eklesia 23.04.06, 10:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emenefix Zaraz się zacznie. banda katofobów i tęczowych 23.04.06, 10:24 zaatakuje wszystko co katilickie, koscielne. Ciemnogród i te sprawy. Cenie tylko tych ateistów którzy wykazuja pewna klasę. Nie krytykują ślepo wszystko co zwiazane z religią, lecz szanują przedewszystkim drugiego człowieka. Kazdego. A są tez tacy. Np. sw.pamieci Stanisław Lem. Z drugiej strony natomiast w całej Europie a w szczególnosci w Polsce szkoły katolickie, zakonne cieszą sie hiperpowodzeniem. zapisy są na kilka a nawet kilkanascie lat wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
eklesia Kocham Katolików za: 23.04.06, 10:31 Inkwizycyje przenajświętszą. Za ewangielizacje chameryki. Wybicie całych nacji i zniszczenie innych kultur. Za poparcie rozbiorów Polski. Za konkordat. I jeszcze wiele innych dobrodziejstw. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_anzelm Proponuję ekstradycję niekatolików 23.04.06, 10:42 Mają rację Francuzi: nie może być tak, żeby hałaśliwa mniejszość ateuszy i dewiantów mówiła nam, Prawdziwym Polakom, jak mamy żyć. Cały rząd jest w Łagiewnikach. To zobowiązuje. Proponuję pozbyć się tych dwóch procent które nie słuchają Radia Maryja i bełkoczą przeciw Ojcu Tadeuszowi (Głosowi Prawdy). Wtedy się zmieni konstytucję i będziemy wreszcie żyli w Polsce biednej, ale katolickiej. Alleluja! Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix braciszku anzelmie. dwója, siadaj! 23.04.06, 10:50 bracie anzlemie kochany. Siewco stereotypów, popleczniku tęczowych typów. Czekam na choć jeden racjonalny dowód na to ze dobrobyt narodu wiąże sie z tym, że to kraj ateistów. Sam Ateizm to synonim biedy, pustki, nijakości, nicosci. Izrael kraj ludzi wierzących jest krajem bogatym. USA, kraj ludzi głeboko religijnych jest krajem bogatym. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: Świetnie dobrane przykłady 23.04.06, 12:27 Holandia. Jako student Geografii chetnie napomne ze za ok 50-100 lat pozegnamy sie z Holendrami. Wiekszosc kraju znajdzie się pod wodą. Choc z drugiej strony wiekszosc Holendrów w tym czasie bedzie muzułmańska i wróci na bliski wschód. Reszta ucieknie do dżungli Surinamu. Szwecja? najstarszy kraj świata? Kraj na wymarciu... Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit sw 23.04.06, 12:32 Wiara jest problemem fundamentalnym w życiu człowieka, może być źródłem dynamizmu życiowego i nową skalą wartości - powiedział w niedzielę w homilii podczas głównych obchodów Święta Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach prefekt watykańskiej Kongregacji Wychowania Katolickiego kard. Zenon Grocholewski. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Wiedza, wiedza, wiedza, a nie wiara klecho!! Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: sw 23.04.06, 12:45 wiedza skalą wartości? to troche inna sfera niz duch nie sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: sw 23.04.06, 12:52 Według Kanta i Hegla, wcale niekoniecznie. Każdy wyznaje wartości, skoszarowany jako katolik, czy nie. Wiara może kierunkować, ale gro ludzi bez niej także zachowuje się moralnie i przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 co nas obchodza wewnetrzne sprawy jakiejs tam sekt 23.04.06, 17:34 co nas obchodza wewnetrzne sprawy jakiejs tam sekty? Nawet pzpr takiej progagandy nam nie wciskala Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Re: sw 23.04.06, 13:28 swantevit napisał: > Wiara jest problemem fundamentalnym w życiu człowieka, może być źródłem > dynamizmu życiowego i nową skalą wartości - powiedział w niedzielę w homilii > podczas głównych obchodów Święta Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach prefekt > watykańskiej Kongregacji Wychowania Katolickiego kard. Zenon Grocholewski. Panie Grocholewski zgadzam się z panem, że to jest problem(at) zagadnienie, zadanie, sprawa do rozwiązania; socjol. zagadnienie stwarzające trudności, kłopot. Dla ludzi myślących. Ponieważ obiecałem panu Bukowi, to bez komentarza Amen > ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' > Wiedza, wiedza, wiedza, a nie wiara klecho!! > Odpowiedz Link Zgłoś
rasziel Re: Świetnie dobrane przykłady 23.04.06, 12:41 Szwecja krajem na wymarciu? Ciekawe - przyrost naturalny w Szewcji jest drugim przyrostem w Europie i wynosi 1,7 (pierwsze miejsce ma Francja z 1,9) i wzrasta. Dla porównania podam, że przyrost natiralny Polski wynosi 1,2 więc prędzej Polska będzie "krajem na wymarciu". Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: Świetnie dobrane przykłady 23.04.06, 12:47 juz tłumaczę. Przyrost taki generuja głównie imigranci z krajów islamskich o innych modelach zycia i rodziny. Tu sie zgadzam. W Holandii i Niemczech np stopień przyrostu naturalnego w środowiska "nieholenderskich i nieniemieckich" wynosi nawet 2promile. Odpowiedz Link Zgłoś
rasziel Re: Świetnie dobrane przykłady 23.04.06, 13:21 Co do Francji i Holandii to się zgodzę - dużą część ludności tych krajów stanowią mieszkańcy dawnych kolonii, którzy często wyznają inną religię i wartości. Natomiast inaczej sprawa ma się ze Szwecją - Imigranci stanowią mały procent ludności tego kraju - ponad 95% ludności Szwecji stanowią Szwedzi - nie imigranci. Mimo to przyrost naturalny jest tam na poziomie 1,7 - jak wyżej napisałem, drugi w Europie - i nie jest to efekt "pracy" imigrantów. Znajomy ze Szwecji po prostu wyjaśnił mi, że w ich kraju, w warunkach jakie tamposiadnaie d Odpowiedz Link Zgłoś
bernardgui Re: Świetnie dobrane przykłady 23.04.06, 13:35 Tak, tak 95% szwedzi, a raczej "szwedzi", bo trudno nazwać szwedem kogoś kto co drugie słowo wtrąca: ku..:) ,ale ci to pikuś niedługo będą bardziej szwedzcy od szwedów, gorzej z tymi "ciemnymi";] Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: Świetnie dobrane przykłady 23.04.06, 14:00 Tacy szwedzi jak <z całym szacunkiem> Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson itd. 95% Szwedów to oczywiscie liczba wzieta z kosmosu. jest znacznie mneijsza. a wsród tych Szwedów z kolei 1/4 własnie juz ma jakos taki inny niz typowy Szwed kolor skóry. I oni swoje tradycje sciagaja w wszystkich regionow swiata. Ale porzucmy Szwecje bo to akurat specyficzny przypadek. tam kosciół luteranski wciaz ma olbrzymia ilosc wiernych i wpływy Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Świetnie dobrane przykłady 23.04.06, 16:52 Kościół luterański ma w Szwecji wpływy. Raczysz żartować Szwedzi to jedno z najbardziej laickich społeczeństw Europy. Sorry, ale w ten sposób każde społeczeństwo na świecie da sie zakwalifikować jako wyznaniowe. Zabawne są te argumentu zwolenników religijności jako miernika poziomu cywilizacyjnego: jeśli jakiś kraj jest laicki, dowodzimy że dąży ku samozagładzie (zanik wartości, prokreacji itp.), ale gdy (co nie daj Bóg!) kraj laicki okaże sie prezentować jakies cywilizacyjne wartości, wówczas, albo wynajdujemy jakichś religiantów ktorzy robią w nim dobrą robotę, albo mianujemy go "krajem krześcijańskim". Słowem, tam gdzie nas nie ma jest żle, ale jakby co to jesteśmy wszędzie. W ogóle spór o to czy religijność ma wpływ na postęp cywilizacyjny jest równie ciekawy co pretensjonalny Niekiedy ma, a niekiedy nie. W Europie laickość jest raczej pewnego rodzaju wartością. Musim, przynajmniej częściowo się z tym pogodzić, a przynajmniej uszanować, nawet jeśli się nie zgadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: Świetnie dobrane przykłady 23.04.06, 15:27 Pan Bog dal zydom przykazania a arabom dal rope. gdzie tu sprawiedliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ja Re: Proponuję ekstradycję niekatolików 23.04.06, 10:56 Proponujesz banicję lepiej wyksztalconych Polaków? To już ma miejsce,na dobrowolną banicję,w poplochu, przed zlodziejami w habitach,i przed bezdenną glupotą PISUARU,uciekają myślący Polacy!!!! "Reflektorem w Mrok"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 Proponuję ekstradycję katolików. tylko kto zechce 23.04.06, 17:36 Proponuję ekstradycję katolików. tylko kto zechce przyjac ciemna mase? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ja w poplochu uciekają z kraju mlodzi wyksztalceni 23.04.06, 10:50 Polacy,uciekają przed klerykalizacją i glupotą pomieszaną z ksenofobią, czarnego radyja pasącego się na pieniądzach ze Stoczni Gdańskiej.Radyjo ponownie odzyskalo rezon,po chwilowym "uszy po sobie" kiedy to "wyborcza" napisala o zlodziejskich machlojach tandemu Rydzyk -Król.Obaj ci Panowie wrócili juz na "scenę" wlaśnie wczoraj pan Król wlaściciel konta na którym pozostają resztki zagrabionych przez niego pieniędzy, jak gdyby nic dyskutowal na antenie "swojej TV o moralności! Ma facet tupet, trzeba przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
byfauch Re: Zaraz się zacznie. banda katofobów i tęczowyc 23.04.06, 10:46 emenefix napisał: > (...)zapisy są na kilka a nawet kilkanascie lat wstecz. Więcej. Moja babcia zapisała się do Gimnazjum Jezuitów w Laczkach na rok szkolny 1915/1916. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna_z_gazowni Jakub ty wiesz co oni żrą w czasie postu !!!!! 23.04.06, 11:07 mówiła moja cioci do mojego tatusia. Była kucharką u księdza który siedział za pedofilie. Potem dostał tytuł: Zasłużony dla ziemi Niemodlińskiej. Pogrzeb to feta na niezliczoną ilość fajerwerków, czoło było na cmentarzu a koniec na rynku. Jakieś dwa kilometry. Amen. Amen. byfauch napisał: > emenefix napisał: > > (...)zapisy są na kilka a nawet kilkanascie lat wstecz. > > Więcej. Moja babcia zapisała się do Gimnazjum Jezuitów w Laczkach na rok szkoln > y > 1915/1916. Odpowiedz Link Zgłoś
kurde.felek Re: Zaraz się zacznie. banda katofobów i tęczowyc 23.04.06, 12:21 Nie zaatakuję, wszystkiego tego co katolickie, ale rząd, ktory manifestuje swoje preferencje religijne. Po pierwsze, wg. konstytucji vRP - Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouparwnione. Rząd tego art. konstytucji RP (art.25,pkt 1) - nie przestzrega. Jeśli juz - to większym świętem chreścijanskim jest Wielkanoc u prawosławnych i jeśli rząd jest rządem wszystkich obywateli naszego kraju i ma potrzębe podkreślania świąt religijnych w Polsce - to powinien swoje tyłko zawieść do jakiejkolwiek światyni parwosławnej w naszym kraju. Art. 25 pk.2 tej samej konstytucji wyraxnie mówi: Wladze publiczne (w wiec i rząd RP) zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych. Rząd jak można było zobaczyć w bezpośredniej, na żywo prowadzonej transmisji pzrez medium publiczne, publicznie preferował jedną z religii obnosząc się przy okazji publicznie na koszt podatnika ze swoimi religijnymi potrzebami. Takie zachowanie w kraju demokratycznym jest po prostu polityczna patologią. Premier i ministrowie mogą, jako zwykli obywatele naszego kraju, nikt tego im nie zabrania - mogą chodzić do kościoła jakiegokolwiek i kiedykolwiek. To ich prywatna sprawa. Telewizje i inne media, gdyby choć przez moment szanowały prawo w Polsce, a zwełaszcza konstytucje RP, omijałyby z daleka sylwetki polityków a skupiły się na istocie tego nabozenstwa, skoro już relacjonowały je. Dla rzeczywiście wierzącego katolika, istotą winno być świadome uczestnictwo w mszy, a nie kontemplowanie polityków, ktorzy z obrzędów religijnych robią sobie propagandowe pokazówki. Dziwi mnie, ze Episkopat nie ma odwagi, zgodnie z nauką Koscioła i zasadami ewangelicznymi - na takie bezczelnosci polityczne - zareagować. Odpowiedz Link Zgłoś
agata1120 Re: Zaraz się zacznie. banda katofobów i tęczowyc 23.04.06, 13:21 Episkopat nie zareaguje, bo cieszy sie z tego widowiska - kosciol nareszczie dorwal sie do wladzy, tylko jak ten uklad polityczny sie przewroci, to beda dlugo zalowac. Chytry dwa razy traci Odpowiedz Link Zgłoś
agata1120 Re: Zaraz się zacznie. banda katofobów i tęczowyc 23.04.06, 13:15 Swietnie ze ludzie wierza, ze maja do czego sie odwolywac w zyciu, ale po co te demonstracje, ci "wielcy" politycy, ktorzy marza tylko o stolkach, a hierarchia koscielna na to wszystko przyzwala. tez chodzi tylko o wladze a nie o zadne zbawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Zaraz się zacznie. banda katofobów i tęczowyc 23.04.06, 15:18 I jak rozumiec Milosierdzie Boskie? Odpowiedz Link Zgłoś
normalkk Re: Święto Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach 23.04.06, 11:14 A niech sobie każdy wierzy i wyznaje co chce, byle tylko nie narzucał tego innym i nie szkodził tym. Nie jestem katolikiem i cieszę się z tego bo odkryłem o wiele skuteczniejszą drogę rozwoju duchowego, ponadto wiem co jest w Katolicyzmie obłudą, fałszem, ale wiem też, że jest w nim wiele dobrych rzeczy, że Katolicyzm stara się zmieniać i nie jest już tym czym był np. w średniowieczu. Polacy powinni się przede wszystkim szanować inne inne niż swoje światopoglądy i religie, wtedy będzie o wiele lepiej. Gdybym nie szanował innych wyznań to musiałbym się nie odzywać do ok. 50% moich znajomych .... Pozdrawiam ciepło : ) Tęczowy Nie-katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.konior Wierzę w Miłosierdzie ale nie w takie objawienia!! 23.04.06, 11:29 Wszystko co zostało objawione jest w Piśmie Świętym i to musi wystarczyć!!! Miłosierdzie Boże jest już wychwalane w Starym Testamencie, a nawet w innych religiach takich jak islam. Dlatego siostra Faustyna nie wymyśliła nic nowego i nigdy nie przekonam się do żadnych „objawień” czy widzeń, które najczęściej są wynikiem wybujałej wyobraźni lub działaniem podświadomości. Poza tym do wiary w Miłosierdzie Boże nie są mi potrzebne nie do końca wyjaśnione i spójne wypowiedzi zakonnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.kolczynski Religia to społecznie akceptowana forma paranoi ! 23.04.06, 11:48 TYTUŁ: MIEJSCE CZAROWNIKÓW JEST W ŚWIĘTYCH GAJACH NA ODDZIAŁACH ZAMKNIĘTYCH ! MOTTO: "Bóg to nie potwierdzona hipoteza" - Napoleon za Voltaire’m (Wolterem). "Są tacy, do których Bóg przemówił - Ci są święci. Są tacy, do których białe myszki przemówiły - ci są szaleni. ...A Smurfy śmieją się nie wiadomo z czego." - moje własne onegdaj wymyślone ...z tym, że dobre. Różnica między szamanem a kapłanem polega, moim zdaniem, na tym, że NASZ czarownik jest godnym szacunku kapłanem a ICH czarownik jest zwykłym łże- szamanem. Podobnie NASZE Dobre Mzimu jest Bogiem Wszechmogącym, a przez Niego wszystko się stało, natomiast ICH Dobre Mzimu jest bożkiem-bałwanem. Religia jest odrażająca intelektualnie! Nie należy, tak uważam, traktować jej poważnie, jest zabytkiem z minionej epoki intelektualno-emocjonalnej. Religię należałoby określić jako społecznie akceptowaną formę paranoi. Jest chroniona bo to gigantyczny business i narzędzie władzy. Większość ludzi jest jak ciecz - przyjmują kształt naczynia, w którym znajdują się. Dla ludzi kształt naczynia wynika z kontekstu historycznego, kulturowego, politycznego, społecznego, ekonomicznego, edukacyjnego, środowiskowego, rodzinnego ...itd. Niezależność intelektualna i emocjonalna jest im obca i budzi ich obawy. Prawie wszyscy - jak patrzą, to patrzą. Ci - którzy jak patrzą, to widzą - traktowani są jako zagrożenie burzące poczucie rozumienia świata i bycia podmiotem a nie przedmiotem. Nikt nie lubi przyznać się do tego, że jest zerem intelektualnym z zaburzeniami emocji. Wykorzystuje to kościół. Wszyscy jesteśmy automatami biologicznymi. Hardware (ciało), którym dysponujemy jest, praktycznie rzecz biorąc, identyczny. Różnimy się tylko softwarem. Od najwcześniejszych lat naszego życia jesteśmy poddawani procesowi, który można określić na wiele sposobów: jako robienie H2O z mózgu, tresurę, wychowanie, programowanie społeczne, pranie mózgu, przysposobienie do życia w społeczeństwie ...itp. Czy wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę? Przypuszczam, że wątpię. Czarownicy chcą programować nas od najwcześniejszych lat szkolnych a nawet przedszkolnych. Czy muszę wyjaśniać dlaczego? Dealerzy też początkowo potrafią dawać towar za darmo. Andrzej Kołczyński Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkozerca Re: Religia to społecznie akceptowana forma paran 23.04.06, 12:11 pierwszy post byl swietna prowokacja, napisana raczej na pewno nie przez katolika, nawet jesli za takiego sie uwaza... Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: Religia to społecznie akceptowana forma paran 23.04.06, 12:31 Tak w pewnym sensie to prowokacja. Pisząc to w pierwszym poście, chciałem poprostu zaprotestować, zaalarmowac ze ten problem jest. I to głównie w internecie. na kazdą informacje zwiazaną z kosciołem reaguje sie setką postów jawnie antykoscielnych. Najgorsze ejst to ze moderatorzy nie tyle tolerują co czasem promują takie rzeczy. Moze choc jednej osobie da to do myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 To ty "emenefiks" jesteś "eklesia"??? 23.04.06, 12:37 Coś mi się wydaje, że chcesz zjeść cudze winogrona. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: To ty "emenefiks" jesteś "eklesia"??? 23.04.06, 12:44 nie nei jestem. myslałem ze chodzi ci o moj post. bo teraz jest pierwszym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
panbuk1 Święto Miłosierdzia to test dla ateistów!!!!!!!! 23.04.06, 12:03 Wykażcie w tym świętym dniu miłosierdzie ateistyczne. Nie dokładajcie mym ofiarom Bożym. Nie zmuszajcie i do myślenia, wykażcie litość. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Pff 23.04.06, 12:17 "W łagiewnickim klasztorze, w dwudziestoleciu międzywojennym żyła i zmarła siostra Faustyna Kowalska. To przez nią Chrystus przekazał Kościołowi i światu orędzie o Bożym Miłosierdziu." To żenujące, że niekatolicki dziennik podaje wiadomości dotyczące wiary katolickiej jako obiektywne. Czy autor artykułu sprawdził, jakim to przekaźnikiem Chrystus nadawał do Faustyny? Jest to obiektywny fakt naukowy, czy kwestia wierzeń? Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Przesłanie pana Buka uważam za właściwe 23.04.06, 12:25 Kocham was katolicy!!!!!! Wybaczam wam i wy mi wybaczcie. Me uszczypliwości i me wyśmiewki. Obiecuję, że się nie poprawie. Będę tkwił w swym przekonaniu po grób. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Wierzac w przekaz siostry Faustyny, nie mozemy 23.04.06, 12:32 jednoczesnie mowic, ze Bog jest sprawiedliwy. Przekazujac bowiem wazna prawde tylko jednej osobie musial miec swiadomosc, ze do wiekszosci mieszkancow tej Ziemii nigdy ona nie dotrze... Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h emenefix!wiara katolicka nie ma nic do dobrobytu 23.04.06, 12:46 wiara to najintymniejsza sprawa każdego człowieka ,podobnie jak seks(a przynajmniej powinna taka być).Tylko że niestety ludzie postanowili narzucać swój światopogląd innym ludziom,co prowadzi do raczej żałosnych rezultatów.A dobrobyt to efekt pracowitości i funkcjonowania rozsądnych zasad ekonomicznych (rozsądnych,a zatem nie komunistycznych) a nie wysokiej frekwencji w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: emenefix!wiara katolicka nie ma nic do dobrob 23.04.06, 12:49 zgadzam sie. ale chodzi włąsnie o to ze niektórzy tytaj dyskutanci twierdza ze dobrobyt to efekt ateizacji i NIEchodzenia do koscioła, co jest kompletną paranoją Odpowiedz Link Zgłoś
jelon_p Re: emenefix!wiara katolicka nie ma nic do dobrob 23.04.06, 16:27 W ogólności się zgadzam, że wiara to rzecz intymna. Zgadzam się również, że wiara jako taka nie ma wpływu na ogólny dobrobyt. Jest jednakże jeden haczyk, mianowicie specyficzne polskie postrzeganie wiary jako rozwiązania wszystkich problemów. Kształtowanie bierności, postaw typu "Jakoś to będzie", "Jak Bóg da to będzie" itp. Taki rodzaj religijności jest wyjątkwo szkodliwy z punktu widzenia gospodarki, tłumi innowacyjność i przedsiębiorczość. Znacznie bardziej korzystny jest koncept charakterystyczny dla niektórych społeczeństw zachodnich (Niemcy), że każdy jest kowalem własnego losu i mój własny byt i byt mojego kraju zależy tylko i wyłącznie ode mnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tigerizi annika: nie tak całkiem chyba i coś jakby ma 23.04.06, 16:47 to jest tylko uproszczenie i nie będę się zbyt rozwodzić (w sensie "rozpisywać" bo inaczej jest "tabu") zwróć uwagę na różnicę bogactwa Ameryki Płn i Płd a ta pierwsza jest w większości protestancka, gdy ta druga katolicka u protestantów (upraszczając znowu) panuje mniemanie, że ten kto jest bogaty to mu Bog sprzyja z kolei (jeszcze bardziej upraszczając) u katolików to na ziemi panuje martyrologia i cierpiętnictwo a dopiero w Niebie spotka nas nagroda. Tylko jaka to sprawiedliwość, że dane będzie ubogim a bogatym zabrane? Dlaczego ma nie być dane wszystkim uczciwym? Inna sprawa, że protestanci dokonali ludobójstwa Indian do końca i ograniczyli ich rolę do rezerwatów, gdy w Ameryce Płd jednak, mimo zagłady i przesladowań, coś jednak więcej znaczą w społeczeństwie, czy to jako rodowici czy bardziej jako Metysi Podobnie zresztą protestanci postąpili w Afryce Płd, którą podbili z Biblią w ręku głosząc, że zło jest czarne a dobro białe. I to chyba tam w czasie wojen burskich pierwszy raz pojawiło się określenie "obóz koncentracyjny" Odpowiedz Link Zgłoś
tigerizi aha, i zwróć uwagę, że Bush nie ma 23.04.06, 16:50 przemówienia, w którym by nie padło słowo "Bóg" innym tematem na rozprawkę jest szczerość intencji Odpowiedz Link Zgłoś
firstman Byli także przedstawiciele najwyższych władz państ 23.04.06, 13:32 Byli także przedstawiciele najwyższych władz państwowych, parlamentu, władz lokalnych i samorządowych. Czy przybyli za swoje pieniądze czy za "państwowe"? Jak za "państwowe" to mam nadzieję że "stanie im to w gardle". Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Głupie pytanie - oczywiście że za 'państwowe' ... 23.04.06, 14:38 Czy ty wiesz co to znaczy gdy prezydent czy premier (czy ministrowie) jadą na jakąkolwiek imprezę, spotkanie, etc? Na każdego z nich przypada co najmniej kilkunastu BOR-owców. Zawsze jadą w specjalnych samochodach (marki BMW) z pełną obstawą. Cała droga, program spotkania oraz zakwaterowanie są z góry dokładnie zaplanowane i zabezpieczone. Wiesz ile kosztuje taki wypad na mszę? Ja nie wiem ale wiem że gdy premier jedzie w swoim samochodzie z eskortą i zabezpieczeniem przez Warszawę, połowa miasta jest zablokowana, obstawiona przez setkę policjantów oraz zabezpieczona przez BOR, widziałem to nieraz, mieszkam w samym centrum stolicy. Setki tysięcy, miliony złotych rocznie! Myślisz że którykolwiek płaci to z własnej kasy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Głupie pytanie - oczywiście że za 'państwowe' 23.04.06, 15:54 I tu zachodzi pytanie: przed kim ta cała ochrona, broni danego prominenta? przed kochającymi wyborcami? I dlaczgo taki jeden z drugim nie może poczekać w korku? Mają aż taki natłok zajęć? A jeśli tak to dlaczego ciągle mówią co zrobią(naprawimy państwo, obniżymy bezrobocie itd), a nie- co zrobili. I czy ci wszyscy którzy czekaja aż odpowiedni "mąż stanu" przejedzie są mniej zapracowani i powinni przepuszczać palanta wożącego dupę za ich pieniądze? Polityk to taka k..a, tylko bardziej sprzedajna Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Wielokrotnie też widziałem inne sceny ... 23.04.06, 18:17 czarny Mercedes lub BMW (oni wręcz kochają BMW) na sygnale pcha się przez korek w samym centrum stolicy. Jeżeli bez eskorty to znaczy że któryś mniej ważny, doradca ministra albo Balcerowicz. Śmieszne ale Balcerowicza widziałem wielokrotnie w Alei Szucha i wcale nie potrzebował ochrony. Szedł sobie chodnikiem i się uśmiechał. Nigdy nie reagowałem na trąbiący za mną czarny zamochód z kogutem. Rozumiem karetka, krew czy inna straz pozarna, lecz nie będę ustępował drogi jakiemuś kacykowi. Niech sobie w korku postoi, jak inni, a samochód też mam spory - mini vana. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek31 niczym postacie z biblii 23.04.06, 13:58 " Gdy wierni przekazywali sobie znak pokoju, obecny na mszy św. lider LPR Roman Giertych ruszył w stronę znajdującego się kilka metrów dalej premiera Kazimierza Marcinkiewicza. Ten wyszedł mu na spotkanie i politycy uścisnęli sobie ręce. " SŁOWO BOŻE GŁOSI SIĘ SWOIM ŻYCIEM, A NIE USTAMI. JAN PAWEŁ II Mozna by powiedzieć, człowieka ocenia sie po czynach, a nie po gestach." . Jak się nazywają ci, którzy spełniający wszystkie swe uczynki po to, aby się ludziom pokazać. Proszę mi przypomnieć bo zapomniałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Znam nie przypomnę ze względu na miłsierdzie 23.04.06, 14:02 Pan Buk jest wspaniały!! Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
michust taaa 23.04.06, 16:04 jak czytam takie wzniosłe teksty to wymiotować mnie się chce Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Wymiotuj, ale zachowaj klase!!!! 23.04.06, 16:18 michust napisał: > jak czytam takie wzniosłe teksty to wymiotować mnie się chce > Odpowiedz Link Zgłoś
tigerizi .. i w Gnieźnie były obchody ku czci św. Wojciecha 23.04.06, 16:57 koncelebrowali: kardynał Macharski, nuncjusz apostolski Kowalczyk transmitowały: Telewizja Trwam i Radio Maryja czyżby GW nie pisała o tym, aby nie zadrażniać i tak już napiętej atmosfery między nuncjuszem i Episkopatem a mediami ojca Rydzyka ? Odpowiedz Link Zgłoś
nadzory-projekty DEUS DECIT !!! 23.04.06, 17:11 Ktoś, kto zaciekle broni kościoła katolickiego obrządku łacińskiego, niech poczyta w dostępnych źródłach, jak powstawał kościół katolicki. Po przeczytaniu może zmieni zdanie. Kk o.ł. ma bardzo mało wspólnego z kościołem chrystusowym, apostolskim. Jest zepsutą i skorumpowawaną organizacją mafijną. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Gdzie transmisja LIVE na 1 i 2!Ktos za to powinien 23.04.06, 17:24 poniesc odpowiedzialnosc zeby takiego swieta nie transmitowac! SKANDAL!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Nuncjusz apostolski acbp. Kowalczyk 23.04.06, 17:33 Czy nuncjusz apostolski tlumaczy sie na polski - ambasador? Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Zasadniczo TAK - ALE to zalezy w jakiej sytuacji 23.04.06, 17:48 nuncjusz sie wypowiada - jesli np.mowi ze ze wzgledu na wybory i zamieszanie polityczne papiez moze nie przyjechac to polscy politycy mowia ze to tylko slowa prywatne nuncjusza a nie Watykanu. Jesli zas np. nuncjusz mowi ze papieza cieszy ze polski jest bardzo prospoleczny to juz jest oficjalne stanowisko watykanu a dokladniej mowiac - zdaniem Papieza rzad w Polsce jest najlepszy jaki moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Niech kościół odetnie sie od polityki 23.04.06, 17:35 Kardynał Dziwisz powinien zabronic politykom lansowania sie przy użyciu Boga , Kościoła i Religii. To upokarzajace ze idac dzis do Łagiewnik ludzie ustepowali drogi jadacemu tam Marcinkiewiczowi i Giertychowi. To ohydne ze kosciol jest wykorzystywany przez politykow dla celow ich partii tak samo jaki kiedys byl wykorzystywany przez inna partie - PZPR, manipulowany i ponizany. Odpowiedz Link Zgłoś