Dodaj do ulubionych

Pielęgniarki ruszają do strajku

14.06.06, 07:04
Powodzenia, Siostry!
Obserwuj wątek
    • brocha No tak siostry nie będą rzucać klfoami więc prezio 14.06.06, 07:19
      się nad nimi nie pochyli, jak nad górnikami wczoraj
      • strikep RN with BS gets 65K base salary for 35h/week in US 14.06.06, 07:34

This is the starting salary for the RN just after college with BS degree.
        RN with AAS degree gets around 63K starting salary for 35h/week.
        If they work only 20 hours overtime they make additional 55K a year so together
        they make around 120K a year.
        I graduate from the BS/RN nursing program XXXXXXX college next year.
        The med/surg was killing me but I got B+.
        By the way my name is TOM.
        • strikep Come to the US - the best money in nursing !!!!! 14.06.06, 07:39
          • sadystka_z_tvn24 Koniec Z Łapówami To Strajkują !!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.06.06, 12:11
            gdy umierała moja Babcia,
            trzeba było dać w łapę pigułom
            po 300 złotych za noc
            za tzw. opiekowanie się !!!

gdy moja mama poszła nad ranem
            bacia leżała pod łóżkiem
            błagając o szklankę wody

podobną ciężkoopłaconą opiekę
            miała moja umierająca ciotka ....
        • vallejo Dlatego wlasnie: powodzenia, Siostry! 14.06.06, 08:07
          strikep napisał:

Does not matter what my name is.

Pisz po polsku.
        • piwi77 Re: RN with BS gets 65K base salary for 35h/week 14.06.06, 09:17
          strikep napisał:

>
          > This is the starting salary for the RN just after college with BS degree.
          > RN with AAS degree gets around 63K starting salary for 35h/week.
          > If they work only 20 hours overtime they make additional 55K a year so
          together
          >
          > they make around 120K a year.
          > I graduate from the BS/RN nursing program XXXXXXX college next year.
          > The med/surg was killing me but I got B+.
          > By the way my name is TOM.

Nie bylem w USA, ale nie uwierze, ze pielegniarka zarobi miesiecznie ponad 5000$
          za 35h etat.
          • kolargolo Re: RN with BS gets 65K base salary for 35h/week 14.06.06, 09:23
            przelozona pielegniarek w moim szpitalu zarabiala dwa razy tyle za godzine,
            wiec uwierz.
          • madra.linska Re: RN with BS gets 65K base salary for 35h/week 14.06.06, 12:44
            to uwierz. jestem pielegniarka i jak Amerykanie zatrudniali polskie
            pielegniarki to oferowali 50 000 US dollars za rok
        • rmstemero Re: RN with BS gets 65K base salary for 35h/week 14.06.06, 09:34
          I co z tego? Czy to bylo w biednym rozwijajacym sie kraju w ktorym typowy
          pacjent to staruszek z ok. 200 USD renty? Albo rolnik nie placacy podatkow? Albo
          polityk bez elektoratu ale za to z wznioslymi cytatami na ustach? Tom,zmiluj
          sie. I pisz prosze na tym forum po polsku - ze wzgledu na szacunek przed innymi
          ktorzy nie pisza np. na forum LET po polsku lecz po angielsku.
    • alex-alexander Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 07:24
      vallejo napisała:

> Powodzenia, Siostry!

ZOMO-wcy w mundurach z napisem policja bedzie mialo kogo bic, rozpedzac,
      szargat, polewac woda. Badzcie konsekwentne i twarde w negocjacjach.
      Porownajcie swoje pensyjki do lupow menagerow, katechetow w damskich sukienkach
      czy do pensji politykow. Nie bojcie sie faszystow z PiS-u.
      • jajcara3 Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 08:07
        Jak czytam te wszystkie artykuły na temat "biednych" pielęgniarek to śmiać mi
        się chce:D Moja bratowa jest pielęgniarką w szpitalu w Białymstoku. Oprócz
        wynagrodzenia zasadniczego bierze tzw prywatne dyżury, za które dostaje 200zł
        za kay (nieopodatkowane). Poza tym Miała dodatkową pracę (bez szwanku dla
        rodziny), ale została wylana bo zwyczajnie przychodziła sobie kiedy chciała i
        wychodziła kiedy chciała od pacjentów a ponadto córka jednego z nich poczuła od
        niej alkohol. Zresztą, z tym alkoholem to podobno norma na jej oddziale - tam
        podobno w czasie pracy piją wszyscy łącznie z oddziałową. Właśnie ta bratowa -
        pielęgniarka bez problemu przynosi do domu wynagrodzenie rzędu 2500/m-c. Proszę
        więc drogie siostry nie wmawiać ludziom że macie głodowe pensje które urągają
        waszej godności bo to jest TOTALNA BZDURA!!! Poza tym, gdyby tzw normalny
        człowiek postąpił tak jak wy i kilka innych grup zawodowych - tzn odszedłby od
        miejsca pracy - natychmiast poszedłby na zieloną trawkę. Tak to jest jak się
        niektórym przewraca w ich malutkich główkach!
        • no_one2 Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 08:24
          Widze,ze Bialystok mlekiem i miodem plynacy.

