zigzaur 29.05.06, 17:44 Proeuropejskość jest jak najściślej związana z orientacją proatlantycką a zatem proamerykańską. Kto chce skłócać państwa europejskie z USA - niech idzie won za Don! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3m05 Prodi deklaruje "absolutną" proeuropejskość Wloch 29.05.06, 18:13 "jest on (Prodi) zwolennikiem m.in. pogłębiania integracji europejskiej na bazie strefy euro. Uderz w stol a nozyce sie odezwa. Pierwszy komentarz od zwolennika kursu pro-amerykanskiego (zigzaur), zaniepokojonego wypowiedzia wloskiego Premiera i spieszacego z wlasna interpretacja wypaczajaca tresc artykulu. Prodi ani sie nie zajaknal na temat opcji "euro-atlantyckiej" tylko mowil o poglebianiu integracji EUROPEJSKIEJ. Im mniej USA w Europie tym wieksza szansa na sukces wspolnego domu - Europa. Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Audi Quatro. 29.05.06, 18:33 Europa (ok. 500 milionów ludzi) jest za mała aby obeszło się bez USA. Europę trzeba scalać, to jasne. Ale równocześnie trzeba scalać UE i USA (500 mln + 300 mln = 800 mln). A nawet to może być za mało, żeby utrzymać mocarstwową pozycję Zachodu (Indie: 1700 mln, Chiny: 1600 mln). Odpowiedz Link Zgłoś
gaszcz_portalu Re: Audi Quatro. 30.05.06, 16:10 jak juz podajesz prawdziwe dane populacji europy (a raczej unii europejskiej) i stanow, to nie sciemniaj z miliardem siedemset w indiach. zyje tam nieco ponad 1100 mln, a w chinach 1300 mln. latwo to sprawdzic: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia5 Przepraszam, pomyliłam się w kwestii Indii. 30.05.06, 20:44 Rzeczywiście, przepraszam. Podałam akurat takie liczby bo tak: - w kwestii Chin czytałam we "Wprost" że jest tam zarejestrowanych ok.1200 mln ludzi ale dużo ludzi się nie rejestruje, bo nic im to nie daje a tylko utrudnia życie (wojsko, dzieci itp.). I że rzeczywista ilość Chińczyków to ok 1600 mln ludzi. - w kwestii Indii zdawało mi się że jest ich więcej niż Chińczyków i gdzieś mi się obiło o uszy, że 1700 mln. Ale jak widać się pomyliłam. Przepraszam. - natomiast w kwestii USA i UE liczby są z małą dokładnością. Bo dzisiaj UE ma mniej ludzi niż 500 mln. Ale po przyjęciu Turcji i Ukrainy będzie więcej. Po za tym w kwestii Chin i Indii sama liczba ludności to za mało, bo trzeba wziąć pod uwagę, że sąsiadujące z nimi państwa są skazane na zależność od Chin i Indii i są poza zasięgiem Zachodu. Najlepszy przykład to Korea Płn. A zapomyłkę przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Prodi deklaruje "absolutną" proeuropejskość W 29.05.06, 18:56 "sukces wspólnego domu" budowany na bezrobociu, antyamerykaniźmie, fiskaliźmie, włażeniu w rosyjskie pułapki, stagnacji gospodarczej i czołobitności wobec wojującego islamu. Czy mając takie "atuty" w ogóle możliwy jest jakikolwiek sukces? Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Re: Prodi deklaruje "absolutną" proeuropejskość W 30.05.06, 17:17 w przeciwienstwie do niewolnictwa, rasizmu, zasciankowosci, gigantycznemu zadluzeniu, wlazeniu w syjonistyczne pulapki, militaryzmowi i czolobitnosci wobec religijnych oszolomw? Odpowiedz Link Zgłoś
bogdantadus W "sklocaniu" z USA mistrzem swiata sa na razie... 29.05.06, 21:44 same USA. Aktualnie najbardziej znienawidzone panstwo na swiecie. Zmiana tego stanu rzeczy na lepszy oplacilaby sie wszystkim. Niestety nie widze takiej mozliwosci, dopoki rzadzi tym krajem to co rzadzi. Prodi nie ma na to najmniejszego wplywu i ma racje twierdzac, ze nalezy sie zajac soba. Punkt. Odpowiedz Link Zgłoś
von_thusk A niby jakie jak nie prokołchozowi za ZSRE mogą 29.05.06, 19:01 być włoscy komuniści, skrajni lewacy, zieloni. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: A niby jakie jak nie prokołchozowi za ZSRE mo 29.05.06, 22:08 Nieudacznik Romano Prodi opuścił fotel przewodniczącego Komisji UE i teraz równie nieudanie będzie rządził Włochami. Ale Włosi już przywykli do tego, że można żyć i z nieudanym rządem (zresztą Polacy też zaczynają przywykać). Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Ciężkie zadanie przed włoską i hiszpańską lewicą. 29.05.06, 22:56 Nie będą przecież rządzić wiecznie. W Niemczech czy Francji prawica jest już bardziej lewica niż np. SLD w Polsce, zadaniem lewicowych rządów Włoch i Hiszpanii jest stworzenie takiego samego klimatu w ich krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Francja,Niemcy,Hiszpania,Włochy,z a nimi 29.05.06, 22:28 pójdzie trochę "malizny", to wystarczy by stworzyć socjalistyczną Euro-Federację. Odpowiedz Link Zgłoś