krzych.korab 21.04.06, 07:14 Rozdawnictwo akcji to kolejny przekręt. Zakłady były budowane z pieniędzy całego społeczeństwa. Całość pienieniędzy czy akcji powinna należeć do skarbu Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzieciatko_o_dyrektora Re: Walczący o wolność nie dostaną akcji pracowni 21.04.06, 07:30 krzych.korab napisał: > Rozdawnictwo akcji to kolejny przekręt. Zakłady były budowane z pieniędzy > całego społeczeństwa. Całość pienieniędzy czy akcji powinna należeć do skarbu > Państwa. Moze jeszcze wrocic do PGRow ? Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Niech bogacz Ojciec Dyrektor pomoże potrzebującym 21.04.06, 09:36 tylko że ojciec dyrektor ma swoje potrzeby, jego imperium ma wielkie potrzeby :) Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Adwokatom się należy a uczciwym pracownikom nie. 21.04.06, 11:40 Oto filozofia naszego kraju. Jesli PiS zdłoa coś zrobić z adwokatami to mimo, że ich nie cierpię zagłosuję na nich. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 A co z potrzebami gości z WJC? 21.04.06, 13:34 Tak, obejrzałem pobieżnie stroniczkę "ociekającą miłością". Rzuciła mi się nawet w oczy wspaniała, nawołująca do wzajemnej tolerancji i miłości zabawa "Obij gębę Kaczorowi". Mnie wystarczyło, reszty nie miałem ochoty "testować". Tak sobie pomyślałem, że gdyby tam dać podobiznę no choćby ... i dopisał "Obij gębę (no niech tam, odważę się) ..., to byłbym już antysemita czy jeszcze nie? Oj faryzeusze, faryzeusze. Mogło się wydawać że już zmądrzeli... Rad bym też posłuchał na temat potrzeb panów z WJC. Co z tymi 65 mld. USD które od Polski żądają (jeśli wolno zapytać bez zaetykietowania "antysemita"), zdaniem "płaszcza", mamy płacić Żydom z WJC czy nie? Przepraszam za bezczelność w stawianiu pytań, już będę po cichu. Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Też ! 21.04.06, 08:24 Argument, że ponieważ w PRL dochody z pracy wszystkich obywateli szły do jednego wora, to teraz wszyscy muszą dostac po jednej akcji jest chybiony. Dlaczego? Ponieważ jeśli uznać budżet za coś, co nalezy do całego społeczeństwa, to i dochody z prywatyzowanych firm należą do wszystkich. A więc - prywatyzacja w dotychczasowej formie nie jest żadnym złodziejstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Też ! 21.04.06, 09:12 moroux napisał: >>(...)prywatyzacja w dotychczasowej formie nie jest żadnym złodziejstwem.<< Oczywiście, że nie jest złodziejstwem. Problem dotyczy czegoś innego: przy każdej prywatyzacji 15% akcji przekazywanych jest pracownikom prywatyzowanej firmy i ja się pytam z jakiej racji? Jedni dostają prezenty, bo akurat byli zatrudnieni w tej firmie, a nie innej, a ci, którzy pracowali w przedsiębiorstwach, które nie doczekały sie prywatyzacji, albo nigdy nie były państwowe muszą się ograniczyć do sfinansowania im tych przywilejów. Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Uchwalić "Wyrzuceniowe z Pracy" (rozdać Polskę) 21.04.06, 09:34 Każdy kto zostnie wyrzucony z pracy nich dostanie 10 tyś. zł i będzie wporzo, nie będzie narzekał na władze, władza dodrukuje kase i będzie kochana :) -- zobacz filmy o kaczuszkach Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Walczący o wolność nie dostaną akcji pracowni 21.04.06, 08:30 > > Moze jeszcze wrocic do PGRow ? Może nie koniecznie, ale jak coś było budowane za pieniądze całego narodu, to niby dlaczego teraz ma się dostać uprzywilejowanej grupie? PGRy powstały "trochę" inaczej - tam zabierano ziemię i budyki upaństwawiając je. Zatem wcześniej miały swoich właścicieli, przeważnie przed wojną. Natomiast większość prywatyzowanych zakładów typu: huty, elektrownie, zakłady chemiczne powstały po wojnie i trudno mówić w tym przypadku, że oddaje się je właścicielom - tym się właśnie różni prywatyzacja od reprywatyzacji, że w przypadku tej pierwszej kwitnie rozdawnictwo. A taka mała rada dla tego pana: Pokorne cielę dwie matki ssie; lub rosyjski odpowiednik: tisze budiesz, dalsze jediesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk A co dostaną zwalniani obecnie z pracy??? 21.04.06, 07:48 Dostaną kopa w d..pę!!! I zasiłek przez pół roku. Facet wyleciał z pracy kiedyś tam i chce kasy. A inni wylatują codziennie i nic im sie nie należy. SKANDAL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 "Okrągły Stół" 21.04.06, 08:05 - ochronił komunistów, ale zapomniał o zadośćuczynieniu ich ofiarom. Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Obalić PIS, teraz ja chce władzy i do koryta :)) 21.04.06, 09:31 zobacz filmy o kaczuszkach<a href="www.cimoszewicz.net" target="_blank">zobacz filmy o kaczuszkach</a> Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Coś mi tu nie gra 21.04.06, 08:00 Facet został wylany w 1984 roku. Komunizm się skończył w 1989 roku. Gdyby mu zależało, mógłby zaraz po dojściu Solidarności do władzy żądać przywrócenia do pracy i - w panującym wówczas klimacie - nie miałby zapewne z tym żadnego problemu. On jednak zwlekał z tym przez sześć lat. Na jakiej podstawie w takim razie należy sądzić, że _gdyby_ go nie zwolniono, pracowałby w Azotach w tymże 1992 roku? Czy facet w ogóle się zwracał o uznanie czynności prawnej za nieważną? Bo sądzę, że w prawie obowiązują jakieś terminy w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Nieznajomosc prawa szkodz... 21.04.06, 08:10 A moze trzeba bylo zapoznac sie z przepisami wczesniej, a nie teraz szczurzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk "Walka o wolność" czyli 3mln bezrobotnych 21.04.06, 08:15 Facet ty zamilcz lepiej i nie wspominaj tej swojej "walki", bo cię jeszcze zlinczują ci którym tą dzisiejszą "wolność" wywalczyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer No pięknie. Dopominałem się artykułu o aplikacjach 21.04.06, 08:31 ...adwokackich a panowie z Wybiórczej skasowali mój post. Że też byłem na tyle głupi żeby ich słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
jacques.mayol Re: Walczący o wolność nie dostaną akcji pracowni 21.04.06, 08:34 A co ze związkami zawodowymi w Agorze i akcjami dla ich założycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Jacek Kurski o Monice Olejnik i Tomaszu Lisie!! 21.04.06, 08:55 (...) Gdzie byli Monika Olejnik i Tomasz Lis, kiedy w ramach dzielenia opozycji na lepszą i gorszą UOP wchodził do "Gazety Polskiej" i rekwirował nakład z tzw. listą Macierewicza? Gdzie byli, gdy w rocznicę obalenia rządu Olszewskiego, 4 czerwca 1993 r., pod rządami Rokity i Suchockiej autentyczne ZOMO zostało wprowadzone do akcji i pierwszy raz od czterech lat pałowało ludzi? Gdzie byli wtedy ci "obrońcy" wolności słowa? Gdzie oni byli, kiedy UOP zagrażał życiu polityków i autorów książki "Lewy czerwcowy"? Wszyscy bohaterowie tej książki: Jarosław Kaczyński, Jan Parys, Adam Glapiński, właściciel wydawnictwa Editions Spotkania Piotr Jedliński czy ja jako współautor książki (napisanej razem z Piotrem Semką) mieliśmy "dziwne" wypadki samochodowe w przeciągu jednego miesiąca po promocji książki w styczniu 1993 roku. Albo poprzecinane hamulce - jak Adam Glapiński, który na czerwonym świetle przeleciał skrzyżowanie na przestrzał, albo - jak Jarosław Kaczyński - przekłute opony wybuchające w czasie jazdy. Ja, wracając ze spotkania autorskiego z udziałem Jarosława Kaczyńskiego na Uniwersytecie Gdańskim, miałem bardzo dziwny wypadek samochodowy, po którym trzy tygodnie leżałem, a samochód był skasowany. Czy kogoś z nich to wtedy interesowało? Wtedy milczeli. Natomiast dzisiaj pasjami okazują swoje przywiązanie do wolności słowa, np. w akcie solidarności z jakimś dziennikarskim typkiem, któremu odwieszono wyrok sądowy, jaki dostał w zawieszeniu pod warunkiem, że przeprosi urzędnika, którego obraził, a że nie przeprosił, więc trafił do aresztu. Oto realna miara hipokryzji i tchórzostwa tej postawy. Kiedy naprawdę demokracja była w Polsce zagrożona, a instytucje państwa zaprzęgnięte do walki z opozycją - wtedy "ruki pa szwam" i grzecznie w chórze poprawności po stronie władzy. Gdy odwaga staniała, medialne gwiazdy zamykają się w proteście przeciwko gwałceniu wolności słowa w ustawionej publicznie klatce po tygrysie w obronie faceta skazanego prawomocnym wyrokiem sądu za to, że ewidentnie nadużył wolności słowa! To jest po prostu śmieszne.(...) całość: www.kmdm.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2131 Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Jacek Kurski o Monice Olejnik i Tomaszu Lisie 21.04.06, 09:41 ciekawe czy Jan Parys to ten co narobil takich przekretow w Warszawie? A Glapinski to autor najwiekszej ilosci pomyslow na przewalenie skarbu panstwa za pomoca omijania przepisow ktore sam wymyslal? Jacek Kurski chyba nie mial wypadku jak pojechal sluzbowym samochodem na wycieczke do Wloch z rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
j_mat Re: Jacek Kurski o Monice Olejnik i Tomaszu Lisie 21.04.06, 10:28 Jacek Kurski - poręczny argument dla antysemitów... Odpowiedz Link Zgłoś
liriodendron Re: Walczący o wolność nie dostaną akcji pracowni 21.04.06, 09:08 Jakie akcje dostaniemy (zakupimy) my pracownicy służby zdrowia? kaczkę,starą "nerkę",podarte prześcieradło...długi - a do jasnej chyba nieźle pracowaliśmy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba nie akcje pracownicze tylko łapówka prywatyzacyjna 21.04.06, 09:15 To jest łapówka dla załogi żeby nie protestowali przy sprzedaży przedsiebiorstwa - przymknęli oko na ewentualne przekręty. Za swoją pracę pracownicy dosają pensje. Ciekawe czy jak np. firma przewozowa sprzedaje samochód to powinna odpalić kierowcy 10% ??? A co zaproponujecie pracownikom komunalnym? kawałek miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
elerek Prezesie Kaczyński walczyłeś w 1980 ido teraz też 21.04.06, 10:08 pracownicy wypracowujący majątek pózniej sprywatyzowany pozbawiani są praw do akcji czy zgodne z poczuciem sprawiedliwości temat gorący warty poważnej dyskusji i regulacji prawnych Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Re: Prezesie Kaczyński walczyłeś w 1980 ido teraz 21.04.06, 10:29 Ciekawe - grupie wybrańców damy 10% majątku a na emeryturki podniesie się podatki??? A kto spłaci około 110 mld EUR zadłużenia /wzięte pod zastaw tego kraju/majatku ??? Bieżcie te akceje ALE Z DŁUGAMI !!! Jak sobie człowieku wyobrażasz "wypracowywanie majatku" przez kasjerkę lub sprzataczke w banku. Pracownik za prace dostaje płacę. W przypadku spółdzielni spółek - pracownik może też być współwłaścicielem ALE NAJPIERW MUSI KUPIĆ UDZIAŁY / zainwestować swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
elerek ręce to macie związane pazernością i odwetem 21.04.06, 10:12 kto i jaką karę by poniósł za DWÓCH zwolnionych związkowców? Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj Re: Walczący o wolność nie dostaną akcji pracowni 21.04.06, 10:26 No i niech ktos zaprzeczy ,że za to byli działacze P(powszechnej)Z(złodziejskiej)PartiiR(Robotnikaokraść) takie akcje otrzymali i to pewnie pakiety maksymalne. W końcu w tamtych czasach (pewnie podobnie jest dziś) umieli tylko pierdzieć w stołki ,podlizywać się i wbijać nóż w plecy . Jak to w ICH ulubionej Partii. No i niech mi tu kto zaprzeczy ,że tak się nie stało. POLSKA to uczciwy kraj... pozdrawiam ps. no i jak tu nie wyjechać za granicę? Odpowiedz Link Zgłoś
bob_l Re: Walczący o wolność nie dostaną akcji pracowni 21.04.06, 10:34 Akcje dla pracowników prywatyzowanych przedsiębiorstw uważam za rzecz naturalną. Ułatwiają one przyjęcie faktu prywatyzacji do wiadomości. Co z innymi obywatelami? W życiu trzeba mieć trochę szczęścia. Kto go nie ma lub nie chce szczęściu pomóc będzie miał szansę w drugim wcieleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Solidarne rozwiazanie problemu... 21.04.06, 10:47 Poniewaz nie ma prawnych podstaw do przyznania tym osobom tych akcji, to w ramach tak nosnego ostatnio hasla solidaryzmu, pracownicy ktorym akcje zostaja przyznane powinni stworzyc fundusz, na ktory przekaza proporcjonalna ilosc swoich akcji w ramach darowizny, a pozniej te akcje zostana rozdzielone pomiedzy tych pracownikow, ktorym akcje sie nie naleza prawnie, ale moralnie. Mozna wystapic do ministerstwa finansow o zniesienie w tym wypadku podatku od darowizny (prawnie jak najbardziej mozliwe). I po klopocie. Tak wiec do dziela - w ramach panstwa solidarnego ;) Zobaczymy wowczas, czy tak chetnie gloszone przez politykow hasla maja swoje odzwierciedlenie w spoleczenstwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic Żadnych akcji dla Pracowników państwowych firm. 21.04.06, 10:47 Nie widzę powodu aby pracownicy dostawali akcje prywatyzowanej firmy. Przedwszystkim jak już było to powiedziane zakładu były finansowane przez całe społeczeństwo. Drugim powodem mojej nie chęci do tego typu podziału, to sposób przyznawania akcji – w zależności od stażu pracy. Wkład dozorcy w rozwój, przychód zakładu ma się nie jak do wkładu inżyniera, który pracował krócej acz wydajniej. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: stracone zludzenia..... 21.04.06, 11:09 Prawdziwie uczciwi ludzie sa zawsze wyru..i przez patriotow i to w majestacie prawa,szkoda ze,ci ludzie teraz nie strajkoja o swoja utracona godnosc i lepszy chleb dla swoich dzieci i wnukow. Odpowiedz Link Zgłoś
kot001 Byłem przy rozbijaniu strajku ! 21.04.06, 11:13 Artykuł przypomnial ni grudniowe dni 1981 kiedy nto moja jednostka wojskowa została skierowana do rozbicia strajku w Azotach. Na szczęście mój SKOT rozsypal się w połowie drogi ze Skierniewic i dojechaliśmy juz po wszystkim. Ale z opowwiadań wiem ,że nie było wesoło, chociaż samą pacyfikację przeprowadziło zomo a nie wojsko. Najtragiczniejszy był paniczny strach naszych dowódców , którzy zupełnie nie wiedzieli co robić i nie panowqli nad sytuacją. Np wydali wojsku ostra amunicję a po akcji malo się nie posrali ze strachu,że nie wszystko wróciło do skrzyń. Aż strach pomysleć gdyby mieli dowodzić przeciw prawdziwemu wrogowi. No ale co bylo mineło. Odpowiedz Link Zgłoś
r202 A to ci nowość 21.04.06, 11:37 Po przeszło 15 latach obowiązywania przepisów o akcjach pracowniczych okazuje się, że są one niesprawiedliwe. No - coś niesamowitego wręcz. Odpowiedz Link Zgłoś
cy24 Dlaczego wogóle dostają ?! 21.04.06, 16:22 To jakieś czarne bzdury. Cały naród budował zakłady, a teraz część dostaje jakieś akcje, a ja to co ?! Odpowiedz Link Zgłoś