krecha 02.07.06, 22:39 Otworzyli im okno na swiat, a ciemnota tybetanska tylko narzekac potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indianski Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 02.07.06, 22:46 I dostana to co najlepsze : syfilis , prostytucje i prochy . Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Po raz pierszy popierwszy Talibow: niech wyadza 03.07.06, 16:04 te zasranstwo. Trzymam kciuki. A szlachetna Unia Europejska milczy do tego morderstwa (narody mozna mordowac nie tylko przy pomocy Auschwitz; Czeczenia jest jeszcze innym przykladem, wrecz europejskim) na najbardziej pokojowym narodzie swiata!!! Az sie niedobrze robi. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To mialo byc: "Po raz pierwszy trzymam kciuki 03.07.06, 17:38 A co tu talibowie mają do rzeczy? Talibowie raczej niechętnie patrzą na buddystów (Afganistan), z Chińczykami nie są skonfliktowani, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Za mniej niz $1000 mozna zwiedzic Tybet 03.07.06, 18:30 Dlaczego nie zobaczyc na wlasne oczy to oczym pisze artykul? Sprawdzilem na www.tibettravel.info/tibet-tours/xz-7/index.html, ze za mniej niz $1000/osobe mozna we dwoje pojechac tym pociagiem na 8-mio dniowa wycieczke do Tybetu. Izolowanie spolecznosci od swiata nie wydaje mi sie dobre. W USA Indianie dostali rezerwaty, w ktorych panuje teraz alkoholizm i bieda. Gdyby tych rezerwatow nie bylo to zaasymilowaliby sie we wspolczesnym spolecznstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Za mniej niz $1000 mozna zwiedzic Tybet 03.07.06, 19:24 Podczas podróży tym chińskim cudem techniki pośród wspaniałych krajobrazów himalajskich można na chwilę zapomnieć, że Chiny naprawdę są krajem, w którym przeprowadza się egzekucje ludzi praktykujących Falun Gong w pobliżu szpitali, żeby szybko pokroić ich ciała na organy na eksport (ważny chiński produkt). A co do linku (chiński?), który podpinasz, to taki szczegół: >The page cannot be found >The page you are looking for might have been removed, had its name changed... Co do mentalności Chińczyków. Kiedy przyjechał do Polski Jiang Zemin, cała ambasada Chin stała naprzeciwko Pałacu Prezydenckiego z wielkimi transparentami (po polsku) sławiącymi przyjaźń polsko-chińską:)) Biegali za protestującymi Polakami, żeby ich zasłonić tymi swoimi wielkimi płachtami. BILI (Polska policja nie interweniowała, dopiero kiedy Chinka ciosami karate (serio!) przewróciła Polkę na ziemię, przyszedł rozkaz dla policjantów, by tych Chińczyków powstrzymywali.) To jest taki rodzaj mentalności i władzy. Nie jestem z Falun Dafa, nie jestem Tybetańczykiem. Ja tylko mam elementarne sumienie. Ludzie, chciałbym byśmy mieli świadomość, o czym rozmawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
cabernet.merlot Re: Za mniej niz $1000 mozna zwiedzic Tybet 03.07.06, 19:30 > Izolowanie spolecznosci od swiata nie wydaje mi sie dobre. W USA Indianie > dostali rezerwaty, w ktorych panuje teraz alkoholizm i bieda. Nie chodzi o izolacje, bo z rezerwatu mozna wszak wyjsc tylko o to, ze nie dostali dobrej ziemii, ktora do nich nalezala tylko podla, ktora im nie jest potrzebna do niczego. Ziemia ta jest czesto polozona o tysiace kilometrow od miejsc ich pochodzenia i w malo atrakcyjnych ekonomicznie lokalizacjach. Wymieszano tam czesto nie majace ze soba wiele wspolnego plemiona. Indianie nie mogli wiec stworzyc tam jakiejs swojej sensownej ekonomii, ktora mogliby sie zajac. Pozostala im nuda i bezczynnosc, bo nie ma zajecia, ktore byloby oplacalne ekonomicznie czyli warte zachodu. Spolecznosc ludzka rozpada sie gdy nie ma gospodarki, wokol ktorej moglaby sie zorganizowac. Bez organizacji zanika kultura a bez jednego i drugiego ludzie staja sie niczym bo nie maja w zyciu celu i struktury. Nie sa nawet bialkowymi robotami. Dostali wiec zasilki. Rezerwat sluzy im wiec nie do gospodarowania po swojemu, bo sie do tego nie nadaje - nic w nim nie ma, tylko do wegetacji. Gdy sie okazuje, ze w rezerwacie jest jakies wartosciowe bogactwo, to sie zwyczajnie zabierze te czesc rezerwatowi i dla laskawie kawal innego nieuzytku. > Gdyby tych > rezerwatow nie bylo to zaasymilowaliby sie we wspolczesnym spolecznstwie. Czyli znikli, stracili kulture, tozsamosc i jezyk a nawet przestali istniec jako odrebna splecznosc, rozplywajac sie wsrod przybyszow? A przed czym bronili sie Polacy pod zaborami i okupacjami, jesli wolno zapytac? Moze ten proces zanikania spolecznosci nie jest taki bezbolesny dla jednostek? Tybet nie byl i jeszcze nie jest rezerwatem. To byl odrebny kraj. Rezerwaty pojawia sie tam wtedy, gdy najedzie sie ludzi innej narodowosci, ktorzy uczynia z miejscowej ludnosci mniejszosc i zepchna ja na margines. Ty wydajesz sie nie rozumiec tego, ze wypowiadasz sie jak gospodarz Tybetu, tak jak ludzie innych narodowosci wypowiadali sie o Polsce, handlujac nia. Tak jak Polacy, Tybetanczycy nie czuja, ze kto inny poza nimi powinien sie w ich kraju czuc gospodarzem. Po co komus "asymilowac" sie z przybyszami w swoim wlasnym kraju? To chyba przybysze powinni sie asymilowac z gospodarzami? Czy chcesz przechodzic na Islam dlatego , ze przyjezdzaja do twojego kraju ludzie tego wyznania? Chcesz oddac im wszystkie lepsze miejca na osiedlenie i wszystkie lepsze zajecia samemu stajac sie atrakcja dla pokazywania w stroju "ludowym" i oddajacego sie "narodowym obrzadkom"? Zobaczylbys jakbys sie czul, gdyby ktos wygnal cie zmiejsca gdzie mieszkasz, do jakiegos rezerwatu nieuzytkow, by zrobic miejsce na autostrade i osadnikow z innego kraju. Bys tam sobie hopsal hopsal i zabawial turystow, a po tancach zaprawial sie gorzalka z braku lepszego zajecia. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: Za mniej niz $1000 mozna zwiedzic Tybet 03.07.06, 19:42 cabernet.merlot napisał: > Czyli znikli, stracili kulture, tozsamosc i jezyk > a nawet przestali istniec jako odrebna splecznosc, I tak indianskie dzieci byly zabierane sila do internatow aby znisczych ich jezyk i tradycje. Co sie w duzym stopniu udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Za mniej niz $1000 mozna zwiedzic Tybet 03.07.06, 22:24 mis22 napisał: > Dlaczego nie zobaczyc na wlasne oczy to oczym pisze artykul? Sprawdzilem na > www.tibettravel.info/tibet-tours/xz-7/index.html, ze za mniej niz > $1000/osobe mozna we dwoje pojechac tym pociagiem na 8-mio dniowa wycieczke do > Tybetu. > > Izolowanie spolecznosci od swiata nie wydaje mi sie dobre. W USA Indianie > dostali rezerwaty, w ktorych panuje teraz alkoholizm i bieda. Gdyby tych > rezerwatow nie bylo to zaasymilowaliby sie we wspolczesnym spolecznstwie. To jest chore, co napisalas. To jest tak bardzo chore i zbrodnicze, ze az dech zapiera. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: To mialo byc: "Po raz pierwszy trzymam kciuki 03.07.06, 22:25 zigzaur napisał: > A co tu talibowie mają do rzeczy? > Talibowie raczej niechętnie patrzą na buddystów (Afganistan), z Chińczykami nie > są skonfliktowani, wręcz przeciwnie. Masz racje. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Czeczenia - najbardziej pokojowy narod swiata? 03.07.06, 16:21 fritz.fritz napisał: > Czeczenia jest jeszcze innym przykladem, wrecz > europejskim) na najbardziej pokojowym narodzie swiata!!! A Tybet - narod ktory cieszyl sie najwieksza wolnoscia pod rzadami lamow. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Prawacy próbują wymyślić coś relatywizującego:) 03.07.06, 18:49 Godność postawy Dalajlamy i światowy ruch solidarności przeciwko chińskiemu totalizmowi, inspirowany ideami humanistycznymi, a nie kołtuńsko antyoświeceniowymi - przeszkadzają im. Pokazują, ze zbieżność nacjonal-katolicyzmu z wolnościowym antykomunizmem była czysto przypadkowa. I że w gruncie rzeczy kołtun i komuna mają wspólnego wroga w zachodniej wolności. Oba autorytaryzmy są podobniejsze do siebie, niż by się chciały przyznać. Stąd w historii te dziwne flirty między nimi (np. klan Giertychów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 Re: Po raz pierszy popierwszy Talibow: niech wyad 03.07.06, 18:15 Life is brutal a Chińczyków jest już w Tybecie sporo więcej niż Tybetańczyków.. Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta.maslo Ale cud 12.04.07, 09:18 "cudem są też wyprodukowane w Kanadzie wagony - specjalne filtry w szybach uchronią pasażerów przed promieniowaniem ultrafioletowym" - UAAA!!! Ale cud Odpowiedz Link Zgłoś
me-e tybet...to chyba cos specjalnego*... 02.07.06, 22:53 ...a po ile tam apartamenty Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Bezduszny cham - niezawodnym filarem totalitaryzmu 03.07.06, 14:43 Nienawiść kołtuna do wszelkiego humanizmu (zwanego w jego żargonie "lewactwem") zabrnęła tutaj tak daleko, że rezultat jest groteskowy. Jakoś nawet nie przeszkadza kołtunowi wychwalanie ChRL, państwa o systemie władzy zbliżonym do stalinowskiego! Tylko jakoś tak nazwać Dalajlamę "lewakiem" jeszcze trochę głupio (radzę coś skojarzyć via ekologia, a więc Zieloni... pewnie wyjdzie:) Gdyby to się udało, to już wizja świata a la Nasz Dziennik by się domknęła. I wspólnie z Białorusią, Putinem i "cennymi kontaktami gospodarczymi" z ChRL bronilibyśmy naszej tożsamości przeciwko dekadenckiej Unii Europejskiej i wszelkiej maści "lewakom". Nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
szterling Re: Bezduszny cham - niezawodnym filarem totalita 03.07.06, 17:33 Ironia bardzo kiepsko szanownemu Panu idzie. Radzę jeszcze nad tym popracować. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Bezduszny cham - niezawodnym filarem totalita 03.07.06, 18:33 Ironia? Gdzie tu ironia? Toż to życie samo!:) Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: tybet...to chyba cos specjalnego*... 03.07.06, 16:06 Za skalp Tybetanczyka dostaniesz kawalerke. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e tybet...to chyba cos specjalnego*... 02.07.06, 22:54 ...a po ile tam apartamenty... * niczym ostatni samuraj Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Dzialacze praw czlowieka-to najwieksza ciemnota na 02.07.06, 23:01 "Działacze praw człowieka od dłuższego czasu protestują przeciwko budowie kolei. Teraz chcą nakłaniać zachodnich turystów, by z kolei nie korzystali." "Dzialacze praw czowieka"-to jest wieksza prostota niz sami Tybetanczycy. Na pewno tez zakaza uzywania internetu w Tybecie! Odpowiedz Link Zgłoś
moonio Re: Dzialacze praw czlowieka-to najwieksza ciemno 02.07.06, 23:07 skad wy sie ludzie bierzecia z takimi debilnymi pogladami...jasne ze was guzik obchodzi gdy sie komus innemu krzywda dzieje...to takie polskie, tylko my polaczki jestesmy zawsze najbiedniejsi...wymiotowac sie mi sie od waszych glupot chce... Odpowiedz Link Zgłoś
krecha a co ty wiesz... 02.07.06, 23:37 ..o tym Tybecie? Jaka krzywda sie dzieje? Moze taka, jaka opisuja "zachodnie demokracje" w swoich brukowcach? Albo jaka wynika z hollywoodzkich filmow? Nie mylmy zachodniej propagandy z prawda. Te dwie rzeczy sie wzajemnie wykluczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: a co ty wiesz... krecho? 03.07.06, 00:36 Ja np. nie slucham zachodniej propagandy, bo ona cuchnie. Jadnak bardzo gleboko przemowil do mnie apel Dalai Lamy! Odpowiedz Link Zgłoś
krecha Re: a co ty wiesz... krecho? 03.07.06, 01:45 Apel o co? Ano o to, zeby miec wiecej wladzy. To, ze ktos sie ogolil na lyso i gada powoli nie znaczy, ze gada madrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: a co ty wiesz... krecho? 03.07.06, 03:39 krecha napisała: > Apel o co? Ano o to, zeby miec wiecej wladzy. > To, ze ktos sie ogolil na lyso i gada powoli > nie znaczy, ze gada madrze. Czy potrzeba Ciebie wysiudac z kraju na banicje abys wreszcie nauczyla sie myslec? Odpowiedz Link Zgłoś
krecha widze, ze postepowi sie dolaczyli... 03.07.06, 03:45 ..do dyskusji. Jak nie masz argumentu, to wysiudaj mnie z kraju. Ha! A kto ci dal prawo do wysiudania kogokolwiek? A ja mam prawo miec takie poglady, jakie mi sie podoba. I nie musze nikogo pytac o przyzwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
carton Re: widze, ze postepowi sie dolaczyli... 03.07.06, 07:34 Oczywiście, że masz prawo posiadać poglądy, jakie Ci sie podoba, jednak w sytuacji, gdy publicznie gadasz głupoty, inni mają prawo Ci to wytknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
krecha Re: widze, ze postepowi sie dolaczyli... 03.07.06, 09:17 Oczywiscie ty wiesz, co jest glupota, a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Być przeciw totalitarnej ChRL też zła postępowość? 03.07.06, 14:29 Teraz widać, "antykomuniści":), o co wam naprawdę idzie! Nie znosicie ludzi pragnących wolności i innych - gotowych się z nimi solidaryzować. Doszło do tego, że prawicowa mentalność zamordystyczna polskiego kołtuna nie w ChRL czuje wroga, lecz w niedających się złamać przeciwnikach totalistycznego systemu! Żeby ich zgnoić jesteście gotowi wdepnąć nawet w poparcie takiego świństwa jak chińska komuna:))) Odpowiedz Link Zgłoś
krecha Re: Być przeciw totalitarnej ChRL też zła postępo 03.07.06, 18:19 Czlowieku, jesli myslisz, ze Tybet za Dalaj Lamy bylby rajem na ziemi, to sie mylisz. Ich system, ten przed Chinami, to byl niewolniczy wyzysk calego spoleczenstwa przez takich, jak Dalaj Lama. Powrotu do tego systemu chce Dalaj Lama i jego poplecznicy. A zwykli Tybetanczycy trzesa sie ze strachu na sama mysl, ze stare czasy moga wrocic. Ludzie, poczytajcie sobie jak bylo w tym cudownym Tybecie zanim zaczniecie bredzic o chinskim totalitaryzmie. Chinskie rzady to piknik w porownaniu z rzadami lamow. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Być przeciw totalitarnej ChRL też zła postępo 03.07.06, 19:03 Pracujesz dla chińskiej ambasady, czy jak? Skąd masz takie rewelacje? Otóż znikąd! Bo są nieprawdą. Wiem z pierwszej ręki, że Tybetańczycy pod władzą chińską czują się strasznie. Nie chcą rozmawiać, gdy odezwać się do nich po chińsku (nawet pomimo, że mówi do nich Europejczyk), za to na angielski reagują radością - choć go nie rozumieją! Za posiadanie zdjęcia "tego tyrana":) Dalajlamy można być torturowanym (zdjęcia elektrycznych przyrządów w tym celu służących można obejrzeć na stronie Amnesty) i/lub pójść do więzienia. Gadanie o "mękach" Tybetańczyków przed uszczęśliwiającym wejściem armii Mao przypomina ruską propagandę z 17 września o "okrucieństwie polskich panów". Jeśli te głupoty co wypisujesz, wypisujesz bezinteresownie - to jesteś jednostką kompletnie nieodpowiedzialną za własne słowa! Jak można tak kłamać bez powodu!!?? Odpowiedz Link Zgłoś
elargentis Re: widze, ze postepowi sie dolaczyli... 03.07.06, 08:06 Szkoda tylko, że to samo prawo jakie przyznajesz sobie odmawiasz Tybetańczykom. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
krecha Re: widze, ze postepowi sie dolaczyli... 03.07.06, 09:16 Niczego nikomu nie odmawiam. Twierdze tylko, ze to co wiemy o Tybecie pochodzi glownie z zachodniej propagandy, i jako takie nie jest warte tych bajtow, ktore sa zajete na serwerze. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: widze, ze postepowi sie dolaczyli... 03.07.06, 10:46 Czy dla ciebie wschodnia propaganda jest bardziej wiarygodna od zachodniej? Odpowiedz Link Zgłoś
krecha Re: widze, ze postepowi sie dolaczyli... 03.07.06, 12:30 wschodnia propaganda nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: krecha 03.07.06, 15:19 krecha napisała: > Widze, ze postepowi dolaczyli sie do dyskusji. Jak nie masz argumentu, to wysiudaj mnie > z kraju. Ha! A kto ci dal prawo do wysiudania kogokolwiek? > A ja mam prawo miec takie poglady, jakie mi sie podoba. > I nie musze nikogo pytac o przyzwolenie. Napisalem tak, beznyslna osobko, bo Dalai Lama jest na wygnaniu i do Tybetu powrocic nie moze! Odpowiedz Link Zgłoś
cabernet.merlot Re: widze, ze postepowi sie dolaczyli... 03.07.06, 19:49 > ..do dyskusji. Jak nie masz argumentu, to wysiudaj mnie > z kraju. Ha! A kto ci dal prawo do wysiudania kogokolwiek? A tobie kto dal prawo do wysiudywania Tybetanczykow, Kali? Argumentem ma byc twoje przekonanie, ze ciebie nie mozna wysiudac a innych mozna? > A ja mam prawo miec takie poglady, jakie mi sie podoba. > I nie musze nikogo pytac o przyzwolenie. Zaprzeczasz sama sobie, wiec twoje "poglady" to czysta zywa glupota albo podlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: a co ty wiesz... krecho? 03.07.06, 11:31 Ty za to kurduplu gadzasz same dyrdymaly!Dalai Lama to ty nigdy nie bedziesz! Odpowiedz Link Zgłoś
krecha nie bede Dalaj Lama... 03.07.06, 18:22 nie bede obcinal ludzion nosow i ust nie bede gwalcil kobiet i chlopcow nie bede mial niewolnikow do pracy nie bede mial systemu totalitarnego nie bede traymal calego narodu w sredniowiecznej ciemnocie nie bede .... Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Koleje i elektryfikacja to krzywda 03.07.06, 03:52 krecha napisała: > ..o tym Tybecie? Jaka krzywda sie dzieje? Tybet powinien byc rezerwatem bez pradu i kanalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Koleje i elektryfikacja to krzywda 03.07.06, 08:15 Mieszkańcy Tybetu powinni w nocy wysadzić kolei w powietrze, bo skończą tak jak kiedyś Indianie w Ameryce. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: Dzialacze praw czlowieka-to najwieksza ciemno 03.07.06, 11:30 moonio napisała: > skad wy sie ludzie bierzecia z takimi debilnymi pogladami...jasne ze was guzik > obchodzi gdy sie komus innemu krzywda dzieje...to takie polskie, tylko my > polaczki jestesmy zawsze najbiedniejsi...wymiotowac sie mi sie od waszych > glupot chce... Wlasnie masz racje...wszystko trzeba zniszczyc i wybic,tylko ze to typowo ludzkie Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Dzialacze praw czlowieka-to najwieksza ciemno 03.07.06, 14:41 Ciekawe, że to samo lewactwo nie protestuje jakoś przeciwko kolonizacji Europy przez muzułmanów. Dlaczego Prawa Człowieka mają nie obejmować prawa Chińczyków do osiedlania się w Tybecie? Co to za dyskryminacja narodowościowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 02.07.06, 23:32 Skoro robotnicy mieli za mało tlenu, to i wagony by się przydały hermetyzowane, tak zresztą gdzieś przeczytałem, wskazuje na to tez info o "regulowanej ilości tlenu". Jesli zatem wagony będą hermetyzowane, to jak rozwiązano problem wsiadania i wysiadania pasażerów? Chyba że pociąg nie zatrzymuje się na dużych wysokościach, tylko przez nie przejeżdża. Odpowiedz Link Zgłoś
krecha tak jak w samolocie 02.07.06, 23:35 samoloty tez nie zatrzymuja sie na duzych wysokosciach, a ludzie wsiadaja i wysiadaja, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: tak jak w samolocie 03.07.06, 08:25 No niby tak, ale na trasie samolotu na takich wysokościach nikt nie mieszka, a przy torach zawsze może się ktoś znaleźć i można trzasnąć stację :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krecha Re: tak jak w samolocie 03.07.06, 09:21 tam chyba nikt nie mieszka, sama zmarzlina... no i strach bo yeti moze zagrasowac Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: tak jak w samolocie 03.07.06, 11:35 Pociag dojezdza do dworca,a potem autobus rozwozi zainteresowanych po okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 03.07.06, 11:34 Ci co musza wysiasc wyskakuja w biegu na spadochronach.Proste jak drut Odpowiedz Link Zgłoś
carandiru1 Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 02.07.06, 23:38 Jesteś idiotą(albo idiotką).Przykro mi,ale ktoś,kto nie ma najmniejszego pojęcia o tym,co się dzieje w Tybecie ,a kto pisze o -cytuję "ciemnocie tybetańskiej" na inne określenie nie zasługuje.Może najpierw dowiedz się czegoś więcej o tym kraju a dopiero póżniej wyrażaj swoje obraźliwe opinie. "...Tybet - Chiny brutalnie okupują Tybet od przeszło 50 lat, regularnie trwają aresztowania i tortury wobec Tybetańczyków i Chińczyków za pokojowe wyrażanie swoich przekonań. Od chińskiej inwazji na Tybet w 1950 roku ponad 1.2 miliona Tybetańczyków - piąta częsć narodu - zginęło z głodu, na skutek uwięzienia, tortur bądź egzekucji. W dzisiejszym Tybecie nie istnieje wolność prasy, wypowiadania się, zgromadzeń i religii. Tybetańczycy są obecnie świadkami najpoważniejszego od lat uderzenia w ich prawa religijne." Może dowiedz się najpierw czegoś więcej: www.ratujtybet.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
krecha ratuj tybet org? 03.07.06, 03:53 Ha! Zlodziejska organizacja, ktora ma gdzies Tybet, a ktorej celem jest sie nachapac, kosztem latwowiernych niedouczonych. Skad wiesz o tych torturach i aresztowaniach? Z New York Times'a? Czy z Guardiana? A moze z Wprost? Nie ma czegos takiego, jak prawa religijne. A jesli juz mowimy o religii, to czy im naprawde potrzebny jest rydzyk? To, ze u nas sie sprawdzil sie ze hohoho nie znaczy, ze i u nich bedzie sukcesem. Pokojowe wyrazanie - tylko dlatego, ze sa mniejszoscia, wiec nie maja wyjscia. Jak by byli wiekszoscia, to sami by torturowali tych niewygodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: ratuj tybet org? 03.07.06, 11:38 Ale ty krecha gupia jestes...tylko tyle moge ci powiedziec!Ci..,ktora uwaza ze wie wszystko i ma argumenty...Idz sie odkresl,a Tybet zostaw madrzejszym Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Buddysci nie zabijaja ani nie torturuja 03.07.06, 18:58 krecha napisała: > Pokojowe wyrazanie - tylko dlatego, ze sa mniejszoscia, wiec nie maja > wyjscia. Jak by byli wiekszoscia, to sami by torturowali tych niewygodnych. Tybetanczycy to buddysci. Podstawowa zasada buddyzmu jest pokojowe koegzystencja ze wszystkim co zyje. Nie zabijaja oni nie tylko ludzi, ale rowniez zwierzat. Amerykanie mieli problem z wietnamizacja wojny w Wietnamie. Buddysci zamieszkali w Wietnamie odmawiali zabijania komunistow. Rydzyk nie jest buddysta. Nie nalezy traktowac jego agresywnosci i nietolerancji jako cechy wszystkich religijnych ludzi. Ewentualnie moze tylko katolikow i muzulmanow? Odpowiedz Link Zgłoś
krecha a my mamy dekalog... 04.07.06, 18:57 i co z tego wynika? Nic. Z Buddyzmem jest podobnie. Ladne hasla. Inna rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ...a noz osiedle sie w ...tybecie 03.07.06, 00:43 ...to wlasciwie wymazone miejce dla ...mee... Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Nowe autostrady dobiją kulturę w Polsce? 03.07.06, 02:39 Studeńci Polscy ostrzegaja przed zmotoryzowaniem kultury. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
kbamm Ten przeciwnik kolei pewnie ma firmę busikową 03.07.06, 07:09 Ściągnął z zachodu 100 30-letnich busików i chce Tybet zawojować. To dokładnie jak u nas !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 03.07.06, 07:13 Latwiej sie rzadzi ciemnym narodem.Podobnie jest wszedzie, takze tu, w Kraju nad Wisla.Wystarczy popatrzec na dzialania takiej LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 wyrażę sie wytwornie 03.07.06, 08:23 i określę 95 procent dyskutantów tego wątku jako nieuleczalnych kretynów. ogromna szkoda że nie ma powszechnie uznanych dowodów na reinkarnację i w zwiazku z tym nie ma też gwarancji że urodzicie sie kiedyś w tybecie (lub chinach). ale to właśnie się Wam nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
strachu-ra 1,2 miliona zginęło? 03.07.06, 08:48 przed najazdem zrobili spis powszechy, Tybetańczyków było 1,6 miliona. Ja nie mówię, że Chińczycy są dobrzy, ale nie przesadzajmy. W czasie rewolucji kulturalnej zresztą siebie na wzajem też nieźle przetrzebili. A sami Tybetańczycy byli zacofanym, feudalnym społeczeństwem. Za kradzież obcinano nosy i ręce. Bieda była usprawiedliwiana tą wspaniałą religią; w końcu jak jesteś biedny, to zasłużyłeś pewnie w przeszłym życiu. Nic dziwnego, że arystokracja i duchowni z Tybetu chcą powrotu dawnych porządków. Byli władcami, już nie są. Trzeba pamiętać, że mają w niepodległości Tybetu interes. www.michaelparenti.org/Tibet.html tu podaję źródło, na wypadek, gdyby ktoś chciał rzucać inwektywami. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: 1,2 miliona zginęło? 03.07.06, 09:52 Pewnie chetnie powrocilbys pod kuratele III rzeszy . W koncu okupacja wnosi tyle dobrego . Odpowiedz Link Zgłoś
strachu-ra 1,2 miliona zginęło? 03.07.06, 11:10 panie Indianski, ja tylko powiedziałem, że 1,2 miliona to przesadzona liczba. I do tego proszę się ustosunkować, zamiast wkładać mi w usta rzeczy, których nie powiedziałem. A swoją drogą, to u nas przed okupacją za kradzież ręki nie obcinali. Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: 1,2 miliona zginęło? 03.07.06, 11:41 A szkoda ze nie obcinali,bo wielu zlodziei zasluzylo na to.Pedofilom natomiast powinno sie obcinac fiutki....Mozemy sie czegos nauczyc od kultury tybetanskiej Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: 1,2 miliona zginęło? 03.07.06, 11:43 >Trzeba pamiętać, że mają w niepodległości Tybetu interes.< ustosunkowalem sie do tego . zapewne dla Ciebie "niepodleglosc" czy to Tybetu czy Polski to zbedne gowno . Odpowiedz Link Zgłoś
strachu-ra Re: 1,2 miliona zginęło? 03.07.06, 12:10 indianski napisał: > >Trzeba pamiętać, że mają w niepodległości Tybetu interes.< > ustosunkowalem sie do tego . zapewne dla Ciebie "niepodleglosc" czy to Tybetu > czy Polski to zbedne gowno . Niepodległość państwa nie jest dla mnie wartością samą w sobie. Zauważ, przystąpiliśmy do NATO i zrzekliśmy się części niepodległości. Do Światowej Organizacji Handlu i zrzekliśmy sie kolejnej części. Do UE itd. Było to dla nas korzystne, albo tak myśleliśmy. Niepodległość daje nam możliwość decydowania o własnym losie. Ale feudalne państwo tybetańskie dawało taką możliwość tylko nielicznym (których potem wypędzono) Chińczycy nie są lepsi. Ale gorsi też nie są. A korzyści dla mieszkańców tamtych okolic są realne. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: 1,2 miliona zginęło? 03.07.06, 14:44 Polska tez byla panstwem feudalnym . Mimo to zabory polakom nie byly w smak . Nie sadze aby germanizacja i przyjecie "pruskiej dyscypliny" - mimo "realnych korzysci" uszczesliwialo polakow w tamtych czasach . A co do NATO i innych Unii , to przystapilismy tam dobrowolnie - nikt nas nie anektowal . Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek co uszczesliwialo polakow w tamtych czasach 03.07.06, 15:30 indianski napisał: > Polska tez byla panstwem feudalnym . Mimo to zabory polakom nie byly w smak . > Nie sadze aby germanizacja i przyjecie "pruskiej dyscypliny" - mimo "realnych > korzysci" uszczesliwialo polakow w tamtych czasach Zalezy ktorych Polakow. Panszczyzniani chlopi bywali zadowoleni. Czesto pomagali zaborcom a nawet czasem rzneli panow pila: pl.wikipedia.org/wiki/Jakub_Szela Radze przeczytac takze "Rozdzióbią nas kruki, wrony": univ.gda.pl/~literat/zeromski/wrony.htm Moze byli tybetanscy niewolnicy nie chca powrotu rzadow lamow? Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Sporo Polakow akceptowalo rozbiory 03.07.06, 19:04 indianski napisał: > Polska tez byla panstwem feudalnym. Mimo to zabory polakom nie byly w smak. O ile mnie pamiec nie myli polski Sejm zaakceptowal rozbiory. Matejko namalowal obraz pokazujacy protest przeciwko akceptacji rozbiorow przez Sejm. Odpowiedz Link Zgłoś
cabernet.merlot Re: Sporo Polakow akceptowalo rozbiory 03.07.06, 20:06 Tak, zaakceptowal. I to az trzy razy, bo jednokrotnie to tej przyjemnosci bylo im malo. Na oddatek, polski Sejm byl wybierany w wolnych i pwoszechnych wyborach, tak jak dzisiaj. Polacy rozejrzeli sie wokol, zobaczyli jak w sasiednich krajach jest dobrze i wyslali poslow z propozycja zawarcia traktatow rozbiorowych. Otrzymali pozytywna odpowiedz i potem podpisali i ratyfikowali traktaty rozbiorowe. Przydzielili kazdemu sasiadowi kawalek swojego kraju, ktory ten z ciezkim sercem, chcacy-niechcacy wzial na swoje strudzone barki. Odpowiedz Link Zgłoś
szterling W pańskich argumentach są neścisłości 03.07.06, 16:49 1. Liczba ofiar Liczba 1,2 miliony dotyczy całego okresu okupacji chińskiej. Te 1,2 miliona nie zginęło w 1950 roku, ale w ciągu całego okresu. Na przykład w powstaniu w 1959, w trwających latami represjach chińskich, w czasie rewolucji kulturalnej itd. 2. Pańskie tezy o złym losie ludu tybetańskiego przed 1950 rokiem wydają się wyssane z palca. Owszem, był to kraj zacofany, ale pomimo to sytuacja była 100 razy lepsza niż za czasów uszczęśliwiania chińską cywilizacją. 3. Co tybetańczykom po postępie, jesli przestaną istnieć jako naród. Tak to już jest, że chińczyków jest 300 razy więcej niż Tybetańczyków. Mogą ich zakryć samymi czapkami niezależnie jak oryginalna i slina jest kultura tybetańska. Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: 1,2 miliona zginęło? 03.07.06, 11:17 Trzeba dodać, że Tybet był protektoratem Chin od 1750 r, a wcześniej należał do obszarów hołdowniczych Chin. Wpływy chińskie mają wiekową tradycję. Utrata Tybetu wynikała z osłabienia Chin i ich rozbicie przez zachodnie mocarstwa w końcu XIX wieku.Podobne procesy wystąpiły w wielu miejscach na świecie. Nikt nie protestuje np. przeciwko przymusowemu protektoratowi USA nad wieloma słabszymi krajami Ameryki Łacińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: trasat 03.07.06, 15:06 trasat napisał: > Trzeba dodać, że Tybet był protektoratem Chin od 1750 r, a wcześniej należał do > > obszarów hołdowniczych Chin. Wpływy chińskie mają wiekową tradycję. Utrata > Tybetu wynikała z osłabienia Chin i ich rozbicie przez zachodnie mocarstwa w > końcu XIX wieku.Podobne procesy wystąpiły w wielu miejscach na świecie. Nikt > nie protestuje np. przeciwko przymusowemu protektoratowi USA nad wieloma > słabszymi krajami Ameryki Łacińskiej. Mam przed soba mapy i atlasy historyczne. Tybet nie byl zadnym protektoratem. Byl panstwem niezaleznym! A zostal PODBITY przez Chiny w 1950 r. Obejrzyj sobie mapy z XVII, XIX i XX w. do czasu podboju! To byl czysty podboj - nic innego, a potem zaczela sie ekterminacja. Liczba 1.2 mln. zabitych wydaje sie zanizona, gdyz poczawszy od polowy lat 1950-tych rewolty wybuchaly tam czesto. Dzis mieszka juz w Tybecie znacznie wiecej Chinczykow niz miejscowej ludnosci. Ta kolej wykonczy Tybet na amen! Odpowiedz Link Zgłoś
ergiel Kultura tybetańska to neolit? 03.07.06, 10:27 Jak jest na tyle słaba, że kolej ją rozbije, to trudno. Nikt nie będzie dla zacofanych tybetańczyków zasypywał im dróg, zabierał pojazdów (osiołki wystarczą), prądu, gazu, itp. Polacy sobie jakoś poradzili pod zaborami, a tych - pożal się Boże - Tybetańczyków ma zjeść kolej? Jeśli tak, to znaczy że ich kultura jest niewiele warta. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 03.07.06, 10:47 krecha napisała: > Otworzyli im okno na swiat, a ciemnota tybetanska tylko narzekac potrafi. sorry-wiktorry ale to nie "ciemnota tybetańska" tylko prasa zagraniczna w taki sposób odczytuje te rewelacje... a jeśli nawet Tybetańczycy się obawaiją czegokolwiek, to już chyba oni wiedzą lepeij od nas- czego? Gdyby Amerykanie chcieli u nas zrobić sobie pas startowy dla promów kosmicznych też miałbym pewne obawy i też możnaby nazwać mnie ciemnotą... wszystko jest względne... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
strachu-ra kto narzeka? 03.07.06, 11:14 z tego co wiemy, emigranci, jacyś studenci popierający tychże emigrantów, co do nastrojów ludzi mieszkających w Tybecie, to nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 03.07.06, 11:27 Sam jestes ciemnota,tyle ze polska zyjaca w Kaczogrodzie debilu.Jak ci tak bardzo okna trzeba to teraz sam se popatrz Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Przeczytaj to: 03.07.06, 12:14 J.K.Knaus "Ofiary zimnej wojny" - po raz pierwszy ujawnione kulisy tajnych operacji CIA w okupowanym Tybecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mcdagow Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 03.07.06, 12:32 jesli sie nie wie co sie tam dzieje i co dzialo, to prosze sie nie wypowiadac... Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Odpier...cie się od Chińczyków 03.07.06, 14:44 Przy okazji niezwykłego osiągnięcia techniki budowlanej (szczegóły w artykule), do którego nie byłoby zdolne chyba żadne inne państwo na świecie, propagandziści liberalizmu i imperializmu gospodarczego krytykuja Chiny za to że Tybetowi otwierają okno na świat! Zabity dechami Tybet, gdzie jest ciemnota i niesamowity brud (wiem, byłem tam) jest cywilizowany przez Chińczyków, a to według nich jest naganne, bo Tybet powinien zostać skansenem kulturowym i religijnym. To co, może tak oddać USA Indianom? Podobne chece urządzają zawodowi propagandziści amerykańskiego imperializmu aby obrzydzic inne osiągniecie chińskiej techniki - zaporę Trzech Przełomów, która skończy z powodziami i przyniesie 1/3 ogólnej ilości megawatów produkowanych w Polsce. Ach, wprowadzić korupcyjną "demokrację" w Chinach i wolny rynek dla zachodnich koncernów, jakież to byłoby piękne! Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Odpier...cie się od Chińczyków 03.07.06, 14:48 gdyby wszyscy tak mysleli kaczogrod ciagle bylby czescia III rzeszy . A tak dzieki wszelkiemu "lewactwu" ktore walczylo za "wolnosc wasza i nasza" cieszycie sie wolnoscia ciemnogrodu . Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Re: Odpier...cie się od Chińczyków 03.07.06, 15:03 A ty się odpo.. od polskiego portalu i przenieś się do Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Ciekawe, ze Rosjanom i Chinczykom nikt nie 03.07.06, 15:14 podskakuje! Oni moga podbijac inne niezalezne narody (Tybet) lub dowolnie zmieniac granice innych panstw (Polski, Rumunii, Wegier).Nawet pozwalaja sobie na aneksje (zajecie panstw baltyckich) a wszyscy mocni i mozni tego swiata siedza cicho i udaja, ze nic sie nie stalo. Stan moralny dzisiejszego swiata, pomimo postepu, jest wiec posmiewiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Ciekawe, ze Rosjanom i Chinczykom nikt nie 03.07.06, 16:56 na aneksje (zajecie panstw baltyckich) a wszyscy mocni i mozni tego swiata > siedza cicho i udaja, ze nic sie nie stalo. Stan moralny dzisiejszego swiata, > pomimo postepu, jest wiec posmiewiskie Ba, nawet ci mocni i możni nie siedzą cicho ale dzięki im kapitałom i mysli technicznej rozwijają gospodarkę Chin w kosmicznym tempie, tak jak rozwijali gospodarkę Niemiec Hitlerowskich. A ta olimpiada będzie bardzo przypominać tą z 1936r. Ciekawe czy nie będzie nowej wojenki na ktorej będzie można zarobić krocie tym razem na Tajwanie a potem o surowce na Syberii. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Ciekawe, ze Rosjanom i Chinczykom nikt nie 03.07.06, 17:07 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > na aneksje (zajecie panstw baltyckich) a wszyscy mocni i mozni tego swiata > > siedza cicho i udaja, ze nic sie nie stalo. Stan moralny dzisiejszego swi > ata, > > pomimo postepu, jest wiec posmiewiskie > > Ba, nawet ci mocni i możni nie siedzą cicho ale dzięki im kapitałom i mysli > technicznej rozwijają gospodarkę Chin w kosmicznym tempie, tak jak rozwijali > gospodarkę Niemiec Hitlerowskich. A ta olimpiada będzie bardzo przypominać tą z > 1936r. Ciekawe czy nie będzie nowej wojenki na ktorej będzie można zarobić > krocie tym razem na Tajwanie a potem o surowce na Syberii. Nistety, ale piszesz prawde! - Tak wlasnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: Odpier...cie się od Chińczyków 03.07.06, 17:37 Jesli zamordyzm, brak wolnosci politycznej i religijnej, cenzura i tortury to dla Ciebie "okno na swiat", to ciesze sie ze w tym "swiecie" nie mieszkam... Odpowiedz Link Zgłoś
cabernet.merlot Re: Odpier...cie się od Chińczyków 03.07.06, 20:12 szczypiorkowski napisał: > Przy okazji niezwykłego osiągnięcia techniki budowlanej (szczegóły w artykule), > > do którego nie byłoby zdolne chyba żadne inne państwo na świecie, > propagandziści liberalizmu i imperializmu gospodarczego krytykuja Chiny za to > że Tybetowi otwierają okno na świat! Zabity dechami Tybet, gdzie jest ciemnota > i niesamowity brud (wiem, byłem tam) jest cywilizowany przez Chińczyków, a to > według nich jest naganne, bo Tybet powinien zostać skansenem kulturowym i > religijnym. > To co, może tak oddać USA Indianom? > Podobne chece urządzają zawodowi propagandziści amerykańskiego imperializmu aby > > obrzydzic inne osiągniecie chińskiej techniki - zaporę Trzech Przełomów, która > skończy z powodziami i przyniesie 1/3 ogólnej ilości megawatów produkowanych w > Polsce. > Ach, wprowadzić korupcyjną "demokrację" w Chinach W Chinach mniej korupcji niz w Ameryce? Pekne ze smiechu. > i wolny rynek dla zachodnich > koncernów, jakież to byłoby piękne! A skad pieniadze na te cuda chinskiej mysli budowlanej jesli nie od zachodnich koncernow? Bierze sie kredyt za nie swoje zaslugi? Odpowiedz Link Zgłoś
abcdxyz1 Grajdol zatechly - ale wlasny !!! 03.07.06, 16:23 Po 1990r. ZCh-N i narodowe odlamy 'S'- czyli aktualnie rzadzacy - przeciwni byli budowaniu autostrad, gdyz ulatwilyby germanski podboj. No i autostrad nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Rur tez nie bedzie 03.07.06, 16:27 abcdxyz1 napisała: > Po 1990r. ZCh-N i narodowe odlamy 'S'- czyli aktualnie rzadzacy - przeciwni > byli budowaniu autostrad, gdyz ulatwilyby germanski podboj. > > No i autostrad nie ma. Rury beda szly przez Baltyk, przez Morze Czarne i przez Amur. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 03.07.06, 17:35 krecha napisała: > Otworzyli im okno na swiat, a ciemnota tybetanska tylko narzekac potrafi. Tak. Takie samo okno na swiat jakie nam otworzyli w 1945 Sowieci... Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Sowieci w 1945 03.07.06, 19:37 tierralatina napisał: > Tak. Takie samo okno na swiat jakie nam otworzyli w 1945 Sowieci... Sowieci powinni byli zatrzymac sie na Bugu i dac sobie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Ciekawe kto oswobodziłby Polskę spod jarzma 24.07.06, 00:54 niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
cabernet.merlot Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 03.07.06, 18:55 Zupelnie jak Polacy Maja czelnosc nie chciec byc jedynie atrakcja turystyczna w swoim wlasnym kraju! Jak smia!? Najlepiej to rozdawac nie swoje, na przyklad dac laskawie Tybet Chinczykom. Ciekawe jak wy byscie sie czuli gdyby polskie miasta zostaly zdominowane przez Niemcow (a moze Chinczykow, jest ich wszak dosyc?) a wam by pozostalo siedziec na wsiach i tancowac przy skrzypkach dla niemieckich, chinskich i francuskich turystow, ktorzy wybrali sie na urlop lub weekend? Fajne zycie i duze okno na swiat, ktory przyszedl do was, co? Jak to ludziom trudno choc na chwile wczuc sie w czyjes polozenie i nie wciskac innym rzekomych przyjemnosci, ktorych sobie nie zycza. Co inengo wlasne okno na swiat, a co innego gdy w twojej chalupie ktos wstawia sobie swoje okno, rozsiada sie przy nim i patrzy a ciebie odpycha do kata i kaze ci donosic herbate. Co w tym trudnego do zrozumienia? Sami wrzeszczycie, ze Unia was chce zdominowac i niemalze polknac a Tybetanczykow tak chetnie Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum linia kolejowa dobije Tybet? Krakowiacy i Gorale! 03.07.06, 21:09 > Jak to ludziom trudno choc na chwile wczuc sie > w czyjes polozenie i nie wciskac innym rzekomych > przyjemnosci, ktorych sobie nie zycza. I to wlasnie ty bedziesz decydowal,czego sobie Tybetanczycy nie zycza a co chcieliby miec u siebie!! > Co inengo wlasne okno na swiat, > a co innego gdy w twojej chalupie ktos wstawia > sobie swoje okno, rozsiada sie przy nim i patrzy > a ciebie odpycha do kata i kaze ci donosic herbate. Nie kaze ,tylko prosi a nastepnie placi wyznaczona przez Tybetanczyka cene za herbate.I to sie nazywa handel,a nie sluzba. > Co w tym trudnego do zrozumienia? > Sami wrzeszczycie, ze Unia was chce zdominowac > i niemalze polknac a Tybetanczykow tak chetnie Ta kolej umozliwi Tybetanczykom studiowanie w Pekinie i Szanghaju i podjecie tam pracy,jak im sie rodziny folklor znudzi. Tak jak Gorale maja prawo studiowac na UJOCIE,czy moze wg ciebie nie wypuszczac Gorali z gor i Krakusom zabronic odwiedzac Podhale. Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: linia kolejowa dobije Tybet? Krakowiacy i Go 04.07.06, 05:57 Ciekawa sprawa. Wczoraj po poludniu zajrzalem na ten watek i bylem zdziwiony trescia wiekszosci wypowiedzi. Pozytywnie zdziwiony bo wiekszosc moim zdaniem miala sens. Dzisiaj rano patrze i zauwazylem sporo wypowiedzi ktorych sie spodziewalem a z ktorymi sie nie zgadzam. Tak sie sklada, ze w Tybecie bylem kilka razy. Raz dawno temu turystycznie potem kilka razy sluzbowo. Moze i moj punkt widzenia do najbardziej popularnych nie nalezy ale pozwole sobie go zaprezentowac. Nie uwazam, ze mam prawo decydowac czego sobie mieszkancy Tybetu (bo nie tylko Tybetanczycy tam mieszkaja) zycza i co jest dla nich najlepsze. Ot kilka uwag z mojej strony. Nie wnikajac w to czy Tybet w ciagu ostatnich kilkuset lat byl niezalezny czy tez byl w mniejszym lub wiekszym stopniu zalezny od Chin od czasu zajecia/wyzwolenia (niepotrzebne skreslic) przez Chiny stal sie czescia tego panstwa i to czescia nierozlaczna (aczkolwiek na brutalna rzeczywistosc mozna sie obrazac ale zmienic sie jej nie da). W swiadomosci (uksztaltowanej oczywiscie) zdecydowanej czesci Chinczykow jest to czesc ich panstwa i nie beda w stanie zaakceptowac jej utraty (analogia z np. Pomorzem czy Gdanskiem sama sie nasuwa). Gotowi sa za to przelac swoja krew, a jest ich niemalo. Kolejna sprawa, ktora tez w sumie jest oczywista to jakkolwiek by sprawe przedstawiac przed 1950 rokiem Tybet rajem na ziemi nie byl. Czy tez nazywajac panujaca tam sytuacje feudalizmem czy tez idac dalej i nazywajac ja systemem niewolniczym chyba nikt nie moze stwierdzic ludziom zylo sie tam dobrze. Przewijajac szybko do przodu tasme z filmem o histori owej okolicy (i swiadomie pomijajac to co sie zdarzylo w pomiedzy 1950 a dzis bo ta sa fakty nieodwracalne i niezaleznie od tego ile by je dyskutowac i interpretowac zmienic sie tego nie da) docieramy do obecnej sytuacji. Nie uwazam, ze owa nowa linia kolejowa to otwarcie okna na swiat dla Tybetu. Wprawdzie jest to dosc odizolowany kawalek swiata ale jednak od dawna do Lhasy jest droga (jak na czasy w ktorych ja budowano to tez byl cud techniki moze nie na miare lini kolejowej ale blisko) od dawna jest tam lotnisko i polaczenia lotnicze do innych miast w Chinach. Tak wiec okno bylo otwarte juz dawno linia kolejowa zmienia cos zupelnie innego. Najistotniejsza zmiana to drastyczny spadek kosztow transportu towarow pomiedzy Tybetem a reszta Chin. Jak dotad w zasadzie 100% towarow jechalo ciezarowkami po drodze miedzy Lhasa a Golmud. Jechalem ta droga autobusem w obie strony. Droga dluga, bardzo niebezpieczna (o czym swiadcza wraki ciezarowek i samochodow ktore widac w wawozach co kawaleczek), wysoka bo w najwyzszym miejscu (Tangula Pass) jest ponad 5000 metrow npm. To powodowalo, ze ceny towarow w sklepach w Tybecie byly sporo, czasem nawet 2 razy wyzsze niz w innych czesciach Chin. Czyli nie tylko bardzo biedny kawalek swiata ale i ceny w sklepach wysokie. Oczywiscie dzialalo to w taki sam sposob w druga strone i towary z Tybetu natrafialy na bariere kosztow transportu. Rozwojowi to nie sprzyja. Mozna oczywiscie dyskutowac czy ten rozwoj powinien miec miejsce czy nie? Dyskutowac siedzac sobie gdzies w rozwinietym kraju, wymieniajac poglady w necie latwo glosno krzyczec. Stawiajac siebie w sytuacji powiedzmy rodzica w Tybecie, ktorego dziecko jest chore i bez dostepu do opieki medycznej moze umrzec ciezko jest argumentowac na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: lszopien_cn 04.07.06, 15:41 Mowisz wszystko i nic! Godzisz sie z podbojem Tybetu przez Chiny. Popelniasz ZASADNICZY blad mowiac,ze Chinczycy mysla o Tybecie tak jak Polacy o Pomorzu z Gdanskiem. Pomorze z Gdanskiem bylo integralna czescia Polski z wyjatkiem 1308- 1466, a Tybet przed 1950r. NIGDY nie byl integralna czescia Chin! Tak samo nie jestes przekonywajacy w swych argumentach ekonomicznych na korzysc kolei. Piszesz, ze jest droga, ale dobrze wiesz (tylko nie powiesz), ze ta kolej oznacza kompletne schinszczenie Tybetu, ktoremu przypadnie w najlepszym przypadku los Indian. Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: lszopien_cn 05.07.06, 04:00 wet3 napisał: > Mowisz wszystko i nic! Godzisz sie z podbojem Tybetu przez Chiny. Popelniasz > ZASADNICZY blad mowiac,ze Chinczycy mysla o Tybecie tak jak Polacy o Pomorzu z > Gdanskiem. Pomorze z Gdanskiem bylo integralna czescia Polski z wyjatkiem 1308- > 1466, a Tybet przed 1950r. NIGDY nie byl integralna czescia Chin! Wydaje mi sie, ze mam pewne pojecie o tym co na ten temat Chinczycy mysla. Juz kilkanascie lat w Chinach mieszkam. Dlaczego tak mysla? Skad wiesz, ze Pomorze (nawiasem mowiac z owego rejonu pochodze) bylo integralna czescia Polski? W szkole uczyli? W ksiazkach przeczytales? Jesli pamietac, ze w Chinach od kilku juz pokolen w szkole ucza i w ksiazkach pisza, ze Tybet byl czescia Chin to latwo sobie wyobrazic co na ten temat Chinczycy mysla. W moim przyapdku wystarczy zapytac. Tak samo nie > jestes przekonywajacy w swych argumentach ekonomicznych na korzysc kolei. > Piszesz, ze jest droga, ale dobrze wiesz (tylko nie powiesz), ze ta kolej > oznacza kompletne schinszczenie Tybetu, ktoremu przypadnie w najlepszym > przypadku los Indian. Nie wiem jak mozna podwazac to co napisalem na temat ekonomicznych korzysci owej lini kolejowej? Dla mnie przynajmniej jest oczywiste, ze znacznie obnizy ona koszty transportu do i z Tybetu, ktore jak dotad byly zaporowe. Droga jest ale z powodow w powyzszym poscie wymienionych transport ta droga jest bardzo kosztowny. Czy ta linia kolejowa spowoduje dalsze schinszczenie Tybetu? Ona tylko ten proces przyspieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: szopen_cn 05.07.06, 15:53 Hmm, pochodzisz z Pomorza i nie wiesz, kiedy bylo ono integralna czescia Polski. To stwierdzenie powinno mi wystarczyc aby nie prowadzic dalszej dyskusji. Pochodze z Pomorza Gdanskiego nazywanego w Rzplitej Prusami Krolewskimi. Malo mnie to obchodzi czego w Chinach ucza. Jestes ponoc czlowiekiem inteligentnym i powinienes odroznic prawde od falszu. Jesli chodzi o kolej, to przyniesie ona z soba rozwoj gospodarczy regionu i jednoczesnie przyspieszy zanik narodu tybetanskiego, po ktorym pozostanie tylko skansen. Dziwie sie, ze jako czlowiek, ktory ma jakies wyksztalcenie, tego nie widzisz.Dyskutujac z Toba mam odczucie, ze istnieje pomiedzy nami jaka niewidzialna sciana, ktora niesposob przekroczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: szopen_cn 06.07.06, 05:14 wet3 napisał: > Hmm, pochodzisz z Pomorza i nie wiesz, kiedy bylo ono integralna czescia Polski > . > To stwierdzenie powinno mi wystarczyc aby nie prowadzic dalszej dyskusji. > Pochodze z Pomorza Gdanskiego nazywanego w Rzplitej Prusami Krolewskimi. Szczerze mowiac to nie znam dat historycznych, nie bylbym nawet w stanie wypowiedziec sie na temat chronologicznej koleji zmian "wlasnosci" (nie najlepsze slowo ale ciezko mi cos lepszego aktualnie wymyslec) okolicy z ktorej pochodze. Rownie szczerze moge powiedziec, ze nie ma to dla mnie wielkiego znaczenia. Od pokolen Pomorze do Polski nalezy i nalezec juz bedzie. > Malo mnie to obchodzi czego w Chinach ucza. W poprzednim poscie stwierdziles: "Popelniasz ZASADNICZY blad mowiac,ze Chinczycy mysla o Tybecie tak jak Polacy o Pomorzu z Gdanskiem. " Staralem sie wyjasnic dlaczego Chinczycy w taki sam dokladnie sposob mysla o Tybecie. Po prostu od pokolen im to wpajano. Klania sie Orwell. Oczywiscie nie jest to jedyny aspekt histori w ktorym wystepuje zasadnicza roznica pomiedzy interpretacjami, jest ich naprawde wiele. > Jestes ponoc czlowiekiem inteligentnym i > > powinienes odroznic prawde od falszu. Wprawdzie to co ja mylse nie ma zbyt wielkiego wplywu na rzeczywistosc ale przyznam sie, ze moim zdaniem ta prawda moze lezy gdzies tam posrodku, pomiedzy jedna i druga wersja. Jesli chodzi o kolej, to przyniesie ona z > > soba rozwoj gospodarczy regionu i jednoczesnie przyspieszy zanik narodu > tybetanskiego, po ktorym pozostanie tylko skansen. Dziwie sie, ze jako > czlowiek, ktory ma jakies wyksztalcenie, tego nie widzisz. Dokladnie to samo napisalem w moim ostatnim poscie. Dyskutujac z Toba mam > > odczucie, ze istnieje pomiedzy nami jaka niewidzialna sciana, ktora niesposob > przekroczyc. Moze jest to granica pomiedzy teoria a rzeczywistoscia? Co do mojego wyksztalcenia to ja taki ciut lepszy hydraulik w zasadzie jestem, wiec znam sie raczej na rurach niz na histori. Ale z otwartym umyslem na swiat staram sie spogladac. A kawalek tego swiata widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
spanya Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 06.07.06, 00:02 Widac ze ten komenarz zamiesciala osoba, ktora nigdy nie miala do czynienia z kultura tybetanska. Tybetanczycy zyli sobie spokojnie swoim zyciem przed okupacja chinska i naprawde nie potrzebowali niczego do szczescia. Kolej z Pekinu do Lhasy moim zdaniem nie jest dobrym posunieciem ze strony chinskiej poniewaz zniszczy to doszczetnie kulture tybetanska.W Lhasie juz teraz mieszka wielu Chinczykow a teraz koleja dostanie sie tam jeszcze wiecej ludzi i jesli sie pojedzie do Tybetu zostanie bardzo mala miejsc w ktorych bedzie mozna podziwiac kulture tybetanska. Tybetanczycy mowia po chinsku wiec sami przestaja dbac o swoja obrebnosc kulturowa. Smutne ale prawdziwe..... niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Gratuluję przede wszystkim Tybetańczykom i Chinom 24.07.06, 00:45 tak wspaniałego przedsięwzięcia. Uczyni to rozwój gospodarczy, kulturalny i turystyczny Tybetu. Chyba pojadę ta koleją i zobaczę to wspaniałe inżynieryjne rozwiazanie. Dzieki tej kolei miliony ludzi z całego Świata będą mogli zobaczyć Himalaje i Tybet. Tybetanczycy zaś rozwijać swą kulturę, gospodarkę i turystykę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha1985 Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 11.04.07, 19:37 Chińczycy chcą zrobić w Tybecie swój własny chiński Disneylend ( chociaż bardziej odpowiednia nazwą byłoby Chinalend). Chińczycy zapomnieli tylko o jednym, że pod wpływem efektu cieplarnianego topnieją lodowce a część kolei położona jest na lodzie. A naukowcy dają ok. 7-10 lat na roztopienie się podłoża na trasie kolei. Ciekawe co wtedy wymyślą. Ale najgorsze jest to, że prawdopodobnie te 7 lat wystarczy aby zniszczyć dorobek i kulturę Tybetańczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Nowo otwarta linia kolejowa dobije Tybet? 11.04.07, 20:21 Szkoda, bo Chinom korona by z głowy nie spadła jakby przyznali Tybetańczykom autonomię. Rozumiem że ChRL chce bronić integralności terytorialnej, ale autonomia kulturalna to powinno być minimum dla tego regionu. Szkoda tez dyskutować z ludźmi zachłyśniętymi potęgą Chin, pamiętam kilka miesięcy temu jak dziadostwo stało przy nabrzeżu w Anglii i witało kontenerowiec pełny chińszczyzny na Boże Narodzenie. Szwagier był na kontrakcie w Chinach, sporo zwiedził, powiedział że w Kashgarze, Ujurgowie mówili mu że Chińczycy ich nie lubią, bo są dla Chińczyków zbyt biali i za wysocy. Chiński agresywny nacjonalizm kwitnie pod przykryciem uśmiechów i grzeczności, ale w tamtej kulturze to jest tylko zasłona. Odpowiedz Link Zgłoś