szarlotka66 Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 09:36 Mam wynik 9/10. Rocznik 1966 niestety ... Ten PRL to moja młodość durna i chmurna .. Było fajnie bo z wielu smutnych rzeczy po prostu nabijaliśmy się - byliśmy młodzi. Paliłam carmeny (pamiętacie?, słuchałam Manaamu a w szkole średniej pojechałam do Jarocina :-)). Potem studia które przedłużałam sobie maksymalnie bo nie było po co kończyć w terminie, zabawa w NZS .. Praca w spóldzielni studeckiej /za grosze ale w fajnym towarzystwie/ No a potem był 1989 rok i radość że coś się zmieni .. Potem szybki skok w dorosłość /pierwsza - porządna praca w jednej z zagranicznych firm, które wystartowały na polskim rynku / i dalej już dorosłość ,kariera, kasa, rodzina .. No i teraz jestem innym człowiekiem - czy szczęśliwszym nie wiem.. czasem śni mi się PRL /i nie są to czołgi na ulicach/ pozdrawiam rocznik 1966 Odpowiedz Link Zgłoś
macu3 Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 09:51 Rocznik 1988. Wynik: 90% Nie wiedziałem tylko pytania o rejsie, aczkolwiek nie ma co ukrywać, że trochę na czuja niektóre pytania brałem. Odpowiedz Link Zgłoś
azugatka Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 09:55 Wiecie co odpowiadac na pytania nie znaczy wiedziec co to PRL Zle wspominam (rocznik 66) Odpowiedz Link Zgłoś
telly123 Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 09:59 Paliłem Klubowe (krakowskie, tylko krakowskie!) i pijałem PoloCoctę. Klubowe jesli trafiło się na zawijane w jugosłowiańska bibułkę smakowały lepiej niż dzisiejsze LM-y, a PoloCocta też nie była zła, dopóki była zimna i nie uciekł z niej gaz. Zresztą Pepsi czy CocaCola bez gazu też smakują paskudnie. 9/10 - zimy mi się poplątały - ciągle mam w pamięci kroniki filmowe ze zdjęciami zwałów kry lodowej miażdżacymi drewniany most w W-wie, tuż po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
coolfacet Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 10:01 faktycznier nie byłem zmuszony korzystać z takich przywilejów jak palenie klubowych i picie polo kokty. Z biegiem czasu zacierają się szare wspomnienia a tamtych lat ale moim zdaniem jest to wynikiem wspomnień młodych lat, wtedy człowiek był młody i dla niego wszystko wydawało się tak oczywiste. Mimo to pozdrawiam 40 - latków Odpowiedz Link Zgłoś
dexv Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 10:06 9/10 Nieuważnie oglądałem "Rejs" Odpowiedz Link Zgłoś
hubertdrazba Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 10:10 7/10 czyli pamietam tyle, ile powinienem pamiętać :) sztachnąłbym się teraz "radomskim" Odpowiedz Link Zgłoś
jdkodak Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 10:17 10/10 wcale nie jestem z tego dumny,to był ciemnogrod Odpowiedz Link Zgłoś
winku Osiągnąłem maksa! 01.05.06, 10:25 No prosze i osiągnąłem 100% a owe czasy znam głównie z książek i filmów. Nie jest tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
ad54 Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 10:27 10/10 niestety paliło się klubowe i piło polo-kokte Odpowiedz Link Zgłoś
bijou87 Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 10:27 heh, 9/10 :D Zważywszy, że kompletnie nic nie pamiętam z tego okresu ;) ( rocznik 87 ) Odpowiedz Link Zgłoś
tristisanima Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 10:37 9/10 a jestem rocznik '84 =D Odpowiedz Link Zgłoś
ironique Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 13:58 też 9/10, rocznik 87 pozdrawia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 14:04 Witajcie! mamy sloneczny, piekny ranek w Nowym Jorku. Ktos tam wyzej pytal co to byla szturmowka? - nie jestem calkiem pewna, ale to chyba byla choragiewka - niezbyt duza. Rozdawali je na 1-go Maja do pochodu. Dzieci dostawaly takze kwiaty z bibuly i baloniki. Ja pamietam, ze bylo zawsze b. zimno, nawet jesli swiecilo slonce. Pozdrowienia - szczesliwego 1-go Maja!:) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka17 Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 10:40 10/10. Jestem zaskoczona... Wiecej pamiętam z tamtych czasów niz z ubiegłego tygodnia. Czyżby poczatki demencji? !Albo sklerozy?!:( Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 11:08 10/10. w PRL żyłam lat 14. dobrze, że to już tylko wspomnienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
in_di_ra Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 11:09 7/10, niezle zwazywszy ze urodziłam sie w 1986 :D Odpowiedz Link Zgłoś
wilkowski.org Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 11:25 co nie zmienia sytuacji, w ktorej wiekszosc spoleczenstwa teskni za PRL-em kojarzonym z powszechna praca (co z tego ze za grosze) i wzglednym dobrobytem (na chwile, za Gierka), teskni do swojej mlodosci ale tez do jakiegos idealu, ktory pozostal w glowie, wybielony z wszelkich ciemnych plam. a czesc mlodego pokolenia PRL kojarzy juz tylko z Misia i Alternatyw, gdzie bylo biedno i smiesznie, ale niespecjalnie dramatycznie. I taki obraz PRLu chyba juz zostanie, wiecej zlego zrobi jedna popularna komedia niz stosy propagandowych ksiazek czy osobiste sympatie przyszlego wicepremiera. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 To brzmi jak: CO wiesz o faszystowskich Niemczech 01.05.06, 11:33 GW i jej krypto komunizm potwierdzają tylko rodowód z KPP. Dla równowagi niech GW zrobi drugi quiz: Co wiesz o faszystowskich Niemczech... Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
macrad (za) dużo! 01.05.06, 11:38 10 / 10... Sam nie wiem czy się cieszyć, czy rwać resztki włosów z głowy. To nie "świadomość społeczno-historyczna", to przesiąknięcie wiecznie żywymi ideami socjalizmu, tfu! "Klubowych" nie paliłem, ale Polo-cocktę pić mi się zdarzało. Może tu jest przyczyna wspaniałej pamięci tamtych czasów? Odpowiedz Link Zgłoś
no_nie_wytrzymam rzeczywiscie caly PRL- ROPCiO; Michnik i Szlajfer 01.05.06, 12:02 To raczej emanacja PanaMichnikowegoSalonu niz charakterystyka PRL, ktora troche jeszcze pamietam. A juz chcialem swoich synow namowic do tego testu... I pomyslec, ze cenilem kiedys obiektywizm Wyborczej... Odpowiedz Link Zgłoś
bimbaldinho Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 12:49 9/10 padłem na polo coctcie - czy jak się to pisze ;-) PRL wiecznie żywy! Odpowiedz Link Zgłoś
osv Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 13:15 8/10 : )) choc niechcacy od 1982 na Zachodzie.Dzis wszystko, to juz tylko sentymenty : )) Pamietam, ze ktos nazwal nas szczurami , co to uciekaja z tonacego okretu..... choc ten "okret RP" niezatapialny i calkiem sobie niezle radzi.....dzis. Klubowych nie palilam, tak jak i nie pilam tej Polo-cos tam : ) Odpowiedz Link Zgłoś
obi1987 Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 13:17 8/10 niezly wynik jak na mnie, kogos kto urodzil sie na 2 lata przed koncem tego wspanialego okresu xD Odpowiedz Link Zgłoś
yzabela2 Re: Quiz: Co ty wiesz o PRL? 01.05.06, 13:57 a jauzyskałam 80%, chociaz q prl-u spędziłam tylko 5 najwcześniejszych lat mojego życia:))))))))))))))) na szczęscie Odpowiedz Link Zgłoś