Moja zona - pielegniarka z 5 letnim stazem ,konczy 4 rok studiow,zostal jej
          tylko rok.

Ostatnia jej pensja na reke - 877 zl - 15 dyzurow po 12 godzin.Dodatkowo
          oddzialowa wpisala jej 2 dyzury ,za ktore szpital nie placi ,wiec ma w "zapasie"
          jeszcze ok 30 nadgodzin,po wyrownaniu z poprzednich miesiecy.Powod nadgodzin:
          brak chetnych pielegniarek do pracy.

Jeszcze rok studiow i wyjezdzamy stad.Tym ,ktorzy oburza sie faktem
          wyjazdu,oplaceniem ksztalcenia itp ,podpowiem: zona placi z wlasnej kieszeni
          1850 zl za semestr ,a wiec prawie 4 tys zl rocznie - studia AM Poznan.

Milego dnia.
          • kolargolo Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 09:28
            powodzenia!
          • druid1 Zapraszam do Australii! 14.06.06, 12:58
            Wykwalifikowana pielegniarka zarabia 60 000 - 110 000 AUD/miesiac

I z tego co wiem, caly czas jest duzo wolnych miejsc.

Jednak tu pielegniarki robia przy pacjentach absolutnie wszystko - nie ma
            instytucji "salowej" i tylko pielegniarka ma prawo sprzatnac jakiekolwiek
            zanieczyszczenia biologiczne.

Ale przynajmniej wiedza, za co pracuja.
            • druid1 Korekta do poprzedniego postu !! 14.06.06, 12:59
              Oczywiscie to zarobki za rok, a nie na miesiac :)

Przepraszam za male zamieszanie :)
        • koham.mihnika jajcara, przyznaj sie, pracujesz jako gornik? 14.06.06, 09:25

• jajcara3 Re: jajcara, przyznaj sie, pracujesz jako gornik? 14.06.06, 09:29
            Tak, a w Białymstoku jest całe mnóstwo kopalni :P
        • kucyp Biedne pielegniarki 14.06.06, 10:36
          oj chciałbym tak pracować jak one.dyzury? Smiechu warte.Byłem ich pacjentem i
          wiem jak to faktycznie wyglada. One nie wiele robia.To dla nich fajna fucha.
          Rano przyjda powiedziec aby zmierzyć goraczkę, wielka łaske robia jak pacjent je
          wezwie na ogół posługuja sie pacjentami tzn pacjenci pomagaja im. One wielkie
          paniusie musza pogadac poflirtowac z lekarzami. Pracy wcale nie maja duzo.Opieka
          ich polega na zbywaniu pacjenta.Czułem sie okropnie i chciałem jak najszybciej
          do domu.a najgorsze to to ze dostaja w łape od rodzin pacjenta nie dając nic w
          zamian. Szwagier miał raka i sami przychodzilismy do niego zeby go myć, karmić
          bo oczywiście pielegniarki miały to w nosie. NIe mowie ze wszystkie takie są ale
          wiekszośc tak. Podobnie lekarze.
          • madra.linska jaka PLACA taka PRACA 14.06.06, 12:49
            ex-pigula
            pozdrawiam
            • zygmunte Re: jaka PLACA taka PRACA 14.06.06, 12:54
              no właśnie - jeśli faktycznie tyle zarabiacie - w co wątpię - to za taką pracę
              nie zasługujecie na więcej. Nagradza się dobrych a źle pracujących trzeba karać.
              • madra.linska Re: jaka PLACA taka PRACA 14.06.06, 12:58
                a skad ty mozesz wiedziec jak pielegniarki pracuja. skonczylam dyplom z
                wyroznieniem, bylam pelna idealow i profesjonalizmu dopoki nie zaoferowano mi
                pensji w wysokoci 700 zl miesiecznie. jalmuzny nie potrzebuje, idealami nie
                mozna nakarmic rodziny i godnie zyc, tak wiec trzeba bylo zmienic branze. a
                ponoc pielegniarek brakuje. ot i cala prawda
                • madra.linska za 700 zl miesiecznie szkoda kregoslupa 14.06.06, 13:05
                  lepiej skonczyc studia tak jak ja to zrobilam i wyjechac z tego idiotycznego
                  kraju. teraz pracuje w najwiekszej instytucji w Europie, a moja miesieczna
                  pensja to rok pracy pielegniarki w Polsce.
                  teraz moge tylko wpolczuc kolezankom po fachu i zyczyc im powodzenia.
                • jajcara3 Re: jaka PLACA taka PRACA 14.06.06, 13:06
                  Wiesz, po skończeniu studiów pracowałam za niecałe 600zł i zasuwałam jak
                  przysłowiowy dziki osioł (w kancelarii prawniczej). Ponieważ to mi nie
                  odpowiadało, przy pomocy rodziców i własnej zaradności stworzyłam swoją firmę i
                  wcale tego nie żałuję :D Dlatego właśnie ciągle powtarzam, że jeśli komuś nie
                  odpowiadają jego warunki pracy niech zmieni pracę na inną. Tak jak każdy inny
                  rozsądny człowiek. Wtedy zostaną w zawodzie te, które go wykonują z powołania a
                  nie dla łapówek.
                  • madra.linska Re: jaka PLACA taka PRACA 14.06.06, 13:11
                    pani prawniczko, powolaniem sie rodziny nie nakarmi, a okres doktora Judyma
                    minal dawno temu. teraz mamy kapitalizm. proponouje wiec pielegniarkom (bo sama
                    w zawodzie nie pracuje) zwolnic sie z panstwowych placowek i pozakladac wlasne
                    dzialanosci. jakos tak sie sklada, ze pielegniarki byly sa i beda potrzebne,
                    wiec predzej czy pozniej dyrektorzy szpitali beda musieli sie do nich zglosic i
                    zaplacic tyle ile zarzadaja.
                  • madra.linska Re: jaka PLACA taka PRACA 14.06.06, 13:15
                    aha, koresponduje z pania w czasie przerwy na lunch, bo od czasu do czasu
                    czytam co sie dzieje w kraju - raju
                    • jajcara3 Re: jaka PLACA taka PRACA 14.06.06, 13:23
                      I owszem, pielęgniarki są potrzebne. Ja niedługo skorzystam z usług
                      przedstawicielek tego zawodu, ale zdecydowanie w prywatnej klinice - nie mam
                      zamiaru ryzykować życia nowo narodzonego dziecka zdając się na łaskę bądź
                      niełaskę "zapracowanych" pielęgniarek. Mało tego, w moim mieście osobiście
                      jestem bardzo zadowolona z usług tych pań, ale tylko w nzoz-ach. Dzięki
                      prywatyzacji placówek zwanych przychodniami pielęgniarki znają wartość swojej
                      pracy i dużo pracują i nie słychać narzekań. Lekarze też są zawsze mili i
                      kompetentni. Właśnie dlatego nie mam zupełnie nic przeciw temu aby pielęgniarki
                      założyły własne firmy - może wtedy wszyscy nareszcie bedą zadowolenia - i
                      pacjenci i ich opiekunki.
                      • madra.linska Re: jaka PLACA taka PRACA 14.06.06, 13:26
                        no wlasnie, ciesze sie, ze sie rozumiemy. bo o zadowolenie zarowno pacjentow
                        jak i personelu medycznego przeciez chodzi. sfrustrowany czlowiek nie jest w
                        stanie dobrze pracowac. to prawda
            • madra.linska PENSJA pielegniarki w Danii 2500 € /miesiac+dyzury 14.06.06, 12:55
              wszystko na ten temat. nie wspomne o wynagrodzeniu dla lekarzy.
              • jajcara3 Re: PENSJA pielegniarki w Danii 2500 € /mie 14.06.06, 16:21
                Jak mnie bawi jak się mówi ile inne zawody zarabiają na zachodzie. Szkoda tylko
                że osoby wyliczające to nie wspominają jak drogie jest tam życie (byłam w
                Brukseli to wiem), moze i więcej się tam zarabia ale i znacznie wyższe są
                koszty utrzymania, a zwłaszcza wynajęcie mieszkania. A jesli aż tak dobrze jest
                na zachodzie, to dlaczego tak niewiele ludzi znajduje tam pracę i wraca do
                kraju z przysłowiowym kwitkiem?
        • koniecdemokracji Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 12:24

Gdzie ty widziałeś na kwitku takie wynagrodzenie 2500 dla pielęgniarki?
          Coś wiem na ten temat to ściema
          Prywatne dyżury być może się i zdążają w jakichś szpitalach, (ale to tylko na
          chirurgii po zabiegach operacyjnych a teraz większość szpitali ma sale
          pooperacyjne gdzie pracuje osobny personel jest trzech pacjentów na sali i nikt
          nie zamawia sobie prywatnych dyżurów) dodatkowa praca bez szkody dla rodziny
          niby, jaka? Prywatne robienie zastrzyków może raz na jakiś czas się coś takiego
          zdarzy zapewne w większym mieście jest lepiej
          Ja mieszkam na prowincji i szpital jest prowincjonalny dziewczyny mają po 700
          do 1000 zł 13 pozabierano już dawno o premiach nie ma, co marzyć od kilku lat
          nie jest wypłacany fundusz socjalny
          Nikt nie płaci godzin nadliczbowych to przeszłość można dostać wolne
          Za kursy trzeba zapłacić z własnej kieszeni
          Zresztą niech rząd udaje że problemu nie ma

• swoboda_t Ktoś tu kręci :| - TY! 14.06.06, 14:13
            Ja akurat w otoczeniu mam kilak pielegniarek - zarobki 700-1000 złotych, przy
            czym ostatnia kwota dotyczy miesiąca, w którym były prawie same nocne szychty
            (dodatek za godziny nocne). Nie ma od lat trzynastek, premii itp. mimo, że
            formalnie się należą - dyrektor straszył zwolnieniami gdyby się ktoś upominał.
            Kasy z ustawy 203 też nie.
        • zdenka55 Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 12:31
          Bredzisz idiotko. Nie lubie pisac w ten sposob, ale nie obrazaj wszystkich
          pielegniarek tylko dlatego ze twoja bratowa jest alkoholiczka.
          • jajcara3 Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 13:15
            Idiotki to możesz poszukać w swojej rodzinie, a najbliżej zapewne ją zobaczysz
            stając przed lustrem. Co do pijaństwa to nie tylko jej oddział ma z tym problem
            (z ltotalnym olewaniem pacjentów również). Mój tato był na oddziale
            neurochirurgii po zatorze tętniczym mózgu. Gdyby nie to że moja mama po 3 razy
            dziennie biegała do szpitala karmić go i oporządac, zapewne spotkałby go los
            mężczyzny z sąsiedniego łóżka który po tygodniu zmarł (był z innej miejscowości
            i nie było komu go doglądać). Nie wspomnę też o tym, że miała tam zmiany
            pielęgniarka, która wzięła od rodziny innego mężczyzny z sali kopertę na lepszą
            opiekę, no i wywiązała się z tego - ale tylko wtedy jak rodzina go odwiedziała
            (w weekendy). Fakt, że tato dostał po kilku dniach odleżyn w które można było
            włożyć dłoń i które mama musiała goić maściami przez wiele miesięcy jeszcze po
            wypisie pozostawiam bez komentarza podobnie jak wszystkie narzekania
            pielęgniarek, które gdy są potrzebne to chowają się po kanciapach aby się
            zbytnio nie przepracować! No bo od czego jest rodzin?! To rodzinna powinna dbać
            o pacjenta, tylko w takim razie my - rodziny chorych rządamy zwrotu pieniędzy
            za brak wykonanej przez was pracy!
        • madra.linska Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 12:47
          i co na podstawie jednej osoby masz zdanie o calej grupie zawodowej? ot i
          polski inteligent. jestem pielegniarka, ale w zawodzie nie pracuje.
          przekwalifikowalam sie bo za prace w AM a Gdansku oferowano mi cale 700 zl.
          • jajcara3 Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 13:16
            Moja droga, kilka lat temu miałam pecha napatrzyć się na "pracę" pielęgniarek w
            przedziale kilku miesięcy i nie mam ten temat dobrego zdania. Niestety.
            • madra.linska IDEALny model opieki zdrowotnej 14.06.06, 13:24
              dlatego tylko prywatyzacja uzdrowi cala ta chora sytuacje. rynek wyeliminuje te
              osoby co sie nie nadaja do tej pracy, a profesjonalisci ktorzy zostana beda
              mieli godne pensje. tak jest na zachodzie.jak ide do lekarza, to place mu 100%
              za wizyte, a ubezpieczalnia rozlicza sie ze mna, czyli z pacjentem, a nie jak
              to jest u nas - ubezpieczalnia dostaje wszystko a lekarz 2 zl za wizyte, czyli
              tyle co za wizyte w publicznym szalecie. co innego przy leczeniu szpitalnym, bo
              z takiego tez korzystalam. jesli sie jest ubezpieczonym szpital nie pobiera
              oplat tylko wysyla rachunek dla informacji do pacjenta, a fakture do
              ubezpieczalni ot i cala filozofia.
        • zygmunte Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 12:51
          Coś w tym jest - miałem sąsiadkę pielęgniarkę. Później się pobudowała i
          wyprowadziła, a pobudowała się mając na karku bezrobotnego męża i dwójke dzieci,
          ale pobudowała się tak z rozmachem - wypas chata (bez kredytów) i jak z nią
          rozmawaiałem to biadoliła że ma 500 zł pensji - nie rozumne nic z tego.
          • madra.linska Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 13:01
            moze wygrala w lotto
            • zygmunte Re: Ktoś tu kręci :| 14.06.06, 13:19
              nie, bo budowała się kilka lat i auta nie ma wypasionego
    • zygmunte Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 08:20
      To teraz kolej na sprzątaczki w szpitalach i pana Zenka z kotłowni oraz
      łapiduchów w kostnicy.

- doktor Burska
      • jajcara3 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 08:43
        Ja jestem za tym aby wszyscy zaczęli strajk, dlaczego tylko lekarze,
        pielęgniarki, górnicy, nauczyciele itp mają być uprzywilejowani? Ja jestem
        prywatnym przedsiębiorcą i mam ochotę zaprotestować przeciw wysokiemu ZUSowi(z
        którego emerytura i świadczenia zdrowotne są żadne) i podatkom. Kto się
        przyłącza?
        • zygmunte Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 08:54
          Przyłączam się bo przez te wszystkie przymusowe składki mamy niskie pensje. Poza
          tym nie potrzebna mi państwowa służba zdrowia - niech mi oddadzą kasę to sam się
          będę leczył, ubezpieczę się i uzbieram sobie na emeryturę. Instytucja państwowa
          to zorganizowana przestępczość zbierająca haracze od uczciwych obywateli.

- pracownik w prywatnym przedsiębiorstwie
          • kolargolo Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 09:31
            zgadzam sie, tylko ze wybralismy sobie PiS, Samoobrone i LPR a te partie sa
            przeciw prywatnym ubezpieczeniom - jak to socjalisci.
        • kolargolo Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 09:30
          bo jako prywatny przedsiebiorca mozesz wybrac sobie kontrahenta, zleceniodawce
          i kupujacych. Jako lekarz masz do wyboru tylo jedna panstwowa firme, w ktorej
          mozesz pracowac. Jakie to zreszta uprzywilejowanie jesli lekarz na izbie
          przyjec zarabia na reke 5.35 zl / godzine ? Masz kogos u siebie w firmie kto
          tyle zarabia?
          • jajcara3 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 09:37
            Hehe, nawet nie wiesz za jakie stawki ludzie skłonni są pracować gdy naprawdę
            potrzebują pracy :P W mojej firmie (firma handlowa) pracowników wynagrodzenie
            składa się z 2 elementów: część stała (która wiem że nawet nie ruszając sie z
            miejsca wypracują) oraz z części prowizyjnej, i dopiero ta część motywuje ich
            naprawdę do pracy, bo wiedzą że im więcej wypracują tym więcej zarobią.
            Co do wyboru kontrahentów - widać że nigdy nie miałeś własnego biznesu :P Wobec
            powyższego uświadomię Cię, że wcale nie jest tak łatwo, a konkurencja w każdej
            praktycznie branży jest olbrzymia. Nie można sobie pozwolić na wybrzydzanie co
            do kontrahentów, bo można pójść z torbami. Mało tego - każdemu się nadskakuje i
            proponuje jak najdogodniejsze formy współpracy aby się utrzymać na rynku. W
            związku z tym zlituj się i za przwproszeniem nie chrzań głupot o tym jak to
            prywatni przedsiębiorcy mają dobrze i lekko, bo mój dzień pracy zaczyna się już
            w momencie gdy wstaję z łóżka, a kończy się gdy się do niego kładnę. I wcale
            nie mam takich kokosów jak niejeden lekarzyna mimo że też mam za sobą 5 lat
            studiów.
            • xantypa83 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 11:06
              Jaki wniosek z tego co napisałaś?
              PRZEKWALIFIKUJ SIę!!! Zostań pielęgniarką lub lekarzem!!! Dodatkowe 5 czy 6 lat
              studiów chyba nie zrobi Ci różnicy, co?
              • jajcara3 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 11:33
                Idąc twoim tokiem rozumowania jeśli pielęgniarkom i lekarzom jest tak źle to
                niech się sami przekwalifikują - te kilka dodatkowych lat studiów chyba już nie
                zrobi im różnicy?
            • zygmunte Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 12:46
              popieram
            • madra.linska Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 14:01
              wiesz jajcara, tak sie sklada, ze moj maz jest lekarzem. 6 lat studiow, 1 1/2
              roku stazu podyplomowego, teraz w perspektywie 6 lat specjalizacji i dozywotnie
              doksztalcanie sie. jesli ma zarabiac 1200 zl i wyprowac sobie zyly jak do tej
              pory w panstwowej instytucji to wole zeby zostal stolarzem, bo to dosc intratny
              zawod i jeszcze trzeba za takim fachowcem chodzic i prosic zeby laskawie
              skonczyl robote. a pacjenci, coz niech sie lecza sami jak juz wszyscy lekarze
              odejda lub wyjada za granice.
              • jajcara3 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 14:10
                Skoro masz męża lekarza to chyba wiesz jak trudno jest sie dostać na staż do
                szpitala? Albo ma się pieniądze albo konkretne znajomości. Niestety ale nie
                wiedza i zdobyte w trakcie edukacji umiejętności się tu liczą a cwaniactwo i
                kasa. Jestem za tym aby wszystkie te instytucje służby zdrowia sprywatyzować a
                wtedy życie samo zweryfikuje kto się nadaje do pracy nacz innych i chce to
                robić a nie wybiera tej profesji wyłacznie z myślą o kopertach.
                • madra.linska Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 14:18
                  cos ci powiem. moj maz w zyciu nie wzial ani jednej lapowki. ale zdazylo mu
                  sie, ze rodzina zmusila go do przyjecia pieniedzy bo pacjent byl przekonany, ze
                  bedzie przez to lepiej leczony. maz pieniadze przyjal, a po zakonczeniu
                  leczenia zwrocil co do grosza, bo nie ma u niego gorszych i lepszych pacjentow.
                  to pacjenci tez maja niezle n..... w tych lbach, bo mysla, ze jak posmaruja to
                  bedzie lepiej i oceniacja innych po sobie samych. bo dlaczegoz to chcecie dawac
                  w lape, czyzbyscie jednak byli zdania ze lekarze za malo zarabiaja ?
    • jot5 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 08:42
      Brawo !!!!
      Trzymajcie się !!!!
      WAM się podwyżki należą jak nikomu innemu!!!!!!
      Bądżcie twarde i nie słuchajcie oszołomów mówiących że nie ma kasy!!!!!!
      POWODFZENIA!!!!!!!!!!!
    • piwi77 Lekarz ma poza szpitalem 2, nawet 3 miejsca pracy? 14.06.06, 09:13
      To ile on w koncu zarabia, w sumie 1200, czy z kazdego etatu osobno? Bo jezeli
      z kazdego etatu osobno, to ma 3600-4800, wiec nie tak zle. I nikt mi nie powie,
      ze pracuje 24 - 32 godzin na dobe.
      • kolargolo Re: Lekarz ma poza szpitalem 2, nawet 3 miejsca p 14.06.06, 09:27
        a co cie to obchodzi? To jego czas wolny i jesli zarabia 50 tys miesiecznie
        sprzedajac marchewke to i tak za prace w panstwowym szpitalu powinien dostawac
        wicej niz teraz. Duzo wiecej. Moze tobie obnizmy pensje o polowe, popracujesz
        na dwa etaty i zarobisz w sumie tyle samo?
        • akiraxx Re: Lekarz ma poza szpitalem 2, nawet 3 miejsca p 14.06.06, 09:38
          W państwowym szpitalu to nie powinni zarabiać nic. Państwowych szpitali to nie
          powinno być wcale. A to co jest obecnie czyli np. 2 godziny w tygodniu za 1200zł
          + naganianie pacjentów do prywatnych gabinetów + wykorzystywanie państowego
          sprzetu do prywatnego biznesu to po prostu patologia, ktorej sie nie pozbędziemy
          bez likwidacji państwowej służby zdrowia.
      • madra.linska Re: Lekarz ma poza szpitalem 2, nawet 3 miejsca p 14.06.06, 13:18
        a wlasnie ze tak jest. mam znajoma lekarke, ktora ma 1 dzien wolny w miesiacu.
        pracuje na 3 etatach i wiesz co za taka charowe nie chcialabym tych pieniedzy.
    • k_r_m 30% dla wszystkich 14.06.06, 09:15
      Czemu nie zrobimy ogólnonarodowego strajku?
      Czy 30% należy się tylko lekarzom, pielęgniarkom i ciagłe podwyżki dla górników?
      A pozostali? Każdy chce żyć godnie, ale szansę na to obecnie mają tylko te grupy
      które potrafią to wymusić siłowo.
    • rmstemero A ja widze proste rozwiazanie 14.06.06, 09:29
      1. Prywatyzacja tzw. "sluzby" zdrowia. Niech Ci ktorym sie to oplaca sobie ja za
      symboliczna zlotowke kupia.
      2. Rozpedzenie ZUSu w obecnej formie i zastapienie go Spolecznym Funduszem
      Emerytalnym.
      3. Podatkowa promocja ubezpieczen prywatnych.
      4. Mimimalne Ubezpieczenie Zdrowotne (wypadki i pobyty w szpitalu do 21 dni) dla
      nie posiadajacych wlasnych dochodow finansowane z oszczednosci poczynione na ZUSie
      5. A okulary to niech sobie obywatel kupi sam. Najlepiej za pieniadze ktore
      obecnie wydaje na TV sateltarna.

W ten sposob pielegniarki moglyby sie same sprawdzic na rynku uslug zdrowotnych
      tak samo jak kazda inna grupa spoleczna i wywalczyc sobie takie place jakie
      wynikaja z ekonomicznych wynikow ich pracy. Mysle ze bylo by im lepiej,
      szczegolnie tym dobrym i wyksztalconym.
    • kapitan_stopczyk Nie macie kilofów jak górnicy-możecie więc władzy. 14.06.06, 09:33
      ...skoczyć.
    • rekres2 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 09:35
      Myslę , że gdyby dostały po 700 euro na twarz, nie wyjeźdzałyby z kraju i
      oczywiście obyło by sie bez strajków
      • jajcara3 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 09:41
        Każdy kto by tyle dostał zostałby w tym kraju i jeszcze błogosławił rząd za
        taką hojnośc.
        • rekres2 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 09:47
          Proponuję tylko 700, ale na słowaccji pielęgniarki dostały 1000Eu - nie słychać
          by szukały pracy w Europie.
          Strefa euro jest póki co dla nas jak SEZAM , szukamy Ali Baby
    • uva Łapówkarki ruszają do strajku 14.06.06, 09:55
      • rekres2 Re: Łapówkarki ruszają do strajku 14.06.06, 09:57
        Nie sądź bliżniego według siebie samego.
        • jajcara3 Re: Łapówkarki ruszają do strajku 14.06.06, 10:00
          wedle siebie samego chyba tylko pod kątem koniecznosci wręczenia łapówki :P
      • madra.linska a ty to pewnie zlodziejem jestes bo tak mowia o 14.06.06, 13:52
        nas Niemcy ? wiesz, odpowiedzialnosc zbiorowa to przeszlosc, wiec moze
        przestalabys wyglaszac opinie o calej grupie na podstawie kilku osob.
    • rudotka Trzymam kciuki siostry 14.06.06, 10:20
      Trzymam kciuki siostry
      • sirk Re: Trzymam kciuki siostry 14.06.06, 10:34
        Moja żona: 11 lat pracy, od pięciu lat nie pracuje na oddziale bo lekarz
        spieprzył operację i ze względów zdrowotnych nie może ona teraz dźwigać
        spasionych 100kg emerytowanych górników w wieku 50 lat, co leżą na oddziale na
        marskość wątroby. Po spieprzonej operacji miała jeszcze 8, mając 32 lata!!! W
        sądzie nie wygraliśmy nic, tylko koszty, lekarz się do dziś śmieje.I ona teraz
        pracując jako rejestratorka i pielęgniarka pomocnicza w gabinecie, zarabia 650
        zł na rękę.Skandal. Tak się składa, że z racji swojej pracy mam duży kontakt z
        tymi różnymi konowałami i jakoś nie widzę by biedowali. Kasy fiskalne dla
        dziadów!!!
        • madra.linska winni ci co DAJA i co BIORA 14.06.06, 14:14
          cos ci powiem madralo. moj maz jest lekarzem, w zyciu nie wzial ani jednej
          lapowki. ale zdazylo mu sie, ze rodzina zmusila go do przyjecia pieniedzy bo
          pacjent byl przekonany, ze bedzie przez to lepiej leczony. maz pieniadze
          przyjal, a po zakonczeniu leczenia zwrocil co do grosza, bo nie ma u niego
          gorszych i lepszych pacjentow. to wy pacjenci tez macie niezle nasrane w tych
          lbach, bo myslicie, ze jak posmarujecie to bedzie lepiej i oceniacie innych po
          sobie samych. bo dlaczegoz to chcecie dawac w lape, czyzbyscie jednak byli
          zdania ze lekarze za malo zarabiaja ? winni sa Ci co daja i Ci co biora !!!
          • jajcara3 Re: winni ci co DAJA i co BIORA 14.06.06, 14:18
            Rozumiem, że pacjent zmusił przystawiając lufę do skroni? Co do smarowania -
            każdy, nawet małe dziecko wie że jak nie posmarujesz to możesz sie nie
            doczekać. I absolutnie nie jest to kwestia przekonania że lekarze mało
            zarabiają. A was, pacjentach to właśnie lekarze wyrobili zwyczaj dodatkowego
            opłacania. Czy naprawdę myślisz że ktoś z własnej nieprzymuszonej woli będzie
            pozbawiał się środków nażycie wiedząc że opieka i bez tego będzie na
            zadowalającym poziomie? To co piszesz jest poprostu śmieszne.
            • madra.linska Re: winni ci co DAJA i co BIORA 14.06.06, 14:23
              smieszna jestes ty. a maz pieniadze przyjal, zeby pacjent mial dobre
              samopoczucie i przekonanie, ze jest traktowany wyjatkowo bo tak to
              argumentowala rodzina, nie chcieli slyszec, ze zadna dodatkowa gratyfikacja
              jest zbedna. to pacjenci tez maja skrzywiony obraz lekarza. sadza ze kazdy
              wezmie. otoz nie kazdy.
    • broart Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 10:53
      Mam żoneczkę pielęgniarkę
      Zarabia 630,00 zł na rękę
      Jak przychodzi ze szpitala to zasypia mi przy obiedzie jest taka wykończona
      Do boju piguły!!!!
    • renebenay Re: Glodowe zarobki 14.06.06, 10:57
      Mysle ze,pielegniarki beda miec wiecej w slipach anizeli lekarze w gaciach.
      • ogon_trolla Re: siostry milosierdza 14.06.06, 11:19
        jak sie zmiluja to pozyjesz
    • merwinka Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 11:23
      Moja bratowa jest pielęgniarką środowiskową, zarabia grosze około 700-800zł
      miesięcznie, a ma 2-kę dzieciaków. Nie będzie strajkować, bo MUSI pójść do tych
      wszystkich ludzi, często bardzo starych, niedołężnych i zrobić im zastrzyki.
      Wyobrażacie sobie, co byłoby gdyby jakiejś babci z zakrzepicą nie zrobiła
      zastrzyku i babcia by wykitowała następnego dnia? Dlatego rządzący powinni
      ludziom w takich zawodach płacić porządnie, żeby nie narażać tych babć, w ogóle
      nas na zagrożenie życia. Lepper kupuje sobie buty za parę tysięcy, gazety się
      rozpisują, Monika Olejnik się naśmiewa, a pielęgniarki głodują...
      Zajebiste państwo...
      Moja bratowa, żeby jakoś przetrwać, już 3 rok z rzędu zostawi dzieci w lipcu-
      sierpniu pod moją opieką, a sama pojedzie na Wyspy do normalnej pracy.
    • kozaczek3 Niech zstąpi duch i zmieni oblicze szpitali, 14.06.06, 11:23
      naszych szpitali.
      I tak mu dopomóż samo dobro.
    • piwosz8 moczymordy i nieroby z sejmu dostaja po 12 tys 14.06.06, 11:47
      i nic nie robia za nic są odpowiedzialni a siostry dostaja ochłapy ...to nie
      jest państwo sprawiedliwości społecznej gdzie na świątynie opatrzności
      przeznacza sie 20mln zl od woj mazowieckiego i drugie tyle od rządu a
      pielegniarki dostaja fige.....gdzie spraw2iedliwośc kiedy przezesi spółek
      państwowych zarabiają kilka razy wiecej niżprezydent kraju ....gdzie tak jest
      na świecie?????/
      • jago Wszystko u nas jest chore! Wiekszosc relacji. Nie 14.06.06, 12:06
        Ustalmy priorytety - bezpieczenstwo i zdrowie wydaja sie najwazniejsze. Zrobmy
        bilans i ustalmy na co nas stac jako kraj. Porozummy sie co do metody jaka
        bedziemy przywracac ZDROWE relacje.
        • jajcara3 Re: Wszystko u nas jest chore! Wiekszosc relacji. 14.06.06, 12:33
          Niestety ale bezpieczeństwo i zdrowie schodzą na drugi plan w sytuacji gdy nie
          ma się co do garnka włożyć (a tak jest w wieeeelu polskich rodzinach).
      • zygmunte Re: moczymordy i nieroby z sejmu dostaja po 12 ty 14.06.06, 12:59
        no widzisz taki kraj - czy to polityk, lekarz, pielęgniarka - to nic nie robi,
        się opieprza, kradnie, oszukuje, kombinuje, łapówki bierze i nie ponosi za to
        wszystko odpowiedzialności, a zarabiac chciałby tyle co jego kolega zza
        zachodniej granicy. Weźcie się wszyscy do roboty - pracujcie uczciwie to może
        wszystkim nam będzie lepiej.
    • teraz_zieloni2004 Odpie..ie się 14.06.06, 12:30
      Drogie siostry! Mój brat zarabia 690 złotych jako parkingowy. Bardzo was proszę
      abyście albo przekwalifikowały się albo odpie..ły się od naszych pieniędzy.
      • swoboda_t Re: Odpie..ie się 14.06.06, 14:24
        A z jakim wykształceniem, wysiłkiiem i zakresem odpowiedzialności wiąże się
        praca parkingowego??
    • czarek702 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 12:37
      Tak to prawda. Wspaniałe dziewczyny, które się nami opiekują i są czesciej przy
      nas niz lekarze muszą zarabiac wiecej. Dziewczyny zycze wam powodzenia z całego
      serca. Pozdrawiam.
      • inspector Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 13:51
        Niech rząd wypłaci im wypracowany zysk- tak jak górnikom
    • radek_sim Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 14:11
      Tak, tak lekarze zrobili skok na budżet i olewają pielęgniarki. A wy głupie
      liczyłyście na Solidarność w tej sprawie. Przecież oni traktują was jak
      drugorzędnych podludzi.
      • ne.la Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 16:00
        Popieram z całego serca strajk pielęgniarek. Mam za sobą parę pobytów w
        szpitalach warszawskich i to właśnie pielęgniarki zawsze były przy mnie, gdy
        ich potrzebowałam, można się było od nich więcej dowiedzieć, niż od zabieganych,
        traktujących pacjenta anonimowo lekarzy, były bez wyjątku zawsze serdeczne i
        cierpliwe (NIGDY nikomu nie dałam łapówki!!!!). Ja za taką pensję na pewno bym
        nie potrafiła być taka miła i uczynna, więc podziwiam i trzymam kciuki za protesty.
        • jajcara3 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 16:24
          Podziwiam cię i zazdroszczę że trafiłeś na porządne pielęgniarki. Prawda jest
          taka, że teraz takie można policzyć na palcach jednej ręki w całym szpitalu.
          • abigail12 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 16:57
            Wiecie co..tak czytam to wszystko i krewa mnie zalewa! Przede wszystkim dlatego,
            że w tym chorym kraju WSZYSCY powinni więcej zarabiać...każda grupa zawodowa i
            uważaj, że roszczenia każdej z nich są uzasadnione. Ja skończyłam dwa kierunki
            studió - jeden na UW, drugi na politechnice...znam biegle dwa języki obce, całe
            studia pracowałam społecznie w pewnej fundacji, teraz wróciłam do mojego małego
            miasta...i pracuję na stażu za 467 zł miesięcznie...myślicie, że za to można
            żyć? W październiku uciekam stąd do UK... i wszystkim, którym to się nie podoba
            to radzę, bo inaczej wszyscy wyjdziemy na ulicę! I co to da?? Nic, zupełnie nic
            niestety. Więc nie trzeba marudzi - to potrafi każdy, ale znaleźć trochę odwagi
            i zrobić coś ze swoim życiem. Jak wyjedzie jeszcze więcej ludzi, zaczną cenić
            tych, co pozostali. Jeśli nie - będę pracować u nas ludzie ze wschodu i Azji. I
            wiecie co? Jeśłi tak będzie, to nawet nie będzie mi żal, że stąd wyjechałam. Nie
            chcę żyć w kraju, w którym pokazuje mi się, jakim jestem nikim...mimo że
            studiowałam z nie jedną główną księgową dużego banku. Jestem od niej lepiej
            wykształcona i to się wcale nie liczy. Więc Drogie Pielęgniarki - nie marudźcie,
            tylko weźcie się do prawdziwej roboty i weźcie swoje życie we własne ręcę - nikt
            nie będzie za Was myśłał - państwo opiekuńcze już dawno sie skończyło i dzięki
            Bogu!
            • jajcara3 Re: Pielęgniarki ruszają do strajku 14.06.06, 19:16
              POPIERAM W 100% !!!
              • wnec2005 Pieliegniary do roboty... 14.06.06, 23:35
                To wstyd ze chciecie wiecej pieniedzy za wasza prace, powini wam jeszcze zabrac
                a nie dac. Nie dosc ze obchodzicie sie z pacjentami jak ze swiniami w chlewie to
                jescze kasy wolacie. Widzialem sam co potrawicie zrobic w szpitalu to skandal.
                "Siostry" to tylko nazwa, wulgarne wymalowane nawet dziekuje nie potrafi jedna z
                druga powiedziec. Nauczyc sie szacunku do chorych, etyki pracy, i pracowac a nie
                udawac ze sie pracuje...nygusy pieliegniary co biora w lape....krwiopijcy jedna
                z druga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka