marcus_crassus 28.06.06, 18:25 sowiety nie chca oddac raz zdobytej ziemi. ale presja wolnosci i niezaleznosci od kremlowskich satrapow jest zbyt duza. losy tej wojny moga sie jeszcze roznie toczyc - ale kreml jej nie wygra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miszka90 Re: Trwa okupacja ukraińskiego parlamentu przez n 28.06.06, 18:49 Masz racje, kreml jej nie wygra, wygrają ją Janukowycz i Putin. Odpowiedz Link Zgłoś
japas Re: Co za tytuł - nie niebieska, tylko czerwona 28.06.06, 19:53 O ilez ladniejszy bylby swiat bez Rosji i Rosjan. Ale to juz niedlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
miszka90 Re: Co za tytuł - nie niebieska, tylko czerwona 28.06.06, 20:03 Niedoczekanie :D Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 bushmeni boją sie konsolidacji panstw bylego zsrr 28.06.06, 20:57 w pelni popieram slowa putina ze najwiekszya tragedia dla nich byl rozpad zsrr mowiac to mam na mysli dobro ludzi i ich przyszlosc.. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka90 Re: bushmeni boją sie konsolidacji panstw bylego 28.06.06, 21:03 Owsem rozpad tego państwa na mniejsze części był kretynizmem na który pozwolił Gorbaczow, ale państwo mogło najlepiej pracować w systemie kapitalistycznym, to byłby gigant :D Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: bushmeni boją sie konsolidacji panstw bylego 28.06.06, 23:05 hohlik3 napisał: > w pelni popieram slowa putina ze najwiekszya tragedia dla nich byl rozpad zsrr > mowiac to mam na mysli dobro ludzi i ich przyszlosc.. Bardzo żałuję - że nie dane ci było spędzić choćby rocznego turnusu wczasowego na Workucie albo w sanatoriach sołowieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
lze.wybiorcza Jak ty malo wiesz o Rosji i o Rosjanach. I nic, 29.06.06, 00:11 zupelnie nic o rosyjskim patriotyzmie, bardzo od polskiego (i zachodniego) odmiennym. Nie wiesz tez nic o rosyjskim tradycyjnym pojmowaniu "stradanija" jako drogi samodoskonalenia etc. Nie wiesz nic o takze o istotnej wartosci jaka jest "pieriezywiom". Coz, na poczatek DOSTOJEWSKIEGO polecam:) Moze pojmiesz, czemu rosyjscy generalowie, co przezyli "domy wczasowe" Jezewa nie organizowali zamachow na Stalina, nie wchodzili w uklady z Niemcami etc. etc. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Jak ty malo wiesz o Rosji i o Rosjanach. I ni 29.06.06, 01:25 lze.wybiorcza napisał: > zupelnie nic o rosyjskim patriotyzmie, bardzo od polskiego (i zachodniego) > odmiennym. Nie wiesz tez nic o rosyjskim tradycyjnym pojmowaniu "stradanija" > jako drogi samodoskonalenia etc. Nie wiesz nic o takze o istotnej wartosci jaka > > jest "pieriezywiom". Wydawało mi sie, że hohlik3, do którego adresowałem mój post, jest obywatelem polskim. Sorry za pomyłkę... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lze.wybiorcza Nie krec, eryk - cenie twe wypowiedzi i dlatego 29.06.06, 01:27 ani mysle przepuscic ci stereotypowego pieprzenia: to bylo wylacznie pod adresem twojej wizji Rosji. I do zadnych przedmowcow nie pilem:) Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Nie krec, eryk - cenie twe wypowiedzi i dlate 29.06.06, 01:34 Ja życzyłem hohlikowi3 wypoczynku w sanatorium na Workucie, które by go, obywatela polskiego, oduczyło miłości w stosunku do Stalina - a ty mi piszesz, że nie rozumiem moskali. Wybacz, ale chyba jednak piłeś - i to o ćwiartkę za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
lze.wybiorcza A co ma polska optyka do interesu Rosji i Ukrainy? 29.06.06, 01:41 Znow ksenofobiczny i etnocentryczny Polak innych chce swa miara mierzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: A co ma polska optyka do interesu Rosji i Ukr 29.06.06, 01:46 lze.wybiorcza napisał: > Znow ksenofobiczny i etnocentryczny Polak innych chce swa miara mierzyc? Stanowczo za dużo pijesz - pytam po raz trzeci, skąd ci się wzięło, że hohlik3, którego chcę zmierzyć polską miarą, nie jest Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Trwa okupacja ukraińskiego parlamentu przez n 28.06.06, 18:54 Jankesi nie chcą oddać kapitalistycznej zagrabionej ludowi własności, ale presja świata pracy i niezależności od pentagońskich marionetek jest zbyt duża. losy tej walki mogą się jeszcze różnie toczyć - ale Biały Dom jej nie wygra. Czy Ty durniu nie widzisz jakiego języka używasz?! Odpowiedz Link Zgłoś
ddaa Re: Trwa okupacja ukraińskiego parlamentu przez n 28.06.06, 19:06 Czerwone łapy postSowietów precz od wolnej Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka90 Re: Trwa okupacja ukraińskiego parlamentu przez n 28.06.06, 19:50 Hehe, pojedz do Doniecka i tak powiedz :D Odpowiedz Link Zgłoś
doktorkupa Re: Trwa okupacja ukraińskiego parlamentu przez n 28.06.06, 23:09 Świat pracy, własność ludu ,pentagońskie marionetki = umysł towarzysza ramota 2006. Odpowiedz Link Zgłoś
fmichus Teraz SLD poleci wesprzeć czerwoną rewolte 28.06.06, 19:24 Niech sie wszyscy wybiorą do Moskwy, tam już bedą wiedzieć co z takimi zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
miszka90 Re: Trwa okupacja ukraińskiego parlamentu przez n 28.06.06, 21:24 No to sie pomarańcze powoli przekonują co to znaczy "prawdziwa" opozycja, a Janukowycz i Putin na czerwonym telefoniku :D Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 ,,Ruskie'' walczą o demokrację,ale jaja, to fakt! 28.06.06, 21:53 Pomysły Julki z warkoczem i Juszczenki to uderzenie w demokrację(konstytucję Ukrainy NIEPODLEGŁEJ).Oczywiście ,tzw.,,demokraci b.zje..nej panny S''z sąsiedniego kraju na zachodzie( to nie po czesku!!!!)pałają ,,świętym'' oburzeniem na działania ,,czerwonych''.Demokracja jest albo nie.I czy się komu podoba czy nie.Naginanie demokracji do swojej ,,misji''(co czyni Julka i Juszczenka)to działanie antydemokratyczne.I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 Janukowycz jak Tusk?Chce wyprowadzać ludzi na ulic 28.06.06, 22:58 e, a Partia Regionów jak PO chce destabilizować kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
miszka90 Re: Janukowycz jak Tusk?Chce wyprowadzać ludzi na 28.06.06, 23:03 Raczej ustabilizować.. bo burdel jest na Ukrainie odkąd sie tam pomarańcze wchrzaniły. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kafaryna Re: a tak na marginesie bieżących wydarzeń.... 28.06.06, 23:01 to wczoraj minęła 101 rocznica buntu marynarzy Floty Czarnomorskiej na pancerniku POTIOMKIN .....:) Odpowiedz Link Zgłoś
alejagwiazd rosyjski kontra ukrainski 28.06.06, 23:16 W obecnym ksztalcie Ukraina jest sztucznym tworem. Na wschod od Kijowa mowi sie po rosyjsku a ukrainski jest znienawidzony i niechciany. Wschod nigdy nie walczyl o wolnosc Ukrainy. To jest mentalnie Rosja. Dla wschodu Lwow jest czyms w rodzaju naszych Slubic. W Kijowie i i na zachod od niego nie czuje sie Rosji tylko Ukraine. Na Krymie tez nie czus Ukrainy oprocz tablic rejestracyjnych samochodow. Wspolnota Luganska i Lwowa to nieporozumienie. Ukrainski Lwow zawsze bedzie walczyl o Ukraine. Lukansk czy Charkow (Harkhiv) przy pierwszym referendum sie na Ukraine wypnie i dolaczy do Krasnodaru lub Doniecka w Rosji. I tyle. Ukraina ma teraz troche podobny problem narodowosciowy do II Rzeczpospolitej. Historia kolem sie toczy Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: rosyjski kontra ukrainski 28.06.06, 23:29 > W obecnym ksztalcie Ukraina jest sztucznym tworem. Na wschod od Kijowa mowi sie > > po rosyjsku a ukrainski jest znienawidzony i niechciany W obecnym kształcie Rosja jest sztucznym tworem. Na południu (Kaukaz) nie mówi się po rosyjsku, ten język jest znienawidzony i niechciany. W obecnym kształcie USA jest sztucznym tworem. Na południe od Rio Grande (Teksas, Nowy Meksyk) nie mówi sie po angielsku, panuje spanglish. W obecnym kształcie Hiszpania jest sztucznym tworem. W Katalonii nie mówi się po kastylijsku, ten język jest znienawidzony i niechciany. W obecnym kształcie Kazachstan jest sztucznym tworem. Na północy kraju nie mówi się po kazachsku, ten język jest znienawidzony i niechciany. I to samo można napisać o kilkudziesięciu innych krajach świata (Rumunia, Włochy - gdzie wenecjanin nie rozumie neapolitańczyka, Chiny etc.). I co z tego wynika? Nic, podobnie jak z faktu, że w Szwajcarii od kilkuset lat cztery grupy językowe tworzą wspólnotę polityczną - chyba najstabilniejszą w Europie, choć z językowego i kulturowo-religijnego punktu widzenia to państwo nie ma prawa istnieć (zamknięte górskie enklawy niczym na Bałkanach, katolicy i protestanci, którzy mordowali się przez 200 lat w reszcie Europy Zachodniej). Lukansk czy Charkow (Harkhiv) przy pierwszym > referendum sie na Ukraine wypnie Polecam wypowiedź charkowskiego pisarza: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3441175.html >i dolaczy do Krasnodaru lub Doniecka w Rosji. Polecam przed maturą powtórkę z geografii (już za rok egzamin...). Dla wschodu Lwow jest czyms > > w rodzaju naszych Slubic. Powtórka bis - Słubice nie liczą sobie ok. 900 tysięcy mieszkańców, drogi licealisto (oże "wasze", moskalskie, ale nie nasze, polskie, będące dzielnicą Frankfurtu nad Odrą). Odpowiedz Link Zgłoś
miszka90 Re: rosyjski kontra ukrainski 28.06.06, 23:54 Chodzilo o to że na Ukrainie jest ten podział bardzo duży, bo prawie(lub ponad) polowaspoleczeństwa nie mowi na co dzien po Ukraińsku i nie myśli o sobie jako o Ukraińcu. A w Kazachstanie,faktycznie jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lze.wybiorcza Niemniej i w Kazachstanie rosyjski jest jezykiem 29.06.06, 00:15 pisanym. Bo kto pisze listy milosne w swietym jezyku Koranu? Odpowiedz Link Zgłoś
lze.wybiorcza Eryk, nie pisz o Rosji bo bladego pojecia o niej 29.06.06, 00:14 nie masz:)Nie pisz takze o Ukrainie, bo z tym jeszcze gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Eryk, nie pisz o Rosji bo bladego pojecia o n 29.06.06, 01:26 lze.wybiorcza napisał: Eryk, nie pisz o Rosji bo bladego pojecia o n > nie masz:)Nie pisz takze o Ukrainie, bo z tym jeszcze gorzej... Jesteś slawistą? kulturoznawcą? ambasadorem FR albo Ukrainy? skąd wiesz, że nie mam pojęcia o Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Jakbys zgadl: mam doktorat ze slawistyki:) n 29.06.06, 01:35 Re: Jakbys zgadl: mam doktorat ze slawistyki:) n To świetnie - ja też, więc możemy sobie podyskutować i pokwestionować własne tezy jak doktor z doktorem... Odpowiedz Link Zgłoś
lze.wybiorcza Nie wierze, synu. Chyba ze polska slawistyka juz 29.06.06, 01:42 tak na morde upadla:))) Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Nie wierze, synu. Chyba ze polska slawistyka 29.06.06, 01:48 Co gorsza, to nie polska slawistyka na mordę upadła, tylko w innym kraju słowiańskim, którego doktoratem się szczycę. Dziękuję za recenzję - nie pozostawia wątpliwości co do twojego poziomu, "dochtorze-pożal-się-Boże. A ja chciałem kulturalnie pogadać... Gdzie te czasy, gdy na forum szalał kropek-oxford - to se ne vrati... Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Trwa okupacja ukraińskiego parlamentu przez n 28.06.06, 23:57 Pan Wiktor Fiedorowicz Janukowicz ma całkowtą rację. Nie może tak być żeby słowiańską Ukrainę ktoś wyrwał od korzeni dawszy Amerykanom w arendę. Nadszed czas, że i na zachodniej Ukrainie to zrozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka90 Re: Trwa okupacja ukraińskiego parlamentu przez n 29.06.06, 00:06 Na zachodniej też powoli sie przestrajają, ale Bush już nie podziała, Putin związałmu ręce Iranem. Odpowiedz Link Zgłoś