieczek osobistych z braku innych argumentów?
                  • tadeusz_ja Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 22:17
                    Na wymianę argumentów trzeba sobie zaslużyc!!
                    • tw2000 Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 22:25
                      tadeusz_ja napisał:

> Na wymianę argumentów trzeba sobie zaslużyc!!

Albo po prostu trzeba mieć "co" wymieniać.
                      • tadeusz_ja Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 22:27
                        Napewno nie z Tobą, i Tobie podobnym, których jest tu większość!
                        • tw2000 Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 22:34
                          tadeusz_ja napisał:

> Napewno nie z Tobą, i Tobie podobnym, których jest tu większość!

Większość tutaj myśli, że wie wszystko i Ty właśnie do tej większości się
                          zaliczasz. Brak Ci argumentów a gdy nie można polemizowac używając argumentów to
                          zaczynaja sie wycieczki osobiste. Wtedy włąśnie jak ktos już wspomniał na tym
                          forum "budzą się demony". Nie jesteś lepszy od antysemitów bo uprawiasz tę samą
                          sztukę co oni tylko adresata masz innego.
                • konbar Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 23:45
                  Tadeusz.Ladne imie-ale do rzeczy.
                  Najwiekszym anty-polakiem jest
                  glupi Polak.Najwiekszy antysemita
                  jest glupi Zyd itd.Czy sie zgodzisz
                  ze mna?Tylko mnie nie przezywaj-
                  prosze.
          • tw2000 Re: obawiam sie/też się tego obawiam! niestety 05.04.06, 21:55
            Jak widzę albo w GW nie lubią wsponminać pana Salomona Morela albo ktos inny
            tego nie lubi. Jego osoba rzuca troszkę inne światło na bezpardonowe wyzywanie
            Polaków od ksenofobów i antysemitów gdy po tej pokrzywdzonej stronie trafił sie
            taki "diament" jak Morel.
    • doktor.1 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 19:53
      Wychodzi na to, że Marek Edelman walczy z faktami.

Panie Marku Edelman !

Przenigdy nie chciałbym przeżyć tego, co Pan przeżył w czasie II wojny
      światowej. Najazd i okupacja Niemiec hitlerowskich na Polskę odcisnąła się
      potwornym piętnem nie tylko na Narodzie polskim, ale także na Narodzie
      żydowskim, - zamieszkującym na terenie Polski.

Ale na litość Boską ! - Czemu zamiast wytartych sloganów w swym liście,
      nie wskazał Pan na kłamliwe słowa red. S. Michalkiewicza w jego felietonie ?

Niech się Pan nie wysila w szukaniu nieprawdy !!!
      Dlaczego ??? - Bo kłamliwych słów Pan w tym felietonie nie znajdzie !!!

W istocie, - "przedsiębiorstwo holokaust" istnieje, więc o co Panu chodzi ???
      Prawda w oczy kole ???

Jak Pan zauważył, - do tej pory żaden z Polaków nie sugerował izraelskiemu
      Knesetowi o zamknięcie stacji radiowiej czy telewizyjnej w Tel-Awiwie
      obojętnie z jakiego powodu, albowiem TO NIE JEST SPRAWA POLAKÓW !!!
      Tak więc Panie Edelman, - Proszę, by Pan się delikatnie "odstosunkował"
      od polskiej i dla Polaków rozgłośni ! - Rozumiemy się ???

Jesteśmy cierpliwi, ale do czasu. Boję się, że przyjdzie taki czas,
      iż za to opluwanie Polski i Polaków i za uprawiany przez was antypolonizm
      otrzymacie odpowiednią zapłatę.
      Tylko wówczas kogo obarczycie winą za powtórkę z roku 1968 ???
      • qbel2 [...] 05.04.06, 20:01
        • qbel2 moderator pogięło cię? 05.04.06, 20:28
          Dlaczego usuwa się posty nazywające rzeczy po imieniu (np. doktor.1 nazistą) a
          pozostawia takie, w których tenże doktor.1 twierdzi, że Marek Edelman ma się
          zajmować sprawami Izraela a nie Polski? Gazeta Wyborcza wspiera nazizm?
      • qbel2 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:28
        Nazistowski gn.oju Edelman jest w Polsce bardziej u siebie niż ty. Całe swoje
        życie walczył o wolną i demokratyczną Polskę, a ty radiomaryjna szczekaczko co
        dla niej zrobiłeś ?
        • mika68 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:30
          qbel2 napisał:

> Nazistowski gn.oju Edelman jest w Polsce bardziej u siebie niż ty. Całe swoje
          > życie walczył o wolną i demokratyczną Polskę, a ty radiomaryjna szczekaczko co
          > dla niej zrobiłeś ?

Tylko taka demokracja i political correct jest w GW???

----------

Chcesz znać "prawdę"
          czytaj GWno, bo już nie nadejdzie "Nowy dzień"
        • marysia57 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:32
          Jestes chory, niedorozwiniety czy zaslepiony nienawiscia?
          • qbel2 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:34
            niedorozwinięci i zaślepieni to jesteście wy antysemici, pogrobowcy Hitlera
            • mika68 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:38
              choroba z nienawiści? A to kiepsko z fanami "łże-elyty"

-------------
              Chcesz znac "prawdę"?
              Czytaj GWno, bo już nie nadejdzie "Nowy Dzień"!
              • qbel2 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:43
                no no popisałes się teraz hitlerowcu. Brawo, brawo
            • marysia57 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:14

:

Uwaga:
              Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! Lepiej zgłoś je, klikając czerwony
              kosz.
              Odpowiadasz na :
              qbel2 napisał:

> niedorozwinięci i zaślepieni to jesteście wy antysemici, pogrobowcy Hitlera---
              -------------------------------------------Przykre to, ze nienawisc odbiera ci
              zmysly i logiczy sposob myslenia. Zapominasz ze w Polsce jedyne co jest po
              hitlerowskie to groby zamordowanych przez niego Polakow i nieszczescia i
              spustoszenia jakie pozostawil.

• qbel2 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:33
                i hitlerowski jest sposób myslenia niektórych ludzi. np. ojdyra i twój
        • nakazim Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:01
          Zaden epitet nie jest w stanie określić obrzydzenia, z jakim się czyta posty
          podpisane przez jednego lub kilku nazistowskich kur.....nów kierowane pod
          adresem Pana Marka Edelmana, postów, które solildaryzują się, popierają to co
          pisze, zresztą od wielu lat to samo, psychol nazwiskiem zwany Michalkiewicz,
          wystepujcy takze tu, na tym forum!!!!Chce wierzyc ze kiedys sprawiedliwosc
          dobierze sie im do d...y!!!!
          • mika68 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:09
            Człowieku zastanów się i przestań manipulować! Nikt nie kwestionuje osoby
            Edelmana i jego życiorysu! Ale Pan Edelman ma obecnie takie poglądy, jakie ma
            na ten temat, a odmienne zdanie mają prawo mieć inni, co do wypowiedzi
            Michałkiewicza. Na stronach Światowego Kongresu Żydów są fakty...bez
            komentarza.
          • qbel2 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:12
            nakazim napisała:
            > psychol nazwiskiem zwany Michalkiewicz,
            > wystepujcy takze tu, na tym forum!!!!Chce wierzyc ze kiedys sprawiedliwosc

Skoro wiesz, że faszysta Michalkiewicz tu pisze, to zdradź nam pod jakim
            nickiem. A może to mika68?
            • mika68 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:13
              a może Meleszka cio????
              • qbel2 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:18
                Uuuuuu coś się zdenerwowałeś. Czyżbym trafił?
        • tadeusz_ja Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:19
          Ta faszystowska rozglosnia rydzyka zostanie zamknięta!!! Już nie dlugo
          • mika68 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:24
            tadeusz_ja napisał:

> Ta faszystowska rozglosnia rydzyka zostanie zamknięta!!! Już nie dlugo

A wszystkich działaczy postawi się pod ścianę i rozstrzela! Głównym dowodzącym
            akcją będzie tadzio, a pomagać mu będzie qibol/el
          • konbar Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 23:53
            Jak sie kura zsiura !
        • wodokot Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 23:23
          qbel2 napisał:

> Nazistowski gn.oju Edelman jest w Polsce bardziej u siebie niż ty. Całe swoje
          > życie walczył o wolną i demokratyczną Polskę, a ty radiomaryjna szczekaczko co
          > dla niej zrobiłeś ?

Boze do jakich glupot wy sie posuwacie. qbel2 itp itd.. .ale jak juz kiedys
          napislem z wami nie warto dyskutowac, bo wam za to ktos placi, mi nie. .. a jest
          tych szczekaczy raptem paru... Mika, doktor i marysia, z nimi nie warto
          rozmawiac, juz wszystko zostalo powiedziane.. tak jak kiedys powiedzial Stefan
          kardynal Wyszynski... prawda sie sama obroni, klamstwo trzeba powtarzac bez
          przerwy i oni to rabia... przez caly ten czas nie zaoferowali ani jednego
          kontrargumentu.
    • fra77 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:04
      Czy moglby mi ktos wytlumaczyc co zlego jest w tym Zydzi chca odzyskac utracony
      majatek??? Jest dla mnie sprawa oczywista ze powinni odzyskac utracony majatek
      na dokladnie takich samych zasadach jak Polacy czy osoby innych narodowosci
      ktorzy zostali wywlaszczeni.
      • mika68 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:22
        Nawet jeśli masz inne zdanie, będziesz nazywany antysemitą, faszytą. Oto
        demokracja w wydaniu "łże-elity".

------------------
        Chcesz znać "prawdę"
        Czytaj GWno
      • mika68 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:28
        fra77 napisał:

> Czy moglby mi ktos wytlumaczyc co zlego jest w tym Zydzi chca odzyskac
        utracony
        > majatek??? Jest dla mnie sprawa oczywista ze powinni odzyskac utracony majatek
        > na dokladnie takich samych zasadach jak Polacy czy osoby innych narodowosci
        > ktorzy zostali wywlaszczeni.

Nie ma nic w złego w restytucji mienia, ale jeśli Kongres Żydów bez wyjątku
        chce zwrotu mienia nawet tego zagarniętego bezprawnie, to jest coś nie tak. Czy
        należy się zwrot w przypadku kiedy np. niektórzy obywatele dawnej RP
        narodowości żydowskiej otrzymywali takowe mienie w nagrodę za wydawanie innych
        obywateli dawnej RP Sowietom??? Czy należy się zwrot mienia tym, którzy w
        ramach nagrody za "utrwalanie" włądzy ludowej otrzymywali majątki innych???
        • killarney5 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:07
          Nigdy nie zrozumiem chorobliwego skrzywienia duszy ludzkiej, jakim jest
          antysemityzm. Odzywa on wciaz w Polsce - bo "gdy rozum spi, budza sie upiory":
          upiory nienawisci, szukajacej wciaz nowych pretekstow, by oczerniac Zydow, pluc
          na nich jadem, podejrzewac ich o wszystko co najgorsze. I to w kraju gorliwych
          katolikow, wyznajacych wiare wywodzaca sie z judaizmu, modlacych sie do Jezusa,
          ktory w swym ludzkim wymiarze byl Zydem, sluchajacych w kosciele slow Starego
          Testamentu o ludzie wybranym - ludzie Izraela.... Schizofrenia? Glebokie
          przekonanie, ze to wlasnie oni, "prawdziwi Polacy", sa narodem wybranym, a
          Zydzi podstepnie wyzuli ich z dziedzictwa i nadal je zawlaszczaja...

Wiem jednak, ze na szczescie jestem wolna od tej bezsensownej, chorobliwej
          obsesji i nienawiści - i przepraszam Pana Edelmana za slowa moich rodakow
          skazonych tym czystym zlem, wypowiedziane na ziemi, gdzie umieraly miliony Pana
          braci i siostr zabitych nienawiscia.
          • marysia57 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:31
            Moze ten link pomoze zrozumiec ci pojecie ANTYSEMITYZMU.------------------------
            -----------Antysemityzm
            Krótkie definicje:
            Antysemityzm - Wrogość do Żydów
            Antypolonizm - Wrogość do Polaków
            Auto-anty-semityzm - wywoływanie antysemityzmu przez samych Żydów
            Polacy mają pelne prawo bronić się przed antypolonizmem.

Antypolonizm jest bardzo silnie wykorzystywany m.in. przez niektóre kręgi
            żydowskie (i nie tylko).

Obrona przed antypolonizmem nie jest antysemityzmem (ani też antybrytyizmem,
            antyamerykanizmem czy antygermanizmem).

Żydzi używają słowa "antysemityzm" zawsze tam gdy Polak broni się przed
            antypolonizmem.

W antypolonizmie mają też swoj interes.

Oto co pisza o antysemityzmie co niektorzy itelektualisci zydowscy:

"Zapamiętajmy raz na zawsze ogromną naukę płynącą z naszej historii, że
            ANTYSEMITYZM nie jest naszym żydowskim problemem, ale .........problemem
            GOIM." - dr. Josef Kastein jeden z najsławniejszych żydowskich
            historyków, "History and destiny of Jews"

"Utajony rasizm praktykowany przez Żydów w stosunku do obcoplemiennych, wśród
            których przyszło im żyć, prędzej czy później powoduje otwartą i oczywistą
            reakcję dotkniętych tym "gojów". Reakcja takowa natychmiast zostaje skarcona
            jako ? Antysemityzm !" - pisarz żydowski Louis Golding, "The Jewish Problem"

"Zaniechanie przez bardzo wpływową i bogatą społeczność Żydów amerykańskich,
            poważnych i obiektywnych badań przypadków antysemityzmu jest znamienne. Ani
            religijni ani świeccy przywódcy wielu żydowskich organizacji nie chcą stracić
            tej potężnej broni, jaką jest uprzedzenie rasowe do obcoplemiennych i
            przywiązanie do wiary.... Jest to spisek rabinatu, żydowskich nacjonalistów,
            jak i innych przywódców zorganizowanego Żydostwa, trzymającego zawsze oręż
            uprzedzenia rasowego w zanadrzu." - dr. Alfred Lilienthal żydowski
            historyk, "Druga strona monety" (The other side of coin)

Jak powiada Ivor Benson w swej " The Zionist Factor" -

"Jest to słowo specjalne, słowo kłamstwo, odwrócona prawda. Fałsz w takiej
            formie, która eliminuje sprzeciw do minimum - ponieważ, jak najbardziej
            przypomina prawdę. Tak jak rękawiczka z lewej ręki podobna jest do tej z prawej-
            tak właśnie słowo ANTYSEMITYZM w rzeczywistości oznacza dokładnie jego
            odwrotność czyli - ANTYGOIZM."

"Tyle sie plecie o antysemityzmie i antysemitach... Jezeli kogos nazywaja
            antysemita - niekoniecznie musi on nim byc naprawde" I.Bubis, lider niemieckich
            Zydow, 1998

"Zyd wspolczesny nie moze zyc bez antysemityzmu. Jesli antysemityzm gdzies nie
            istnieje - on go stworzy. Dzisiejsi Zydzi sa jak kobiety - pragna wladzy, nie
            jawnej, lecz zakamuflowanej." - I. B. Singer, noblista, wielki pisarz zydowski

Semantyczny trick , całkowicie odwracający prawdę i tworzący zakłamanie od
            początku do końca. Ten sam trick stanowi podstawę , tak dobrze przez nas
            poznanej dialektyki marksistowskiej. Zamieniającej np. bandę zawodowych
            rewolucjonistów w ...dyktaturę proletariatu, totalitarną tyranię w ...
            centralizm demokratyczny, wojnę w ...pokój, zdrajców i kanalie w ... bohaterów,
            etc, etc... To czego syjonistyczni - liderzy obawiają się najbardziej, to nie
            to...., że goje, a przede wszystkim chrześcijanie gardzą, lub odrzucają ludzi
            żydowskiego pochodzenia. To właśnie odwrotnie - obawiają się oni, tej
            permanentnej gotowości innych narodów do przyjęcia, zaakceptowania i asymilacji
            Żydów.

O znaczeniu słów - antysemita , semita , antysemityzm , syjonizm ...

Antysemita , antysemici , antysemityzm .....

Jednym z takich pojęć które pragnelibysmy głębiej naświetlić jest antysemityzm -
            to słowo działa na wielu w sposób elektryzujący, lub wrecz paralizujacy -
            jedni omijają go szerokim łukiem inni pławią się nim z lubością - ale co to tak
            naprawdę znaczy ?

Czy można mówić ze jesteśmy narodem antysemickim?

Większość posługujących się tym słowem nie wie tak naprawdę jakie ono ma
            znacznie. Co to wiec jest ?

Skąd sie to słowo wzięło - cóż to w koncu jest ten semityzm ? Kto to jest
            semita? Często pojawia sie to określenie gdy tematyka dotyczny konfliktu
            palestynskiego i opowiadania sie za racjami jednej ze stron.
            Semita - antysemita ? % antysemitów wsród semitów ...

Żydzi i Arabowie...

Historycznie - jak podają encyklopedie - Semici to ludność zamieszkująca od
            starożytności Azję Zachodnią, należąca do semickiej grupy językowej, której
            nazwa pochodzi od biblijnego Sema, syna Noego. Języki semickie dzielą się na 3
            grupy - wschodnią (język akadyjski), północno-zachodnią (m.in. języki:
            kananejskie, aramejskie, fenicki, hebrajski) i południowo-zachodnią (języki
            arabskie i etiopskie).

Więc również Arabowie są Semitami i stanowią większość populacji, a na dodatek
            są liczniejsi od Żydów i ci ostatni nie stanowią nawet 10% Semitów (nie każdy
            Zyd to semita - pewna część Zydow stanowia ludzie co przeszli na Judaizm).

Jeśli wiec założymy ze, antysemitą jest wróg wiekszosci Semitów to wnioski mogą
            być nader ciekawe - wrogowie Żydów nie moga byc antysemitami, bo są wrogami
            kilku % Semitów a zatem największymi antysemitami są Żydzi - odwieczni i
            smiertelni wrogowie Arabow.

Syjonizm, syjonista ....

Dlaczego i po co to wszystko ? Aby nie pojawiło się słowo antysyjonizm.

Syjonizm został potępiony przez ONZ jako przejaw rasizmu i dyskryminacji wiec
            antysyjonizm tak jak antyfaszyzm czy antykomunizm nie brzmia tak negatywnie jak
            antysemitzm, totalna głupota jest określanie ludzi ujmujących sie za Arabami-
            semitami jako antysemitow... takze okreslanie tak ludzi którzy nic do Arabów
            nie maja.

Anty ...

Często też pojawia się pogląd że antysemita to ktoś kogo nie lubią Żydzi – i tu
            jest chyba też ziarnko prawdy.
            Są postawy antyżydowskie , antyjudaistyczne czy antysyjonistyczne w
            społeczności światowej – tak jak antypolskie , antysłowiańskie , antykatolickie
            czy antyeuropejskie – natomiast pojęcie antysemitym jest sztuczną łatką
            wykorzystywaną czasem do nie do końca czystych interesów oraz wrzucaniem do
            jednogo wora ksenofobi czy troski o eksterminowany naród palestyński (semicki
            również).
            Sprawdz w encyklopediach znaczenia slow : semci , semicki , antysemityzm ,
            syjonizm ... anty-

Czasem cos w dziwny sposób ewaluuje... szczególnie ta definicja szybko rozrasta
            sie ...

Więc cóż to jest przejaw antysemityzmu? ...Co to jest antysemityzm?

Wlasciwie rozumiany winien byc niechecia, a moze nawet nienawiscia to
            wszystkich narodow semickich, to znaczy niechec lub nienawisc do 90% narodow
            arabskich w tym takze Palestynczykow i 10% zydow, a to zydzi sa od wiekow
            smiertelnymi wrogami arabow i to zydzi gardza i nienawidza wszystkich gojow,
            wszystkich, ktorzy nie sa zydami, wa wiec: wszystkich arabow, wszystkich
            katolikow, wszystkich chrzescijan, wszystkich muzulmanow, wszystkich itd. tak
            wiec to zydzi sa najwiekszymi antysemitami, rasistami i faszystami na ziemi od
            zarania dziejow.

w dzisiejszych czasach powszechnego falszu i zaklamywania faktow i prawd
            historycznych, przejaw antysemityzmu to postawa wprost heroiczna w stosunku do
            wscieklej, zacieklej i nienawistnej zydopropagandy, falszu, szczucia, zaklaman
            i dezinformacji.
            ANTYSEMITYZM ?
            Antysemityzm to lepka i smierdzaca lata, która latwo przykleic, ale tak sie
            sklada ze to wlasnie zdrajcy, oszczercy, prowokatorzy, oszusci, ignoranci i
            nieuki jej uzywaja, to nieuki, którzy zwykle swiadomie i celowo nie odrózniaja
            krytyki rasy od krytyki lobby, grup interesów itp.

To o czym mówi Radio Maryja to krytyka nieuczciwych interesów zydowskich w
            naszym i nie tylko naszym kraju. Tak samo krytykuja lobby Unijne, amerykanskie
            i pewno krytykowaliby nawet lobby kosmitów gdyby takie bylo - ale gdy sie
            nazywa po imieniu wady czlowieka który jest Zydem to zaraz jest antysemityzm.

A czemu nie anty-nigeryzm w stosunku do potepiania hunty Nigeryjskiej albo nie
            • mika68 marysiu! Jestem pełen podziwu! Ale obawiam się 05.04.06, 21:36
              że tadziu i qbelek tego nie pojmą. To dla nich za trudne!
              • qbel2 Re: marysiu! Jestem pełen podziwu! Ale obawiam si 05.04.06, 21:45
                Chyba większość Polaków ma problem ze zrozumieniem waszego nazistowskiego bełkotu:
                SONDAŻ
                Radio Maryja powinno zostać zamknięte
                82% Tak (5288)
                18% Nie (1139)
                • mika68 Re: marysiu! Jestem pełen podziwu! Ale obawiam si 05.04.06, 21:58
                  sondaż też donosił,że PO ma blisko 60% poparcia, a Tusk wygra w drugiej turze z
                  wynikiem co najmniej 75%

Hahahahaha

------------
                  Chcesz znac "prawdę"?
                  Czytaj GWno, bo już inny "Nowy Dzień" nie wzejdzie!
                • marysia57 Re: marysiu! Jestem pełen podziwu! Ale obawiam si 05.04.06, 22:18
                  Mylisz pojecia. "belkot nazistowski" w 1939 wzywal do wytepienia Polakow jako
                  narodu. Ja jako Polka,istnieje na tym swiecie dzieki temu ze moj ojciec i
                  miliony Polakow walczyli przeciwko BELKOTOWI NAZISTOWSKIEMU. Nie ublizaj wiec
                  ludziom wyzywajac ich od NAZISTOW tylko dlatego ze bronia sie przed
                  ANTYPOLONIZMEM ze strony niektortch organizacji Zydowskich.
                  • qbel2 Re: marysiu! Jestem pełen podziwu! Ale obawiam si 05.04.06, 23:12
                    to swoimi poglądami hitlerówo hańbisz pamięć swojego ojca. O ile oczywiście
                    faktycznie walczył z nazizmem, a nie był np. szmalcownikiem
          • doktor.1 Do killarney5 ! 05.04.06, 22:04
            Śmiem twierdzić, że Pan Bóg stworzył cię tylko na próbę.
            Ale ty jej nie przeszedłeś pomyślnie, a Pan Bóz "zapomniał" cię
            "wyłączyć" z dalszej działalności polegającej na tępocie, jątrzeniu,
            opluwaniu i obrażaniu tych, którzy swój kraj chcą bronić przed inwazją
            takich narodowości, którym służysz i którzy z RP chcą zrobić Judeopolonię.

Nic z tego mości goju !!!
            • qbel2 Re: Do killarney5 ! 05.04.06, 23:15
              o nasz obernazi wrócił. pokraczny hitlerek
            • killarney5 Re: Do killarney5 ! 06.04.06, 00:30
              > Śmiem twierdzić, że Pan Bóg stworzył cię tylko na próbę.
              > Ale ty jej nie przeszedłeś pomyślnie, a Pan Bóz "zapomniał" cię
              > "wyłączyć" z dalszej działalności polegającej na tępocie, jątrzeniu,
              > opluwaniu i obrażaniu tych, którzy swój kraj chcą bronić przed inwazją
              > takich narodowości, którym służysz i którzy z RP chcą zrobić Judeopolonię.
              >
              Po pierwsze, jestem kobieta. Po drugie, ja nikogo nie obrazam ani nie opluwam.
              Jesli natomiast mowienie niemilej prawdy to jatrzenie, to niestety bede jatrzyc
              dalej. A jesli moja "tepota" polega na nienasladowaniu Hitlera, ktory winil
              Zydow o wszelkie mozliwe i niemozliwe zle czyny - to bede nadal tepa. A
              poniewaz slowa osob chorych z nienawisci zupelnie mnie nie dotykaja, wiec
              prosze sobie darowac dalsze obelgi,

> Nic z tego mości goju !!!

No coz, na takie dictum moge odpowiedziec tylko parafraza slow wypowiedzianych
              bodaj przez Kuriera z Warszawy: Dopoki istnieją antysemici, ja jestem Zydowka.
      • bernard_gui Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 07.04.06, 02:11
        Cały problem w tym, że w tej sprawie (roszczenia Światowego Kongresu Żydów)nie chodzi o odzyskanie utraconego majątku, tylko wyłudzenie grubej, nie należnej forsy, z której prawdziwi poszkodowani mogą nie zobaczyć grosza.
        Poza tym zgadzam się co do zasady zwrotu majątku zrabowanego przez komunistyczne państwo wszystkim poszkodowanym na jednakowych zasadach, nie zależnie od narodowości czy wyznania.
    • maria333 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:42
      Posty dotyczące tego artykułu są w swojej porażającej większości przykładem
      ciemnoty umysłowej i zaściankowości..
      "Polska dla Polaków", to piękne hasło komunistów, w imię którego wysiedlano
      Ukraińców z Bieszczad, a Żydów - Polaków wypędzono z Polski...

Tak się ślinicie na waszą Hamerykę, szkoda że tam nie wygonią tych paru
      milionów Polaczków - "Ameryka dla Amerykanów"...

Tylko Polacy w Ameryce czują się już w drugim pokoleniu bardziej Amerykanami...

A żyjące w Polsce od setek lat inne narody?

Czasem wstyd mi, że jestem Polką. Zwłaszcza za granicą dobrze widać 'wielkość'
      narodu...

W Anglii znowu, jak kiedyś na Węgrzech - tylko na rodaków trzeba uważać, bo
      najprędzej oszukają...

Ale co się dziwić, jak w tym kraju kłamstwo nie dezawuuje... I z najwyższej
      sejmowej mównicy można łgać w żywe oczy, mówiąc 'to ich wina', a durny naród to
      kupi...

A na marginesie, to jestem przeciwna zwrotom majątku WSZELKIM organizacjom
      wyznaniowym - i tym żydowskim, i Kościołowi Katolickiemu...

Oups... to już pod ekskomunikę podpada pewnie w tym kraju o moralności
      Kalego... :((
      • mika68 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 20:45
        Ciemnota świadczy o twoim braku wiedzy na ten temat. Postaraj się zapoznać z
        literaturą źródłową, która jest podana i mam nadzieję, że poradzisz z sobie z
        czytaniem tekstów ze zrozumieniem i to nie tylko w języku obcym.
        • tadeusz_ja Literatura żródloawa mika68 to Leszek Bubel! 05.04.06, 21:22
          • mika68 Re: Literatura żródloawa 05.04.06, 21:32
            Muszę cię zmartwić:

1. Portal Światowego Kongresu Żydów.
            2.Norman Finkelstein: The Holocaust Industry: Reflections on the Exploitation
            of Jewish Suffering.
            3.Israel Singer:Reuters Agency reported from Buenos Aires, 19 April 1996
            4.The World Jewish Congress: Israel Singer, General Secretary of the
            World Jewish Congress
            5.Elie Wiesel - Pieśń umarłych, Wrocław 1991.

• indeed4 ... rzeczywiście "źródława". 05.04.06, 23:57
              Czy w tej "źródławej" literaturze tez używa się sformułowań, jakich w swym
              felietonie używa Michalkiewicz jak np. "judajczykowie zachodzą od tyłu " ?
    • mludozerny Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 21:57
      "W felietonie tym Michalkiewicz mówił m.in., że ''Judajczykowie'' próbują
      wymusić na naszym rządzie zapłatę haraczu zwanego dla niepoznaki
      rewindykacjami." Tyle wiem o tej sprawie. Nie słucham Radia Maryja, sprawą
      żydowską nie bardzo się interesuję i nie czuję, żeby któryś Żyd wadził mnie, czy
      mojemu państwu. Jedyne co widzę, to pogardliwe odnoszenie się do mniejszości
      religijnej ("Judajczykowie") i publiczne pomówienie o popełnieniu przestępstwa
      (bo chyba wyłudzanie haraczu nim jest). Na prawie też się nie znam, ale po
      prostu myślę, że to jest karalne. Mnie osoboiście bardziej się podoba, gdy nie
      obraża się czyjejś wiary, nie parodiuje wiary podobno swojej (chrześcijańskiej)
      opartej, z tego, co wiem, na miłosierdziu i zrozumieniu. Poza tym poprzez ton
      swojej wypowiedzi i sposób patrzenia na sprawę najwięcej mówisz o sobie.

pozdrawiam
    • szerszen039 Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 22:02
      Boże co to radio ma ryja bredzi i to starsi ludzie słuchają,i od razu pokazało
      się tyle antysemitów skąd oni wyskakują,nie mogę ich nazwać nawet bydlakami
      bo bydlęta to inteligentne stworzenia conie mogę powiedzieć o tych zażartych
      prawicowcach
      Skąd piszesz tadeusz Łódź to najbardziej tolerancyjne miasto w Polsce
      • mika68 Czy ktoś tu kwestjonuje życiorys Edelmana??? 05.04.06, 22:11
        Chyba nikt! Komentarz nie dotyczy jego udziału w getcie, ale wypowiedzi
        odnośnie zamknięcia RM. Ku pamięci szerszeniowi cytat marysi;
        "Moze ten link pomoze zrozumiec ci pojecie ANTYSEMITYZMU.-----------------------
        -
        -----------Antysemityzm
        Krótkie definicje:
        Antysemityzm - Wrogość do Żydów
        Antypolonizm - Wrogość do Polaków
        Auto-anty-semityzm - wywoływanie antysemityzmu przez samych Żydów
        Polacy mają pelne prawo bronić się przed antypolonizmem.

Antypolonizm jest bardzo silnie wykorzystywany m.in. przez niektóre kręgi
        żydowskie (i nie tylko).

Obrona przed antypolonizmem nie jest antysemityzmem (ani też antybrytyizmem,
        antyamerykanizmem czy antygermanizmem).

Żydzi używają słowa "antysemityzm" zawsze tam gdy Polak broni się przed
        antypolonizmem.

W antypolonizmie mają też swoj interes.

Oto co pisza o antysemityzmie co niektorzy itelektualisci zydowscy:

"Zapamiętajmy raz na zawsze ogromną naukę płynącą z naszej historii, że
        ANTYSEMITYZM nie jest naszym żydowskim problemem, ale .........problemem
        GOIM." - dr. Josef Kastein jeden z najsławniejszych żydowskich
        historyków, "History and destiny of Jews"

"Utajony rasizm praktykowany przez Żydów w stosunku do obcoplemiennych, wśród
        których przyszło im żyć, prędzej czy później powoduje otwartą i oczywistą
        reakcję dotkniętych tym "gojów". Reakcja takowa natychmiast zostaje skarcona
        jako ? Antysemityzm !" - pisarz żydowski Louis Golding, "The Jewish Problem"

"Zaniechanie przez bardzo wpływową i bogatą społeczność Żydów amerykańskich,
        poważnych i obiektywnych badań przypadków antysemityzmu jest znamienne. Ani
        religijni ani świeccy przywódcy wielu żydowskich organizacji nie chcą stracić
        tej potężnej broni, jaką jest uprzedzenie rasowe do obcoplemiennych i
        przywiązanie do wiary.... Jest to spisek rabinatu, żydowskich nacjonalistów,
        jak i innych przywódców zorganizowanego Żydostwa, trzymającego zawsze oręż
        uprzedzenia rasowego w zanadrzu." - dr. Alfred Lilienthal żydowski
        historyk, "Druga strona monety" (The other side of coin)

Jak powiada Ivor Benson w swej " The Zionist Factor" -

"Jest to słowo specjalne, słowo kłamstwo, odwrócona prawda. Fałsz w takiej
        formie, która eliminuje sprzeciw do minimum - ponieważ, jak najbardziej
        przypomina prawdę. Tak jak rękawiczka z lewej ręki podobna jest do tej z prawej-
        tak właśnie słowo ANTYSEMITYZM w rzeczywistości oznacza dokładnie jego
        odwrotność czyli - ANTYGOIZM."

"Tyle sie plecie o antysemityzmie i antysemitach... Jezeli kogos nazywaja
        antysemita - niekoniecznie musi on nim byc naprawde" I.Bubis, lider niemieckich
        Zydow, 1998

"Zyd wspolczesny nie moze zyc bez antysemityzmu. Jesli antysemityzm gdzies nie
        istnieje - on go stworzy. Dzisiejsi Zydzi sa jak kobiety - pragna wladzy, nie
        jawnej, lecz zakamuflowanej." - I. B. Singer, noblista, wielki pisarz zydowski

Semantyczny trick , całkowicie odwracający prawdę i tworzący zakłamanie od
        początku do końca. Ten sam trick stanowi podstawę , tak dobrze przez nas
        poznanej dialektyki marksistowskiej. Zamieniającej np. bandę zawodowych
        rewolucjonistów w ...dyktaturę proletariatu, totalitarną tyranię w ...
        centralizm demokratyczny, wojnę w ...pokój, zdrajców i kanalie w ... bohaterów,
        etc, etc... To czego syjonistyczni - liderzy obawiają się najbardziej, to nie
        to...., że goje, a przede wszystkim chrześcijanie gardzą, lub odrzucają ludzi
        żydowskiego pochodzenia. To właśnie odwrotnie - obawiają się oni, tej
        permanentnej gotowości innych narodów do przyjęcia, zaakceptowania i asymilacji
        Żydów.

O znaczeniu słów - antysemita , semita , antysemityzm , syjonizm ...

Antysemita , antysemici , antysemityzm .....

Jednym z takich pojęć które pragnelibysmy głębiej naświetlić jest antysemityzm -
        to słowo działa na wielu w sposób elektryzujący, lub wrecz paralizujacy -
        jedni omijają go szerokim łukiem inni pławią się nim z lubością - ale co to tak
        naprawdę znaczy ?

Czy można mówić ze jesteśmy narodem antysemickim?

Większość posługujących się tym słowem nie wie tak naprawdę jakie ono ma
        znacznie. Co to wiec jest ?

Skąd sie to słowo wzięło - cóż to w koncu jest ten semityzm ? Kto to jest
        semita? Często pojawia sie to określenie gdy tematyka dotyczny konfliktu
        palestynskiego i opowiadania sie za racjami jednej ze stron.
        Semita - antysemita ? % antysemitów wsród semitów ...

Żydzi i Arabowie...

Historycznie - jak podają encyklopedie - Semici to ludność zamieszkująca od
        starożytności Azję Zachodnią, należąca do semickiej grupy językowej, której
        nazwa pochodzi od biblijnego Sema, syna Noego. Języki semickie dzielą się na 3
        grupy - wschodnią (język akadyjski), północno-zachodnią (m.in. języki:
        kananejskie, aramejskie, fenicki, hebrajski) i południowo-zachodnią (języki
        arabskie i etiopskie).

Więc również Arabowie są Semitami i stanowią większość populacji, a na dodatek
        są liczniejsi od Żydów i ci ostatni nie stanowią nawet 10% Semitów (nie każdy
        Zyd to semita - pewna część Zydow stanowia ludzie co przeszli na Judaizm).

Jeśli wiec założymy ze, antysemitą jest wróg wiekszosci Semitów to wnioski mogą
        być nader ciekawe - wrogowie Żydów nie moga byc antysemitami, bo są wrogami
        kilku % Semitów a zatem największymi antysemitami są Żydzi - odwieczni i
        smiertelni wrogowie Arabow.

Syjonizm, syjonista ....

Dlaczego i po co to wszystko ? Aby nie pojawiło się słowo antysyjonizm.

Syjonizm został potępiony przez ONZ jako przejaw rasizmu i dyskryminacji wiec
        antysyjonizm tak jak antyfaszyzm czy antykomunizm nie brzmia tak negatywnie jak
        antysemitzm, totalna głupota jest określanie ludzi ujmujących sie za Arabami-
        semitami jako antysemitow... takze okreslanie tak ludzi którzy nic do Arabów
        nie maja.

Anty ...

Często też pojawia się pogląd że antysemita to ktoś kogo nie lubią Żydzi – i tu
        jest chyba też ziarnko prawdy.
        Są postawy antyżydowskie , antyjudaistyczne czy antysyjonistyczne w
        społeczności światowej – tak jak antypolskie , antysłowiańskie , antykatolickie
        czy antyeuropejskie – natomiast pojęcie antysemitym jest sztuczną łatką
        wykorzystywaną czasem do nie do końca czystych interesów oraz wrzucaniem do
        jednogo wora ksenofobi czy troski o eksterminowany naród palestyński (semicki
        również).
        Sprawdz w encyklopediach znaczenia slow : semci , semicki , antysemityzm ,
        syjonizm ... anty-

Czasem cos w dziwny sposób ewaluuje... szczególnie ta definicja szybko rozrasta
        sie ...

Więc cóż to jest przejaw antysemityzmu? ...Co to jest antysemityzm?

Wlasciwie rozumiany winien byc niechecia, a moze nawet nienawiscia to
        wszystkich narodow semickich, to znaczy niechec lub nienawisc do 90% narodow
        arabskich w tym takze Palestynczykow i 10% zydow, a to zydzi sa od wiekow
        smiertelnymi wrogami arabow i to zydzi gardza i nienawidza wszystkich gojow,
        wszystkich, ktorzy nie sa zydami, wa wiec: wszystkich arabow, wszystkich
        katolikow, wszystkich chrzescijan, wszystkich muzulmanow, wszystkich itd. tak
        wiec to zydzi sa najwiekszymi antysemitami, rasistami i faszystami na ziemi od
        zarania dziejow.

w dzisiejszych czasach powszechnego falszu i zaklamywania faktow i prawd
        historycznych, przejaw antysemityzmu to postawa wprost heroiczna w stosunku do
        wscieklej, zacieklej i nienawistnej zydopropagandy, falszu, szczucia, zaklaman
        i dezinformacji.
        ANTYSEMITYZM ?
        Antysemityzm to lepka i smierdzaca lata, która latwo przykleic, ale tak sie
        sklada ze to wlasnie zdrajcy, oszczercy, prowokatorzy, oszusci, ignoranci i
        nieuki jej uzywaja, to nieuki, którzy zwykle swiadomie i celowo nie odrózniaja
        krytyki rasy od krytyki lobby, grup interesów itp.

To o czym mówi Radio Maryja to krytyka nieuczciwych interesów zydowskich w
        naszym i nie tylko naszym kraju. Tak samo krytykuja lobby Unijne, amerykanskie
        i pewno krytykowaliby nawet lobby kosmitów gdyby takie bylo - ale gdy sie
        nazywa po imieniu wady czlowieka
      • doktor.1 Do szerszen039 ! 05.04.06, 22:14
        Albo kretyn, albo idiota to pisał.

Trzeciej możliwości nie widzę.
        • qbel2 Re: Do szerszen039 ! 05.04.06, 23:17
          doktor.1 napisał:
          > Albo kretyn, albo idiota to pisał.
          > Trzeciej możliwości nie widzę.

już tak na łeb dostałeś hitlerku, że własne posty komentujesz?
      • tadeusz_ja Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 05.04.06, 22:29
        A te mury kamienic ze swastykami, i gwiazdami Davida na szubienicach!Niestety
        to widzialem w Lodzi!
        • jerzy30 mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 05.04.06, 22:33
          michalkiewicza, rydzyka i pozostałych zaślepionych nienawiścią prostaków.
          Jedyny sposób to ich olać. takie wszy są wszędzie
          • mika68 Re: mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 05.04.06, 22:41
            :))) brawo Jureczku! Ile nad tym myślałeś? Zrozumiałeś choć ociupinkę?

-----------------
            Chcesz znac "prawdę"?
            • jerzy30 potwierdza sie - jestes faszysta z pustym łbem 05.04.06, 22:42
              ....
          • ali57 Re: mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 05.04.06, 22:41
            z www.kki.pl/piojar/polemiki/finkeltst/finkelst2.html
            - Panie profesorze, jakie związki łączą Pana z Polską?

- Moi przodkowie byli polskimi Żydami, w Polsce urodzili się moi rodzice,
            mieszkali w Warszawie, ich ostatnim miejscem zamieszkania do 1943 roku,
            czyli do czasu przymusowego przeniesienia do getta, był ich własny dom przy
            ulicy Miłej, pod dziewiętnastym. Moja mama była absolwentką wydziału
            matematycznego Uniwersytetu Warszawskiego, ojciec zajmował się interesami.
            Posiadali w Polsce jakieś sklepy, manufakturę, nieruchomości... W czasie
            wojny wszystko to stracili. Holokaust przeżyli, lecz z Polski wyemigrowali,
            ja już urodziłem się w Stanach Zjednoczonych... Nigdy jeszcze w Polsce nie
            byłem.

- Czy Pan, Pańska rodzina, rościcie sobie pretensje do majątku
            pozostawionego w Polsce?

- Absolutnie nie...

- Dlaczego? Przecież to był wasz legalny majątek, Pan byłby jego
            spadkobiercą... Nieruchomość w centrum Warszawy to dzisiaj duże pieniądze.

- Takie roszczenia nie mają sensu. Większość majątku należącego niegdyś do
            mojej rodziny uległa w czasie wojny zniszczeniu. Wprawdzie po wojnie został
            on częściowo odtworzony, lecz myśmy w tej restauracji nie brali udziału.
            Trudno więc ocenić nasz rzeczywisty w nim udział. Nie płaciliśmy podatków,
            nie konserwowaliśmy tego majątku... Sprawa uległa przedawnieniu...

- To jest słaby argument. Władza ludowa wam majątek skonfiskowała, więc o
            zaległościach podatkowych nie ma mowy. Co prawda zaraz po upaństwowieniu, po
            konfiskacie majątku, należało decyzję komunistów zaskarżyć w sądzie, ale
            nawet gdybyście polski rząd wzięli do sądu, to i tak własność nie zostałaby
            wam przywrócona... W takiej sytuacji trudno mówić także o przedawnieniu.
            Moim zdaniem, nawet średnio zdolny adwokat jest w stanie udowodnić pańskie
            prawo do roszczeń majątkowych wobec władz Polski...

- Ale ja tego nie chcę. Nie tylko ja, znakomita większość ofiar holokaustu
            nie zamierza ani doprowadzać Polski do gospodarczej ruiny, ani tym bardziej
            pozbawiać polskie dzieci przedszkoli, szkół czy parków? Bo do tego
            sprowadziłaby się restytucja naszego mienia.

- Skoro tak, na jakiej podstawie Światowy Kongres Żydowski (WJC) skierował w
            początkach grudnia do sądu w Nowym Jorku pozew przeciwko państwu polskiemu o
            odszkodowanie za majątek utracony przez Żydów, ofiary holokaustu w Polsce?

- Takiej podstawy nie ma. Nikt im nie dał prawa do reprezentowania ofiar
            holokaustu. Jeśli ja nie chcę się o ten majątek upominać, to tym bardziej
            nie chcę, aby robił to ktoś rzekomo w moim imieniu .

- Czy WJC działa z upoważnienia ofiar holokaustu?

- Skądże! To jest czysta uzurpacja! Hucpa! Gdyby Kongres reprezentował
            ofiary holokaustu, odzyskane mienie czy odszkodowania zostałyby przekazane
            właśnie im. Tymczasem wiadomo, że do ofiar holokaustu dociera zaledwie
            ułamek tego, co Kongres Żydowski dotychczas uzyskał.

- Kilka dni temu prasa doniosła jednak, że sąd federalny w Nowym Jorku
            zatwierdził sposób wypłaty odszkodowań dla tych wszystkich, którzy
            ucierpieli z powodu przymusowej pracy w niemieckich fabrykach, będących
            własnością Szwajcarów, lub zostali oszukani przez szwajcarskich bankierów.
            Wynika z niego, że gros funduszy z odszkodowań przekazanych zostanie jednak
            ofiarom holokaustu...

- To nieprawda! Posiadam dokumenty świadczące o tym, że do ofiar holokaustu
            dotrze, w najlepszym razie, może 3 do 5 proc. z wymuszonych na Szwajcarach,
            prawie 1,5 mld dol. Ponadto pieniądze te wypłaca się w takim tempie, że
            wielu ich adresatów do wypłaty nie dożyje. Przecież to są w większości
            ludzie w podeszłym wieku .

- A pozostałe 95 proc., co się stanie z resztą pieniędzy?

- Znajdą się na dziwnych kontach dziwnych fundacji, czyli praktycznie w
            kieszeniach aktywistów Kongresu Żydowskiego. Ta cała akcja odszkodowań dla
            Żydów to jeden wielki rabunek!
            • mika68 ale czy jerzy,tadziu i inni zieloni coś z tego 05.04.06, 22:45
              zrozumieją??? Oni nawet nie doczytają do końca, nie mówiąc już o czytaniu ze
              zrozumieniem:)))

------------------
              Chcesz znac "prawdę"?
              • ja.wars [...] 05.04.06, 23:06
                • qbel2 Re: Piszesz prawdę Miko, dlatego cie atakują 05.04.06, 23:20
                  powinni ci zrobić trepanację czaszki. Ciekawe co by tam znaleźli. Może psią kupę?
                  • rodosek Re: Piszesz prawdę Miko, dlatego cie atakują 05.04.06, 23:43
                    a w twojej głowie zamiast mózgu jest chyba gwiazda dawida, sierp i młot, bo
                    młotek
                    z ciebie niezły, jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to może idź już spać
                    • indeed4 pytanie do ciebie, miki68 i innych : 06.04.06, 00:00
                      czego dotyczą zarzuty REM : zawartości merytorycznej felietonu Michalkiewicza
                      czy jego języka i formy ?
            • marysia57 Re: mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 05.04.06, 23:12
              Wielu Zydow mysli podobnie ale niestety ich glos sie nie liczy. Warto tez
              wspomniec ze kiedy zaczla sie nagonka Zydow amerykanskich w sprawie roszczen ,
              Gminy Zydowskie w Polsce stanowczo przeciwstawialy sie ogolnym roszczeniom i
              zadaniom Holocaust Industry. Gminy Zydowskie uwazaly ze jest to sprawa
              wewnetrzna w Polsce miedzy rzadem i gminami, i ze odszkodowania powinny
              dotyczyc osob zyjacych. Niestety po lata po kilku latach nacisku Zydostwa
              Amerykanskiego sytuacja zaczela sie zmieniac.
              • wodokot Re: mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 05.04.06, 23:29
                marysia57 napisała:

> Wielu Zydow mysli podobnie ale niestety ich glos sie nie liczy. Warto tez
                > wspomniec ze kiedy zaczla sie nagonka Zydow amerykanskich w sprawie roszczen ,
                > Gminy Zydowskie w Polsce stanowczo przeciwstawialy sie ogolnym roszczeniom i
                > zadaniom Holocaust Industry. Gminy Zydowskie uwazaly ze jest to sprawa
                > wewnetrzna w Polsce miedzy rzadem i gminami, i ze odszkodowania powinny
                > dotyczyc osob zyjacych. Niestety po lata po kilku latach nacisku Zydostwa
                > Amerykanskiego sytuacja zaczela sie zmieniac.

Mika, doktor i marysia, z nimi nie warto rozmawiac, juz wszystko zostalo
                powiedziane.. tak jak kiedys powiedzial Stefan kardynal Wyszynski... prawda sie
                sama obroni, klamstwo trzeba powtarzac bez przerwy i oni to rabia... przez caly
                ten czas nie zaoferowali ani jednego kontr-argumentu.
                Tych szcekaczow jest raptem paru i oni maja za to placone, przeciez nikt by
                takich glupot za darmo nie pisal. Do pana Marka Edelmana mialem zawsze szacunek
                i dalej bede mial. Po co on sie wtraca w sprawy, w ktore porzadny czlowiek nigdy
                by sie nie mieszal. Kazdy pozadny Zyd nigdy by nie wystapil o pieniadze z
                ramienia WJC.
                • indeed4 Re: mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 06.04.06, 00:16
                  Po co on sie wtraca w sprawy, w ktore porzadny czlowiek nigd
                  > y
                  > by sie nie mieszal. Kazdy pozadny Zyd nigdy by nie wystapil o pieniadze z
                  > ramienia WJC.

A ja uważam że Edelmann to porządny Żyd , właśnie dlatego że się "miesza" :-)
                  • wodokot Re: mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 06.04.06, 00:27
                    Ja tez uwazam ze Marek Edelman jest pozadny, dlatego nie uwazam ze powinien
                    udzielac swego dobrego imienia tej firmie, ktora juz sie nie raz splamila.
                    • indeed4 Re: mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 06.04.06, 00:40
                      Tutaj nie chodzi o WJC, tylko o szerszy kontekst tej sprawy -
                      RM OD LAT KILKUNASTU ( !!! ) szerzy na antenie treści antysemickie i cieszę się,
                      że wreszcie ktoś się do nich dobrał - Michalkiewicz to była tylko kropla, która
                      przelała czarę.
                      • marysia57 Re: mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 06.04.06, 02:05
                        indeed4 napisał:

> Tutaj nie chodzi o WJC, tylko o szerszy kontekst tej sprawy -
                        > RM OD LAT KILKUNASTU ( !!! ) szerzy na antenie treści antysemickie i cieszę
                        się
                        > ,
                        > że wreszcie ktoś się do nich dobrał - Michalkiewicz to była tylko kropla, któr
                        > a
                        > przelała czarę.---------------------------------------------------------------
                        -----Sek w tym ze tutaj i wszedzie wszystko chodzi naokolo WJC , SWC i wielu
                        innych organizacji ktore szerza w mediach calego swiata antypolska propagande.
                        IM Miarka sie dawno przebrala i do tej pory nie bylo sily aby sie
                        przeciwstawic szerzeniu polprawd i oszczerstw. Jezeli jestes czlowiekiem z
                        odrobina etyki ( Polakiem, Zydem czy Eskimosem )to nie masz sie z czego
                        cieszyc, a raczej zaplacz ze RM za mowienie prawdy w wlasnym kraju narazone
                        jest na obelgi ze strony tych co przez lata PISALI O NAS BEZ NAS.
                        • indeed4 Re: mika68 wpisuje sie w faszystowskie wypociny 06.04.06, 13:12

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=39811127&a=39832752
    • gorby ludzie rydzyka to banda drani 05.04.06, 23:50
      wiadomosci.onet.pl/1217824,720,kioskart.html
    • tigerizi a kacapy, szwabi, żabojady, polaczki, kitajce 05.04.06, 23:50
      pepiczki, bambusy, kasztany, asfalty itepe itede to tak?
      naprawdę naród wybrany

Jerzy Kosiński w Malowanym ptaku (chyba ówcześni polscy decydenci niezbyt go
      lubili) napisał, że ciemnowłosego, czarnookiego i śniadego chłopca brano za
      Żyda bądź Cygana
      Podobno wielu Żydów bulwersowało się strasznie za tego Cygana

W Polsce, gdy zawali sie byle halka to trwa 3 dniowa żałoba.
      A dlaczego w Hollywood na czas Shoah nie przerwano rozrywkowej produkcji? Tam
      ponoć najwięcej Żydów pracuje
      Mogli ewentualnie agitki kręcić (a nie geszefty)
    • tigerizi przecież w każdym komercyjnym medium, gdy 06.04.06, 00:05
      jacyś top machos wypowiadają się z pogardą (dosłownie lub w podtekstach) o
      pedałach, to publika przyjmuje to z uśmiechem pobłażania

Ale niechby taki tekst padł w RM, to już całe zastępy ustawionych w blokach
      startowych "recenzentów" będą o tym trąbiły na całą zaściankową Polskie

Inna sprawa, że Trwam bezpodstawnie szkaluje Owsiaka i nie chce uwolnić słonia
      • indeed4 Re: przecież w każdym komercyjnym medium, gdy 06.04.06, 00:12
        Nie zapominaj, że RM nie jest komercyjnym medium, tylko związanym z kościołem i
        dlatego jest zobowiązane do przestrzegania pewnych standartów.
        • tigerizi a komercyjnym można wszysko, tak? chybaś och.jał 06.04.06, 00:30
          zastanów sie człecze co stukasz
          Obraza jest obrazą nieważne kto i gdzie ją wypowie
          rzeczywiście, fajnie pojmowany pluralizm
          • indeed4 Re: a komercyjnym można wszysko, tak? chybaś och. 06.04.06, 00:32
            Chyba żartujesz, gdzie to napisałem ?!
            • tigerizi przeczytaj jeszcze raz swój standarD 06.04.06, 00:33
              ze zrozumieniem tekstu
              • indeed4 StandarTów, rózniących się 06.04.06, 00:44
                od tych, które obowiązują media komercyjne.
                W czym problem ?
    • sisius.monachomachijski mika to córka rydzyka?.... 06.04.06, 00:06
      ..treśc tej gó..anej kompilacji na to wskazuje...tatuś przekazał córze miłość
      do bliźnich.....
      • indeed4 mika68 to Bublorydzyk :-) 06.04.06, 00:29
        takich jak ona jest w Polsce sporo, Żydzi to dobry cel dla napędzanych
        "patriotycznym ogniem" sfrustrowanych poszukiwaczy źródła naszych historycznych
        ( i obecnych ) nieszczęść i porażek.
        Takie swoiste hobby, krajowa frakcja międzynarodowego kółka miłośników teorii
        spiskowych.
        • sisius.monachomachijski niestety to kretynka - rydzynka... 06.04.06, 00:46
          indeed4 napisał:

> takich jak ona jest w Polsce sporo

nie dość, że mnoży kolejne brednie (vide tytuł).....
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=39709127&wv.x=2&a=39820275
          to jescze kopiuje debilizmy na forum....
          • mika68 Koleś sfrustrowany???? Z LeMadame wyrzucili 06.04.06, 04:09
            i nie masz gdzie się podziać biedaczku???
            • tadeusz_ja Re: Koleś sfrustrowany???? Z LeMadame wyrzucili 06.04.06, 07:16
              Jesteś jeszcze homofobem mika68 ????
    • ja.wars dlaczego mnie wymazano za popracie miki? 06.04.06, 00:20
      Widać prawda jest anatemą na forum GW.
      • sisius.monachomachijski to proste synku... 06.04.06, 00:50
        ja.wars napisał:

> Widać prawda jest anatemą na forum GW.

....im mniej dzieci rydzyka na forum, tym psychicznie zdrowiej..
        • mika68 Re: to proste synku... 06.04.06, 04:07
          sisius.monachomachijski napisał:

> ja.wars napisał:
          >
          > > Widać prawda jest anatemą na forum GW.
          >
          > ....im mniej dzieci rydzyka na forum, tym psychicznie zdrowiej..

Do Silesiusa ci jeszcze daleko, co najwyżej mu możesz buciki czyścić

-------------
          Chcesz znać "prawdę"?
          Czytaj GWno, kolejny "Nowy dzień" już nie nastanie

• sisius.monachomachijski rydzynko.....dziewczynko.... 06.04.06, 04:58
            ..tatuś dyrektor dał buziaka na .....dobranoc?....spać
    • wgj8515 Nie rób drugiemu co Tobie niemiłe 06.04.06, 01:12
      No właśnie.
      A jak się przez kilkadziesiąt lat wypisuje: "Polacy to Żydożercy", "Polskie
      obozy zagłady", "Polski antysemityzm", to wpisuje się to w schemat
      samospełniającego się proroctwa. Jak się na kogoś notorycznie pluje to potem nie
      ma się co dziwić na reakcję opluwanego, który dochodzi do takiego stadium, że
      przynajmniej chce być opluwany sprawiedliwie, czyli nastroje antyżydowskie
      rzeczywiście w Polsce wzrastają. Bo ludzie powoli się wściekają, że im się
      przypisuje jakieś postępki, przekonania, czyni odpowiedzialnymi masowo za
      działalność jakichś psychopatów i ekstremistów. To w końcu zaczynają się
      odgryzać, żeby przynajmniej te epitety, którymi są obrażani miały choć trochę
      prawdy w sobie. I tak tworzy się nastroje anty, w tym wypadku antyżydowskie.

Tak samo na tym forum, na konkretne argumenty niektórych forumowiczów
      podtzrymujących tezę Pana Michałkiewicza od ręki padają epitety: "faszysta",
      "nazista", "abtysemita". I co autorzy tych wpisów z tymi epitetami myślą, że co
      od ich pisaniny wzrosła ilość ludzi pozytywnie nastawionych do Żydów. Jeśli tak
      sądzą to chyba są w grubym błędzie.
      Oczywiście te pierwsze epitety natychmiast powodują i prowokują epitety strony
      przeciwnej.
      Jednym słowem wzrasta zacietrzewienie i agresja, tylko po co?

• myslacyszaryczlowiek1 Re: Nie rób drugiemu co Tobie niemiłe 06.04.06, 01:36
        Jednym słowem wzrasta zacietrzewienie i agresja, tylko po co?

Ktoś już wcześniej odpowiedział na to pytanie.Aby przetrwać wsród innych
        narodów musieli w sobie wytworzyć skrywaną nienawiść do tych narodów. Inaczej by
        stracili
        swoją tożsamość i wiarę.

Panie profesorze proszę napisać o pogromach żydów w innych krajach.(coś czuję
        że u nas mieli sielankę, a może się mylę)
        Inny temat to co spowodowało że hitlerowcy na pierwszym miejscu do eksteminacji
        umieściecili żydów? Za co ich obwiniali.
    • tomekjeden Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 06.04.06, 03:28
      Trudno nie zgodzić się z Panem Edelmannem. Liche są jednak teraz szanse na
      poskromienie Radia Maryja. Przyjdzie kiedyś taki czas, w którym radio to będzie
      bez politycznego patronatu. Wtedy będzie ciekawie. Jak bandzior będzie
      niepotrzebny. A na razie potrzeba cierpliwości. Smutne to.
    • terence Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 06.04.06, 04:57
      a wokół same Buble i Rydzyki...
    • weteran3 GW jaka jest wiadomo,ale tylko tu mogę pisać co.. 06.04.06, 06:53
      myślę i nikt mi niczego nie wycina. Trzeba to gazecie sprawiedliwie oddać.
      Inną sprawą są posty nawiedzonych i chorych z nienawiści. Mam edukacyjną
      propozycję aby ich ignorować.
      • jsb22 List Edelmana to zaplanowana nagonka 06.04.06, 09:39
        Po pierwsze. Ja, jeżeli piszę list do kogokolwiek, to nie daję jago
        kopii do wszystkich mediów bo to nie jest grzeczne.
        Żydzi wybrali Pana Edelmana, bo wielce zasłużony i wiekowy. To
        rzeczywisty bohater powstania w Gettcie. Michnik, Urban czy Kwaśniewski
        po prostu boją się wykonać tak frontalnego ataku, chociaż ich pisma aż
        roją się od niewybrednych ataków na polaków , szczególnie katolików.

Atak był zapowiadany od dawna. Żydzi w swojej izraelskiej prasie
        napisali, że policzyli ile Polska musi im zwrócić za pozostawione w
        Polsce mienie żydowskie. W "Jeruzalem Post" wymieniano jakieś
        astronomiczne kwoty a Pan Redaktor w RM je powtórzył. Oznacza to,że
        takie żądania istnieją. Tam też było napisane, że Żydzi obawiają się
        reakcji Polaków, dlatego te pretensje będą zgłaszane "przy sposobności w
        korzystnych kontekstach i po należytym przygotowaniu". No i mamy.
        Prezydent pojechał do USA więc tam podeszli do niego, po uprzedniej
        zapowiedźi i szantażu, że nas propagandowo "zniszczą" jeżeli będziemy
        oporni. 60 mld $ to ok 200 mld PLN a to stanowi cały nasz roczny
        budżet. Tylko tyle chcą. Pytanie za co? Jak to policzyli ? Czy dobra w
        Buczaczu i Lwowie też tam są ujęte ? itp. Mnie są znane bardzo liczne
        przypadki dokonanego już zwrotu mienia /np Bałamuth/. Pytań oni jednak
        sobie nie życzą. Każde pytanie ze strony polskiej jest po prostu a n t y
        s e m i t y z m e m . Nagonka, moim skromnym zdaniem, dopiero się
        zacznie. "Cała" prasa światowa, czyli prasa z żydowskim kapitałem będzie
        pisać paszkwile, świat "dowie" się o zbrodniach Polaków. Papież JP II
        zmarł więc odpadł jeden z hamulców nagonki na Polskę. Yad vashem i
        zasługi Polaków nie będą więcej wspominane. Żydzi będą pisać w stylu:

"Na tej ziemi skażonej i przeklętej żyją Polacy. A ci, którzy żyją na ziemi
        skażonej i przeklętej sami są skażeni i przeklęci. (...) Ich ziemia
        nieprzypadkowo zresztą wybrana została na miejsce Holocaustu (...) jeśli
        chodzi o Polaków... Nie jest to zwykły przypadek, że obozy największej
        zagłady powstały u nich, w Polsce, a nie gdzie indziej" (Elie Wiesel - Pieśń
        umarłych, Wrocław 1991, str. 143).

"Skażeni i przeklęci Polacy" w ustach noblisty. Ten zwrot nie drażni
        Pana Edelmana. Dobrzy Niemcy. U nich powstały obozy a w Niemczech ich
        nie było. Żydzi jednego dnia oświadczą, że ta ziemia należy do nich /
        to pobrzmiewa w wielu wypowiedziach głośnych rabinów i polityków żydowskich/.

Reasumując: wypowiedź Michalkiewicza uważam za polemiczną, ale całkowicie
        uprawnioną troskę Polaka o polskie sprawy ekonomiczne. Wypowiedzi wielu
        Żydów są niedopuszczalnie antypolskie i agresywne, szczególnie te, które
        łączą zbrodnie Holokaustu z polskim narodem. Manipulowanie poczuciem winy
        tak mocno używane przez GW i NIE jest czytelnym nadużyciem w stosunku do
        Polaków.

List Pana Edelmana ma charakter nagonki na jedyne w Polsce medium społeczne,
        które łamie "nie polski" monopol informacyjny. Panie Marku miej Pan "więcej
        Boga w sercu".

• nix_2003 Trzeba to przyznać... 06.04.06, 15:00
        weteran3 napisała:

> myślę i nikt mi niczego nie wycina. Trzeba to gazecie sprawiedliwie oddać.
        > Inną sprawą są posty nawiedzonych i chorych z nienawiści. Mam edukacyjną
        > propozycję aby ich ignorować.
    • michalmoleda Re: Panie Edelmann - ma Pan stuprocentową rację 06.04.06, 07:01
      Ja z kolei w pełni podzielam pogląd p. Edelmana. Już w poniedziałek złożyłem w
      warszawskiej Prokuraturze doniesienie o popełnieniu przestępstwa określonego w
      art. 257 i 256 KK przez pp. Michalkiewicza i Rydzyka (który jednoosobowo
      kontroluje i zarządza Radiem Maryja).
    • tadeusz_ja mika68 i inni idealnie powielają stereotyp Polaka 06.04.06, 07:14
      antysemity w świecie,jak już napisałem w poprzednich swoich postach tu, z
      takimi jak mika68 się dyskutuje!Pan Michalkiewicz robi wrażenie człowieka
      chorego psychicznie,ostatni jego felieton w tv "Trwam" z wczoraj, jedynie
      potwierdza moją tezę o Jego niezrównoważeniu psychicznym!
    • wisnia ty parszywy żydzie 06.04.06, 08:32

• szerszen039 Re: do nix 2003 06.04.06, 08:58
      gdybyś czytał Biblię i wsłuchiwał się w słowa Jana Pawła II go,to byś nigdy
      tego nie napisał,ale gdzie do ciebie czytanie Biblii i słuchanie słów Papieża,
      analfabeto umysłowy,przez takich jak ty naród zaczyna się dzielić,
      Papież żył wsród żydów i pomagał im w czasie wojny,a co ty robiłeś w tym czasie?
      dziś już niema *mośków*,to przed wojenne słowo endeków,dziś są żydzi i
      izraelczycy,przez takich jak ty dużo nie chce przyjechać do Polski,żeby
      nie być obrażanym,czepiasz się jednego błędu bo nie masz czego,analfabeto
      umyslowy,
      szerszen jest jeden i nie zmienia postów,
      oglądaj *szkło kontaktowe* może się dodzwonisz i wylejesz żółć bo cię zaleje,
      są tam świetne sms-y,może coś się nauczysz,chociaż wątpię,
      nie oglądaj *daleko od noszy* bo nic nie zrozumiesz,
      za wysokie progi na lisie nogi.
      • nix_2003 Do szerszeni i innych małych insektów 06.04.06, 11:07
        szerszen039 napisała:

> gdybyś czytał Biblię i wsłuchiwał się w słowa Jana Pawła II go,to byś nigdy
        > tego nie napisał,ale gdzie do ciebie czytanie Biblii i słuchanie słów Papieża,
        > analfabeto umysłowy,przez takich jak ty naród zaczyna się dzielić,
        > Papież żył wsród żydów i pomagał im w czasie wojny,a co ty robiłeś w tym
        czasie?

Jeszcze mnie wsród was nie było, ale nie to jest istotne. Mnie interesują fakty
        historyczne ostatnich lat, a te są takie jakie są. Za pomoc żydom groziła
        smierć - kto miał prawo wymagać takich poświęceń? To zawsze będzie wolny wybór.

> dziś już niema *mośków*,to przed wojenne słowo endeków,dziś są żydzi i
        izraelczycy,przez takich jak ty dużo nie chce przyjechać do Polski,żeby
        > nie być obrażanym,czepiasz się jednego błędu bo nie masz czego,analfabeto
        > umyslowy

"Mośki" były, są i będą - to ci sami wrogo nastawieni wobec nas żydzi. Ich
        nieproporcjonalnie duży wkład w "zasługi" bezpieki i udział w czerwonej
        dominacji jest tego dowodem. Powtarzam jeszcze raz: ilu Polakow przez was
        zginęło na Syberii i w sowieckich wiezieniach? Poza tym to mnie chamie nie
        obrażaj! Co ty wiesz o mojej umysłowosci azjato? Talmudu nie czytałem, ale bez
        tego można sie obejść... A co wy chcecie od Polski... i o jakim narodzie ty
        majaczysz? Są dwa - i to jak bardzo odmienne narody!

> szerszen jest jeden i nie zmienia postów,

Bzdura! Jest was aż nadto wielu... a polityczne kameleony były z was zawsze.
        Jedyna lojalność o jaką mozna was posądzać to napewno nie ta wobec Polski...

> oglądaj *szkło kontaktowe* może się dodzwonisz i wylejesz żółć bo cię zaleje,

Wylewanie żółci? Nie ma lepszych niż żydzi w tym wzgledzie, choćby i na forum
        GW i innych...

> są tam świetne sms-y,może coś się nauczysz,chociaż wątpię, nie oglądaj
        *daleko od noszy* bo nic nie zrozumiesz, za wysokie progi na lisie nogi.

Brak ci argumentów semito?
        • szerszen039 Re: Do szerszeni i innych małych insektów 06.04.06, 11:54
          monstrum nie wytrzymało
          i się szybko odezwało,
          • nix_2003 Prawda boli? 06.04.06, 14:48
            Może dodasz jeszcze: "zapluty karzeł reakcji". Będzie mniej bolało...
            • soulworm [...] 06.04.06, 15:18
              • nix_2003 Zydowskie zmije sssssssycza z glebi "duszy" 07.04.06, 14:15
                Ale ich jad ktorym ten Kraj zatruwaja od lat nie dziala na nas, Polakow. Co
                natomiast robi tzw. "moderator" tego GWnianego forum? Na czym polega jego rola,
                ze przepuszcza takie chamskie posty?
    • terence Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 06.04.06, 12:06
      www.nigdywiecej.prh.pl/archiwum/14_radio.php
      czyim ojcem jest Tadeusz Rydzyk??? ksenofobiczne ciasne poglądy a mentalność dyktatora... Radio ma ryja bo ma wygląd pana Tadeusza Rydzyka
      tak, słuchałem i słucham sobie czasem... wiem o czym pisze... i nie chce żeby tak wyglądał w Polsce cały katolicyzm!!!
      • sauternes Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 06.04.06, 18:34

to znaczy jak??
        Przeciez ty tez mozesz tworzyc "katolicyzm". Robiszs cos w tym kierunku?
    • sauternes Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 06.04.06, 18:43

pan Edelman chyba tworzyl swoj list w pospiechu i nie przemyslal sprawy do
      konca.Tak mu sie spieszylo,zeby nawolywac do zamkniecia RM.

Jak moze obywatel Edelman napisac,ze wolnosc slowa dopoty dopoki to nie zagraza
      demokracji. No a co to znaczy ze slowo moze zagrazac demokraccji?
      Kto mialby niby oceniac ,ze slowo juz jest tym zagrozeniem??Sam Edelman?
      Jak sie zlikwiduje wolnosc slowa to gdzie bedzie wtedy demokracja???
      • zdzisiekkapusta Re: Panie Edelmann - walczy Pan z faktami???? 07.04.06, 00:24
        mika68 oczywiscie ma racje i potrafi ja poprzec argumentami. Niestety nie ma tu
        zadnego powaznego przeciwnika: wiekszosc glosow przeciwko to jacys niepowazni,
        niemyslacy, nieoczytani licealisci, dzieci wrecz. Mika68, to perly przed
        wieprze, zaczekaj na lepszy czas i miejsce.
    • kwakwa11 Panie Edelmann i papiez widza to samo w RM - 07.04.06, 05:26
      antysemicki, nazistowski uklad. I nie chca go.
      Czemu ty go chcesz?
      • trudny99 Re: Panie Edelmann i papiez widza to samo w RM - 07.04.06, 14:08

kwakwa11 zdaje się zbyt intensywnie oglądał ,,Seksmisję''..

,,Edelmann też była kobietą !!''...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka