Dodaj do ulubionych

Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich pr...

01.06.06, 19:50
no, tak. Czas aby Jacek Kurski nakręcił "Nocną Zmianę II". Tym razem w
głównych rolach antylustratowrów i obrońców esbeckich kapusiów wystapią
biskupi i Lecz kaczyński...
Kurski, do dzieła!
Obserwuj wątek
    • create Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich pr... 01.06.06, 19:51
      Ciekawe jak się skończy ten spór. Pospieszalski też podpisał ten apel, jako
      zdeklarowany katolik zostanie odsuniety od prowadzenia programu?
      • tingri pospieszalski dostanie awans od wildstaina:) 01.06.06, 20:15
        przeciez maja takie same poglady na lustracje, sytuacja jest niezle zakrecona
        • shildegarda Re: pospieszalski dostanie awans od wildstaina:) 02.06.06, 08:27
          Kościół musi stanąć w prawdzie. Trzeba zbadać ogół akt na temat Kościoła
          znajdujących się w IPN. Katolicy mają prawo do wiernych i czystych księży,
          nieuwikłanych w niejasne sytuacje. Kościół tego potrzebuje nie tylko z tej
          racji, że angażuje swój autorytet w dyskursie społecznym, ale dlatego, że jako
          duchowa rodzina musimy z sobą rozmawiać o trudnych kwestiach z przeszłości,
          które rzutują na nasze dziś.
          za: www.pustelnica.pl
          • zieleniak2004 ►►► :::: Hej przeleciał B16 na baterie R14 02.06.06, 11:31
            ►►► Hej przeleciał B16 na baterie R14 ◄◄◄

"Papież chce, aby Polska strzegła wiary. Bush chce, aby strzegła demokracji.
            Stalin też kiedyś chciał czegoś od Polski. Podobnie pewien instalator kablówki
            chciał mojej rodzinie wetknąć w promocji pakiet 40 kanałów satelitarnych. Ja
            dziękuję wszystkim serdecznie, wyciągnąłem tę wtyczkę wiele lat temu, ponieważ
            wolałem strzec swoich dzieci. Nie chcę aby w przyszłości musiały iść na
            wojnę... choćby religijną. [...]"

Zapraszamy do lektury i linkowania oraz publikowania bez ograniczeń
            kolejnego felietonu z cyklu "Zranione Uczucia Obywatelskie":
            =======================================================
            zieloni.org.pl/articles.php?id=1058
    • gieroy_asfalta Re: Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich 01.06.06, 19:53
      no, tak. Czas aby Jacek Kurski nakręcił "Nocną Zmianę II". Tym razem w
      > głównych rolach antylustratorów i obrońców esbeckich kapusiów wystąpią
      > biskupi i Lech Kaczyński...
      > Kurski, do dzieła!

• meritum3 Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich pr... 01.06.06, 19:54
      zastanawiam się w czym tkwi problem ? Wydaje mi się że sraczowy JPII Dziwisz
      czegoś się boi a może sam ???
      • matkajoanna Re: Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich 01.06.06, 20:02
        chyba kapciowy ?
      • zyks Głęboki problem.Po prostu:zaczyna się bardak matoł 02.06.06, 10:10
        a Bronka. Zobaczycie jeszcze, co ten matoł potrafi...:)
    • premier.z.krakowa Zupełnie nie rozumiem co wyprawiają hierarchowie 01.06.06, 20:19
      koscielni w sprawie lustracji.
      Ujawnić te akta i koniec.
      Prawda was wyzwoli- pamiętacie jeszcze te słowa biskupi?
      teraz z innej beczki
      Jak patrzę na twarz Przeciszewskiego z KAI to jakoś ogarnia mnie uczucie nieufności.
      Temu człowiekowi nigdy bym nie zaufał.
      Czy te oczy mogą kłamać?
      • matkajoanna Re: Zupełnie nie rozumiem co wyprawiają hierarcho 01.06.06, 20:24
        Przeciszewski te rybie oczy to ma chyba z południa, gdzieś z Ziemi Świętej :)))
    • maureen2 Re: Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich 01.06.06, 20:26
      sz.p. Terlikowski,tak trzymać i pod żadnym pozorem nie rozmawiać z ks.Majewskim
      Po jakimś czasie i ocenie innych publicznych wystąpień ks. Majewskiego można bę
      dzie ocenić czy jego wiara pogłębiła się,czy wyzbył się grzechu pychy i czy
      jest kapłanem godnym zaufania.
    • wikr3 Re: Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich 01.06.06, 20:59
      A co myślicie Kaczyńscy dążą do własnej dyktatury
    • bokassa Re: Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich 01.06.06, 21:07
      Oto odsłoniła się prawdziwa twarz tego co się nazywa kościołem
      Łagiewnickim.Jest to twarz cynizmu i obłudy ze strony świętoszkowatego
      kardynała,który boi się prawdy jak diabeł święconej wody,jest hańbą że biskup w
      UB-eckim stylu zastrasza i łamie sumienie porządnego człowieka i księdza
      broniąc tych,którzy byli wspólnikami tych UB-eckich oprawców którzy
      maltretowali i poniżali księdza Zalewskiego.Jest jakąś straszną ironią losu
      to,że to ponizanie księdza ma swój dalszy ciąg przez drugiego księdza,który
      siedział sobie wygodnie w Rzymie nie mając nawet pojęcia ile trzeba było
      poświęcenia,aby być takim jak ksiądz Zalewski.
      Kardynał Dziwisz pisze w liście ,że nie boi się prawdy,lecz prawda nie boi się
      także Dziwisza i go dopadnie z jeszcze większą siłą.
      Wielkie dni tego bezbarwnego czlowieka szybko się skończyły,a autorytet nie
      wiadomo z czego wynikający nadmuchany ponad miarę odszedł w niebyt.
      Ten biskup działa w sposób obiektywny na szkodę polskiego kościoła,pozytywne
      jest to,że już wiemy jakie jest jego oblicze i miejsce w polskim kościele.
      Tylko Krakowa mi żal.
      • matkajoanna Re: Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich 01.06.06, 21:10
        i pomyśleć, że niektórzy widzieli w nim vice-JP2 i nowego prymasa Polski... a
        tu....taka Żenada !!!
        • mg2005 panie Majewski, a gdzie wolność poglądów?... 01.06.06, 21:17
          Wraca PRL i BMW (bierny, mierny ,ale wierny...)
          • matkajoanna Dziwisz=Wachowski 01.06.06, 21:19
            kapciowi już tak mają....
      • z-e-c-k-e.vip Czego boi się Kościół? 01.06.06, 23:55
        Czy ludzie faktycznie nie widzą sytuacji w Kościele!? Czy też może nie chcą jej zauważać? Ilekroć słyszymy w telewizji lub z naszej własnej parafialnej ambony słowa, apele, wezwania do dążenia do prawdy? Czy żyjemy w średniowiecznej ciemnocie źle pojętej bogobojności?
        Przecież to co czyni obecnie kuria to kpina w żywe oczy i zaprzeczenie głoszonej przez siebie ideologii. Kościół atakuje PRL i UB-ecką agenturę z całych sił, gdyż przez lata sam był atakowany. Jednak gdy okazuje się, że i wśród księży znajdują się szpiedzy broni ich jak swego największego skarbu. Coś tu chyba nie tak! Posługując się tu obecnie dość popularnym porównaniem można by powiedzieć, że ta właśnie grupa, księży-agentów to swoiste, tajne "Opus Dei".
        Zapewne zajmują oni wysokie pozycje w hierarchii kościelnej i to daje im możliwość wywierania takiego wpływu. A strach przed ujawnieniem jak takie miejsca uzyskali też jest zasadny.
        Jednak cała świecka część społeczeństwa powinna stanąć w tym sporze po stronie takich jak ksiądz Zalewski czy redaktor Terlikowski. Nie możemy doprowadzić do sytuacji powszechnego zakłamania w Kościele i ucieczki od prawdy i prostych, jednoznacznych odpowiedzi.
        Prawda o agenturalnej przeszłości duchownych ujawniona choćby w najgorszy z możliwych sposobów, ale jednak prawda, będzie najlepszym zarówno dla Kościoła jak i dla wiernych lekarstwem. Lekarstwem na niezdrową sytuację milczenia i zatajenia, którego Dziwisz jest prowodyrem.
    • aby Re: Terlikowski czasowo odsunięty od katolickich 01.06.06, 21:32
      Grupa publicystów ogłosiła się przywódcami moralnej rewolucji w kościele katolickim.
      Ich hasłem "Idzie tsumnami!", ich logo "Newsweek-Polska et consortes".

Na razie wygląda to na próbę powtórki, oczywiście w nowych warunkach, procesu
      kieleckiego. Wtedy też padały zarzuty o kolaborację z wrogimi służbami tajnymi i
      szokowano opinie publiczną rzekomo porażającymi dowodami agenturalnej,
      dywersyjnej dzialalności.

W tej sytuacji kościół powinien zachować zimną krew.
      • trouble_maker Re: próbę powtórki procesu kieleckiego 02.06.06, 04:44
        Boże, co za brednie...

List dziennikarzy był sformułowany w tonie najłagodniejszym z możliwych; mimo,
        że nie pałam specjalną sympatią do większości jego sygnatariuszy nie dopatrzyłem
        się tam najmniejszego śladu pychy ani jakichkolwiek innych niskich pobudek...
    • xxx82xxx Pluralizmu???? 01.06.06, 21:34
      To nie byłoby w porządku wobec naszych telewidzów, którzy oczekują od nas
      pluralizmu głosów

Tzn. że dla TVN Terlikowski powinien powiedzieć, że popiera Zaleskiego, a dla
      POlsatu, że popiera Dziwisza
    • read1 podłe działanie 02.06.06, 00:37
      jak widać macki Jego Esbecji sięgają daleko
    • kawamarago Niestety już nadeszła... 02.06.06, 08:35
      ...czarna noc.

A niektórzy z nas łudzili się, że to tylko takie tam gadanie, strachy na Lachy.
      Nie będziecie pewni dnia ani godziny. Zatęsknicie do Mysiej i Rakowieckiej!
    • zyks Pajaca Bronka porządki. He,he... 02.06.06, 10:01

• zyks Bardak,który robi,zawali mu się na łeb i spieprzy 02.06.06, 10:06
        wygłaszając mnóstwo górnolotnyxh i bełkotliwych oświadczeń. To po prostu głupol.
    • zieleniak2004 ►►► :::: _Hej przeleciał B16 na baterie R14 02.06.06, 11:33
      ►►► Hej przeleciał B16 na baterie R14 ◄◄◄

"Papież chce, aby Polska strzegła wiary. Bush chce, aby strzegła demokracji.
      Stalin też kiedyś chciał czegoś od Polski. Podobnie pewien instalator kablówki
      chciał mojej rodzinie wetknąć w promocji pakiet 40 kanałów satelitarnych. Ja
      dziękuję wszystkim serdecznie, wyciągnąłem tę wtyczkę wiele lat temu, ponieważ
      wolałem strzec swoich dzieci. Nie chcę aby w przyszłości musiały iść na
      wojnę... choćby religijną. [...]"

Zapraszamy do lektury i linkowania oraz publikowania bez ograniczeń
      kolejnego felietonu z cyklu "Zranione Uczucia Obywatelskie":
      zieloni.org.pl/articles.php?id=1058

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka